Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EMPRESA, OCUPACIÓ I ENERGIA

Núm. 259845
Resolució del conseller d’Empresa, Ocupació i Energia per la qual es disposa la inscripció i dipòsit en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears de l'Acta de la Comissió Paritària del Conveni Col·lectiu del sector de neteja pública viària i recollida, d’11 de gener de 2024 i la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (codi de conveni 07100855012022)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. L'11 de gener de 2024, els membres de la Comissió Paritària es van reunir per acordar la interpretació dels punts F, G, H, i I de l'article 19 del Conveni Col·lectiu del sector de neteja pública viària i recollida .

2. El 18 de gener de 2023, Adela Garcia Vicente, en representació de la Comissió Paritària del Conveni col·lectiu, va sol·licitar el registre i el dipòsit de l'acta de la reunió.

Fonaments de dret

1. L'article 90.3 del Text Refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre.

2. El Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius, acords col·lectius de treball i plans d'igualtat.

3. L'article 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

Per tot això, dicto la següent

Resolució

1. Inscriure i dipositar l'Acta de la Comissió Paritària del Conveni Col·lectiu del sector de neteja pública viària i recollida, d'11 de gener de 2024 en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears.

2. Publicar l'acta en el Butlletí Oficial dels Illes Balears.

3. Ordenar la traducció del text a la llengua catalana i fer constar que la versió castellana del text és l'original signada per la Comissió Negociadora.

4. Notificar aquesta Resolució a la persona interessada.

 

Palma, (signat electrònicament: 21 de febrer de 2024)

La directora general de Treball i Salut Laboral Catalina Teresa Cabrer González Per delegació del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia (BOIB 103/2023)

 

 

COMISSIÓ PARITÀRIA DEL CONVENI COL·LECTIU DE BALEARS DEL SECTOR DE NETEJA PÚBLICA VIÀRIA, REGS, RECOLLIDA DOMICILIÀRIA DE FEMS, NETEJA DE PLATGES, TRACTAMENT I ELIMINACIÓ DE RESIDUS, RECOLLIDA SELECTIVA, PUNTS VERDS, DEIXALLERIES, PUNTS NETS I PLANTES DE RECICLATGE

ACTA

Lloc: seu d'AERLIB

Data: dijous, 11 de gener de 2024

Hora: 11.30 hores

PART EMPRESARIAL

Per l'Associació d'Empreses de Recollida i Neteja de les Illes Balears (AERLIB):

  • Carlos Calafat Rogers
  • Santiago Gato García
  • Adela García Vicente

PART SOCIAL

Per CCOO:

  • Miguel Crespí Caimari
  • Sergio Lombardo Benítez
  • Julián García Martín

Intervé com a assessor de la representació social:

  • Miguel Ángel Pardo Bergas (CCOO)

Els dalt indicats es reuneixen per tractar l'ordre del dia següent, sobre la base de les competències que els hi atorga l'article 9 del Conveni col·lectiu per a la interpretació del pactat en aquest. Després de debatre sobre cada un dels apartats, la comissió paritària assoleix els següents

ACORDS

Article 19.f. Hi ha la possibilitat de l'abonament per hora del plus de treball en festius?

No hi ha la possibilitat d'abonar per hora el plus per treball en festius, ja que l'import que es reflecteix a les taules salarials fa referència a un import per dia. Addicionalment, l'article 19 f) disposa com a opció b, prèvia comunicació per escrit en les 48 hores següents al dia festiu treballat, que per torn no correspongui treballar, el gaudi d'un dia lliure a canvi més el 50 % del plus. Per la qual cosa, és evident que no hi cap altra interpretació que l'import del plus per treball en festius equival a les hores d'una jornada diària ordinària del servei concret.

Article 19.g. Interpretació del sistema de meritació i abonament de les pagues extraordinàries quan s'hagin reportat aquestes o similars d'un conveni col·lectiu de contracta o pacte econòmic d'empresa anterior

En aplicació de l'article 4 del Conveni col·lectiu, l'entrada en vigor d'aquest coincideix amb la data d'inici efectiu de la nova contracta, per la qual cosa la meritació de les pagues extraordinàries d'aquest Conveni col·lectiu s'inicia en la data indicada.

En conseqüència, en el supòsit en què s'haguessin reportat pagues extraordinàries en aplicació d'un conveni col·lectiu d'àmbit inferior o pacte d'empresa anterior a l'inici efectiu de la nova contracta, les pagues extraordinàries esmentades o la part proporcional s'han d'abonar amb efectes de la data en què expiri la vigència del Conveni col·lectiu o pacte d'empresa que les regulava.

En conclusió, la meritació de les pagues extraordinàries previstes en el Conveni col·lectiu autonòmic s'ha de produir a partir del primer dia en què entri en vigor el Conveni col·lectiu esmentat i sobre la base de l'article 4 esmentat.

Article 19.g i h. Interpretació del període de meritació anual, al qual es refereix l'article. Si és any natural, semestral o de mes a mes

Els imports de cadascuna de les pagues que es concreten a les taules salarials annexes al conveni Col·lectiu, per a cadascun dels nivells salarials/categories es reporten de la manera següent:

Paga de març/beneficis: de gener a desembre de l'any precedent al seu abonament, ingressar el mes de març de l'any següent.

Paga de juny/estiu: en funció de l'ús i costum que es vingués aplicant en l'empresa, i ja que en còmput anual l'import seria idèntic, cap:

  • Meritació semestral, que es concretaria de l'1 de gener al 30 de juny.
  • Meritació anual: que es reportaria d'1 de juliol a 30 juny.

Ingressar en qualsevol dels dos supòsits el mes de juny, tal com indica l'apartat g) de l'article 19.

Paga d'octubre/beneficis: la seva meritació va de gener a desembre i el seu abonament s'ha de fer en el mes d'octubre de l'any en curs. En cas que la persona treballadora causés baixa en l'empresa es llevarà de la quitança la part anticipada, corresponent als mesos de novembre a desembre, i en el seu cas els dies del mes d'octubre.

Paga de desembre/Nadal: en funció de l'ús i costum que es vingués aplicant en l'empresa, i ja que en còmput anual l'import seria idèntic, cap:

  • Meritació semestral, que es concretaria de l'1 de juliol al 31 de desembre.
  • Meritació anual: que es reportaria de l'1 de gener al 31 de desembre.

Ingressar en qualsevol dels dos supòsits el mes de desembre, tal com indica l'apartat g) de l'article 19.

El període de meritació aplicat a la paga d'estiu ha de ser idèntic a l'empleat en la de Nadal. És a dir, totes dues seran o de meritació anual o de meritació semestral.

Article 19.i. Interpretació de l'abonament del plus, rentat de roba, conforme als imports de les taules (11 mesos, i no en vacances). Es pot cobrar per dies?

No existeix en el Conveni col·lectiu la previsió d'abonament del plus de rentat de roba per dies.

En l'article 19.I del Conveni col·lectiu es fa referència al fet que l'abonament serà mensual i a les taules salarials no apareix l'import diari, únicament l'import mensual (60 €) i anual (660 €).

En conseqüència,

L'import del plus de rentat de roba no es percep en vacances, ja que l'import anual es correspon amb l'equivalent a 11 mesos.

El plus de rentat de roba s'abona mensualment, no per dia efectivament treballat, llevat de trobar la persona treballadora en situació de suspensió de la relació laboral o vacances. Llavors ha d'aconseguir anualment l'import que s'indica en les taules salarials (660 €).

Sengles parts acorden expressament que aquesta resolució és vinculant i executiva, amb abast i els efectes jurídics previstos legalment i convencionalment.

A les 14 hores s'aixeca la sessió, prèvia signatura dels assistents, com a mostra de conformitat amb el contingut de l'acta i als acords que es recullen en aquesta.

Finalment, s'acorda autoritzar Adela García Vicente, amb DNI 43.089.781-V perquè, en nom de la Comissió Paritària, dugui a terme quants tràmits siguin precisos amb vista al dipòsit, registre i publicació d'aquesta Acta en el BOIB.