Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 299734
Acord del Consell de Govern de 10 de maig de 2024 pel qual s’autoritza la Universitat de les Illes Balears a implantar i impartir els ensenyaments oficials del Màster Universitari en Treball Social en l’Àmbit Sanitari (codi RUCT 3500062)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, en l'article 36.4 estableix que, en matèria d'ensenyament universitari, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears té competència exclusiva, sens perjudici de l'autonomia universitària, en la programació i la coordinació del sistema universitari, en el finançament propi de les universitats i en la regulació i la gestió del sistema propi de beques i ajuts.

L'article 7 de la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del sistema universitari estableix que tots els títols universitaris hauran de reunir els estàndards de qualitat establerts a l'Espai Europeu d'Educació Superior. L'article 9 de la mateixa Llei defineix l'estructura dels ensenyaments universitaris oficials en tres cicles: grau, màster i doctorat.

D'acord amb l'article 8.2 d'aquesta Llei, la iniciativa per impartir un ensenyament requereix l'informe preceptiu i favorable sobre la necessitat i la viabilitat acadèmica i social de la implantació del títol universitari oficial per la comunitat autònoma competent, l'informe favorable als efectes de la verificació de la qualitat de la memòria del pla de estudis per l'agència de qualitat corresponent, la verificació pel Consell d'Universitats del pla d'estudis i l'autorització de la implantació d'aquest per la comunitat autònoma indicada.

En el mateix sentit, el Reial decret 822/2021, de 28 de setembre, pel qual s'estableix l'organització dels ensenyaments universitaris i del procediment d'assegurament de la seva qualitat, estableix, en l'article 27, que el pla d'estudis ha de ser verificat pel Consell d'Universitats i ha de ser autoritzat per la comunitat autònoma. Així mateix, estableix que el caràcter oficial del títol es declara per un Acord posterior del Consell de Ministres i per la inscripció en el Registre d'Universitats, Centres i Títols (RUCT). Aquesta inscripció té efectes constitutius respecte de la creació de títols universitaris oficials, i duu aparellada la consideració inicial de títol acreditat als efectes legalment establerts.

El punt tercer d'aquest mateix article estableix que l'inici de la impartició de la docència del títol universitari oficial no pot tenir lloc fins haver donat compliment als tràmits esmentats anteriorment.

El Màster Universitari en Treball Social en l'Àmbit Sanitari és una titulació conjunta de la Universitat de les Illes Balears amb la Universitat d'Alacant; la Universitat de Barcelona; la Universitat de Girona; la Universitat de Lleida; la Universitat de Múrcia; la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat de València (Estudi General). Les condicions de col·laboració per organitzar i desenvolupar el màster s'estableixen mitjançant el conveni de col·laboració signat per totes les universitats participants.

El màster és continuació del títol oficial de graduat en Treball Social, que s'imparteix a la Universitat de les Illes Balears, i, els seus objectius formatius són ampliar el coneixement de la salut des d'una perspectiva biopsicosocial; conèixer els indicadors de salut de la població a les diferents comunitats autònomes; aproximar-se a l'epidemiologia i als conceptes amb què aquesta disciplina es vincula; ampliar el coneixement sobre les polítiques i models de salut pública a les diferents comunitats autònomes; conèixer els sistemes de gestió i qualitat en el treball social en l'àmbit sanitari; ampliar el coneixement sobre l'estructura i el funcionament del sistema sanitari; aprofundir en els principis que emmarquen l'ètica de la intervenció social en un entorn sanitari, així com en les nocions de bioètica i deontologia, dignitat, autonomia i consentiment informat; ampliar el coneixement sobre salut comunitària, participació ciutadana i prevenció de la salut; aprofundir en el coneixement sobre el marc històric del treball social en l'àmbit sanitari i el seu objecte de coneixement i intervenció, i ampliar el coneixement sobre els diferents àmbits en què es desenvolupa el treball social a l'àmbit sanitari, i sobre les seves funcions professionals, entre d'altres.

La docència del màster es complementarà amb un període de pràctiques externes a empreses i/o entitats del sector que li permetrà familiaritzar-se amb el perfil professional actual.

El Màster Universitari en Treball Social en l'Àmbit Sanitari és d'oferta anual i té una periodicitat lectiva d'un curs acadèmic complet, amb una càrrega docent total de 60 ECTS. S'impartirà en la modalitat virtual o no presencial.

Pel que fa als crèdits impartits, així com a la docència assignada al màster, es preveu un repartiment equitatiu entre totes les universitats participants. El Màster Universitari en Treball Social en l'Àmbit Sanitari es nodrirà dels recursos humans i econòmics propis de la Universitat de les Illes Balears i de la resta d'universitats participants.

El Consell de Govern de la Universitat de les Illes Balears, reunit en sessió ordinària el 6 de novembre de 2023, va aprovar la implantació del Màster Universitari en Treball Social en l'Àmbit Sanitari.

Atès que la Universitat de València  (Estudi General) actua com a universitat coordinadora del títol, el 31 de maig i el 3 d'octubre de 2023 el director general d'Universitats de la Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació de la Generalitat Valenciana ha emès l'informe preceptiu favorable respecte de la necessitat i viabilitat acadèmica i social dels estudis del títol de Màster Universitari en Treball Social en l'Àmbit Sanitari a què fa referència el punt 3 de l'article 26 del Reial Decret 822/2021, de 28 de desembre, pel qual s'estableix l'organització dels ensenyaments universitaris i del procediment d'assegurament de la seva qualitat.

El 4 de març de 2024, l'Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA) va emetre l'informe d'avaluació favorable en relació amb la sol·licitud de verificació del pla d'estudis oficial.

Per això, la Universitat de les Illes Balears va sotmetre el Pla d'estudis del Màster Universitari en Treball Social en l'Àmbit Sanitari (codi RUCT 3500062) a la consideració del Consell d'Universitats, el qual, a través de la Comissió de Verificació i Acreditació de Plans d'Estudis, reunida el 9 d'abril de 2024, el va verificar positivament.

A l'empara de les competències que té atribuïdes la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en virtut de la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del sistema universitari, i d'acord amb el Reial decret 822/2021, la Universitat de les Illes Balears va presentar, el 29 d'abril de 2024 (núm. reg. GOIBE273770/2024), una sol·licitud d'autorització per implantar i impartir els ensenyaments oficials del Màster Universitari en Treball Social en l'Àmbit Sanitari (codi RUCT 3500062).

En aquesta sol·licitud, la Universitat de les Illes Balears sol·licita que s'estableixi el preu de matrícula d'aquests estudis.

Per tot això, el Consell de Govern a proposta del conseller d'Educació i Universitats, en la sessió de dia 10 de maig de 2024 adoptà, entre d'altres, l'Acord següent

Primer. Autoritzar la Universitat de les Illes Balears, a impartir els estudis oficials del Màster Universitari en Treball Social en l'Àmbit Sanitari (codi RUCT 3500062) a partir del curs 2024-2025.

Segon. Establir, de conformitat amb l'apartat 3 de l'article 27 del Reial decret 822/2021, que l'inici de la impartició de la docència no podrà tenir lloc fins a la declaració, per part del Consell de Ministres, del caràcter d'oficial dels estudis i la posterior inscripció al RUCT.

Tercer. Establir el grau d'experimentalitat 3 per als estudis del Màster Universitari en Treball Social en l'Àmbit Sanitari (codi RUCT 3500062) de la Universitat de les Illes Balears.

Quart. Comunicar aquest Acord a la Conferència General de Política Universitària.

Cinquè. Notificar aquest Acord a la Universitat de les Illes Balears.

Sisè. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 10 de maig de 2024

La secretària del Consell de Govern Antònia Maria Estarellas Torrens