Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

AJUNTAMENT DE PALMA

AGÈNCIA DE DESENVOLUPAMENT LOCAL DE L'AJUNTAMENT DE PALMA - PALMAACTIVA-

Núm. 251950
PalmaActiva.- Extracte de la convocatòria de les subvencions destinades a la modernització i la innovació del comerç a la ciutat de Palma. (Publicat extracte a la Base de Dades Nacional de Subvencions ID 755024)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Per resolució de presidència número 12, de data 12 d'abril de 2024, s'aprovaren les bases de la convocatòria pública per a la concessió de subvencions de comerç a la ciutat de Palma destinats a inversions per a la modernització i la innovació -inclosa la diversificació per canals de venda i comercialització-; l'adopció de les mesures de desenvolupament sostenible, d'estalvi i eficiència energètiques, de seguretat de les instal·lacions; d'insonorització i d'accessibilitat.

De conformitat amb el que preveuen els articles 17.3.b y 20.8.a de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, es publica l'extracte de la convocatòria; el text complet es pot consultar a la Base de Dades Nacional de Subvencions (http://www.pap.minhap.gob.es/bdnstrans/index) i a la pàgina web www.palmaactiva.com

1. Objecte

Aquesta convocatòria té per objecte regular les condicions per accedir als ajuts destinats a inversions per a la modernització i la innovació -inclosa la diversificació per canals de venda i comercialització-; l'adopció de les mesures de desenvolupament sostenible, d'estalvi i eficiència energètiques, de seguretat de les instal·lacions; d'accessibilitat i d'insonorització.

2. Beneficiaris

Poden ser beneficiaris dels ajuts les persones físiques i persones jurídiques sotmeses a dret privat, les agrupacions d'aquestes i també les comunitats de béns i altres figures col·lectives civils, unitats econòmiques i patrimonis separats que desenvolupin una activitat comercial i de restauració a peu de carrer al municipi de Palma.

Igualment, podran ser beneficiaris els sol·licitants que, sense haver iniciat l'activitat comercial/professional hagin presentat alta prèvia, això és, alta censal notificant el lliurament de béns o prestació de serveis posterior a l'adquisició de béns o serveis, i aquells que ja estant d'alta censal obrin nou establiment presentant una declaració responsable de compromís d'alta, l'alta de nous locals de negoci – declaració censal de nou locals directament afectes a l'activitat.

Requisits per a poder ser beneficiaris:

1. Estar donat d'alta amb anterioritat a la publicació d'aquestes bases en un o més dels epígrafs fiscals de l'Impost d'Activitats Econòmiques següents:

De la secció I.

  • L'agrupació 64: Comerç menor productes alimentaris, begudes i tabac (establiments permanents). Excepte: mercats municipals, 646 comerços al detall de labors de tabac i d'articles de fumador, 647.5 productes alimentaris i begudes de màquines. 
  • L'agrupació 65: Comerç menor productes industrials no alimentaris (establiments permanents). Tots els epígrafs, excepte: 652.1 farmàcies, 654 comerços al detall de vehicles terrestres, aeronaus, embarcacions i maquinària i accessoris, 655 comerços al detall de combustibles, carburants i lubricants. 
  • El grup 662 (tots els epígrafs): Comerç menor de tota classe d'articles en economats i cooperatives de consum.
  • Grups 671,  672 i 673 (tots els epígrafs): Serveis d'alimentació en restaurants, cafeteries, cafès i bars. Els establiments de restauració, que compleixin els requisits anteriors, poden accedir a aquestes subvencions.
  • El grup 676: Serveis en xocolateries, gelateries i orxateries.
  • L'epígraf 972.1: Serveis de perruqueria senyores i senyors.
  • L'epígraf 972.2: Salons i instituts de bellesa.  

2. Tenir la consideració de microempresa o petita empresa conforme al Reglament (UE) nº 651/201:

Microempresa: La que ocupi a 10 o menys treballadors i tingui un balanç general anual que no superi els 2 milions d'euros. 

Petita empresa: La que ocupi 50 o menys treballadors i tingui un balanç general anual que no superi els 10 milions d'euros. 

3. Disposar de la llicència d'activitats o un altre títol municipal habilitant per a l'exercici de l'activitat.

4. Per a obtenir la condició de persona o entitat beneficiària, estar al corrent de les seves obligacions tributàries amb l'Agència Estatal de l'Administració Tributària, la Tresoreria de la Seguretat Social i amb l'Ajuntament de Palma

5. Tenir l'establiment ubicat al terme municipal de Palma a peu de carrer. Queden exclosos i no poden ser beneficiaris els establiments ubicats als mercats públics o privats ni en centres comercials.

6. No estar exclòs de l'accés a subvencions públiques per la comissió d'infraccions, art.10 de l'Ordenança Municipal de Subvencions.

7. No trobar-se en cap de les circumstàncies previstes en l'article 13.2 de la Llei 38/2003 General de Subvencions.

3. Accions subvencionables

Condicions generals:

Són subvencionables les actuacions d'inversió realitzades en el període comprés entre el 21 d'abril de 2023 i la data de presentació de sol·licituds -sempre que hagin estat efectivament executades i finalitzades- i no hagin estat subvencionats per la “convocatòria per a la concessió de subvencions destinades a la modernització i la innovació del comerç a la ciutat de Palma de l'any 2023” de PalmaActiva.

La suma de les inversions presentades, a totes les accions a les quals es presenta el sol·licitant, han d'assolir com a mínim 1.000,00 euros IVA exclòs.

Actuació 1: Modernització i innovació

La modernització i innovació comprèn, entre d'altres:

  • Les inversions per a la diversificació dels canals de venda i comercialització.
  • L'adquisició i la instal·lació de l'equipament necessari per a la modernització de l'establiment comercial (mobiliari comercial per a la presentació i exposició de productes, maquinària relacionada amb l'activitat econòmica, entre altres).
  • Els costs associats per al condicionament físic de l'establiment, això és obres de reforma i de condicionament per l'adequació i actualització del local.
  • L'adquisició i instal·lació de l'equipament per a la millora de la imatge comercial (retolació comercial de l'establiment, tot tipus elements referits a la imatge comercial, tant d'interior com exterior de l'establiment). S'inclouen els treballs de disseny i creació de marques i/o nom d'establiment.
  • Inversions dirigides a la transformació digital: adquisicions i altres inversions per a la millora tecnològica i digital per al desenvolupament de l'activitat econòmica, com per exemple, aplicacions informàtiques, creació o millora del lloc web, adquisició d'equipaments informàtics, d'impressió, terminals de punt de venda i altres de naturalesa similar.

Actuació 2: Desenvolupament sostenible, estalvi energètic i seguretat

El desenvolupament sostenible, estalvi energètic i seguretat, inclou, entre d'altres:

  • Les inversions que impliquin un avanç cap a una economia baixa en carboni i la millora de l'eficiència energètica i la sostenibilitat, com poden ser: adquisició i instal·lació de sistemes d'aire condicionat i climatització, sistemes d'il·luminació de baix consum; adquisició i instal·lació d'aparells de conservació d'aliments que suposin una reducció del consum energètic; altres inversions que suposin una millora de la qualificació en el certificat d'eficiència energètica de l'immoble; implantació de sistemes de gestió energètica; reducció de la dependència energètica del gas natural, millora en portes d'accés per a evitar les pèrdues d'energia, adquisició de vehicles elèctrics i de mobilitat sostenible quan a la memòria descriptiva es justifiqui la necessitat del vehicle la distribució de bens i serveis del sol·licitant; i altres d'igual naturalesa
  • L'adquisició i la instal·lació de sistemes que possibilitin el reciclat, la reducció, l'eliminació de residus, com maquinària de premsat i compactació.
  • L'adquisició i instal·lació d'elements destinats a garantir la vigilància, la seguretat a la micro i petita empresa comercial i de les persones (sistemes d'alarma, detectors, càmeres de seguretat...).
 

Actuació 3: Accessibilitat i insonorització

Amb relació a la subvenció, s'entén per accessibilitat i insonorització, entre d'altres, els següents conceptes:

  • Inversions per millorar l'accessibilitat i eliminació de barreres arquitectòniques: adequació física de l'establiment destinada a la millora de l'accessibilitat i la supressió de barreres arquitectòniques (s'exclouen els costos dels projectes i estudis tècnics), ha d'anar acompanyada de la llicència municipal si escau i del rebut de pagament de les taxes.
  • Les activitats dels Grups IAE 671, 672 i 673 (tots els epígrafs): Serveis d'alimentació en restaurants, cafeteries, cafès i bars  les inversions associades a la insonorització de l'establiment. S'ha d'acompanyar el certificat signat pel tècnic competent de l'estudi acústic en el qual consti que s'ha redactat l'estudi acústic i que es compleix amb la normativa sobre renous i vibracions de referència.

Despeses no subvencionables

  • La redacció de projectes i estudis tècnics per a les obres de reforma, de condicionament i d'adequació i/o d'insonorització del local.
  • Taxes, imposts municipals i preus públics i altres de naturalesa similar associats als registres administratius, comercials, patents i marques.
  • Les despeses de manteniment de les pàgines web, l'adquisició de llicències d'ús de programes informàtics, despeses de publicitat web, allotjament web i altres conceptes similars que no comportin l'adquisició de la propietat.
  • La reparació i el manteniment d'equips ja existents i relacionades amb aplicacions i sistemes informàtics.
  • La reparació de vehicles i l'adquisició de vehicles que no siguin elèctrics.
  • Les inversions destinades a la venda automàtica o expenedors de productes.
  • Campanyes publicitàries (tant online com offline), les despeses corrents previstes, com ara targetes, bosses, tríptics, fullets, consumibles, cartells informatius i promocionals o similars.
  • Les despeses per a serveis d'assessorament, consultoria, comptables i similars.
  • L'adquisició de béns de segona mà.
  • Els elements adquirits mitjançant contractes de rènting o lísing.
  • Visats col·legials de projectes.
  • Les despeses d'enviament i preparació de comandes

4. Quantia

Aquesta convocatòria de subvencions compta amb el pressupost màxim de 200.000 euros. Les obligacions econòmiques derivades de la concessió de subvencions d'aquesta convocatòria van a càrrec de l'aplicació pressupostaria 50.43330.7700000 del pressupost de despeses de PalmaActiva de l'any 2024.

En tot cas, l'import màxim subvencionable és el 80% del cost total de la inversió presentada (IVA exclòs), amb un màxim de 6.000,00 euros per empresa o autònom.

5. Termini de presentació de sol·licituds

Les sol·licituds es poden presentar des de l'endemà de la publicació al BOIB d'aquesta convocatòria fins al dia 30 de juny de 2024.

Totes les sol·licituds s'han de presentar per mitjans electrònics, de conformitat amb el que disposa l'apartat 2 de l'article 14 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

 

Palma, a la data de firma electrònica (17 d'abril de 2024)

La gerent de PalmaActiva Carmen Aguiló Buades