Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

PORTS DE LES ILLES BALEARS

Núm. 250729
Acord adoptat pel Consell d’Administració de Ports de les Illes Balears pel qual es modifica l’Acord de la regulació de l’ús de les rampes del port de Ciutadella i s’aproven els plecs de bases i de condicions particulars del concurs per la licitació d’autoritzacions d’ús de les rampes per part d’empreses dedicades al lloguer d’embarcacions al port de Ciutadella

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Consell d'Administració de Ports de les Illes Balears, reunit en sessió de dia 21 de març de 2024, va acordar el següent:

Primer. Modificar les condicions relatives a empreses i embarcacions de lloguer recollides al punt primer de l'Acord del Consell d'Administració de dia 19/06/2023, quedant aquestes redactades de la manera següent:

1. Es limita el nombre màxim d'autoritzacions per a l'ús de rampes de llançament d'embarcacions i motos aquàtiques de llista 6a mitjançant vehicles amb remolc al port de Ciutadella, a 30 autoritzacions que s'atorgaran per concurs públic per un termini de 4 anys amb 5 lots de 6 embarcacions. Aquesta limitació serà aplicable tant a embarcacions que no requereixin de titulació per al seu maneig com també a altres que sí requereixin de titulació. Per a cada lot s'inclou també l'ús de la rampa per part d'una embarcació de salvament de l'adjudicatari corresponent, dedicada exclusivament a aquesta tasca i que no podrà ser destinada al lloguer, i un amarrament a la zona de la Colàrsega del port de Ciutadella per a l'esmentada embarcació o per descongestionar la rampa.

2. S'inicia el procediment de licitació púbica per l'atorgament de les 30 autoritzacions a atorgar per a la temporada de 2024, que estaran subjectes a les condicions del present acord.

3. Les empreses destinades al lloguer d'embarcacions de llista 6a hauran de complir que totes les embarcacions sense requisit de títol en règim de lloguer surtin de la zona portuària acompanyades per una altre embarcació i patronejades per un patró amb titulació suficient de l'empresa corresponent.

4. Les empreses destinades a embarcacions de llista 6a hauran de complir amb totes les condicions establertes en la Instrucció de servei 02/2023 del Director General de la Marina Mercant sobre normes de seguretat per al govern d'embarcacions amb motor sense requisit de títol en règim de lloguer, les eventuals instruccions de la Capitania Marítima de Palma de Mallorca en desenvolupament d'aquesta instrucció i qualsevol altre normativa que modifiqui o substitueixi.Qualsevol incompliment de les condicions de l'autorització serà comunicat pel personal de Ports de les Illes Balears a la Capitania Marítima per a l'oportuna tramitació d'un expedient sancionador.

5. L'incompliment de qualsevol condició de l'autorització per a ús de la rampa o la no acceptació de les ordres o indicacions rebudes per part del personal de Ports de les Illes Balears podrà comportar-ne la caducitat de l'autorització, amb independència de la tramitació de l'oportú expedient sancionador.

6. Les empreses de lloguer d'embarcacions que usin les instal·lacions de rampa seran responsables dels actes dels seus treballadors així com de la dels seus clients durant el temps que durin les operacions i dins de la zona portuària.

7. Les empreses de lloguer d'embarcacions que obtinguin autorització per a desenvolupar l'activitat de rampa hauran de complir i acreditar prèviament l'establert al Reial decret 171/2004, de 30 de gener, pel qual es desenvolupa l'article 24 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals, en matèria de coordinació d'activitats empresarials.

8. Es prohibeix l'ús de la rampa per al llançament d'embarcacions i motos aquàtiques matriculades en llista 6a mitjançant vehicles amb remolc per part d'empreses dedicades a la reparació i el manteniment  d'embarcacions.

9. Es prohibeix l'ús de la rampa per al llançament de motos aquàtiques matriculades en llista 6a mitjançant vehicles amb remolc per part d'empreses dedicades al lloguer d'embarcacions.

Segon. Modificar les condicions generals d'ús de les rampes recollides punt segon de l'Acord del Consell d'Administració de dia 19/06/2023 quedant aquestes redactades així:

1. La instal·lació compta amb tres rampes que poden ser utilitzades a l'uníson. Se'n destinarà una en exclusiva per a embarcacions de llista 7a, les altres dues podran ser usades per embarcacions de llista 6a o 7a indistintament, amb preferència per les embarcacions de llista 6a.

2. L'horari de funcionament de la instal·lació per a les embarcacions de llista 6a serà entre les 06:00 del matí i les 22:00 hores de la nit, les de llista 7a tindran accés les 06:00 a les 23:00 hores.

3. La instal·lació pot ser usada per a embarcacions fins a un màxim de 6 metres d'eslora i el conjunt de vehicle amb remolc i embarcació no podran superar en cap cas els 12 m de longitud i les 5 Tm.

4. Es determina que la capacitat màxima operativa de les dues rampes destinades preferentment a embarcacions de llista 6a és de 25 embarcacions al dia, en base al temps mig d'una operació d'hissada o arriada i a l'horari de funcionament de la rampa.

5. Cada targeta d'accés a la instal·lació (embarcacions de llista 7a) o autorització (embarcacions de lloguer matriculades en llista 6a) serà per a una única i determinada embarcació que serà identificada amb el nom i la matrícula a la mateixa targeta/autorització, en cap moment servirà per a una altra embarcació diferent. L'embarcació haurà d'estar correctament retolada i en serà visible el nom i la matrícula. En cas d'avaria de llarga durada es podrà sol·licitar un canvi de embarcació.

6. L'ordre de servei per arriar l'embarcació serà l'ordre d'arribada a la instal·lació. Si en arribar la instal·lació està ocupada, haurà d'esperar el seu torn col·locant el vehicle a la zona portuària del Canal dels Horts, deixant sempre lliure un pas per als vehicles comercials que han de circular per la zona. Quant a la hissada de l'embarcació, l'ordre vindrà determinat per l'arribada de l'embarcació per la mar a la rampa.

7. Els remolcs de les embarcacions i els vehicles hauran de ser aparcats a l'aparcament de gestió de PortsIB de Dalt Sa Quintana als llocs habilitats a l'efecte, reservant PortsIB un estacionament per a cada empresa de lloguer autoritzada i un cop estiguin plens serà responsabilitat del titular de l'embarcació cercar un lloc per estacionar el vehicle i remolc adient. Està totalment prohibit deixar-los aparcats, sense conductor, a la zona de la rampa o, d'acord amb la normativa municipal, a la zona de competència municipal al Pla de Sant Joan. Així mateix, atesa la capacitat dels vials d'accés no es podrà en cap moment interrompre el pas dels mateixos.

8. L'incorrecte ús de la targeta per embarcacions de llista 7a o la no acceptació de les indicacions rebudes per part del personal de Ports de les Illes Balears podrà comportar-ne la retirada temporal o la seva anul·lació, amb independència de la tramitació de l'oportú expedient sancionador.

9. Tots els usuaris de la instal·lació hauran de seguir en tot moment les instruccions del personal de Ports de les Illes Balears, en cas contrari, prèvia la denúncia corresponent, es podrà perdre el dret a l'ús de la instal·lació de forma temporal o definitiva, sense perjudici d'altres accions legals que puguin correspondre.

10. A la instal·lació estan disposades diverses càmeres de videovigilància a l'efecte de determinar el correcte funcionament de la mateixa i dels usuaris i poden ser usades per a formular denúncies per incompliment.

Tercer. Aprovar els plecs de bases i de prescripcions tècniques del concurs per a l'atorgament d'autoritzacions administratives per a l'ús de rampes per embarcacions de llista 6 en el port de Ciutadella per lots (annexos I i II).

Quart. Facultar el vicepresident i director gerent, indistintament, per dur a terme tots els tràmits fins l'atorgament de les corresponents autoritzacions, donant compte al consell d'administració.

Cinquè. Publicar aquest Acord al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquest Acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el Consell d'Administració de Ports de les Illes Balears en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat del Contenciós Administratiu de Palma en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, a la data de la signatura electrònica (19 d'abril de 2024)

El vicepresident executiu Antonio Mercant Morato