Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE TURISME, CULTURA I ESPORTS

Núm. 318554
Resolució del conseller de Turisme, Cultura i Esports per la qual s’estableix l’inici dels processos electorals de les federacions esportives de les Illes Balears per a la constitució de les assemblees generals respectives i per a l’elecció dels presidents corresponents (període 2024-2028)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

L'any 2024 és un any olímpic, per la qual cosa han de tenir lloc els processos electorals de les federacions esportives de les Illes Balears, d'acord amb la normativa aplicable.

Consideracions jurídiques i fonaments de dret

1. L'article 41.a) de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, estableix que correspon als consellers, com a membres del Govern, desenvolupar l'acció de govern en la seva àrea de responsabilitat.

2. L'article 7.1 de la Llei 2/2023, de 7 de febrer, de l'activitat física i l'esport de les Illes Balears, (d'ara endavant Llei 2/2023) disposa que correspon a l'administració esportiva del Govern de les Illes Balears l'exercici de les competències que determina aquesta Llei. El punt 3 d'aquest mateix article estableix que les competències del Govern de les Illes Balears seran exercides per la conselleria que tingui atribuïdes les competències en matèria d'activitat física i esport.

3. L'article 33 del Decret 86/2008, d'1 d'agost, pel qual es despleguen i es regulen els processos electorals de les federacions esportives de les Illes Balears, estableix que correspon al conseller o consellera competent en matèria esportiva convocar els processos electorals, regular-los i determinar el període perquè es duguin a terme mitjançant una resolució que s'ha de publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

4. L'article 65.1 de la Llei 2/2023 estableix que les entitats esportives de les Illes Balears, entre les quals es troben les federacions esportives, es regiran, en totes les qüestions relatives a la constitució, la inscripció, l'organització i el funcionament per aquesta llei, per les disposicions que la desenvolupin i pels estatuts, reglaments i acords que adoptin vàlidament els seus òrgans.

5. La Disposició final primera del Decret llei 2/2024, de 10 de maig, pel turisme responsable i la millora de la qualitat a zones turístiques, de modificació del Decret llei 1/2020, de 17 de gener, modifica determinats articles de la Llei 2/2023 relatius als processos electorals de les federacions esportives de les Illes Balears, la qual cosa permet seguir amb l'aplicació, en una gran part, del Decret 86/2008, d'1 d'agost, pel qual es despleguen i es regulen els processos electorals de les federacions esportives de les Illes Balears, llevat només d'aquells detalls que la puguin contradir però que no alteren el procés electoral.

6. L'article 1.1 del Decret 86/2008, d'1 d'agost, pel qual es despleguen i es regulen els processos electorals de les federacions esportives de les Illes Balears (d'ara endavant Decret 86/2008), disposa que les federacions esportives de les Illes Balears han de convocar eleccions o promoure'n la convocatòria per constituir les assemblees generals i elegir els presidents respectius i, si escau, els òrgans de govern.

7. En aquest sentit, l'article 100.1.e) de la Llei 2/2023 estableix que les federacions esportives de les Illes Balears exerciran, per delegació, sota els criteris i la tutela de l'administració esportiva del Govern de les Illes Balears, com a funció pública de caràcter administratiu, la coordinació i el control dels procediments electorals i la seva legalitat, tant de les persones federades, així com de la pròpia federació.

8. Així mateix, l'article 98 d'aquesta llei disposa que les federacions esportives de les Illes Balears han d'elegir les assemblees generals i les persones titulars de la presidència cada quatre anys. Els processos electorals per a l'elecció d'aquests òrgans es realitzaran coincidint amb l'any de celebració dels Jocs Olímpics d'Estiu. En cas que no se celebrin o se suspenguin els Jocs Olímpics d'Estiu, els processos electorals es realitzaran coincidint amb l'any en què aquests havien de celebrar-se.

9. L'article 4 del Decret 86/2008 estableix els dos possibles sistemes de representació, que són els que s'exposen a continuació:

Opció 1: clubs esportius i altres entitats privades entre les finalitats socials de les quals s'inclogui el foment i la pràctica de l'activitat física i esportiva, representats pel president o per la presidenta o per la persona que la junta directiva de les entitats privades hagi designat.

Opció 2: diferents estaments esportius, representats mitjançant l'elecció per sufragi lliure, igual, directe i secret dels components federats de tots els estaments de la modalitat esportiva i entre aquests i, si escau, de les diferents disciplines esportives.

10. El capítol II del Decret 86/2008 regula el sistema de representació per a aquelles federacions esportives de les Illes Balears que hagin triat el sistema de representació de l'opció 1 (articles 23-29) i el capítol III del mateix Decret regula el sistema de representació per a aquelles federacions esportives de les Illes Balears que hagin triat el sistema de representació de l'opció 2 (articles 30-39).

11. L'article 15 del Decret 86/2008 estableix que les federacions esportives de les Illes Balears han de convocar els processos electorals, en tot cas, abans del 30 de setembre de l'any electoral i que per a dur a terme aquests processos electorals disposen d'un termini màxim de sis mesos, d'acord amb el calendari electoral aprovat per cada federació.

12. La normativa concretament aplicable en aquesta matèria és la següent:

a. Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears.

b. Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

c. Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

d. Llei 2/2023, de 7 de febrer, de l'activitat física i l'esport de les Illes Balears.

e. Decret 86/2008, d'1 d'agost, pel qual es despleguen i es regulen els processos electorals de les federacions esportives de les Illes Balears.

f. Decret 33/2004, de 2 d'abril, pel qual es regulen les federacions esportives de les Illes Balears, en tot allò que no contradigui o s'oposi a la Llei 2/2023.

g. Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat, entre d'altres, pel Decret 16/2023, de 20 de juliol.

Per tot això, a proposta del director general d'Esports i de conformitat amb el que disposa la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i en ús de les facultats que m'atribueix la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, el Decret 86/2008 i la normativa abans esmentada, dict la següent

Resolució

1. Establir l'inici dels processos electorals de les federacions esportives de les Illes Balears corresponent al període 2024-2028.

2. Disposar que entre la convocatòria de l'Assemblea General Extraordinària i la celebració de les sessions d'aquest òrgan relatives als processos electorals han de transcórrer com a mínim quinze dies naturals.

3. Ordenar que les juntes directives de les federacions esportives de les Illes Balears, convoquin una Assemblea General Extraordinària per tal d'iniciar el procés electoral abans del 30 de setembre de 2024, que ha d'adoptar els següents acords:

a. Aprovar la convocatòria de les eleccions.

b. El sistema de representació electoral (per clubs o per estaments).

c. Nombre de membres de la junta directiva que ha de ser d'un un mínim de 4.

d. Elegir el president o presidenta.

e. Nombre d'assembleistes i distribució d'aquests per illes i, si escau, per estaments.

f. Designació i composició de la junta electoral.

g. Aprovació de la documentació electoral, d'acord amb el sistema de representació elegit, la qual comprèn: reglament, calendari, cens i model de paperetes i sobres. No es poden iniciar els processos electorals fins que la direcció general competent en matèria esportiva no ratifiqui i segelli el reglament, el calendari i el cens electoral referit a l'estament de clubs, per a la qual cosa disposa d'un termini de vint dies. En el cas que s'hi apreciïn deficiències s'ha de concedir a la junta directiva un termini de quinze dies per esmenar-les.

4. Advertir les federacions que si les decisions en matèria electoral adoptades per l'Assemblea suposen una modificació dels estatuts de la federació, s'ha d'aprovar el nou text de l'articulat modificat i s'han de dur a terme els tràmits legals corresponents.

5. Establir un termini de 7 dies hàbils, comptadors a partir de l'endemà del dia de la celebració de l'Assemblea de la federació que acorda l'inici del procés electoral, per tal presentar a la Direcció General d'Esports tots els acords i documentació electoral prevists en l'apartat tercer d'aquesta Resolució, als efectes de la seva ratificació.

6. Advertir les federacions esportives que simultàniament a la celebració de l'Assemblea General Extraordinària que aprova l'inici del procés electoral, l'òrgan de gestió i administració corresponent s'ha de dissoldre i s'ha de constituir en junta gestora, si es tracta d'una junta directiva, o bé, president en funcions, en el cas que sigui òrgan unipersonal, els quals únicament poden efectuar actes de mera administració i gestió.

7. Ordenar que en el termini de 10 dies hàbils comptadors a partir del dia següent al de la finalització del procés electoral, la junta electoral de cada federació ha de trametre al Registre d'Entitats Esportives de les Illes Balears la documentació següent:

a) Certificat expedit per la Secretaria de la junta electoral amb el vistiplau de la Presidència, en què consti la relació d'assembleistes electes o nats, especificant-ne les dades següents:

  • Sistema de representació per clubs: club esportiu, núm. d'inscripció en el Registre (DC), illa, nom i llinatges i número del DNI del seu representant.
  • Sistema de representació per estaments:
    • Estament de clubs esportius: club esportiu, núm. d'inscripció en el Registre (DC), illa, nom i llinatges i número del DNI del seu representant.
    • Resta d'estaments esportius: estament esportiu, illa, nom i llinatges i número del DNI.

b) Certificat de proclamació de la candidatura a president o presidenta elegida, expedit per la Secretaria de la junta electoral amb el vistiplau de la Presidència, en què constin les dades següents:

  • Nom, llinatges i número del DNI del president o presidenta electe/a.

Aquest certificat o còpia autèntica de l'acta de proclamació de la candidatura electa s'ha de trametre, també, a l'Assemblea de l'Esport de les Illes Balears i a la federació espanyola corresponent.

8. Disposar que la Direcció General d'Esports, un cop assabentada del resultat de les reclamacions presentades davant la junta electoral federativa, en el supòsit que se n'hagin presentat, o assabentada que no se n'ha presentat cap, ha de ratificar el president electe o la presidenta electa. A partir de la notificació de la ratificació, el president o la presidenta, o la junta electoral, si n'és el cas, disposa d'un termini de deu dies naturals, comptadors des de l'endemà de la jornada electoral, per comunicar a la Direcció General d'Esports la composició de la junta directiva que hagi designat. La Direcció General ha d'ordenar la inscripció dels presidents i de les juntes directives en el Registre d'Entitats Esportives de les Illes Balears i la publicació d'aquests en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

9. Advertir que si només es presenta o resta vàlida una única candidatura, no s'ha de fer l'acte de la votació i la junta electoral federativa n'ha de donar compte a la Direcció General d'Esports perquè el director general proclami el nou president o la nova presidenta.

10. Ordenar que la Direcció General d'Esports posi a disposició de les federacions esportives de les Illes Balears models de reglament, calendari, paperetes i sobres de vot i d'avals.

11. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

12. Disposar que aquesta Resolució produeix efectes l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Turisme, Cultura i Esports en el termini d'un mes comptador a partir de l'endemà que es publiqui, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors a partir de l'endemà que es publiqui la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

En la data de la signatura electrònica (20 de maig de 2024)

El conseller de Turisme, Cultura i Esports Jaume Bauzá Mayol