Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

FONS DE GARANTIA AGRÀRIA I PESQUERA DE LES ILLES BALEARS (FOGAIBA)

Núm. 310960
Resolució del president del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) per la qual es modifica la Resolució del president del FOGAIBA de 8 de març de 2024, per la qual se convoquen, per a l’any 2024, subvencions per a inversions en explotacions en el sector dels fruits secs

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Programa de desenvolupament rural (PDR) de les Illes Balears per al període 2014-2020 preveu una sèrie de mesures d'ajuda destinades al sector agrari, segons el Reglament (UE) núm. 1305/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, relatiu a l'ajuda al desenvolupament rural mitjançant el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), pel qual es deroga el Reglament (CE) núm. 1698/2005 del Consell, que estableix les normes generals que regulen l'ajuda de la Unió al desenvolupament rural finançada pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), i es complementen les disposicions comunes per als fons estructurals i d'inversió europeus, que estableix la segona part del Reglament (UE) núm. 1303/2013 del Parlament Europeu i del Consell. Concretament, entre altres mesures, al PDR es preveu la submesura 4.1, destinada a donar suport a les inversions en explotacions agràries.

D'acord amb la normativa esmentada, el 12 de març del 2024 es va publicar al BOIB núm. 35 la Resolució del president del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) de 8 de març de 2024, per la qual es convoquen subvencions per a inversions en explotacions en el sector dels fruits secs.

A la submesura 4.1 del PDR esmentada, per al càlcul de l'ajuda a les noves plantacions de garrofers i a la replantació aïllada de peus de garrofer, es pren com a referència el preu de la planta empeltada, motiu pel qual es considera convenient modificar la Resolució indicada a fi d'aclarir-ho.

Una vegada publicada aquesta resolució, s'ha constatat la conveniència d'efectuar una sèrie d'aclariments per millorar el text i, atès que no ha finalitzat el termini de presentació de sol·licituds previst per a la convocatòria, es considera oportú fer una modificació amb l'objectiu de concretar i aclarir els criteris d'aplicació.

Per tot això, en virtut de les competències que tinc atribuïdes i a proposta del director gerent del FOGAIBA, dicto la següent

RESOLUCIÓ

Primer

Modificar els punts 1.A i 1.B de l'apartat quart de la Resolució del president del FOGAIBA de 8 de març de 2024, per la que es convoquen, per a l'any 2024, subvencions per a inversions en explotacions en el sector dels fruits secs (BOIB núm. 35, de 12 de març de 2024), que queden redactats de la manera següent:

“1. Se subvencionen les inversions següents

A) Noves plantacions: en cas de plantacions noves, són auxiliables les inversions necessàries específiques per a la implantació, vegetació, creixement, protecció, producció i recol·lecció correctes de plantacions d'ametllers i garrofers, i s'exigeixen les densitats mínimes següents:

- Plantacions d'ametller en regadiu, amb una densitat igual o superior als 238 arbres/ha.

- Plantacions d'ametllers en secà, amb una densitat igual o superior als 156 arbres/ha.

- Plantació de garrofers en regadiu, amb una densitat igual o superior als 123 arbres/ha.

- Plantació de garrofers en secà, amb una densitat igual o superior als 100 arbres/ha.

En el cas de parcel·les amb garrofers existents, se n'admet la permanència combinada amb les noves plantacions de garrofers i/o ametllers.

En el cas de plantacions de garrofers, aquests han d'estar empeltats en el moment de la sol·licitud de pagament de l'ajuda.

B) Replantació aïllada de peus d'ametller i de garrofer: sempre que la densitat resultant entre els existents i els nous del recinte sigui superior a 80 peus/ha en el cas dels ametllers o de 30 peus/ha en el cas dels garrofers. En el cas de plantacions mixtes s'ha d'aplicar el que disposa, en relació amb l'ajuda associada als fruits de closca i les garrofes, l'article 65.2.a del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, sobre l'aplicació, a partir del 2023, de les intervencions en forma de pagaments directes i l'establiment de requisits comuns en el marc del Pla estratègic de la política agrària comuna, i la regulació de la sol·licitud única del sistema integrat de gestió i control.

En aquest cas, el recinte en el qual s'ubiquin les inversions ha de tenir un ús SIGCPAC relacionat amb els fruits secs.

En el cas de replantació aïllada de garrofers, aquests hauran d'estar empeltats en el moment de la sol·licitud de pagament de l'ajuda”.

Segon

Aquesta resolució s'ha de comunicar a la Base de Dades Nacional de Subvencions i s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (15 de maig de 2024)

El president del FOGAIBA Joan Simonet Pons