Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'HABITATGE, TERRITORI I MOBILITAT

Núm. 271452
Acord del Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears sobre el «pròrroga de la DIA del Projecte Parc motor ubicat a la finca pública de Sa Coma, TM Santa Eulària des Riu (Exp. 105A-2019)»

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En relació amb l'assumpte de referència, i d'acord amb l'establert a l'article 41.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d' Avaluació Ambiental, se publica l'Acord del Ple de la CMAIB, en sessió de 20 de Març de 2024

PRÒRROGA de la DECLARACIÓ D'IMPACTE AMBIENTAL

El projecte objecte del procediment de pròrroga de la DIA, es va tramitar pel procediment d'avaluació ambiental ordinària segons el grup 11. Altres projectes, apartat 9) Pistes de curses i de proves per a vehicles de motor de l'annex I de projectes sotmesos a avaluació d'impacte ambiental ordinària de la Llei 12/2016, de 17 d'agost, d'avaluació ambiental de les Illes Balears. 

La tramitació ambiental va seguir el procediment d'avaluació d'impacte ambiental ordinària per a la formulació de la declaració d'impacte ambiental establert a la  Secció 1a, Capítol II. Avaluació d'impacte de projectes, del Títol II. Avaluació ambiental de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental i va concloure amb una DIA favorable amb condicionants publicada al BOIB núm. 89 de 21 de maig de 2020.

Per a la concessió de la pròrroga de vigència de la DIA, sol·licitada pel promotor en data 17 de novembre de 2023, se segueix el procediment establert a l'article 43. Vigència de la declaració d'impacte ambiental de l'esmentada Llei 21/2013.

1. Informació del projecte: objecte, ubicació i descripció

El projecte que s'ubica en sòl rústic al polígon 20, parcel·les 9009 i 54 del terme municipal de Sant Antoni de Portmany i al polígon 23, parcel·la 20 del de Santa Eulària des Riu a l'illa d'Eivissa. Té com a objecte la construcció d'un circuit de motocròs de 1.525 m de longitud total de corda. La superfície afectada pel projecte s'estima en 75.285 m² i a part del circuit també es projecten altres instal·lacions com són: zona de públic i vials, paviments i acabats superficials, moviments de terres, instal·lacions (elèctrica, abastiment aigües, rec, sanejament, pluvials i de drenatge), 13 edificacions, tancaments de pista i pantalles acústiques.

L'aforament de públic es preveu en 1.840 persones, contemplant una reserva d'aparcament dins la zona urbana adjacent de Sa Coma per a 400 turismes i 610 motocicletes.

Durant la fase de funcionament hi haurà un calendari d'entrenament setmanal (dijous, dissabtes i diumenges) i un màxim de 10 competicions a l'any.

2. Elements ambientals significatius de l'entorn del projecte

D'acord amb la declaració d'impacte ambiental publicada, els terrenys on es preveu la instal·lació limiten al sud-oest amb àrea natural d'especial interès (ANEI) i àrea d'alt nivell de protecció (AANP), es troben parcialment afectats per àrees de prevenció de riscos (APR) d'erosió i d'incendi, i per mostrar una vulnerabilitat a la contaminació d'aqüífers moderada. No es veuen afectats per riscs d'inundació ni d'esllavissament. Tampoc està afectada per cap espai natural protegit. A una distància de 650 m al sud-oest es localitza una àrea de Xarxa Natura 2000 (LIC Serra Grossa).

3. Tramitació 

La pròrroga es tramita d'acord amb l'establert a l'article 43 de la Llei 21/2013, segons el qual l'òrgan ambiental ha de resoldre en un termini de tres mesos des de la data de la seva sol·licitud. Prèviament, l'òrgan ambiental ha de sol·licitar informe a les administracions públiques afectades per raó de la matèria en relació amb els elements essencials que van servir per fer l'avaluació de l'impacte ambiental. 

La CMAIB  ha requerit l'emissió d'informes en dates 22 i 27 de desembre de 2023 i 9 de gener de 2024, per termini de 30 dies hàbils, a les següents administracions afectades i organismes interessats:

  • Ajuntament de Santa Eulària des Riu 
  • Ajuntament de Sant Antoni de Portmany 
  • Servei de Canvi Climàtic. 
  • Servei de Gestió Forestal i Gestió del Sòl. 
  • Servei de Protecció d'Espècies.
  • Servei de Planificació al Medi Natural. 
  • Direcció General d'Esports. 
  • Direcció General d'Emergències i Interior.
  • Direcció General de Mobilitat. 
  • Servei d'Estudis i Planificació.
  • Servei de Gestió del Domini Públic Hidràulic.

A la data de redacció de la present proposta consten a l'expedient els informes emesos per:

- Departament d'Emergències. DG d'Emergències i Interior. Conselleria de Presidència i Administracions Públiques 

L'informe signat en data 15 de gener de 2024, fa constar que una vegada examinada la documentació del projecte Parc Motor ubicat a la finca de Sa Coma, TM de Sant Antoni de Portmany i Santa Eulària des Riu, es considera que no hi ha canvis substancials envers els riscos analitzats per Protecció Civil per la qual cosa s'informa favorablement l'ampliació de la vigència de la DIA.

- Servei de Canvi Climàtic i Atmosfera. DG d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic. Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia.

A l'informe signat en data 24 de gener de 2024, es considera des del punt de vista tècnic que:

  • El projecte suposarà un increment de les emissions de gasos d'efecte hivernacle.
  • Des de l'aprovació de la DIA no s'han produït canvis normatius rellevants.
  • Es recorda l'obligació com administració pública de donar compliment a la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, més concretament pel que respecta al compliment dels articles 42, 51, 60, 68 i 71, entre d'altres.

Es conclou que des de l'aprovació de la declaració d'impacte ambiental no s'han produït canvis normatius importants i es recorda l'obligació, com administració pública, de donar compliment a la Llei 10/2019 de canvi climàtic.

- Departament d'Obres Públiques. DG de Mobilitat i Transport Terrestre. Conselleria d'Habitatge, Territori i Mobilitat.

L'informe signat en data 24 de gener de 2024 fa constar el següent:

  • Primer. Es mantenen les mateixes consideracions efectuades als informes que es reflecteixen als antecedents.
  • Segon. Quant a la legislació sectorial en matèria de transports, no existeixen canvis normatius significatius, s'ha de tenir en compte el Decret 35/2019, de 10 de maig, d'aprovació del Pla Director Sectorial de Mobilitat de les Illes Balears (PDSMIB) i la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears.
  • Tercer. En relació als elements essencials que van servir de base per a realitzar l'avaluació d'impacte ambiental, aquest Departament no ha rebut cap altre informació que impliqui modificacions dels darrers dictàmens realitzats per aquest Departament.

- Ajuntament de Santa Eulària des Riu.

Decret de batllia de data 3 de març de 2024 conclou, entre d'altres, amb:

Primero.- El planeamiento urbanístico y las ordenanzas municipales, así como el artículo 1 de la Ley 10/2010, no han sufrido modificaciones que supongan cambios sustanciales en los elementos esenciales del proyecto Parque Motor en Sa Coma que obtuvo la Declaració de Impacto Ambiental (DIA01) y sobre la cual se solicita su prórroga según lo establecido por la Ley 21/2013.

Por ello, se informa que no se observa inconveniente por parte de este Ayuntamiento en autorizar dicha prórroga solicitada siempre y cuando se cumplan con las condiciones indicadas en los Decretos ya emitidos en la tramitación de la DIA01 (DEC01 y DEC02). 

4. Consideracions tècniques 

1.- A la sol·licitud de pròrroga realitzada pel Consell d'Eivissa en data 15 de novembre de 2023,  es posa de manifest la impossibilitat d'iniciar les obres objecte de projecte abans del 21 de maig de 2024 ja que el projecte executiu es troba en fase de revisió, així com que encara no s'ha iniciat la licitació per a l'adjudicació de les obres, motiu pel qual d'acord amb l'establert a l'article 43 de la Llei 21/2013, es sol·licita una pròrroga de la vigència de la declaració d'impacte ambiental de dos anys addicionals.

La sol·licitud de pròrroga es va realitzar abans de la finalització del termini de quatre anys, establert a l'article 43, des de la publicació de la DIA (21 de maig de 2020). 

L'òrgan ambiental ha sol·licitat informe a les administracions públiques afectades per raó de la matèria en relació amb els elements essencials que van servir per fer l'avaluació de l'impacte ambiental, durant aquest període el termini de resolució de la sol·licitud ha romàs suspès

2.- Pel que respecta a la normativa sobrevinguda que pugui ser d'aplicació des de la publicació de la DIA al maig de 2020, es considera que els condicionants 3, 4 i 6 s'adapten al Reial decret 49/2023, de 24 de gener, pel qual s'aprova el Pla Hidrològic de les Illes Balears (Revisió del tercer cicle, 2022-2027), respecte a la necessitat de la reutilització de les aigües regenerades i la gestió de les pluvials.

3.- Es considera que no s'han produït canvis substancials en els elements essencials que serviren per a fer l'avaluació d'impacte ambiental del projecte, pel que no hi hauria inconvenient en l'ampliació en la vigència de la declaració d'impacte ambiental.

Conclusions 

Per tot l'anterior, s'acorda concedir la pròrroga de la declaració d'impacte ambiental del projecte Parc motor ubicat a la finca pública de Sa Coma, TM Santa Eulària des Riu i Sant Antoni de Portmany (Eivissa) a sol·licitud del Consell Insular d'Eivissa, en concloure's que no s'han produït canvis substancials en els elements essencials que serviren per fer l'avaluació d'impacte ambiental del projecte, per dos anys addicionals, és a dir fins al 21 de maig de 2026, sempre que es compleixin les mesures preventives i correctores previstes a l'estudi d'impacte ambiental de setembre de 2018 i l'addenda de maig de 2019, redactades per Duna Consultores, al projecte bàsic i als annexes presentats, i els condicionants establerts a la DIA publicada en el BOIB núm. 89, de 21 de maig de 2020.»

 

(Signat electrònicament: 22 d'abril de 2024)

La directora general de Coordinació i Harmonització Urbanística  Maria Paz Andrade Barberá Per suplència de la presidència de la CMAIB (BOIB núm. 106 de 29 de juliol 2023)