Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EMPRESA, OCUPACIÓ I ENERGIA

Núm. 255441
Resolució del conseller d’Empresa, Ocupació i Energia relativa a l’horari laboral per facilitar l’exercici del dret al vot dels treballadors i treballadores el proper diumenge 9 de juny de 2024, dia de les eleccions al Parlament Europeu

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El Reial decret 363/2024, de 9 d'abril, convoca eleccions de diputats al Parlament Europeu i estableix, en l'article 1, que se celebraran el diumenge 9 de juny de 2024.

2. D'acord amb l'article 13 del Reial decret 605/1999, de 16 d'abril, de regulació complementària dels processos electorals, correspon a les comunitats autònomes amb competències en matèria laboral adoptar mesures per facilitar, als electors que siguin treballadors per compte d'altri i treballin el dia de les eleccions, l'exercici del dret a vot.

3. En virtut de l'article 2.2.e) del Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, correspon a la Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia, mitjançant la Direcció General de Treball i Salut Laboral, l'exercici de la competència en matèria d'execució de la legislació laboral.

Per tot això, havent-ne emès un informe favorable la Delegació del Govern de les Illes Balears, dict la següent

RESOLUCIÓ

1. Els treballadors per compte d'altri que siguin electors i prestin els seus serveis el proper 9 de juny de 2024 gaudiran de permís retribuït per facilitar-los l'exercici del dret al vot segons la distribució següent:

a) Gaudiran de permís retribuït de dues hores els treballadors esmentats si l'horari de treball coincideix en dues o més hores, i en menys de quatre, amb l'horari d'obertura de les meses electorals.

b) Gaudiran de permís retribuït de tres hores els treballadors per compte d'altri si l'horari de treball coincideix en quatre o més hores, i en menys de sis, amb l'horari d'obertura de les meses electorals.

c) Gaudiran de permís retribuït de quatre hores els treballadors per compte d'altri si l'horari de treball coincideix en sis o més hores amb l'horari d'obertura de les meses electorals.

2. Si es tracta de treballadors contractats a temps parcial que facin una jornada inferior a l'habitual en l'activitat, la duració del permís establert en l'apartat anterior es reduirà en proporció a la relació entre la jornada de treball que desenvolupen i la jornada habitual dels treballadors contractats a temps complet en la mateixa empresa.

3. La distribució del període de permís de què els treballadors disposen per acudir a votar correspon a l'empresari, tenint en compte l'organització del treball.

4. Els treballadors per compte d'altri nomenats president o vocal de les meses electorals i els qui acreditin la condició d'interventors tenen dret durant el dia de les votacions a un permís retribuït de jornada completa, si no gaudeixen en la mateixa data del descans setmanal, i a una reducció de la seva jornada de treball de cinc hores el dia immediatament posterior.

5. Així mateix, els qui acreditin la condició d'apoderats tenen dret a un permís retribuït durant el dia de la votació, si no gaudeixen en aquesta data del descans setmanal.

6. Si qualcun dels treballadors nomenats president o vocal de les meses electorals, com també els qui acreditin la condició d'interventors o apoderats, ha de treballar en el torn de nit en la data immediatament anterior a la jornada electoral, l'empresa o l'Administració pública, a petició de l'interessat, ha de canviar-li el torn, perquè pugui descansar la nit anterior al dia de la votació.

7. D'acord amb l'article 37.3.d) del Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, les reduccions de jornada derivades dels permisos prevists en el Reial decret 605/1999, de 16 d'abril, desplegats en els apartats anteriors, no suposen cap reducció de la retribució que per tots els conceptes obtinguin els treballadors, i serveix, com a justificant adequat, la presentació del certificat de vot o, si s'escau, l'acreditatiu de la mesa electoral corresponent.

8. No tindran dret a permís retribuït els electors treballadors per compte d'altri que prestin els seus serveis el proper 9 de juny de 2024 dins un horari de treball que no coincideixi amb el d'obertura de les meses electorals o ho facin per un període inferior a dues hores.

9. Aquesta Resolució s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 22 d'abril de 2024

El conseller d'Empresa, Ocupació i Energia Alejandro Sáenz de San Pedro García