Secció I. Disposicions generals
AJUNTAMENT DE BANYALBUFAR
Núm. 281041
Aprovació definitiva de l’ordenança reguladora del mercat setmanal de comerciants ambulants en el municipi de Banyalbufar
En no haver-se presentat cap reclamació o el suggeriment durant el termini d'exposició al públic, l'acord inicialment adoptat d'aprovació de l'ordenança reguladora del mercat setmanal de comerciants ambulants en el municipi de Banyalbufar s'ha d'entendre definitivament aprovat sense necessitat de nou acord exprés de conformitat amb allò que s'ha fixat en els articles 49 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local i 102.1.d) de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de Règim Local de les Illes Balears.
El text íntegre de l'ordenança reguladora del mercat setmanal de comerciants ambulants en el municipi de Banyalbufar, es fa públic, per al seu general coneixement i en compliment del que es disposa en l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local.
“ORDENANÇA REGULADORA DEL MERCAT SETMANAL DE COMERCIANTS AMBULANTS EN EL MUNICIPI DE BANYALBUFAR
PREÀMBUL
La venda fora dels establiments comercials permanents, constitueix una modalitat de venda arrelada en els municipis i ha adquirit, per circumstàncies diverses, una apreciable dimensió deixant de ser una fórmula subsidiària de la distribució comercial establerta.
L'activitat comercial és objecte de regulació genèrica a la Llei 7/1985 de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local, quan en determinen les competències dels municipis es refereix a diversos articles a fires i mercats.
Es tracta d'establir els requisits i condicions que s'han de complir en l'exercici de la venda ambulant, que es realitza a Banyalbufar.
CAPITOL I DISPOSICIONS GENERALS
ARTICLE 1.
L'objecte d'aquesta ordenança és la regulació́ administrativa dins del terme municipal de Banyalbufar, de les activitats comercials que constitueixen el mercat de venda ambulant o no sedentària en llocs instal·lats a la via pública, amb prèvia autorització.
ARTICLE 2.
La venda ambulant es realitzarà única i exclusivament un dia a la setmana, (actualment diumenges). Es prohibeix a tot el municipi la venda ambulant pels altres dies i que no s'hagi previst expressament en aquest Reglament o en altra normativa d'igual rang, tret que per a casos puntuals existeixi una autorització expressa de l'Ajuntament.
ARTICLE 3.
Les parades de venda es situaran en el lloc destinat a mercat ambulant, (actualment Plaça de la Vila).
CAPITOL II SOL·LICITUD I ADJUDICACIÓ DELS LLOCS DE VENDA
ARTICLE 4.
Per la realització de la venda ambulant, els interessats han de presentar l'oportuna sol·licitud a l'Ajuntament en la qual s'han d'especificar amb claretat les dades següents:
a. Sol·licitud segons l'Annex 1.
b. Nom i llinatges o raó social.
c. Adreça.
d. Document d'identitat i/o Número d'identificació fiscal.
e. Longitud i amplada de la part de la via pública que es pretén ocupar (màxim permès 6 metres de llargària).
f. Classe d'articles o de mercaderies que es pretén comercialitzar.
g. Procedència i elaboració del producte (importació, balear, artesana, producció pròpia i/o ecològica).
h. Números de telèfon i mail on es pot localitzar ràpidament, amb indicació dels horaris de contacte més adients.
i. Mesos per als quals se sol·licita l'autorització
j. Altra documentació que es vulgui aportar relativa als mèrits.
La sol·licitud s'ha d'acompanyar d'una còpia dels documents següents:
- DNI i/o NIF
- Declaració responsable d'estar al corrent en el pagament a la Seguretat Social en el règim que correspongui.
- Declaració responsable d'estar al corrent del compliment de les obligacions censals relatives a l'activitat econòmica a desenvolupar.
- Les persones estrangeres han de presentar una declaració responsable d'estar al corrent de les autoritzacions de residència i de treball corresponents.
En presentar les sol·licituds, les persones interessades han d'exhibir els documents originals a fi i efecte que se'n pugui comprovar l'autenticitat.
ARTICLE 5.
L'Ajuntament establirà el número màxim de parades de venda, les dimensions i les característiques, tenint en compte les disponibilitats d'espai físic i la comercialització de diferents productes, d'acord amb els borsins prevists a l'article 7.
ARTICLE 6.
Es podran presentar sol·licituds durant tot l'any.
ARTICLE 7.
Amb les peticions de sol·licituds s'establiran els següents borsins:
- Verdures I fruita
- Carn, embotit i formatge
- Peix
- Menjar preparat i menjar calent
- Cafè, gelat i menjar fred
- Artesania
- Roba
En la sol·licitud el sol·licitant expressarà el borsí o borsins en què vol participar.
ARTICLE 8.
L'autorització municipal o llicència serà personal i intransferible, i podrà ésser revocada per l'incompliment de la present ordenança i altre normativa aplicable. L'autorització municipal o llicència indicarà els productes a què es refereix així com els llocs, els dies i les hores en què podrà realitzar-se la venda ambulant pels seus titulars.
ARTICLE 9.- El procediment d'autorització estarà sotmès als principis de concurrència competitiva, publicitat, claredat, senzillesa, objectivitat, predictibilitat, necessitat, proporcionalitat i no discriminació. Les autoritzacions s'atorgaran directament als sol·licitants que compleixin tots els requisits establerts a l'article 4 d'aquesta ordenança. Quan hi hagi limitacions en el nombre de llicències per manca de lloc o per qualsevol altra circumstància i tots els sol·licitants reuneixin tots els requisits, les autoritzacions s'atorgaran per rigorós ordre d'entrada de la sol·licitud al registre general de l'Ajuntament.
La llicència durarà fins al 31 de desembre del mateix any que s'ha fet la sol·licitud i la renovació de la mateixa no serà automàtica sinó que serà a instància de l'interessat.
ARTICLE 10.
L'Ajuntament podrà autoritzar la instal·lació puntual de parades de caràcter informatiu no comercial a institucions, partits polítics i entitats sense ànim de lucre. Així mateix, també de forma puntual podrà autoritzar la instal·lació puntual de parades destinades a la venda per part d'entitats sense ànim de lucre.
CAPÍTOL III DRETS I DEURES DELS TITULARS DELS LLOCS DE VENDA
ARTICLE 11.
Els titulars de les llicències de venda estan obligats a complir totes les instruccions organitzatives i de funcionament que els indiqui el personal autoritzat de l'Ajuntament.
ARTICLE 12.
Els venedors han d'instal·lar les seves parades o llocs de venda, que han de ser desmuntables o transportables amb els seus propis mitjans. Si fan ús d'alternadores han de ser silenciosos, amb sistemes de reducció del renou. Han de deixar neta la parada amb les degudes condicions de seguretat, higiene i protecció exigides per la normativa específica vigent.
ARTICLE 13.
El venedor autoritzat està obligat a ocupar estrictament l'espai que tingui assignat, que serà sempre el mateix, sense que pugi ocupar cap altre lloc ni envair els espais destinats a passos, passadissos, altres parades, accessos a locals comercials, habitatges i edificis d'ús públic. Les parades han de guardar l'alineació anterior i posterior corresponent.
No obstant això, l'Ajuntament pot modificar l'espai concret assignat, de forma temporal o definitiva, quan existeixin raons objectives que ho aconsellin (execució d'obres, modificació dels usos dels vials públics, festes patronals, celebració d'actes especials, etc.), sense que aquests canvis donin dret a tenir cap tipus indemnització.
ARTICLE 14.
Resta expressament prohibit el desplaçament d'elements del mobiliari públic urbà, amb independència del motiu que determini aquesta conducta.
ARTICLE 15.
No es permet la venda de mercaderies que es col·loquin directament damunt del terra o paviment. És obligatori l'ús d'un taulell d'una alçada no inferior a 70 cm respecte del nivell del sòl, tret dels casos d'articles que per les seves característiques especials, se'n puguin exceptuar.
ARTICLE 16.
Els venedors estan obligats a complir les normes de la Policia Local, no causar molèsties al veïnat, i han de mantenir net el recinte del mercat. No poden llençar-hi o deixar-hi papers abandonats, caixes, embalatges o d'altres deixalles. El dipòsit dels residus s'ha de fer d'acord a les normes que dicti l'Ajuntament i respectant els criteris de recollida selectiva.
ARTICLE 17.
Es prohibeix que els venedors produeixin tota mena de sorolls molestos i facin publicitat mitjançant qualsevol tipus d'aparell amplificador, així com fer propaganda o publicitat abusiva que atempti contra els drets dels veïns o d'altres comerciants.
ARTICLE 18.
Els venedors han endur-se'n amb ells el fems que s'hagi pogut produir a la seva parada.
Els venedors de menjar fred o calent han de disposar papereres amb tres compartiments: rebuig, paper i envasos.
CAPÍTOL IV CONDICIONS ESPECIALS DELS LLOCS DE VENDA DE PRODUCTES D'ALIMENTACIÓ
ARTICLE 19.
Les parades de venda de productes alimentaris es sotmeten als requisits especials següents:
- No s'autoritza la venda de productes alimentaris que no compleixen els requisits a què es refereix la normativa comercial i sanitària vigent en cada moment.
- Les superfícies que estiguin en contacte amb els aliments estaran en bon estat i hauran de permetre fàcilment la seva neteja i desinfecció. Per tant, caldrà que siguin de materials resistents, llisos, impermeables i no tòxics.
- Caldrà disposar del material adequat per a la neteja i desinfecció de l'equip i de les eines de treball, així com per a la neteja dels aliments.
- Caldrà disposar de les instal·lacions o dispositius necessaris per al manteniment i la vigilància de les condicions adequades de la temperatura dels productes alimentaris.
Tots els productes alimentaris es col·locaran de tal manera que es previngui qualsevol risc de contaminació.
- Les instal·lacions elèctriques s'han d'adaptar a la normativa vigent.
- L'exposició visible al públic de les balances amb el preu i el pes individuals de les especialitats i productes que s'expedeixen és obligatòria. S'ha de fer constar clarament el preu corresponent a cadascuna de les varietats que s'exposin per a la venda. També s'ha de fixar sobre la mercaderia, de manera visible, una bandereta, cartell o nota que s'ajusti a les normes sanitàries amb el preu per quilogram, dotzena, peça o qualsevol porció de pes o quantitat, i la condició i classificació de l'article.
A part de les condicions abans esmentades, respecte als llocs de venda de productes d'alimentació s'atendrà a la normativa autonòmica.
CAPITOL V SOBRE EL FUNCIONAMENT DEL MERCAT i SOBRE LES PARADES
ARTICLE 20.
El mercat se celebrarà tots els diumenges de l'any de 8 a 14 hores.
ARTICLE 21.
La manca d'assistència al mercat de tres dies seguits o sis de discontinus comportarà la pèrdua de la llicència municipal i de les taxes corresponents al trimestre.
ARTICLE 22.
El muntatge de les parades i la descàrrega de productes s'ha d‘efectuar a la Plaça de la Vila entre les 6 i les 8 hores i la càrrega i neteja entre les 14 i 15 hores.
ARTICLE 23.
Una vegada finalitzat el mercat, els titulars de cada parada, hauran de procedir a la neteja del lloc que han ocupat.
ARTICLE 24.
La mida de cada parada s'establirà d'acord amb les sol·licituds formulades, les característiques del producte objecte de venda i les disponibilitats del recinte del mercat. En tot cas la resolució que s'adopti per la Batlessa serà discrecional en aquest aspecte.
El venedor ambulant haurà d'informar, mitjançant un cartell visible, de la direcció on s'hauran d'atendre, si pertoca, les reclamacions dels consumidors. Aquesta direcció haurà de figurar,en tot cas, a la factura o al comprovant de la venda.
ARTICLE 25.
L'Ajuntament es reserva la facultat d'efectuar els canvis que consideri necessaris per motius d'interès públic, per canvis de circumstàncies o per incompliment de les disposicions establertes en aquest Reglament o en la legislació aplicable, sense que en cap cas les variacions donin lloc a cap tipus d'indemnització o a compensació de cap mena.
La Policia Local té cura del manteniment de l'ordre públic en el recinte del mercat, i ordena el trànsit i l'estacionament en el seu recinte. També col·laborarà amb les persones que l'Ajuntament designa com a encarregades del mercat. La Policia vigila i garanteix que els titular de les llicències que es concedeixen compleixin allò que disposa aquest reglament.
VENDA AMBULANT DE CARÀCTER ESPECIAL
ARTICLE 26.
L'Ajuntament podrà concedir llicències especials de venda per llibres o articles similars, productes del camp o de productors pagesos de la localitat en dates determinades i en llocs concrets.
ARTICLE 27.
La venda ambulant sense parades fixes restarà subjecte a prèvia llicència excepcional detallant els articles quina venda s'autoritza la qual s'atorgarà d'acord amb el procediment establert per a la venda ambulant.
CAPÍTOL VI RÈGIM SANCIONADOR
ARTICLE 28.
L'incompliment de les disposicions que conté aquest Reglament constitueix una infracció que es classifica en lleu, greu o molt greu.
ARTICLE 29.
Es consideren infraccions lleus:
- No tenir la llicència i altres documents que emparen l'exercici de la venda ambulant a disposició del personal del mercat, i/o no tenir col·locada en lloc visible i permanent la corresponent autorització.
- Tenir les instal·lacions i elements materials dels llocs de venda en mal estat.
- Emetre sorolls molestos per al públic en general o altres venedors.
- La desobediència a l'autoritat municipal, agents o encarregats del mercat quan les ordres donades ho fossin verbalment.
- Qualsevol altra contravenció d'aquest Reglament que no es prevegi expressament com a infracció greu o molt greu.
- Muntar, desmuntar i retirar les instal·lacions fora de l'horari fixa.
ARTICLE 30.
Es consideren infraccions greus:
- El desplaçament o modificació de mobiliari urbà.
- Modificar la configuració, grandària, o ocupació dels llocs, sense ajustar-se a les condicions de la llicència.
- Vendre fora dels perímetres autoritzats o bé amb transgressió dels horaris establerts. Envair passos, passadissos o accessos a espais públics i/o habitatges.
- No ocupar la parada sense previ avís, excepte en cas de força major.
- Ocupar un espai diferent de l'autoritzat.
- Ocupar-se de la parada una altra persona sense que hagi estat degudament autoritzada. Defraudar en la quantitat i qualitat dels generes venuts.
- Embrutar la via pública o deixar restes de mercaderies o altres deixalles quan s'hagin retirat les instal·lacions, i/o no mantenir la pròpia parada en les degudes condicions d'higiene, salubritat i conservació.
- La desobediència a l'autoritat municipal, agents o encarregats del mercat quan les ordres donades fossin per escrit.
- No assistir al mercat durant tres diumenges consecutius o cinc d'alterns dins el mateix exercici, sense causa justificada i sense que s'hagi comunicat a l'Ajuntament al menys 2 dies abans. S'exclou el període normal de vacances (un mes), que també ha de comunicar-se per escrit.
- Incomplir les normes del Reglament sobre parades de venda de productes alimentaris, sense perjudici de la possibilitat que la conducta es sancioni amb més intensitat, si així ho preveu la normativa legal sectorial aplicable.
- La reincidència en la comissió d'una infracció lleu de la mateixa naturalesa en el període de sis mesos.
- La comissió d'una tercera falta lleu en el període d'un any.
ARTICLE 31.
Es consideren infraccions molt greus:
- La comissió d'actes greus que alteren l'ordre intern del mercat, provocar baralles o discussions, i/o l'incompliment de les ordres que dicta l'autoritat competent.
- El traspàs, arrendament, sotsarrendament o concessió del lloc de venda sense comptar amb la deguda autorització municipal, i la transmissió de la llicència sense complir els requisits d'aquest Reglament.
- La instal·lació de llocs de venda sense llicencia.
- Haver comès més d'una infracció greu dins el període d'un any.
ARTICLE 32.
La resolució dels expedients sancionadors correspon a la Batlia. Com a conseqüència de les infraccions a les quals es refereix aquest capítol es poden imposar les sancions següents:
Per a infraccions lleus:
a) Advertiment
b) Multa fins a 250 Euros.
Per a infraccions greus:
a) Multa de 250 Euros fins a 500 Euros.
b) Suspensió temporal de l'activitat per un termini màxim de dues setmanes.
Ambdues sancions poden imposar-se conjuntament.
Per a infraccions molt greus:
- Multa de 500 Euros fins a 750 Euros.
- Suspensió temporal de l'activitat per un termini d'entre un a sis mesos.
- Extinció de l'autorització per exercir la venda ambulant a Banyalbufar.
La sanció de multa pot imposar-se conjuntament amb la de suspensió o d'extinció.
ARTICLE 33.
Sense perjudici de les facultats sancionadores a què es refereixen al article anterior, la Batlia adoptarà les mesures complementàries que siguin precises per a la correcció de les anomalies que poguessin produir-se, amb la finalitat d'assegurar les condicions mínimes de seguretat i sanitat del servei.
L'Administració municipal podrà immobilitzar o retirar els elements, materials o mercaderies vinculades a una infracció, dipositant-los sota la custòdia municipal. En tot cas, les despeses que es derivin de l'adopció de les mesures esmentades seran a compte de l'infractor.
DISPOSICIONS FINALS
PRIMERA.-En tot allò no previst en el present Reglament, hom s'ajustarà al que disposa la Llei 7/85 de Bases de Règim Local i la seva normativa complementària, la Llei 39/2015 , de 01 d'octubre, de règim jurídic de les administracions públiques així com la restant normativa d'aplicació
SEGONA.-El present Reglament entrarà en vigor un cop que l'Ajuntament l'hagi aprovat definitivament pel Plenari municipal i el text complet del mateix hagi estat publicat al BOIB, havent transcorregut el termini previst a l'Article 65.2 de la Llei 7/85 de 2 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local i estarà en vigor mentre no es modifiqui o derogui expressament.
I havent transcorregut el termini d'exposició al públic de trenta (30) dies de duració a comptar des de l'esmentat anunci sense que s'hagi presenta cap reclamació o suggerència, s'entén de conformitat amb el que disposa l'Article 17 del RDL 2/2004 de 5 de març pel que s'aprova el text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, definitivament aprovades.
La qual cosa es fa pública per a general coneixement i als efectes pertinents d'acord amb l'Article 17 de l'esmentat text legal.”
Contra el present Acordo es podrà interposar recurs contenciós-administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears amb seu a Palma, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anuncio, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciós-Administrativa.
Banyalbufar, en data de la signatura electrònica (2 de maig de 2024)
La batllessa Maria de los Angeles Leonor Bosch Pérez