Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 269295
Acord del Consell de Govern de 26 d’abril de 2024 pel qual s’aprova el Programa anual d’Estadística 2024 en desplegament del Pla d’Estadística de les Illes Balears 2022-2025

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Llei 3/2002, de 17 de maig, d'estadística de les Illes Balears, estableix, en l'article 18, que el Pla d'Estadística s'ha de desplegar mitjançant programes anuals, que són l'instrument que permet conèixer, durant cada exercici, les operacions estadístiques que s'han de dur a terme. Els programes anuals aporten una visió molt completa sobre quin és el contingut específic de cada activitat, tant pel que fa a qui l'ha d'executar com als objectius, la metodologia emprada, la informació que ha d'incloure o la disponibilitat de les dades quant al seu calendari de difusió.

Aquest programa desplega el Pla d'Estadística 2022-2025, quart pla aprovat pel Decret 41/2022, de 21 de novembre, i té com a objectiu, entre altres, continuar avançant en la consolidació del Sistema estadístic de les Illes Balears (SESTIB). Això significa que l'Institut d'Estadística de les Illes Balears (IBESTAT), les unitats estadístiques de les conselleries del Govern i dels consells insulars, com també la resta d'entitats territorials, una vegada que s'incorporin al Sistema estadístic de les Illes Balears, han de dur a terme una tasca estable que es caracteritzi pel rigor metodològic dels seus productes i per l'optimització dels recursos existents.

L'activitat productiva de l'IBESTAT està determinada principalment per la demanda d'informació, en l'àmbit balear o insular, de les variables que contenen els fitxers estadístics de les grans operacions de referència i per la realització d'estadístiques significatives de caràcter turístic i empresarial mitjançant enquestes participades per l'Institut.

Com a element més rellevant d'aquest programa, s'ha de fer esment de l'operació estadística Censos de població, la qual és fruit d'un canvi de paradigma en les estadístiques demogràfiques, ja que la metodologia emprada en el Cens de 2021, basada per primera vegada en el tractament i l'explotació  de desenes de registres administratius, permet reproduir cada any el procés per proporcionar censos de població anuals. Així, els censos de població anuals constitueixen a partir d'ara la font d'informació de referència per a determinar la població resident a les Illes Balears.

També podem fer incidència en la introducció d'una nova operació l'objectiu principal de la qual és conèixer, amb periodicitat anual, la situació de la població de persones amb discapacitat i la seva integració en el mercat laboral.

Igualment hem de fer esment de la incorporació d'estadístiques referents a les migracions i canvis de residència; defuncions segons les causes de mort; les bases de cotització a la Seguretat Social; així com un estudi socioeconòmic del servei del taxi i VTC a les Illes Balears.

Per la seva banda, les unitats estadístiques de les conselleries del Govern continuaran centrant la seva activitat en les explotacions estadístiques dels registres administratius dels quals són titulars, amb el reforç tècnic que implica la sistematització dels documents metodològics i gràcies a un accés més fàcil a les dades que generin les seves operacions. Amb tot això, es pretén garantir que aquest plus d'informació que generen la Comunitat Autònoma i els consells insulars de Mallorca, de Menorca, d'Eivissa i de Formentera contribueixi a fer possible un coneixement més real del territori i de les activitats que s'hi desenvolupen, la qual cosa és imprescindible a l'hora d'analitzar o d'emprendre qualsevol tipus d'actuació referent a les demandes i potencialitats dels diversos àmbits que defineixen la societat de les Illes Balears en els seus diferents aspectes.

El Programa anual d'Estadística 2024 es concreta en un total de 290 operacions estadístiques, les quals es distribueixen de la manera següent:

— La Conselleria de Presidència i Administracions Públiques assumeix la gestió de 12 operacions estadístiques,  les quals procedeixen de l'antiga Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat.

— La Conselleria de Turisme, Cultura i Esports assumeix la gestió de 8 operacions estadístiques, 4 de les quals procedeixen de l'antiga Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, 3 de l'antiga  Conselleria d'Afers Socials i Esports i 1 de l'antiga Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura.

— La Conselleria d'Educació i Universitats assumeix la gestió de 3 operacions estadístiques, les quals procedeixen de l'antiga Conselleria d'Educació i Formació Professional.

— La Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació assumeix la gestió de 13 operacions estadístiques, 4  de les quals procedeixen de l'antiga Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors, 6 de l'antiga Conselleria de Model Econòmic, turisme i Treball i 3 de l'antiga Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura.

— La Conselleria de la Mar i del Cicle de l'Aigua assumeix la gestió de 9 operacions estadístiques, 7 de les quals procedeixen de l'antiga Conselleria de Medi Ambient i Territori i 2 de l'antiga Conselleria de Mobilitat i Habitatge.

— La Conselleria de Famílies i Afers Socials assumeix la gestió de 31 operacions estadístiques, 26 de les quals procedeixen de l'antiga Conselleria de d'Afers Socials i esports i 5 de l'antiga Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat.

— La Conselleria de Salut assumeix la gestió de 16 operacions estadístiques, les quals procedeixen de l'antiga Conselleria de Salut i Consum.

— La Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia assumeix la gestió de 30 operacions estadístiques, 5 de les quals procedeixen de l'antiga Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, 3 procedeixen de l'antiga Conselleria de Medi Ambient i Territori i 22 de l'antiga Conselleria de Model Econòmic, turisme i Treball.

— La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural assumeix la gestió de 26 operacions estadístiques, 17  de les quals procedeixen de l'antiga Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació i 9 de l'antiga Conselleria de Medi Ambient i Territori.

— La Conselleria d'Habitatge, Territori i Mobilitat assumeix la gestió de 15 operacions estadístiques, 12  de les quals procedeixen de l'antiga Conselleria de Mobilitat i Habitatge, 2 de l'antiga Conselleria de Medi Ambient i Territori i 1 que és de nova incorporació i que no estava prevista en el Pla.

— El Consell insular de Mallorca assumeix la gestió de 23 operacions estadístiques.

— El Consell insular de Menorca assumeix la gestió de 7 operacions estadístiques.

— El Consell insular d'Eivissa assumeix la gestió de 8 operacions estadístiques.

— El Consell insular de Formentera assumeix la gestió de 8 operacions estadístiques.

D'altra banda, l'IBESTAT ha de dur a terme un total de 81 operacions estadístiques, de les quals 5 són de nova incorporació i no estaven previstes en el Pla.

D'aquestes 290 operacions estadístiques que preveu el Programa 2024, 7 són de nova incorporació i decauen 2 de les que preveia el Programa 2023. El Programa 2023 va aprovar un total de 285 operacions.

D'aquesta manera, amb referència al Pla 2022-2025, s'incorporen aquestes 6 noves operacions, i 1 que decau del Programa 2024 també es dona de baixa del Pla.

La configuració del Programa anual d'Estadística per a l'exercici 2024 figura en els annexos següents, que l'integren:

Annex 1: relació d'activitats ordenades per àrea i secció temàtica.

Annex 2: relació d'activitats ordenades per òrgan i departament responsable.

Annex 3: principals característiques identificatives i tècniques de cada operació estadística ordenades per òrgan responsable.

Annex 4: calendari de difusió de dades corresponent a cada operació estadística ordenat per la unitat estadística responsable.

Annex 5: relació consolidada d'operacions que integren el Pla d'Estadística de les Illes Balears 2022-2025, d'acord amb les modificacions introduïdes per aquest programa, en què s'indiquen les que es donen d'alta.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, en la sessió de 26 d'abril de 2024, adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Aprovar el Programa anual d'Estadística 2024, que desplega el Pla d'Estadística de les Illes Balears 2022-2025, en els termes que estableixen els annexos d'aquest acord, el qual conté les estadístiques d'interès de la Comunitat Autònoma que han de dur a terme els serveis que integren el Sistema Estadístic de les Illes Balears.

Segon. Ordenar als responsables de les unitats estadístiques i de les operacions que l'executin d'acord amb els paràmetres que fixa aquest Programa, el Pla d'Estadística de les Illes Balears 2022-2025 i la Llei 3/2002, de 17 de maig, d'estadística de les Illes Balears.

Tercer. Disposar que aquest acord esdevingui efectiu des de l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears fins que s'aprovi el nou programa anual d'estadística. En el cas que se n'hagin de prorrogar els efectes, s'hauran de considerar les adaptacions a les disponibilitats del nou exercici que pertoquin.

Quart. Publicar aquest acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 26 d'abril de 2024

La secretària del Consell de Govern Antònia Maria EstarellasTorrens

Documents adjunts