Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

INSTITUT MENORQUÍ D'ESTUDIS

Núm. 257316
Institut Menorquí d’Estudis. Acord del Consell Rector de l’Institut Menorquí d’Estudis de data 7 de març de 2024, relatiu l’aprovació de l’acord d’adhesió al sistema intern d’informació del Consell Insular de Menorca (exp. I0011-2024-000001)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Institut Menorquí d'Estudis. Acord del Consell Rector de l'Institut Menorquí d'Estudis de data 7 de març de 2024, relatiu l'aprovació de l'acord d'adhesió al sistema intern d'informació del Consell Insular de Menorca (exp. I0011-2024-000001)

 ACORD D'ADHESIÓ AL SISTEMA INTERN D'INFORMACIÓ DEL CONSELL INSULAR DE MENORCA

1. La Llei 2/2023, de 20 de febrer, reguladora de la protecció de les persones que informen sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció (en endavant LPI), té com a finalitat atorgar una protecció adequada a les persones físiques que informin sobre alguna de les accions o omissions regulades en la llei enfront de les represàlies que puguin patir, i amb aquest objecte estableix l'obligació tant en l'àmbit públic com en el privat de disposar d'un sistema intern d'informació per a la recepció de comunicacions sobre infraccions normatives i penals a què es refereix la normativa primerament esmentada.

D'acord amb l'article 5.2 de l'LPI, el sistema intern d'informació ha de:

– Comptar amb un responsable del sistema en els termes prevists en l'article 8.

– Comptar amb una política o estratègia que enunciï els principis generals en matèria de sistemes interns d'informació i defensa de l'informant i que sigui degudament publicitada en el si de l'entitat o organisme.

– Comptar amb un procediment de gestió de les informacions rebudes.

– Establir les garanties per a la protecció dels informants en l'àmbit de la mateixa entitat o organisme, respectant, en tot cas, el que es disposa en l'article 9.

Així mateix, l'article 26 estableix l'obligació de comptar amb un llibre registre de les informacions rebudes i de les investigacions internes.

2. L'article 14 de l'LPI preveu la possibilitat de compartir el sistema intern d'informació i els recursos destinats a les investigacions i les tramitacions per part de les entitats dependents que comptin amb menys de 50 treballadors i per part dels municipis de menys de 10.000 habitants, entre si o amb qualssevol altres administracions públiques ubicades dins el territori de la comunitat autònoma.

3. El Consell Insular de Menorca, per acord del Consell Executiu de data 8 de gener de 2024 (BOIB núm. 17 de 3 de febrer de 2024), va acordar la implantació del Sistema Intern d'Informació del Consell Insular de Menorca, de les seves entitats dependents i dels municipis de l'illa de menys de 10.000 habitants que voluntàriament s'hi vulguin adherir. El mateix acord incloïa l'aprovació de la Política del Sistema Intern d'Informació i protecció de les persones informants i les persones afectades, el procediment de gestió d'informació i les condicions generals d'ús del canal intern d'informació. Així mateix es va aprovar un model d'acord d'adhesió per als ajuntaments i entitats dependents interessades. Aquest acord es va notificar a l'Institut Menorquí d'Estudis ( d'ara endavant IME), en data 15/01/2024.

4. Atès que l'adhesió de l'IME al Sistema Intern d'Informació del Consell Insular és la forma més eficient perquè aquest institut compleixi les obligacions establertes per la Llei 2/2023, de 20 de febrer, reguladora de la protecció de les persones que informen sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció, tenint en compte, entre d'altres, els mitjans personals i materials de què disposa, en data 19/12/2023 s'ha fet la consulta amb la representació legal dels treballadors de l'IME, sobre l'adhesió.

5. De conformitat amb les competències que corresponen al Consell Rector d'acord amb l'article 21è dels seus estatuts

El Consell Rector de l'IME, per unanimitat dels vuit membres que el componen, aprova l'acord que es transcriu a continuació:

Primer. Aprovar l'adhesió de l'Institut Menorquí d'Estudis al Sistema Intern d'Informació del Consell Insular de Menorca, en aplicació del que disposa l'article 14 de la Llei 2/2023, de 20 de febrer, reguladora de la protecció de les persones que informen sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció, d'acord amb les condicions que es transcriuen més avall.

Segon. Els interlocutors designats als efectes d'aquesta adhesió són:

– Alejandra Gómez Vílchez (titular)

– Clementa Garcia Cruz (suplent)

Tercer. Aprovar les condicions de l'acord d'adhesió que es transcriuen a continuació:

3.1 Normes de funcionament

L'adhesió al Sistema Intern d'Informació del Consell Insular de Menorca comporta que aquest ha de ser el sistema per informar de les accions o omissions previstes en l'article 2 de la Llei 2/2023, de 20 de febrer, que afectin l'Institut Menorquí d'Estudis, i comporta l'acceptació per part de les entitats adherides de les condicions que el regeixen en cada moment i que estan conformades per:

La Política del Sistema Intern d'Informació i protecció de les persones informants i les persones afectades del Consell Insular de Menorca.

El procediment de gestió d'informació.

Les condicions generals d'ús del canal intern d'informació, que han de fer referència particularitzada al canal de cada entitat adherida.

El Consell Insular, per la seva banda, s'obliga a comunicar a les entitats adherides qualsevol modificació dels documents anteriorment esmentats.

3.2 Responsabilitats que corresponen a cada entitat

El Consell Insular de Menorca posa a disposició de les entitats adherides el Sistema Intern d'Informació del Consell Insular de Menorca i els recursos propis destinats a les investigacions i les tramitacions que es derivin de l'aplicació de la Llei 2/2023, de 20 de febrer, sens perjudici de l'obligació de l'entitat adherida de prestar la màxima col·laboració amb l'administració insular per al compliment de la llei, i d'assumir les responsabilitats i dur a terme les actuacions que li corresponguin, d'acord amb el que s'indica a continuació.

En qualsevol cas correspon a les entitats adherides:

– La responsabilitat de la implantació del Sistema Intern d'informació correspon a l'òrgan d'administració o òrgan de govern de cada entitat adherida, de conformitat amb l'article 5 de la Llei 2/2023, de 20 de febrer; en conseqüència, aquest òrgan pot deixar sense efecte en qualsevol moment el present acord d'adhesió. Aquest acord, que s'ha de comunicar al Consell Insular, no afecta els expedients d'investigació iniciats per l'administració insular, que han de continuar la tramitació fins que es resolguin.

– Garantir, juntament amb el Consell Insular, que els sistemes de les diferents entitats adherides resultin independents entre si i que els canals interns de denúncies apareguin diferenciats respecte dels de la resta de les entitats i organismes que comparteixin el sistema, de manera que no generi confusió als ciutadans, i sens perjudici de la seva interconnexió amb el Sistema Intern d'Informació del CIM.

– Fer constar a la seu electrònica i a la pàgina web principal de l'entitat, en una secció separada i fàcilment identificable, informació clara i accessible sobre l'ús del canal intern d'informació implantat, que com a mínim ha de comprendre:

• Identificació del responsable del Sistema Intern d'Informació.

• Formulari web, al qual s'ha d'accedir mitjançant un enllaç ubicat en un apartat visible i clarament identificable.

• La política del Sistema Intern d'Informació i protecció de les persones informants i les persones afectades del Consell Insular de Menorca.

• El procediment de gestió d'informació.

• Les condicions generals d'ús del canal intern d'informació.

– Col·laborar en tot moment amb el responsable de gestió del sistema designat pel Consell Insular de Menorca en la tramitació de les denúncies rebudes i els procediments d'investigació que es tramitin.

– Designar un interlocutor (titular i suplent) amb disponibilitat immediata i permanent per col·laborar i resoldre qualsevol qüestió que es pugui plantejar en relació amb els fets denunciats i la tramitació dels expedients d'investigació que afectin l'entitat adherida.

– Facilitar al responsable de gestió del Sistema Intern d'Informació del Consell Insular de Menorca, a través de les persones designades, tota la informació i l'accés als expedients, de forma diligent, amb l'objectiu d'assegurar la correcta tramitació dels procediments i respectar els terminis legals per a la tramitació i resolució dels expedients que s'instrueixin.

– Avisar de la recepció de la proposta de mesures cautelars i de les decisions que posin fi als expedients d'investigació que es comuniquin a les entitats adherides per part del responsable del sistema designat pel Consell Insular de Menorca. En el cas de la proposta de mesures cautelars, donar compte de les decisions adoptades al respecte per part dels òrgans competents de l'entitat adherida.

– Respectar i garantir la protecció de la persona informant i els drets i garanties de les persones afectades per la informació en la tramitació dels expedients i en l'adopció de les resolucions i acords que els corresponguin.

Quart. Facultar el president per a la signatura dels documents que siguin necessaris per a la formalització del present acord.

 

(Signat electrònicament: 19 d'abril de 2024)

El president Adolfo Vilafranca Florit