Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'ESCORCA

Núm. 295834
Aprovació definitiva Ordenança General de Subvencions

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament, en sessió ordinària celebrada el dia 29 de febrer de 2024, va acordar aprovar l'Ordenança General de Subvencions de l'Ajuntament d'Escorca. L'acord de l'aprovació inicial fou publicat en el BOIB núm 34, de 9 de març de 2024 i tota vegada que durant el termini d'exposició pública no s'han presentat al·legacions ni reclamacions es dona per aprovada definitivament i es reprodueix, integra, a continuació:

ORDENANÇA GENERAL DE SUBVENCIONS DE L'AJUNTAMENT D'ESCORCA

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

L'Ajuntament d'Escorca, du a terme una important activitat de foment que té per objecte estimular, promoure, incentivar o sostenir determinades activitats o iniciatives privades, per entendre que concorr un interès públic.

D'aquesta manera, les subvencions es configuren com una tècnica de foment i, fins i tot, com a procediment de col·laboració entre aquesta Administració i els particulars per gestionar activitats considerades d'interès general en àmbits, entre d'altres, com: l'acció social, la cooperació i la solidaritat, l'habitatge, la cultura, l'educació, la joventut, l'esport, el medi ambient, el comerç, la promoció de determinades activitats privades a les quals s'atribueix un interès públic, l'oci i temps lliure, o la participació ciutadana com a exigència del estat social i democràtic de dret.

Aquesta Ordenança general de subvencions es basa sobre un conjunt de principis generals, que han d'inspirar en tot moment l'activitat subvencional: la igualtat, la publicitat, la transparència, l'objectivitat, l'eficàcia i l'eficiència. L'activitat subvencional procurarà sempre, a més, minimitzar els possibles efectes que distorsionen el mercat que puguin derivar de l'establiment de les subvencions, i mantenir la congruència entre els mitjans i finalitats que justifiquen la concessió d'ajuts.

Aquesta nova normativa suposa un pas més en el procés de perfeccionament i racionalització del sistema financer del municipi, i recull les novetats normatives i especificitats tècniques que la nova legislació d'àmbit estatal disposa. Per això, estableix des de l'objectivitat i eficiència l'àmbit de l'activitat subvencional d'aquesta Administració en l'àmbit de les subvencions municipals, que comprèn la sol·licitud, la concessió, la justificació, el reintegrament i el règim sancionador.

L'aprovació de la Llei 15/2014, de 16 de setembre, de racionalització del sector públic i altres mesures de reforma administrativa que modifica la Llei general de subvencions, ha derivat definitivament en la necessitat d'aprovar aquest text normatiu.

 

TÍTOL I DISPOSICIONS GENERALS

Article 1. Objecte de la subvenció i àmbit d'aplicació

Aquesta Ordenança té per objecte establir les bases reguladores per concedir de subvencions per part de l'Ajuntament d'Escorca, d'acord amb el que estableix l'article 17.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

Les subvencions que s'atorguin podran tenir per objecte el foment de qualsevol activitat d'utilitat pública, d'interès social o de promoció de qualsevol finalitat pública la competència de la qual correspongui a l'Ajuntament d'Escorca.

En les convocatòries públiques de subvencions, o en els casos en què sigui procedent la concessió directa, en les corresponents resolucions o convenis s'han de delimitar l'objecte, les condicions i la finalitat que en cada cas es persegueixi.

Article 2. Règim jurídic

Les subvencions objecte d'aquesta Ordenança s'hauran de regular, a més del que disposa i de les respectives convocatòries, per la normativa estatal vigent en matèria de subvencions en aquelles disposicions bàsiques, per la normativa autonòmica de subvencions de les Illes Balears, en tot el que no sigui incompatible amb el règim local; i per les bases d'execució del pressupost de l'Ajuntament d'Escorca corresponent a l'any de la convocatòria. En tot allò que no regula la normativa autonòmica s'haurà de regir per la normativa estatal.

Supletòriament, s'aplicaran les restants lleis de dret administratiu i, si no, les del dret privat.

Les subvencions finançades amb càrrec a fons de la Unió Europea, s'hauran de regir per les normes comunitàries aplicables en cada cas i per les normes nacionals de desenvolupament o transposició d'aquelles.

Article 3. Concepte de subvenció

S'entén per subvenció, als efectes d'aquesta Ordenança, tota disposició dinerària que compleixi amb els següents requisits:

Que el lliurament s'hagi de realitzar sense contraprestació directa de les persones o entitats beneficiàries.

Que el lliurament estigui subjecte al compliment d'un determinat objectiu, l'execució d'un projecte, la realització d'una activitat, l'adopció d'un comportament singular, ja realitzats o per desenvolupar, o la concurrència d'una situació. La persona o l'entitat beneficiària haurà de complir les obligacions materials i formals que s'haguessin establert.

Que el projecte, l'acció, conducta o situació finançada tengui per objecte el foment d'una activitat pública, d'interès social, d'interès general, o de promoció d'una finalitat pública.

No tenen caràcter de subvenció dels supòsits previstos per l'article 2.4 de la Llei general de subvencions.

Queden exclosos de l'àmbit d'aplicació d'aquesta Ordenança:

Els premis que s'atorguin sense la prèvia sol·licitud de la persona o l'entitat beneficiària.

Les subvencions previstes en la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general.

Les subvencions regulades en la Llei orgànica 3/1987, de 2 de juliol, de finançament dels partits polítics.

Les subvencions als grups polítics municipals, segons estableixi la seva pròpia normativa.

Règim jurídic especial de les ajudes en espècie. Els lliuraments a títol gratuït de béns i drets s'hauran de regir per la legislació patrimonial. No obstant l'anterior, s'haurà d'aplicar aquesta Ordenança, sense perjudici del que disposa l'article 3 del Reglament de la Llei general de subvencions, al lliurament de béns, drets o serveis l'adquisició dels quals per part de l'entitat concedent, es realitzi amb la finalitat exclusiva de lliurar-los a un tercer i compleixin amb els requisits que estableix l'apartat 1 d'aquest article.

La normativa específica i, supletòriament, aquesta Ordenança regiran l'activitat de patrocini.

Article 4. Pla Estratègic de Subvencions

Per acord plenari, amb caràcter previ a la tramitació de les convocatòries de subvenció, s'han d'aprovar un o diversos plans estratègics de subvencions d'acord amb la informació i les propostes que, a aquest efecte, presentin les regidories, a excepció de les subvencions a les quals es refereix l'article 19 d'aquesta Ordenança.

Els plans hauran de concretar, almenys, l'abast temporal, els objectius i els efectes que es pretenen, el termini de consecució, els costos previsibles i les seves fonts de finançament, tot això en del marc dels objectius d'estabilitat pressupostària i de la programació pressupostària plurianual. Així mateix, els plans han d'especificar la incidència eventual sobre el mercat dels objectius que es pretenguin aconseguir i, si escau, l'orientació d'aquests objectius cap a la correcció dels errors que s'identifiquin als efectes que la distorsió del mercat sigui mínima.

Els plans estratègics han de contenir una previsió per a un període de vigència de tres anys, d'acord amb el que disposa l'article 11.4 del Reglament de la Llei general de subvencions.

El pla permetrà als òrgans que hagin proposat l'establiment de subvencions, el posterior control i avaluació; i si escau, la Intervenció podrà controlar financerament els resultats derivats d'aplicar-lo.

En acabar cada exercici pressupostari, les regidories i els organismes concedents de subvencions han d'avaluar els plans estratègics de subvencions executats, amb la finalitat d'analitzar els resultats obtinguts, la utilitat pública o social i la procedència de mantenir-los o suprimir-los. Un informe recollirà el contingut i les conclusions de l'autoavaluació anual, del qual es donarà compte a la Junta de Govern Local.

Article 5. Principis rectors i criteris objectius d'atorgament de les subvencions

La gestió de les subvencions a què es refereix aquesta Ordenança, es realitzarà d'acord amb els següents principis rectors:

Publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat de tracte i no discriminació.

Eficiència en el compliment dels objectius fixats.

Eficàcia en l'assignació i utilització dels recursos públics.

Congruència entre els mitjans i finalitats que justifiquen la concessió d'ajuts.

Article 6. Requisits per atorgar subvencions

Els requisits necessaris per atorgar subvencions són els següents:

La competència de l'òrgan administratiu concedent.

L'existència de crèdit adequat i suficient per atendre les obligacions econòmiques que es deriven de la concessió de la subvenció.

La tramitació del procediment de concessió.

La fiscalització prèvia dels actes de contingut econòmic, en els termes que preveu la normativa aplicable.

L'aprovació de la despesa per l'òrgan competent.

A més dels requisits anteriors, serà requisit imprescindible que la finalitat, l'objectiu, l'execució del projecte, la realització de l'activitat, l'adopció del comportament singular, ja realitzats o per desenvolupar, o la concurrència de la situació a subvencionar; haurà de radicar, amb caràcter general, en l'àmbit territorial del municipi d'Escorca.

Per al cas excepcional que el fet subvencionat excedeixi de l'àmbit del terme municipal d'Escorca, aquest haurà de beneficiar a l'interés municipal de manera directa o indirecta.

En el supòsit al qual es refereix el paràgraf anterior, aquesta circumstància ha de quedar prou justificada en l'expedient, mitjançant un informe motivat del departament concedent, amb caràcter previ a la concessió.

Les activitats que incloguin, bé originària o de manera sobrevinguda, actes que atemptin contra la llibertat dels ciutadans, vulnerin la Constitució o incompleixin les lleis, no podran ser objecte de subvenció. En el cas que aquestes activitats esdevenguin de manera sobrevinguda a la resolució per concedir la subvenció, s'incoaran els corresponents expedients sancionador i de reintegrament, d'acord amb el que disposa aquesta Ordenança.

Article 7. Òrgans competents per concedir subvencions

Els òrgans competents per concedir subvencions en l'àmbit de l'Ajuntament d'Escorca, seran aquells que tenen competències per autoritzar despesa, segons el que disposen les bases d'execució del pressupost vigent.

Article 8. Persones o entitats beneficiàries

Les persones físiques o jurídiques, que hagin de dur a terme l'activitat que va fonamentar l'atorgament o que es trobi en la situació que legitima la concessió; tendran la consideració de persones o entitats beneficiàries de subvencions.

Quan la persona o l'entitat beneficiària sigui una persona jurídica, els membres associats de la persona o l'entitat beneficiària siguin persones físiques o jurídiques, que es comprometin a efectuar la totalitat o part de les activitats que fonamenten la concessió de la subvenció, en nom i per compte del primer; tendran igualment la consideració de persones o entitats beneficiàries.

3.Les agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades, les comunitats de béns o qualsevol altre tipus d'unitat econòmica o patrimoni separat que, tot i no tenir personalitat jurídica, puguin dur a terme els projectes, activitats o comportaments o es trobin en la situació que motivin la concessió de la subvenció; podran accedir a la condició de persona o entitat beneficiària.

4. Quan es tracti d'agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades sense personalitat, s'han de fer constar expressament, tant en la sol·licitud com en la resolució de concessió, els compromisos d'execució assumits per cada membre de l'agrupació, i l'import de subvenció a aplicar per cada un d'ells, que tendran igualment la consideració de persones o entitats beneficiàries. En qualsevol cas, s'ha de nomenar un representant o apoderat únic de l'agrupació, amb poders suficients per complir les obligacions que, com a persona o entitat beneficiària, corresponguin a l'agrupació. No es podrà dissoldre l'agrupació fins que hagin transcorregut els terminis de prescripció que preveuen els articles 67 i 70 d'aquesta Ordenança.

Article 9. Entitats col·laboradores

1. Les entitats col·laboradores seran aquelles que, actuïn en nom i per compte de l'òrgan concedent a tots els efectes relacionats amb la subvenció, lliurin i distribueixin els fons públics a les persones o les entitats beneficiàries, o col·laborin en la gestió de la subvenció sense que es produeixi el lliurament previ i la distribució dels fons que pugui rebre. Aquests fons, en cap cas, es consideraran integrants del patrimoni d'aquestes. Igualment, tendran aquesta consideració els que havent estat denominats les persones o les entitats beneficiàries que, d'acord amb la normativa comunitària tenguin encomanades, exclusivament, les funcions enumerades en el paràgraf anterior.

2. Requisits de solvència

 Les persones jurídiques que comptin amb un patrimoni propi, un cop es dedueixin d'aquest el valor les càrregues i gravàmens que puguin suportar, amb valor superior a l'import anual dels fons públics, que per cada convocatòria hagin de percebre per lliurar i distribuir entre les persones o les entitats beneficiàries de les subvencions; es podran designar entitats col·laboradores en la gestió de les subvencions objecte d'aquesta Ordenança,

3. Requisits d'eficàcia

Podran ser designades entitats col·laboradores en la gestió de les subvencions objecte d'aquesta Ordenança, les persones jurídiques que reuneixin els següents requisits d'eficàcia:

- Que el seu objecte social o activitat tengui relació directa amb el sector al qual s'adrecen aquestes subvencions.

- Que comptin amb els mitjans materials i personals suficients per desenvolupar l'activitat de lliurament, distribució i comprovació exigibles de les subvencions.

4. Quan les entitats col·laboradores siguin persones subjectes al dret privat, es seleccionaran prèviament mitjançant un procediment sotmès als principis de publicitat, concurrència, igualtat i no discriminació; i la col·laboració es formalitzarà mitjançant conveni, llevat que per l'objecte de la col·laboració s'hagi d'aplicar la normativa de contractes públics.

Article 10. Requisits per obtenir la condició de persona o entitat beneficiària o entitat col·laboradora

1. Podran obtenir la condició de persona o entitat beneficiària o entitat col·laboradora les persones o les entitats que es trobin en la situació que fonamenta la concessió de la subvenció o en les que concorrin les circumstàncies previstes en aquesta Ordenança i en la convocatòria.

2. No podran obtenir la condició de persona o entitat beneficiària o entitat col·laboradora les persones o entitats en què concorri alguna de les circumstàncies següents, llevat que per la naturalesa de la subvenció ho exceptuï la pròpia convocatòria:

 a) Haver estat condemnades mitjançant sentència ferma a la pena de pèrdua de la possibilitat d'obtenir subvencions o ajuts públics.

 b) Haver sol·licitat la declaració de concurs, haver estat declarats insolvents en qualsevol procediment, trobar-se declarats en concurs, estar subjectes a intervenció judicial o haver estat inhabilitats d'acord amb la Llei 22/2003, de 9 de juliol, concursal, sense que hagi conclòs el període d'inhabilitació fixat en la sentència de qualificació del concurs.

c) Haver donat lloc, per causa de la qual haguessin estat declarats culpables, a la resolució ferma de qualsevol contracte subscrit amb l'Administració.

d) Estar sotmesa la persona física, els administradors de les societats mercantils o aquells que ostentin la representació legal d'altres persones jurídiques, en algun dels supòsits de la Llei 5/2006, de 10 d'abril, de regulació dels conflictes d'interessos dels membres del Govern i dels alts càrrecs de l'Administració General de l'Estat, de la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques, o si es tracta de qualsevol dels càrrecs electius regulats en la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general, en els termes establerts en aquesta Llei, o en la normativa autonòmica que reguli aquestes matèries.

 e) No estar al corrent del compliment de les obligacions tributàries o les de la Seguretat Social, establertes per les disposicions vigents.

f) Tenir la residència fiscal en un país o territori qualificat reglamentàriament com a paradís fiscal.

g) No trobar-se al corrent de pagament d'obligacions per reintegrament de subvencions atorgades per aquest Ajuntament.

h) Haver estat sancionat mitjançant resolució ferma amb la pèrdua de la possibilitat d'obtenir subvencions com a conseqüència del corresponent procediment administratiu seguit per la comissió d'infraccions en matèria de subvencions i ajuts públics i per infraccions tributàries.

i) No podran accedir a la condició de persones o entitats beneficiàries les agrupacions previstes en el segon paràgraf de l'apartat 3 de l'article 8 d'aquesta Ordenança, quan concorri alguna de les prohibicions anteriors qualsevol dels seus membres.

j) En cap cas podran obtenir la condició de persona o entitat beneficiària o entitat col·laboradora de les subvencions, les associacions que incorren en les causes de prohibició previstes en els apartats 5 i 6 de l'article 4 de la Llei orgànica 1/2002, de 22 de març, reguladora del dret d'associació.

k) No podran obtenir la condició de persona o entitat beneficiària o entitat col·laboradora les associacions respecte de les quals s'hagués suspès el procediment administratiu d'inscripció per trobar-se indicis racionals d'il·licitud penal, en aplicació del que disposa l'article 30.4 de la Llei orgànica 1/2002, en tant no recaigui resolució ferma que permeti la inscripció en el Registre.

3. No podran concedir subvencions als particulars o a les entitats que es troben inclosos en procediments de cobrament per via de constrenyiment per deutes contrets amb l'Ajuntament d'Escorca, ni a aquells que no es trobin al corrent de les obligacions tributàries amb el consistori, fins que aquests deutes siguin efectivament satisfets i saldats, o complir amb les obligacions tributàries. La comprovació d'aquestes circumstàncies, s'efectuarà d'ofici.

4. La justificació per part de les persones o les entitats de no estar sotmeses a les prohibicions per obtenir la condició de persona o entitat beneficiària, o entitat col·laboradora, assenyalades en l'apartat 2 d'aquest article; es podrà realitzar alternativament d'alguna de les maneres següents:

Per mitjà de testimoni judicial, certificats telemàtics o transmissions de dades, d'acord amb el que estableix la normativa reglamentària que regula la utilització de tècniques electròniques, informàtiques i telemàtiques per a l'Administració General de l'Estat, o de les comunitats autònomes, o certificat administratiu, segons els casos.

Mitjançant certificat administratiu, en el supòsit que estableix l'article 22.1 del Reglament de la Llei general de subvencions per acreditar el compliment de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social.

O bé mitjançant una declaració responsable atorgada per la persona sol·licitant de la subvenció, quan aquest document no pugui ser expedit per l'autoritat competent, la convocatòria podrà establir mitjans específics per acreditar, sense perjudici de les facultats de l'Administració, i més concretament per l'òrgan instructor, per investigar la veracitat de les declaracions o justificacions aportades.

5. Quan la convocatòria així ho prevegi, el fet de presentar la sol·licitud de subvenció comportarà autoritzar l'òrgan concedent poder obtenir de forma directa l'acreditació del compliment de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, a través de certificats telemàtics, en aquest cas la sol·licitant no haurà d'aportar el corresponent certificat.

No obstant això, la persona o l'entitat sol·licitant podrà denegar expressament el consentiment en la sol·licitud, llavors haurà d'aportar el certificat en els termes que preveuen els apartats anteriors.

6. Les persones o les entitats sol·licitants que no tenguin la residència fiscal en territori espanyol han de presentar un certificat de residència fiscal emès per les autoritats competents del seu país de residència.

Article 11. Obligacions de les persones o entitats beneficiàries

Les obligacions de les persones o entitats beneficiàries són les següents:

Acceptar la concessió de la subvenció i comunicar aquesta acceptació a l'òrgan competent en els termes que indiqui la corresponent convocatòria.

Complir l'objectiu, executar el projecte, realitzar l'activitat o adoptar el comportament que fonamenta la concessió de la subvenció.

Justificar davant l'òrgan concedent o l'entitat col·laboradora, si escau, el compliment dels requisits i condicions, haver realitzat l'activitat i el complir amb la finalitat que determinin la concessió o gaudi de la subvenció.

Sotmetre's a les actuacions de comprovació, que pugui efectuar l'òrgan concedent o l'entitat col·laboradora, si escau, així com qualssevol altres de comprovació i control financer que puguin realitzar els òrgans de control competents, tant nacionals com comunitaris; i haurà d'aportar tota la informació que li sigui requerida en l'exercici de les actuacions anteriors.

Comunicar a l'òrgan concedent o a l'entitat col·laboradora que ha obtengut altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos, per finançar les activitats subvencionades. Aquesta comunicació s'ha d'efectuar tan aviat com es conegui i, en tot cas, amb anterioritat a justificar la destinació dels fons que ha percebut.

Acreditar, amb anterioritat que es dicti la proposta de resolució, que es troba al corrent en el compliment de les seves obligacions tributàries i enfront de la Seguretat Social.

Disposar dels llibres comptables, registres diligenciats i altres documents degudament auditats, en els termes exigits per la legislació mercantil i sectorial, aplicable a la persona o l'entitat beneficiària en cada cas, així com tots els estats comptables i registres específics que puguin ser exigits per les convocatòries o resolucions, amb la finalitat de garantir l'exercici adequat de les facultats de comprovació i control.

Conservar els documents justificatius d'haver aplicat els fons que hagi pogut rebre, inclosos els documents electrònics, en tant puguin ser objecte de comprovació i control.

Fer la publicitat adequada de caire públic del finançament de programes, activitats, inversions o actuacions de qualsevol tipus que siguin objecte de subvenció.

Si hi hagués en curs alguna de les causes de reintegrament, procedirà a reintegrar els fons que hagués percebut, d'acord amb el que disposa el títol IV d'aquesta Ordenança.

Article 12. Obligacions de les entitats col·laboradores

Són obligacions de les entitats col·laboradores:

a) Lliurar a les persones o les entitats beneficiàries els fons que han rebut, d'acord amb els criteris establerts en les corresponents convocatòries, o en el conveni subscrit amb l'entitat concedent.

b) Comprovar, si escau, el compliment i efectivitat de les condicions o requisits determinants per atorgar la subvenció, haver realitzat l'activitat i complir amb la finalitat que determinin la concessió o el gaudi d'aquella.

c) Justificar el lliurament dels fons que han percebut davant l'òrgan que ha concedit la subvenció i, si escau, lliurar la justificació que puguin presentar les persones o entitats beneficiàries.

d) Sotmetre's a les comprovacions que pugui efectuar l'òrgan concedent respecte a la gestió d'aquests fons, així com qualssevol altres de comprovació i control financer que puguin realitzar els òrgans de control competents, i aportar tota la informació que li sigui requerida en l'exercici de les actuacions anteriors que no es trobin en els arxius municipals.

Article 13. Conveni de col·laboració amb entitats col·laboradores

1. Es formalitzarà un conveni de col·laboració entre l'òrgan concedent i l'entitat col·laboradora en què es regularan les condicions i les obligacions assumides per aquesta.

2. El conveni de col·laboració ha de contenir, com a mínim, els punts següents:

a) Definició de l'objecte de la col·laboració i de l'entitat col·laboradora.

b) Identificació de la normativa reguladora especial de les subvencions que han de gestionar les entitats col·laboradores.

c) Termini de durada del conveni de col·laboració.

d) Mesures de garantia que calgui constituir a favor de l'òrgan concedent, mitjans de constitució i procediment de cancel·lació.

e) Requisits que ha de complir i fer complir l'entitat col·laboradora en les diferents fases del procediment de gestió de les subvencions.

f) En cas de col·laborar en distribuir els fons públics, haurà de determinar el període de lliurament dels fons a l'entitat col·laboradora i les condicions de dipòsit dels fons que ha rebut, que es lliurin posteriorment a les persones o les entitats beneficiàries.

g) En cas de col·laboració en la distribució dels fons públics, condicions de lliurament a les persones o les entitats beneficiàries de les subvencions concedides per l'òrgan concedent.

h) Forma com han de justificar les persones o les entitats beneficiàries el compliment de les condicions per atorgar les subvencions i requisits per verificar-les.

i) Termini i forma com les persones o les entitats beneficiàries han de presentar la justificació de les subvencions i, en cas de col·laborar en distribuir els fons públics, les entitats col·laboradores com han d'acreditar el lliurament dels fons a les persones o les entitats beneficiàries.

j) Determinació dels llibres i registres comptables específics que ha de portar l'entitat col·laboradora per facilitar la justificació adequada de la subvenció i comprovar el compliment de les condicions establertes.

k) Obligació de reintegrament dels fons en el supòsit d'incompliment dels requisits i obligacions establertes per concedir la subvenció i, en tot cas, en els supòsits regulats en aquesta Ordenança.

l) Obligació de l'entitat col·laboradora de sotmetre a les actuacions de comprovació i control que preveu el paràgraf d) de l'apartat 1 de l'article anterior.

m) Compensació econòmica que, si escau, es fixi a favor de l'entitat col·laboradora.

3. El text del conveni de col·laboració anirà acompanyat d'un informe del cap de la Unitat a la qual correspongui tramitar-los, exposarà els antecedents i disposicions legals o reglamentàries en què s'ajusta a dret. El document anirà acompanyat de l'informe de Secretaria corresponent i, si escau, també per un informe de fiscalització.

4. Quan les entitats col·laboradores siguin persones subjectes al dret privat, es seleccionaran prèviament mitjançant un procediment sotmès als principis de publicitat, concurrència, igualtat i no discriminació i la col·laboració es formalitzarà mitjançant conveni, llevat que per l'objecte de la col·laboració s'hagi d'aplicar la normativa de contractació.

5. En el procediment seleccionador i en el conveni haurà de constar expressament si l'entitat procedirà a la distribució dels fons públics a les persones o les entitats beneficiàries.

Article 14. Registre de subvencions

Es crea el Registre de subvencions com a instrument de publicitat, transparència i control de les subvencions atorgades d'acord amb el que disposa aquesta Ordenança.

El Registre de subvencions és públic i pot ser consultat per qualsevol persona o entitat interessada, d'acord amb el que preveu la legislació de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i en les normes sobre tractament de dades de caràcter personal.

Són funcions bàsiques del Registre:

L'ordenació de la informació sobre l'activitat municipal de subvencions.

La coordinació amb altres bases de dades similars de les administracions públiques.

L'elaboració d'estudis, anàlisis i estadístiques sobre l'activitat de la subvenció.

El suport tècnic als centres gestors responsables de la gestió de subvencions.

La col·laboració amb els òrgans i institucions de control de l'activitat de la subvenció.

Són actes i documents inscriptibles:

Les convocatòries de subvencions

Les resolucions per concedir subvencions i els acords convencionals, amb indicació de les persones o entitats beneficiàries, la quantia i finalitat per a la qual s'hagin concedit els fons públics.

Les resolucions per anul·lar, modificar i reintegra, total o parcialment, d'una subvenció prèviament concedida.

Les dades relatives a les persones o les entitats beneficiàries de les subvencions.

Els acords formalitzats amb les entitats col·laboradores.

Els informes d'avaluació.

Les resolucions sancionadores dictades en aplicació d'aquesta Ordenança.

Periòdicament, els òrgans competents han de trametre al Registre de subvencions la informació i la documentació que exigeix aquesta Ordenança, en relació amb les subvencions que gestionin.

Article 15. Publicitat de les subvencions concedides

La base de dades nacional de subvencions (BDNS) operarà com un sistema nacional de publicitat de subvencions. Les àrees gestores seran les responsables de remetre a la BDNS informació sobre les convocatòries, les resolucions de concessió i la resta d'informació sobre les subvencions concedides en els termes que estableixen els articles 18 i 20 de la Llei general de subvencions.

Les àrees gestores seran les responsables de subministrar a la BDNS la informació pertinent d'acord amb la Llei general de subvencions de forma exacta, completa, en termini i respectant la modalitat de transmissió establerta.

Sense perjudici del que disposa l'apartat anterior, quan la notificació de la resolució de concessió es faci a través de publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), s'entén complerta l'obligació de publicitat.

A més, es publicarà en el BOIB la llista detallada de les subvencions concedides per quantia igual o superior a 3.000 euros.

No serà necessària la publicació:

Quan les subvencions públiques tenguin una assignació nominativa en els pressupostos.

Quan la concessió i quantia a favor d'una persona o entitat beneficiària concret, resultin imposades en virtut d'una norma de rang legal.

Quan la publicació de les dades de la persona o l'entitat beneficiària per raó de l'objecte de la subvenció pugui ser contrària al respecte i salvaguarda de l'honor, la intimitat personal i familiar de les persones físiques o de la pròpia imatge, en virtut del que estableix la Llei orgànica 1/1982, de 5 de maig, de protecció civil del dret a l'honor, a la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge.

Article 16. Publicitat de la subvenció per part de la persona o l'entitat beneficiària

1. La persona o l'entitat beneficiària haurà de fer publicitat de les subvencions i ajuts que ha percebut en els termes i condicions establerts en la Llei 19/2013, de 9 de gener, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.

2. La persona o l'entitat beneficiària haurà de fer publicitat adequada del caràcter públic del finançament del programa, l'activitat, la inversió o l'actuació objecte de la subvenció. Les mesures de difusió poden consistir en la inclusió de la imatge institucional de l'entitat atorgant, o en textos relatius al finançament públic en cartells, plaques commemoratives, materials impresos, mitjans electrònics o audiovisuals, o bé en mencions realitzades en mitjans de comunicació o altres que resultin adequats a l'objecte subvencionat i d'eficàcia equivalent a les esmentades.

 

TÍTOL II PROCEDIMENTS PER CONCEDIR SUBVENCIONS

CAPÍTOL I CLASSIFICACIÓ DELS DIFERENTS PROCEDIMENTS

Article 17. Procediments de concessió

Les subvencions es podran concedir de forma directa o mitjançant procediment en règim de concurrència competitiva.

Article 18. Procediment en règim de concurrència competitiva

El procediment ordinari per concedir subvencions s'ha de tramitar en règim de concurrència competitiva.

Tendrà la consideració de concurrència competitiva el procediment mitjançant el qual la concessió de les subvencions es realitzi mitjançant la comparació de les sol·licituds que es presentin, a fi d'establir un ordre de prelació entre aquestes, d'acord amb els criteris de valoració prèviament fixats en la convocatòria, en el crèdit disponible.

Excepcionalment, en funció de l'objecte de la convocatòria, sempre que aquesta ho prevegi, l'òrgan competent podrà procedir al prorrateig, entre les persones o les entitats beneficiàries de la subvenció, de l'import global màxim destinat a les subvencions.

No obstant el que disposa l'apartat anterior, en aquells casos en què, atenent a la naturalesa de les subvenció, existeixi "concurrència" però aquesta no tengui la nota característica de ser "competitiva", s'aplicarà el "règim d'avaluació individualitzada".

S'entén per "règim d'avaluació individualitzada" aquell procediment de concurrència no competitiva en què els expedients es tramitaran i resoldran un cop es presentin, a mesura que aquests entrin en el registre de l'òrgan competent, encara que no hagi finalitzat el termini per presentar-los, i en tant es disposi de crèdit pressupostari per a això. Si s'exhaureixen els crèdits destinats a la convocatòria abans de la finalització del termini de presentació, s'ha de suspendre la concessió de nous ajuts mitjançant resolució publicada en el BOIB.

Al "règim d'avaluació individualitzada" se li aplicaran les normes generals del procediment de concurrència competitiva previstes en aquesta Ordenança, excepte en aquells aspectes o exigències relatives a la característica específica de la "competitivitat" que per la naturalesa especial d'aquest tipus de subvencions, no resultin aplicables.

En aquest règim especial no serà obligatòria la constitució de la comissió d'avaluació que preveu l'article 31, sinó que correspon a l'òrgan instructor realitzar d'ofici l'avaluació de les sol·licituds, d'acord amb els criteris, la forma i les prioritats de valoració establerts en la convocatòria.

Article 19. Procediment de concessió directa

Es podran concedir de forma directa les subvencions següents:

Les previstes nominativament en el pressupost general de l'Ajuntament. No podran tenir caràcter nominatiu dels crèdits creats mitjançant modificacions creditícies eventuals, excepte les que aprovi el Ple.

Aquelles l'atorgament o la quantia de les quals, vingui imposat a l'Administració per una norma de rang legal, seguiran el procediment de concessió que els resulti d'aplicar, d'acord amb la normativa pròpia.

Quan per les característiques especials de la persona o l'entitat beneficiària o de l'activitat subvencionada no sigui possible, objectivament, promoure la concurrència pública.

Amb caràcter excepcional, aquelles altres subvencions en què s'acreditin motivadament raons d'interès públic, social, econòmic o humanitari, o qualsevol altra raó degudament justificada que dificulti la concurrència pública.

2. La impossibilitat de la concurrència, les raons d'interès públic i els criteris objectius tinguts en compte per concedir la subvenció, hauran de quedar acreditats a l'expedient.

CAPÍTOL II DEL RÈGIM I PROCEDIMENT DE CONCESSIÓ DIRECTA DE LES SUBVENCIONS PREVISTES NOMINATIVAMENT EN EL PRESSUPOST MUNICIPAL

Article 20. Règim

S'entén com a subvencions previstes nominativament en el pressupost general de l'entitat local aquelles l'objecte, la dotació pressupostària i la persona o l'entitat beneficiària apareixen determinats expressament en l'estat de despeses del pressupost i degudament justificades en la memòria que acompanya al pressupost municipal.

És aplicable a aquestes subvencions, en defecte de normativa específica que reguli la concessió, la normativa establerta en l'article 2 d'aquesta Ordenança.

L'acte de concessió, o el conveni, tendrà caràcter de bases reguladores de la concessió als efectes del que disposa la normativa aplicable en matèria de subvencions i s'han d'especificar, almenys, els següents aspectes:

Parts concertants, amb indicació de les dades identificatives de la persona o l'entitat beneficiària.

Descripció de l'objecte.

Actuacions previstes i compromisos de les parts.

Crèdit pressupostari al qual s'imputa la subvenció.

Import de la subvenció, i tant per cent del pressupost del projecte a finançar per la persona o l'entitat beneficiària, bé per finançament propi o mitjançant altres subvencions.

Forma com justificar-la, termini per presentar la corresponent documentació i aspectes a incloure en la memòria justificativa.

Mode de pagament, incloent fixació i justificació, si escau, possibilitat d'efectuar pagaments a compte i pagamentts anticipats, juntament amb els corresponents calendaris de pagaments i justificacions.

Documentació a aportar per la persona o l'entitat beneficiària.

Termini de vigència, requisits i condicions.

Compatibilitat o incompatibilitat de la subvenció, d'acord amb l'article 38 d'aquesta Ordenança.

Mecanismes de seguiment de l'execució del conveni.

Règim jurídic.

Caràcter administratiu del conveni i submissió a la jurisdicció contenciosa administrativa de les possibles qüestions litigioses que puguin sorgir sobre el contingut i aplicació.

Com a contingut addicional, l'acte de concessió o conveni pot contenir, entre d'altres, els extrems següents:

Possibilitat de subcontractació amb els límits fixats en aquesta Ordenança.

En els casos en què s'estableixi la justificació mitjançant mòduls, s'hauran d'incloure les unitats que conformaran el mòdul, el cost unitari i altres aspectes pertinents.

Si és el cas, règim de garanties, mitjans de constitució, dipòsit i cancel·lació que s'estableixi que hagin de constituir les persones o les entitats beneficiàries o les entitats col·laboradores.

Mesures de publicitat i característiques d'aquesta que adoptassin les persones o les entitats beneficiàries respecte a l'activitat subvencionada.

Article 21. Iniciació

El procediment per concedir-la, s'inicia d'ofici mitjançant la proposta de l'àrea municipal gestora, i serà imprescindible que existeixi consignació específica en el pressupost general municipal, a favor de la persona pública o privada a la qual va destinada la subvenció.

En el pressupost general municipal s'hauran d'especificar la persona o l'entitat beneficiària, l'import i el concepte (objecte) de la subvenció nominativa, i l'òrgan gestor haurà de justificar degudament la impossibilitat d'aplicar el principi de concurrència.

La inclusió de la partida pressupostària en el pressupost municipal no crearà expectativa de dret a favor de la persona o l'entitat beneficiària, mentre l'òrgan competent no hagi resolt la concessió, previ el procediment establert.

Article 22. Instrucció

La instrucció del procediment de concessió correspon al cap de la Unitat gestora de la subvenció.

Les activitats d'instrucció comprendran necessàriament:

- La proposta de resolució o el text del conveni que regula la subvenció.

- L'informe del tècnic responsable i competent de l'òrgan gestor, que motivi que el contingut de la resolució o conveni, s'ajusta a dret.

- L'informe de l'òrgan instructor, en el qual consti que, de les dades que es troben en el seu poder, les persones sol·licitants reuneixen els requisits per accedir a la condició de persones o entitats beneficiàries de la subvenció.

3. Quan la instrucció s'hagi completat, s'hauran de sol·licitar els informes preceptius corresponents a Secretaria i Intervenció, i se sotmetrà la proposta de concessió a l'òrgan concedent establert en aquesta Ordenança, perquè l'aprovi.

Article 23. Resolució

Una vegada remesa la proposta de resolució o text del conveni regulador, juntament amb la resta de l'expedient, l'òrgan competent ha de resoldre el procediment per concedir la subvenció.

La resolució es motivarà d'acord amb el que disposa aquesta Ordenança i la normativa vigent, i s'haurà de notificar a la persona o l'entitat beneficiària, d'acord amb el que preveu l'article 58 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i procediment administratiu comú, o la normativa que el substitueixi.

La persona o l'entitat beneficiària ha d'acceptar la resolució de concessió en el termini de deu dies hàbils. En cas que hi hagi un conveni, la subvenció s'acceptarà en el moment de la signatura.

CAPÍTOL III DEL RÈGIM DE CONCESSIÓ DIRECTE I EXCEPCIONAL DE LA RESTA DE SUBVENCIONS

Article 24. Règim

Es poden concedir de forma directa, aquelles subvencions que per les característiques especials de la persona o l'entitat beneficiària o de l'activitat subvencionada no sigui possible, objectivament, promoure la concurrència pública; i amb caràcter excepcional, aquelles en què s'acreditin raons d'interès públic, social, econòmic, humanitari o qualsevol altra raó degudament justificada, que dificulti la concurrència pública.

En aquest cas, a més de motivar la utilitat, l'interès social o la consecució d'una finalitat pública de la subvenció, s'ha de justificar en l'expedient, amb un informe motivat, la impossibilitat d'aplicar els principis rectors de publicitat i concurrència.

 

Article 25. Iniciació i instrucció

La Regidoria gestora incoarà el corresponent expedient, en el qual s'inclourà necessàriament un informe justificatiu i motivat en el qual concorrin les circumstàncies descrites en l'article anterior.

La instrucció del procediment de concessió correspon al cap de la Unitat de la Regidoria gestora de la subvenció.

Les activitats d'instrucció comprendran necessàriament:

La proposta de resolució o el text del conveni que regula la subvenció.

L'informe del tècnic responsable i competent de l'òrgan gestor, que motivi que el contingut de la resolució o conveni, s'ajusta a dret.

L'informe de l'òrgan instructor, en el qual consti que, de les dades que es troben en el seu poder, les persones sol·licitants reuneixen els requisits per accedir a la condició de persones o entitats beneficiàries de la subvenció.

Quan la instrucció s'hagi completat, s'hauran de sol·licitar els informes preceptius corresponents a Secretaria i Intervenció, i se sotmetrà la proposta de resolució de concessió a l'òrgan concedent establert en aquesta Ordenança, perquè l'aprovi.

Les subvencions que es concedeixin d'acord amb el que disposa l'article anterior s'instrumentaran en convenis, on s'establiran les condicions i estipulacions específiques.

Article 26. Contingut del conveni

La redacció del conveni haurà d'especificar:

Parts concertants, amb indicació de les dades identificatives de la persona o l'entitat beneficiària.

 - Descripció de l'objecte.

Actuacions previstes i compromisos de les parts.

Crèdit pressupostari al qual s'imputa la subvenció.

Import de la subvenció, i tant per cent del pressupost del projecte a finançar per la persona o l'entitat beneficiària, bé per finançament propi o mitjançant altres subvencions.

Mode de pagament, incloent la fixació i la justificació, si escau, la possibilitat d'efectuar pagaments a compte i pagaments anticipats, juntament amb els corresponents calendaris de pagaments i justificacions.

Forma de justificació, termini per presentar la corresponent documentació i aspectes a incloure en la memòria justificativa.

Documentació a aportar per la persona o l'entitat beneficiària.

Termini de vigència, requisits i condicions.

Compatibilitat o incompatibilitat de la subvenció, d'acord amb l'article 37 d'aquesta Ordenança.

Mecanismes de seguiment de l'execució del conveni.

Règim jurídic.

Caràcter administratiu del conveni i submissió a la jurisdicció contenciosa administrativa de les possibles qüestions litigioses que puguin sorgir del contingut i aplicació.

Com a contingut addicional, l'acte de concessió o conveni pot contenir, entre d'altres, els extrems següents:

Possibilitat de subcontractar amb els límits fixats en aquesta Ordenança.

En els casos en què s'estableixi la justificació mitjançant mòduls, s'hauran d'incloure les unitats que conformaran el mòdul, el cost unitari i altres aspectes pertinents.

Si és el cas, règim de garanties, mitjans de constitució, dipòsit i cancel·lació que s'estableixi que hagin de constituir les persones o entitats beneficiàries o les entitats col·laboradores.

Mesures de publicitat i característiques d'aquesta que adoptassin les persones o entitats beneficiàries respecte a l'activitat subvencionada.

CAPÍTOL IV CONCESSIÓ EN RÈGIM DE CONCURRÈNCIA COMPETITIVA

Article 27. Iniciació i instrucció

El procediment de concurrència competitiva s'iniciarà d'ofici, mitjançant convocatòria pública aprovada per l'òrgan concedent determinat en aquesta Ordenança. La convocatòria s'haurà de publicar a la BDNS i un extracte d'aquesta en el Butlletí Oficial de l'Estat, d'acord amb el procediment establert en l'article 20.8 de la Llei general de subvencions.

La Regidoria gestora en funció de la matèria, un cop retingut el crèdit necessari, entre el disponible en el pressupost, sotmetrà la proposta de la convocatòria a l'òrgan competent perquè l'aprovi. Prèviament, el tècnic responsable i competent de la matèria emetrà un informe, degudament motivat, sobre si el contingut de la convocatòria s'ajusta a dret. Finalment, la convocatòria s'ha de publicar en el BOIB.

La proposta de convocatòria a l'òrgan competent vindrà acompanyada d'un informe de Secretaria sobre si aquesta s'ajusta a dret, juntament, amb l'informe de la Intervenció municipal.

La instrucció del procediment de concessió correspon al cap de l'Àrea de la Regidoria gestora de la subvenció, s'indicarà en la convocatòria.

L'òrgan instructor realitzarà d'ofici totes les actuacions i activitats que estimi necessàries per determinar, conèixer i comprovar les dades en virtut de les quals s'hagi de formular la proposta de resolució.

Les actuacions d'instrucció comprendran la petició de tots els informes que es considerin necessaris per resoldre. El termini per emetre'ls serà de 10 dies, llevat que l'òrgan instructor, atenent les característiques de l'informe sol·licitat o d'aquest procediment, sol·liciti emetre en un termini menor o major, sense que en aquest cas pugui excedir de dos mesos.

L'òrgan instructor realitzarà una preavaluació, el resultat de la qual es concretarà en un informe que s'ha d'incloure en l'expedient, en el qual es verificarà que de la informació que posseeix es desprèn que les persones o entitats beneficiàries compleixen tots els requisits necessaris per adquirir aquesta condició.

Quan finalitzi la fase de preavaluació, es remetrà l'expedient a la Comissió d'avaluació perquè valori les sol·licituds. La Comissió d'avaluació, haurà d'emetre un informe motivat en el qual s'haurà de concretar el resultat de l'avaluació efectuada. L'informe servirà de base a l'òrgan instructor per elaborar la proposta provisional per concedir la/les subvenció/ions.

Article 28. Convocatòria

La convocatòria tendrà, com a mínim, el contingut següent:

La indicació de la disposició que aprova aquestes bases i del diari oficial en què està publicada, llevat que s'hagi aprovat una ordenança específica per a la subvenció la convocatòria de la qual s'hagi d'aprovar, en aquest cas s'indicarà la disposició i la publicació d'aquesta Ordenança.

La indicació del diari oficial on es publicarà l'extracte de la convocatòria, per conducte de la BDNS, una vegada que s'hagi presentat davant aquesta el text de la convocatòria i la informació requerida perquè es publiqui.

L'expressió que la concessió s'efectua mitjançant un règim de concurrència competitiva.

Els crèdits pressupostaris als quals s'imputa la subvenció i la quantia total màxima de les subvencions convocades en els crèdits disponibles o, si no, la quantia estimada de les subvencions.

L'objecte, les condicions, la finalitat de la concessió de la subvenció i, si escau, el termini d'execució, amb indicació expressa de la/les línia/es de subvenció a la qual s'ajusta en el Pla estratègic de subvencions aplicable.

Els requisits per sol·licitar la subvenció i la forma d'acreditar-los.

El termini per presentar sol·licituds, a les quals s'aplicaran les previsions establertes en l'article següent d'aquesta Ordenança.

Els criteris per determinar la quantia individual de subvenció a les possibles persones o entitats beneficiàries, i el percentatge màxim de finançament o import fix a subvencionar, d'acord amb el que estableix l'article 36 d'aquesta Ordenança.

Els criteris de valoració de les sol·licituds:

La concessió es realitzarà mitjançant la comparació de sol·licituds a fi d'establir una prelació entre aquestes, d'acord amb els criteris de valoració.

Les convocatòries concretaran els criteris de valoració de les sol·licituds, d'acord amb el que disposa l'article 5.2 d'aquesta Ordenança, en funció de la naturalesa de l'activitat i de la millor consecució de l'interés públic perseguit, i establiran l'ordre de preferència i la ponderació d'aquests, de manera que quedi garantit el compliment dels principis de transparència, objectivitat, igualtat i no discriminació entre els sol·licitants. No obstant això, en les convocatòries en què per la modalitat de subvenció no sigui possible ponderar els criteris escollits, es considerarà que tots tenen el mateix pes relatiu per valorar les sol·licituds (article 60 del Reglament de la Llei general de subvencions).

Per al cas que el crèdit consignat en la convocatòria fos suficient, atenent al nombre de sol·licituds, s'exceptuarà el requisit de fixar un ordre de prelació entre les sol·licituds que es presentin i que reuneixin els requisits establerts (article 55 del Reglament de la Llei general de subvencions). Tampoc s'aplicarà la prelació i la comparació entre les sol·licituds en el supòsit d'avaluació individualitzada, que preveu l'article 18.3 d'aquesta Ordenança.

El mode de pagament, incloent la fixació i la justificació, si escau, la possibilitat d'efectuar pagaments a compte i pagaments anticipats, juntament amb els corresponents calendaris de pagaments i justificacions.

La indicació dels òrgans competents per instruir i resoldre el procediment.

El termini per resoldre la concessió i la notificació.

El mitjà de notificació o publicació d'acord amb el que estableix l'article 59 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, o normativa que el substitueixi.

Els documents i les informacions que han d'acompanyar a la petició.

La compatibilitat o incompatibilitat amb altres subvencions, d'acord amb el que disposa l'article 37 d'aquesta Ordenança.

La forma de justificació, termini per presentar la corresponent documentació i aspectes a incloure en la memòria d'avaluació.

La indicació que la resolució de concessió posa fi a la via administrativa i recursos que procedeixen segons els articles 107 i 116 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, o normativa que els substitueixi.

Com a contingut addicional, la convocatòria podrà contenir els extrems següents:

En els casos en què es prevegi la participació de la Comissió d'avaluació, s'indicaran els càrrecs dels membres que la componen.

En funció de l'objecte de la convocatòria, s'indicarà si es procedirà a prorratejar entre les persones o entitats beneficiàries de la subvenció, l'import global màxim destinat a les subvencions.

La possibilitat de subcontractar amb els límits fixats en aquesta Ordenança.

La quantia addicional en què es pot incrementar sense necessitat de nova convocatòria sempre que es compleixin les condicions establertes en l'article 58 del Reglament de la Llei general de subvencions.

Si és el cas, possibilitat de tornar a formular les sol·licituds.

La possibilitat que la resolució definitiva estableixi la llista d'espera per aquells sol·licitants que tot i reunir les condicions de persona o entitat beneficiària no hagin aconseguit una puntuació mínima, en els termes que estableix l'article 36.3 d'aquesta Ordenança.

La possibilitat de modificar la resolució per les causes que estableix l'article 35 d'aquesta Ordenança.

En els casos en què s'estableixi la justificació mitjançant mòduls, s'hauran d'incloure les unitats que conformaran el mòdul, el cost unitari i altres aspectes pertinents.

Si és el cas, el règim de garanties, els mitjans de constitució, el dipòsit i la cancel·lació que s'estableixi, que haguessin de constituir les persones o entitats beneficiàries o les entitats col·laboradores.

Les mesures de publicitat i les característiques d'aquesta que adoptaran les persones o entitats beneficiàries respecte a l'activitat subvencionada.

A més, per als supòsits específics es tendrà en compte el següent contingut obligatori:

En les convocatòries obertes que es realitzin a l'empara de l'article 59 del Reglament de la Llei general de subvencions, a més del contingut mínim previst en l'apartat anterior, s'ha de concretar el nombre de procediments successius que hauran de recaure i per a cada un d'ells:

L'import màxim a atorgar.

El termini màxim per resoldre cada un dels procediments.

El termini per presentar sol·licituds a cada un dels procediments.

L'import màxim a atorgar en cada període es fixarà atenent la durada i el volum de sol·licituds previstes.

La possibilitat de traslladar la quantitat no aplicada a les posteriors resolucions que recaiguin quan finalitzi un període o un procediment, s'hagin concedit les subvencions i no s'hagi exhaurit l'import màxim a atorgar.

En aquest cas, un cop que recaigui la resolució, l'òrgan concedent ha d'acordar expressament les quanties a traslladar, el període en què s'aplicaran i els criteris per assignar els fons no utilitzats. L'ús d'aquesta possibilitat no pot suposar en cap cas detriment dels drets dels sol·licitants del període d'origen.

En el cas que la convocatòria es tramiti anticipadament, a l'empara del que preveu l'article 56 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, la quantia total màxima que figuri en la convocatòria tendrà caràcter estimat i s'ha de fer constar expressament en la convocatòria, que la concessió de les subvencions restarà condicionada a l'existència de crèdit adequat i suficient en el moment en que es resolgui la concessió.

En la convocatòria de subvencions plurianuals, la despesa s'imputarà a exercicis posteriors a aquell en què es resolgui concedir-les. En aquests casos, la convocatòria haurà d'indicar la quantia total màxima a concedir, i la distribució per anualitats en els límits que fixa l'article 47 de la Llei 47/2003, de 26 de novembre, general pressupostària, i s'atendrà al moment en què es prevegi realitzar la despesa derivada de les subvencions que es concedeixin.

Article 29. Presentació de sol·licituds

El termini per presentar sol·licituds, el qual haurà de constar en la convocatòria, es decidirà atenent a l'especial naturalesa de la subvenció o de les especials circumstàncies concurrents. Amb caràcter general serà d'un mes a comptar a partir de l'endemà de la publicació de la convocatòria.

Les sol·licituds de les persones o entitats interessades s'han de formular amb una sol·licitud signada per la persona o l'entitat sol·licitant, o per persones que acreditin la representació per qualsevol mitjà vàlid en dret, d'acord amb el model normalitzat que assenyali la corresponent convocatòria, si n'hi ha, i hauran de venir acompanyades dels documents i informacions determinats en aquesta.

En el cas que els documents exigits ja estiguessin en poder de l'Ajuntament, la persona o l'entitat sol·licitant, sempre que no hagin transcorregut més de cinc anys des de la finalització del procediment a què corresponguin, podrà fer ús del dret a no presentar-lo, i farà constar la data i l'òrgan o dependència on es varen presentar o emetre.

No obstant el que s'ha disposat anteriorment, en els supòsits d'impossibilitat material d'obtenir el document per part d'aquesta Administració, es podrà requerir a la persona o l'entitat sol·licitant que presenti o acrediti per altres mitjans els requisits a què es refereix el document, amb anterioritat a formular de la proposta de resolució.

Les sol·licituds de subvenció s'han de presentar juntament amb la documentació i informacions indicats a la convocatòria, en el Registre d'entrada de l'Ajuntament o per qualsevol dels mitjans que assenyala l'article 38 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, o la normativa que el substitueixi.

Es podran presentar les sol·licituds de manera telemàtica, en els termes que preveu la Llei 30/1992, de 26 de novembre i la Llei 11/2007, de 22 de juny, d'accés electrònic dels ciutadans als serveis públics.

Article 30. Esmena de defectes de la sol·licitud

Si la/les sol·licitud/s no reuneix/en tots els requisits establerts en la convocatòria, l'òrgan instructor requerirà de manera conjunta als interessats que l'esmenin en el termini màxim i improrrogable de deu dies, indicarà que si no ho fessin, es considerarà que han desistit de la sol·licitud, prèvia resolució de l'acte de concessió que s'ha de dictar degudament motivat i en els termes que preveuen els articles 42.1 i 71 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, o la normativa que els substitueixi.

Article 31. La Comissió de Valoració

La valoració de les sol·licituds correspon a un òrgan col·legiat format per un president o presidenta, un secretari o secretària i un nombre de vocals no inferior a tres, d'acord amb criteris de competència professional i d'experiència, designats en la convocatòria.

En la composició de la Comissió de Valoració es promourà la presència equilibrada de dones i homes d'acord amb el que estableix l'article 51 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.

 Les comissions de valoració s'han de constituir, preceptivament, en els procediments de concurrència competitiva, sempre que l'import global dels fons destinats en la convocatòria siguin superiors a 50.000 euros, o l'import individual màxim de les subvencions sigui superior a 7.000 euros. En la resta de supòsits, l'existència de la Comissió de Valoració estarà condicionada al que disposi la convocatòria.

L'òrgan col·legiat de valoració, després de la valoració de les sol·licituds que es presentin, d'acord amb els criteris fixats en la convocatòria, emetrà un informe motivat en el qual es concretarà el resultat d'aquesta, i si escau, una prelació de les sol·licituds. L'informe servirà de base per elaborar la proposta de resolució.

Article 32. Propostes de resolució

Proposta de resolució provisional

L'òrgan instructor, a la vista de l'expedient i de l'informe de l'òrgan col·legiat de valoració, efectuarà una proposta de resolució provisional, degudament motivada, que notificarà a les persones o entitats interessades, i se'ls concedirà un termini de deu dies per presentar al·legacions, tot això segons el que indica la convocatòria.

Es podrà prescindir del tràmit d'audiència quan no figurin en el procediment ni siguin tinguts en compte, ni altres fets, ni altres al·legacions, ni més proves que les adduïdes per les persones interessades; en aquest cas la proposta de resolució formulada tendrà caràcter de proposta definitiva, la qual s'haurà de notificar a les persones o entitats interessades proposats com a persones o entitats beneficiàries perquè en el termini i forma que preveu la convocatòria, comuniqui la seva acceptació.

Proposta de resolució definitiva

Un cop que s'hagin examinat les al·legacions adduïdes per les persones o entitats interessats, es formularà la proposta de resolució definitiva, que ha d'expressar la persona o l'entitat sol·licitant, o la relació de persones o entitats sol·licitants, per a les quals es proposa la concessió de la subvenció, la quantia, i s'especificarà l'avaluació i els criteris de valoració seguits per efectuar-la.

La proposta de resolució definitiva es notificarà a les persones o entitats interessades que hagin estat proposades com a persones o entitats beneficiàries en la fase d'instrucció, perquè comuniquin l'acceptació, tot això segons el termini i forma que preveu la convocatòria.

Les propostes de resolució provisional i definitiva no creen cap dret a favor de la persona o l'entitat beneficiària proposta, davant de l'Administració, mentre no se li hagi notificat la resolució per concedir la subvenció.

Article 33. Reformulació de sol·licituds

Quan la subvenció tengui per objecte finançar activitats a desenvolupar per la persona o l'entitat sol·licitant, i l'import de la subvenció de la proposta de resolució provisional sigui inferior al que figura en la sol·licitud presentada, es podrà instar de la persona o l'entitat beneficiària, si així s'ha previst en la convocatòria, la reformulació de la seva sol·licitud per ajustar els compromisos i condicions a la subvenció atorgable en els termes que estableix l'article 27 de la Llei general de subvencions.

En qualsevol cas, la reformulació de sol·licituds haurà de respectar l'objecte, les condicions i la finalitat de la subvenció, i els criteris de valoració establerts, respecte de les sol·licituds o peticions.

Article 34. Resolució definitiva del procediment de concessió subvencions

Un cop rebuda la proposta de resolució definitiva, juntament amb la resta de l'expedient, l'òrgan concedent resoldrà el procediment. L'òrgan competent per a això ho serà en funció de la quantitat total que s'hagi aprovat en la convocatòria.

La resolució es motivarà d'acord amb el que disposen aquestes bases generals i en la convocatòria per la qual es regeix, i s'acreditaran en el procediment els fonaments de la resolució que s'adopti.

La resolució definitiva ha de contenir:

La relació de sol·licitants per als quals es proposa la concessió de la subvenció, i la desestimació de la resta de les sol·licituds (ja sigui per desistiment, renúncia al dret o impossibilitat material sobrevinguda).

La quantia de la subvenció sol·licitada i la concedida per a cada un dels sol·licitants.

-Especificar l'avaluació i els criteris seguits per efectuar-la.

Igualment, hauran de quedar clarament identificats els compromisos assumits per les persones o entitats beneficiàries, quan l'import de la subvenció i la percepció depenguin de la realització per part de la persona o l'entitat beneficiària d'una activitat proposada per aquestes, ha de quedar clarament identificada aquesta proposta o el document on es va formular.

4. El termini màxim per resoldre i notificar és de sis mesos. El termini es computarà des que es publiqui la corresponent convocatòria, excepte en el cas de convocatòria oberta, en què el termini màxim per resoldre i per presentar sol·licituds comptarà des de la data que s'especifiqui a la convocatòria.

Amb el venciment del termini màxim sense que s'hagi notificat la resolució, es legitima els interessats a entendre desestimada la sol·licitud de la concessió per silenci administratiu.

5. La resolució es notificarà als sol·licitants d'acord amb el que preveuen els articles 58 i 59 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, o normativa que els substitueixi, i s'indicarà que posa fi a la via administrativa, els recursos que contra aquesta procedeixin, l'òrgan administratiu o judicial davant el qual s'han de presentar i el termini per a interposar-los, sense perjudici que els interessats puguin exercitar qualsevol altre que estimin oportú.

La forma preferent per notificar serà la publicació en el BOIB de l'acord de la resolució de concessió íntegra, la qual s'haurà d'indicar en la convocatòria i substituirà la notificació individual.

6. Contra la resolució expressa, o si escau la desestimació presumpta de la sol·licitud, es podran interposar els recursos que siguin procedents, d'acord amb el que disposa la Llei 30/1992, de 26 de novembre, o normativa que la substitueixi.

7. Quan així es disposi en la convocatòria, la resolució definitiva podrà contenir, a més, una relació per ordre decreixent de la puntuació obtinguda d'aquells sol·licitants als quals, tot i reunir les condicions administratives i tècniques per adquirir la condició de persona o entitat beneficiària, no se'ls concedeixi la subvenció per inferior puntuació respecte dels seleccionats i no tenir cabuda en la quantia màxima convocada. Aquests sol·licitants quedaran en llista d'espera per al cas que algunes de les subvencions concedides quedassin sense efecte per renúncia. En aquest cas se li podrà atorgar la subvenció sol·licitada sempre que s'hagi alliberat crèdit suficient per atendre almenys una de les sol·licituds denegades. L'òrgan que concedeix la subvenció comunicarà aquesta opció als interessats, a fi que accedeixin a la proposta de subvenció en el termini improrrogable de deu dies. Un cop acceptada la proposta per part de la persona sol·licitant, o de les persones sol·licitants, l'òrgan administratiu dictarà l'acte de concessió i procedirà a notificar-lo.

Article 35. Modificació de la resolució

Sempre que així s'estableixi en la convocatòria, les persones o entitats beneficiàries podran sol·licitar de l'òrgan concedent, abans que conclogui el termini per realitzar l'activitat subvencionada, modificar la resolució només en els supòsits que suposin ampliar els terminis fixats, reduir l'import concedit o alterar les accions que s'integren en l'activitat, les quals s'autoritzaran quan es produeixin causes en circumstàncies imprevistes o siguin necessàries per a una bona finalitat de l'actuació, sempre que no s'alteri l'objecte o finalitat de la subvenció i no es danyin drets de tercers.

L'òrgan concedent podrà modificar d'ofici la resolució de la concessió, prèvia audiència de la persona interessada i abans d'aplicar els fons, quan una alteració imprevista de les condicions tingudes en compte per a la concessió impedeixi o dificulti la consecució de l'interès públic perseguit i no s'irroguin perjudicis econòmics a la persona o l'entitat beneficiària.

Quan la persona o l'entitat beneficiària de la subvenció posi de manifest en la justificació que s'han produït alteracions de les condicions tingudes en compte per concedir-la, que haguessin pogut donar lloc a modificar la resolució d'acord amb el que indica, i s'hagi omès el tràmit d'autorització administrativa prèvia perquè s'aprovi, l'òrgan concedent de la subvenció podrà acceptar la justificació presentada, sense que això eximeixi la persona o l'entitat beneficiària de les sancions que puguin correspondre, d'acord amb el que disposa el capítol II del títol IV de la Llei general de subvencions.

Article 36. Quantia individualitzada de la subvenció o criteris per determinar-la

La convocatòria ha d'establir el percentatge màxim de finançament o import fix, el qual no podrà superar el 80% del cost total de l'actuació subvencionada, expressant en tot cas la quantia màxima a atorgar. L'eventual excés de finançament públic, un cop finalitzat el projecte o activitat, es calcularà prenent com a referència la proporció que ha d'assolir aquesta aportació respecte el cost real justificat.

Excepcionalment, sempre que així es prevegi expressament en la convocatòria i quedi degudament justificat mitjançant un informe motivat del servei gestor competent, es podrà arribar al 100% del cost de l'activitat subvencionada. Prèviament, aquest informe s'haurà d'enviar a l'Àrea d'Hisenda perquè l'autoritzi.

3.La distribució del crèdit pressupostari disponible entre els projectes seleccionats es realitzarà atenent la puntuació atorgada en l'avaluació dels criteris de valoració objectius previstos en la convocatòria.

4. En cap cas l'import de la subvenció podrà ser de tal quantia que, aïlladament o en concurrència amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos, superi el cost de l'activitat subvencionada.

5. En aquells supòsits en què el dèficit real o les despeses reals siguin inferiors als pressupostats quan s'efectua la sol·licitud i segons els quals es va determinar inicialment la quantia de la subvenció, es tendrà en compte aquesta circumstància a fi de reduir proporcionalment la quantia a abonar finalment.

Article 37. Compatibilitat amb altres subvencions

En la convocatòria de la subvenció, conveni o resolució es determinarà el règim de compatibilitat o incompatibilitat per a la percepció d'altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a aquesta finalitat, procedents de qualsevol Administració, entitat o persona, sense perjudici del que disposa l'article 36.4 d'aquesta Ordenança.

 

TÍTOL III DEL PROCEDIMENT DE GESTIÓ I JUSTIFICACIÓ DE LES SUBVENCIONS MUNICIPALS

CAPÍTOL I  DESPESES SUBVENCIONABLES

Article 38. Despeses subvencionables

La convocatòria de la subvenció, el conveni o la resolució de concessió directa podran regular aquells aspectes de les despeses subvencionables a què fa referència l'article 31 de la Llei general de subvencions.

Es consideraran despeses subvencionables aquelles que de manera indubtable responguin a la naturalesa de l'activitat subvencionada, resultin estrictament necessaris i es realitzin en el termini establert per les convocatòries. En cap cas el cost d'adquisició de les despeses subvencionables serà superior al valor de mercat.

Quan l'import de la despesa subvencionable superi les quantitats establertes en el Reial decret legislatiu 3/2011, de 14 de novembre, de contractes del sector públic per al contracte menor, la persona o l'entitat beneficiària haurà de sol·licitar com a mínim tres ofertes de diferents proveïdors, amb caràcter previ a la contractació del compromís per a l'obra, la prestació del servei o el lliurament del bé, llevat que per les seves especials característiques no existeixi en el mercat suficient nombre d'entitats que els realitzin, prestin o subministrin, o llevat que la despesa s'hagués realitzat amb anterioritat a la subvenció.

L'elecció entre les ofertes presentades, que s'han d'aportar en la justificació o, si escau, en la sol·licitud de subvenció, es realitzarà d'acord a criteris d'eficiència i economia, i s'haurà de justificar expressament en una memòria l'elecció quan no recaigui en la proposta econòmica més avantatjosa.

En el supòsit d'adquisició, construcció, rehabilitació i millora de béns inventariables, s'han de seguir les regles següents:

La convocatòria o conveni fixaran el període durant el qual la persona o l'entitat beneficiària ha de destinar els béns al fi concret per al qual es va concedir la subvenció, que no podrà ser inferior a cinc anys en cas de béns inscriptibles en un registre públic, ni a dos anys per a la resta de béns.

En el cas de béns inscriptibles en un registre públic, s'haurà de fer constar en l'escriptura aquesta circumstància, l'import de la subvenció concedida, aquests extrems d'inscripció s'hauran d'inscriure en el registre públic corresponent.

L'incompliment de l'obligació de destinació referida en el paràgraf anterior, que es produirà en tot cas amb l'alienació o el gravamen del bé, és causa de reintegrament, en els termes que estableix aquesta Ordenança, aquest quedarà subjecte al pagament del reintegrament qualsevol que sigui el posseïdor, llevat que resulti ser un tercer protegit per la fe pública registral o es justifiqui l'adquisició dels béns amb bona fe i just títol o en establiment mercantil o industrial, en cas de béns mobles no inscriptibles.

No es considera incomplerta l'obligació de destinació referida en l'apartat 4 anterior quan:

Si es tracta de béns no inscriptibles en un registre públic, i aquests es substitueixen per altres que serveixin en condicions anàlogues a la finalitat per a la qual es va concedir la subvenció i aquest ús es manté fins a completar el període establert, sempre que l'Administració concedent hagi autoritzat la substitució.

Si es tracta de béns inscriptibles en un registre públic, i el canvi d'afectació, l'alienació o el gravamen sigui autoritzat per l'Administració concedent. En aquest supòsit, l'adquirent assumirà l'obligació de destinar els béns pel període restant i, en cas d'incompliment d'aquesta, haurà de reintegrar la subvenció.

Les despeses financeres, les despeses d'assessoria jurídica o financera, les despeses notarials i registrals i les despeses pericials perrealitzar el projecte subvencionat i les d'administració específiques són subvencionables si estan directament relacionades amb l'activitat subvencionada i són indispensables per preparar-la adequadament o per executar-la.

Amb caràcter excepcional, les despeses de garantia bancària es podran subvencionar quan així ho prevegi la corresponent convocatòria o conveni.

En cap cas es consideraran despeses subvencionables:

Els interessos deutors dels comptes bancaris.

Els interessos, els recàrrecs i les sancions administratives i penals.

Les despeses de procediments judicials.

Els tributs locals, quant suposin exempcions fiscals no previstes en la llei, compensacions o minoracions de deutes contrets amb la hisenda local.

Els impostos indirectes quan siguin susceptibles de recuperar-los o compensar-los. Concretament, pel que fa a l'impost sobre el valor afegit únicament seran despeses subvencionables aquelles quantitats abonades per la persona o l'entitat beneficiària que representin un cost real, és a dir, que hagi estat efectivament abonat per la persona o l'entitat beneficiària, i que no sigui deduïble, ja que de poder ser-ho, aquest impost seria recuperable per la persona o l'entitat beneficiària, i la persona o l'entitat beneficiària justificar-lo de forma fefaent.

Els impostos personals sobre la renda.

Els costos indirectes hauran d'imputar per la persona o l'entitat beneficiària a l'activitat subvencionada en la part que raonablement correspongui d'acord amb principis i normes de comptabilitat generalment admeses i, en tot cas, en la mesura que aquests costos corresponguin al període en què efectivament es realitza l'activitat.

Article 39. Subcontractació

S'entén que una persona o entitat beneficiària subcontracta quan concerta amb tercers l'execució total o parcial de l'activitat que constitueix l'objecte de la subvenció, queda fora d'aquest concepte la contractació de les despeses en què hagi d'incórrer la persona o l'entitat beneficiària per realitzar l'activitat subvencionada per si mateix.

No s'admet la subcontractació, exceptuant quan la convocatòria de la subvenció, conveni o resolució l'autoritzi expressament. El percentatge màxim de l'activitat subvencionada que la persona o l'entitat beneficiària subcontracti amb tercers, es fixarà en la corresponent convocatòria, resolució o conveni. En el cas que no es fixi cap percentatge màxim de subcontractació, aquest no podrà excedir el 50 per cent de l'import de la subvenció.

No podran subcontractar activitats que, augmentant el cost de l'activitat subvencionada, no aportin valor afegit al contingut d'aquesta.

Quan l'activitat subcontractada amb tercers excedeixi el 20 per cent de l'import de la subvenció i sigui superior a 60.000 euros, exigirà que el contracte es subscrigui per escrit i que la signatura l'autoritzi prèviament i expressament, l'Ajuntament.

No es pot fraccionar un contracte per tal de disminuir la quantia d'aquest i eludir el compliment els requisits exigits en l'apartat anterior.

Els contractistes quedaran obligats només davant la persona o l'entitat beneficiària, que assumirà la total responsabilitat de l'execució de l'activitat subvencionada davant l'Administració.

Als efectes del que preveu l'apartat anterior, les persones o entitats beneficiàries seran responsables que en executar de l'activitat subvencionada concertada amb tercers es respectin els límits que s'estableixin en la convocatòria, conveni o resolució, pel que fa a la naturalesa i quantia de despeses subvencionables, i els contractistes estaran subjectes al deure de col·laboració per permetre la verificació adequada del compliment d'aquests límits.

En cap cas es podrà concertar per la persona o l'entitat beneficiària l'execució total o parcial de les activitats subvencionables amb:

Persones o entitats sotmeses a alguna de les prohibicions de l'article 10 d'aquesta Ordenança.

Persones o entitats que hagin percebut altres subvencions per realitzar l'activitat objecte de contractació.

Intermediaris o assessors en els quals els pagaments es defineixin com un percentatge de cost total de l'operació, llevat que el pagament estigui justificat amb referència al valor de mercat del treball realitzat o els serveis prestats.

Persones o entitats vinculades amb la persona o l'entitat beneficiària, llevat que concorrin les següents circumstàncies:

Que la contractació es realitzi d'acord amb les condicions normals de mercat.

Que s'obtengui autorització prèvia de l'òrgan concedent.

Persones o entitats que sol·licitin ajuda o subvenció en aquesta convocatòria i programa que no hagin obtingut subvenció perquè no compleixin els requisits o no assoleixin la valoració suficient.

CAPÍTOL II PROCEDIMENT DE GESTIÓ PRESSUPOSTÀRIA

Article 40. Aprovació de la despesa

1. Amb caràcter previ a la convocatòria de la subvenció o la concessió directa d'aquesta, l'òrgan concedent haurà d'efectuar l'autorització de la despesa.

 2. La resolució per concedir les subvencions o la signatura dels convenis, portarà amb aprovar la disposició o compromís de la despesa corresponent.

3. Les fases anteriors pressupostàries podran acumular quan es tracti de subvencions de concessió directa.

Article 41. Pagament de la subvenció

L'obligació de pagament de la subvenció es realitzarà prèvia justificació per la persona o l'entitat beneficiària, de l'activitat, projecte, objectiu o adopció del comportament per al qual se li va concedir, en els termes que preveu aquesta Ordenança i en la convocatòria, conveni regulador, resolució de la concessió directa nominativa, si s'escau.

Es produirà la pèrdua del dret al cobrament total o parcial de la subvenció en el supòsit de falta de justificació adequada o de concurrència d'algunes de les causes previstes en l'article 37 de la Llei general de subvencions.

Excepcionalment, quan la naturalesa de la subvenció així ho justifiqui, podran efectuar pagaments a compte. Aquests abonaments podran suposar realitzar pagaments fraccionats, que respondran al ritme de l'execució de les accions subvencionades, i s'abonaran per la quantia equivalent a la justificació presentada.

També es podran efectuar de manera excepcional, sempre que hi hagi raons d'interès públic que ho justifiquin i així consti degudament motivat en l'expedient, pagaments anticipats que suposaran entregues de fons amb caràcter previ a la justificació, com a finançament necessari per poder dur a terme les actuacions inherents a la subvenció.

Quan les despeses subvencionables siguin de tal naturalesa que requereixin desemborsaments de pagament successius durant el període subvencionable, els pagaments anticipats es realitzaran de forma fraccionada en un import no superior a cada fracció a una tercera part de l'import total de la subvenció, i en cap cas es procedirà al pagament del següent fraccionament anticipat sense la prèvia justificació del pagament anterior.

Excepcionalment, es podrà realitzar el pagament únic anticipat per la totalitat de l'import subvencionat quan la despesa subvencionable suposi el desemborsament d'un pagament únic.

Tant els possibles pagaments a compte, com les bestretes hauran d'estar previstos expressament en la corresponent convocatòria de la subvenció, o en el conveni regulador o resolució de la concessió directa nominativa, si escau, s'hauran de detallar el calendari dels pagaments i el de la presentació de justificants. A més, en els casos en què en la forma de pagament no sigui postpagable, ha de ser aprovat expressament la forma de pagament en aprovar la convocatòria, conveni regulador o resolució de la concessió directa, si s'escau.

En els casos en què s'hagin previst els pagaments a compte en les subvencions plurianuals establertes en l'article 28.3, lletra c, d'aquesta Ordenança, en la resolució per concedir la subvenció plurianual s'ha d'assenyalar la distribució per anualitats de la quantia atenent al ritme d'execució de l'acció subvencionada. La imputació a cada exercici es realitzarà prèvia aportació de la justificació equivalent a la quantia que correspongui, tot això sense perjudici del que disposa l'article 48.3 d'aquesta Ordenança.

En el cas d'efectuar pagaments anticipats, es pot exigir que es presentin garanties mitjançant dipòsits, avals, assegurances de caució o garanties personals i solidàries i drets reals de garanties, regulats en la legislació vigent, els quals s'hauran de determinar en la convocatòria de cada subvenció, o en el conveni. Aquestes garanties s'han d'establir necessàriament en el supòsit de bestretes superiors a 18.000 euros, excepte quan la persona o l'entitat beneficiària sigui una entitat integrant del sector públic.

En cap cas es podran realitzar pagaments anticipats a persones o entitats beneficiàries quan s'hagi sol·licitat la declaració de concurs, hagin estat declarats insolvents en qualsevol procediment, es trobin declarats en concurs, estiguin subjectes a intervenció judicial o hagin estat inhabilitats d'acord amb la Llei concursal sense que hagi conclòs el període d'inhabilitació fixat en la sentència de la qualificació del concurs, hagin estat declarats en fallida, en concurs de creditors, insolvent fallit en qualsevol procediment o subjecte a intervenció judicial, haver iniciat expedient de quitament i espera o de suspensió de pagaments o presentat sol·licitud judicial de fallida o de concurs de creditors, mentre, si escau, no fossin rehabilitats.

No es podrà realitzar el pagament de la subvenció en tant la persona o l'entitat beneficiària no es troba al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i enfront de la Seguretat Social o sigui deutor per resolució de procedència de reintegrament, o mantengui deutes amb l'Ajuntament d'Escorca. L'acord que es dicti per materialitzar el pagament ha de contenir menció al compliment d'aquesta obligació.

CAPÍTOL III JUSTIFICACIÓ DE LES SUBVENCIONS PERCEBUDES DE L'AJUNTAMENT D'ESCORCA

Article 42. Justificació

1. La justificació del compliment de les condicions imposades i de la consecució dels objectius prevists en l'acte per concedir la subvenció es realitzarà en els termes previstos en aquesta Ordenança, llevat que la convocatòria de la subvenció o conveni de col·laboració estableixin un règim específic, sempre que no sigui incompatible amb el contingut d'aquella.

La justificació es realitzarà davant de l'òrgan concedent. La modalitat de justificació de subvencions vindrà especificada en la convocatòria de la subvenció, o si escau, en la resolució o text del conveni de col·laboració, i haurà de revestir una de les següents formes:

Compte justificatiu de la despesa realitzada.

Acreditació de la despesa per mòduls.

Presentació d'estats comptables.

Les subvencions que es concedeixin en atenció a la concurrència d'una determinada situació en el perceptor, no requereixen cap altra justificació que acreditar per qualsevol mitjà admissible en dret de la situació prèviament a la concessió, sense perjudici dels controls que es puguin establir per verificar l'existència. La justificació no serà una càrrega o obligació que es derivi de concedir la subvenció, sinó que serà un requisit per concedir-la.

Article 43. Justificació mitjançant rendició de compte justificatiu de la despesa realitzada

El compte justificatiu que s'ha de rendir davant l'òrgan concedent de la subvenció, constitueix un acte obligatori de la persona o l'entitat beneficiària o de l'entitat col·laboradora i consisteix en la justificació de totes les despeses realitzades amb motiu de l'activitat subvencionada (no únicament fins a aconseguir la quantia de la subvenció), sota responsabilitat del declarant, mitjançant els justificants directes d'aquest. Es tractarà de factures i altres documents de valor probatori equivalent, amb validesa en el tràfic jurídic o amb eficàcia administrativa, que permetin acreditar el compliment de l'objecte de la subvenció.

El compte justificatiu estarà format pels documents que a continuació s'indiquen:

Memòria d'actuació justificativa del compliment de les condicions imposades en la concessió de la subvenció, amb indicació de les activitats realitzades i dels resultats obtinguts.

Memòria econòmica justificativa del cost de les activitats realitzades, que contendrà:

Una relació classificada de les despeses i inversions de l'activitat, amb identificació del creditor i del document, l'import, data d'emissió i data de pagament. En el cas que la subvenció s'atorgui d'acord amb un pressupost, s'indicaran les desviacions esdevingudes.

Les factures o documents de valor probatori equivalent en el tràfic jurídic mercantil o amb eficàcia administrativa incorporats en la relació a què es fa referència en el paràgraf anterior.

Indicació, si s'escau, dels criteris de repartiment dels costos generals i / o indirectes incorporats en la relació a què fa referència l'apartat 1, excepte en aquells casos en què la convocatòria de la subvenció hagi previst la compensació mitjançant un preu fet sense necessitat de justificació.

Una relació detallada d'altres ingressos o subvencions que hagin finançat l'activitat subvencionada amb indicació de l'import i procedència.

Els tres pressupostos que, en aplicació de l'article 38.3 d'aquesta Ordenança hagi d'haver sol·licitat la persona o l'entitat beneficiària.

A més dels anteriors, s'han de complir els requisits següents:

Quan una entitat emissora de factures estigui exempta de l'IVA, ha de fer constar aquesta circumstància sobre la factura, i haurà d'indicar el supòsit de l'exclusió en la normativa aplicable.

Per considerar acreditats com a costos salarials els corresponents a despeses de personal, hauran d'acompanyar còpies del contracte de treball, nòmines corresponents signades per la persona receptora i pagades, o abonaré bancari si escau, i els justificants corresponents a les cotitzacions a la Seguretat Social.

Documents acreditatius dels pagaments als creditors. L'acreditació del pagament s'efectuarà mitjançant càrrec bancari, 'vaig rebre' degudament signat, o un altre document acreditatiu que les factures que s'han presentat, s'han pagat.

Carta de pagament del reintegrament, si procedeix, en cas de romanent no aplicat, excessos obtinguts sobre el cost de l'activitat que s'ha subvencionat i l'interès de demora corresponent.

No obstant l'anterior:

- Quan per raó de l'objecte o de la naturalesa de la subvenció no sigui necessari presentar la documentació prevista a l'apartat anterior, la convocatòria determinarà el contingut del compte justificatiu.

- Quan per raó de la quantia pugui presentar el compte justificatiu simplificat, en la convocatòria se sol·licitarà la presentar els justificants d'acord amb el que disposa l'article 75 del Reglament de la Llei general de subvencions. Per comprovar els justificants, l'òrgan concedent aplicarà una tècnica de mostreig aleatori que permeti una mostra raonable sobre l'aplicació adequada de la subvenció.

Article 44. Justificació de subvencions destinades a adquirir béns immobles

A més del compte justificatiu establert en l'article anterior, juntament amb els justificants establerts en aquest, que s'haurà d'aportar un certificat d'un taxador o d'una taxadora independent degudament acreditat i inscrit en el corresponent registre oficial, en relació amb el cost i el preu de mercat.

Igualment, s'haurà d'aportar la corresponent liquidació de l'impost de transmissions patrimonials, on figuri la conformitat amb l'import de l'adquisició.

Article 45. Justificació mitjançant mòduls

El règim de mòduls es pot aplicar en aquells supòsits en què es compleixin els requisits que estableix l'article 76.1 del Reglament de la Llei general de subvencions, o normativa que el substitueixi.

La justificació de subvencions mitjançant mòduls únicament s'aplicarà si així s'estableix en la convocatòria de la subvenció o en el conveni de col·laboració.

En aquest supòsit, la convocatòria, el conveni o la resolució ha d'establir les unitats que conformaran el mòdul, el cost unitari i altres aspectes pertinents.

La documentació que s'haurà de presentar en la justificació mitjançant mòduls, s'haurà d'ajustar al que preveu l'article 78 del Reglament de la Llei general de subvencions.

Article 46. Justificació mitjançant presentació d'estats comptables

El règim de justificació mitjançant presentació d'estats comptables es pot aplicar en aquells supòsits en què es compleixin els requisits que estableix l'article 80.1 del Reglament de la Llei general de subvencions.

En el cas de subvencions destinades a cobrir dèficits d'explotació, n'hi haurà prou si s'aporten comptes o estats financers degudament auditats, on s'apreciï el dèficit o la realització del programa o activitat parcialment subvencionada per tal que es pugui abonar la subvenció a la persona o l'entitat beneficiària.

La convocatòria podrà preveure, a l'efecte d'una adequada justificació de la subvenció, la presentació de la documentació addicional establerta en els articles 80.2 i 80.3 del Reglament de la Llei general de subvencions.

Article 47. Justificació de subvencions gestionades per entitats col·laboradores

La justificació de les subvencions gestionades per entitats col·laboradores es refereix tant a l'acreditació del lliurament a les persones o entitats beneficiàries dels fons corresponents, com al fet de presentar davant l'òrgan concedent la justificació que les persones o entitats beneficiàries han d'aportar, la qual cosa s'estendrà no només a l'aplicació dels fons per aquells, sinó també al compliment de les condicions per cobrar per aquells, en funció del que disposa el conveni de col·laboració.

L'entitat col·laboradora tendrà l'obligació, igualment, a sotmetre's a les actuacions de comprovació que respecte de la gestió dels fons municipals pugui acordar l'òrgan concedent, i qualssevol altres de comprovació i control financer, per la qual cosa haurà d'aportar tota la informació que li sigui requerida en l'exercici de les actuacions esmentades.

Article 48. Termini per a la justificació

La convocatòria de la subvenció i, si escau, el conveni de col·laboració, hauran d'especificar el termini de rendició de la justificació de les subvencions.

El termini per justificar la subvenció, serà com a màxim de tres mesos des que acabi el termini per realitzar l'activitat.

En el cas de subvencions plurianuals, la convocatòria o conveni han d'establir el termini per justificar-les. La justificació, com a mínim, s'ha de presentar anualment en l'últim trimestre de l'any natural i un cop finalitzada l'activitat subvencionada; l'ultima justificació s'haurà de presentar com a màxim en els tres mesos posteriors al termini final per executar l'activitat.

Article 49. Efectes de l'incompliment del deure de justificació

L'incompliment de l'obligació de justificar la subvenció, o la justificar-la insuficientment, comportarà l'obligació de reintegrament total o parcial, atenent al grau d'incompliment i altres circumstàncies concurrents, sense perjudici de les sancions que corresponguin.

Article 50. Comprovació de subvencions

Un cop que es presenti en termini la documentació justificativa de la subvenció, en el lloc on la convocatòria, el conveni o la resolució prevegin, l'òrgan gestor procedirà a:

Comprovar materialment que la documentació que s'ha presentat compleix els requisits establerts en aquesta Ordenança, en la convocatòria de la subvenció, en el conveni i en les resolucions aprovatòries de la convocatòria o conveni.

Emetre un informe per comprovar la justificació en què es constati el compliment, des d'un punt de vista material, l'objecte de la subvenció.

En l'informe haurà de constar l'aportació municipal i, si escau, la resta de recursos de què ha disposat la persona o l'entitat beneficiària.

Igualment, l'informe contendrà una acceptació de la justificació de despeses i ingressos que la persona o l'entitat beneficiària ha presentat en funció dels condicionants previstos en la concessió de la subvenció.

L'òrgan concedent haurà d'aprovar la justificació, l'àrea municipal gestora l'arxivarà i, finalment, s'haurà de comunicar a la Intervenció municipal.

En cap cas en la justificació de les subvencions el silenci administratiu s'entendrà com a positiu, de manera que l'òrgan competent per determinar la justificació haurà de resoldre sempre sobre la correcta o incorrecta justificació de la subvenció i comunicar aquesta resolució a la persona o l'entitat beneficiària.

En el cas d'establir-se pagaments a compte de les subvencions que tendran la consideració de pagaments fraccionats només per l'import igual a la quantia equivalent de la justificació presentada, aquesta justificació s'ha d'efectuar de manera similar a la prevista per a la totalitat de la subvenció i amb els requisits quant a justificació en aquesta normativa.

Article 51. Comprovació de valors

Els serveis municipals podran comprovar el valor de mercat de les despeses subvencionades, per qualsevol dels mitjans següents:

Preus mitjans de mercat.

Cotitzacions en mercats nacionals i estrangers.

Estimació per referència als valors que figurin en els registres oficials de caràcter fiscal.

Dictamen de perits de l'Administració.

Taxació pericial contradictòria.

El valor comprovat pels Serveis municipals servirà de base per calcular la subvenció i haurà de notificar, degudament motivat i amb expressió dels mitjans i criteris emprats, juntament amb la resolució de l'acte que conté la liquidació de la subvenció.

La persona o l'entitat beneficiària podrà, en tot cas, promoure la taxació pericial contradictòria, en correcció dels altres procediments de comprovació de valors assenyalats en l'apartat 1 d'aquest article, en el termini del primer recurs que sigui procedent contra la resolució del procediment.

El fet de presentar la sol·licitud de taxació pericial contradictòria, determina la suspensió de l'execució del procediment resolt i del termini per interposar recurs contra aquest.

Si la diferència entre el valor comprovat pels serveis municipals i la taxació practicada pel perit de la persona o l'entitat beneficiària és inferior a 120.000 euros i al 10% del valor comprovat per l'Administració, la taxació del perit de la persona o l'entitat beneficiària servirà de base per calcular la subvenció. En cas contrari, s'ha de designar un tercer perit.

Els honoraris del perit de la persona o l'entitat beneficiària seran satisfets per aquesta. Quan la taxació practicada pel tercer perit sigui inferior al valor justificat per la persona o l'entitat beneficiària, totes les despeses pericials les abonarà aquesta i, per contra, cas de ser igual o superior, seran a càrrec de l'Administració.

La valoració del tercer perit servirà de base per determinar l'import de la subvenció.

 

TÍTOL IV REINTEGRAMENT

CAPÍTOL I DEL REINTEGRAMENT DE LES SUBVENCIONS

Article 52. Invalidesa de la resolució de concessió

La invalidesa de la resolució per concedir subvenció operarà quan concorrin els supòsits de nul·litat o anul·labilitat que estableix la Llei 30/1992, de 26 de novembre, o normativa que els substitueixi, o hi hagi manca o insuficiència de crèdit. En aquests casos, l'òrgan concedent procedirà a revisar-la d'ofici o, si escau, a declarar lesivitat i ulterior impugnació, d'acord amb el que estableixen els articles 102 i 103 de el text legal esmentat, o la normativa que els substitueixi.

La declaració judicial o administrativa de nul·litat portarà amb si l'obligació de tornar les quantitats percebudes.

No és procedent la revisió d'ofici de l'acte de concessió quan es doni alguna de les causes de reintegrament previstes en l'article següent.

Article 53. Causes de reintegrament i retenció de pagaments

És procedent el reintegrar total o parcialment les quantitats percebudes i exigir l'interès de demora corresponent des del moment del pagament de la subvenció, fins a la data en què s'acordi la procedència del reintegrament, en els casos següents:

Obtenir la subvenció falsejant les condicions requerides o ocultant aquelles que ho haguessin impedit.

Incompliment total o parcialment l'objectiu, de l'activitat, del projecte o la no adoptar el comportament que fonamenta la concessió de la subvenció. S'entén particularment inclòs en aquest apartat d'incompliment de l'objectiu que fonamenta la concessió de la subvenció, realitzar activitats que contenguin actes contra la llibertat dels ciutadans o que vulnerin la Constitució.

Incomplir amb l'obligació de justificar o la justificar insuficientment.

Resistir, excusar, obstruir o negar-se a les actuacions de comprovació i control financer, i incomplir amb les obligacions comptables, registrals o de conservació de documents quan d'això es derivi la impossibilitat de verificar el destí dels fons que s'han percebut, el compliment de l'objectiu, la realitat i regularitat de les activitats subvencionades, o la concurrència de subvencions, ajudes, ingressos o recursos per aquesta finalitat, procedents de qualssevol administracions o ens públics o privats, nacionals, de la Unió Europea o d'organismes internacionals.

Incomplir amb les obligacions imposades per l'Administració a les entitats col·laboradores i persones o entitats beneficiàries, i amb els compromisos assumits per aquests, sempre que afectin o es refereixin a la manera com s'han d'aconseguir els objectius, realitzar l'activitat, executar el projecte o adoptar el comportament que fonamenta la concessió de la subvenció.

Incomplir amb les obligacions imposades per l'Administració a les entitats col·laboradores i persones o entitats beneficiàries, i amb els compromisos per aquests assumits amb motiu de la concessió de la subvenció, diferents dels anteriors, quan d'això es derivi la impossibilitat de verificar el destí dels fons que s'han percebut, el compliment de l'objectiu, la realitat i regularitat de les activitats subvencionades, o la concurrència de subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a aquesta finalitat, procedents de qualssevol administracions o ens públics o privats, nacionals, de la Unió Europea o d'organismes internacionals.

​​​​​​​Incomplir amb l'obligació d'adoptar les mesures de publicitat i difusió en la documentació i propaganda que l'activitat es troba subvencionada per aquest Ajuntament, en els casos en què s'hagi imposat aquesta condició.

En els altres supòsits previstos en la Llei general de subvencions.

Quan el compliment per la persona o l'entitat beneficiària o, si escau, entitat col·laboradora s'aproximi de manera significativa al compliment total i s'acrediti per aquests una actuació inequívocament tendent a satisfer els compromisos, la quantitat a reintegrar vendrà determinada per aplicar el criteri de proporcionalitat, sense l'exigència d'interessos de demora, de manera que la persona o l'entitat beneficiària ha de percebre el tant percentual de la subvenció equivalent al tant percentual de compliment de l'activitat subvencionada que es determini, prèvia incoació del corresponent expedient, per l'òrgan concedent.

Igualment, en el supòsit de concurrència de subvencions, ajudes, ingressos o recursos que superin el cost de l'activitat subvencionada, procedirà el reintegrament de l'excés obtingut sobre el cost de l'activitat subvencionada, i l'exigència de l'interès de demora corresponent.

Article 54. Naturalesa del crèdit a reintegrar

Les quantitats a reintegrar tendran la consideració d'ingressos de dret públic.

El reintegrament de les quantitats percebudes comportarà l'exigència de l'interès de demora, que és el que estableix la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, des del moment del pagament de la subvenció fins a la data en què s'acordi la procedència del reintegrament, llevat del cas que preveu l'apartat 2 de l'article anterior.

Els procediments per exigir el reintegrament de les subvencions, tendran sempre caràcter administratiu.

Article 55. Prescripció

Prescriurà als quatre anys el dret a reconèixer o liquidar el reintegrament. El còmput del termini i la interrupció de la prescripció es regeixen pel que disposa l'article 39 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

Article 56. Obligats al reintegrament

1. Quedaran obligats al reintegrament les persones o entitats beneficiàries i entitats col·laboradores, en els supòsits que preveu l'article 53 d'aquesta Ordenança. Aquesta obligació serà independent de les sancions que, si s'escau, siguin exigibles.

Els membres de les persones jurídiques i entitats que preveuen els apartats 2 i 3 de l'article 8 d'aquesta Ordenança, han de respondre solidàriament de l'obligació de reintegrament de la persona o l'entitat beneficiària, en relació a les activitats subvencionades que s'haguessin compromès a efectuar.

Respondran solidàriament de l'obligació de reintegrament els representants legals de la persona o l'entitat beneficiària, quan aquesta manqués de capacitat d'obrar.

Respondran solidàriament els membres, partícips o cotitulars de les entitats a què es refereix l'article 8.3 d'aquesta Ordenança, en proporció a les respectives participacions, quan es tracti de comunitats de béns o qualsevol altre tipus d'unitat econòmica o patrimoni separat.

Respondran subsidiàriament de l'obligació de reintegrament, els administradors de les societats mercantils o aquells que ostentin la representació legal d'altres persones jurídiques, que no realitzassin els actes necessaris que fossin de la seva incumbència per complir amb les obligacions infringides, adoptassin acords que possibilitin els incompliments o consentissin el de qui d'ells depenguin.

Així mateix, els que tenguin la representació legal de les persones jurídiques, d'acord amb les disposicions legals o estatutàries que els resultin d'aplicació, que hagin cessat en les seves activitats, han de respondre subsidiàriament en tot cas de les obligacions de reintegrament d'aquestes.

En el cas de societats o entitats dissoltes i liquidades, les obligacions de reintegrament pendents es transmetran als socis o partícips en el capital que respondran d'elles solidàriament i fins al límit del valor de la quota de liquidació que se'ls hagués adjudicat.

En cas de mort de la persona obligada al reintegrament, l'obligació de satisfer les quantitats pendents de restitució es transmetrà als seus drethavents, sense perjudici del que estableixi el dret civil aplicable a la successió per a determinats supòsits, en particular per al cas d'acceptació de l'herència a benefici d'inventari.

 

​​​​​​​CAPÍTOL II  PROCEDIMENT DE REINTEGRAMENT

Article 57. Procediment de reintegrament

El procediment de reintegrament de subvencions es regirà per les disposicions generals sobre procediments administratius contingudes en el títol VI de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, sense perjudici de les especialitats que estableix la normativa aplicable en matèria de subvencions.

El procediment de reintegrament de subvencions s'iniciarà d'ofici per acord de l'òrgan concedent.

Un cop acordat l'inici del procediment de reintegrament, com a mesura cautelar, l'òrgan concedent acordarà la suspensió dels lliuraments de pagament de les quantitats pendents d'abonar a la persona o l'entitat beneficiària o entitat col·laboradora, sense superar, en cap cas, l'import que fixi l'acte d'inici de l'expedient de reintegrament, amb els interessos de demora meritats fins aquell moment, si procedeixen.

La imposició d'aquesta mesura cautelar s'ha d'acordar a través de resolució motivada, que s'ha de notificar a la persona o l'entitat interessada, amb indicació dels recursos pertinents i donarà compte d'això a la Intervenció municipal.

La retenció de pagaments estarà subjecta, en qualsevol dels supòsits anteriors, al següent règim jurídic:

Ha de ser proporcional a la finalitat que es pretén aconseguir, i, en cap cas, s'ha d'adoptar si pot produir efectes de reparació difícil o impossible.

S'ha de mantenir fins que es dicti la resolució que posa fi a l'expedient de reintegrament, i no pot superar el període màxim que es fixi per tramitar-la, incloent-hi les pròrrogues.

No obstant el que disposa el paràgraf anterior, s'haurà d'aixecar quan desapareguin les circumstàncies que la van motivar o quan la persona interessada proposi substituir aquesta mesura cautelar per la constitució d'una garantia que es consideri suficient.

4. En la tramitació del procediment es garantirà en tot cas el dret d'audiència de la persona interessada.

5. L'òrgan concedent serà el competent per resoldre el procediment de reintegrament. El termini màxim per resoldre i notificar la resolució serà de dotze mesos des de la data de l'acord d'iniciació. Aquest termini es pot suspendre o ampliar d'acord amb el que preveuen els apartats 5 i 6 de l'article 42 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, o normativa que la substitueixi.

6. Per determinar la quantitat que finalment hagi de reintegrar la persona o l'entitat beneficiària, haurà d'atendre als criteris de graduació de l'incompliment que, amb vista a l'anterior, resultin de l'expedient, i haurà de respondre, en tot cas, al principi de proporcionalitat.

7. La resolució del procediment de reintegrament posarà fi a la via administrativa.

 

TÍTOL V DEL CONTROL DE SUBVENCIONS

Article 58. El control financer de les subvencions

El control financer de les subvencions s'exercirà per la Intervenció municipal o pels òrgans de control extern. Així mateix, les regidories concedents han d'exercir l'autoavaluació dels plans estratègics de subvencions.

Correspon a la Intervenció municipal, amb caràcter ordinari, el control econòmic i financer de les subvencions que es regulen en aquestes bases generals, sense perjudici de les facultats d'inspecció que corresponen a l'òrgan concedent de la subvenció.

El personal controlador té la consideració d'agent de l'autoritat i ha de rebre de les autoritats i de qui en general exerceixi les funcions públiques la col·laboració i el suport degut.

Amb caràcter general, prevalen els controls posteriors sobre els previs.

Quan exercint les funcions de control es dedueixin indicis d'obtenció, destinació o justificació incorrectes de la subvenció rebuda, la Intervenció elevarà informe a l'òrgan concedent i proposarà l'inici del procediment de revocació de la subvenció, amb la finalitat d'obtenir el reintegrament total o parcial d'aquesta. Així mateix, la proposta pot contenir, si escau, la indicació de les mesures cautelars que es considerin necessàries.

Les entitats col·laboradores, les persones o entitats beneficiàries i els tercers relacionats amb l'objecte de la subvenció o amb la justificació d'aquesta, tenen l'obligació de facilitar l'exercici de les funcions de control que corresponen a la Intervenció i, en particular, el lliure accés als locals i a la documentació objecte d'investigació.

El control financer de subvencions consisteix en adoptar les mesures següents:

L'examen de registres comptables, comptes o estats financers i la documentació que els suporta, de persones o entitats beneficiàries i entitats col·laboradores, les operacions individualitzades i concretes relacionades amb les subvencions concedides o que les puguin afectar, la comprovació material de les inversions finançades, o les altres que en cada cas estableixin les bases reguladores de la subvenció i, si escau, la resolució de concessió.

El control financer, que es pot estendre a les persones físiques o jurídiques a què estan associades les persones o entitats beneficiàries, i a qualsevol altra persona susceptible de presentar un interès en la consecució dels objectius, en la realització de les activitats, en l'execució dels projectes o en l'adopció dels comportaments objecte de subvenció.

Article 59. Procediment de control financer

La iniciació de les actuacions de control financer sobre les persones o entitats beneficiàries i, si s'escau, sobre les entitats col·laboradores, s'efectuarà mitjançant la notificació a aquests, en la qual s'indicarà la naturalesa i abast de les actuacions a desenvolupar, la documentació que en principi s'ha de posar a disposició de la Intervenció municipal i altres elements que es considerin necessaris. Les persones o entitats beneficiàries i, si escau, entitats col·laboradores se les haurà d'informar, a l'inici de les actuacions, dels drets i obligacions en el curs d'aquestes.

Aquestes actuacions han de concloure en el termini màxim de sis mesos a comptar de la notificació de l'inici de les actuacions.

Les actuacions de control financer sobre persones o entitats beneficiàries i, si escau, entitats col·laboradores finalitzaran amb l'emissió dels corresponents informes comprensius dels fets posats de manifest i de les conclusions que d'ells es derivin.

Els informes es notificaran a les persones o entitats beneficiàries o entitats col·laboradores que hagin estat objectes de control. Una còpia de l'informe es remetrà a l'àrea municipal que va concedir la subvenció assenyalant, si escau, la necessitat d'iniciar expedients de reintegrament i sancionador.

Quan en l'informe emès per la Intervenció municipal es reculli la procedència de reintegrar la totalitat o part de la subvenció, l'àrea municipal gestora haurà d'acordar, amb base a l'informe referit i en el termini d'un mes, l'inici de l'expedient de reintegrament, i s'haurà de notificar a la persona o l'entitat beneficiària o entitat col·laboradora, que disposarà de 15 dies per al·legar el que consideri convenient en defensa seva.

 

TÍTOL VI  INFRACCIONS I SANCIONS EN MATÈRIA DE SUBVENCIONS I PROCEDIMENT SANCIONADOR

Article 60. Concepte d'infracció

Constitueixen infraccions administratives en matèria de subvencions les accions i omissions tipificades en la Llei 38/2003, general de subvencions i en aquesta Ordenança i seran sancionables fins i tot a títol de simple negligència.

Article 61. Règim de responsabilitat

Seran responsables de les infraccions administratives en matèria de subvencions les persones físiques o jurídiques, públiques o privades, i els ens sense personalitat jurídica a què es refereix l'article 8.3, que per acció o omissió incorrin en els supòsits tipificats, i en particular els següents:

Les persones o entitats beneficiàries de subvencions, i els membres de les persones jurídiques o entitats previstes en els apartats 2 i 3 de l'article 8 d'aquesta Ordenança, en relació amb les activitats subvencionades que s'haguessin compromès a realitzar.

Les entitats col·laboradores.

La persona representant legal de les persones o entitats beneficiàries de subvencions que no tenguin capacitat d'obrar.

Les persones o entitats relacionades amb l'objecte de la subvenció o la seva justificació, obligades a prestar col·laboració i facilitar tota la documentació que sigui requerida en compliment del que disposa el títol V d'aquesta Ordenança, relatiu al control de les subvencions.

Respondran solidàriament de les sancions pecuniàries les persones membres, partícips o cotitulars de les entitats a què es refereix l'article 8.3 proporcionalment a les participacions corresponents, quan es tracti de comunitats de béns o de qualsevol altre tipus d'unitat econòmica o patrimoni separat.

Respondran subsidiàriament de les sancions pecuniàries les persones administradores de les societats mercantils, o aquells que tenguin la representació legal d'altres persones jurídiques, d'acord amb les disposicions legals o estatutàries que els siguin aplicables, que no realitzin els actes necessaris que siguin de la seva incumbència per complir amb les obligacions infringides, adoptin acords que facin possibles els incompliments o consentin els dels qui en depenguin.

En el cas de societats o entitats dissoltes i liquidades en les quals la llei limiti la responsabilitat patrimonial dels socis o cotitulars, es transmetran a aquests les sancions pecuniàries pendents, els quals respondran solidàriament i fins al límit del valor de la quota de liquidació que se'ls hagi adjudicat o se'ls hagués hagut d'adjudicar.

En el cas de societats o entitats dissoltes i liquidades en les quals la llei no limita la responsabilitat patrimonial dels socis, partícips o cotitulars, les sancions pendents es transmeten a aquests, els quals quedaran obligats solidàriament a complir-les.

Article 62. Concurrència d'actuacions amb l'ordre jurisdiccional penal

En els supòsits en què la conducta pogués ser constitutiva de delicte, es passaran les actuacions a la jurisdicció competent i s'ha de suspendre el procediment sancionador mentre l'autoritat judicial no dicti sentència ferma, tengui lloc el sobreseïment o l'arxivament de les actuacions o el Ministeri Fiscal torni l'expedient.

La pena imposada per l'autoritat judicial exclou la imposició de sanció administrativa.

Si no s'ha estimat l'existència de delicte, s'iniciarà o continuarà l'expedient sancionador, si escau, i es respectaran els fets que els tribunals hagin considerat provats.

Article 63. Infraccions lleus

Constitueixen infraccions lleus els incompliments de les obligacions recollides en aquesta Ordenança i en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, quan no constitueixin infraccions greus o molt greus i no operin com a element de graduació de la sanció. En particular, constitueixen infraccions lleus les següents conductes:

Presentar fora de termini els comptes justificatius de com s'han destinat els fons percebuts.

Presentar comptes justificatius inexactes o incomplets.

c) Incomplir amb les obligacions formals que, encara que no estan previstes de forma expressa en la resta d'infraccions d'aquesta Ordenança, siguin assumides com a conseqüència de la concessió de subvenció.

d)Incomplir amb les obligacions d'índole comptable o registral, en particular:

d.1.La inexactitud o omissió d'una o diverses operacions en la comptabilitat i registres legalment exigits.

d.2 Incomplir amb l'obligació de portar o conservar la comptabilitat, els registres legalment establerts, els programes i arxius informàtics preceptius que els serveixin de suport i els sistemes de codificació utilitzats.

d.3.Gestionar comptabilitats diverses que, referides a una mateixa activitat i exercici econòmic, no permetin conèixer la veritable situació de l'entitat.

d.4 Utilitzar comptes amb significat diferent del que els correspon, segons la seva naturalesa, la qual cosa dificulti comprovar la realitat de les activitats que s'han subvencionat.

e) Incomplir les obligacions de conservar justificants o documents equivalents.

f) Incomplir per part de les entitats col·laboradores de les obligacions establertes en l'article 12 que no es prevegin de manera expressa a la resta d'infraccions d'aquesta Ordenança.

g) Resistir-se, obstruir, excusar-se o negar-se a les actuacions de control de les subvencions. S'entén que existeixen aquestes circumstàncies quan el responsable de les infraccions administratives en matèria de subvencions, degudament notificat a l'efecte, hagi realitzat actuacions tendents a dilatar, entorpir o impedir les actuacions del personal funcionari de la Intervenció en l'exercici de les funcions del control financer.

Entre d'altres, constitueixen resistència, obstrucció, excusa o negativa les següents conductes:

g.1. No aportar o no facilitar l'examen de documents, informes, antecedents, llibres, registres, fitxers, justificants, assentaments de comptabilitat, programes i arxius informàtics, sistemes operatius i de control i qualsevol altra dada objecte de comprovació.

g.2 No atendre algun requeriment.

g.3 La incompareixença, excepte causa justificada, en el lloc i temps assenyalat.

g.4 Negar o impedir indegudament l'entrada o la permanència en locals de negoci i altres establiments o llocs en què hi hagi indicis probatoris, per justificar correctament els fons que ha rebut la persona o l'entitat beneficiària, o l'entitat col·laboradora; o per comprovar la regularitat de l'activitat subvencionada.

g.5 Les coaccions al personal controlador que realitzi el control financer.

h. L'incompliment de l'obligació de col·laborar per part de les persones o entitats a què es refereix l'article 49 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, quan d'això se'n derivi la impossibilitat de contrastar la informació facilitada per la persona o l'entitat beneficiària o l'entitat col·laboradora.

Article 64. Infraccions greus

Constitueixen infraccions greus les següents conductes:

Incomplir amb l'obligació de comunicar a l'òrgan concedent o a l'entitat col·laboradora haver obtingut subvencions, ajudes públiques, ingressos o recursos per a aquesta finalitat, a què es refereix l'article 11.e d'aquesta Ordenança.

Incomplir amb les condicions establertes alterant substancialment les finalitats per les quals la subvenció es va concedir.

No justificar el destí dels fons que s'han rebut, una vegada que ha transcorregut el termini establert per presentar-la.

Obtenir la condició d'entitat col·laboradora falsejant els requisits de les bases reguladores de la subvenció, o ocultar els que l'impedirien.

Incomplir l'entitat col·laboradora amb l'obligació de verificar, les condicions o requisits determinants per atorgar les subvencions, quan d'això es derivi l'obligació de reintegrament.

Article 65. Infraccions molt greus

Constitueixen infraccions molt greus les següents conductes:

Obtenir una subvenció falsejant les condicions requerides per concedir-la o ocultant les que l'haguessin impedit o limitat.

No aplicar, total o parcialment, les quantitats rebudes a les finalitats per a les quals es va concedir la subvenció. S'entén contemplat en aquest supòsit aplicar fons per finalitats que limitin la llibertat dels ciutadans o, en general, siguin contràries a l'ordenament jurídic.

Resistir-se, obstruir, excusar-se o negar-se a les actuacions de control previstes, respectivament, en l'article 11.1.dy 12.1.d d'aquesta Ordenança, quan d'això es derivi la impossibilitat de verificar el destí dels fons que s'han percebut, o el compliment de la finalitat i de la realitat i regularitat de les activitats subvencionades, o la concurrència de subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a aquesta finalitat, procedents de qualsevol administracions o ens públics o privats, nacionals, de la Unió Europea o d'organismes internacionals.

La manca de lliurament, per part de les entitats col·laboradores, quan així s'estableixi, a les persones o les entitats beneficiàries dels fons que ha rebut, d'acord amb els criteris prevists en la convocatòria corresponent.

Article 66. Supòsits d'exempció i formes d'extinció de la responsabilitat

Les accions i omissions tipificades en aquesta Ordenança no donaran lloc a responsabilitat per infracció administrativa en matèria de subvencions en els supòsits següents:

Quan les duguin a terme persones que no tenguin capacitat d'obrar.

Quan es doni força major.

Quan derivin d'una decisió col·lectiva, per als que hagin salvat el seu vot o no hagin assistit a la reunió en què aquella es va prendre.

La responsabilitat derivada de les infraccions s'extingeix pel pagament o compliment de la sanció, per prescripció o per defunció.

Article 67. Prescripció de les infraccions

Les infraccions previstes en aquesta Ordenança prescriuran en el termini de quatre anys.

El còmput d'aquest termini i la interrupció de la prescripció de les infraccions es regeix pel que disposa l'apartat 2, de l'article 132, de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, o normativa que el substitueixi.

La prescripció de les infraccions s'ha d'aplicar d'ofici, sense perjudici que la persona interessada pugui sol·licitar-la.

Article 68. Sancions

Les infraccions administratives molt greus són objecte de les següents sancions, acumulativament aplicades:

Multa de més del doble al triple de la quantitat obtinguda indegudament o, en el cas d'entitats col·laboradores, dels fons lliurats indegudament.

Pèrdua, tant en el supòsit de persona o entitat beneficiària com d'entitats col·laboradores, durant el termini de tres anys i un dia, a deu anys, del dret a obtenir ajudes o subvencions de l'Ajuntament d'Escorca, o de les entitats de dret públic dependents, o del dret a ser designats com a entitat col·laboradora.

Prohibició de contractar amb l'Ajuntament d'Escorca o amb les entitats de dret públic que en depenen, per un termini de tres anys i un dia, a deu anys.

Les infraccions administratives greus són objecte de les següents sancions, acumulativament aplicades:

Multa de més del tant al doble de la quantitat obtinguda indegudament o, en el cas de l'entitat col·laboradora, dels fons lliurats indegudament.

Pèrdua, tant en el supòsit de persona o entitat beneficiària com d'entitat col·laboradora, durant el termini de tres anys, del dret a obtenir ajudes o subvencions de l'Ajuntament d'Escorca.

Prohibició de contractar amb l'Ajuntament de Escorca o amb les entitats de dret públic que en depenen per un termini de tres anys.

Les infraccions lleus seran objecte de sanció de multa de 300,00 a 6000,00 euros.

Article 69. Gradació de les sancions

Les sancions previstes en aquest títol es graduaran en consideració a les circumstàncies següents:

Intencionalitat de la persona o l'entitat infractora.

Quantia del benefici obtingut il·lícitament.

Repercussió social de la infracció.

Naturalesa dels perjudicis causats.

Reiteració de la conducta infractora.

Article 70. Prescripció de les sancions

Les sancions previstes en aquesta Ordenança prescriuran en el termini de quatre anys.

El còmput d'aquest termini i la interrupció de la prescripció de les sancions es regeix pel que disposa l'apartat 3, de l'article 132, de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, o normativa que el substitueixi.

3. La prescripció de les sancions s'ha d'aplicar d'ofici, sense perjudici que la persona interessada pugui sol·licitar-la.

Article 71. Regles de compatibilitat

 Les sancions regulades en aquest títol s'entenen sense perjudici de l'obligació de reintegrament que preveu aquesta Ordenança, i de les indemnitzacions per danys i perjudicis que es puguin exigir.

Article 72. Procediment sancionador i òrgans competents

La imposició de sancions en matèria de subvencions per l'Ajuntament d'Escorca s'efectuarà mitjançant procediment administratiu que s'ha de tramitar d'acord amb el que disposa el capítol II, del títol IX, de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, i la normativa autonòmica aplicable.

2. És competent per resoldre el procediment sancionador l'òrgan de batlia.

Article 73. Publicitat de les sancions

Les resolucions sancionadores imposades per infraccions greus o molt greus que hagin adquirit fermesa, s'hauran de publicar en el BOIB. Així mateix, s'hauran de comunicar a la Intervenció i al departament encarregat de Contractació de l'Ajuntament d'Escorca, per al seu coneixement.

Disposició transitòria primera

Els procediments per concedir subvencions iniciats amb anterioritat a l'entrada en vigor d'aquesta Ordenança es regiran pel que disposa la normativa que va regular la convocatòria, sense perjudici d'aplicar la normativa autonòmica de subvencions, de la Llei general de subvencions i de les Bases d'execució del pressupost de l'Ajuntament d'Escorca.

Disposició final primera

En tot el que no preveu aquesta Ordenança de caràcter general s'aplicarà el que disposa el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; i la normativa de desenvolupament.

Disposició final segona

Una vegada aprovada definitivament, aquesta Ordenança entrarà en vigor l'endemà de publicar-la en el BOIB, un cop complert el que disposen els articles 103 i 113 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

 

Escorca, 9 de maig de 2024

El batle Antoni Solivellas Estrany