Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AGRICULTURA, PESCA I MEDI NATURAL

Núm. 308601
Instrucció del conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural per la qual s’estableix el procediment de relleu entre el personal que pot exercir la Direcció Tècnica de l’Extinció de l’incendi forestal (DTEX) en desplegament del que estableix Pla Especial de Protecció Civil d’Emergències per Incendis Forestals (INFOBAL)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

 Antecedents

1. El 27 de febrer de 2023, el Decret 9/2023 va aprovar el Pla Especial de Protecció Civil d'Emergències per Incendis Forestals (INFOBAL), que estableix l'organització jeràrquica i funcional, així com els procediments d'actuació dels recursos i serveis la titularitat dels quals correspon al Govern de les Illes Balears, i els que puguin ser-hi assignats per altres administracions publiques o per altres entitats publiques o privades, a fi de fer front a les emergències per incendis forestals, en el seu àmbit territorial, i reduir els riscs per a les persones, els bens i el medi ambient.

2. En l'estructura operativa de l'INFOBAL, la Direcció Tècnica de l'Extinció (DTEX) correspon a un facultatiu forestal especialitzat en gestió d'incendis forestals, amb formació especifica sobre comportament del foc forestal i tècniques adequades per extingir-lo. Ha de ser designat entre les persones del Grup Tècnic d'Incendis Forestals (GTIF), pel conseller o consellera competent en matèria forestal. Els agents de medi ambient compleixen aquestes funcions fins que són rellevats pel tècnic forestal.

3. D'acord amb el que estableix l'INFOBAL, les funcions de Direcció del Pla són delegades i exercides en la situació operativa 0 (S00) i en la situació operativa 1 (S01) pel conseller o consellera competent en matèria forestal i ambiental, actualment el conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural.

Fonaments de dret

1. Decret 9/2023, de 27 de febrer, pel qual s'aprova el Pla Especial de Protecció Civil d'Emergències per Incendis Forestals (INFOBAL).

2. Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

3. Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

Per tot això, dict la següent

Instrucció

1. El relleu en la Direcció Tècnica de l'Extinció (DTEX) es farà sempre que hi hagi un canvi de responsable en la direcció i coordinació de l'extinció d'un incendi forestal que suposi l'intercanvi en la direcció de l'extinció entre un agent de medi ambient (AMA) i un facultatiu forestal del Grup Tècnic d'Incendis Forestals (GTIF).

2. D'acord amb l'INFOBAL, la Direcció Tècnica de l'Extinció (DTEX) serà assumida en primera instància, i si no hi ha cap facultatiu forestal del Grup Tècnic d'Incendis Forestals (GTIF), per un agent de medi ambient (AMA).

3. En el moment de la incorporació del facultatiu forestal a l'incendi, l'agent de medi ambient (AMA) i el facultatiu forestal formalitzaran el relleu entre ells de les funcions pròpies de la Direcció Tècnica de l'Extinció (DTEX), amb la comunicació prèvia formal i presencial de novetats (tret que circumstàncies excepcionals derivades de la gestió de l'emergència ho impedeixin), preferentment al lloc designat com a Lloc de Comandament Avançat (PMA) i, quan sigui possible, en visual general sobre l'incendi. Aquest relleu s'ha de comunicar en tot cas a la Central de Comunicacions d'Incendis Forestals (CCIF) i a tots els responsables de les unitats terrestres i de mitjans aeris actuants en l'incendi.

4. El facultatiu forestal DTEX que relleva un agent de medi ambient (AMA) en fixarà les noves funcions en les tasques d'extinció.

 

5. Sota determinades condicions, com ara la declaració de l'incendi com a «controlat» o per circumstàncies sobrevingudes, apreciades pel facultatiu forestal DTEX, que impossibilitin la seva actuació, aquest pot delegar la Direcció Tècnica de l'Extinció en un agent de medi ambient (AMA), seguint les pautes previstes en el punt 3.

 

Palma, (signat electrònicament: 13 de maig de 2024)

El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural Joan Simonet Pons