Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE DEIÀ

Núm. 258827
Aprovació definitiva de l’Ordenança municipal reguladora de de mesures per fomentar i garantir el civisme i la convivència ciutadana en l’espai públic de Deià

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Havent transcorregut el termini de trenta dies d'exposició pública de l'aprovació inicial de l'Ordenança municipal reguladora de de mesures per fomentar i garantir el civisme i la convivència ciutadana en l'espai públic de Deià, sense presentació d'al·legacions, s'ha aprovat definitivament el reglament.

Per tal motiu i, en compliment del disposat als articles 102 i 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, juntament amb l'establert als articles 49 i 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, tot seguit es publica el text íntegre de l'esmentada Ordenança:

ORDENANÇA DE MESURES PER FOMENTAR I GARANTIR EL CIVISME I LA CONVIVÈNCIA CIUTADANA EN L'ESPAI PÚBLIC DE DEIÀ

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

L'objectiu principal d'aquesta ordenança és el de preservar l'espai públic com un lloc de convivència i civisme, en el qual totes les persones puguin desenvolupar en llibertat les seves activitats de lliure circulació, d'oci, de trobada i de recreació, amb ple respecte a la dignitat i als drets dels altres i a la pluralitat d'expressions i de formes de vida diverses existents a Deià.

L'ordenança pretén ser una eina efectiva per fer front a les noves situacions i circumstàncies que poden afectar la convivència o alterar-la. Intenta ser una resposta equilibrada a aquestes noves situacions i circumstàncies, basant-se, d'una banda, en el reconeixement del dret de tots a comportar-se lliurement en els espais públics i a ser respectats en la seva llibertat; però, d'altra banda, també, en la necessitat que tots assumim determinats deures de convivència i de respecte a la llibertat, la dignitat i els drets reconeguts als altres, i també al manteniment de l'espai públic en condicions adequades. I, tot això, a més, essent conscients que, per a l'èxit d'aquests objectius, no basta amb l'exercici, per part de l'autoritat municipal, de la potestat sancionadora, que a vegades també és necessari, sinó que és necessari, també, que l'Ajuntament dugui a terme les corresponents activitats de foment i de prestació social necessàries per promoure els valors de convivència i el civisme a la ciutat i per atendre convenientment les persones que ho puguin necessitar.

Des del punt de vista material, aquesta ordenança actua dins l'àmbit de competències de què disposa l'Ajuntament de Deià a fi d'evitar totes les conductes que puguin pertorbar la convivència i minimitzar els comportaments incívics que es puguin realitzar en l'espai públic. Té, així, una naturalesa clarament transversal, per tal com afecta un bon nombre de competències locals i travessa literalment gran part de l'estructura de responsabilitats polítiques i del sistema administratiu municipal.

El fonament jurídic de l'ordenança es troba, en primer lloc, en la Constitució de l'any 1978, sobretot des de la perspectiva de la garantia de l'autonomia municipal. Més tard, els articles 139 a 141 de la Llei 7/1985, de 7 d'abril, reguladora de les bases de règim local, introduït per la Llei 57/2003, de 16 de desembre, recull també, expressament, un títol competencial en virtut del qual s'estableix la possibilitat que els ajuntaments, per a l'adequada ordenació de les relacions socials de convivència d'interès local i de l'ús dels seus serveis, equipaments, infraestructures, instal·lacions i espais públics, en defecte de normativa sectorial específica, puguin establir els tipus de les infraccions i imposar sancions per l'incompliment de deures, prohibicions o limitacions. En tot cas, totes aquestes previsions configuren una cobertura legal suficient per complir la reserva legal del mandat de tipificació i donar resposta completa a l'article 25.1 de la Constitució espanyola.

El títol I de l'ordenança està destinat a regular una sèrie de disposicions generals en què s'emmarquen les línies mestres de la política de convivència que vol impulsar l'Ajuntament de Deià, i es defineix l'àmbit objectiu i subjectiu d'aplicació de la normativa. Aquest títol es divideix en quatre capítols, dedicats a establir la finalitat, els fonaments legals i els àmbits objectius i subjectius d'aplicació de l'ordenança, i també els principis generals de convivència ciutadana i civisme, amb els corresponents drets i deures i les mesures de foment i col·laboració per a la convivència. També es regulen determinats aspectes referents a l'organització i autorització d'actes públics quan en el transcurs d'aquests pugui resultar afectada la convivència.

El títol II estableix les normes de conducta en l'espai públic, les infraccions, sancions i intervencions específiques corresponents a cadascuna d'aquestes.

El títol III té com a objecte les disposicions comunes referents al règim sancionador i altres mesures d'aplicació. Finalment, l'ordenança es tanca amb una sèrie de disposicions transitòria, derogatòria i finals, entre les previsions de la qual destaca la difusió de l'ordenança.

 

TÍTOL I DISPOSICIONS GENERALS

CAPÍTOL PRIMER FINALITAT, FONAMENTS LEGALS I ÀMBIT D'APLICACIÓ DE L'ORDENANÇA

Article 1. Finalitat de l'ordenança

    1. Aquesta ordenança té com a objecte preservar l'espai públic com a lloc de convivència i civisme, en el qual totes les persones puguin desenvolupar en llibertat les seves activitats de lliure circulació, oci, trobada i esplai, amb ple respecte a la dignitat i als drets dels altres i a la pluralitat d'expressions culturals, polítiques, lingüístiques i religioses i de formes de vida diverses existents a Deià.

El poble és un espai col·lectiu on totes les persones tenen dret a trobar les condicions per a la seva realització personal, política, social, amb les condicions ambientals òptimes, la qual cosa implica assumir també els deures de la solidaritat, el respecte mutu i la tolerància.

  2. Als efectes expressats en l'apartat anterior, aquesta ordenança regula una sèrie de mesures encaminades específicament al foment i a la promoció de la convivència i el civisme en l'espai públic, identifica quins són els béns jurídics protegits, preveu quines són les normes de conducta en cada cas i sanciona aquelles que poden pertorbar, lesionar o deteriorar tant la mateixa convivència ciutadana com els béns que es troben en l'espai públic que li ha de servir de suport, preveient, si és el cas, mesures específiques d'intervenció.

Article 2. Fonaments legals

 1. Aquesta Ordenança s'ha elaborat d'acord amb la potestat municipal de tipificar infraccions i sancions que, amb la finalitat d'ordenar les relacions de convivència ciutadana, s'estableix en els articles 139 i següents de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local.

2. El que estableix l'apartat anterior s'entén sense perjudici de les altres competències i funcions atribuïdes a l'Ajuntament de Deià per la normativa general de règim local i la legislació sectorial aplicable.

Article 3. Àmbit d'aplicació objectiva

1. Aquesta ordenança s'aplica a tot el terme municipal de Deià.

2. Particularment, l'ordenança és d'aplicació en tots els espais públics del poble, com ara carrers, vies de circulació, voravies, places, passatges, parcs, jardins i la resta d'espais o zones verdes o forestals i ponts, aparcaments, fonts i brolladors, edificis públics i la resta d'espais destinats a l'ús o al servei públic de titularitat municipal, i també a construccions, instal·lacions, mobiliari urbà i la resta de béns i elements de domini públic municipal que hi estan situats.

3. Així mateix, l'ordenança s'aplica en aquells altres espais, construccions, instal·lacions, vehicles o elements que estiguin destinats a un ús o a un servei públic de titularitat d'una administració diferent de la municipal o de qualsevol altra entitat o empresa, pública o privada, com vehicles de transport; marquesines; aturades d'autobusos o d'autocar; tanques; senyals de circulació; contenidors i la resta d'elements de naturalesa semblant.

4. Igualment, l'ordenança s'aplica a les zones en aquells àmbits o matèries que siguin de competència municipal d'acord amb la legislació aplicable, o en virtut d'un acord de delegació o de conveni.

5. L'ordenança s'aplicarà també en espais, construccions, instal·lacions i béns de titularitat privada quan des d'aquests es realitzin conductes o activitats que afectin o puguin afectar negativament la convivència i el civisme en els espais, instal·lacions i elements assenyalats en els apartats anteriors, o quan el descuit, la falta de manteniment correcta o el seu ús inadequat per part dels seus propietaris, arrendataris o arrendataris o usuaris pugui implicar igualment conseqüències negatives per a la convivència o el civisme en l'espai públic.

Article 4. Àmbit d'aplicació subjectiva

1. Aquesta ordenança s'aplica a totes les persones que estan a Deià, sigui quina sigui la seva concreta situació jurídica administrativa.

2. Aquesta ordenança també és aplicable a les conductes realitzades per les persones menors d'edat. En els supòsits en què així es prevegi expressament, els pares o mares, tutors o tutores, o guardadors o guardadores, també podran ser considerats responsables de les infraccions comeses pels menors quan concorri, per part d'aquells, dol, culpa o negligència, inclosa la simple inobservança.

3. Així mateix, en els supòsits en què així es prevegi de manera expressa en l'ordenança, aquesta també serà aplicable a l'organització d'actes públics.

 

CAPÍTOL SEGON PRINCIPIS GENERALS DE CONVIVÈNCIA CIUTADANA I CIVISME: DRETS I DEURES

Article 5. Principi de llibertat individual

Totes les persones a qui es refereix l'article anterior tenen dret a comportar-se lliurement en els espais públics del municipi i a ser respectades en la seva llibertat. Aquest dret s'exerceix sobre la base del respecte a la llibertat, la dignitat i els drets reconeguts a les altres persones, i també del manteniment de l'espai públic en condicions adequades per a la mateixa convivència.

Article 6. Deures generals de convivència i de civisme

1. Sense perjudici d'altres deures que es puguin derivar d'aquesta o altres ordenances municipals i de la resta de l'ordenament jurídic aplicable, totes les persones que hi hagi a Deià, sigui quin sigui el títol o les circumstàncies en què estiguin o la situació jurídica administrativa en què es trobin, han de respectar les normes de conducta previstes en la present ordenança, com a pressupost bàsic de convivència en l'espai públic.

2. Ningú no pot, amb el seu comportament, menyscabar els drets de les altres persones ni atemptar contra la seva dignitat o la seva llibertat d'acció.

Totes les persones s'abstendran particularment de realitzar pràctiques abusives, arbitràries o discriminatòries o que comportin violència física o coacció moral o psicològica o d'un altre tipus.

3. És un deure bàsic de convivència ciutadana tractar amb respecte, atenció, consideració i solidaritat especials aquelles persones que, per les seves circumstàncies personals, socials o de qualsevol altra índole, més ho necessitin.

4. Totes les persones tenen l'obligació d'utilitzar correctament els espais públics de la vila i els serveis, les instal·lacions i el mobiliari urbà i la resta d'elements que hi ha ubicats, d'acord amb la seva pròpia naturalesa, destí i finalitat, i respectant en tot cas el dret que també tenen els altres a usar-los i gaudir-ne.

5. Tots els propietaris o ocupants d'immobles, edificis, construccions, instal·lacions, vehicles o altres béns de titularitat privada estan obligats a evitar que, des d'aquests, puguin produir-se conductes o activitats que causin molèsties innecessàries a les altres persones.

6. Totes les persones que es trobin a Deià tenen el deure de col·laborar amb les autoritats municipals o els seus agents en l'erradicació de les conductes que alterin, pertorbin o lesionin la convivència ciutadana.

 

CAPÍTOL TERCER MESURES PER FOMENTAR LA CONVIVÈNCIA

Article 7. Foment de la convivència ciutadana i del civisme

 L'Ajuntament durà a terme les polítiques de foment de la convivència i el civisme que siguin necessàries a fi d'aconseguir que les conductes i actituds de les persones que són a la vila s'adeqüin als estàndards mínims de convivència amb l'objectiu de garantir el civisme i de millorar en conseqüència la qualitat de vida en l'espai públic.

Article 8. Voluntariat i associacionisme

1. L'Ajuntament impulsarà diverses fórmules de participació dirigides a les persones o entitats o associacions que vulguin col·laborar en la realització de les actuacions i les iniciatives municipals sobre la promoció i el manteniment del civisme i la convivència a la vila.

2. Es potenciarà especialment la col·laboració de l'Ajuntament amb les associacions que, pel seu objecte o finalitat, tradició, arrelament, experiència, coneixements o altres circumstàncies, més puguin contribuir al foment de la convivència i el civisme.

 

 

TÍTOL II NORMES DE CONDUCTA EN L'ESPAI PÚBLIC, INFRACCIONS, SANCIONS I INTERVENCIONS ESPECÍFIQUES

CAPÍTOL I ATEMPTATS CONTRA LA DIGNITAT DE LES PERSONES

Article 9. Fonaments de la regulació

Les conductes tipificades com a infraccions en aquest capítol troben el seu fonament, constitucional i legal, en la necessitat d'evitar en l'espai públic totes les pràctiques individuals o col·lectives que atemptin contra la dignitat de les persones, i també les pràctiques discriminatòries de contingut xenòfob, racista, sexista, lgtbifòbic, o de qualsevol altra condició o circumstància personal, econòmica o social, especialment quan es dirigeixin a col·lectius vulnerables.

Article 10. Normes de conducta

1. Queda prohibida en l'espai públic tota conducta de menyspreu a la dignitat de les persones, i també qualsevol comportament discriminatori, sigui de contingut xenòfob, racista, sexista o lgtbifòbic, o de qualsevol altra condició o circumstància personal o social, de fet, per escrit o de paraula, mitjançant insults, burles, molèsties intencionades, coacció psíquica o física, agressions o altres conductes vexatòries.

2. Queden especialment prohibides les conductes anteriorment descrites quan tinguin com a objecte o es dirigeixin contra persones majors, menors i persones amb discapacitat.

3. El col·lectiu organitzador de qualsevol acte públic de naturalesa cultural, festiva, lúdica o esportiva, o de qualsevol altra índole, vetllaran perquè no es produeixin, durant l'acte, les conductes descrites en els apartats anteriors. Si amb motiu de qualsevol d'aquests actes es realitzen les esmentades conductes, el col·lectiu organitzador haurà de comunicar-ho immediatament als o les agents de l'autoritat.

Article 11. Règim de sancions

1. Sense perjudici que els fets siguin constitutius d'infracció penal, la realització de les conductes descrites a l'apartat 1 de l'article precedent tendra la consideració d'infracció greu, i serà sancionada amb multa de 500 a 1.000 euros, llevat que el fet constitueixi una infracció o li correspongui una sanció diferent, d'acord amb la legislació aplicable.

2. Sense perjudici de la legislació penal, tindran la consideració d'infraccions molt greus, que se sancionaran amb multa de 1.000,01 a 1.500 euros, les conductes descrites en l'apartat 2. Si aquestes conductes fossin realitzades per grups de persones, s'imputarà la comissió de la infracció a tots els membres d'aquests grups que es trobassin al lloc dels fets i participassin, activament o passiva, en la realització de les conductes antijurídiques previstes en l'article anterior.

Article 12. Intervencions específiques

Quan les conductes contràries a la dignitat de les persones o discriminatòries puguin ser constitutives d'actes il·lícits penals, els o les agents de l'autoritat n'informaran l'autoritat judicial competent, sense perjudici de la continuació de l'expedient sancionador.

 

CAPÍTOL II DEGRADACIÓ VISUAL DE L'ENTORN URBÀ

Article 13. Fonaments de la regulació

La regulació continguda en aquest capítol es fonamenta en el dret a gaudir del paisatge urbà del municipi, que és indissociable del deure correlatiu de mantenir-lo en condicions de neteja i ornat.

Article 14. Normes de conducta

1. Es prohibeix realitzar tota mena de grafit, pintada, taca, inscripció o grafisme amb qualsevol matèria (tinta, pintura, matèria orgànica o similars) o bé ratllant la superfície sobre qualsevol element de l'espai públic, així com l'interior o l'exterior d'equipaments, infraestructures o elements d'un servei públic i instal·lacions en general, inclosos transport públic, equipaments, mobiliari urbà, arbres, jardins i en general la resta d'elements descrits a l'article 3 d'aquesta ordenança.

2. Quan el grafit o la pintada es realitzi en un bé privat visible o permanent a la via pública, es necessitarà l'autorització expressa de l'Ajuntament.

3. Queden exclosos del previst en punts anteriors els grafits i murals artístics, que es duguin a terme amb autorització de l'Ajuntament.

Article 15. Règim de sancions

1. La realització de les conductes descrites en l'article precedent tendran la consideració d'infracció lleu i serà sancionada amb multa de fins a 750 euros, llevat que el fet constitueixi una infracció més greu.

2. Tendran la consideració d'infracció greu, sancionable amb multa de 751 a 1.500 euros, les pintades o els grafits que es realitzin:

a) En els elements del transport, inclosos els vehicles, les parades i altres elements instal·lats als espais públics.

b) En les façanes dels immobles públics.

c) En els elements dels parcs i jardins públics.

d) En els senyals de trànsit o d'identificació viària quan comporti la inutilització o pèrdua total o parcial de funcionalitat de l'element.

3. Tendran la consideració d'infracció molt greu, sancionable amb multa de 1.501 a 3.000 euros, les pintades o grafits realitzats sobre monuments o edificis catalogats o protegits, així com en elements naturals situats en espais protegits.

Article 16. Intervencions específiques

1. En els supòsits recollits en els articles anteriors, els o les agents de l'autoritat retiraran i intervendran cautelarment els materials o mitjans emprats.

2. Si per les característiques de l'expressió gràfica, el material utilitzat o el bé afectat fos possible la neteja i la restitució immediata al seu estat anterior, els o les agents de l'autoritat comunicaran personalment la persona infractora que procedeixi a netejar-ho, sense perjudici de la imposició de les sancions que corresponguin per la infracció comesa.

3. L'Ajuntament, subsidiàriament, podrà netejar o reparar els mals causats per la infracció, a càrrec de la persona o persones responsables i sense perjudici de la imposició de les sancions corresponents. L'Ajuntament es rescabalarà de les despeses que comporti la neteja o reparació, sense perjudici també de la imposició de les sancions oportunes.

4. Quan el grafit o la pintada puguin ser constitutius de la infracció patrimonial prevista en l'article 626 del Codi Penal, els o les agents de l'autoritat n'informaran l'autoritat judicial competent, sense perjudici de la continuació de l'expedient sancionador.

 

CAPÍTOL III ABOCAMENT INDEGUT DE RESIDUS

Article 17. Fonaments de la regulació

La regulació continguda en aquest capítol es fonamenta en el dret a gaudir de l'espai urbà del municipi en condicions de netedat i salubritat, a més d'una gestió ordenada de la recollida de residus.

Article 18. Normes de conducta

1. Es prohibeix llançar al terra qualsevol mena de residu, tant sòlid com líquid.

2. Es prohibeix dipositar residus, malgrat que sigui en bosses, fora dels contenidors indicats a tal efecte. En cas que s'estableixi per al municipi una recollida selectiva domiciliària, fora dels recipients indicats a tal efecte.

3. Es prohibeix dipositar residus voluminosos ni dins ni fora dels contenidors indicats a tal efecte, llevat dels casos en què així s'indiqui per part del gestor municipal de recollida de voluminosos; en aquest cas, s'haurà de dipositar al lloc i en el dia i horari indicat per aquest.

Article 19. Règim de sancions

1. S'estableix com una infracció lleu llançar al terra qualsevol mena de residus, tant sòlid com líquid, llevat dels que s'especifiquin en el punt següent, i serà sancionada amb una multa de 100 euros.

2. S'estableix com una infracció greu llançar al terra qualsevol mena de residus, tant sòlid com líquid, quan aquest deixi una marca difícil o impossible de llevar (per exemple: xiclets, menjar, olis, etc.), i serà sancionada amb una multa de 150€.

3. S'estableix com una infracció molt greu infringir les prohibicions fixades en els punts 2 i 3 de l'article anterior, i serà sancionada amb una multa de 300€, que serà de 600€ quan sigui reiterada en menys de 24 mesos de diferència.

Article 20. Intervencions específiques

1. En els supòsits recollits en els articles anteriors, els o les agents de l'autoritat podran indicar a la persona responsable l'obligació de recollir el residu llançat o dipositat incorrectament.

2. En el cas que la persona responsable no sigui detectada en el moment del llançament o abocament, però pugui ser identificada per informació existent en el mateix residu, aquest li serà retornat a casa seva sense perjudici de la interposició de la sanció.

 

CAPÍTOL IV NECESSITATS FISIOLÒGIQUES

Article 21. Fonament de la regulació

La regulació continguda en aquest capítol es fonamenta en la protecció de la salut pública i la salubritat, el dret de gaudir d'un espai públic net i no degradat, i el respecte a les pautes generalment acceptades de la convivència ciutadana i el civisme.

Article 22. Normes de conducta

Es prohibeix fer necessitats fisiològiques com defecar, orinar, escopir en qualsevol dels espais definits a l'article 3 d'aquesta ordenança.

Article 23. Règim de sancions

1. La conducta descrita en l'article precedent serà constitutiva d'infracció lleu i se sancionarà amb multa de fins a 300 euros, tret que el fet constitueixi una infracció més greu.

2. Constituirà infracció greu quan la conducta descrita a l'article precedent es realitzi en espais de concorreguda afluència de persones o siguin freqüentats per menors, o es faci en monuments o edificis catalogats o protegits i és sancionarà amb multa de 750,01 a 1.500 euros.

 

CAPÍTOL V ACTITUDS VANDÀLIQUES EN L'ÚS DEL MOBILIARI URBÀ. DETERIORAMENT DE L'ESPAI URBÀ

Article 24. Fonament de la regulació

La regulació continguda en aquest capítol es fonamenta en protegir l'ús racional de l'espai públic, el respecte a les persones i béns, la seguretat, la salut i la integritat física de les persones o el patrimoni municipal.

Article 25. Normes de conducta

1. Resten prohibits els actes de deteriorament greu del mobiliari urbà, com ara destrosses dels espais públics o les seves instal·lacions o elements, siguin mobles o immobles.

2. Estan prohibides les conductes vandàliques, agressives o negligents en l'ús del mobiliari urbà que generin situacions de risc o perill per a la salut i la integritat física de les persones o béns.

Article 26. Règim de sancions

1. Sense perjudici de la legislació penal i de protecció de la seguretat ciutadana les conductes descrites en l'apartat primer de l'article precedent són constitutius d'infracció greu i se sancionaran amb multa de 750,01 a 1.500 euros.

2. Sense perjudici de la legislació penal i de protecció de la seguretat ciutadana les conductes descrites en l'apartat segon de l'article precedent són constitutius d'infracció molt greu i se sancionaran amb multa de 1.500,01 a 3.000 euros.

 

 

CAPÍTOL VI CONTAMINACIÓ ACÚSTICA ALS ESPAIS PÚBLICS

Article 27. Fonament de la regulació

La regulació continguda en aquest capítol es fonamenta en la protecció dels drets constitucionals a un medi ambient adequat i a la protecció de la salut previstos als articles 43 i 45 de la Constitució espanyola.

Article 28. Normes de conducta

Està prohibit pertorbar el descans i la tranquil·litat dels veïns, veïnes i vianants mitjançant:

a) Funcionament d'aparells de televisió, ràdio, musicals o altres aparells sonors

b) Cants, crits, baralles o qualsevol altre acte molest

Article 29. Règim sancionador

1. La conducta descrita en l'article precedent serà constitutiva d'infracció lleu i se sancionarà amb multa de fins a 100 euros, tret que el fet constitueixi una infracció més greu.

2. La conducta descrita en l'article precedent serà constitutiva d'infracció greu quan es produeixi en un espai públic mediambientalment fràgil, i en especial a tota la costa, i se sancionarà amb una multa de 100,01 euros a 300,00 euros

3. Constituirà infracció greu quan la conducta descrita a l'apartat primer de l'article precedent pugui alterar greument la convivència ciutadana i se sancionarà amb multa de 750,01 a 1.500 euros.

A aquests efectes, l'esmentada alteració es produeix quan l'actuació es faci entre les 23:00 i les 6:00 o es dugui a terme de forma massiva per grup de ciutadans o ciutadanes o en convidi a l'aglomeració.

 

TÍTOL III DISPOSICIONS COMUNES SOBRE RÈGIM SANCIONADOR I ALTRES MESURES D'APLICACIÓ

Article 30. Mesures a aplicar a les persones infractores no residents en el terme municipal

Les persones denunciades no residents al terme municipal de Deià hauran de comunicar i acreditar a l'agent de l'autoritat denunciant, als efectes de notificació, la seva identificació personal i domicili habitual, i, si s'escau, el lloc i adreça d'on s'estan allotjats. Els agents de l'autoritat podran comprovar en tot moment si la direcció proporcionada per la persona infractora és la correcta.

Article 31. Reparació de danys

La imposició de les sancions que corresponguin per l'incompliment d'aquesta Ordenança no exonera la persona infractora de l'obligació de reparar els danys o perjudicis causats, llevat que aquesta se substitueixi per treballs en benefici de la comunitat, d'acord amb l'article següent.

Article 32. Substitució de les multes i reparació dels danys per treballs en benefici de la comunitat

1-L'Ajuntament podrà substituir la sanció de multa per sessions formatives, participació en activitats cíviques o altres tipus de treballs per la comunitat.

2-L'Ajuntament també pot substituir, en la resolució o posteriorment, la reparació econòmica dels danys i els perjudicis causats als bens per altres reparacions equivalents en espècie consistents en l'assistència a sessions formatives, participació en activitats cíviques o altres tipus de treballs per la comunitat.

Article 33. Procediment sancionador

El procediment sancionador s'ajustarà als principis de la potestat sancionadora continguts en la Llei 30/1992 de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú i se tramitarà d'acord amb l'establert al Decret 14/1994, de 10 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament del procediment a seguir per l'Administració Autonòmica en l'exercici de la potestat sancionadora, sempre que no siguin aplicables, total o parcialment, per raó de la matèria, els procediments específics legalment o reglamentàriament establerts.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Queden derogades totes les normes d'igual o inferior rang que contradiguin aquest text i que hagin estat aprovades amb anterioritat per l'Ajuntament de Deià, i de forma expressa l'Ordenança per al foment de la convivència ciutadana als espais públics del municipi de Deià publicada en el BOIB número 68, de 8 de maig de 2007.

DISPOSICIÓ FINAL

La present Ordenança entrarà en vigor el dia de la seva publicació definitiva en el “Butlletí Oficial de de les Illes Balears”, i romandrà en vigor fins a la seva modificació o derogació expresses.

 

(Signat electrònicament: 23 d'abril de 2024

El batle Lluís Enric Apesteguia Ripoll)