Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE MARRATXÍ

Núm. 293643
Aprovació definitiva del Pla estratègic de subvencions 2023-2024

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament de Marratxí, en sessió ordinària de dia 30 d'abril de 2024, va adoptà  l'acord d'aprovació del Pla Estratègic de Subvencions 2024-2026.

D'acord amb el que estableix l'article 70.2 de la Llei 7/1985, a continuació es publica el text íntegre del Pla Estratègic de Subvencions 2024-2026.

Pla Estratègic de Subvencions 2024-2026

Índex                                                     

PREÀMBUL

ARTICLE 1. NATURALESA JURÍDICA I REQUISITS BÀSICS

ARTICLE 2. ÀMBIT D'APLICACIÓ

ARTICLE 3. PERÍODE DE VIGÈNCIA DEL PLA ESTRATÈGIC DE SUBVENCIONS

ARTICLE 4. LIMITACIONS A L'ESTABLIMENT DE SUBVENCIONS

ARTICLE 5. PRINCIPIS ORIENTADORS

ARTICLE 6. BENEFICIARIS

ARTICLE 7. FINALITATS I OBJECTIUS ESTRATÈGICS

ARTICLE 8. SUBVENCIONS EN RÈGIM DE CONCURRÈNCIA

a) ESPORTS

b) CULTURA

c) EDUCACIÓ

d) JOVENTUT

e) GENT GRAN

f) PARTICIPACIÓ CIUTADANA

g) SERVEIS SOCIALS

h) MOBILITAT I TRANSPORT

i) MEDI AMBIENT

ARTICLE 9. SUBVENCIONS EN RÈGIM D'ADJUDICACIÓ DIRECTA

ARTICLE 10. FINANÇAMENT I DOTACIÓ ECONÒMICA DE LES DIFERENTS LÍNIES DE SUBVENCIÓ

ARTICLE 11. MECANISMES DE CONTROL I AVALUACIÓ

ANNEX

 

PREÀMBUL

Una part important de l'activitat financera del sector públic es canalitza a través de subvencions, per tal de donar resposta, amb mesures de suport financer, a demandes socials i econòmiques de persones i entitats públiques o privades.

Des de la perspectiva econòmica, les subvencions són una modalitat important de despesa pública i, per tant, s'han d'ajustar a les directrius de la política pressupostària. La política pressupostària actual està orientada pels criteris d'estabilitat i creixement econòmic pactats pels països de la Unió́ Europea, que, a més, a Espanya han trobat l'expressió́ normativa en les lleis d'estabilitat pressupostària. Aquesta orientació́ de la política pressupostària ha seguit un procés de consolidació́ dels comptes públics fins a l'eliminació́ del dèficit públic i es proposa mantenir, d'ara endavant, l'equilibri pressupostari. En la seva exposició de motius, la Llei General de Subvencions  (38/2003, de 17 de novembre) estableix, per a les administracions publiques , la necessitat d'elaborar plans estratègics de subvencions , que relacionin els objectius i els efectes que es pretenen aconseguir, amb els costos previsibles i les seves fonts de finançament, per tal d'adequar les necessitats públiques que s'han de cobrir a través de les subvencions amb les previsions de recursos disponibles, amb caràcter previ al seu naixement i de forma plurianual.

Des de la perspectiva administrativa, les subvencions són una tècnica de foment de determinats comportaments considerats d'interès general i fins i tot un procediment de col·laboració́ entre l'Administració́ pública i els particulars per a la gestió́ d'activitats d'interès públic.

Hi ha una gran diversitat de subvencions de diferent naturalesa, que es concedeixen mitjançant procediments complexos i, per tant, han de ser objecte d'un seguiment i un control eficaços.

La millora de la gestió́ i el seguiment de les subvencions, la correcció́ de les insuficiències normatives i el control de les conductes fraudulentes que es poden donar en aquest àmbit són essencials per aconseguir assignacions eficaces i eficients des d'aquesta modalitat de despesa i fer compatible la creixent importància de les polítiques de subvencions amb l'actual orientació́ de la política pressupostària.

Al seu torn, el Tribunal de Comptes i un creixent sector de la doctrina han propugnat l'elaboració́ d'una llei general de subvencions que resolgui definitivament la situació́ d'inseguretat jurídica i les llacunes que encara subsisteixen.

Per tant, hi ha una clara consciència de la necessitat de dotar aquest important àmbit d'activitat administrativa d'un règim jurídic propi i específic que permeti superar les insuficiències del que substitueix i prevegi instruments i procediments que assegurin una gestió́ adequada i un control eficaç̧ de les subvencions. En aquest sentit, la Llei general de subvencions s'adreça a regular amb caràcter general els elements del règim jurídic de les subvencions i conté els aspectes nuclears, generals i fonamentals d'aquest sector de l'ordenament.

En l'actualitat, aquesta matèria, el règim jurídic de la qual va ser modificat àmpliament per la Llei 31/1990, de 27 de desembre, de pressupostos generals de l'Estat per a 1991, i altres modificacions posteriors, està regulada pels articles 81 i 82 del text refós de la Llei general pressupostària, aprovat pel Reial decret legislatiu 1091/1988, de 23 de setembre. Amb aquestes modificacions es va intentar pal·liar, com a mínim en part, la dispersió́ i l'existència de llacunes en aspectes molt rellevants que tradicionalment han caracteritzat la legislació́ espanyola sobre subvencions.

Aquesta norma també estableix els principis que han de regir en la gestió de les subvencions, i que són:

a) Publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat i no-discriminació.

b) Eficàcia en el compliment dels objectius fixats per l'Administració atorgant.

c) Eficiència en l'assignació i la utilització dels recursos públics.

L'Ajuntament de Marratxí estableix entre d'altres les prioritats següents:

a) Dinamització econòmica: En l'actual context de crisi, hem d'estar atents a totes les oportunitats. No partirem des de zero, sinó que aprofitarem els punts forts del municipi, com ara...

b) Cohesió social: Treballarem per una ciutat socialment equilibrada, capaç d'atendre més que mai les necessitats de les persones més vulnerables. Apostem per la redistribució dels recursos, per la convivència i per la justícia social com a valors irrenunciables.

c) Qualitat democràtica: Fonamentarem les nostres polítiques en la transparència i el rigor, en la complicitat amb tots els ciutadans, en l'exercici honest dels valors essencials de la democràcia i en fer-los protagonistes actius dels assumptes públics.

Més enllà de l'acompliment de les obligacions normatives que té l'Ajuntament en aquesta matèria, el present pla de subvencions vol ser un instrument estratègic que estableixi les bases per a la renovació del procediment de concessió de subvencions, entre els quals destacaríem, principalment: 

  • Garantir la transparència de les actuacions i decisions de l'Ajuntament i respectar el dret de la ciutadania a una informació clara i suficient sobre tots aquells assumptes que l'afectin.
  • Establir criteris objectius en la concessió de subvencions i ajuts, així com el seu posterior control en l'execució, disponibilitat i justificació de les aportacions municipals.

ARTICLE 1: NATURALESA JURÍDICA I REQUISITS BÀSICS 

El Pla Estratègic de Subvencions de l'Ajuntament de Marratxí és un instrument de planificació. El seu caràcter és programàtic, no normatiu.

L'aprovació del Pla Estratègic de subvencions no suposarà generació de cap dret a favor dels potencials beneficiaris, que no podran exigir cap indemnització o compensació en el cas que el Pla no es dugui a terme en els propis termes.

Per a l'establiment efectiu de les subvencions previstes en aquest Pla, serà requisit bàsic la inclusió de les consignacions pressupostàries corresponents en els pressuposts anuals, així com l'aprovació de les bases reguladores de la seva concessió, en el de les bases d'execució del pressupost.

ARTICLE 2: ÀMBIT D'APLICACIÓ

S'entén per subvenció, als efectes d'aquest Pla, tota disposició dinerària realitzada per l'Ajuntament de Marratxí, a favor de persones públiques o privades, i que compleixin els següents requisits:

1. Que el lliurament es realitzi sense contraprestació directa dels beneficiaris.

2. Que el lliurament estigui subjecte al compliment d'un determinat objectiu, l'execució d'un projecte, la realització d'una activitat, l'adopció d'un comportament singular, ja desenvolupats o a desenvolupar, o la concurrència d'una situació, havent de complir el beneficiari amb les obligacions materials i formals que s'hagin establert.

3. Que el projecte, l'acció, la conducta o la situació finançada tingui per objecte el foment d'una activitat d'utilitat pública o d'interès social o de promoció d'una finalitat pública.

ARTICLE 3: PERÍODE DE VIGÈNCIA DEL PLA ESTRATÈGIC DE SUBVENCIONS.

L'atorgament de subvencions per part de l'Ajuntament de Marratxí durant el període 2024-2026 s'ajustarà al que s'estableix en el present Pla.

Als efectes de l'establiment de subvencions, el procediment de concessió i la seva justificació i control s'estarà a allò previst a la Llei General de subvencions i al seu Reglament, així com es preveu a l'Ordenança General de Subvencions de l'Ajuntament de Marratxí.

ARTICLE 4: LIMITACIONS A L'ESTABLIMENT DE SUBVENCIONS

L'establiment de subvencions queda sotmès al compliment dels objectius d'estabilitat pressupostària, per tant les consignacions pressupostàries que s'aprovin i les bases reguladores de la seva concessió s'acomodaran en cada moment a aquests objectius.

ARTICLE 5: PRINCIPIS ORIENTADORS

La gestió de les subvencions es regirà pels principis de (art. 8.3 LGS): 

  • Legalitat pressupostària, existència de crèdit suficient i sotmetiment a la normativa de disposició de fons.
  • Sostenibilitat econòmica i financera, que la disposició comporti la quantitat necessària exclusivament.
  • Publicitat i transparència, sotmetiment de la concessió de les subvencions a l'establiment previ d'unes bases reguladores, que han de publicar-se necessàriament al BOE, DOGC o BOP.
  • Concurrència, objectivitat, igualtat i no discriminació, establiment dels requisits que han de complir els sol·licitants, així com els criteris objectius per a l'atorgament de la subvenció i la seva ponderació.
  • Eficàcia i eficiència, disseny adequat a les finalitats de promoció que persegueix l'Administració, així com que s'han d'assignar i utilitzar els recursos públics per a la consecució d'aquelles finalitats.

ARTICLE 6 : BENEFICIARIS

L'Ajuntament de Marratxí concedirà subvencions a favor de les persones o entitats privades amb la finalitat de fomentar la realització d'activitats d'utilitat pública o interès social o per promoure la consecució de fins públics atribuïts a la competència local.

Les formes jurídiques admissibles per a ostentar la condició de beneficiari són les que estableix l'article 11 de la Llei General de Subvencions, i que es concretarà en les respectives bases reguladores.

ARTICLE 7: FINALITATS I OBJECTIUS ESTRATÈGICS

Fomentar el suport a les associacions i altres entitats sense finalitat lucrativa que promoguin projectes i activitats destinats als ciutadans i ciutadanes del municipi de Marratxí.

  • Promocionar en aquestes associacions i entitats la responsabilitat en allò̀ públic, fomentant la coresponsabilitat en l'organització́ d'accions i projectes conjuntament amb l'Administració́ local.

  • Promocionar i fomentar els valors cívics, de convivència ciutadana, de cohesió́ i de compromís en l'esdevenir del municipi de Marratxí.

  • Incentivar d'una manera clara els projectes i activitats innovadores que aportin un valor afegit a la comunitat o que posin en valor el nostre patrimoni local.

  • Afavorir aquelles activitats que promoguin i singularitzin el municipi de Marratxí en alguna manifestació́ artística.

  • Afavorir, fomentar i vetllar pel manteniment i la difusió de les manifestacions culturals.

  • Col·laborar en l'impuls i manteniment dels projectes de les entitats joves.

  • Fomentar el paper de les entitats juvenils com a entitats que ofereixen serveis a la població́ jove del municipi.

  • Incentivar la implicació́ del teixit associatiu en els òrgans de participació́ del municipi.

  • Col·laborar en l'impuls de projectes que explorin noves formes de millorar la convivència i participació́ Ciutadana.

  • Donar suport a la tasca de les entitats, associacions i centres educatius que treballen en l'àmbit de la promoció́ de l'educació́.

  • Incentivar els projectes sortits de les AMPA´s que donin un valor afegit al projecte educatiu de cada centre o que puguin crear complicitats entre elles.

  • Reconèixer als esportistes o als clubs de Marratxí que destaquin en les seves modalitats respectives.

  • Fomentar l'esport com a eina cohesionadora, integradora i educadora.

  • Donar suport al tercer sector i a les entitats socials que treballen a l'àmbit social amb incidència al nostre municipi.

  • Promoure activitats socioculturals, d'activitat física i psíquica per assolir l'envelliment actiu de la nostra Gent Gran.

ARTICLE 8: SUBVENCIONS EN RÈGIM DE CONCURRÈNCIA:

La concessió de les subvencions es fa mitjançant l'aplicació dels criteris establerts a les bases reguladores i a la convocatòria. S'adjudicaran amb el límit fixat a la convocatòria dins del crèdit disponible.

Conjuntament o prèviament a la convocatòria del procés de selecció, s'hauran d'aprovar i publicar les corresponents bases específiques. L'anunci de la convocatòria detallarà els elements essencials de les bases específiques per les quals es regirà el concurs. Es crearà un òrgan col·legiat per examinar i valorar les sol·licituds, la composició del qual s'haurà de determinar en les bases específiques, i el seu president formularà la proposta de concessió. L'acord d'atorgament esmentarà, individualment, les dades de cadascun dels beneficiaris, així com l'actuació que s'ha de dur a terme, l'import del cost de l'actuació a realitzar i l'import de l'ajut atorgat.

Per a totes les subvencions que s'hagin de concedir pel procediment de concurrència competitiva s'hauran d'aprovar les corresponents bases específiques, que s'aprovaran conjuntament o prèviament a la convocatòria. La competència per a l'aprovació de les bases específiques correspon al batle o a la junta de govern segons la quantia de les mateixes.

Per la qual cosa, les entitats hauran presentat una sol·licitud dins els terminis establers per a tenir opció a una subvenció.

a) ESPORTS

Objectius estratègics :

  • Augmentar el nivell de pràctica esportiva i d'activitat física entre grups socials i poblacions diversos.

Efectes que es pretén aconseguir:

  • Oferir serveis i activitats esportives en les vessants educativa, recreativa, lúdica i competitiva, a tots els sectors de la població.
  • Donar suport i potenciar l'arrelament i estructuració dels sistema esportiu local, entès com el conjunt de promotors d'ofertes de serveis i activitats esportives, així com dels seus usuaris i/o practicants.
  • Fomentar l'esport federat i a l'esport escolar donant suport a les entitats esportives de base, a les AMIPAS dels centres públics i concertats del municipi.
  • Conservar i millorar les instal·lacions esportives del municipi de manera conjunta amb les entitats del municipi, així com amb el desenvolupament d'activitats.
  • Facilitar l'accés a la pràctica esportiva d'aquells col·lectius que, per raons socioculturals i/o econòmiques, no hi accedeixen de forma habitual.
  • Donar suport i consolidar els equips d'alt nivell esportiu a Marratxí.
  • Fomentar l'esport al municipi mitjançant la programació d'esdeveniments esportius.
  • Potenciar el coneixement extern i la imatge del municipi.

Termini de consecució dels objectius : Els objectius previstos es mantindran durant tota la vigència temporal d'aquest pla.

Àmbit responsable: Ajuntament de Marratxí. Àrea d'Esports.

Pla d'acció : Es realitzarà una convocatòria anual en aquesta línia de subvencions.

Amb caràcter previ a l'atorgament, hauran d'aprovar-se les bases reguladores de concessió, en els termes que estableix la Llei 38/2003 General de Subvencions.

Aquestes bases reguladores s'aprovaren preferentment en el primer semestre de cada any i hauran de contemplar:

A) La finalitat de les subvencions.

B) Les persones físiques o jurídiques destinatàries de les subvencions.

C) Els programes objecte de subvenció

D) L'import màxim de la subvenció

E) El règim de concessió de les subvencions i els criteris de valoració.

F) La formalització de la subvenció.

A més, es procedirà a subscriure o prorrogar els convenis de col·laboració intermunicipal necessaris a l'efecte de proporcionar als veïns i veïnes empadronats a Marratxí els serveis i instal·lacions esportives necessàries per a la pràctica de l'esport en les temporades de tardor i hivern (IME, UIB, CIM...).

b) CULTURA

Objectius estratègics :

  • Fer del nostre patrimoni cultural i natural un element de projecció exterior de qualitat que referim la nostra identitat.
  • Incrementar la capacitat de creació i la pràctica cultural.

Efectes que es pretén aconseguir:

  • Donar suport a aquelles entitats, particulars i/o grups de particulars que duguin a terme activitats i serveis de àmbit de cultura en el terme municipal de Marratxí, per iniciativa pròpia, que complementin i/o supleixin la competència municipal en aquesta matèria.

Termini de consecució dels objectius : Els objectius previstos es mantindran durant tota la vigència temporal d'aquest pla.

Àmbit responsable: Ajuntament de Marratxí. Àrea de Cultura.

Pla d'acció : Es realitzarà una convocatòria anual en aquesta línia de subvencions.

Amb caràcter previ a l'atorgament, hauran d'aprovar-se les bases reguladores de concessió, en els termes que estableix la Llei 38/2003 General de Subvencions.

Aquestes bases reguladores s'aprovaren preferentment en el primer semestre de cada any i hauran de contemplar:

A) La finalitat de les subvencions.

B) Les persones físiques o jurídiques destinatàries de les subvencions.

C) Els programes objecte de subvenció

D) L'import màxim de la subvenció

E) El règim de concessió de les subvencions i els criteris de valoració.

F) La formalització de la subvenció.

c) EDUCACIÓ

Objectius estratègics :

  • Incrementar els recursos i les oportunitats per al desenvolupament integral d'infants i adolescents, així com el suport a les famílies com a primer entorn de socialització.
  • Donar suport a les associacions de mares i pares d'alumnes per a la realització de projectes d'interès per a la comunitat educativa, per a que siguin desenvolupats als centres escolars.
  • Incrementar les opcions d'accés a l'educació i la igualtat d'oportunitats.

Efectes que es pretén aconseguir:

Millorar la cohesió social del municipi, promovent el teixit associatiu mitjançant el desenvolupament de projectes que fomentin la participació de les famílies a les escoles en el terme municipal de Marratxí.

Termini de consecució dels objectius : Els objectius previstos es mantindran durant tota la vigència temporal d'aquest pla.

Àmbit responsable: Ajuntament de Marratxí. Àrea d'Educació.

Pla d'acció : Es realitzarà una convocatòria anual en aquesta línia estratègica de subvencions, per a cada una de les línees específiques previstes en l'Annex d'aquest Pla.

Amb caràcter previ a l'atorgament, hauran d'aprovar-se les bases reguladores de concessió, en els termes que estableix la Llei 38/2003 General de Subvencions.

Aquestes bases reguladores s'aprovaren preferentment en el primer semestre de cada any i hauran de contemplar:

A) La finalitat de les subvencions.

B) Les persones físiques o jurídiques destinatàries de les subvencions.

C) Els programes objecte de subvenció

D) L'import màxim de la subvenció

E) El règim de concessió de les subvencions i els criteris de valoració.

F) La formalització de la subvenció.

d) JOVENTUT

Objectius estratègics :

- Promoure activitats d'interès juvenil que serveixin d'exemple de bones pràctiques per a la vida saludable.

Efectes que es pretén aconseguir:

Promoure serveis i activitats socioculturals i educatives d'interès públic per a la població juvenil de la ciutat, que complementin i ampliïn les ofertes de la iniciativa publica, siguin una via de participació, un element de dinamització i enriquiment de la vida comunitària i de desenvolupament i consolidació de les entitats juvenils.

Termini de consecució dels objectius : Els objectius previstos es mantindran durant tota la vigència temporal d'aquest pla.

Àmbit responsable: Ajuntament de Marratxí. Àrea de Joventut.

Pla d'acció : Es realitzarà una convocatòria anual en aquesta línia de subvencions.

Amb caràcter previ a l'atorgament, hauran d'aprovar-se les bases reguladores de concessió, en els termes que estableix la Llei 38/2003 General de Subvencions.

Aquestes bases reguladores s'aprovaren preferentment en el primer semestre de cada any i hauran de contemplar:

A) La finalitat de les subvencions.

B) Les persones físiques o jurídiques destinatàries de les subvencions.

C) Els programes objecte de subvenció

D) L'import màxim de la subvenció

E) El règim de concessió de les subvencions i els criteris de valoració.

F) La formalització de la subvenció.

e) GENT GRAN

Objectius estratègics :

- Millorar l'autonomia personal i prevenir en situacions de dependència.

- Millorar la qualitat de vida de les persones majors del municipi.

- Facilitar un envelliment positiu mitjançant programes de prevenció i desenvolupament social.

- Promoure la participació i dotar de mitjans per dinamitzar aquest sector de població, evitant d'aquesta manera l'aïllament, el sedentarisme i els mals hàbits de vida.

Efectes que es pretén aconseguir:

- Donar suport  a projectes i activitats culturals, lúdiques i formatives d'interès públic, que tinguin com a objectiu la promoció de l'envelliment actiu i participatiu de la gent gran. Aquestes activitats cal que complementin i ampliïn les ofertes d'iniciativa pública i sigui una via de participació de la ciutadania, d'enriquiment de la vida comunitària i de consolidació del teixit associatiu de l'àmbit de la gent gran.

Termini de consecució dels objectius : Els objectius previstos es mantindran durant tota la vigència temporal d'aquest pla.

Àmbit responsable: Ajuntament de Marratxí. Àrea de Gent Gran.

Pla d'acció : Es realitzarà una convocatòria anual en aquesta línia de subvencions.

Amb caràcter previ a l'atorgament, hauran d'aprovar-se les bases reguladores de concessió, en els termes que estableix la Llei 38/2003 General de Subvencions.

Aquestes bases reguladores s'aprovaren preferentment en el primer semestre de cada any i hauran de contemplar:

A) La finalitat de les subvencions.

B) Les persones físiques o jurídiques destinatàries de les subvencions.

C) Els programes objecte de subvenció

D) L'import màxim de la subvenció

E) El règim de concessió de les subvencions i els criteris de valoració.

F) La formalització de la subvenció.

f) PARTICIPACIÓ CIUTADANA

Objectius estratègics :

- Incrementar el nombre de xarxes ciutadanes i aconseguir generar un associacionisme amb un major nivell de solidesa, viabilitat i coresponsabilitat.

- Reforçar les polítiques participació ciutadana, per fer-la més corresponsable, continuada i transformadora.

- Aconseguir una major coresponsabilitat de la ciutadania i els agents econòmics millorant la defensa i garantia dels seus drets i l'acompliment dels seus deures.

Efectes que es pretén aconseguir:

- Donar suport a projectes i activitats desenvolupats per entitats veïnals i que fomentin la participació de la ciutadania, la cohesió social i la millora de la vida col·lectiva.

Termini de consecució dels objectius : Els objectius previstos es mantindran durant tota la vigència temporal d'aquest pla.

Àmbit responsable: Ajuntament de Marratxí. Àrea de Participació Ciutadana.

Pla d'acció : Es realitzarà una convocatòria anual en aquesta línia de subvencions.

Amb caràcter previ a l'atorgament, hauran d'aprovar-se les bases reguladores de concessió, en els termes que estableix la Llei 38/2003 General de Subvencions.

Aquestes bases reguladores s'aprovaren preferentment en el primer semestre de cada any i hauran de contemplar:

A) La finalitat de les subvencions.

B) Les persones físiques o jurídiques destinatàries de les subvencions.

C) Els programes objecte de subvenció

D) L'import màxim de la subvenció

E) El règim de concessió de les subvencions i els criteris de valoració.

F) La formalització de la subvenció.

g) SERVEIS SOCIALS

Objectius estratègics :

- Aconseguir un major nivell de normalització, inclusió, convivència i respecte en el marc d'una ciutadania diversa.

- Limitar la incidència dels factors desencadenants d'exclusió social així com augmentar la capacitat de resposta col·lectiva en les situacions de vulnerabilitat.

- Millorar l'autonomia personal i l'atenció en situacions de dependència.

Efectes que es pretén aconseguir:

Promoure activitats, recursos, projectes i programes d'interès públic que tinguin com a objectiu cobrir les necessitats bàsiques i les necessitats socials de les persones, posant especial atenció en les persones que es troben en situacions de vulnerabilitat.

Les propostes cal que complementin i ampliïn les ofertes de la iniciativa pública, que es realitzen mitjançant la cartera de Serveis Socials, i siguin alhora una via de participació de la ciutadania, un element de dinamització i enriquiment de la vida comunitària vinculat a les polítiques de Serveis Socials.

Termini de consecució dels objectius : Els objectius previstos es mantindran durant tota la vigència temporal d'aquest pla.

Àmbit responsable: Ajuntament de Marratxí. Àrea de Serveis Socials.

Pla d'acció : Es realitzarà una convocatòria anual en aquesta línia estratègica de subvencions per a cada una de les línees específiques previstes en l'Annex d'aquest Pla.

Amb caràcter previ a l'atorgament, hauran d'aprovar-se les bases reguladores de concessió, en els termes que estableix la Llei 38/2003 General de Subvencions.

Aquestes bases reguladores s'aprovaren preferentment en el primer semestre de cada any i hauran de contemplar:

A) La finalitat de les subvencions.

B) Les persones físiques o jurídiques destinatàries de les subvencions.

C) Els programes objecte de subvenció

D) L'import màxim de la subvenció

E) El règim de concessió de les subvencions i els criteris de valoració.

F) La formalització de la subvenció.

A més, es contempla l'atorgament d'ajuts socials per atendre situacions de necessitat, en els termes prevists en l'Ordenança reguladora de les prestacions econòmiques i materials de caràcter social de l'Ajuntament de Marratxí.

h) MOBILITAT I TRANSPORT

Objectius estratègics :

- Afavorir la utilització del transport urbà.

- Elaboració d'un Pla de mobilitat urbana sostenible del municipi que permeti millorar la qualitat de vida dels ciutadans.

Efectes que es pretén aconseguir:

Millorar mobilitat i la cohesió social del municipi, promovent l'ús dels mitjans de transports públics sostenible en el terme municipal de Marratxí.

Termini de consecució dels objectius : Els objectius previstos es mantindran durant tota la vigència temporal d'aquest pla.

Àmbit responsable: Ajuntament de Marratxí. Àrea de mobilitat i transport.

Pla d'acció : Es realitzarà una convocatòria anual en aquesta línia de subvencions.

Amb caràcter previ a l'atorgament, hauran d'aprovar-se les bases reguladores de concessió, en els termes que estableix la Llei 38/2003 General de Subvencions.

Aquestes bases reguladores s'aprovaren preferentment en el primer semestre de cada any i hauran de contemplar:

A) La finalitat de les subvencions.

B) Les persones físiques o jurídiques destinatàries de les subvencions.

C) Els programes objecte de subvenció

D) L'import màxim de la subvenció

E) El règim de concessió de les subvencions i els criteris de valoració.

F) La formalització de la subvenció.

A més, es procedirà a subscriure o prorrogar els convenis de col·laboració intermunicipal necessaris per a aconseguir els objectius esmentats (EMT...).

Fins poder assolir el nou pla de taxis propis municipals es realitzarà la pròrroga de programa de “taxi a la demanda”.

 

i) MEDI AMBIENT:

Objectius estratègics:

- Gestionar de manera sostenible les colònies felines autoritzades en via pública.

- Lluitar contra plagues amb efectes negatius sobre la salut humana i altres espècies, prioritzant els mètodes preventius.

- Fomentar la reducció, reutilització, reciclatge i recuperació de residus domèstics.

- Fomentar l'estalvi o l'ús racional de recursos naturals.

Efectes que es pretenen aconseguir:

- Donar suport a aquelles entitats, associacions, particulars i/o altres col·lectius que duguin a terme activitats i serveis relacionats amb el Medi Ambient en el terme municipal de Marratxí, per iniciativa pròpia, que complementin i/o supleixin la competència municipal en aquesta matèria.

Termini de consecució dels objectius: Els objectius previstos es mantindran durant tota la vigència temporal d'aquest pla.

Àmbit responsable: Ajuntament de Marratxí. Àrea de Medi Ambient.

Incompatibilitats amb altres subvencions: Les demandes a altres unitats responsables de l'Ajuntament de Marratxí pels mateixos conceptes.

Pla d'acció: Es realitzarà una convocatòria anual en aquesta línia de subvencions.  Amb caràcter previ a l'atorgament, hauran d'aprovar-se les bases reguladores de concessió, en els termes que estableix la Llei 38/2003 General de Subvencions.

Aquestes bases reguladores s'aprovaran preferentment en el mes d'octubre i hauran de contemplar:

A) La finalitat de les subvencions.

B) Les persones físiques o jurídiques destinatàries de les subvencions.

C) Els programes objecte de la subvenció.

D) L'import màxim de la subvenció.

E) El règim de concessió de les subvencions i els criteris de valoració.

F) La formalització de la subvenció.

Als efectes de donar compliment al mandat de la Llei 7/2023, de 16 de 28 de Març (protecció del drets i benestar del animals) i ajudar a la ciutadans al consecució de les exigències, es durà a terme un programa subvencionable de “xips identificació animals”.

ARTICLE 9: SUBVENCIONS EN RÈGIM D'ADJUDICACIÓ DIRECTA

Atenent al principi de corresponsabilitat de la gestió pública i donat l'interès social i la singularitat de la tasca realitzada per determinades entitats del nostre municipi, l'Ajuntament de Marratxí establirà, d'acord amb el que estableix la llei general de Subvencions 38/2003, de 17 de novembre, subvencions en règim d'adjudicació directa, contemplades nominalment en els pressuposts municipals.

Les subvencions podran atorgar-se directament, no essent preceptiva la concurrència competitiva, en els següents casos:

a) Quan estiguin consignades nominativament en els pressuposts de l'Ajuntament.

b) Aquelles altres subvencions en les quals s'acreditin raons d'interès públic, social, econòmic o humanitari i les que la seva singularitat o altres degudament justificades que dificultin la seva convocatòria pública mitjançant concurrència competitiva.

La concessió directa es formalitzarà en un conveni o un acord administratiu. En el corresponent conveni o, en el seu cas, en la resolució de concessió, es fixaran, a més del beneficiari i quantia de la subvenció, l'objecte, el termini d'execució de l'actuació, amb indicació, si s'escau, de la possibilitat d'imputar despeses realitzades amb anterioritat a la concessió i dins l'exercici pressupostari i la forma de justificació.

Per avaluar el valor públic i l'impacte generat pels beneficiaris d'aquestes subvencions, l'Ajuntament establirà comissions de seguiment i instruments d'avaluació de les mateixes.

En l'annex es detallen els àmbits i les partides nominatives de les línies de subvenció que s'atorgaran mitjançant procediment d'adjudicació directa.

En síntesi, es poden descriure succintament per àrea d'actuació:

 

AREA

BENIFICIARI

CONCEPTE

ESPORTS

Club Handbol Mallorca

Complint amb l´incentiu de la regidoria amb les diferents pràctiques esportives, i tenint en compte el continu impuls a l'excel·lència aconseguida per el Club Handbol Mallorca, en les temporades anteriors i la superació de nivells competitius nacionals, autonòmics, així com la implementació i consolidació a les edats primerenques escolars per part del club.

CULTURA

Associació Amants de la música

L´associació vol realitzar l´edició d´un videoclip musical. El motiu d'aquest vídeo era promocionar la música local i donar-los a conèixer, ja que fa relativament poc que han començat. se podia justificar com a promoció de la cultura marratxinera.

Associació de Motos Històriques de Mallorca

La col·laboració amb aquesta entitat és important per a la promoció i suport a l'activitat cultural d'interès públic i cultural que proporciona l'esdeveniment de la Motor Retro Marratxí, que ve desenvolupant-se habitualment amb èxit d'afluència, participació i interès.

GENT GRAN

FAPEMAM

Als efectes de procurar i facilitar, com a única Federació de persones majors de Marratxí, la millora en l´acció de coordinació amb les associacions de persones majors del municipi, en la promoció d´activitats, informació, intercanvi i formació del seus dirigents, i promoció del associaciacionisme.

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

Fira de la Llet d´ametlla

Est tracta de donar suport econòmic a la Comissió de festes del Pla de na Tesa per a la realització de la Fira anual dedica a la llet d´ametlla i el reconeixement a les famílies marratxineres que, de generació en generació, han continuat amb la seva elaboració artesanal.

SERVEIS SOCIALS

Fons Mallorquí de Solidaritat

Per donar suport i contribuir des de l àmbit mallorquí al desenvolupament del països del tercer Món, mitjançant la gestió de fons organitzar i dirigir campanyes de sensibilització sobre la cooperació. L´Ajuntament es soci de l´entitat des de 28 de Setembre de 1993 amb el compromís de col·laboració.

ABDEM

Donar suport amb el projecte “Guanyar Salut” amb programes de prevenció de l´Esclerosis Múltiple i foment d´activitats saludables i de benestar emocional per a les persones afectades de EM.

ADAA

Col·laboració econòmica amb l´ajuda que s´ofereix a famílies enviades per IB-Salut a Barcelona per al realització de tractaments mèdics, per el qual es facilita un allotjament a un pis compartit.

Sonrisa Médica

Ajudar i donar suport en el desenvolupament d´un programa d´actuacions de Pallassos d´Hospital orientat a promocionar el mitjans necessaris a través del joc, l alegria i la màgia  i contribuir al suport psicosocial del pacients ambulatoris, amb patologies greus, invalidants i/o cròniques.

ASPANOB

Col·laborar i ajudant a l´Entitat a posar a serveis a les famílies dels nens malalts de càncer tots el recursos i serveis necessaris en matèria de informació mèdica, suport amb els trasllats i allotjaments del nens i famílies amb el seus tractaments quan son desplaçats a Barcelona, Madrid o altres centres de referència. 

Projecte Home

Donar suport econòmic a l´Entitat amb la seva tasca aplicar programes individualitzats  en matèria de tractaments de drogodependències als efectes de que l´individu recuperi la seva autoestima i el protagonisme de la seva vida, oferint suport al tractament, assistència i rehabilitació.

SEGURETAT I ORDRE PÚBLIC

Guardia Civil

La presència d'un lloc principal de la Guàrdia Civil a Marratxí és crucial per a enfortir la seguretat pública i millorar la resposta davant emergències i situacions delictives.

ARTICLE 10: FINANÇAMENT I DOTACIÓ ECONÒMICA DE LES DIFERENTS LÍNIES DE SUBVENCIÓ

El finançament d'aquestes subvencions es durà a terme amb fons propis i externs a aquesta administració amb càrrec al capítol IV del pressupost de despesa de l'Ajuntament de Marratxí.

ARTICLE 11: MECANISMES DE CONTROL I AVALUACIÓ

En el primer trimestre de cada exercici, cadascuna de les unitats responsables elaborarà un informe d'avaluació dels resultats obtinguts amb els programes de subvencions que s'han desenvolupat, analitzant els indicadors que permetin conèixer l'estat de consecució d'aquests objectius.

Pel seguiment i avaluació del Pla Estratègic de Subvencions, es crearà una comissió de seguiment coordinada per l'àrea de Recursos Econòmics de la qual en formaran part un representant de cada una de les àrees gestores de subvencions.

Així mateix, es recolliran les propostes de modificació que es considerin adients per a l'assoliment dels objectius i les noves línies d'actuació i programes de subvencions proposats.

 

ANNEX ​​​​​​​Subvencions per concurrència

Àrea

Aplicació pressupostària

Descripció

Import (€)

Esports

341.00.48000

 

Subvencions esport

 

A) Entitats o associacions esportives........................

B) Esportistes individuals..........................................

 

 

68.600

 

55.600

13.000

341.00.48900

Conveni usuaris IME

60.000

Cultura

330.00.48000

Subvencions cultura

15.000

Educació

320.00.48000

Subvencions educació

25.000

326.01.48900

Ajuts usuaris escoletes

40.000

Joventut

231.50.48000

Subvencions joventut

10.000

Gent Gran

231.41.48900

Subvencions gent gran

9.500

Participació

ciutadana

924.00.48900

 

Subvencions participació ciutadana

 

A) Programa d'activitats, i conservació i funcionament.............................................................

B) Esdeveniments festius i activitats lúdiques o que promoguin la participació..........................................

 

 

42.000

 

 

12.000

 

30.000

Serveis Socials

231.01.48000

Ajuts socials

220.000

231.01.48900

Ajuts llibres i material escolar

30.000

231.02.48900

Subvencions serveis socials

12.200

Mobilitat i Transport

441.10.47200

Conveni EMT (targeta ciutadana)

Gratuït

441.20.47200

Programa taxi a la demanda

1.000

Medi ambient

170.00.48900

Subvencions medi ambient

4.000

170.00.48900

Subvencions xip identificació animals

1.000

Subvencions nominatives

Àrea

Aplicació pressupostària

Beneficiari

Import (€)

Esports

342.00.20200

Club Handbol Mallorca

30.250

Cultura

330.00.48100

Associació amants de la música

500

330.00.48100

Associació de Motos Històriques de Mallorca

8.000

Gent Gran

231.41.48900

FAPEMAM

69.324

Participació

ciutadana

924.00.48900

Fira de la llet d'ametlla

3.000

Serveis Socials

231.02.48901

Fons Mallorquí de solidaritat

10.000

231.02.48901

ABDEM

4.500

231.02.48901

ADAA

4.000

231.02.48901

“Sonrisa médica”

5.500

231.02.48901

ASPANOB

4.500

231.02.48901

Projecte Home

5.500

Seguretat i ordre públic

130.00.20200

Guardia Civil

60.000

 

Marratxí, 3 de maig de 2024

El batle ​​​​​​​Jaume Llompart Caldés