Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AGRICULTURA, PESCA I MEDI NATURAL

Núm. 250993
Resolució del conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural per la qual s’ordena iniciar el procediment per aprovar el Decret pel qual s’aprova el Pla Rector d’Ús i Gestió del Parc Nacional Maritimoterrestre de l’Arxipèlag de Cabrera

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. L'arxipèlag de Cabrera comprèn l'illa principal de Cabrera, l'illa dels Conills i un conjunt de 17 illots que sumen poc més de 13 km2 de superfície emergida. El seu perfil, extraordinàriament retallat, estén la línia de costa protegida al llarg de 57 km. L'arxipèlag pertany administrativament al terme municipal de Palma i forma part del domini públic de l'Estat, afecte al Ministeri de Defensa.

2. La Llei 14/1991, de 29 d'abril, va declarar Parc Nacional Maritimoterrestre l'arxipèlag de Cabrera i les aigües que l'envolten, i se'n va encomanar la gestió a l'Institut per a la Conservació de la Naturalesa (ICONA), organisme posteriorment suprimit. Les seves funcions foren assumides per l'Organisme Autònom de Parcs Nacionals, creat el 1995, dependent del Ministeri de Medi Ambient.

3. L'any 2009 la gestió de Parc Nacional va ser transferida de l'Administració General de l'Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (CAIB) mitjançant el Reial Decret 1043/2009, de 29 de juny. El traspàs de competències va ser assumit per la CAIB mitjançant el Decret 47/2009, de 10 de juliol, en què es disposa que correspon a la Conselleria de Medi Ambient la gestió ordinària i habitual dels parcs nacionals ubicats en l'àmbit territorial de les Illes Balears (article 3), que són exercides pels òrgans d'aquesta Conselleria o pels ens públics que en depenen, de conformitat amb la normativa que, en cada cas, sigui aplicable (article 4).

4. L'11 de juliol de 2006, es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el Decret 58/2006, d'1 de juliol, pel qual s'aprova el pla rector d'ús i gestió del Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera, per al període 2006-2012.

5. Posteriorment, l'any 2019, es va publicar l'Acord de Consell de Ministres d'1 de febrer de 2019 pel qual s'amplien els límits de Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera per incorporar-hi espais marins adjacents (BOE núm. 43, de 19 de febrer del 2019). Des de l'ampliació, l'àmbit del parc té una superfície de 90.794 hectàrees (89.478 hectàrees marines i 1.316 hectàrees terrestres).

6. La disposició transitòria única del Pla Director de la Xarxa de Parcs Nacionals, aprovat pel Reial Decret 389/2016, de 22 d'octubre, preveu l'adaptació de tots els plans rectors d'ús i gestió dels parcs nacionals en el termini de dos anys des de la seva entrada en vigor.

7. Per això, i d'acord amb la memòria prevista en l'article 6 ter de la Llei 5/2005, de 26 de maig, per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO), es considera necessari iniciar un procediment de consulta prèvia per aprovar un nou Pla Rector d'Ús i Gestió del Parc Marítimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera.

Fonaments de dret

1. L'article 6 bis de la Llei 5/2005, de 26 de maig, per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO) preveu que els plans rectors d'ús i gestió són uns dels instruments de planejament dels espais de rellevància ambiental.

L'article 6 ter de la LECO estableix que l'inici del procediment per aprovar-los correspon al conseller competent en matèria mediambiental.

2. Aquesta Resolució d'inici, juntament amb la memòria, s'han de sotmetre a un tràmit de participació pública prèvia a la redacció de la proposta del Pla, de conformitat amb el que estableixen l'article 16 de la Llei 27/2006, de 18 de juliol, per la qual es regulen els drets d'accés a la informació, de participació pública i d'accés a la justícia en matèria de medi ambient, i l'article 6 de la Llei 4/2011, de 31 de març, de la bona administració i del bon govern de les Illes Balears.

3. Aquesta participació s'ha d'articular amb la publicació en el Portal de Transparència del Govern de les Illes Balears i, com a mínim, en els dos diaris de més tirada de l'illa corresponent, i els resultats s'han de tenir en compte per elaborar el Pla corresponent.

Per tot això, dict la següent

 

Resolució

1. Ordenar l'inici del procediment per elaborar el Pla Rector d'Ús i Gestió del Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera.

2. Designar la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal com a òrgan encarregat de tramitar el procediment.

3. Sotmetre aquesta Resolució d'inici, juntament amb la memòria, a un tràmit de participació pública prèvia a la redacció de la proposta del Pla, i publicar-la en el Portal de Transparència del Govern de les Illes Balears i, com a mínim, en dos dels diaris de més tirada de l'illa de Mallorca.

4. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma,  (signat electrònicament: 19 d'abril de 2024)

El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural Joan Simonet Pons