Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

AJUNTAMENT DE CAPDEPERA

Núm. 312335
Aprovació inicial de la cessió gratuïta del bé moble patrimonial (gegants i caparrots) a associació sense ànim de lucre. Exp. 7912/2023

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

S'aprova inicialment pel Ple de l'Ajuntament, l'expedient de cessió gratuïta de bé patrimonial, en sessió de data 13 de maig de 2024 el següent

Acord

Antecedents de fet

1. El 22 de gener de 2024, l'Associació «Colla de Gegants i Caparrots de Capdepera» , va trametre mitjançant correu electrònic, la Resolució de la consellera de Presidència i Administracions Públiques relativa a la inscripció amb número 311000011746, Secció Primera, de la constitució de l'associació esmentada en el Registre d'Associacions de les Illes Balears. Juntament amb l'anterior va adjuntar l'Acta fundacional i els Estatuts.

Les dades que figuren a la inscripció són:

- Denominació: Colla de Gegants i Caparrots de Capdepera

- Fins i activitats estatutàries principals:

  • Fomentar la cultura popular a través dels gegants i caparrots
  • Realitzar activitats culturals, lúdiques i socials
  • Tenir cura dels gegants i caparrots i altres elements festius de la colla, vetllar pel seu bon estat i manteniment, i acompanyar-los per tot arreu a les seves sortides
  • Tenir cura dels instruments de la colla, vetllar pel seu bon estat i manteniment, i fer gaudir tothom amb la nostra música ja sigui amb gegants i caparrots o sense ells.

- Domicili: carrer Ciutat, núm. 19 de Capdepera

- Exercici de les funcions dins de l'àmbit territorial autonòmic

2. El 30 de gener de 2024, la presidenta de la Colla va trametre mitjançant correu electrònic document mitjançant el qual posa de manifest les finalitats que persegueixen amb aquesta cessió i la justificació dels beneficis positius que se'n derivaran per a la ciutadania.

3. El 12 de febrer de 2024, el tècnic de Cultura va emetre memòria justificativa sobre la situació actual dels béns mobles objecte de cessió, descripció de les repercussions socials, usos i línies de treball que se'n derivarien de la cessió dels béns. En concret, els béns patrimonial objecte de cessió són els caparrots «Roc» i «Esperança».

4. El 12 de febrer de 2024, la TAG del Departament de Contractació, amb la nota de conformitat de la secretària de la corporació, va emetre informe jurídic sobre la legislació aplicable i el procediment a seguir per a la cessió gratuïta dels béns.

5. El 12 de febrer de 2024, s'emet Provisió de batlia per a l'emissió del certificat de Secretaria sobre la inscripció del bé moble a l'Inventari de béns de l'Ajuntament amb la qualificació jurídica del bé patrimonial.

6. El 22 de febrer de 2024, la TAG del Departament de Contractació, amb la nota de conformitat de la secretària de la corporació, va emetre informe que consta a l'expedient en relació amb el procediment a seguir per a la usucapió extraordinària de béns mobles per a la seva posterior inscripció a l'Inventari Municipal, ja que aquests no contaven inscrits.

7. El 26 de febrer de 2024, el tècnic de Cultura va emetre informe d'acreditació de la possessió dels béns objecte de cessió per un termini ininterromput de més de sis anys (2003-2023). A l'informe s'especifica amb detall la descripció i identificació dels béns mobles; n'indica el seu valor artístic i econòmic; la seva ubicació passada i actual, i la persona responsable de la seva custòdia.

8. El 27 de febrer de 2024, la TAG del Departament de Contractació, amb la nota de conformitat de la secretària accidental de la corporació, va emetre informe- proposta jurídic favorable en relació amb l'adquisició per part de l'Ajuntament de Capdepera dels béns mobles, els gegants «Roc» i «Esperança», per prescripció adquisitiva extraordinària o usucapió, per la possessió pública, pacífica i ininterrompuda durant més de sis anys d'aquests béns mobles, quedant, així mateix, acreditada la possessió en concepte d'amo.

9. El 28 de febrer de 2024, mitjançant Resolució de batlia es va acordar adquirir els béns mobles patrimonials «Roc» i «Esperança» per preinscripció adquisitiva i va acordar inscriure a l'Inventari de Béns Municipal l'alta d'aquests béns mobles qualificats com a patrimonials a l'epígraf tercer corresponent als «Mobles de caràcter històric, artístic o de considerable valor econòmic».

10. El 19 d'abril de 2024, es va incorporar a l'expedient el Certificat de l'Inventari de Béns.

11. El 30 d'abril de 2024, s'ha incorporat a l'expedient l'informe d'Intervenció sobre l'estat del deute d'aquesta entitat en el qual s'acredita no haver-hi deute pendent de liquidació amb càrrec al pressupost municipal.

12. El 30 d'abril de 2024, s'ha incorporat informe- proposta jurídic favorable a l'inici de l'expedient de cessió gratuïta dels béns mobles citats a favor de l'associació sense ànim de lucre «Colla de Gegants i Caparrots de Capdepera» amb NIF G-56479058.

Fonaments de dret

1. Legislació aplicable.

La Legislació aplicable a l'assumpte és la següent:

— Els articles 109 a 112 del Reglament de Béns de les Entitats Locals aprovat per Reial decret 1372/1986, de 13 de juny.

— L'article 145 de la Llei 33/2003, de 3 de novembre, del Patrimoni de les Administracions Públiques

— L'article 47.2.ñ) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local.

— Llei orgànica 1/2002, de 22 de març, reguladora del dret d'associació.

— Sentència del TS de 8 de juliol de 2002 (Rec. 9731/1997) la qual avala la possibilitat de cedir gratuïtament béns patrimonials a entitats no declaratdes d'utilitat pública sempre que es compleixin els requisits per a obtenir aquesta declaració. En concret «La expresión utilizada por la legislación local es un concepto jurídico indeterminado cuya concreción debe realizarse en el momento de la apreciación por al entidad local competente de la concurrencia de los re requisitos exigidos por la Ley para la viabilidad de la cesión gratuita de sus bienes patrimoniales y no excluye que pueda entenderse comprendidas en la calificación expresada asociaciones que, sin haber obtenido la declaración de utilidad pública, se estime que por su actividad y fines realizan una labor de interés público, o bien otras instituciones privadas que, sin tener naturaleza asociativa, cumplan los requisitos de relevancia para el interés público y ausencia de ánimo de lucro».

De conformitat amb l'anterior, es considera que l'expedient ha seguit la tramitació establerta en la Legislació aplicable procedint la seva aprovació pel Ple, en virtut dels articles 110.1 del Reglament de Béns de les Entitats Locals aprovat per Reial decret 1372/1986, de 13 de juny i 47.2.ñ) de la Llei 7/1985, de 9 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local.

Per tot l'anterior, s'emet la següent PROPOSTA D'ACORD al Ple de l'Ajuntament de Capdepera:

1. Iniciar l'expedient per cedir gratuïtament a favor de l'Associació sense ànim de lucre «Colla de Gegants i Caparrots de Capdepera» amb NIF G-56479058 els següents béns mobles:

Núm. de Fitxa

1.639

Descripció

Gegants Roc i Esperança

Data Alta

19 d'abril de 2024

Data d'adquisició

27 de febrer de 2024

Valor del Bé

7.000,00 €

2. Sotmetre la cessió al compliment de les activitats concretes següents:

- Organitzar les trobades geganteres a Capdepera

- Participar a trobades geganteres arreu de l'illa

- Realitzar tallers oberts per formar part de la Colla gegantera tant en dansa, música o suport

- Organitzar activitats escolars per donar a conèixer els gegants en la cultura popular

- Organitzar els tallers de conservació i manteniment dels gegants en els diversos àmbits: estructura, vestits i complements

- Programar sortides festives al llarg de l'any

- Programar la difusió dels gegants i la cultura popular, la preparació i assajos per a les actuacions de dansa i música

- Activitats de conservació i manteniment dels béns

3. Sotmetre l'expedient a un període d'informació pública per termini de 20 dies mitjançant anunci en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i en el tauler d'anuncis de l'Ajuntament, a fi que els interessats presentin les al·legacions que estimin pertinents.

Així mateix, estarà a la disposició dels interessats a la seu electrònica d'aquest Ajuntament

[adreça: https://ajcapdepera.sedelectronica.es/info.0].

4. Finalitzat el període d'informació pública, i una vegada informades les al·legacions presentades pels Serveis Tècnics, es prosseguiran els tràmits preceptius i s'emetrà proposta a la Comissió Informativa i s'elevarà al Ple per a la seva aprovació definitiva.

Si el Dictamen que la Comissió elevi al Ple coincideix amb l'anterior proposta, la que subscriu informa, en compliment de l'article 54 del Text Refós de les Disposicions Legals Vigents en Matèria de Règim Local, aprovat per Reial decret Legislatiu 781/1986, de 18 d'abril, que aquest Dictamen s'adequarà a la Legislació aplicable.

5. La cessió gratuïta dels béns ha de ser aprovada pel Ple de l'Ajuntament, per majoria absoluta del nombre legals de membres de la corporació.

6. Notificar als interessats l'acord que s'adopti.

7. Anotar la cessió gratuïta en l'Inventari Municipal de Béns a efecte d'actualitzar-lo.

8. Facultar a la batlia perquè subscrigui totes les actuacions que se'n derivin de l'expedient.

TRÀMIT D'INFORMACIÓ PÚBLICA

Es convoca, de conformitat amb l'article 83 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, en relació amb l'article 110.1.f. del Reglament de Béns de les Entitats Locals, aprovat per Reial decret 1372/1986, de 13 de juny, pel termini de vint dies a comptar des de l'endemà al de publicació del present anunci en aquest Butlletí Oficial de les Illes Balears, tràmit d'informació pública, a fi que qualsevol persona física o jurídica pugui examinar l'expedient, i de què els qui poguessin tenir-se per interessats en aquest, puguin comparèixer i formular quantes al·legacions, suggeriments o reclamacions tinguin per convenient.

Al seu torn, estarà a la disposició dels interessats a la seu electrònica d'aquest Ajuntament [adreça: https://ajcapdepera.sedelectronica.es/info.0].

 

Capdepera , 16 de maig de 2024

La batlessa Mireia Francesca Ferrer Jaume