Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 253933
Acord del Consell Rector de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera en sessió de caràcter ordinari de 25 de març de 2024, relatiu a l’aprovació de la convocatòria que regula els ajuts per a centres educatius sostenibles de l’illa de Menorca per a l’any 2024 (exp.: 0921-2024-000001)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Consell Insular de Menorca, a través de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera, vol ajudar a complir un dels objectius específics del Pla d'Acció Menorca Reserva de Biosfera (2018-2025) donant suport als centres educatius de Menorca compromesos amb la sostenibilitat de l'illa i que impulsen inversions i accions de sensibilització, en matèries com el canvi climàtic, la sostenibilitat energètica, els residus, l'alimentació, els horts escolars, l'eficiència hídrica, la biodiversitat, la mobilitat o adaptacions climàtiques dels patis i espais exteriors.

Amb aquest objectiu, el dia 27 d'abril de 2023 es va publicar al BOIB núm. 54 l'aprovació de las bases i la convocatòria que regeixen la concessió d'ajuts per als centres educatius sostenibles de Menorca.

Una vegada finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, es van rebre 13 sol·licituds, de les quals 12 complien els requisits i van superar la puntuació mínima establerta en les bases.

Segons el punt 9 de les bases, el repartiment dels ajuts es fa en funció de la puntuació final obtinguda. D'acord amb això s'atorguen els imports sol·licitats pels centres educatius fins a esgotar el crèdit disponible de 15.000 € (establert en la convocatòria de 2023) i respectant el limit de 3.000 € per sol·licitud, la qual cosa va permetre aprovar els imports totals sol·licitats pels 5 primers centres educatius millor valorats i l'import parcial del 6è classificat fins a esgotar el crèdit disponible. Tots els centres educatius van presentar la documentació correctament per justificar les despeses en el termini establert i es va efectuar el pagament el mes de desembre de 2023.

Després de la bona acollida i les repercussions obtingudes en la convocatòria de 2023 el Consell Insular de Menorca ha previst una nova convocatòria per a l'any 2024 i en el pressupost de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera es preveu una partida econòmica amb pressupost propi per donar continuïtat a aquests ajuts.

Tal com s'esmenta en l'informe d'oportunitat, aquests ajuts es promouen per tal de donar suport econòmic als centres educatius que assumeixin accions i projectes educatives per fomentar la sostenibilitat a la reserva de biosfera de Menorca, per això es creu convenient establir la convocatòria d'ajuts per a centres educatius per a la sostenibilitat de la reserva de biosfera de Menorca per l'any 2024.

El Pla estratègic de subvencions del Consell Insular de Menorca del 2024 publicat al BOIB número 10 de 20 de gener de 2024 preveu la convocatòria d'ajuts per a centres educatius sostenibles l'any 2024 amb un pressupost previst de 40.000 € a càrrec de la partida 6 17200 480.

Les actuacions susceptibles de ser subvencionades han d'estar dirigides a implementar una actuació de sostenibilitat al centre educatiu, així com a sensibilitzar la seva comunitat educativa en favor del medi ambient. Es poden centrar en qualsevol temàtica ambiental que millori el centre educatiu per esdevenir un centre més sostenible amb l'alumnat com a protagonista del projecte. Poden ser activitats i actuacions que impulsen inversions o accions de sensibilització, en matèries com:

  • Sostenibilitat energètica
  • Residus i economia circular
  • Alimentació sostenible
  • Horts escolars
  • Eficiència hídrica
  • Coneixement o conservació de la biodiversitat
  • Implantació de sistemes de mobilitat sostenible
  • Adaptacions climàtiques de patis i espais exteriors

Amb aquestes ajudes, el que es vol fomentar no és l'activitat econòmica principal de les entitats que opten als ajuts, sinó actuacions i inversions en els centres educatius per a la sensibilització de l'alumnat dels centres educatius de Menorca, per la qual cosa no es considera una activitat econòmica. Les ajudes a empreses o entitats per activitats no econòmiques no es consideren ajuts d'estat.

Per tant, si això és així, s'ha de considerar l'ajuda com a no d'Estat i no s'ha de complir amb els requisits que estableixen les normatives europees per a aquests tipus d'ajuts, perquè no és un d'ells, sens perjudici que s'hagi de complir amb la resta de normativa de subvencions que sigui aplicable.

De conformitat amb la normativa bàsica aplicable al Consell Insular de Menorca en matèria de subvencions, com a president de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera, en exercici de les competències que m'atribueix la normativa bàsica aplicable al Consell Insular de Menorca, en el marc del que estableixen les Bases d'execució del pressupost d'aquesta administració, i d'acord amb el que estableixen als Estatuts de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera;

Vista la proposta del president de l'Agència;

El Consell Rector de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera, per unanimitat dels vuit membres assistents amb dret a vot (senyor Vilafranca Florit, senyora Reynés Calvache, senyor Gornés Hachero, senyora Torrent Pallicer, senyora Taltavull Fernández, senyor Pons Torres, senyor Delgado Díaz i la senyora Tronch Folgado) i en votació ordinària, adopta l'acord següent:

Primer. Aprovar la convocatòria que regula els ajuts per a centres educatius sostenibles de Menorca corresponent a l'any 2024, que es regirà per les bases que regulen els ajuts per a centres educatius sostenibles de l'illa de Menorca aprovades pel Consell Executiu, en sessió de carácter ordinari de 27 de març de 2023 (BOIB núm. 54 de 27 d'abril de 2023), d'acord amb les condicions següents:

a) Import màxim dels ajuts i crèdit pressupostari. Les ajudes concedides seran ateses amb càrrec a la partida 6 17200 4800000 del capítol 4, RB, del Pressupost del CIM de l'any 2024, «Ajudes per a centres educatius sostenibles de la Reserva de Biosfera de Menorca», per un valor total de 40.000 €.

b) L'import màxim subvencionable per sol·licitud és de 3000 €.

c) El termini de presentació de sol·licituds per acollir-se a aquesta convocatòria serà de trenta dies naturals comptats a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

d) Seran objecte de ser subvencionades les actuacions executades de l'1 de gener de 2024 fins al 20 de novembre de 2024 sense possibilitat de ser prorrogades.

e) Els beneficiaris resten obligats a justificar les actuacions i despeses efectuades amb càrrec a la subvenció o ajut econòmic concedit abans del 30 de novembre de 2024.

f) Les funcions d'instrucció d'aquests ajuts seran assumides per Joana Maria Pons Madrid, tècnica del Departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació del Consell Insular de Menorca.

g) Es crea la Comissió Avaluadora d'aquests ajuts, que examinarà les sol·licituds presentades i emetrà l'informe que ha de servir de base per a la proposta de resolució, que estarà formada pels membres següents:

 

President/a: el conseller/a de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació

President/a suplent: el director/a insular de Reserva de Biosfera

 

Vocal 1: la tècnica de medi ambient del CIM Joana Maria Pons Madrid

Vocal 2: el tècnic de biodiversitat del CIM, Félix de Pablo Pons

Vocal 3: l'enginyera tècnica industrial del Departament de Medi Ambient del CIM, Meritxell Briansó Farell

 

Secretari: l'administratiu del Departament de Medi Ambient del CIM, Adrià González

Secretària suplent: l'auxiliar administrativa del Departament de Medi Ambient del CIM, Dolores Mier

Segon. Comunicar aquesta resolució a la Base de Dades Nacional de Subvencions, prèvia a la publicació de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

Contra aquest acord – que no exhaureix la via administrativa – es pot interposar un recurs d'alçada davant el Consell Executiu en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi publicat, d'acord amb l'article 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i l'article 66.3 de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars.

L'esmentat recurs s'entendrà desestimat, si no es notifica la resolució corresponent, quan hagin transcorregut tres mesos des de la seva interposició. Contra la desestimació del recurs d'alçada per silenci administratiu podreu interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma.

 

Maó, 12 d'abril de 2024

El secretari del Consell Rector Octavi Pons Castejón (Decret 129/2023, de 27 de juliol) (BOIB núm. 106 de 29-07-2023)