Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 250463
Acord del Consell de Govern de 19 d’abril de 2024 pel qual s’aprova el Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als exercicis 2024-2026

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'article 6, relatiu als principis d'actuació administrativa, del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, estableix el següent:

1. Per acord del Consell de Govern, a proposta del conseller competent en matèria d'hisenda i pressuposts, s'ha d'aprovar un o diversos plans estratègics de subvencions, d'acord amb la informació i les propostes que, a aquest efecte, presentin les conselleries i les entitats de dret públic que en depenen, llevat de les subvencions a què es refereix l'apartat 1 de l'article 7 d'aquesta Llei i les establertes per la Unió Europea, l'Estat o un altre ens públic, la gestió de les quals correspongui, totalment o parcialment, a l'Administració de la Comunitat Autònoma.

Els plans han de concretar, almenys, l'abast temporal, els objectius i els efectes que es pretenen, els terminis de consecució, els costs previsibles i les fonts de finançament, tot dins el marc dels objectius d'estabilitat pressupostària i de la programació pressupostària pluriennal. Així mateix, els plans han d'especificar la incidència eventual sobre el mercat dels objectius que es pretengui aconseguir i, si escau, l'orientació d'aquests objectius cap a la correcció de les errades que s'identifiquin perquè la distorsió del mercat sigui mínima.

2. Les subvencions regulades en aquesta Llei s'han de gestionar d'acord amb els principis següents:

a) Publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat i no discriminació.

b) Eficàcia en el compliment dels objectius fixats per l'òrgan o entitat concedent.

c) Eficiència en l'assignació i la utilització dels recursos públics.

Correspon, per tant, al Consell de Govern l'aprovació del Pla Estratègic de Subvencions de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, a proposta del conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, dins el seu àmbit de competències. L'elaboració d'aquest Pla es du a terme d'acord amb les propostes de les distintes conselleries que conformen el Govern de les Illes Balears i les entitats de dret públic que en depenen, llevat del consorcis, tot tenint en compte l'objectiu d'estabilitat pressupostària i la programació pressupostària pluriennal.

El Pla no inclou les subvencions a les quals no s'han d'aplicar els principis de publicitat i concurrència, perquè la concessió o la quantia és imposada per una norma de rang legal o perquè, en determinats supòsits puntuals i excepcionals, hi ha raons que en dificulten la concurrència pública. Tampoc s'hi inclouen els ajuts econòmics amb càrrec als pressuposts generals de la Comunitat Autònoma que no tenen la consideració de subvenció, els quals, per tant, es regeixen per la normativa específica, com ara les bonificacions a favor dels usuaris de béns de domini públic o de serveis públics aplicables als preus corresponents.

Tampoc s'hi inclouen les subvencions o ajuts prevists en els projectes integrants del Pla Estratègic Autonòmic, atès que aquest Pla té la consideració de pla estratègic de subvencions, d'acord amb l'apartat 4 de l'article 15 de la Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

D'acord amb la normativa esmentada, el Pla ha de concretar l'abast temporal, les finalitats i els efectes que es pretenen aconseguir, els terminis de consecució, els costs previsibles i les fonts de finançament, tot això en el marc dels objectius d'estabilitat pressupostària i de la programació pressupostària pluriennal. Per això, s'ha optat per la redacció d'un pla pluriennal, emmarcat dins els objectius estratègics que el Govern assenyala com a prioritaris en les seves polítiques públiques de subvencions.

En tot cas, les quanties que s'hi preveuen tenen un caràcter merament estimatiu, de manera que l'alteració eventual a l'alça o a la baixa de les quanties previstes a l'hora d'aprovar les convocatòries respectives no requereix que abans es modifiquin les previsions quantitatives que conté aquest Pla, sens perjudici de que aquestes modificacions s'hagin de comunicar preceptivament a la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació.

Es manté la delegació en la persona titular de la conselleria competent en matèria d'hisenda, d'acord amb l'article 25 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, de les eventuals modificacions de l'annex que s'adjunta al Pla Estratègic de Subvencions, la qual cosa permetrà una eficàcia i una eficiència més grans en la tramitació de les concretes convocatòries de subvencions i ajuts públics.

Com a novetat per a les línies amb un import superior al milió d'euros, s'han fixat indicadors de resultats, de manera que es podrà apreciar, d'una forma més efectiva, l'eficàcia i l'eficiència de les subvencions concedides, mitjançant la comparació entre els resultats obtinguts i els objectius marcats, llevat dels supòsits en els quals els indicadors denominats pròpiament de procediment són prou indicatius del grau de compliment dels objectius de la línia en qüestió.

Una vegada rebudes les propostes de les diverses conselleries i de les entitats de dret públic que en depenen, la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació ha coordinat l'elaboració del Pla Estratègic de Subvencions per als exercicis pressupostaris 2024-2026, que ha de servir de marc per a la concessió de les subvencions resultants de les convocatòries que publiquin els òrgans competents de les conselleries i les entitats de dret públic al llarg dels anys de vigència del Pla.

Per tot això, el Consell de Govern a proposta del conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, en la sessió de dia 19 d'abril de 2024 adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Aprovar el Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als anys 2024–2026, amb l'annex corresponent, el qual s'adjunta al present Acord.

Segon. Establir que el Pla Estratègic de Subvencions tindrà una vigència de tres anys, des de l'1 de gener de 2024 fins al 31 de desembre de 2026.

Tercer. Delegar en la persona titular de la conselleria competent en matèria d'hisenda, d'acord amb l'article 25 de la Llei 3/2003, les eventuals modificacions de l'annex que s'adjunta al Pla Estratègic de Subvencions.

Quart. Publicar aquest Acord juntament amb el Pla Estratègic de Subvencions en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 19 d'abril de 2024

La secretària del Consell de Govern Antònia Maria Estarellas Torrens

 

Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears 2024-2026

Índex

1. Introducció

2. Àmbit subjectiu

3. Naturalesa jurídica

4. Objectius estratègics

5. Convocatòria, costs i finançament

6. Criteris socials de la política de subvencions; igualtat efectiva de dones i homes

7. Aprovació i eficàcia

8. Efectes del Pla, publicitat i transparència

9. Vigència, seguiment i avaluació

Annex. Línies de subvencions

1. Introducció

El Pla Estratègic de Subvencions es pot definir, d'una manera succinta, com l'instrument de racionalització de la despesa pública en matèria de subvencions. En el Pla Estratègic de Subvencions s'hi reflecteixen els principals eixos de les polítiques públiques que es duen a terme com a instrument de foment d'una determinada activitat d'utilitat pública o d'interès social o de promoció d'una finalitat pública, i de distribució de la despesa pública de la manera més equitativa possible, tot tenint en compte que qualsevol disposició de fons que faci l'Administració ha d'obeir a un fi públic.

En aquest sentit, l'article 31.2 de la Constitució espanyola de 1978 disposa que la despesa pública ha de fer una assignació equitativa dels recursos públics i la seva programació i execució ha de respondre a criteris d'eficiència i economia. Així, el Tribunal de Comptes, en l'informe de fiscalització núm. 1052, de 30 d'octubre de 2014, dels plans estratègics de subvencions elaborats per diversos ministeris, manifesta que «l'activitat subvencional de l'Administració pública s'ha de planificar amb l'objectiu de fer una assignació equitativa, eficaç, eficient i econòmica dels recursos públics amb ple sotmetiment a la llei i al dret, en coherència amb els principis constitucionals declarats en els articles 31.2 i 103.1 de la Carta Magna».

Aquesta planificació adquireix més rellevància si es té en compte la importància quantitativa i qualitativa de l'activitat subvencional de les entitats integrants del sector públic, que s'empra com a eina per implementar polítiques públiques, com també l'absència de contraprestació en la concessió de subvencions que fa més necessària, encara, la determinació d'objectius.

Un dels principals instruments per planificar l'activitat subvencional és el Pla Estratègic de Subvencions que es regula en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (LGS), i en el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei general de subvencions. L'exigència del Pla Estratègic de Subvencions fou una novetat introduïda per l'LGS que obliga totes les administracions públiques.

L'LGS estableix en l'article 8.1, amb caràcter de norma bàsica, la necessitat d'elaborar un pla estratègic en el qual es posin en relleu els objectius i els efectes que es pretenen aconseguir mitjançant les subvencions, com també els costs previsibles i les fonts de finançament.

En termes anàlegs als establerts per la legislació estatal, l'article 6, relatiu als principis d'actuació administrativa, del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, estableix les qüestions següents:

1. Per acord del Consell de Govern, a proposta del conseller competent en matèria d'hisenda i pressuposts, s'ha d'aprovar un o diversos plans estratègics de subvencions, d'acord amb la informació i les propostes que, a aquest efecte, presentin les conselleries i les entitats de dret públic que en depenen, llevat de les subvencions a què es refereix l'apartat 1 de l'article 7 d'aquesta Llei i les establertes per la Unió Europea, l'Estat o un altre ens públic, la gestió de les quals correspongui, totalment o parcialment, a l'Administració de la Comunitat Autònoma.

Els plans han de concretar, almenys, l'abast temporal, els objectius i els efectes que es pretenen, els terminis de consecució, els costs previsibles i les fonts de finançament, tot dins el marc dels objectius d'estabilitat pressupostària i de la programació pressupostària pluriennal. Així mateix, els plans han d'especificar la incidència eventual sobre el mercat dels objectius que es pretengui aconseguir i, si escau, l'orientació d'aquests objectius cap a la correcció de les errades que s'identifiquin perquè la distorsió del mercat sigui mínima.

2. Les subvencions regulades en aquesta Llei s'han de gestionar d'acord amb els principis següents:

a) Publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat i no discriminació.

b) Eficàcia en el compliment dels objectius fixats per l'òrgan o entitat concedent.

c) Eficiència en l'assignació i la utilització dels recursos públics.

Correspon, per tant, al Consell de Govern l'aprovació del Pla Estratègic de Subvencions de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, a proposta del conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, dins el seu àmbit de competències, l'elaboració del qual es du a terme d'acord amb les propostes de les distintes conselleries que conformen el Govern de les Illes Balears i les entitats de dret públic que en depenen, tot tenint en compte l'objectiu d'estabilitat pressupostària i la programació pressupostària pluriennal.

El Pla ha de concretar l'abast temporal, les finalitats i els efectes que es pretenen aconseguir, els terminis de consecució, els costs previsibles i les fonts de finançament. Així mateix, el pla ha d'especificar la incidència eventual sobre el mercat dels objectius que es pretenguin aconseguir i, si escau, l'orientació d'aquests objectius cap a la correcció de les errades que s'identifiquin perquè la distorsió del mercat sigui mínima.

Tot i que la Llei deixa clar quines subvencions no formen part del seu àmbit d'aplicació, es fan constar dins el Pla algunes d'aquestes subvencions atesa la seva importància tant estratègica, dins les polítiques públiques del Govern, com des del punt de vista econòmic, per la seva incidència sobre els pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Ara bé, el Pla no inclou les subvencions a les quals no s'han d'aplicar els principis de publicitat i concurrència, perquè la concessió o quantia està imposada per una norma de rang legal o perquè, en determinats supòsits puntuals i excepcionals, hi ha raons que en dificulten la concurrència pública, ni tampoc els ajuts econòmics amb càrrec als pressuposts generals de la Comunitat Autònoma que no tenen la consideració de subvenció, els quals, per tant, es regeixen per la normativa específica, com ara les bonificacions a favor dels usuaris de béns de domini públic o de serveis públics aplicables als preus corresponents.

Tampoc s'hi inclouen les subvencions o ajudes previstes en els projectes integrants del Pla Estratègic Autonòmic, atès que aquest Pla té la consideració de pla estratègic de subvencions, d'acord amb l'apartat 4 de l'article 15 de la Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Una vegada rebudes les propostes de les diverses conselleries i de les entitats de dret públic que en depenen, la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació ha coordinat l'elaboració del Pla Estratègic de Subvencions per als exercicis pressupostaris 2024-2026, que ha de servir de marc per a la concessió de les subvencions resultants de les convocatòries que publiquin els òrgans competents de les conselleries i les entitats públiques al llarg d'aquests anys.

2. Àmbit subjectiu

El Pla Estratègic de Subvencions de l'Administració autonòmica es conforma en un únic document en què s'integren totes les conselleries i les entitats de dret públic que en depenen, llevat dels consorcis.

3. Naturalesa jurídica

Com ja s'ha indicat abans, el Pla Estratègic de Subvencions és un instrument de racionalització de la despesa pública en matèria de subvencions; ara bé, podem afegir que, a més, és un document de planificació estratègica que recull les línies de subvencions previstes d'acord amb els principals eixos de les polítiques públiques que es duen a terme, com a instrument de foment d'una determinada activitat d'utilitat pública o d'interès social o de promoció d'una finalitat pública, de conformitat amb uns determinats objectius estratègics.

El Pla Estratègic de Subvencions té caràcter programàtic i no crea, per tant, drets ni obligacions; la seva efectivitat queda condicionada a la publicació de les convocatòries concretes que es duguin a terme, com també a les disponibilitats pressupostàries de cada exercici. Les quanties que es preveuen tenen un caràcter merament estimatiu, de manera que l'alteració eventual a l'alça o a la baixa de les quanties previstes a l'hora d'aprovar les convocatòries respectives no requereix que abans es modifiquin les previsions quantitatives que conté aquest Pla, sens perjudici que aquestes modificacions s'hagin de comunicar preceptivament a la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació.

Com assenyala el Tribunal de Comptes en l'informe núm. 1052, de 30 d'octubre de 2014, els plans estratègics no tenen rang normatiu i es configuren com a instruments de gestió de caràcter programàtic la virtualitat dels qual es manifesta en l'àmbit intern de l'Administració, sense incidència directa en l'esfera dels particulars.

4. Objectius estratègics

El nou Govern de les Illes Balears resultant del darrer procés electoral autonòmic ha volgut fixar uns nous objectius per al Pla Estratègic de Subvencions que haurà de regir durant els anys 2024-2026, en el marc de la senda iniciada mitjançant els decrets llei 4/2023, 5/2023 i 6/2023, i dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma per a l'any 2024, dirigits tots a millorar la qualitat de vida de la ciutadania de les Illes Balears. Així, es pretén aconseguir una eficiència més gran en l'Administració pública autonòmica, crear un entorn empresarial favorable que promogui la inversió i el creixement econòmic i la creació de llocs de feina en el sector privat, juntament amb la necessària transició ecològica i digital impulsada per la inversió dels fons europeus a les Illes Balears, i adoptar mesures addicionals destinades a solucionar el problema de l'habitatge dels ciutadans de les Illes Balears, sense oblidar, evidentment, la promoció de l'educació, la sanitat, l'esport i la recerca científica.

Amb aquests objectius, el Pla Estratègic de Subvencions de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears s'estructura en quatre grans objectius estratègics que agrupen un total de 240 línies de subvencions, la informació de les quals està individualitzada en l'annex que s'adjunta al Pla, en què es determinen l'òrgan gestor, les finalitats i els efectes que es pretenen amb cada línia, el termini per a la seva consecució, les fonts de finançament, els costs previsibles, els indicadors que serviran com a criteri d'avaluació de cada una de les línies i la incidència sobre el mercat.

Els objectius estratègics que recull el Pla Estratègic de Subvencions són els següents:

I. Estímul de l'economia balear

I.1. Turisme sostenible i de qualitat

I.2. Creació i consolidació d'empreses

I.3. Liquiditat del sistema

I.4. Foment i conservació de la ramaderia, l'agricultura i la pesca

I.5. Digitalització i R+D+I

I.6. Economia circular

 

II. Ocupació estable i de qualitat

II.1. Creació d'ocupació

II.2. Formació

II.3. Seguretat

II.4. Conciliació

II.5. Participació institucional

II.6. Oportunitat d'ocupació

 

III. Millora de la qualitat de vida dels ciutadans

III.1. Reforç i promoció de la salut

III.2. Millora del sistema educatiu i reducció del fracàs escolar

III.3. Promoció dels estudis universitaris i de formació professional

III.4. Protecció de col·lectius vulnerables

III.5. Millora de l'accés a l'habitatge i les condicions de vida

III.6. Foment de l'activitat física i l'esport

III.7. Protecció i foment de la cultura

III.8. Programes juvenils

III.9. Cooperació per a la transformació global

 

IV. Protecció del medi ambient

IV.1. Mobilitat sostenible

IV.2. Gestió sostenible de residus

IV.3. Eficiència energètica i energies renovables

IV.4. Protecció d'espais naturals i de recursos hídrics

IV.5. Canvi climàtic

5. Convocatòria, costs i finançament

Pel que fa a la convocatòria, es distingeix si es convoca només un any, dos dels tres anys o cada any de vigència del Pla, independentment que la distribució de la despesa sigui anual o pluriennal i que la convocatòria comprometi despesa d'anys que queden fora de la vigència del Pla; no obstant això, en l'apartat del cost hi apareix el cost total de les convocatòries que es pretén publicar en el període de vigència del Pla, independentment, com s'ha dit, que aquestes convocatòries només s'imputin a un exercici pressupostari, a cada un o a alguns dels exercicis pressupostaris que coincideixen amb el Pla o fins i tot a exercicis futurs.

El cost previst per dur a terme les diferents línies que integren els quatre objectius estratègics durant el període de vigència del Pla ascendeix a un total de 966.068.536 euros, dels quals 859.400.998,99 euros són a càrrec dels exercicis pressupostaris que es corresponen amb la vigència del Pla, a saber, 2024, 2025 i 2026, de manera que 106.667.537,01 euros són a càrrec d'exercicis futurs.

En aquest sentit, el cost total o parcial de les línies de subvencions tant amb finançament propi com amb el possible finançament aliè (el qual ascendeix a 124.227.149,16 euros) s'aprova amb caràcter estimatiu depenent de les disponibilitats pressupostàries de cada centre gestor a l'hora d'aprovar la convocatòria corresponent, prevista en l'annex del Pla, i del compliment dels objectius marcats a l'hora de rebre el finançament afectat a una línia de subvencions concreta.

Pel que fa a les fonts de finançament, s'ha optat per determinar l'aplicació pressupostària al nivell de capítol de la classificació econòmica, amb especial referència al fons finalista al qual s'imputa la convocatòria, amb l'objectiu que l'aprovació de l'annex en el Pla i la tramitació de les convocatòries concretes pugui ser més àgil. La concreció de l'assignació de les partides pressupostàries que correspongui en funció de les disponibilitats pressupostàries no requerirà la modificació de l'annex en el Pla, com tampoc ho requereix la modificació del fons.

6. Criteris socials de la política de subvencions; igualtat efectiva de dones i homes

La Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, en l'article 35 disposa que les administracions públiques, en els plans estratègics de subvencions que adoptin en l'exercici de les seves competències, han de determinar els àmbits en què, per raó de l'existència d'una situació de desigualtat d'oportunitats entre dones i homes, les bases reguladores de les subvencions corresponents puguin incloure la valoració d'actuacions d'efectiva consecució de la igualtat per part de les entitats sol·licitants. A aquest efecte es poden valorar, entre altres, les mesures de conciliació de la vida personal, laboral i familiar, de responsabilitat social de l'empresa, o l'obtenció del distintiu empresarial en matèria d'igualtat que regula el capítol IV del títol IV d'aquesta Llei.

Per això, el Pla Estratègic de Subvencions es converteix en l'instrument adient perquè es reflecteixin les polítiques públiques d'igualtat que du a terme aquest Govern en el marc de la despesa pública, en concret, pel que fa a les subvencions.

Els objectius estratègics que proposa aquest Pla a través de les línies de subvencions tenen en compte les desigualtats socials de dones i homes, amb especial incidència sobre els àmbits en què es reflecteixi aquesta desigualtat.

D'altra banda, l'apartat 1 de l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, estableix que les administracions públiques de les Illes Balears han d'incorporar a les bases reguladores de les subvencions, i també a les convocatòries corresponents, la valoració d'actuacions adreçades a la consecució efectiva de la igualtat de gènere per part de les entitats sol·licitants, llevat dels casos en què, per la naturalesa de la subvenció o dels sol·licitants, estigui justificat no incorporar-la-hi.

Així, les bases reguladores de les subvencions previstes en el Pla hauran d'incorporar, quan l'objecte o finalitat de la subvenció pugui ser rellevant en relació a aspectes de caràcter social, com la igualtat entre dones i homes o la integració social i laboral de persones amb discapacitat i altres col·lectius de població especialment desfavorida, criteris objectius de valoració o criteris de preferència que contribueixin a la consecució d'aquests objectius de política social.

7. Aprovació i eficàcia

D'acord amb l'article 6.1 del Text refós de la Llei de subvencions, correspon al conseller d'Economia, Hisenda i Innovació proposar al Consell de Govern l'aprovació del Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als anys 2024-2026, que comprèn els objectius estratègics i les principals línies de subvencions que han previst convocar les conselleries i les entitats de dret públic que en depenen, llevat del consorcis.

Això no obstant, es delega en la persona titular de la conselleria competent en matèria d'hisenda, d'acord amb l'article 25 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, l'aprovació o la modificació de l'annex que s'adjunta al Pla Estratègic de Subvencions, que requerirà, en tot cas, de l'aprovació mitjançant una resolució del conseller o la consellera competent.

8. Efectes del Pla, publicitat i transparència

El Pla Estratègic de Subvencions produeix efectes des de l'1 de gener de 2024 fins al 31 de desembre de 2026.

El Pla Estratègic de Subvencions té caràcter programàtic, i el seu contingut, per tant, no crea drets ni obligacions; la seva efectivitat queda condicionada a la posada en pràctica de les línies mitjançant les convocatòries de subvencions corresponents i a les disponibilitats pressupostàries de cada exercici.

El Pla Estratègic de Subvencions s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i en el web del Govern de les Illes Balears.

9. Vigència, seguiment i avaluació

El Pla Estratègic de Subvencions de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears té una vigència de tres anys, que comprèn principalment els exercicis pressupostaris 2024, 2025 i 2026, sens perjudici que en el transcurs d'aquests anys es produeixi despesa que prové d'anteriors plans estratègics i que en exercicis pressupostaris futurs es produeixi despesa que prové d'aquest Pla i que, evidentment, queda inclosa i reflectida en l'apartat del cost.

Cada any, si s'escau, es poden fer les actualitzacions necessàries en funció de les variacions que es puguin produir en els objectius estratègics del Govern.

Els òrgans gestors han de fer anualment un informe d'avaluació sobre el compliment del Pla Estratègic, tenint en compte els indicadors objectius que s'inclouen a cada una de les línies del Pla amb la finalitat d'afavorir la transparència, sens perjudici de l'avaluació del Pla una vegada complert el darrer any de vigència inicialment previst.

 

ANNEX Línies de subvencions

1. Índex

Objectiu I: estímul de l'economia balear

Línies

I.1. Turisme sostenible i de qualitat

I.1.1. Ajuts per finançar projectes innovadors a través de la cooperació amb l'objectiu de cercar, implementar i digitalitzar solucions innovadores sostenibles als establiments turístics de les Illes Balears, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea («Next Generation EU»)

I.1.2. Ajuts per fomentar l'organització de festivals i certàmens cinematogràfics a les Illes Balears

I.1.3. Ajuts per promocionar l'organització d'esdeveniments esportius en l'àmbit geogràfic de les Illes Balears

I.2. Creació i consolidació d'empreses

I.2.1. Ajuts de xecs de consultoria per a la competitivitat industrial de les Illes Balears en matèria de digitalització, internacionalització, sostenibilitat i gestió avançada

I.2.2. Ajuts per a la promoció del teixit comercial, plans de millora competitiva, plans de màrqueting i disseny i actuacions de millora de la competitivitat o foment del teixit comercial

I.2. Creació i consolidació d'empreses

I.2.3. Ajuts per a l'estímul del sector comercial minorista de la comunitat autònoma de les Illes Balears (programa «Balears bons de comerç»)

I.2.4. Ajuts per finançar la fase d'iniciació i consolidació del procés d'internacionalització de les microempreses, pimes, associacions i clústers de les Illes Balears, com també implantar-les a l'exterior

I.2.5. Ajuts a associacions i federacions empresarials, i a corporacions locals que prestin un servei d'orientació i assessorament en matèria de compliment normatiu —models de compliance— i de millora del coneixement sobre aquest àmbit

I.2.6. Ajuts per a associacions i federacions empresarials, i per a corporacions locals que prestin un servei d'orientació i assessorament a fi de fomentar l'autoocupació

I.2.7. Ajuts per finançar la fase de consolidació i manteniment de l'activitat dels treballadors autònoms a les Illes Balears amb la finalitat de consolidar el seu projecte d'autoocupació

I.2.8. Ajuts per promocionar l'ocupació autònoma mitjançant el finançament de la quota de la Seguretat Social

I.2.9. Ajuts per als treballadors autònoms (primera contractació)

I.2.10. Ajuts a la implementació i la modernització de l'economia social

I.2.11. Ajuts al foment de l'associacionisme de l'economia social

I.2.12. Ajuts al foment i la difusió de les empreses d'inserció laboral

I.2.13. Ajuts destinats a fomentar l'execució de projectes estratègics a les Illes Balears

I.2.14. Ajuts destinats a fomentar la millora de les infraestructures dels polígons industrials de les Illes Balears

I.2.15. Ajuts destinats a fomentar i impulsar la competitivitat dels sectors productius empresarials adreçats als centres de desenvolupament industrial balear

I.2.16. Ajuts destinats a promoure grans actuacions d'inversió per modernitzar l'estructura productiva i digital de l'activitat industrial dins l'àmbit territorial de les Illes Balears

I.2.17. Ajuts destinats a promoure la modernització de l'estructura productiva i digital de l'activitat industrial dins l'àmbit territorial de les Illes Balears

I.3. Liquiditat del sistema

I.3.1. Ajuts a les microempreses, a les pimes i a determinades grans empreses per cobrir els interessos, el cost de l'aval d'ISBA, SGR, i les comissions d'estudi i d'obertura d'operacions de finançament de liquiditat i d'inversions productives i en innovació elegibles, segons el que prevegin les convocatòries respectives, amb activitat a les Illes Balears

I.3.2. Ajuts a la microempresa i a la petita i mitjana empresa industrial de les Illes Balears per cobrir les despeses financeres d'operacions de finançament d'inversions productives previstes en el Pla Estratègic Industrial 2018-2025

I.4. Foment i conservació de la ramaderia, l'agricultura i la pesca

I.4.1. Ajuts per fomentar la producció agrícola de qualitat (FPQ)

I.4.2. Ajuts a l'agricultura ecològica (6503)

I.4.3. Ajuts per al benestar i la sanitat animal (6504)

I.4.4. Ajuts a la conservació i la promoció de recursos genètics d'interès agrícola (6505)

I.4.5. Ajuts a la producció integrada (65011)

I.4.6. Ajuts al foment de la lluita biològica (65017)

I.4.7. Ajuts a zones amb limitacions naturals o limitacions específiques, pagaments compensatoris (6613)

I.4.8. Ajuts a inversions no productives a explotacions agràries vinculades a la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic, ús eficient dels recursos naturals i biodiversitat (6844)

I.4.9. Ajuts a inversions forestals no productives en repoblació forestal i sistemes agroforestals (6881)

I.4.10. Ajuts a inversions en modernització i millora d'explotacions agràries (68412)

I.4.11. Ajuts a inversions en transformació, comercialització i desenvolupament de productes agroalimentaris (68422)

I.4.12. Ajuts a l'establiment de joves agricultors (6961)

I.4.13. LEADER (7119)

I.4.14. Ajuts a la cooperació per a la promoció dels productes agrícoles i alimentaris en els règims de qualitat (7132)

I.4.15. Ajuts a grups de cooperació per a la innovació no relacionats amb l'Associació Europea per a la Innovació en Matèria de Productivitat i Sostenibilitat Agrícoles (7162)

I.4.16. Ajuts a la cooperació per a la vertebració del territori (7163)

I.4. Foment i conservació de la ramaderia, l'agricultura i la pesca

I.4.17. Ajuts a la cooperació per a la successió d'explotacions agrícoles (7169)

I.4.18. Ajuts a la transferència de coneixements i activitats de formació i informació (7201)

I.4.19. Ajuts als serveis d'assessorament (7202)

I.4.20. Ajuts inicials a joves pescadors (FEMPA117)

I.4.21. Ajuts a la paralització temporal (FEMPA132)

I.4.22. Ajuts a la recopilació i el tractament de dades per a la gestió de la pesca i amb fins científics (FEMPA142)

I.4.23. Ajuts a inversions productives i creació d'empreses d'aqüicultura (FEMPA212)

I.4.24. Ajuts a la millora de l'organització del sector, plans de producció i comercialització (FEMPA221)

I.4.25. Ajuts preparatoris als grups d'acció local pesquers (FEMPA311)

I.4.26. Ajuts a les estratègies de desenvolupament local participatiu (FEMPA312)

I.4.27. Ajuts a la gestió, el seguiment i l'avaluació de l'estratègia i la seva animació (FEMPA313)

I.4.28. Ajuts per a la millora de la producció i la comercialització dels productes de l'apicultura corresponents a la Intervenció Sectorial Apícola (ISA 2024-2027)

I.4.29. Ajuts per a les agrupacions de defensa vegetal per a l'assessorament agrari amb finalitats de defensa vegetal (ADV)

I.4.30. Ajuts per a les agrupacions de defensa sanitària ramaderes per al desenvolupament dels programes sanitaris (ADS)

I.4.31. Ajuts destinats a les explotacions de les Illes Balears que fomentin la recria del bestiar boví lleter inscrit en els llibres genealògics (RV)

I.4.32. Ajuts per a les organitzacions o les associacions de ramaders reconegudes oficialment per al foment de la raça frisona (FOF)

I.4.33. Ajuts per al foment del sector del trot (SET)

I.4.34. Ajuts per contractar les assegurances agràries (ASAG)

I.4.35. Ajuts per a inversions als escorxadors (IES)

I.4.36. Ajuts per prestar serveis d'interès econòmic general als escorxadors (PSE)

I.4.37. Ajuts per a indemnitzacions per animals sacrificats en aplicació de les mesures d'erradicació de malalties en les quals s'hagi d'adoptar el sacrifici obligatori (IDO)

I.4.38. Ajuts per a les organitzacions professionals agràries de Mallorca i Menorca i per a les entitats representatives de les societats cooperatives de les Illes Balears per participar en les despeses originades per la realització de les activitats pròpies d'aquestes associacions i organitzacions (SAP)

I.4.39. Ajuts al foment del cooperativisme i SAT agroalimentaris, la intercooperació i la concentració de les cooperatives agràries de les Illes Balears destinades a donar suport als processos de reestructuració del sector cooperatiu agroalimentari (FOI)

I.4.40. Ajuts destinats a les confraries de pescadors per participar en les despeses originades per la realització de les activitats ordinàries pròpies d'aquestes entitats (SCP)

I.4.41. Ajuts destinats a unions associatives del sector pesquer per participar en les despeses originades per la realització de les activitats pròpies (UEP)

I.4.42. Ajuts per compensar els danys ocasionats per les bales de palla a la pesca

I.4.43. Ajuts a fires i certàmens agraris i ramaders (CRFA)

I.4.44. Ajuts al control i l'erradicació de la febre Q (CEQ)

I.4.45. Ajuts al finançament del capital circulant

I.4.46. Ajuts a les agrupacions de productors agraris

I.4.47. Ajuts al foment de races autòctones espanyoles en perill d'extinció

I.4.48. Ajuts als criadors de cavall menorquí

I.4.49. Ajuts a entitats col·laboradores

I.4.50. Ajuts al transport de matèries primeres i béns no energètics per a l'agricultura

I.4.51. Ajuts destinats a les explotacions de les Illes Balears per compensar la sequera

I.4.52. Ajuts per mantenir el sector làctic davant la crisi provocada per la guerra d'Ucraïna

I.4.53. Ajuts per prestar serveis d'interès econòmic general a les llotges

I.5. Digitalització i R+D+I

I.5.1. Ajuts per finançar la substitució d'equipament SAT-TDT en format SD per equipament SAT-TDT en format HD

I.5.2. Ajuts per adquirir equipament cientificotècnic per part de centres públics de recerca

I.5.3. Ajuts per formar personal investigador (FPI i FPI-E)

I.5.4. Ajuts per incorporar personal investigador al sistema de ciència de les Illes Balears (contractes postdoctorals)

I.5.5. Ajuts per cofinançar la incorporació de personal tècnic de suport de la investigació al sistema de ciència

I.5.6. Ajuts per a empreses i entitats sense ànim de lucre que facin activitats de recerca científica i tecnològica

I.5.7. Ajuts per a estades breus a centres d'R+D espanyols o estrangers (borses de viatge)

I.5.8. Ajuts dirigits al funcionament d'agrupacions empresarials innovadores de les Illes Balears

I.5.9. Ajuts destinats a promoure la capacitat d'innovació, la digitalització, la innovació oberta, la inversió en innovació a les pimes, la creació d'agrupacions empresarials innovadores a les Illes Balears i la millora de la competitivitat per als anys 2024, 2025 i 2026 cofinançats amb fons FEDER 2021-2027

I.5.10. Ajuts per dur a terme projectes transformadors i d'impacte en l'àmbit de l'R+D+I en salut per fomentar l'excel·lència científica del sistema

I.5.11. Ajuts per contractar personal d'investigació postdoctoral per dur a terme projectes de recerca i per intensificar l'activitat investigadora dins l'ecosistema de coneixement i innovació en salut

I.5.12. Ajuts per contractar personal d'investigació predoctoral per elaborar tesis doctorals dins l'ecosistema de coneixement i innovació en salut

I.5.13. Ajuts per desenvolupar projectes i aplicar-los de forma pràctica que contribueixin a donar valor als resultats de la investigació en salut de les Illes Balears (proves concepte)

I.5.14. Ajuts per donar suport a l'adquisició d'equips i maquinària nova que suposi la millora i la modernització del sistema productiu, de gestió i de promoció i afavoreixi la implantació de la transformació digital a la indústria cultural

I.6. Economia circular

I.6.1. Ajuts per impulsar l'economia social i circular, gestionar de manera sostenible els residus turístics i crear llocs de feina per a persones amb risc d'exclusió social

Objectiu II: ocupació estable i de qualitat

Línies

II.1. Creació d'ocupació

II.1.1. Ajuts destinats a la integració laboral, al foment de l'ocupació i al manteniment dels llocs de treball en empreses del mercat ordinari de treball i centres especials d'ocupació de persones amb discapacitat

II.1.2. Ajuts a programes per a la generació d'ocupació, dinamització i impuls al desenvolupament local en el marc de col·laboració amb les entitats locals per promoure i implantar les polítiques actives d'ocupació

II.2. Formació

II.2.1. Ajuts adreçats a centres i entitats de formació autoritzats per impartir formació dels graus A, B i C del sistema de formació professional per als anys 2024-2026

II.2.2. Ajuts adreçats a centres i entitats de formació inscrits per impartir formació en el treball per a persones ocupades i persones desocupades

II.2.3. Ajuts adreçats a entitats que promoguin programes de formació i ocupació per a persones desocupades amb la finalitat de millorar les competències professionals

II.2.4. Beques formatives adreçades a persones desocupades matriculades en els cursos de segon, tercer o quart d'educació secundària per a persones adultes o en cicles de formació professional presencial de grau mitjà o de grau superior sostinguts amb fons públics de la CAIB durant els cursos 2025-2026, 2026-2027 i 2027-2028

II.2.5. Beques d'assistència i ajuts per a persones treballadores desocupades que siguin alumnes d'especialitats formatives finançades pel Servei d'Ocupació de les Illes Balears per al període 2026-2030

II.2.6. Premis Iemprènjove als millors projectes empresarials entre els estudiants d'educació secundària i de cicles formatius de formació professional

II.2.7. Ajuts per fomentar i finançar les despeses ocasionades per la preparació de les proves selectives d'ingrés en els grups amb més dificultat de cobertura de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i dels organismes autònoms que en depenen, que gestiona l'Escola Balear d'Administració Pública

II.3. Seguretat

II.3.1. Ajuts per potenciar la cultura de la seguretat i la salut laboral en el treball, inclòs l'aspecte de salut mental

II.4. Conciliació

II.4.1. Ajuts per a entitats sense ànim de lucre per finançar projectes de foment i de suport a la igualtat d'oportunitats entre dones i homes

II.4.2. Ajuts destinats a implantar plans d'igualtat i accions d'igualtat

II.4. Conciliació

II.4.3. Ajuts destinats a la conciliació de la vida personal, familiar i laboral

II.4.4. Ajuts per organitzar activitats d'educació en el temps lliure infantil i juvenil que duguin a terme entitats integrants de l'Administració local i associacions de famílies d'alumnat de centres docents de les Illes Balears per facilitar la conciliació de la vida familiar i laboral durant les vacances escolars

II.5. Participació institucional

II.5.1. Ajuts per donar suport a l'activitat de les reials acadèmies de les Illes Balears

II.5.2. Ajuts destinats a finançar la participació institucional de les organitzacions empresarials i sindicals més representatives i el foment del fet sindical i de l'activitat empresarial, així com també la formació per a la negociació col·lectiva i el diàleg social

II.5.3. Ajuts per fomentar la cooperació empresarial i sindical en l'àmbit del comerç mitjançant el suport a les organitzacions sindicals i empresarials amb prou representativitat per negociar el conveni laboral del sector del comerç

II.6. Oportunitat d'ocupació

II.6.1. Ajuts adreçats a entitats locals o entitats vinculades a aquestes, al sector públic instrumental i a la Universitat de les Illes Balears per contractar persones desocupades i millorar-ne l'ocupabilitat

II.6.2. Beques del Programa de Formació en Acció Exterior i Unió Europea per dur a terme pràctiques professionals a l'Oficina de les Illes Balears a Brussel·les

II.6.3. Ajuts i premis per fomentar l'autoocupació entre les persones joves de 18 a 30 anys

Objectiu III: millora de la qualitat de vida dels ciutadans

Línies

III.1. Reforç i promoció de la salut

III.1.1. Ajuts per dur a terme programes i projectes de promoció de la salut en l'àmbit comunitari i col·lectius en risc d'exclusió social

III.1.2. Ajuts per dur a terme programes i projectes de promoció i educació per a la salut als centres educatius que participen en el Programa de Centres Educatius Promotors de la Salut de les Illes Balears

III.1.3. Ajuts a associacions municipals o autonòmiques per a la promoció de la donació de sang i la captació de donants mitjançant cita prèvia a tots els municipis de les Illes Balears

III.1.4. Ajuts per a la prevenció de la infecció del VIH i altres infeccions de transmissió sexual en la població general i en col·lectius específics de persones afectades

III.1.5. Ajuts per a associacions de pacients

III.1.6. Ajuts per a projectes de prevenció i reducció de danys de consum de drogues associades a relacions sexuals

III.1.7. Ajuts per dur a terme programes i projectes que promoguin la seguretat dels aliments en els entorns familiar, comunitari, empresarial, educatiu o institucional

III.1.8. Premis destinats als centres educatius i als joves que s'atorguen per elaborar vídeos de temàtica relacionada amb la donació de sang

III.2. Millora del sistema educatiu i reducció del fracàs escolar

III.2.1. Ajuts a famílies i institucions (APIMA i federacions)

III.2.2. Ajuts per a tallers de llengua catalana per a joves nouvinguts per millorar la competència comunicativa en català

III.2.3. Ajuts per possibilitar l'accés de l'alumnat a un acompanyament escolar desenvolupat voluntàriament per personal docent dels centres concertats de les Illes Balears

III.2.4. Ajuts a la xarxa complementària de la xarxa d'escoles infantils públiques de primer cicle de les Illes Balears

III.2.5. Ajuts individualitzats de menjador escolar per motius socioeconòmics per als cursos 2024-2025, 2025-2026 i 2026-2027

III.2.6. Ajuts d'alimentació per a alumnes de centres d'educació secundària que no disposen del servei de menjador escolar

III.2.7. Ajuts a les escoles municipals de música i dansa reconegudes i als conservatoris municipals per impartir ensenyaments reglats i no reglats de música

III.2.8. Premis extraordinaris d'ensenyaments artístics professionals de dansa de les Illes Balears

III.2.9. Ajuts per a les associacions de directors de centres educatius

III.2.10. Ajuts per als auxiliars de conversa

III.2.11. Ajuts per a l'aprenentatge de llengües estrangeres de l'alumnat de les Illes Balears

III.2.12. Ajuts per als centres docents concertats per dur a terme projectes educatius en col·laboració amb centres educatius d'altres països que incloguin intercanvis d'alumnat o de professorat de les Illes Balears per a l'aprenentatge de llengües estrangeres

III.2.13. Ajuts per al professorat de les Illes Balears per a l'actualització lingüística i metodològica en llengües estrangeres

III.2. Millora del sistema educatiu i reducció del fracàs escolar

III.2.14. Premis extraordinaris de batxillerat a les Illes Balears

III.2.15. Premis per als alumnes de batxillerat de les Illes Balears amb aprofitament acadèmic excel·lent

III.2.16. Ajuts de desplaçament per a alumnes d'ensenyaments artístics superiors

III.2.17. Ajuts de mobilitat per a alumnes d'ensenyaments artístics superiors per fer estades Erasmus+

III.2.18. Ajuts per a alumnes amb aprofitament acadèmic excel·lent

III.3. Promoció dels estudis universitaris i de formació professional

III.3.1. Ajuts a les empreses que formalitzin un contracte de formació i aprenentatge o un contracte de formació en alternança amb un alumne d'un cicle formatiu de formació professional en modalitat dual del sistema educatiu

III.3.2. Ajuts de mobilitat per a estudiants de formació professional del sistema educatiu que cursen els estudis a una illa diferent de l'illa de residència dins les Illes Balears

III.3.3. Premis extraordinaris de formació professional de cicles formatius de grau superior

III.3.4. Ajuts econòmics a corporacions locals, mancomunitats de municipis, organitzacions no governamentals, associacions professionals i empresarials sense ànim de lucre, i entitats d'economia social per desenvolupar accions de formació professional del sistema educatiu

III.3.5. Ajuts de desplaçament per a alumnes universitaris per cursar estudis universitaris fora de l'illa de residència

III.3.6. Ajuts de desplaçament per a alumnes universitaris de postgrau

III.3.7. Ajuts de mobilitat per a alumnes universitaris per fer estades Erasmus+ o SICUE

III.3.8. Ajuts d'allotjament per fomentar la integració dels nous estudiants de la Universitat de les Illes Balears a la vida acadèmica del campus universitari

III.3.9. Ajuts per a alumnes de la Universitat de les Illes Balears amb aprofitament acadèmic excel·lent

III.3.10. Ajuts per a accions de política estratègica universitària

III.3.11. Ajuts de formació de professorat universitari (FPU)

III.4. Protecció de col·lectius vulnerables

III.4.1. Ajuts a entitats públiques d'àmbit local per finançar l'impuls de les taules de coordinació per abordar les violències masclistes d'àmbit local (2024-2027)

III.4.2. Ajuts per finançar el lliurament dels premis en l'àmbit autonòmic per la tasca duita a terme per tots els centres educatius, el professorat i l'alumnat participants en el concurs escolar Consumòpolis

III.4.3. Ajuts per finançar programes i projectes d'informació, educació, formació, atenció i assessorament a les persones consumidores i usuàries, així com la representació de les associacions en les sessions dels òrgans col·legiats a les quals hagin estat convocades i impliquin desplaçaments entre illes

III.4.4. Ajuts adreçats a entitats sense ànim de lucre que gestionen serveis i programes d'atenció social, d'orientació i d'integració per fomentar la inclusió social de persones immigrants per cobrir necessitats bàsiques

III.4.5. Ajuts adreçats a entitats del tercer sector que gestionen serveis i itineraris d'atenció social per facilitar l'abandonament de l'exercici de la prostitució i de la venda ambulant no autoritzada per part de població immigrant

III.4.6. Ajuts per contractar personal monitor addicional per atendre persones d'entre 3 i 18 anys amb un grau reconegut de dependència que participin en activitats d'educació en el temps lliure infantil i juvenil que es desenvolupin a les Illes Balears durant l'estiu

III.4.7. Ajuts destinats a entitats sense ànim de lucre per finançar programes en matèria d'acció social, orientats a proporcionar els mitjans de prevenció, d'informació, d'atenció i d'ajuda a les persones que els necessiten a causa de les dificultats de desenvolupament a la societat per als anys 2024-2026

III.4.8. Ajuts destinats a finançar entitats sense ànim de lucre que desenvolupen programes en matèria de desplaçament de menors estrangers a fi de rebre tractament mèdic o d'escolarització o per gaudir de vacances

III.4.9. Ajuts per als anys 2024 i 2025-2026 per finançar projectes LGTBI

III.4.10. Ajuts adreçats a entitats sense ànim de lucre que gestionen serveis i programes d'atenció social, d'orientació, de valoració i d'integració per fomentar la inclusió social, i serveis d'atenció social adreçats a persones i famílies en risc d'exclusió social mitjançant programes dirigits a cobrir necessitats bàsiques (2027-2029)

III.4.11. Ajuts adreçats a entitats sense ànim de lucre que gestionen ajudes econòmiques per pal·liar la pobresa energètica de persones en situació de vulnerabilitat (2025-2026)

III.4.12. Ajuts adreçats a entitats sense ànim de lucre que desenvolupen programes d'interès general, amb càrrec a l'assignació tributària del 0,7 % de l'impost sobre la renda de les persones físiques

III.4. Protecció de col·lectius vulnerables

III.4.13. Ajuts adreçats a entitats privades sense ànim de lucre que gestionen ajuts econòmics destinats a pal·liar la manca de cobertura de les necessitats de subsistència a famílies sense accés a altres prestacions públiques

III.4.14. Ajuts adreçats entitats sense ànim de lucre per finançar despeses d'adquisició de vehicles elèctrics i d'adquisició o manteniment d'eines informàtiques i tecnològiques emprats en la prestació de serveis socials a les Illes Balears, amb càrrec a l'assignació tributària del 0,7 % de l'impost sobre la renda de les persones físiques, per als anys 2024-2027

III.4.15. Ajuts destinats a fomentar les federacions d'associacions que desenvolupen programes en l'àmbit social

III.4.16. Ajuts destinats a fomentar la innovació social en els programes d'atenció a les persones en situació de vulnerabilitat

III.4.17. Ajuts adreçats a entitats del tercer sector d'acció social per finançar les inversions per a la construcció, la reforma i la rehabilitació, l'adaptació o l'ampliació de centres, o la millora dels serveis actuals, a terrenys o edificis propis o adquirits, destinats a serveis d'atenció a persones en situació de vulnerabilitat social o risc d'exclusió social per als anys 2025-2034

III.4.18. Ajuts adreçats a entitats locals i del tercer sector d'acció social per finançar els projectes necessaris per facilitar a totes les persones l'accés i l'ús de les infraestructures i els equipaments dels centres i serveis de serveis socials (2024-2026)

III.4.19. Ajuts adreçats a entitats de voluntariat de les Illes Balears per cobrir les despeses corresponents a les assegurances de les persones voluntàries per al període 2024-2026

III.4.20. Ajuts destinats a la investigació, l'estudi o la recerca i l'edició i la difusió de resultats de projectes d'investigació en l'àmbit dels serveis socials

III.4.21. Ajuts adreçats a entitats sense ànim de lucre que organitzen i desenvolupen serveis i programes formatius en matèria de serveis socials

III.4.22. Ajuts adreçats a entitats privades sense ànim de lucre que desenvolupen projectes en matèria de serveis d'atenció, prevenció i promoció de l'autonomia personal dirigits a la integració social de persones amb malalties oncològiques, amb la malaltia d'Alzheimer o altres demències, amb malalties neurodegeneratives, amb malalties rares i amb discapacitat per als anys 2024-2027

III.4.23. Ajuts adreçats a ajuntaments i mancomunitats de municipis que siguin titulars de serveis d'estades diürnes integrats a la Xarxa Pública d'Atenció a la Dependència per adquirir vehicles de transport adaptat per a gent gran en situació de dependència

III.4.24. Ajuts adreçats a entitats privades que gestionen serveis residencials per a gent gran, per finançar inversions dirigides a la reforma i la rehabilitació d'espais residencials dels quals siguin titulars al municipi de Palma, a fi de reconvertir les places destinades a persones autònomes en places per a persones grans en situació de dependència

III.4.25. Ajuts per a programes de l'oci adaptat per a persones que tenen reconegut un grau de dependència per als anys 2024-2027

III.4.26. Ajuts per a projectes que inclouen accions d'orientació per al treball, adreçats a col·lectius d'atenció prioritària per a la política d'ocupació

III.4.27. Ajuts per finançar la contractació de dones que formen part de col·lectius d'atenció prioritària

III.4.28. Ajuts a la xarxa d'escoles infantils públiques de primer cicle de les Illes Balears

III.4.29. Ajuts per reconvertir guarderies en centres d'educació infantil privats o per ampliar places de primer cicle d'educació infantil a centres privats autoritzats

III.4.30. Ajuts econòmics per desenvolupar accions de formació professional del sistema educatiu, que poden dur a terme corporacions locals, mancomunitats de municipis, organitzacions no governamentals, associacions professionals i empresarials sense ànim de lucre, i entitats d'economia social

III.4.31. Ajuts destinats a persones majors residents a Menorca, Eivissa i Formentera beneficiàries del programa de turisme de l'IMSERSO per compensar les despeses de desplaçament a l'illa de Mallorca

III.4.32. Ajuts per a les famílies en què els progenitors resideixen en illes diferents de l'arxipèlag balear i existeix un règim de visites de menors que obligui els infants a desplaçar-se contínuament

III.5. Millora de l'accés a l'habitatge i les condicions de vida

III.5.1. Ajuts per al lloguer d'habitatges, complementaris a les convocatòries del Pla Estatal d'Habitatge 2022-2025

III.5.2. Ajuts en matèria d'habitatge (lloguer d'habitatge, desnonament d'habitatge habitual, parc públic d'habitatge, millora de l'eficiència energètica i de la sostenibilitat, conservació, millora de la seguretat i de l'accessibilitat, foment de la regeneració i renovació urbana i rural, ajudes per als joves i foment d'habitatge per a persones majors i amb discapacitat)

III.5.3. Ajuts per a actuacions d'eliminació de barreres arquitectòniques a l'interior dels habitatges o d'adequació dels habitatges i els accessos a les necessitats específiques dels propietaris o ocupants

III.6. Foment de l'activitat física i l'esport

III.6.1. Ajuts per organitzar finals balears en edat escolar

III.6.2. Ajuts als clubs esportius balears amb equips d'esports col·lectius i individuals

III.6.3. Ajuts als esportistes destacats de les Illes Balears

III.6.4. Ajuts per a la gestió ordinària de les federacions esportives de les Illes Balears

III.6. Foment de l'activitat física i l'esport

III.6.5. Ajuts per gestionar programes de tecnificació i seguiment esportiu de les federacions esportives de les Illes Balears

III.6.6. Ajuts per fomentar l'esport femení

III.6.7. Ajuts per adquirir immobilitzat material esportiu o adaptat per a clubs esportius i esportistes amb discapacitat

III.6.8. Ajuts per a les entitats locals de les Illes Balears per crear unitats actives d'exercici físic als municipis de les Illes Balears

III.6.9. Ajuts per a la participació d'esportistes i clubs esportius de les Illes Balears en grans esdeveniments esportius en l'àmbit internacional

III.6.10. Ajuts per a federacions i clubs esportius per organitzar esdeveniments esportius en l'àmbit geogràfic de les Illes Balears

III.6.11. Ajuts a les federacions esportives de les Illes Balears per participar en els campionats d'Espanya en edat escolar organitzats pel Consell Superior d'Esports

III.6.12. Ajuts per fomentar la participació social mitjançant l'organització d'esdeveniments esportius en el marc de la Diada de les Illes Balears

III.7. Protecció i foment de la cultura

III.7.1. Ajuts per donar suport a la mobilitat en la projecció exterior de les activitats i els projectes que promoguin les diferents manifestacions del patrimoni cultural immaterial de les Illes Balears

III.7.2. Ajuts per possibilitar l'accés de l'alumnat dels centres docents privats, privats concertats, escoles infantils municipals i escoles infantils dels consells insulars, que estiguin autoritzats, a les activitats del programa «Viu la cultura» durant el curs escolar

III.7.3. Ajuts per donar suport a la producció audiovisual de les Illes Balears per als anys 2024, 2025 i 2026

III.7.4. Ajuts per desenvolupar projectes culturals

III.7.5. Ajuts per donar suport a activitats per a la projecció exterior del sector audiovisual de les Illes Balears

III.7.6. Ajuts per donar suport a activitats per a la projecció física o digital de tot tipus de projectes d'edició, digitalització i promoció de la literatura, el pensament, el còmic i la il·lustració (incloses també les ajudes a la mobilitat entre illes i entre les Illes Balears i els territoris de parla catalana); de projectes d'arts escèniques i d'arts visuals; de producció de la música i dels músics, intèrprets i compositors de les Illes Balears

III.7.7. Ajuts per donar suport a l'organització i la producció de fires, festivals i jornades professionals que fomentin la projecció exterior, la contractació, la mobilitat entre illes i l'acompanyament tècnic i artístic de la música, les arts escèniques, les arts visuals, l'audiovisual o la literatura de les Illes Balears i que es duguin a terme al territori balear

III.7.8. Ajuts per donar suport a les jornades d'estudis locals de les Illes Balears

III.7.9. Ajuts per al circuit d'intercanvi cultural entre illes, per donar suport a la circulació de grups de música i companyies d'arts escèniques i per organitzar exposicions, residències d'artistes i comissariats d'arts visuals a les Illes Balears

III.7.10. Ajuts a la creació com a procés de recerca dels sectors de les arts escèniques, les arts visuals, la literatura, el còmic i la il·lustració, l'audiovisual i la música de les Illes Balears amb l'objectiu d'impulsar el procés creatiu dels autors i creadors dels sectors de les arts escèniques, les arts visuals, la literatura, el còmic i la il·lustració, l'audiovisual i la música de les Illes Balears

III.7.11. Ajuts per donar suport als projectes d'investigació d'humanitats i de la cultura vinculats a les Illes Balears amb l'objectiu d'impulsar la feina dels investigadors dels sectors de les arts escèniques, les arts visuals, la literatura, el còmic i la il·lustració, l'audiovisual, la música i les humanitats de les Illes

III.7.12. Ajuts per donar suport a l'edició de llibres i revistes d'investigació en l'àmbit de les humanitats, la cultura i el pensament

III.7.13. Ajuts per donar suport als centres de creació i residència artística en què es fomenti la projecció exterior, la contractació, la mobilitat entre illes, l'acompanyament tècnic i artístic i la generació de xarxes de la música, les arts escèniques, les arts visuals, l'audiovisual o la literatura de les Illes Balears, com també les trobades i jornades de formació del món de la cultura que es duguin a terme al territori balear

III.7.14. Ajuts per a actuacions de foment de l'ús de la llengua catalana a les Illes Balears

III.7.15. Ajuts destinats als mitjans de comunicació en llengua catalana a les Illes Balears

III.7.16. Premi Aina Moll en el marc de l'Escola d'Estiu de Lingüística Catalana

III.7.17. Ajuts per als joves artistes nascuts o residents a les Illes Balears mitjançant la convocatòria de certàmens i mostres en diferents matèries artístiques o culturals

III.7.18. Ajuts a les comunitats balears o illenques fora del territori balear

III.8. Programes juvenils

III.8.1. Ajuts i premis destinats als titulars del carnet jove en el marc d'una convocatòria oberta per dur a terme concursos i sortejos

III.9. Cooperació per a la transformació global

III.9.1. Ajuts per executar projectes de cooperació al desenvolupament als països en desenvolupament, segons les prioritats que estableix la Llei 8/2023, de 27 de març, de cooperació per a la transformació global, i el Pla Estratègic de la Direcció General de Cooperació i Immigració

III.9.2. Ajuts per executar projectes de postemergència destinats a la recuperació dels serveis bàsics i al desenvolupament en les poblacions que han patit una situació de desastre o conflicte armat

III.9. Cooperació per a la transformació global

III.9.3. Ajuts per executar projectes i activitats d'educació per a la transformació social que es duguin a terme a les Illes Balears per impulsar els valors de la solidaritat, la tolerància, l'equitat i la justícia en l'àmbit de la comunitat balear, segons les prioritats que estableix la Llei 8/2023, de 27 de març, de cooperació per a la transformació global, el Pla Estratègic de la Direcció General de Cooperació i Immigració i l'Estratègia d'Educació per a la Transformació Social de les Illes Balears

III.9.4. Ajuts per executar projectes de cooperants

III.9.5. Ajuts per a entitats del sector de la cooperació per executar projectes de suport a entitats

Objectiu IV: protecció del medi ambient

Línies

IV.1. Mobilitat sostenible

IV.1.1. Ajuts per instal·lar nous punts de recàrrega ràpida i semiràpida per a vehicles elèctrics i per adaptar sistemes de gestió a la mobilitat elèctrica a les Illes Balears

IV.1.2 Ajuts per electrificar els ports i embarcacions que permetin una navegació recreativa més sostenible

IV.2. Gestió sostenible de residus

IV.2.1. Ajuts per finançar instal·lacions de prevenció, preparació per a la reutilització i la gestió dels residus de les Illes Balears per als anys 2024-2026

IV.2.2. Ajuts per finançar inversions relatives a la prevenció, la reducció i la gestió de residus a les Illes Balears per als anys 2024-2026

IV.2.3. Ajuts a entitats locals per a la recollida i el tractament de matèria orgànica

IV.2.4. Ajuts a entitats locals per implementar noves deixalleries

IV.2.5. Ajuts a entitats privades que impulsin nous models de disseny, producció i consum

IV.3. Eficiència energètica i energies renovables

IV.3.1. Ajuts per fomentar l'ús, la gestió i la transformació per a aplicacions tèrmiques de la biomassa o de generació elèctrica adreçats a l'Administració pública, a empreses i a associacions empresarials

IV.3.2. Ajuts per fomentar l'energia solar fotovoltaica i l'energia eòlica de baixa potència i microeòlica per a autoconsum en empreses, particulars, associacions empresarials, entitats sense ànim de lucre i comunitats de propietaris

IV.3.3. Ajuts per fomentar l'energia solar fotovoltaica i minieòlica per a autoconsum a l'Administració pública

IV.3.4. Ajuts per fomentar l'energia solar fotovoltaica i energia eòlica de baixa potència i microeòlica a zones de transició justa per a autoconsum en empreses, particulars, associacions empresarials, entitats sense ànim de lucre i comunitats de propietaris

IV.3.5. Ajuts per fomentar l'energia solar fotovoltaica i minieòlica a aparcaments i entorns urbans

IV.3.6. Ajuts per fomentar l'eficiència energètica dirigits a les petites i mitjanes empreses que prioritzin projectes amb una alta capacitat d'estalvi i potenciïn la competitivitat

IV.3.7. Ajuts per fomentar l'eficiència energètica a l'Administració pública, principalment als edificis, així com en instal·lacions públiques

IV.3.8. Ajuts destinats a millorar les instal·lacions elèctriques, incrementant la seguretat de les persones i l'eficiència energètica

IV.4. Protecció d'espais naturals i de recursos hídrics

IV.4.1. Ajuts a l'aprofitament d'aigües regenerades (65012)

IV.4.2. Ajuts a la protecció del medi marí (FEMPA161)

IV.4.3. Ajuts per a l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera

IV.4.4. Ajuts per finançar projectes d'educació ambiental a favor d'entitats sense ànim de lucre dins l'àmbit territorial de les Illes Balears

IV.4.5. Ajuts per finançar activitats d'educació ambiental a centres educatius no universitaris de les Illes Balears

IV.5. Canvi climàtic

IV.5.1. Ajuts destinats a impulsar projectes d'adaptació al canvi climàtic

IV.5.2. Ajuts destinats a impulsar projectes de recerca en relació amb el canvi climàtic, la transició energètica i la contaminació atmosfèrica

2. Descripció

Objectiu I: estímul de l'economia balear

I.1. Turisme sostenible i de qualitat

I.1.1

Direcció general: Direcció General de Turisme

Font de finançament: capítol 7 MR 070

Descripció: ajuts per finançar projectes innovadors a través de la cooperació amb l'objectiu de cercar, implementar i digitalitzar solucions innovadores sostenibles als establiments turístics de les Illes Balears, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea («Next Generation EU»)

Finalitats i efectes: millorar la competitivitat i la capacitat d'adaptació del territori de les Illes Balears en l'àmbit turístic sobre la base d'R+D+I

Convocatòria: anual (2024)

Cost: 13.700.000 €

Indicadors: nombre de projectes R+D+I a les Illes Balears, nombre de projectes innovadors implantats, nombre de beneficiaris, nombre de projectes presentats i subvencionats, inversió total al territori de les Illes Balears per programes, percentatge d'inversió per programes i per illes i nombre de persones contractades per desenvolupar els diferents programes

Incidència sobre el mercat: incidència positiva sobre el mercat

 

I.1.2

Direcció general: Direcció General de Cultura

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per fomentar l'organització de festivals i certàmens cinematogràfics a les Illes Balears

Finalitats i efectes: augmentar la visibilitat de les produccions balears, generar sinergies interessants entre el sector audiovisual balear, nacional i internacional i potenciar les Illes com a escenari cinematogràfic per a rodatges nacionals i internacionals

Convocatòria: anual

Cost: 1.500.000 €

Indicadors: nombre de projeccions fetes i nombre de projeccions exteriors

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.1.3

Direcció general: Direcció General d'Esports

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per promocionar l'organització d'esdeveniments esportius en l'àmbit geogràfic de les Illes Balears

Finalitats i efectes: promocionar l'esport a la comunitat autònoma de les Illes Balears mitjançant l'organització d'esdeveniments esportius de caràcter nacional o internacional que contribueixin a un turisme sostenible i de qualitat

Convocatòria: anual

Cost: 9.000.000 €

Indicadors: nombre d'esdeveniments esportius organitzats fora de la temporada turística alta

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

I.2. Creació i consolidació d'empreses

I.2.1

Entitat: Institut d'Innovació Empresarial de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts de xecs de consultoria per a la competitivitat industrial de les Illes Balears en matèria de digitalització, internacionalització, sostenibilitat i gestió avançada

Finalitats i efectes: impulsar palanques competitives en el sector industrial per promoure la transformació digital, acompanyar en la internacionalització, fomentar la transició sostenible i implementar models de gestió avançada a les organitzacions

Convocatòria: anual

Cost: 990.000 €

Indicadors: nombre d'assessoraments subvencionats

Incidència sobre el mercat: incidència positiva en el mercat

 

I.2.2

Direcció general: Direcció General d'Empresa, Autònoms i Comerç

Font de finançament: capítol 7

Descripció: ajuts per a la promoció del teixit comercial, plans de millora competitiva, plans de màrqueting i disseny i actuacions de millora de la competitivitat o foment del teixit comercial

Finalitats i efectes: consolidar i fer créixer el comerç al detall, i desenvolupar les economies locals mitjançant la intervenció de plans de dinamització comercial i l'impuls dels mercats municipals

Convocatòria: anual

Cost: 8.400.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats i subvencionats, nombre de participants i nombre d'establiments comercials oberts respecte de l'any anterior

Incidència sobre el mercat: incidència positiva sobre el mercat

 

I.2.3

Direcció general: Direcció General d'Empresa, Autònoms i Comerç

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per a l'estímul del sector comercial minorista de la comunitat autònoma de les Illes Balears (programa «Balears bons de comerç»)

Finalitats i efectes: estimular el sector comercial minorista de la comunitat autònoma de les Illes Balears i contribuir a reactivar-lo

Convocatòria: anual

Cost: 4.800.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris, nombre de participants i determinació de l'efecte multiplicador en les vendes dels comerços adherits

Incidència sobre el mercat: incidència positiva sobre el mercat

 

I.2.4

Direcció general: Direcció General d'Empresa, Autònoms i Comerç

Font de finançament: capítol 4 FF 31111

Descripció: ajuts per finançar la fase d'iniciació i consolidació del procés d'internacionalització de les microempreses, les pimes, les associacions i els clústers de les Illes Balears, i també d'implantació a l'exterior

Finalitats i efectes: iniciar, reforçar i consolidar la presència internacional de les empreses de les Illes Balears amb l'increment de les exportacions de productes o serveis, tant en mercats en què ja tenen presència com en els nous, i també la implantació comercial a l'exterior de les empreses de les Illes Balears

Convocatòria: anual

Cost: 2.000.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats, nombre de projectes subvencionats i nombre d'empreses internacionalitzades beneficiàries de l'ajut

Incidència sobre el mercat: incidència positiva sobre el mercat

 

I.2.5

Direcció general: Direcció General d'Empresa, Autònoms i Comerç

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts a associacions i federacions empresarials, i a corporacions locals que prestin un servei d'orientació i assessorament en matèria de compliment normatiu —models de compliance— i de millora del coneixement sobre aquest àmbit

Finalitats i efectes: incrementar la seguretat jurídica de l'activitat de les empreses de les Illes Balears

Convocatòria: anual (2024 i 2025)

Cost: 100.000 €

Indicadors: nombre de sol·licituds i nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.2.6

Direcció general: Direcció General d'Empresa, Autònoms i Comerç

Font de finançament: capítol 4 FF 021

Descripció: ajuts per a associacions i federacions empresarials, i per a corporacions locals que prestin un servei d'orientació i assessorament a fi de fomentar l'autoocupació

Finalitats i efectes: fomentar i mantenir l'activitat per compte propi dels autònoms

Convocatòria: anual

Cost: 600.000 €

Indicadors: nombre de sol·licituds i nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.2.7

Direcció general: Direcció General d'Empresa, Autònoms i Comerç

Font de finançament: capítol 4 FF 021

Descripció: ajuts per finançar la fase de consolidació i manteniment de l'activitat dels treballadors autònoms a les Illes Balears amb la finalitat de consolidar el seu projecte d'autoocupació

Finalitats i efectes: manteniment de l'activitat per compte propi dels autònoms

Convocatòria: anual

Cost: 3.000.000 €

Indicadors: nombre de sol·licituds, nombre de beneficiaris i nombre d'autònoms beneficiaris que han mantingut l'activitat

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.2.8

Direcció general: Direcció General d'Empresa, Autònoms i Comerç

Font de finançament: capítol 4 – capítol 4 FF 021

Descripció: ajuts per promocionar l'ocupació autònoma mitjançant el finançament de la quota de la Seguretat Social

Finalitats i efectes: facilitar la transició d'aturats a treballadors autònoms o per compte propi i la seva consolidació

Convocatòria: anual

Cost: 8.000.000 €

Indicadors: nombre de subvencions sol·licitades i atorgades, i nombre d'autònoms que es mantenen actius després d'un any de la data de la sol·licitud de l'ajut

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.2.9

Direcció general: Direcció General d'Empresa, Autònoms i Comerç

Font de finançament: capítol 4 – capítol 4 FF 021

Descripció: ajuts per als treballadors autònoms (primera contractació)

Finalitats i efectes: facilitar la contractació d'aturats mitjançant ajuts per afavorir la primera contractació de treballadors per compte d'altri per part del titular del projecte d'autoocupació; ajuts per finançar les despeses d'inici d'activitat

Convocatòria: anual

Cost: 2.100.000 €

Indicadors: nombre de subvencions sol·licitades i atorgades, nombre de persones contractades pel titular del projecte d'autoocupació i nombre de persones que mantenen l'activitat com a autònom un any després d'haver rebut l'ajut per iniciar l'activitat

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.2.10

Direcció general: Direcció General d'Empresa, Autònoms i Comerç

Font de finançament: capítol 4 – capítol 4 FF 021

Descripció: ajuts a la implementació i la modernització de l'economia social

Finalitats i efectes: fomentar l'economia social i difondre les cooperatives, microcooperatives i societats laborals mitjançant ajuts per fer front a les despeses de constitució; consolidar i donar suport al manteniment dels llocs de treball i fomentar la digitalització i la modernització

Convocatòria: anual (2025 i 2026)

Cost: 1.200.000 €

Indicadors: nombre de subvencions sol·licitades i atorgades, nombre d'empreses creades i nombre de llocs de feina creats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.2.11

Direcció general: Direcció General d'Empresa, Autònoms i Comerç

Font de finançament: capítol 4 – capítol 4 FF 021

Descripció: ajuts al foment de l'associacionisme de l'economia social

Finalitats i efectes: fomentar l'economia social mitjançant ajuts per donar suport a l'associacionisme de cooperatives, societats laborals i empreses d'inserció sense ànim de lucre i mantenir els llocs de treball

Convocatòria: anual (2025 i 2026)

Cost: 700.000 €

Indicadors: nombre de subvencions sol·licitades i atorgades, nombre d'empreses associades, nombre d'actes duits a terme per promoure el cooperativisme, nombre de cursos de formació impartits i nombre d'assessoraments legals fets

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.2.12

Direcció general: Direcció General d'Empresa, Autònoms i Comerç

Font de finançament: capítol 4 – capítol 4 FF 021

Descripció: ajuts al foment i la difusió de les empreses d'inserció laboral

Finalitats i efectes: fomentar l'economia social mitjançant ajuts per donar suport al manteniment dels llocs de treball de les empreses d'inserció laboral

Convocatòria: anual (2025 i 2026)

Cost: 2.000.000 €

Indicadors: nombre de subvencions sol·licitades i atorgades i nombre de persones en risc d'exclusió que es mantenen contractades respecte l'any anterior

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.2.13

Direcció general: Direcció General d'Indústria i Polígons Industrials

Font de finançament: capítol 7

Descripció: ajuts destinats a fomentar l'execució de projectes estratègics a les Illes Balears

Finalitats i efectes: fomentar i impulsar l'execució de projectes estratègics de caràcter industrial ubicats a les Illes Balears

Convocatòria: anual (2025 i 2026)

Cost: 4.000.000 €

Indicadors: nombre de projectes estratègics presentats, subvencionats i executats

Incidència sobre el mercat: incidència positiva sobre el mercat

 

I.2.14

Direcció general: Direcció General d'Indústria i Polígons Industrials

Font de finançament: capítol 7

Descripció: ajuts destinats a fomentar la millora de les infraestructures dels polígons industrials de les Illes Balears

Finalitats i efectes: fomentar i impulsar la competitivitat i l'economia de les empreses balears ubicades als polígons industrials

Convocatòria: anual (2025 i 2026)

Cost: 10.000.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats i subvencionats, i nombre de projectes de millora d'infraestructures executats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.2.15

Direcció general: Direcció General d'Indústria i Polígons Industrials

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts destinats a fomentar i impulsar la competitivitat dels sectors productius empresarials adreçats als centres de desenvolupament industrial balear

Finalitats i efectes: fomentar i impulsar la competitivitat dels centres de desenvolupament industrial balear

Convocatòria: anual

Cost: 600.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: incidència positiva sobre el mercat

 

I.2.16

Direcció general: Direcció General d'Indústria i Polígons Industrials

Font de finançament: capítol 7

Descripció: ajuts destinats a promoure grans actuacions d'inversió per modernitzar l'estructura productiva i digital de l'activitat industrial dins l'àmbit territorial de les Illes Balears

Finalitats i efectes: fomentar l'execució de grans inversions destinades a la modernització productiva i digital del sector industrial

Convocatòria: anual

Cost: 10.200.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris que han executat grans inversions de modernització

Incidència sobre el mercat: incidència positiva sobre el mercat

 

I.2.17

Direcció general: Direcció General d'Indústria i Polígons Industrials

Font de finançament: capítol 7

Descripció: ajuts destinats a promoure la modernització de l'estructura productiva i digital de l'activitat industrial dins l'àmbit territorial de les Illes Balears

Finalitats i efectes: incrementar la modernització productiva i digital del sector industrial

Convocatòria: anual

Cost: 11.640.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris que s'han modernitzat

Incidència sobre el mercat: incidència positiva sobre el mercat

I.3. Liquiditat del sistema

I.3.1

Direcció general: Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni

Font de finançament: capítol 4 FF 31111

Descripció: ajuts a les microempreses, a les pimes i a determinades grans empreses per cobrir els interessos, el cost de l'aval d'ISBA, SGR, i les comissions d'estudi i d'obertura d'operacions de finançament de liquiditat i d'inversions productives i en innovació elegibles, segons el que prevegin les convocatòries respectives, amb activitat a les Illes Balears

Finalitats i efectes: facilitar l'accés al finançament per necessitats de liquiditat o d'inversió empresarial, segons el que prevegin les convocatòries respectives, per a empreses amb activitat a les Illes Balears

Convocatòria: biennal (2024 i 2026)

Cost: 37.128.872 €

Indicadors: nombre i import d'avals formalitzats que reben els ajuts, variació respecte de l'any anterior, mitjana de l'import de les operacions, mitjana dels ajuts concedits, percentatge d'emprenedoria i percentatge d'operacions d'inversió i de liquiditat

Incidència sobre el mercat: incidència positiva sobre el mercat

 

I.3.2

Entitat: Institut d'Innovació Empresarial de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts a la microempresa i a la petita i mitjana empresa industrial de les Illes Balears per cobrir les despeses financeres d'operacions de finançament d'inversions productives previstes en el Pla Estratègic Industrial 2018-2025

Finalitats i efectes: facilitar el finançament d'operacions d'inversió productives del sector industrial de les Illes Balears

Convocatòria: anual

Cost: 2.000.0000 €

Indicadors: nombre de projectes subvencionats i inversió productiva total duita a terme

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

I.4. Foment i conservació de la ramaderia, l'agricultura i la pesca

I.4.1

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7

Descripció: ajuts per fomentar la producció agrícola de qualitat (FPQ)

Finalitats i efectes: donar suport als consells reguladors de les diferents marques de qualitat amb l'objectiu de potenciar i consolidar l'elaboració de productes de qualitat a les Illes Balears i augmentar la competitivitat i la qualitat de la producció agrària

Convocatòria: anual

Cost: 2.115.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.2

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (54,00 % FEADER, 10,80 % AGE)

Descripció: ajuts a l'agricultura ecològica (6503)

Finalitats i efectes: promoure l'adopció de metodologies de producció ecològica que garanteixin a llarg termini una agricultura i una ramaderia sostenibles, així com la protecció dels recursos naturals

Convocatòria: anual

Cost: 9.300.000 €

Indicadors: percentatge de superfície agrícola utilitzada objecte de compromisos subvencionats per reduir les emissions o mantenir i millorar l'emmagatzematge de carboni (inclosos les pastures permanents, els cultius permanents amb coberta vegetal permanent i les terres agrícoles a aiguamolls i torberes) (R.14)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.3

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (54,00 % FEADER, 10,80 % AGE)

Descripció: ajuts per al benestar i la sanitat animal (6504)

Finalitats i efectes: millorar la resposta de l'agricultura i la ramaderia a les exigències socials en matèria d'alimentació i salut, en particular en relació amb uns productes alimentaris segurs, nutritius, d'alta qualitat i sostenibles, agricultura ecològica, la reducció del malbaratament d'aliments, la lluita contra la resistència als antimicrobians i la millora de la salut i el benestar dels animals

Convocatòria: anual

Cost: 750.000 €

Indicadors: percentatge d'unitats de bestiar objecte d'accions subvencionades destinades a millorar el benestar animal (R.44)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.4

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (54,00 % FEADER, 10,80 % AGE)

Descripció: ajuts a la conservació i la promoció de recursos genètics d'interès agrícola (6505)

Finalitats i efectes: contribuir a l'aturada de la pèrdua de biodiversitat, potenciar els serveis ecosistèmics i conservar els hàbitats i els paisatges

Convocatòria: anual

Cost: 4.100.000 €

Indicadors: percentatge d'unitats de bestiar objecte de compromisos subvencionats per millorar la sostenibilitat mediambiental (R.25) i percentatge de superfície agrícola utilitzada objecte de compromisos d'ajudes que promouen la conservació o la recuperació de la biodiversitat, incloses les pràctiques d'explotació agrícola d'alt valor natural (R.31)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.5

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (54,00 % FEADER, 10,80 % AGE)

Descripció: ajuts a la producció integrada (65011)

Finalitats i efectes: fomentar la biodiversitat, millorar l'eficiència dels recursos naturals i reduir la contaminació d'aigües i sòls

Convocatòria: anual

Cost: 3.000.000 €

Indicadors: percentatge d'unitats de bestiar objecte de compromisos subvencionats per millorar la sostenibilitat mediambiental (R.25) i percentatge de superfície agrícola utilitzada objecte de compromisos d'ajudes que promouen la conservació o la recuperació de la biodiversitat, incloses les pràctiques d'explotació agrícola d'alt valor natural (R.31)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.6

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (54,00 % FEADER, 10,80 % AGE)

Descripció: ajuts al foment de la lluita biològica (65017)

Finalitats i efectes: contribuir a l'aturada de la pèrdua de biodiversitat, potenciar els serveis ecosistèmics i conservar els hàbitats i els paisatges

Convocatòria: anual

Cost: 3.000.000 €

Indicadors: percentatge de superfície agrícola utilitzada objecte de compromisos específics subvencionats que condueixen a un ús sostenible dels plaguicides per reduir-ne els riscs i l'impacte, incloses les fugides (R.24)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.7

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (54,00 % FEADER, 10,80 % AGE)

Descripció: ajuts a zones amb limitacions naturals o limitacions específiques, pagaments compensatoris (6613)

Finalitats i efectes: contribuir a una renda agrícola viable i a la resiliència del sector agrícola a tot el territori a fi de millorar la seguretat alimentària i la diversitat agrícola a llarg termini, així com vetlar per la sostenibilitat econòmica de la producció agrícola

Convocatòria: anual

Cost: 10.698.000 €

Indicadors: percentatge de superfície agrícola utilitzada que es beneficia de les ajudes a la renda i està subjecta a condicionalitat (R.4)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.8

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (54,00 % FEADER, 10,80 % AGE)

Descripció: ajuts a inversions no productives a explotacions agràries vinculades a la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic, ús eficient dels recursos naturals i biodiversitat (6844)

Finalitats i efectes: dur a terme inversions i actuacions no productives que contribueixin a protegir el medi ambient i l'entorn rural, en particular la biodiversitat agrària, millorant-ne les condicions i minimitzant les incompatibilitats que puguin originar-se amb la fauna silvestre i potenciant la possibilitat d'accés i aprofitament dels recursos naturals

Convocatòria: anual

Cost: 4.450.000 €

Indicadors: percentatge d'explotacions que reben ajudes en favor de la biodiversitat (R.32) i percentatge d'explotacions agrícoles beneficiàries de les ajudes que contribueixen a la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic, així com a la producció d'energia renovable o de biomaterials (R.16)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.9

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (54,00 % FEADER, 10,80 % AGE)

Descripció: ajuts a inversions forestals no productives en repoblació forestal i sistemes agroforestals (6881)

Finalitats i efectes: fomentar la gestió forestal sostenible, incrementant la multifuncionalitat dels boscs, la seva protecció i restauració, crear resiliència davant els efectes del canvi climàtic als boscs i sistemes agroforestals, incrementar la superfície forestal arbrada, conservar i restaurar els sistemes agroforestals, millorar la prevenció d'incendis forestals i la posterior restauració, i donar suport a les actuacions silvícoles

Convocatòria: anual

Cost: 2.100.000 €

Indicadors: nombre d'operacions que contribueixen als objectius de sostenibilitat mediambiental i l'assoliment de la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic a les zones rurals (R.27)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.10

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (30,70 % FEADER, 6,14 % AGE)

Descripció: ajuts a inversions en modernització i millora d'explotacions agràries (68412)

Finalitats i efectes: millorar l'orientació al mercat i augmentar la competitivitat de les explotacions agrícoles, a curt i llarg termini, també parant més atenció a la recerca, la tecnologia i la digitalització

Convocatòria: anual

Cost: 16.820.000 €

Indicadors: percentatge d'explotacions agrícoles que reben ajudes a la inversió per a la reestructuració i la modernització i també per millorar l'eficiència dels recursos (R.9)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.11

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (30,70 % FEADER, 6,14 % AGE)

Descripció: ajuts a inversions en transformació, comercialització i desenvolupament de productes agroalimentaris (68422)

Finalitats i efectes: donar suport a les inversions en l'àmbit de la transformació i de la comercialització de productes agroalimentaris, que cerquin, entre altres objectius, millorar el rendiment i el desenvolupament econòmic de les empreses, fomentar els productes de qualitat, millorar la seguretat alimentària, afavorir la creació de cadenes curtes de comercialització, potenciar la innovació i la transformació digital, el desenvolupament de nous productes, la cerca de nous mercats, la valorització de subproductes agraris, etc.

Convocatòria: anual

Cost: 8.940.000 €

Indicadors: nombre d'empreses rurals, incloses les empreses de bioeconomia, desenvolupades amb ajuda de la política agrària comuna (PAC) (R.39)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.12

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (30,70 % FEADER, 6,14 % AGE)

Descripció: ajuts a l'establiment de joves agricultors (6961)

Finalitats i efectes: atreure i donar suport als joves agricultors i a altres nous agricultors i facilitar el desenvolupament empresarial sostenible a les zones rurals; promoure l'ocupació, el creixement, la igualtat de gènere, inclosa la participació de les dones en l'agricultura, la inclusió social i el desenvolupament local a les zones rurals

Convocatòria: anual

Cost: 11.500.000 €

Indicadors: nombre de joves agricultors que es beneficien de les ajudes de la política agrària comuna (PAC) en la posada en marxa d'explotacions agrícoles, amb dades desglossades per gènere (R.36)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.13

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (40 % FEADER, 8 % AGE)

Descripció: LEADER (7119)

Finalitats i efectes: reforçar els vincles a les comunitats locals entre els agricultors, les empreses rurals, les organitzacions locals, les autoritats públiques i els particulars de diferents sectors (la intervenció LEADER es basa en les estratègies de desenvolupament local participatiu que executen grups d'acció local i que aproven les autoritats competents)

Convocatòria: anual

Cost: 3.050.000 €

Indicadors: percentatge de la població rural objecte d'estratègies de desenvolupament local (R.38)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.14

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (30,70 % FEADER, 6,14 % AGE)

Descripció: ajuts a la cooperació per a la promoció dels productes agrícoles i alimentaris en els règims de qualitat (7132)

Finalitats i efectes: promoure la informació i la promoció dels productes de qualitat per afavorir el coneixement dels consumidors de les característiques diferenciades dels productes elaborats conforme a programes de qualitat de la Unió Europea o nacionals, mitjançant campanyes d'informació i promoció

Convocatòria: anual

Cost: 1.610.000 €

Indicadors: nombre d'operacions o unitats de cooperació subvencionades (O.32)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.15

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (30,70 % FEADER, 6,14 % AGE)

Descripció: ajuts a grups de cooperació per a la innovació no relacionats amb l'Associació Europea per a la Innovació en Matèria de Productivitat i Sostenibilitat Agrícoles (7162)

Finalitats i efectes: impulsar iniciatives de cooperació innovadores i que no siguin dins l'Associació Europea per a la Innovació en Matèria de Productivitat i Sostenibilitat Agrícoles

Convocatòria: anual

Cost: 1.400.000 €

Indicadors: nombre de persones que es beneficien de l'assessorament, la formació i l'intercanvi de coneixements o que participen en grups operatius de l'Associació Europea per a la Innovació (R.1)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.16

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (30,70 % FEADER, 6,14 % AGE)

Descripció: ajuts a la cooperació per a la vertebració del territori (7163)

Finalitats i efectes: donar suport a iniciatives de cooperació entre dos o més agents que ajudin al desenvolupament i la vertebració del territori rural per millorar la posició dels agricultors en la cadena de valor i el desenvolupament d'ocupació derivada

Convocatòria: anual

Cost: 1.400.000 €

Indicadors: percentatge d'explotacions agrícoles que participen en agrupacions de productors, organitzacions de productors, mercats locals, circuits de distribució curts i règims de qualitat (R.10)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.17

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (30,70 % FEADER, 6,14 % AGE)

Descripció: ajuts a la cooperació per a la successió d'explotacions agrícoles (7169)

Finalitats i efectes: cercar un relleu generacional que a través de la fixació o la creació d'ocupació aconsegueixi un medi rural dinàmic i una agricultura activa

Indicadors: nombre de joves agricultors que es beneficien de les ajudes de la política agrària comuna (PAC) en la posada en marxa d'explotacions agrícoles, amb dades desglossades per gènere (R.36)

Convocatòria: anual

Cost: 600.000 €

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.18

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (30,70 % FEADER, 6,14 % AGE)

Descripció: ajuts a la transferència de coneixements i activitats de formació i informació (7201)

Finalitats i efectes: promoure l'intercanvi de coneixements i informació, la qual cosa contribueix no sols a reforçar el sector agrari, sinó a aconseguir-ne una modernització més gran

Convocatòria: anual

Cost: 1.020.000 €

Indicadors: nombre de persones que es beneficien de l'assessorament, la formació i l'intercanvi de coneixements o que participen en grups operatius de l'Associació Europea per a la Innovació (R.1)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.19

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (30,70 % FEADER, 6,14 % AGE)

Descripció: ajuts als serveis d'assessorament (7202)

Finalitats i efectes: contribuir a l'obtenció de serveis d'assessorament per crear serveis de gestió, substitució i tutorització

Convocatòria: anual

Cost: 390.000 €

Indicadors: nombre de persones que es beneficien de l'assessorament, la formació i l'intercanvi de coneixements o que participen en grups operatius de l'Associació Europea per a la Innovació (R.1)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.20

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (70 % FEMPA)

Descripció: ajuts inicials a joves pescadors (FEMPA117)

Finalitats i efectes: fomentar la incorporació de pescadors joves al sector pesquer, de manera que es garanteixi el relleu generacional, i contribuir indirectament a la renovació d'una flota envellida i poc eficient

Convocatòria: anual

Cost: 360.000 €

Indicadors: nombre d'operacions (CO01) i ocupació mantinguda (CR07)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.21

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (70 % FEMPA)

Descripció: ajuts a la paralització temporal (FEMPA132)

Finalitats i efectes: garantir la competitivitat de la flota, la viabilitat dels operadors i la conservació dels recursos pesquers

Convocatòria: anual

Cost: 840.000 €

Indicadors: nombre d'operacions (CO01) i nombre de beneficiaris (CR08)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.22

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (70 % FEMPA)

Descripció: ajuts a la recopilació i el tractament de dades per a la gestió de la pesca i amb fins científics (FEMPA142)

Convocatòria: anual

Cost: 696.000 €

Finalitats i efectes: enfortir la recopilació i la gestió de dades en el marc del Programa Nacional de Recopilació, Gestió i Ús de Dades del Sector Pesquer i Aqüicultura que du a terme l'Administració i donar suport a altres actuacions de recerca i innovació en l'àmbit de la pesca i l'aqüicultura per part d'organismes científics i tècnics

Indicadors: nombre d'operacions (CO01) i eficàcia del sistema de recopilació, gestió i ús de dades (CR12)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.23

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (70 % FEMPA)

Descripció: ajuts a inversions productives i creació d'empreses d'aqüicultura (FEMPA212)

Finalitats i efectes: fomentar la competitivitat i la sostenibilitat del sector a través del suport a inversions que contribueixin a assolir els objectius del Pacte Verd i l'Estratègia «De la granja a la taula», així com assolir els objectius de la contribució d'Espanya a les directrius de desenvolupament sostenible de l'aqüicultura marina i continental de la Unió Europea (2021-2030) i de les estratègies autonòmiques d'aqüicultura, i impulsar l'esperit empresarial

Convocatòria: anual

Cost: 840.000 €

Indicadors: nombre d'operacions (CO01) i producció aqüícola mantinguda (CR02)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.24

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (70 % FEMPA)

Descripció: ajuts a la millora de l'organització del sector, plans de producció i comercialització (FEMPA221)

Finalitats i efectes: impulsar l'establiment i el funcionament de les organitzacions de productors

Convocatòria: anual

Cost: 480.000 €

Indicadors: nombre d'operacions (CO01) i entitats que incrementen la sostenibilitat social (CR11)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.25

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (70 % FEMPA)

Descripció: ajuts preparatoris als grups d'acció local pesquers (FEMPA311)

Finalitats i efectes: donar suport als treballs previs per formar grups i preparar les estratègies de desenvolupament local participatiu

Convocatòria: anual (2024)

Cost: 110.000 €

Indicadors: nombre d'operacions (CO01) i intervencions tendents a augmentar la capacitat de governança (CR19)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.26

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (70 % FEMPA)

Descripció: ajuts a les estratègies de desenvolupament local participatiu (FEMPA312)

Finalitats i efectes: donar suport a les estratègies de desenvolupament local participatiu per a la dinamització del territori mitjançant iniciatives locals i actuacions que repercuteixin sobre les comunitats situades a zones dedicades a la producció, transformació i comercialització de productes pesquers i aqüícoles, per així aprofitar millor les oportunitats de l'economia blava sostenible i beneficiar-se'n capitalitzant i reforçant els recursos mediambientals, culturals, socials i humans

Convocatòria: anual

Cost: 1.980.000 €

Indicadors: nombre d'operacions (CO01) i beneficiaris (08)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.27

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (70 % FEMPA)

Descripció: ajuts a la gestió, el seguiment i l'avaluació de l'estratègia i la seva animació (FEMPA313)

Finalitats i efectes: gestionar, fer el seguiment i avaluar l'estratègia i la seva animació

Convocatòria: anual

Cost: 660.000 €

Indicadors: nombre d'operacions (CO01) i beneficiaris (08)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.28

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (50 % FEAGA, 25 % AGE)

Descripció: ajuts per a la millora de la producció i la comercialització dels productes de l'apicultura corresponents a la Intervenció Sectorial Apícola (ISA 2024-2027)

Finalitats i efectes: fomentar la producció i contribuir, d'aquesta manera, a l'equilibri ecològic, així com a la millora i al manteniment de la biodiversitat i a la fixació de la població en el medi rural

Convocatòria: anual

Cost: 192.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.29

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7

Descripció: ajuts per a les agrupacions de defensa vegetal per a l'assessorament agrari amb finalitats de defensa vegetal (ADV)

Finalitats i efectes: reforçar una lluita més eficient contra les plagues i, sobretot, respectuosa amb la salut de les persones i dels animals, de manera que sigui compatible amb el desenvolupament d'una agricultura sostenible respectuosa amb el medi ambient

Convocatòria: anual

Cost: 900.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.30

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7

Descripció: ajuts per a les agrupacions de defensa sanitària ramaderes per al desenvolupament dels programes sanitaris (ADS)

Finalitats i efectes: compensar el cost de les actuacions de prevenció, control, lluita i erradicació de malalties dels animals incloses en els programes o en les actuacions sanitàries comuns, en relació amb les malalties que inclou la llista de malalties animals de l'Organització Mundial de Sanitat Animal o les malalties animals i zoonosis que enumera l'annex III del Reglament 690/2021, del Parlament Europeu i del Consell, de 28 d'abril de 2021

Convocatòria: anual

Cost: 1.800.000 €

Indicadors: nombre de plans sanitaris subvencionats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.31

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts destinats a les explotacions de les Illes Balears que fomentin la recria del bestiar boví lleter inscrit en els llibres genealògics (RV)

Finalitats i efectes: assegurar la reposició dels ramats amb animals d'alta qualitat, de manera que augmenten els beneficis derivats de la comercialització, i estimular la recria d'animals selectes, amb la qual cosa s'aconsegueix millorar el procés de selecció

Convocatòria: anual

Cost: 420.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.32

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7

Descripció: ajuts per a les organitzacions o les associacions de ramaders reconegudes oficialment per al foment de la raça frisona (FOF)

Finalitats i efectes: assegurar la reposició dels ramats amb animals d'alta qualitat, de manera que augmenten els beneficis derivats de la comercialització, i estimular la recria d'animals selectes, amb la qual cosa s'aconsegueix millorar el procés de selecció

Convocatòria: anual

Cost: 60.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.33

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7

Descripció: ajuts per al foment del sector del trot (SET)

Finalitats i efectes: contribuir a la subsistència de la ramaderia i, d'aquesta manera, a la subsistència de l'agricultura, que ha d'abastar de menjar (cereals, farratges i palla) per mantenir aquest ramat

Convocatòria: anual

Cost: 150.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.34

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per contractar les assegurances agràries (ASAG)

Finalitats i efectes: fomentar la contractació d'assegurances agràries combinades

Convocatòria: anual

Cost: 1.200.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.35

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7

Descripció: ajuts per a inversions als escorxadors (IES)

Finalitats i efectes: garantir el funcionament adequat dels escorxadors per assegurar la continuïtat i la prosperitat del sector productiu

Convocatòria: anual

Cost: 900.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.36

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per prestar serveis d'interès econòmic general als escorxadors (PSE)

Finalitats i efectes: garantir el funcionament adequat dels escorxadors per assegurar la continuïtat i la prosperitat del sector productiu

Convocatòria: anual

Cost: 900.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.37

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (50 % AGE) (FF 016)

Descripció: ajuts per a indemnitzacions per animals sacrificats en aplicació de les mesures d'erradicació de malalties en les quals s'hagi d'adoptar el sacrifici obligatori (IDO)

Finalitats i efectes: indemnitzar, d'acord amb els barems de l'Estat, pel sacrifici d'animals en virtut de l'aplicació de determinades mesures de prevenció, control i erradicació de malalties dels animals

Convocatòria: anual

Cost: 60.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.38

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per a les organitzacions professionals agràries de Mallorca i Menorca i per a les entitats representatives de les societats cooperatives de les Illes Balears per participar en les despeses originades per la realització de les activitats pròpies d'aquestes associacions i organitzacions (SAP)

Finalitats i efectes: afavorir les funcions d'interlocució i representació d'aquestes entitats

Convocatòria: anual

Cost: 1.500.000 €

Indicadors: nombre associats beneficiats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.39

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7

Descripció: ajuts al foment del cooperativisme i SAT agroalimentaris, la intercooperació i la concentració de les cooperatives agràries de les Illes Balears destinades a donar suport als processos de reestructuració del sector cooperatiu agroalimentari (FOI)

Finalitats i efectes: fomentar i donar suport a les cooperatives agràries

Convocatòria: anual

Cost: 1.500.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.40

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts destinats a les confraries de pescadors per participar en les despeses originades per la realització de les activitats ordinàries pròpies d'aquestes entitats (SCP)

Finalitats i efectes: potenciar la cooperació entre l'Administració i les confraries pesqueres perquè les actuacions de totes dues siguin més positives per als professionals de la pesca i afavorir el manteniment i el desenvolupament del sector pesquer

Convocatòria: anual

Cost: 1.305.000 €

Indicadors: nombre d'associats beneficiats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.41

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts destinats a unions associatives del sector pesquer per participar en les despeses originades per la realització de les activitats pròpies (UEP)

Finalitats i efectes: potenciar la cooperació entre l'Administració i les confraries pesqueres perquè les actuacions de totes dues siguin més positives per als professionals de la pesca i afavorir, d'aquesta manera, el manteniment i el desenvolupament del sector pesquer

Indicadors: nombre de beneficiaris

Convocatòria: anual

Cost: 450.000 €

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.42

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per compensar els danys ocasionats per les bales de palla a la pesca

Finalitats i efectes: compensar els danys provocats als arts de pesca per bales de palla dipositades a les pesqueres

Convocatòria: anual

Cost: 45.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.43

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts a fires i certàmens agraris i ramaders (CRFA)

Finalitats i efectes: contribuir a les fires agràries o monotemàtiques d'agricultura i ramaderia per generar un espai de mostra, promoció i difusió de l'activitat agropecuària dels sectors agrícola i ramader

Convocatòria: anual

Cost: 195.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.44

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts al control i l'erradicació de la febre Q (CEQ)

Finalitats i efectes: contribuir a l'erradicació de la febre Q a les explotacions de les Illes Balears de bestiar boví, caprí i oví

Convocatòria: anual

Cost: 60.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.45

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7

Descripció: ajuts al finançament del capital circulant

Finalitats i efectes: facilitar l'accés al finançament de capital circulant de les explotacions agràries i ramaderes, indústries agroalimentàries i flota pesquera per fer front a les despeses de liquiditat i millorar la viabilitat econòmica del sector agrari i pesquer

Convocatòria: anual

Cost: 1.200.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris i nombre d'operacions

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.46

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts a les agrupacions de productors agraris

Finalitats i efectes: potenciar la producció de patata, atès que es considera una figura estratègica en el sector agrari

Convocatòria: anual

Cost: 1.200.000 €

Indicadors: nombre de plans presentats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.47

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4 (70 % AGE) (FF 011)

Descripció: ajuts al foment races autòctones espanyoles en perill d'extinció

Finalitats i efectes: donar suport a les organitzacions o les associacions de ramaders per fomentar les races autòctones de les Illes Balears d'acord amb el Programa Nacional de Conservació, Millora i Foment de les Races Ramaderes

Convocatòria: anual

Cost: 840.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.48

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7

Descripció: ajuts als criadors de cavall menorquí

Finalitats i efectes: mantenir el sector equí

Convocatòria: anual

Cost: 150.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.49

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7

Descripció: ajuts a entitats col·laboradores

Finalitats i efectes: donar suport a les entitats col·laboradores (entitats habilitades segons el Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, sobre l'aplicació, a partir del 2023, de les intervencions en forma de pagaments directes i l'establiment de requisits comuns en el marc del Pla Estratègic de la Política Agrícola Comuna (PEPAC) i la regulació de la sol·licitud única del sistema integrat de gestió i control) en la prestació dels serveis en la presentació de la sol·licitud única de la política agrària comuna (PAC) que han de dur a terme els actors del sector agrari

Convocatòria: anual

Cost: 450.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.50

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts al transport de matèries primeres i béns no energètics per a l'agricultura

Finalitats i efectes: compensar al sector agrari el sobrecost del transport insular

Convocatòria: anual

Cost: 7.500.000 €

Indicadors: nombre de mercaderies subvencionades

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.51

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts destinats a les explotacions de les Illes Balears per compensar la sequera

Finalitats i efectes: mantenir l'activitat agrària i ramadera

Convocatòria: anual

Cost: 4.000.000 €

Indicadors: nombre d'explotacions beneficiades

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.52

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7

Descripció: ajuts per mantenir el sector làctic davant la crisi provocada per la guerra d'Ucraïna

Finalitats i efectes: mantenir el sector làctic davant la crisi provocada per la guerra d'Ucraïna

Indicadors: nombre de beneficiaris

Convocatòria: anual

Cost: 3.300.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.4.53

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per prestar serveis d'interès econòmic general a les llotges

Finalitats i efectes: conservar les llotges, que són els punts de venda del sector pesquer, de manera que es contribueix a mantenir el sector pesquer a les Illes Balears

Convocatòria: anual

Cost: 1.500.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

I.5. Digitalització i R+D+I

I.5.1

Direcció general: Direcció General de Simplificació Administrativa, Modernització i Administració Digital

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per finançar la substitució d'equipament SAT-TDT en format SD per equipament SAT-TDT en format HD

Finalitats i efectes: evitar que una part de la població ubicada a zones disperses i disseminades sense cobertura de TDT en format terrestre quedi sense cobertura del servei gratuït de televisió

Convocatòria: anual (2024)

Cost: 100.000 €

Indicadors: nombre de descodificadors que se substitueixen

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.5.2

Direcció general: Direcció General de Recerca, Innovació i Transformació Digital

Font de finançament: capítol 7 FF FI022

Descripció: ajuts per adquirir equipament cientificotècnic per part de centres públics de recerca

Finalitats i efectes: promoure l'excel·lència en la generació de coneixement científic i tecnològic transferible a la societat i augmentar la competitivitat de l'Ecosistema de Ciència, Tecnologia i Innovació de les Illes Balears

Convocatòria: anual (2024)

Cost: 2.087.200 €

Indicadors: nombre de projectes presentats, nombre d'equipaments adquirits i nombre de grups de recerca usuaris de l'equipament subvencionat

Incidència sobre el mercat: incidència positiva sobre el mercat

 

I.5.3

Direcció general: Direcció General de Recerca, Innovació i Transformació Digital

Font de finançament: capítol 7 FF 19213 (FSE+)

Descripció: ajuts per formar personal investigador (FPI i FPI-E)

Finalitats i efectes: formar personal investigador mitjançant la incorporació dels sol·licitants a grups d'investigació per elaborar tesis doctorals a centres o unitats d'investigació i desenvolupament tecnològic sense ànim de lucre ubicats a les Illes Balears

Convocatòria: anual (2024)

Cost: 8.849.143 €

Indicadors: nombre de beneficiaris, nombre de participants, percentatge de dones i homes beneficiaris, i edat dels beneficiaris

Incidència sobre el mercat: incidència positiva sobre el mercat

 

I.5.4

Direcció general: Direcció General de Recerca, Innovació i Transformació Digital

Font de finançament: capítol 7 FF 19213 (FSE+ 60 %)

Descripció: ajuts per incorporar personal investigador al sistema de ciència de les Illes Balears (contractes postdoctorals)

Finalitats i efectes: atreure investigadors altament qualificats per millorar la producció científica

Convocatòria: anual

Cost: 11.079.894 €

Indicadors: nombre de beneficiaris, nombre de participants, percentatge de dones i homes beneficiaris, i edat dels beneficiaris

Incidència sobre el mercat: incidència positiva sobre el mercat

 

I.5.5

Direcció general: Direcció General de Recerca, Innovació i Transformació Digital

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per cofinançar la incorporació de personal tècnic de suport de la investigació al sistema de ciència

Finalitats i efectes: fomentar la investigació científica i tecnològica per enfortir la capacitat d'investigació dels grups d'R+D

Convocatòria: anual (2024 i 2025)

Cost: 1.296.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris, percentatge de dones i homes beneficiaris, i edat dels beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.5.6

Direcció general: Direcció General de Recerca, Innovació i Transformació Digital

Font de finançament: capítol 4 FF 31111 (FEDER 60 %)

Descripció: ajuts per a empreses i entitats sense ànim de lucre que facin activitats de recerca científica i tecnològica

Finalitats i efectes: promoure i generar nou coneixement, tant científic com tecnològic, que promogui una recerca d'excel·lència, donant suport a empreses i entitats sense ànim de lucre

Convocatòria: anual

Cost: 5.000.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats i nombre de projectes subvencionats

Incidència sobre el mercat: incidència positiva sobre el mercat

 

I.5.7

Direcció general: Direcció General de Recerca, Innovació i Transformació Digital

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per a estades breus a centres d'R+D espanyols o estrangers (borses de viatge)

Finalitats i efectes: cofinançar la mobilitat predoctoral i postdoctoral per fer estades breus a centres d'R+D de fora de les Illes Balears

Convocatòria: anual (2024 i 2025)

Cost: 850.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris i percentatge de dones i homes beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.5.8

Direcció general: Direcció General de Recerca, Innovació i Transformació Digital

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts dirigits al funcionament d'agrupacions empresarials innovadores de les Illes Balears

Finalitats i efectes: incentivar la consolidació de les agrupacions empresarials innovadores o clústers del coneixement de la comunitat autònoma de les Illes Balears i dels projectes col·laboratius que puguin desenvolupar, cosa que en reforçarà el potencial innovador com a element important en el sistema de ciència, tecnologia i innovació de les Illes Balears i com a mitjà per augmentar la competitivitat i contribuir al creixement sostenible de l'economia de l'arxipèlag

Convocatòria: anual

Cost: 2.100.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats per les agrupacions empresarials innovadores, hores de formacions fetes, nombre de sol·licituds rebudes, percentatge de concessions respecte del nombre de sol·licituds, percentatge d'import concedit respecte del que se sol·licita, import de la convocatòria esgotat o sobrant, comparació de tots aquests indicadors respecte a la darrera convocatòria

Incidència sobre el mercat: incidència positiva sobre el mercat

 

I.5.9

Direcció general: Direcció General de Recerca, Innovació i Transformació Digital

Font de finançament: capítol 4 FF 31111 (FEDER 60 %)

Descripció: ajuts destinats a promoure la capacitat d'innovació, la digitalització, la innovació oberta, la inversió en innovació a les pimes, la creació d'agrupacions empresarials innovadores a les Illes Balears i la millora de la competitivitat per als anys 2024, 2025 i 2026 cofinançats amb fons FEDER 2021-2027

Finalitats i efectes: promoure la capacitat d'innovació, la inversió en innovació, la innovació oberta i la digitalització en pimes i la creació d'agrupacions empresarials innovadores a les Illes Balears per donar així prioritat a l'estratègia de la RIS3 de les Illes Balears per al període 2021-2027 i aconseguir que es desenvolupi i s'implementi correctament

Convocatòria: anual (2024)

Cost: 3.700.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats, nombre de sol·licituds rebudes, nombre de webs o aplicacions implantades o millorades, percentatge de concessions respecte del nombre de sol·licituds, percentatge d'import concedit respecte del que se sol·licita, import de la convocatòria esgotat o sobrant, nombre d'agrupacions empresarials innovadores creades i nombre d'esdeveniments duits a terme

Incidència sobre el mercat: incidència positiva sobre el mercat

 

I.5.10

Direcció general: Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació

Font de finançament: capítol 4 FF 31111 (FEDER 60 %)

Descripció: ajuts per dur a terme projectes transformadors i d'impacte en l'àmbit de l'R+D+I en salut per fomentar l'excel·lència científica del sistema

Finalitats i efectes: fomentar l'excel·lència científica en l'R+D+I en salut, impulsant la generació de nous coneixements en àrees estratègiques de salut i de la recerca translacional, així com potenciar la col·laboració publicoprivada a l'ecosistema d'R+D+I sanitària

Convocatòria: anual (2026)

Cost: 1.800.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats, nombre de beneficiaris, nombre de projectes subvencionats, percentatge de projectes concedits, percentatge de projectes que compleixen els requisits ([nombre de projectes admesos / nombre de projectes presentats] * 100), percentatge de projectes concedits ([nombre de projectes que reben la subvenció / nombre de projectes admesos] * 100) i nombre de llocs de feina en recerca que s'han creat en entitats amb projectes subvencionats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.5.11

Direcció general: Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació

Font de finançament: capítol 7 FF 19213 (FSE+ 60 %)

Descripció: ajuts per contractar personal d'investigació postdoctoral per dur a terme projectes de recerca i per intensificar l'activitat investigadora dins l'ecosistema de coneixement i innovació en salut

Finalitats i efectes: promoure la continuació de la carrera d'investigació de personal investigador postdoctoral i augmentar la massa crítica dels recursos humans dedicats a l'R+D+I en salut de les Illes Balears

Convocatòria: anual (2026)

Cost: 1.057.200 €

Indicadors: nombre de sol·licitants, percentatge de dones i homes beneficiaris, i nombre de contractes postdoctorals concedits

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.5.12

Direcció general: Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació

Font de finançament: capítol 7 FF 19213 (FSE+ 60 %)

Descripció: ajuts per contractar personal d'investigació predoctoral per elaborar tesis doctorals dins l'ecosistema de coneixement i innovació en salut

Finalitats i efectes: promoure la incorporació a la carrera d'investigació de personal investigador predoctoral i augmentar la massa crítica dels recursos humans dedicats a l'R+D+I en salut de les Illes Balears

Convocatòria: anual (2024)

Cost: 1.209.848 €

Indicadors: nombre de sol·licitants, nombre de beneficiaris, percentatge de dones i homes beneficiaris, i nombre de tesis doctorals elaborades

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.5.13

Direcció general: Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació

Font de finançament: capítol 4 FF 31111(FEDER 60 %)

Descripció: ajuts per desenvolupar projectes i aplicar-los de forma pràctica que contribueixin a donar valor als resultats de la investigació en salut de les Illes Balears (proves concepte)

Finalitats i efectes: impulsar i facilitar l'aplicació pràctica dels projectes de recerca; entre aquestes aplicacions hi ha la protecció del coneixement generat, l'anàlisi de la viabilitat tècnica, comercial o social, l'obtenció de prototips tecnològics o les primeres etapes de la creació d'una empresa, la qual cosa fomenta l'excel·lència científica en l'R+D+I en salut i potencia la col·laboració publicoprivada a l'ecosistema d'R+D+I sanitària

Convocatòria: anual (2026)

Cost: 2.000.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats, nombre de beneficiaris, nombre de projectes subvencionats, percentatge de projectes concedits, percentatge de projectes que compleixen els requisits ([nombre de projectes admesos / nombre de projectes presentats] * 100), percentatge de projectes concedits ([nombre de projectes que reben la subvenció / nombre de projectes admesos] * 100) i nombre de llocs de feina creats en entitats beneficiàries de la subvenció

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

I.5.14

Entitat: Institut d'Indústries Culturals de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7

Descripció: ajuts per donar suport a l'adquisició d'equips i maquinària nova que suposi la millora i la modernització del sistema productiu, de gestió i de promoció i afavoreixi la implantació de la transformació digital a la indústria cultural

Finalitats i efectes: contribuir a l'adquisició d'equips i la modernització de les indústries culturals

Convocatòria: anual

Cost: 900.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris, nombre de projectes presentats i subvencionats, i nombre de persones assessorades

Incidència sobre el mercat: incidència positiva sobre el mercat

I.6. Economia circular

I.6.1

Direcció general: Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic

Font de finançament: capítol 4 – capítol 7 FF 19064 (ITS)

Descripció: ajuts per impulsar l'economia social i circular, gestionar de manera sostenible els residus turístics i crear llocs de feina per a persones amb risc d'exclusió social

Finalitats i efectes: impulsar l'economia circular i reduir la quantitat de residus

Convocatòria: anual (2024)

Cost: 1.800.000 €

Indicadors: tones de residus reduïts i nombre de llocs de treball creats a favor de persones amb risc d'exclusió social

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

Objectiu II: ocupació estable i de qualitat

II.1. Creació d'ocupació

II.1.1

Direcció general: Direcció General de Treball i Salut Laboral

Font de finançament: capítol 4 FF 021

Descripció: ajuts destinats a la integració laboral, al foment de l'ocupació i al manteniment dels llocs de treball en empreses del mercat ordinari de treball i centres especials d'ocupació de les persones amb discapacitat

Finalitats i efectes: incloure laboralment persones amb discapacitat

Convocatòria: anual

Cost: 33.000.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

II.1.2

Entitat: Servei d'Ocupació de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4 FF 021

Descripció: ajuts a programes per a la generació d'ocupació, dinamització i impuls al desenvolupament local en el marc de col·laboració amb les entitats locals per promoure i implantar les polítiques actives d'ocupació (PAO)

Finalitats i efectes: intercanviar informació, establir sinergies i donar coherència a les actuacions fetes, i aconseguir com a resultat final més eficàcia en la implantació de programes d'ocupació en general i, en particular, a cada territori

Convocatòria: anual (2025)

Cost: 2.144.625 €

Indicadors: nombre de persones contractades

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

II.2. Formació

II.2.1

Entitat: Servei d'Ocupació de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4 FF 020

Descripció: ajuts adreçats a centres i entitats de formació autoritzats per impartir formació dels graus A, B i C del sistema de formació professional per als anys 2024-2026

Finalitats i efectes: promoure la impartició d'accions formatives adreçades a qualificar persones que vulguin obtenir un títol acadèmic del sistema de formació professional dels graus A, B i C amb l'objectiu de millorar la qualificació professional

Convocatòria: anual

Cost: 42.000.000 €

Indicadors: nombre d'alumnes qualificats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

II.2.2

Entitat: Servei d'Ocupació de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4 FF 020

Descripció: ajuts adreçats a centres i entitats de formació inscrits per impartir formació en el treball per a persones ocupades i persones desocupades

Finalitats i efectes: promoure la impartició d'accions formatives del Catàleg d'especialitats formatives adreçades a qualificar i requalificar persones que vulguin millorar la qualificació professional

Convocatòria: biennal (2025)

Cost: 11.700.000 €

Indicadors: nombre d'alumnes qualificats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

II.2.3

Entitat: Servei d'Ocupació de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4 FF 021

Descripció: ajuts adreçats a entitats que promoguin programes de formació i ocupació per a persones desocupades amb la finalitat de millorar les competències professionals

Finalitats i efectes: millorar les aptituds i les competències professionals de persones treballadores desocupades que hi participen a l'hora que tenen un contracte de formació en alternança

Convocatòria: anual

Cost: 72.000.000 €

Indicadors: nombre de persones formades

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

II.2.4

Entitat: Servei d'Ocupació de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4 FF 021 19213 (FSE+ i FP)

Descripció: beques formatives adreçades a persones desocupades matriculades en els cursos de segon, tercer o quart d'educació secundària per a persones adultes o en cicles de formació professional presencial de grau mitjà o de grau superior sostinguts amb fons públics de la CAIB durant els cursos 2025-2026, 2026-2027 i 2027-2028

Finalitats i efectes: incentivar el retorn al sistema educatiu de persones joves desocupades majors de 18 anys i menors de 30 i persones desocupades majors de 30 anys que abandonaren els estudis d'una manera primerenca i que no disposen del títol d'educació secundària obligatòria o que volen reincorporar-se al sistema educatiu i estudiar algun cicle de formació professional de grau mitjà o superior

Convocatòria: anual (2025)

Cost: 5.700.000 €

Indicadors: nombre de participants

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

II.2.5

Entitat: Servei d'Ocupació de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4 FF 111 i FF 021

Descripció: beques d'assistència i ajuts per a persones treballadores desocupades que siguin alumnes d'especialitats formatives finançades pel Servei d'Ocupació de les Illes Balears per al període 2026-2030

Finalitats i efectes: incentivar la participació de les persones desocupades en les accions formatives finançades pel Servei d'Ocupació de les Illes Balears i promoure el retorn a la formació de joves desocupats d'entre 16 i 29 anys; augmentar la probabilitat de finalitzar amb èxit la formació per a les persones desocupades majors de 30 anys i les víctimes de violència masclista, i concedir ajust en concepte de transport, manutenció, allotjament i conciliació

Convocatòria: anual (2025)

Cost: 5.000.000 €

Indicadors: nombre de participants

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

II.2.6

Entitat: Institut d'Innovació Empresarial de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4

Descripció: premis Iemprènjove als millors projectes empresarials entre els estudiants d'educació secundària i de cicles formatius de formació professional

Finalitats i efectes: formar alumnes de secundària i de cicles formatius en competències emprenedores

Convocatòria: anual

Cost: 60.000 €

Indicadors: nombre de participants

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

II.2.7

Entitat: Escola Balear d'Administració Pública

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per fomentar i finançar les despeses ocasionades per la preparació de les proves selectives d'ingrés en els grups amb més dificultat de cobertura de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i dels organismes autònoms que en depenen, que gestiona l'Escola Balear d'Administració Pública

Finalitats i efectes: promoure i facilitar la preparació de les proves selectives d'ingrés en els cossos i escales dels grups o subgrups amb dificultat de cobertura de places

Convocatòria: anual (2024 i 2025)

Cost: 300.000 €

Indicadors: nombre de persones que superen els processos selectius d'accés dels grups o subgrups que es pretén subvencionar

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

II.3. Seguretat

II.3.1

Entitat: Institut Balear de Salut i Seguretat Laboral

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per potenciar la cultura de la seguretat i la salut laboral en el treball, inclòs l'aspecte de salut mental

Finalitats i efectes: millorar les condicions de seguretat i salut de les persones treballadores

Convocatòria: anual

Cost: 800.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats i subvencionats i nombre de centres de treball i treballadors afectats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

II.4. Conciliació

II.4.1

Entitat: Institut Balear de la Dona

Font de finançament: capítol 4 FF 090

Descripció: ajuts a entitats sense ànim de lucre per finançar projectes de foment i de suport a la igualtat d'oportunitats entre dones i homes

Finalitats i efectes: fomentar la igualtat d'oportunitats entre dones i homes

Convocatòria: anual

Cost: 900.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats i subvencionats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

II.4.2

Direcció general: Direcció General de Treball i Salut Laboral

Font de finançament: capítol 4 FF 23090

Descripció: ajuts destinats a implantar plans d'igualtat i accions d'igualtat

Finalitats i efectes: corregir les desigualtats per raó de gènere en el mercat laboral

Convocatòria: anual (2024)

Cost: 1.000.000 €

Indicadors: nombre d'empreses que sense estar-hi obligades han implantat un pla d'igualtat a causa de la subvenció

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

II.4.3

Direcció general: Direcció General de Treball i Salut Laboral

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts destinats a la conciliació de la vida personal, familiar i laboral

Finalitats i efectes: fomentar la conciliació de la vida personal, familiar i laboral; eliminar la bretxa salarial de gènere, i compensar els costs empresarials que suposa la conciliació de la vida laboral i familiar

Convocatòria: anual (2024)

Cost: 635.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

II.4.4

Direcció general: Direcció General d'Infància, Joventut, Famílies, Igualtat i Diversitat

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per organitzar activitats d'educació en el temps lliure infantil i juvenil que duguin a terme entitats integrants de l'Administració local i associacions de famílies d'alumnat de centres docents de les Illes Balears per facilitar la conciliació de la vida familiar i laboral durant les vacances escolars

Finalitats i efectes: promoure la igualtat d'oportunitats en l'accés i permanència en l'ocupació de dones i homes, així com remoure els obstacles que poden produir sobre l'ocupació les responsabilitats de les persones treballadores derivades de l'àmbit familiar o domèstic i altres situacions que pertanyen a aquest àmbit, i fomentar l'ocupació de qualitat en el sector del lleure educatiu

Convocatòria: anual

Cost: 3.150.000 €

Indicadors: nombre d'entitats perceptores de la subvenció, i nombre de famílies i menors beneficiats per la mesura

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

II.5. Participació institucional

II.5.1

Direcció general: Direcció General de Relacions Institucionals i de Relacions amb el Parlament

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per donar suport a l'activitat de les reials acadèmies de les Illes Balears

Finalitats i efectes: facilitar a les corporacions de dret públic la realització dels seus fins d'estudi i la generació de coneixement, i afavorir la seva transferència a les institucions i a la societat

Convocatòria: anual

Cost: 114.000 €

Indicadors: nombre d'activitats fetes, nombre d'estudis publicats, percentatge d'activitats obertes al públic i percentatge de les activitats difoses o emeses per mitjans electrònics

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

II.5.2

Direcció general: Direcció General de Treball i Salut Laboral

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts destinats a finançar la participació institucional de les organitzacions empresarials i sindicals més representatives i el foment del fet sindical i de l'activitat empresarial, així com també la formació per a la negociació col·lectiva i el diàleg social

Finalitats i efectes: compensar els costs que suposa la participació institucional a les organitzacions empresarials i sindicals i donar-los suport per promoure i defensar els interessos econòmics i socials que els són propis

Convocatòria: anual

Cost: 5.794.989 €

Indicadors: nombre de beneficiaris i nombre d'assistències i participacions

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

II.5.3

Direcció general: Direcció General d'Empresa, Autònoms i Comerç

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per fomentar la cooperació empresarial i sindical en l'àmbit del comerç mitjançant el suport a les organitzacions sindicals i empresarials amb prou representativitat per negociar el conveni laboral del sector del comerç

Finalitats i efectes: donar suport a aquestes entitats per promoure i defensar els interessos econòmics i socials dins el sector del comerç

Convocatòria: anual

Cost: 900.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

II.6. Oportunitat d'ocupació

II.6.1

Entitat: Servei d'Ocupació de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4 FF 021 i FF 19213 (FSE+)

Descripció: ajuts adreçats a entitats locals o entitats vinculades a aquestes, al sector públic instrumental i a la Universitat de les Illes Balears per contractar persones desocupades i millorar-ne l'ocupabilitat

Finalitats i efectes: possibilitar que persones desocupades puguin obtenir pràctica professional a fi de mantenir les competències professionals i millorar-ne l'ocupabilitat

Convocatòria: anual

Cost: 129.776.625 €

Indicadors: nombre de persones contractades

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

II.6.2

Direcció general: Direcció General de Relacions Institucionals i de Relacions amb el Parlament

Font de finançament: capítol 4

Descripció: beques del Programa de Formació en Acció Exterior i Unió Europea per dur a terme pràctiques professionals a l'Oficina de les Illes Balears a Brussel·les

Finalitats i efectes: facilitar als titulats universitaris la realització de pràctiques professionals que els permetin adquirir coneixements teòrics i pràctics en matèria d'Acció Exterior i Unió Europea per accedir al mercat laboral

Convocatòria: anual

Cost: 300.000 €

Indicadors: nombre de beques atorgades i nombre de beneficiaris que hagin trobat una feina en els sis mesos següents a la finalització de la beca

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

II.6.3

Entitat: Institut Balear de la Joventut

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts i premis per fomentar l'autoocupació entre les persones joves de 18 a 30 anys

Finalitats i efectes: contribuir a millorar l'ocupabilitat dels joves

Convocatòria: anual

Cost: 180.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats i nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

Objectiu III: millora de la qualitat de vida dels ciutadans

III.1. Reforç i promoció de la salut

III.1.1

Direcció general: Direcció General de Salut Pública

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per dur a terme programes i projectes de promoció de la salut en l'àmbit comunitari i col·lectius en risc d'exclusió social

Finalitats i efectes: millorar la capacitat de la població d'intervenir positivament sobre la seva salut i contribuir a la transformació de les persones en subjectes actius del canvi social i a la reducció de les desigualtats socials

Indicadors: nombre d'entitats que es presenten, percentatge de projectes que compleixen els requisits ([nombre de projectes admesos / nombre de projectes presentats] * 100), percentatge de projectes concedits ([nombre de projectes que reben la subvenció / nombre de projectes admesos] * 100), puntuació mitjana, mediana i rang obtinguts pels projectes, puntuació mitjana, mediana i rang obtinguts en l'apartat «Contribució a la reducció de desigualtats» (puntuació màxima: 6) i puntuació mitjana, mediana i rang obtinguts en l'apartat «Contribució a la igualtat de gènere» (puntuació màxima: 1)

Convocatòria: anual

Cost: 105.000 €

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.1.2

Direcció general: Direcció General de Salut Pública

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per dur a terme programes i projectes de promoció i educació per a la salut als centres educatius que participen en el Programa de Centres Educatius Promotors de la Salut de les Illes Balears

Finalitats i efectes: impulsar la promoció i l'educació en la salut de la infància i de la joventut a partir de programes i projectes de salut als centres educatius promotors de salut de les Illes Balears amb la participació de tota la comunitat educativa, millorar-ne la capacitat d'intervenir positivament sobre la salut i contribuir a la transformació de les persones en subjectes actius del canvi social

Indicadors: percentatge de centres educatius que es presenten a la convocatòria de subvencions, puntuació mitjana, mediana i rang obtinguts pels projectes, puntuació mitjana, mediana i rang obtinguts en l'apartat «Contribució a la reducció de desigualtats» (puntuació màxima: 6), puntuació mitjana, mediana i rang obtinguts en l'apartat «Contribució a la igualtat de gèneres» (puntuació màxima: 1) i valoració qualitativa de la manera com els projectes contribueixen a l'equitat

Convocatòria: anual

Cost: 75.000 €

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.1.3

Direcció general: Direcció General de Salut Pública

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts a associacions municipals o autonòmiques per a la promoció de la donació de sang i la captació de donants mitjançant cita prèvia a tots els municipis de les Illes Balears

Finalitats i efectes: augmentar el nombre de donants de sang per poder arribar a l'autosuficiència en matèria d'hemodonació, amb garanties transfusionals i amb la màxima eficiència dels recursos, tant materials com de personal

Indicadors: percentatge de variació de donants en relació amb l'any anterior, nombre de fires, diades i actes esportius per a la distribució acreditada d'informació promocional editada per la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears arreu de l'arxipèlag, i percentatge de variació de voluntaris anuals incorporats al cens de l'associació

Convocatòria: anual

Cost: 30.000 €

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.1.4

Direcció general: Direcció General de Salut Pública

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per a la prevenció de la infecció del VIH i altres infeccions de transmissió sexual en la població general i en col·lectius específics de persones afectades

Finalitats i efectes: disminuir el nombre de noves infeccions pel VIH i altres infeccions de transmissió sexual, així com millorar la qualitat de vida de les persones afectades i les de les seves famílies disminuint l'estigma i la discriminació

Indicadors: percentatge de nous casos d'infeccions pel VIH i altres infeccions de transmissió sexual respecte a l'any anterior, nombre de persones al programa (característiques sociodemogràfiques), nombre d'actuacions duites a terme, nombre de proves fetes, taxa de positivitat i nombre d'activitats de formació

Convocatòria: anual

Cost: 135.000 €

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.1.5

Direcció general: Direcció General de Salut Pública

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per a associacions de pacients

Finalitats i efectes: desenvolupar activitats destinades a millorar la qualitat de vida de persones amb problemes de salut

Indicadors: nombre d'entitats que s'hi presenten, percentatge de representativitat de les entitats que s'hi presenten, percentatge d'entitats que desenvolupen les activitats a més d'una illa, percentatge de projectes que compleixen els requisits ([nombre de projectes admesos / nombre de projectes presentats] * 100), percentatge de projectes concedits ([nombre de projectes que reben la subvenció / nombre de projectes admesos] * 100), puntuació mitjana, mediana i rang obtinguts pels projectes, i puntuació mitjana, mediana i rang obtinguts en l'apartat «Contribució a la igualtat de gènere»

Convocatòria: anual

Cost: 135.000 €

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.1.6

Direcció general: Direcció General de Salut Pública

Font de finançament: capítol 4 FF 2X038 PADIB

Descripció: ajuts per a projectes de prevenció i reducció de danys de consum de drogues associades a relacions sexuals

Finalitats i efectes: fomentar projectes dirigits a identificar i intervenir en persones que fan un consum de substàncies associades a relacions sexuals de risc

Convocatòria: anual

Cost: 45.000 €

Indicadors: nombre de formacions, nombre de participants en la formació, nombre de persones que acudeixen al servei i als quals s'avalua la pràctica de sexe químic (diferenciant les dades per sexe) i nombre de material elaborat

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.1.7

Direcció general: Direcció General de Salut Pública

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per dur a terme programes i projectes que promoguin la seguretat dels aliments en els entorns familiar, comunitari, empresarial, educatiu o institucional

Finalitats i efectes: millorar el coneixement en matèria de seguretat alimentària, ja siguin empreses alimentàries, col·lectius poblacionals específics o població general

Convocatòria: anual

Cost: 20.000 €

Indicadors: nombre d'accions formatives programades i fetes, nombre de participants convocats a les accions formatives programades i nombre efectiu de participants, nombre de projectes presentats, nombre de sancions o mesures cautelars proposades per incompliments sanitaris detectats en controls fets a establiments alimentaris on treballen els participants dels programes o projectes subvencionats un cop hagin finalitzat o abans del començament dels programes o projectes subvencionats i puntuació sanitària mitjana dels controls fets a establiments alimentaris on treballen o abans del començament dels programes o projectes subvencionats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.1.8

Entitat: Institut Balear de la Joventut

Font de finançament: capítol 4

Descripció: premis destinats als centres educatius i als joves que s'atorguen per elaborar vídeos de temàtica relacionada amb la donació de sang

Finalitats i efectes: promoure la donació de sang i garantir el relleu generacional del col·lectiu de les persones donants de sang a les Illes Balears amb la incorporació dels joves

Convocatòria: anual

Cost: 15.000 €

Indicadors: nombre de vídeos rebuts i nombre de participants

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

III.2. Millora del sistema educatiu i reducció del fracàs escolar

III.2.1

Direcció general: Direcció General de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts a famílies i institucions (APIMA i federacions)

Finalitats i efectes: contribuir econòmicament a les tasques organitzades per aquestes institucions

Convocatòria: anual

Cost: 1.050.000 €

Indicadors: nombre d'associacions sol·licitants dels centres sostinguts amb fons públics

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.2.2

Direcció general: Direcció General de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per a tallers de llengua catalana per a joves nouvinguts per millorar la competència comunicativa en català

Finalitats i efectes: millorar les destreses de comprensió oral i escrita per afavorir la integració de l'alumnat nouvingut al sistema educatiu

Convocatòria: anual

Cost: 65.000 €

Indicadors: nombre de centres concertats sol·licitants

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.2.3

Direcció general: Direcció General de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per possibilitar l'accés de l'alumnat a un acompanyament escolar desenvolupat voluntàriament per personal docent dels centres concertats de les Illes Balears

Finalitats i efectes: millorar el rendiment acadèmic dels alumnes i reduir la taxa d'abandonament escolar i desigualtats

Convocatòria: anual

Cost: 1.132.000 €

Indicadors: nombre de centres docents concertats participants i nombre de grups d'alumnes autoritzats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.2.4

Direcció general: Direcció General de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts a la xarxa complementària de la xarxa d'escoles infantils públiques de primer cicle de les Illes Balears

Finalitats i efectes: ajudar els titulars dels centres que conformen la xarxa complementària de la xarxa d'escoles infantils públiques de primer cicle donant suport al funcionament dels serveis educatius d'atenció primerenca

Convocatòria: anual

Cost: 786.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.2.5

Secretària Autonòmica: Secretària Autonòmica de Desenvolupament Educatiu

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts individualitzats de menjador escolar per motius socioeconòmics per als cursos 2024-2025, 2025-2026 i 2026-2027

Finalitats i efectes: compensar els alumnes que cursen estudis a centres docents públics no universitaris, en els nivells de segon cicle d'educació infantil, educació primària i educació secundària obligatòria, així com els alumnes que cursin estudis a centres de primer cicle d'educació infantil que formin part de la xarxa d'escoletes públiques o de la xarxa educativa complementària, amb el finançament de part del cost del servei de menjador, quan hi concorrin determinades circumstàncies socioeconòmiques per afavorir-ne l'escolarització

Convocatòria: anual

Cost: 28.500.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.2.6

Secretària Autonòmica: Secretària Autonòmica de Desenvolupament Educatiu

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts d'alimentació per a alumnes de centres d'educació secundària que no disposen del servei de menjador escolar

Finalitats i efectes: estendre la possibilitat de tramitar ajuts als alumnes de secundària escolaritzats a centres on no poden gaudir del servei de menjador escolar finançant la totalitat o part del cost del plat del dia o piscolabis saludable del servei de cafeteria quan hi concorrin determinades circumstàncies socioeconòmiques a fi d'afavorir-ne l'escolarització

Convocatòria: anual

Cost: 1.500.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.2.7

Direcció general: Direcció General de Planificació i Gestió Educatives

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts a les escoles municipals de música i dansa reconegudes i als conservatoris municipals per impartir ensenyaments reglats i no reglats de música

Finalitats i efectes: fomentar i donar suport als ensenyaments de música i dansa

Convocatòria: anual

Cost: 1.517.100 €

Indicadors: nombre d'escoles de música beneficiàries, nombre de conservatoris municipals beneficiaris i nombre d'alumnes beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.2.8

Direcció general: Direcció General de Planificació i Gestió Educatives

Font de finançament: capítol 4

Descripció: premis extraordinaris d'ensenyaments artístics professionals de dansa de les Illes Balears

Finalitats i efectes: fomentar, donar suport i reconèixer la trajectòria acadèmica i professional de l'alumnat dels ensenyaments professionals de dansa amb un rendiment brillant en els estudis i maduresa professional per facilitar que puguin accedir als ensenyaments superiors de dansa que no s'imparteixen a les Illes Balears

Convocatòria: anual

Cost: 4.800 €

Indicadors: nombre d'alumnes que s'hi presenten

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.2.9

Direcció general: Direcció General de Planificació i Gestió Educatives

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per a les associacions de directors de centres educatius

Finalitats i efectes: fomentar, donar suport i reconèixer les tasques de les associacions de directors de centres educatius

Convocatòria: anual

Cost: 60.000 €

Indicadors: nombre d'associacions i centres representats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.2.10

Direcció general: Direcció General de Planificació i Gestió Educatives

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per als auxiliars de conversa

Finalitats i efectes: proveir els centres docents de les Illes Balears d'un parlant nadiu, referent lingüístic i cultural, per millorar i desenvolupar la competència comunicativa en llengua estrangera dels alumnes

Convocatòria: anual

Cost: 5.106.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris de l'ajut i nombre de centres docents als quals s'assigna un auxiliar de conversa

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.2.11

Direcció general: Direcció General de Planificació i Gestió Educatives

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per a l'aprenentatge de llengües estrangeres de l'alumnat de les Illes Balears

Finalitats i efectes: millorar l'adquisició de destreses de comprensió i expressió oral i escrita en llengües estrangeres dels alumnes de les Illes Balears

Convocatòria: anual

Cost: 1.780.000 €

Indicadors: nombre d'alumnes beneficiaris de l'ajut

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.2.12

Direcció general: Direcció General de Planificació i Gestió Educatives

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per als centres docents concertats per dur a terme projectes educatius en col·laboració amb centres educatius d'altres països que incloguin intercanvis d'alumnat o de professorat de les Illes Balears per a l'aprenentatge de llengües estrangeres

Finalitats i efectes: millorar l'adquisició de destreses de comprensió i expressió oral i escrita en llengües estrangeres d'alumnes i professors

Convocatòria: anual

Cost: 330.000 €

Indicadors: nombre de projectes d'intercanvi i nombre d'alumnes i professors participants

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.2.13

Direcció general: Direcció General de Planificació i Gestió Educatives

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per al professorat de les Illes Balears per a l'actualització lingüística i metodològica en llengües estrangeres

Finalitats i efectes: millorar l'adquisició de destreses de comprensió i expressió oral i escrita i la metodologia en llengües estrangeres del professorat

Convocatòria: anual

Cost: 570.000 €

Indicadors: nombre de professors beneficiaris dels ajuts

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.2.14

Direcció general: Direcció General de Formació Professional i Ordenació Educativa

Font de finançament: capítol 4

Descripció: premis extraordinaris de batxillerat a les Illes Balears

Finalitats i efectes: afavorir el rendiment acadèmic i millorar la preparació dels alumnes de batxillerat, incentivar els alumnes que volen participar en la convocatòria dels premis nacionals de batxillerat perquè es valori l'excel·lència, l'esforç i el rendiment acadèmic d'aquests alumnes

Convocatòria: anual

Cost: 15.000 €

Indicadors: nombre de sol·licituds i nombre de premis concedits

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.2.15

Direcció general: Direcció General de Formació Professional i Ordenació Educativa

Font de finançament: capítol 4

Descripció: premis per als alumnes de batxillerat de les Illes Balears amb aprofitament acadèmic excel·lent

Finalitats i efectes: valorar l'excel·lència, l'esforç i el rendiment acadèmic dels alumnes de batxillerat, donar reconeixement oficial als mèrits dels alumnes que demostren una especial dedicació als estudis i potenciar la millora dels resultats acadèmics en l'etapa del batxillerat

Convocatòria: anual

Cost: 114.000 €

Indicadors: nombre de sol·licituds i nombre de premis concedits

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.2.16

Direcció general: Direcció General d'Universitats i Ensenyaments Artístics Superiors

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts de desplaçament per a alumnes d'ensenyaments artístics superiors

Finalitats i efectes: fomentar els ensenyaments artístics superiors

Convocatòria: anual

Cost: 36.000 €

Indicadors: nombre de sol·licituds i nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.2.17

Direcció general: Direcció General d'Universitats i Ensenyaments Artístics Superiors

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts de mobilitat per a alumnes d'ensenyaments artístics superiors per fer estades Erasmus+

Finalitats i efectes: fomentar els ensenyaments artístics superiors

Convocatòria: anual

Cost: 22.500 €

Indicadors: nombre de sol·licituds i nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.2.18

Direcció general: Direcció General d'Universitats i Ensenyaments Artístics Superiors

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per a alumnes amb aprofitament acadèmic excel·lent

Finalitats i efectes: fomentar els ensenyaments artístics superiors

Convocatòria: anual

Cost: 13.500 €

Indicadors: nombre de sol·licituds i nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

III.3. Promoció dels estudis universitaris i de formació professional

III.3.1

Direcció general: Direcció General de Formació Professional i Ordenació Educativa

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts a les empreses que formalitzin un contracte de formació i aprenentatge o un contracte de formació en alternança amb un alumne d'un cicle formatiu de formació professional en modalitat dual del sistema educatiu

Finalitats i efectes: millorar la qualitat d'aquests ensenyaments i reforçar la formació pedagògica dels tutors d'empresa, compensar les despeses derivades de la dedicació d'hores invertides en el seguiment curricular dels alumnes dins l'empresa i en l'establiment d'una relació amb el tutor del centre educatiu

Convocatòria: anual

Cost: 1.200.000 €

Indicadors: nombre d'alumnes de formació professional en modalitat dual del sistema educatiu contractats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.3.2

Direcció general: Direcció General de Formació Professional i Ordenació Educativa

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts de mobilitat per a estudiants de formació professional del sistema educatiu que cursen els estudis a una illa diferent de l'illa de residència dins les Illes Balears

Finalitats i efectes: compensar la dificultat addicional que suposa la distribució insular del territori balear perquè els estudiants de les Illes Balears puguin triar un centre de formació a una de les Illes Balears distinta de l'illa de residència

Convocatòria: anual

Cost: 750.000 €

Indicadors: nombre d'alumnes de formació professional que canviïn l'illa de residència per estudiar formació professional del sistema educatiu

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.3.3

Direcció general: Direcció General de Formació Professional i Ordenació Educativa

Font de finançament: capítol 4

Descripció: premis extraordinaris de formació professional de cicles formatius de grau superior

Finalitats i efectes: potenciar la formació professional de qualitat i reconèixer la trajectòria acadèmica i professional dels alumnes

Convocatòria: anual

Cost: 66.000 €

Indicadors: nombre de sol·licituds i nombre de premis concedits

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.3.4

Direcció general: Direcció General de Formació Professional i Ordenació Educativa

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts econòmics a corporacions locals, mancomunitats de municipis, organitzacions no governamentals, associacions professionals i empresarials sense ànim de lucre, i entitats d'economia social per desenvolupar accions de formació professional del sistema educatiu

Finalitats i efectes: fomentar la inserció professional, el retorn al sistema educatiu i la formació permanent, la inclusió en el mercat laboral de persones en risc d'exclusió, la reducció de l'abandonament escolar i l'increment de l'accés a estudis no obligatoris

Convocatòria: anual

Cost: 3.044.250 €

Indicadors: percentatge d'alumnes que finalitzen el programa

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.3.5

Direcció general: Direcció General d'Universitats i Ensenyaments Artístics Superiors

Font de finançament: capítol 4 (2024: FI022 33 %)

Descripció: ajuts de desplaçament per a alumnes universitaris per cursar estudis universitaris fora de l'illa de residència

Finalitats i efectes: fomentar els estudis universitaris

Convocatòria: anual

Cost: 9.000.000 €

Indicadors: nombre de sol·licituds i nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.3.6

Direcció general: Direcció General d'Universitats i Ensenyaments Artístics Superiors

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts de desplaçament per a alumnes universitaris de postgrau

Finalitats i efectes: fomentar els estudis universitaris de postgrau

Convocatòria: anual

Cost: 60.000 €

Indicadors: nombre de sol·licituds i nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.3.7

Direcció general: Direcció General d'Universitats i Ensenyaments Artístics Superiors

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts de mobilitat per a alumnes universitaris per fer estades Erasmus+ o SICUE

Finalitats i efectes: fomentar els estudis universitaris

Convocatòria: anual

Cost: 300.000 €

Indicadors: nombre de sol·licituds i nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.3.8

Direcció general: Direcció General d'Universitats i Ensenyaments Artístics Superiors

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts d'allotjament per fomentar la integració dels nous estudiants de la Universitat de les Illes Balears a la vida acadèmica del campus universitari

Finalitats i efectes: fomentar els estudis universitaris de grau

Convocatòria: anual

Cost: 744.000 €

Indicadors: nombre de sol·licituds i nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.3.9

Direcció general: Direcció General d'Universitats i Ensenyaments Artístics Superiors

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per a alumnes de la Universitat de les Illes Balears amb aprofitament acadèmic excel·lent

Finalitats i efectes: fomentar els estudis universitaris

Convocatòria: anual

Cost: 90.000 €

Indicadors: nombre de sol·licituds i nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.3.10

Direcció general: Direcció General d'Universitats i Ensenyaments Artístics Superiors

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per a accions de política estratègica universitària

Finalitats i efectes: fomentar els ensenyaments universitaris, finançar activitats de les associacions d'alumnes universitaris de les Illes Balears, fomentar la formació permanent dels professors universitaris, fomentar l'organització d'activitats de caràcter acadèmic, cultural i informatiu vinculades al món universitari o per participar-hi, fomentar la mobilitat del personal docent i investigador i del personal d'administració i serveis de la Universitat de les Illes Balears, fomentar la recerca a la comunitat autònoma de les Illes Balears i fomentar projectes d'innovació pedagògica universitària i de formació inicial del professorat

Convocatòria: anual

Cost: 60.000 €

Indicadors: nombre de cursos, jornades i seminaris fets

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.3.11

Direcció general: Direcció General d'Universitats i Ensenyaments Artístics Superiors

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts de formació de professorat universitari (FPU)

Finalitats i efectes: millorar la competitivitat de la Universitat de les Illes Balears i formar el professorat universitari en àrees de coneixement amb dèficit estructural de professorat acreditat

Convocatòria: anual

Cost: 2.892.000 €

Indicadors: nombre de sol·licituds, nombre de beneficiaris i nombre de tesis llegides

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

III.4. Protecció de col·lectius vulnerables

III.4.1

Entitat: Institut Balear de la Dona

Font de finançament: capítol 4 FF 090

Descripció: ajuts a entitats públiques d'àmbit local per finançar l'impuls de les taules de coordinació per abordar les violències masclistes d'àmbit local (2024-2027)

Finalitats i efectes: fomentar la igualtat d'oportunitats entre dones i homes

Convocatòria: anual (2024)

Cost: 6.000.000 €

Indicadors: accions desenvolupades en matèria d'igualtat, prevenció i intervenció en violències masclistes

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.2

Direcció General: Direcció General de Prestacions, Farmàcia i Consum

Font de finançament: capítol 6

Descripció: ajuts per finançar el lliurament dels premis en l'àmbit autonòmic per la tasca duita a terme per tots els centres educatius, el professorat i l'alumnat participants en el concurs escolar Consumòpolis

Finalitats i efectes: sensibilitzar els escolars en la importància que té dur a terme actes de consum de forma conscient, crítica, solidària i responsable, potenciar i desenvolupar habilitats i destreses bàsiques i transversals com la recerca d'informació, el treball autònom, la col·laboració i la participació de tots els membres dels equips participants en la consecució d'un objectiu comú

Indicadors: nombre de centres participants en el concurs i distribució geogràfica i nombre d'alumnes participants en el concurs

Convocatòria: anual

Cost: 45.000 €

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.3

Direcció General: Direcció General de Prestacions, Farmàcia i Consum

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per finançar programes i projectes d'informació, educació, formació, atenció i assessorament a les persones consumidores i usuàries, així com la representació de les associacions en les sessions dels òrgans col·legiats a les quals hagin estat convocades i impliquin desplaçaments entre illes

Finalitats i efectes: donar a conèixer els drets i deures de les persones consumidores i usuàries, i les formes més adequades per exercir-los, actualitzar els coneixements i millorar les competències de les persones consumidores i usuàries, formadors i professionals de consum, editar materials i publicacions relacionats amb la informació, l'educació, la formació i l'assessorament de les persones consumidores i usuàries, i impulsar la col·laboració i el diàleg entre les associacions de consumidors i usuaris i qualsevol altre òrgan o entitat de l'Administració

Convocatòria: anual

Cost: 135.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats i subvencionats, nombre de persones consumidores que reben assessorament personalitzat, nombre de persones que han participat en activitats grupals d'informació, educació i formació sobre temes de consum, nombre de publicacions i material propi editat sobre temes de consum, nombre d'activitats divulgatives fetes en els mitjans de comunicació per fer difusió sobre temes de consum i nombre de sessions dels òrgans col·legiats en matèries d'interès general o sectorial a les quals hagi acudit l'associació i impliqui desplaçament entre illes

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.4

Direcció general: Direcció General de Cooperació i Immigració

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts adreçats a entitats sense ànim de lucre que gestionen serveis i programes d'atenció social, d'orientació i d'integració per fomentar la inclusió social de persones immigrants per cobrir necessitats bàsiques

Finalitats i efectes: reduir la vulnerabilitat i l'exclusió, proporcionar cobertura de les necessitats bàsiques i facilitar la integració social de la població immigrant a les Illes Balears

Convocatòria: anual

Cost: 2.100.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats i subvencionats, percentatge de dones beneficiàries directes respecte al total dels destinataris dels projectes subvencionats, percentatge d'assoliment dels indicadors de resultats dels projectes subvencionats (mitjançant les fonts de verificació) i percentatge sobre el total d'associacions d'immigrants beneficiàries

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.5

Direcció general: Direcció General de Cooperació i Immigració

Font de finançament: capítol 4 FF 19213

Descripció: ajuts adreçats a entitats del tercer sector que gestionen serveis i itineraris d'atenció social per facilitar l'abandonament de l'exercici de la prostitució i de la venda ambulant no autoritzada per part de població immigrant

Finalitats i efectes: reduir la vulnerabilitat i l'exclusió, proporcionar cobertura de les necessitats bàsiques i facilitar la integració social de la població immigrant que exerceix la prostitució i la venda ambulant no autoritzada a les Illes Balears

Convocatòria: anual

Cost: 1.980.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats i subvencionats, percentatge de dones beneficiàries directes respecte al total dels destinataris dels projectes subvencionats, percentatge d'assoliment dels indicadors de resultats dels projectes subvencionats (mitjançant les fonts de verificació) i percentatge sobre el total d'associacions d'immigrants beneficiàries de subvenció

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.6

Direcció general: Direcció General d'Infància, Joventut, Famílies, Igualtat i Diversitat

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per contractar personal monitor addicional per atendre persones d'entre 3 i 18 anys amb un grau reconegut de dependència que participin en activitats d'educació en el temps lliure infantil i juvenil que es desenvolupin a les Illes Balears durant l'estiu

Finalitats i efectes: contribuir a fer que els infants i els joves amb diversitat funcional o cognitiva puguin gaudir d'un lleure de qualitat en igualtat d'oportunitats a totes les illes i facilitar a les persones i les entitats organitzadores d'aquestes activitats el compliment del que disposa l'apartat 9 de l'article 48 del Decret 23/2018, de 6 de juliol, pel qual es despleguen diversos aspectes de la normativa de joventut i de lleure

Convocatòria: biennal (2024 i 2026)

Cost: 188.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris, nombre de monitors contractats i nombre de participants als quals s'ha pogut atendre gràcies a aquests ajuts

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.7

Direcció general: Direcció General d'Infància, Joventut, Famílies, Igualtat i Diversitat

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts destinats a entitats sense ànim de lucre per finançar programes en matèria d'acció social, orientats a proporcionar els mitjans de prevenció, d'informació, d'atenció i d'ajuda a les persones que els necessiten a causa de les dificultats de desenvolupament a la societat per als anys 2024-2026

Finalitats i efectes: aportar les eines i la capacitació necessàries per desenvolupar estratègies efectives per a la prevenció de conductes de risc, prevenir i tractar el maltractament infantil, executar programes d'atenció social a menors afectats per malalties oncològiques i desenvolupar atenció social a menors hospitalitzats

Convocatòria: anual

Cost: 370.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris, nombre de projectes presentats i subvencionats, nombre de població i àmbit territorial atès

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.8

Direcció general: Direcció General d'Infància, Joventut, Famílies, Igualtat i Diversitat

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts destinats a finançar entitats sense ànim de lucre que desenvolupen programes en matèria de desplaçament de menors estrangers a fi de rebre tractament mèdic o d'escolarització o per gaudir de vacances

Finalitats i efectes: proporcionar als menors estrangers millors condicions de vida durant les vacances d'estiu o escolars, un tractament mèdic especialitzat o la intervenció quirúrgica que necessiten o la continuació o ampliació dels estudis en un centre d'ensenyament autoritzat a Espanya, amb un programa de temps complet que condueixi a l'obtenció d'un títol o certificat d'estudis

Convocatòria: anual

Cost: 48.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris i nombre de projectes presentats i subvencionats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.9

Direcció general: Direcció General d'Infància, Joventut, Famílies, Igualtat i Diversitat

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per finançar projectes destinats a executar els anys 2024 i 2025-2026:

— Estratègies, instruments i materials que facilitin la incorporació de mesures de responsabilitat social de les empreses en polítiques LGTBI.

— Activitats formatives en diversitat sexual i de gènere relacionades amb qualsevol dels àmbits sensibles que estableix la Llei 8/2016, de 30 de maig, per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per erradicar l'LGTBI-fòbia.

— Accions de recerca i estudis relacionats amb les causes, les característiques i les dificultats d'identificació dels problemes i les conseqüències de l'LGTBI-fòbia com una manifestació més de les violències masclistes.

Finalitats i efectes: oferir a les empreses de les Illes Balears instruments perquè puguin desenvolupar accions de responsabilitat social en polítiques LGTBI a l'efecte d'evitar situacions de rebuig o de discriminació de les persones per raó de la seva orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere i característiques sexuals; millorar la capacitació en matèria de diversitat sexual i de gènere en els àmbits sensibles que estableix la Llei en vigor a l'efecte de proporcionar eines per millorar el bon tracte en la intervenció que s'ofereix des dels serveis d'atenció al territori de les Illes Balears a les persones i famílies LGTBIQ+, i ampliar els coneixements en relació amb les causes, les característiques i les dificultats d'identificació dels problemes i de les conseqüències de l'LGTBI-fòbia a l'efecte de disposar de dades sobre aquesta matèria que ajudin a elaborar polítiques públiques antidiscriminatòries en clau LGTBI arreu del territori de les Illes Balears

Convocatòria: anual (2024 i 2025)

Cost: 370.000 €

Indicadors: nombre d'entitats LGTBI que es presenten a la convocatòria segons anys d'experiència en la defensa dels drets de les persones LGTBIQ+, nombre de projectes presentats segons tipologia d'acció subvencionable, nombre d'àmbits d'estudi triats per als projectes d'investigació relacionats amb l'LGTBI-fòbia en relació amb els àmbits sensibles que preveu la Llei 8/2016, resultats obtinguts en els projectes directament relacionats amb algun dels objectius del II Pla estratègic de polítiques públiques LGTBI i en matèria de diversitat sexual, familiar i de gènere del Govern de les Illes Balears 2021-2024, grau d'incidència dels projectes en la prevenció o l'eliminació de l'LGTBI-fòbia, percentatge de subvenció atorgada segons l'import total sol·licitat, i nombre i tipologia de projectes subvencionats segons àmbit territorial d'incidència

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.10

Direcció general: Direcció General d'Afers Socials

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts adreçats a entitats sense ànim de lucre que gestionen serveis i programes d'atenció social, d'orientació, de valoració i d'integració per fomentar la inclusió social, i serveis d'atenció social adreçats a persones i famílies en risc d'exclusió social mitjançant programes dirigits a cobrir necessitats bàsiques (2027-2029)

Finalitats i efectes: fomentar la inclusió social

Convocatòria: anual (2026)

Cost: 3.600.000 €

Indicadors: nombre de projectes subvencionats, nombre de beneficiaris finals i percentatge adjudicat sobre pressupost total

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.11

Direcció general: Direcció General d'Afers Socials

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts adreçats a entitats sense ànim de lucre que gestionen ajudes econòmiques per pal·liar la pobresa energètica de persones en situació de vulnerabilitat (2025-2026)

Finalitats i efectes: cobrir les despeses bàsiques vinculades al subministrament i el consum d'energia (gas i electricitat) de les persones en situació de necessitat d'atenció prioritària, d'acord amb l'article 6 de la Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears

Convocatòria: biennal (2024 i 2026)

Cost: 1.450.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris finals i nombre de projectes subvencionats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.12

Direcció general: Direcció General d'Afers Socials

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts adreçats a entitats sense ànim de lucre que desenvolupen programes d'interès general, amb càrrec a l'assignació tributària del 0,7 % de l'impost sobre la renda de les persones físiques

Finalitats i efectes: distribuir els fons recaptats amb càrrec al 0,7 % de l'impost sobre la renda de les persones físiques a entitats que desenvolupen programes socials d'interès general

Convocatòria: biennal (2024 i 2026)

Cost: 18.000.000 €

Indicadors: nombre de projectes subvencionats i nombre de beneficiaris finals

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.13

Direcció general: Direcció General d'Afers Socials

Font de finançament: capítol 4 – capítol 4 FF 24073

Descripció: ajuts adreçats a entitats privades sense ànim de lucre que gestionen ajuts econòmics destinats a pal·liar la manca de cobertura de les necessitats de subsistència a famílies sense accés a altres prestacions públiques

Finalitats i efectes: garantir la cobertura de necessitats bàsiques (aliments, habitatge, medicament, etc.) a famílies en situació de precarietat econòmica, risc o exclusió social que no tenguin accés a cap altra prestació econòmica de subsistència

Convocatòria: anual (2024)

Cost: 4.200.000 €

Indicadors: nombre de projectes finançats i nombre de beneficiaris finals

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.14

Direcció general: Direcció General d'Afers Socials

Font de finançament: capítol 7 – capítol 7 FF 24073

Descripció: ajuts adreçats entitats sense ànim de lucre per finançar despeses d'adquisició de vehicles elèctrics i d'adquisició o manteniment d'eines informàtiques i tecnològiques emprats en la prestació de serveis socials a les Illes Balears, amb càrrec a l'assignació tributària del 0,7 % de l'impost sobre la renda de les persones físiques

Finalitats i efectes: fomentar les petites inversions en vehicles i en el parc informàtic de les entitats sense ànim de lucre que desenvolupen programes d'atenció als col·lectius vulnerables

Convocatòria: biennal (2024-2026)

Cost: 3.500.000 €

Indicadors: nombre de vehicles subvencionats, nombre de serveis atesos amb l'adquisició dels vehicles i nombre d'eines informàtiques subvencionades

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.15

Direcció general: Direcció General d'Afers Socials

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts destinats al foment de les federacions d'associacions que desenvolupen programes en l'àmbit social

Finalitats i efectes: fomentar la participació social i potenciar el teixit associatiu mitjançant el finançament de les despeses ordinàries de funcionament de les federacions, les confederacions i les unions d'entitats sense ànim de lucre d'àmbit suprainsular que duen a terme actuacions a favor de persones dins l'àmbit social

Convocatòria: biennal (2024 i 2026)

Cost: 2.400.000 €

Indicadors: nombre de federacions, confederacions i unions d'entitats subvencionades i percentatge adjudicat sobre el pressupost total

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.16

Direcció general: Direcció General d'Afers Socials

Font de finançament: capítol 4 FF 073

Descripció: ajuts destinats a fomentar la innovació social en els programes d'atenció a les persones en situació de vulnerabilitat

Finalitats i efectes: fomentar la innovació social en el disseny, l'execució i l'avaluació dels programes i serveis d'atenció a les persones en situació de vulnerabilitat, amb discapacitat o en situació d'exclusió social

Convocatòria: biennal (2024 i 2026)

Cost: 500.000 €

Indicadors: nombre de federacions, confederacions i unions d'entitats subvencionades i percentatge adjudicat sobre el pressupost total

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.17

Direcció general: Direcció General d'Afers Socials

Font de finançament: capítol 7 – capítol 7 FF 073

Descripció: ajuts adreçats a entitats del tercer sector d'acció social per finançar les inversions per a la construcció, la reforma i la rehabilitació, l'adaptació o l'ampliació de centres, o la millora dels serveis actuals, a terrenys o edificis propis o adquirits, destinats a serveis d'atenció a persones en situació de vulnerabilitat social o risc d'exclusió social per als anys 2025-2034

Finalitats i efectes: modernitzar i adaptar els edificis i centres de la xarxa de serveis socials d'atenció a persones en situació de pobresa o exclusió social i reforçar els serveis de conformitat amb la normativa específica aplicable en matèria de serveis socials que regula cada servei per incorporar-les a la xarxa de serveis socials d'atenció pública de les Illes Balears

Convocatòria: anual (2025)

Cost: 32.000.000 €

Indicadors: nombre de projectes subvencionats i nombre d'usuaris potencials dels serveis afectats per les inversions

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.18

Direcció general: Direcció General d'Afers Socials

Font de finançament: capítol 7

Descripció: ajuts adreçats a entitats locals i del tercer sector d'acció social per finançar els projectes necessaris per facilitar a totes les persones l'accés i l'ús de les infraestructures i els equipaments dels centres i serveis de serveis socials (2024-2026)

Finalitats i efectes: reduir les limitacions dels ciutadans pel que fa a l'accés als edificis i centres de serveis socials amb barreres arquitectòniques

Convocatòria: anual (2024)

Cost: 1.500.000 €

Indicadors: nombre de projectes subvencionats i nombre d'usuaris potencials dels serveis afectats per les inversions

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.19

Direcció general: Direcció General d'Afers Socials

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts adreçats a entitats de voluntariat de les Illes Balears per cobrir les despeses corresponents a les assegurances de les persones voluntàries per al període 2024-2026

Finalitats i efectes: fomentar el voluntariat reduint les despeses de les entitats inscrites en el Cens d'entitats de voluntariat

Convocatòria: anual

Cost: 75.000 €

Indicadors: nombre de projectes subvencionats i nombre d'usuaris potencials dels serveis afectats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.20

Direcció general: Direcció General d'Afers Socials

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts destinats a la investigació, l'estudi o la recerca i l'edició i la difusió de resultats de projectes d'investigació en l'àmbit dels serveis socials

Finalitats i efectes: fomentar la investigació i l'estudi en l'àmbit social i la seva posterior difusió a fi de sensibilitzar envers les necessitats socials

Convocatòria: triennal (2024)

Cost: 150.000 €

Indicadors: nombre d'investigacions o estudis subvencionats i nombre d'investigacions o estudis editats, impresos i difosos

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.21

Direcció general: Direcció General d'Afers Socials

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts adreçats a entitats sense ànim de lucre que organitzen i desenvolupen serveis i programes formatius en matèria de serveis socials

Finalitats i efectes: millorar les capacitats i fomentar la formació continuada dels professionals del sistema, posant a disposició dels professionals de l'atenció social eines i instruments tècnics per a la millora continuada de la professió amb la finalitat de promoure el benestar de les persones ateses

Convocatòria: anual (2024)

Cost: 150.000 €

Indicadors: nombre d'accions formatives subvencionades, nombre de professionals que participen en les activitats i nombre de programes formatius impresos i difosos

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat.

 

III.4.22

Direcció general: Direcció General d'Atenció a la Dependència

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts adreçats a entitats privades sense ànim de lucre que desenvolupen projectes en matèria de serveis d'atenció, prevenció i promoció de l'autonomia personal dirigits a la integració social de persones amb malalties oncològiques, amb la malaltia d'Alzheimer o altres demències, amb malalties neurodegeneratives, amb malalties rares i amb discapacitat per als anys 2024-2027

Finalitats i efectes: atendre, prevenir i promocionar l'autonomia personal mitjançant serveis dirigits a la integració social de persones amb discapacitats

Convocatòria: biennal (2024 i 2026)

Cost: 2.216.000 €

Indicadors: nombre d'entitats beneficiàries en relació amb el nombre d'entitats sol·licitants, nombre total de projectes executats, i nombre i tipus de persones que s'han beneficiat dels projectes

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.23

Direcció general: Direcció General d'Atenció a la Dependència

Font de finançament: capítol 7

Descripció: ajuts adreçats a ajuntaments i mancomunitats de municipis que siguin titulars de serveis d'estades diürnes integrats a la Xarxa Pública d'Atenció a la Dependència per adquirir vehicles de transport adaptat per a gent gran en situació de dependència

Finalitats i efectes: millorar l'accés de les persones dependents als serveis d'estades diürnes mitjançant el transport segur i adaptat (entre els efectes prevists hi ha més continuïtat d'assistència als serveis d'estades diürnes i més cobertura de places assistencials)

Convocatòria: anual

Cost: 1.125.000 €

Indicadors: nombre de vehicles adquirits amb aquesta línia d'ajuts, nombre de serveis d'estades diürnes que es beneficien dels nous vehicles de transport i nombre de persones que veuen millorat l'accés als serveis d'estades diürnes

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.24

Direcció general: Direcció General d'Atenció a la Dependència

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts adreçats a entitats privades que gestionen serveis residencials per a gent gran, per finançar inversions dirigides a la reforma i la rehabilitació d'espais residencials dels quals siguin titulars al municipi de Palma, a fi de reconvertir les places destinades a persones autònomes en places per a persones grans en situació de dependència

Finalitats i efectes: incrementar el nombre de places per a persones grans en situació de dependència alhora que es redueixen les places per a persones grans autònomes

Convocatòria: anual (2024)

Cost: 3.500.000 €

Indicadors: nombre de places reformades i autoritzades amb aquests ajuts i nombre de residències beneficiàries

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.25

Direcció general: Direcció General d'Atenció a la Dependència

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per a programes de l'oci adaptat per a persones que tenen reconegut un grau de dependència per als anys 2024-2027

Finalitats i efectes: millorar la qualitat de vida i la promoció de l'autonomia personal de les persones que tenen reconegut un grau de dependència durant els dissabtes i períodes vacacionals anuals en altres serveis i afavorir el respir i la conciliació de les famílies de la persona dependent

Convocatòria: anual (2024 i 2026)

Cost: 3.200.000 €

Indicadors: nombre de participants en les activitats subvencionades i que, per tant, veuen beneficiada la seva qualitat de vida

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.26

Entitat: Servei d'Ocupació de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4 FF 19213 (FSE+)

Descripció: ajuts per a projectes que inclouen accions d'orientació per al treball, adreçats a col·lectius d'atenció prioritària per a la política d'ocupació

Finalitats i efectes: millorar l'ocupabilitat i aconseguir la inserció en el mercat de treball de les persones usuàries

Convocatòria: biennal (2024 i 2026)

Cost: 6.164.000 €

Indicadors: nombre de persones inserides

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.27

Entitat: Servei d'Ocupació de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4 FF 021, FF 19213 i FF 090 (FP)

Descripció: ajuts per finançar la contractació de dones que formen part de col·lectius d'atenció prioritària

Finalitats i efectes: fomentar l'ocupació de manera que la feina que es dugui a terme proporcioni més autonomia de la dona a través de la seva independència econòmica, en activitats pròpies del seu perfil professional o d'interès per a la dona

Convocatòria: anual (2024)

Cost: 13.500.000 €

Indicadors: nombre de dones contractades

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.28

Direcció general: Direcció General de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts a la xarxa d'escoles infantils públiques de primer cicle de les Illes Balears

Finalitats i efectes: enfortir les capacitats educatives de les famílies amb infants menors de 3 anys i donar suport al funcionament dels serveis educatius d'atenció primerenca

Convocatòria: anual

Cost: 1.499.640 €

Indicadors: nombre de beneficiaris i quantia atorgada per a cada mòdul establert

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.29

Direcció general: Direcció General de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa

Font de finançament: capítol 7

Descripció: ajuts per reconvertir guarderies en centres d'educació infantil privats o per ampliar places de primer cicle d'educació infantil a centres privats autoritats

Finalitats i efectes: ajudar els titulars dels centres privats sense autorització educativa per finançar projectes per assolir els requisits que estableix la normativa per reconvertir-se en centres d'educació infantil de primer cicle i ajudar els titulars dels centres privats autoritzats en l'ampliació de places de primer cicle d'educació infantil amb l'objectiu d'augmentar l'oferta educativa

Convocatòria: anual (2024)

Cost: 2.997.100 €

Indicadors: nombre de places sol·licitades, nombre de places reconvertides i nombre de places ampliades

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.30

Direcció general: Direcció General de Formació Professional i Ordenació Educativa

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts econòmics per desenvolupar accions de formació professional del sistema educatiu, que poden dur a terme corporacions locals, mancomunitats de municipis, organitzacions no governamentals, associacions professionals i empresarials sense ànim de lucre, i entitats d'economia social

Finalitats i efectes: fomentar la inserció professional, el retorn al sistema educatiu, la formació permanent i la inclusió en el mercat laboral de persones en risc d'exclusió, reduir l'abandonament escolar i incrementar l'accés als estudis postobligatoris

Convocatòria: anual

Cost: 3.044.250 €

Indicadors: percentatge d'alumnes que finalitzen el programa

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.31

Direcció general: Direcció General d'Atenció a la Dependència

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts destinats a persones majors residents a Menorca, Eivissa i Formentera beneficiàries del programa de turisme de l'IMSERSO per compensar les despeses de desplaçament a l'illa de Mallorca

Finalitats i efectes: fomentar l'autonomia de les persones majors de manera que es faciliti la possibilitat de desenvolupar activitats culturals i de lleure, amb una contribució de la millora de la salut i la qualitat de vida, en prevenció de la dependència

Convocatòria: bianual (2024 i 2026)

Cost: 90.000 €

Indicadors: nombre de persones que s'han beneficiat dels ajuts amb una distribució territorial per illes

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.4.32

Direcció General: Direcció General de Mobilitat

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per a les famílies en què els progenitors resideixen en illes diferents de l'arxipèlag balear i existeix un règim de visites de menors que obligui els infants a desplaçar-se contínuament

Finalitats i efectes: finançar les despeses del servei d'acompanyament a menors en els vols entre les Illes Balears com a conseqüència del règim de visites dels pares separats amb residència a illes diferents

Convocatòria: anual

Cost: 22.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

III.5. Millora de l'accés a l'habitatge i les condicions de vida

III.5.1

Direcció general: Direcció General d'Habitatge i Arquitectura

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per al lloguer d'habitatges, complementaris a les convocatòries del Pla Estatal d'Habitatge 2022-2025

Finalitats i efectes: facilitar a determinats sectors de la població l'accés a l'habitatge mitjançant una ajuda per al pagament del lloguer

Convocatòria: anual

Cost: 3.000.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.5.2

Direcció general: Direcció General d'Habitatge i Arquitectura

Font de finançament: capítol 7 FF 030

Descripció: ajuts en matèria d'habitatge (lloguer d'habitatge, desnonament d'habitatge habitual, parc públic d'habitatge, millora de l'eficiència energètica i de la sostenibilitat, conservació, millora de la seguretat i de l'accessibilitat, foment de la regeneració i renovació urbana i rural, ajudes per als joves i foment d'habitatge per a persones majors i amb discapacitat)

Finalitats i efectes: concedir els ajuts prevists en el Pla Estatal d'Habitatge 2022-2025

Convocatòria: anual

Cost: 26.712.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.5.3

Direcció general: Direcció General d'Habitatge i Arquitectura

Font de finançament: capítol 7

Descripció: ajuts per a actuacions d'eliminació de barreres arquitectòniques a l'interior dels habitatges o d'adequació dels habitatges i els accessos a les necessitats específiques dels propietaris o ocupants

Finalitats i efectes: eliminar barreres arquitectòniques en l'habitatge

Convocatòria: anual (2025 i 2026)

Cost: 1.000.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

III.6. Foment de l'activitat física i l'esport

III.6.1

Direcció general: Direcció General d'Esports

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per organitzar finals balears en edat escolar

Finalitats i efectes: facilitar la pràctica de l'esport en edat escolar i la participació en les finals dels campionats d'esport en edat escolar

Convocatòria: anual

Cost: 700.000 €

Indicadors: nombre d'esportistes de les Illes Balears que s'han classificat per anar a les finals dels campionats en edat escolar i nombre de medalles i diplomes obtinguts en aquestes finals

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.6.2

Direcció general: Direcció General d'Esports

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts als clubs esportius balears amb equips d'esports col·lectius i individuals

Finalitats i efectes: donar suport als clubs esportius balears amb equips d'esports individuals i col·lectius

Convocatòria: anual

Cost: 9.000.000 €

Indicadors: nombre d'ascensos de categoria nacional i nombre de participacions en play-off al títol o copes d'Espanya, del Rei o de la Reina

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.6.3

Direcció general: Direcció General d'Esports

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts als esportistes destacats de les Illes Balears

Finalitats i efectes: donar suport als esportistes destacats de les Illes Balears per facilitar i millorar els mitjans d'entrenament

Convocatòria: anual

Cost: 3.600.000 €

Indicadors: nombre d'esportistes de les Illes Balears que han participat en campionats d'Espanya, campionats d'Europa, campionats del món i jocs olímpics, i nombre de medalles o diplomes dels campionats indicats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.6.4

Direcció general: Direcció General d'Esports

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per a la gestió ordinària de les federacions esportives de les Illes Balears

Finalitats i efectes: donar suport a les necessitats derivades del desenvolupament de l'activitat ordinària de les federacions esportives de les Illes Balears i del manteniment de la seva organització, tenint en compte les necessitats organitzatives d'una estructura territorialitzada

Convocatòria: anual (2025)

Cost: 1.275.000 €

Indicadors: nombre de llicències esportives expedides per les federacions esportives de les Illes Balears

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.6.5

Direcció general: Direcció General d'Esports

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per gestionar programes de tecnificació i seguiment esportiu de les federacions esportives de les Illes Balears

Finalitats i efectes: donar suport a les necessitats derivades del desenvolupament dels programes de seguiment esportiu de les federacions esportives de les Illes Balears

Convocatòria: anual

Cost: 2.400.000 €

Indicadors: nombre d'esportistes de les Illes Balears que per les marques o els resultats esportius són classificats com a esportistes d'alt nivell esportiu

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.6.6

Direcció general: Direcció General d'Esports

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per fomentar l'esport femení

Finalitats i efectes: facilitar la formació esportiva de les entrenadores, tècniques i àrbitres o jutgesses, independentment de l'edat, la situació social, física o econòmica, entenent aquesta pràctica com un element generador de benestar personal, d'integració i d'igualtat

Convocatòria: anual

Cost: 300.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.6.7

Direcció general: Direcció General d'Esports

Font de finançament: capítol 7

Descripció: ajuts per adquirir immobilitzat material esportiu o adaptat per a clubs esportius i esportistes amb discapacitat

Finalitats i efectes: dotar d'immobilitzat material esportiu adient per al desenvolupament dels entrenaments i les competicions oficials dels esportistes i equips de les Illes Balears amb discapacitat

Convocatòria: anual

Cost: 350.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.6.8

Direcció general: Direcció General d'Esports

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per a les entitats locals de les Illes Balears per crear unitats actives d'exercici físic als municipis de les Illes Balears

Finalitats i efectes: reduir els nivells de comportaments sedentaris i augmentar els nivells d'activitat física de la població adulta de les Illes Balears a través de la promoció d'un estil de vida actiu i la implantació d'un programa de prescripció d'exercici físic en què es coordinin els professionals sanitaris, els educadors físics esportius i les institucions públiques de les Illes Balears

Convocatòria: anual (2025 i 2026)

Cost: 600.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.6.9

Direcció general: Direcció General d'Esports

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per a la participació d'esportistes i clubs esportius de les Illes Balears en grans esdeveniments esportius en l'àmbit internacional

Finalitats i efectes: promocionar l'esport a les Illes Balears mitjançant la participació d'esportistes i equips esportius en campionats mundials o esdeveniments esportius en l'àmbit internacional

Convocatòria: anual

Cost: 300.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.6.10

Direcció general: Direcció General d'Esports

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per a federacions i clubs esportius per organitzar esdeveniments esportius en l'àmbit geogràfic de les Illes Balears

Finalitats i efectes: promocionar l'esport a les Illes Balears mitjançant l'organització d'esdeveniments esportius de caràcter nacional o internacional

Convocatòria: anual

Cost: 900.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.6.11

Direcció general: Direcció General d'Esports

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts a les federacions esportives de les Illes Balears per participar en els campionats d'Espanya en edat escolar organitzats pel Consell Superior d'Esports

Finalitats i efectes: facilitar la pràctica de l'esport en edat escolar i la participació en les finals dels campionats d'esports en edat escolar

Convocatòria: anual

Cost: 600.000 €

Indicadors: nombre d'esportistes de les Illes Balears classificats per anar a les finals dels campionats d'Espanya en edat escolar, i nombre de medalles i diplomes obtinguts en aquestes finals

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.6.12

Direcció general: Direcció General de Relacions Institucionals i de Relacions amb el Parlament

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per fomentar la participació social mitjançant l'organització d'esdeveniments esportius en el marc de la Diada de les Illes Balears

Finalitats i efectes: incrementar la participació social en la commemoració d'efemèrides de significació especial per a les Illes Balears

Convocatòria: anual

Cost: 87.0000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris i nombre d'activitats per beneficiari

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.7. Protecció i foment de la cultura

 

III.7.1

Direcció general: Direcció General de Cultura

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per donar suport a la mobilitat en la projecció exterior de les activitats i els projectes que promoguin les diferents manifestacions del patrimoni cultural immaterial de les Illes Balears

Finalitats i efectes: contribuir a la projecció exterior per promoure el coneixement de les diferents manifestacions del patrimoni cultural de les Illes Balears

Convocatòria: anual

Cost: 200.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats i subvencionats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.7.2

Direcció general: Direcció General de Cultura

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per possibilitar l'accés de l'alumnat dels centres docents privats, privats concertats, escoles infantils municipals i escoles infantils dels consells insulars, que estiguin autoritzats, a les activitats del programa «Viu la cultura» durant el curs escolar

Finalitats i efectes: donar a conèixer, fomentar, difondre i promocionar la cultura de les Illes Balears

Convocatòria: anual

Cost: 150.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.7.3

Entitat: Institut d'Indústries Culturals de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per donar suport a la producció audiovisual de les Illes Balears per als anys 2024, 2025 i 2026

Finalitats i efectes: contribuir a la producció audiovisual de les Illes Balears

Convocatòria: anual

Cost: 3.000.000 €

Indicadors: nombre de projectes audiovisuals executats, nombre de projectes presentats i subvencionats, i nombre de persones assessorades

Incidència sobre el mercat: incidència positiva sobre el mercat

 

III.7.4

Entitat: Institut d'Indústries Culturals de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per desenvolupar projectes culturals

Finalitats i efectes: fomentar la realització de projectes culturals

Convocatòria: anual

Cost: 1.500.000 €

Indicadors: nombre de projectes audiovisuals executats, nombre de projectes presentats i subvencionats, i nombre de persones assessorades

Incidència sobre el mercat: incidència positiva sobre el mercat

 

III.7.5

Entitat: Institut d'Indústries Culturals de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per donar suport a activitats per a la projecció exterior del sector audiovisual de les Illes Balears

Finalitats i efectes: contribuir a la projecció exterior de tot tipus de projectes de caràcter professional en l'àmbit de l'audiovisual de les Illes Balears

Convocatòria: anual

Cost: 450.000 €

Indicadors: nombre de projectes audiovisuals executats, nombre de projectes presentats i subvencionats, i nombre de persones assessorades

Incidència sobre el mercat: incidència positiva sobre el mercat

 

III.7.6

Entitat: Institut d'Estudis Baleàrics

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per donar suport a activitats per a la projecció física o digital de tot tipus de projectes d'edició, digitalització i promoció de la literatura, el pensament, el còmic i la il·lustració (incloses també les ajudes a la mobilitat entre illes i entre les Illes Balears i els territoris de parla catalana); de projectes d'arts escèniques i d'arts visuals, i de producció de la música i dels músics, intèrprets i compositors de les Illes Balears

Finalitats i efectes: contribuir a la projecció exterior de tot tipus de projectes de caràcter professional en l'àmbit de l'edició i la promoció de la literatura, el pensament, el còmic i la il·lustració de les Illes Balears; de projectes d'arts escèniques i d'arts visuals, i de producció de la música i dels músics, intèrprets i compositors de les Illes Balears

Convocatòria: anual

Cost: 3.510.000 €

Indicadors: nombre de desplaçaments dels artistes i escriptors de les Illes i nombre de projectes executats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.7.7

Entitat: Institut d'Estudis Baleàrics

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per donar suport a l'organització i la producció de fires i festivals i jornades professionals que fomentin la projecció exterior, la contractació, la mobilitat entre illes i l'acompanyament tècnic i artístic de la música, les arts escèniques, les arts visuals, l'audiovisual o la literatura de les Illes Balears i que es duguin a terme al territori balear

Finalitats i efectes: contribuir a l'organització i la producció de fires, festivals i jornades de formació en l'àmbit de la música, la literatura i el pensament, el còmic i la il·lustració, les arts escèniques, les arts visuals i les arts audiovisuals, digitals i interactives, sempre que fomentin la promoció exterior dels autors, els creadors i els artistes de les Illes Balears i es facin a territori balear

Convocatòria: anual

Cost: 3.450.000 €

Indicadors: nombre de fires, festivals o jornades professionals fetes al territori de les Illes Balears

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.7.8

Entitat: Institut d'Estudis Baleàrics

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per donar suport a les jornades d'estudis locals de les Illes Balears

Finalitats i efectes: contribuir a la realització de jornades d'estudis locals de les Illes Balears i també a la publicació de les actes

Convocatòria: anual

Cost: 75.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats, subvencionats i executats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.7.9

Entitat: Institut d'Estudis Baleàrics

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per al circuit d'intercanvi cultural entre illes, per donar suport a la circulació de grups de música, companyies d'arts escèniques i per organitzar exposicions, residències d'artistes i comissariats d'arts visuals a les Illes Balears

Finalitats i efectes: contribuir a la programació d'espectacles de l'àmbit de la música, les arts escèniques i les arts visuals procedents d'altres illes de l'àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears

Convocatòria: anual

Cost: 990.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats, subvencionats i executats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.7.10

Entitat: Institut d'Estudis Baleàrics

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts a la creació com a procés de recerca dels sectors de les arts escèniques, les arts visuals, la literatura, el còmic i la il·lustració, l'audiovisual i la música de les Illes Balears amb l'objectiu d'impulsar el procés creatiu dels autors i creadors dels sectors de les arts escèniques, les arts visuals, la literatura, el còmic i la il·lustració, l'audiovisual i la música de les Illes Balears

Finalitats i efectes: fomentar els processos específics de creació adreçats a la realització d'obres, processos i projecció exterior relacionats amb les arts visuals, composicions musicals, texts literaris, guions per a produccions audiovisuals, texts teatrals, espectacles de circ i coreografies d'artistes de les Illes Balears

Convocatòria: anual

Cost: 1.470.000 €

Indicadors: nombre de projectes d'obres presentats i executats en cada un dels àmbits d'actuació

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.7.6.11

Entitat: Institut d'Estudis Baleàrics

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per donar suport als projectes d'investigació d'humanitats i de la cultura vinculats a les Illes Balears amb l'objectiu d'impulsar la feina dels investigadors dels sectors de les arts escèniques, les arts visuals, la literatura, el còmic i la il·lustració, l'audiovisual, la música i les humanitats de les Illes

Finalitats i efectes: estimular la recerca en l'àmbit de les humanitats i la cultura de les Illes Balears

Convocatòria: anual

Cost: 600.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats, subvencionats i executats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.7.12

Entitat: Institut d'Estudis Baleàrics

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per donar suport a l'edició de llibres i revistes d'investigació en l'àmbit de les humanitats, la cultura i el pensament

Finalitats i efectes: contribuir al foment i la divulgació de projectes de caràcter professional en l'àmbit de l'edició de llibres d'investigació sobre les humanitats, la cultura i el pensament

Convocatòria: anual

Cost: 300.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats, subvencionats i executats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.7.13

Entitat: Institut d'Estudis Baleàrics

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per donar suport als centres de creació i residència artística en què es fomenti la projecció exterior, la contractació, la mobilitat entre illes, l'acompanyament tècnic i artístic i la generació de xarxes de la música, les arts escèniques, les arts visuals, l'audiovisual o la literatura de les Illes Balears, com també les trobades i jornades de formació del món de la cultura que es duguin a terme al territori balear

Finalitats i efectes: contribuir al foment dels centres de residència i creació artística en l'àmbit de la música, la literatura i el pensament, el còmic i la il·lustració, les arts escèniques, les arts visuals i les arts audiovisuals, digitals i interactives, sempre que fomentin la promoció exterior dels autors, els creadors i els artistes de les Illes Balears i es facin a territori balear

Convocatòria: anual

Cost: 600.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats, subvencionats i executats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.7.14

Entitat: Institut d'Estudis Baleàrics

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per a actuacions de foment de l'ús de la llengua catalana a les Illes Balears

Finalitats i efectes: promoure activitats que tenguin com a finalitat la difusió i la promoció de l'ús social de la llengua catalana entre la població general

Convocatòria: anual

Cost: 975.000 €

Indicadors: nombre de projectes i activitats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.7.15

Entitat: Institut d'Estudis Baleàrics

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts destinats als mitjans de comunicació en llengua catalana a les Illes Balears

Finalitats i efectes: contribuir a consolidar l'espai de comunicació que representen els mitjans de comunicació escrits i audiovisuals en català al territori de les Illes Balears

Convocatòria: anual

Cost: 2.160.000 €

Indicadors: estudi del nombre de mitjans de comunicació en català a les Illes Balears durant els tres anys de vigència del Pla Estratègic

Incidència sobre el mercat: incidència positiva sobre el mercat

 

III.7.16

Entitat: Institut d'Estudis Baleàrics

Font de finançament: capítol 4

Descripció: Premi Aina Moll en el marc de l'Escola d'Estiu de Lingüística Catalana

Finalitats i efectes: difondre i promocionar la llengua catalana i impulsar la recerca en lingüística catalana, tant en l'àmbit nacional com en l'internacional

Convocatòria: anual

Cost: 9.000 €

Indicadors: nombre de projectes i activitats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.7.17

Entitat: Institut Balear de la Joventut

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per als joves artistes nascuts o residents a les Illes Balears mitjançant la convocatòria de certàmens i mostres en diferents matèries artístiques o culturals

Finalitats i efectes: fomentar entre els joves illencs l'interès per les manifestacions culturals i la creativitat dels joves artistes de les Balears, així com difondre i promocionar l'obra dels joves artistes de les Balears a l'arxipèlag, a Espanya i a Europa

Convocatòria: anual

Cost: 215.000 €

Indicadors: nombre d'inscripcions, nombre de certàmens i esdeveniments celebrats, nombre de convenis i acords de col·laboració signats com a mostra de l'enfortiment i la creació de nous vincles amb altres administracions i nombre de públic assistent als diferents actes organitzats per Art Jove

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.7.18

Direcció general: Direcció General de Relacions Institucionals i de Relacions amb el Parlament

Font de finançament: capítols 4 i 7

Descripció: ajuts a les comunitats balears o illenques fora del territori balear

Finalitats i efectes: donar suport a les comunitats balears a l'exterior perquè puguin dur a terme les finalitats de manteniment dels lligams amb les Illes Balears, la seva història, cultura i llengua

Convocatòria: anual

Cost: 225.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris, nombre d'activitats fetes i percentatge d'activitats no adreçades exclusivament a socis

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

III.8. Programes juvenils

III.8.1

Entitat: Institut Balear de la Joventut

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts i premis destinats als titulars del carnet jove en el marc d'una convocatòria oberta per dur a terme concursos i sortejos

Finalitats i efectes: promoure el programa del carnet jove de les Illes Balears i les entitats col·laboradores que hi participen

Convocatòria: anual

Cost: 15.000 €

Indicadors: nombre de participants

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

III.9. Cooperació per a la transformació global

III.9.1

Direcció general: Direcció General de Cooperació i Immigració

Font de finançament: capítols 4 i 7

Descripció: ajuts per executar projectes de cooperació al desenvolupament als països en desenvolupament, segons les prioritats que estableix la Llei 8/2023, de 27 de març, de cooperació per a la transformació global, i el Pla Estratègic de la Direcció General de Cooperació i Immigració

Finalitats i efectes: contribuir a erradicar la pobresa als països en desenvolupament del món i, en conseqüència, millorar les condicions de vida de la seva població

Convocatòria: anual

Cost: 10.500.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats respecte a les del sector, nombre de projectes subvencionats respecte als presentats, percentatge de projectes aprovats als països i territoris seleccionats en els documents de planificació estratègica de la Direcció General de Cooperació i Immigració, percentatge de dones beneficiàries directes respecte al total dels destinataris dels projectes subvencionats, percentatge d'assoliment dels indicadors de resultats dels projectes subvencionats (mitjançant les fonts de verificació), percentatge de projectes subvencionats amb enfocament de drets humans, percentatge de projectes subvencionats amb enfocament de lluita contra la pobresa i les seves causes, percentatge de projectes subvencionats amb enfocament feminista i percentatge de projectes subvencionats amb enfocament de sostenibilitat ecològica i resiliència del sud

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.9.2

Direcció general: Direcció General de Cooperació i Immigració

Font de finançament: capítols 4 i 7

Descripció: ajuts per executar projectes de postemergència destinats a la recuperació dels serveis bàsics i al desenvolupament en les poblacions que han patit una situació de desastre o conflicte armat

Finalitats i efectes: donar suport a les poblacions de països en desenvolupament afectades per situacions d'emergència o crisis humanitàries, protegir la vida, els drets i la dignitat de les persones; garantir-ne la subsistència; recuperar els serveis bàsics; atendre la població vulnerable, desplaçada o refugiada, i rehabilitar infraestructures bàsiques de la comunitat d'acord amb la Llei 8/2023, de 27 de març, de cooperació per a la transformació global, i el Pla Estratègic de la Direcció General de Cooperació i Immigració

Convocatòria: anual

Cost: 2.300.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats i subvencionats, nombre de projectes subvencionats respecte als presentats, percentatge de dones beneficiàries directes respecte al total dels destinataris dels projectes subvencionats, percentatge d'assoliment dels indicadors de resultats dels projectes subvencionats (mitjançant les fonts de verificació), percentatge de projectes subvencionats amb enfocament de drets humans, percentatge de projectes subvencionats amb enfocament de lluita contra la pobresa i les seves causes, percentatge de projectes subvencionats amb enfocament feminista i percentatge de projectes subvencionats amb enfocament de sostenibilitat ecològica i resiliència del sud

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.9.3

Direcció general: Direcció General de Cooperació i Immigració

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per executar projectes i activitats d'educació per a la transformació social que es duguin a terme a les Illes Balears per impulsar els valors de la solidaritat, la tolerància, l'equitat i la justícia en l'àmbit de la comunitat balear, segons les prioritats que estableix la Llei 8/2023, de 27 de març, de cooperació per a la transformació global, el Pla Estratègic de la Direcció General de Cooperació i Immigració i l'Estratègia d'Educació per la Transformació Social de les Illes Balears

Finalitats i efectes: generar en el conjunt de la comunitat educativa (alumnat, claustre, PAS i APIMA) i en la població en general de les Illes Balears coneixements, valors i actituds per a una cultura de la solidaritat compromesa amb la lluita contra la pobresa i l'exclusió, amb les causes que provoquen aquestes desigualtats entre països així com el desenvolupament humà incloent, equitatiu i sostenible que contribueixi a transformar la societat

Convocatòria: anual

Cost: 2.700.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats i subvencionats, nombre de projectes subvencionats respecte als presentats, percentatge de dones beneficiàries directes respecte al total dels destinataris dels projectes subvencionats, percentatge d'assoliment dels indicadors de resultats dels projectes subvencionats (mitjançant les fonts de verificació), percentatge de projectes subvencionats amb enfocament de drets humans, percentatge de projectes subvencionats amb enfocament de lluita contra la pobresa i les seves causes, percentatge de projectes subvencionats amb enfocament feminista i percentatge de projectes subvencionats amb enfocament de sostenibilitat ecològica i resiliència del sud

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.9.4

Direcció general: Direcció General de Cooperació i Immigració

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per executar projectes de cooperants

Finalitats i efectes: organitzar viatges i estades de cooperants (tant de les Illes Balears com dels països socis) amb la finalitat de contribuir a millorar les intervencions de cooperació al desenvolupament i donar suport a la identificació de noves accions

Convocatòria: anual

Cost: 630.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats i subvencionats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

III.9.5

Direcció general: Direcció General de Cooperació i Immigració

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per a entitats del sector de la cooperació per executar projectes de suport a entitats

Finalitats i efectes: facilitar la participació en projectes solidaris a partir d'accions de suport i capacitació tècnica a les entitats del sector de la cooperació per a la transformació global

Convocatòria: anual

Cost: 360.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats i subvencionats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

Objectiu IV: protecció del medi ambient

IV.1. Mobilitat sostenible

IV.1.1

Direcció general: Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic

Font de finançament: capítol 7 (ITS)

Descripció: ajuts per instal·lar nous punts de recàrrega ràpida i semiràpida per a vehicles elèctrics i per adaptar sistemes de gestió a la mobilitat elèctrica a les Illes Balears

Finalitats i efectes: impulsar el vehicle elèctric a les Illes Balears, aconseguir que les Illes siguin un referent en qüestió de mobilitat sostenible, dotar-les d'una infraestructura mínima de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics de titularitat pública i fomentar l'activitat econòmica

Convocatòria: anual

Cost: 4.000.000 €

Indicadors: nombre de punts de recàrrega ràpida i semiràpida instal·lats

Incidència sobre el mercat: incidència positiva sobre el mercat

 

IV.1.2

Direcció general: Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic

Font de finançament: capítol 7 FF 31901 (FTJ 70 %)

Descripció: ajuts per electrificar els ports i embarcacions que permetin una navegació recreativa més sostenible

Finalitats i efectes: impulsar l'electrificació dels ports de les Illes Balears, aconseguir que siguin un referent en qüestió de navegació recreativa sostenible, dotar-les d'una infraestructura mínima de subministrament elèctric i de punts de recàrrega, així com impulsar els vaixells propulsats elèctricament

Convocatòria: anual

Cost: 2.500.000 €

Indicadors: nombre de vaixells elèctrics adquirits i nombre de punts de recàrrega per a vaixells

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

IV.2. Gestió sostenible de residus

IV.2.1

Direcció general: Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic

Font de finançament: capítols 4 i 7

Descripció: ajuts per finançar instal·lacions de prevenció, preparació per a la reutilització i la gestió dels residus de les Illes Balears per als anys 2024-2026

Finalitats i efectes: implementar, ampliar o millorar instal·lacions per a la prevenció, la reparació, la preparació per a la reutilització de residus i la recollida selectiva de residus

Convocatòria: anual (2024)

Cost: 24.000.000 €

Indicadors: tones de bioresidus produïts per any i índex de reciclatge de residus municipals

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

IV.2.2

Direcció general: Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic

Font de finançament: capítols 4 i 7

Descripció: ajuts per finançar inversions relatives a la prevenció, la reducció i la gestió de residus a les Illes Balears per als anys 2024-2026

Finalitats i efectes: implementar, ampliar o millorar les instal·lacions per a la prevenció, la reparació, la preparació per a la reutilització de residus i la recollida selectiva de residus

Convocatòria: anual (2024 i 2026)

Cost: 2.440.000 €

Indicadors: tones de residus d'amiant retirats, tones de bioresidus generats i índex de reciclatge municipal

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

IV.2.3

Direcció general: Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic

Font de finançament: capítols 4 i 7 (FEDER 60 %)

Descripció: ajuts a entitats locals per a la recollida i el tractament de matèria orgànica

Finalitats i efectes: reduir la quantitat de residus i millorar el comportament ambiental en matèria de prevenció de residus

Convocatòria: anual (2025)

Cost: 4.450.000 €

Indicadors: tones de bioresidus generats i índex de reciclatge municipal

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

IV.2.4

Direcció general: Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic

Font de finançament: capítols 4 i 7 (FEDER 60 %)

Descripció: ajuts a entitats locals per implementar noves deixalleries

Finalitats i efectes: implementar, ampliar o millorar instal·lacions per a la prevenció, la reparació, la preparació per a la reutilització de residus i la recollida selectiva de residus

Convocatòria: anual (2025)

Cost: 2.000.000 €

Indicadors: nombre de deixalleries autoritzades i índex de reciclatge municipal

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

IV.2.5

Direcció general: Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic

Font de finançament: capítols 4 i 7 (FEDER 60 %)

Descripció: ajuts a entitats privades que impulsin nous models de disseny, producció i consum

Finalitats i efectes: afavorir models d'economia circular (és a dir, models que tenguin com a objectiu reduir tant l'entrada dels materials com la producció de residus) que tanquin el cicle

Convocatòria: anual (2026)

Cost: 2.000.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats i subvencionats, i nombre de tones de residus reduïts

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

IV.3. Eficiència energètica i energies renovables

IV.3.1

Direcció general: Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic

Font de finançament: capítol 7 – capítol 7 FF 31901 (FTJ 70 %)

Descripció: ajuts per fomentar l'ús, la gestió i la transformació per a aplicacions tèrmiques de la biomassa o de generació elèctrica adreçats a l'Administració pública, a empreses i a associacions empresarials

Finalitats i efectes: impulsar la utilització de la biomassa com a energia renovable per a aplicacions tèrmiques o de generació elèctrica i augmentar la utilització d'energies renovables a les Illes Balears, reduir les despeses energètiques de les empreses i les administracions públiques i fomentar l'activitat econòmica

Convocatòria: anual

Cost: 600.000 €

Indicadors: potència tèrmica instal·lada (kWt) i potència elèctrica instal·lada (KWe)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

IV.3.2

Direcció general: Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic

Font de finançament: capítol 7 FF 31111 (FEDER 60 %)

Descripció: ajuts per fomentar l'energia solar fotovoltaica i l'energia eòlica de baixa potència i microeòlica per a autoconsum en empreses, particulars, associacions empresarials, entitats sense ànim de lucre i comunitats de propietaris

Finalitats i efectes: augmentar la capacitat de generació elèctrica per a autoconsum a partir de fonts renovables, reduir les despeses energètiques de les empreses, associacions, entitats sense ànim de lucre i particulars i fomentar l'activitat econòmica

Convocatòria: anual

Cost: 10.500.000 €

Indicadors: potència fotovoltaica instal·lada (kW), potència eòlica instal·lada (KW), energia anual produïda (kWh) i emissions anuals de CO2 evitades (kg CO2 / any)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

IV.3.3

Direcció general: Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic

Font de finançament: capítol 7 FF 31111 (FEDER 60 %)

Descripció: ajuts per fomentar l'energia solar fotovoltaica i minieòlica per a autoconsum a l'Administració pública

Finalitats i efectes: augmentar la capacitat de generació elèctrica a partir de fonts renovables a l'Administració pública, aconseguir un efecte d'exemple a l'Administració pública, reduir les despeses energètiques i fomentar l'activitat econòmica

Convocatòria: anual (2025)

Cost: 2.000.000 €

Indicadors: potència fotovoltaica instal·lada (kW), potència eòlica instal·lada (KW), energia anual produïda (kWh) i emissions anuals de CO2 evitades (kg CO2 / any)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

IV.3.4

Direcció general: Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic

Font de finançament: capítol 7 FF 31901 (FTJ 70 %)

Descripció: ajuts per fomentar l'energia solar fotovoltaica i l'energia eòlica de baixa potència i microeòlica a zones de transició justa per a autoconsum en empreses, particulars, associacions empresarials, entitats sense ànim de lucre i comunitats de propietaris

Finalitats i efectes: augmentar la capacitat de generació elèctrica per a autoconsum a partir de fonts renovables, reduir les despeses energètiques a través de comunitats energètiques i projectes d'autoconsum elèctric i tèrmic a Alcúdia i altres municipis de la zona de transició justa, prioritzant criteris socialment justs

Convocatòria: anual

Cost: 6.000.000 €

Indicadors: potència fotovoltaica instal·lada (kW), potència eòlica instal·lada (KW), energia anual produïda (kWh) i emissions anuals de CO2 evitades (kg CO2 / any)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

IV.3.5

Direcció general: Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic

Font de finançament: capítol 7 – capítol 7 FF 31111 (FEDER 60 %)

Descripció: ajuts per fomentar l'energia solar fotovoltaica i minieòlica a aparcaments i entorns urbans

Finalitats i efectes: augmentar la capacitat de generació elèctrica a partir de fonts renovables, reduir les despeses energètiques i incrementar l'activitat econòmica

Convocatòria: anual (2025)

Cost: 10.000.000 €

Indicadors: potència fotovoltaica instal·lada (kW), potència eòlica instal·lada (KW), energia anual produïda (kWh) i emissions anuals de CO2 evitades (kg CO2 / any)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

IV.3.6

Direcció general: Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic

Font de finançament: capítol 7 – capítol 7 FF 31901 (FTJ 70 %)

Descripció: ajuts per fomentar l'eficiència energètica dirigits a les petites i mitjanes empreses que prioritzin projectes amb una alta capacitat d'estalvi i potenciïn la competitivitat

Finalitats i efectes: reduir el consum energètic dels edificis d'ús residencial i terciari i de les instal·lacions, reduir l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle procedents del sector de l'edificació i fomentar l'activitat dels sectors econòmics vinculats a aquestes activitats

Convocatòria: anual (2025 i 2026)

Cost: 1.500.000 €

Indicadors: estalvi energètic anual (kWh) i emissions anuals de CO2 evitades (kg CO2 / any)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

IV.3.7

Direcció general: Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic

Font de finançament: capítol 7 – capítol 7 FF 31111 (FEDER 60 %)

Descripció: ajuts per fomentar l'eficiència energètica a l'Administració pública, principalment als edificis, així com en instal·lacions públiques

Finalitats i efectes: reduir el consum energètic dels edificis i instal·lacions d'ús públic, reduir l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle i fomentar l'activitat dels sectors econòmics vinculats a aquestes activitats

Convocatòria: anual (2025)

Cost: 2.000.0000 €

Indicadors: estalvi energètic anual (kWh) i emissions anuals de CO2 evitades (kg CO2 / any)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

IV.3.8

Direcció general: Direcció General d'Indústria i Polígons Industrials

Font de finançament: capítol 7

Descripció: ajuts destinats a millorar les instal·lacions elèctriques, incrementant la seguretat de les persones i l'eficiència energètica

Finalitats i efectes: actuacions de millora de les instal·lacions elèctriques

Convocatòria: anual (2025 i 2026)

Cost: 1.000.000 €

Indicadors: nombre de beneficiaris i nombre d'instal·lacions reformades o executades

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

IV.4. Protecció d'espais naturals i de recursos hídrics

IV.4.1

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (54,00 % FEADER, 10,80 % AGE)

Descripció: ajuts a l'aprofitament d'aigües regenerades (65012)

Finalitats i efectes: promoure el desenvolupament sostenible i la gestió eficient de recursos naturals com l'aigua, el sòl i l'aire, en particular mitjançant la reducció de la dependència química

Convocatòria: anual

Cost: 450.000 €

Indicadors: percentatge de superfície agrícola utilitzada objecte de compromisos subvencionats relacionats amb la qualitat de les masses d'aigua (R.21)

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

IV.4.2

Entitat: Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

Font de finançament: capítol 7 (70 % FEMPA)

Descripció: ajuts a la protecció del medi marí (FEMPA161)

Finalitats i efectes: donar suport a accions, incloent-hi inversions en equipaments i infraestructures, que contribueixin a la protecció i la recuperació de la biodiversitat i els ecosistemes aquàtics en aigües marines i interiors

Indicadors: nombre d'operacions (CO01) i superfície prevista en operacions que contribueixen al bon estat mediambiental, la protecció, la conservació i el restabliment de biodiversitat i ecosistemes (CR09)

Convocatòria: anual

Cost: 1.560.000 €

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

IV.4.3

Direcció general: Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal

Font de finançament: capítol 7 FF 054

Descripció: ajuts per a l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera

Finalitats i efectes: fomentar activitats d'utilitat pública o d'interès social o de promoció d'una finalitat pública, a l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional de Cabrera, destinades a:

 

a) Conservar o restaurar el patrimoni natural, sempre que presenti un valor ecològic manifest.

b) Divulgar els valors i la importància del Parc Nacional entre amplis sectors de la societat local.

c) Eliminar qualsevol tipus d'impacte sobre els valors naturals o culturals que justificaren la creació del Parc Nacional, fins i tot l'impacte visual sobre la percepció estètica del Parc Nacional ocasionat per infraestructures preexistents.

d) Garantir la compatibilitat i la integració de les activitats i els usos tradicionals amb la finalitat i els objectius del Parc Nacional i potenciar-ne la millora tecnològica, la incorporació comercial i la projecció social.

e) Formar la població local en tasques relacionades amb la gestió del Parc Nacional en qualsevol de les seves facetes, així com amb la conservació dels valors naturals i culturals que justificaren la seva declaració o amb l'ús sostenible dels recursos naturals renovables.

f) Conservar o restaurar el patrimoni arquitectònic, així com contribuir a la recuperació de la tipologia constructiva tradicional, sempre que presenti un valor historicoartístic o cultural a escala local manifest.

g) Conservar infraestructures i equipaments destinats a facilitar el gaudiment, el coneixement, l'ús compatible, la seguretat i l'accessibilitat de les persones en el medi natural.

h) Altres iniciatives previstes en el Reial decret 1229/2005, de 13 d'octubre, pel qual es regulen les subvencions públiques amb càrrec als pressuposts generals de l'Estat a les àrees d'influència socioeconòmica dels parcs nacionals.

 

Convocatòria: anual

Cost: 900.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats i subvencionats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

IV.4.4

Direcció general: Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per finançar projectes d'educació ambiental a favor d'entitats sense ànim de lucre dins l'àmbit territorial de les Illes Balears

Finalitats i efectes: sensibilitzar i informar sobre els principals problemes ambientals a les Illes Balears i estimular hàbits i conductes individuals i col·lectives més respectuoses amb el medi ambient, i impartir formació dirigida als sectors de la societat afectats o implicats en la resolució dels problemes ambientals de les Illes Balears

Convocatòria: anual

Cost: 670.000 €

Indicadors: nombre de projectes presentats i subvencionats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

IV.4.5

Direcció general: Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal

Font de finançament: capítol 4

Descripció: ajuts per finançar activitats d'educació ambiental a centres educatius no universitaris de les Illes Balears

Finalitats i efectes: impulsar l'educació ambiental en la infància i la joventut a partir del Programa de Centres Ecoambientals amb la participació de tota la comunitat educativa i millorar la capacitat d'aquesta d'intervenir positivament sobre el medi ambient contribuint a la transformació de les persones en subjectes actius del canvi social

Indicadors: nombre de centres educatius beneficiaris

Convocatòria: anual

Cost: 530.000 €

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

IV.5. Canvi climàtic

IV.5.1

Direcció general: Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic

Font de finançament: capítol 7 (ITS)

Descripció: ajuts destinats a impulsar projectes d'adaptació al canvi climàtic

Finalitats i efectes: fomentar l'adaptació al canvi climàtic a l'espai urbà i periurbà potenciant les sinergies entre les estratègies d'adaptació i mitigació en la lluita contra el canvi climàtic

Convocatòria: anual

Cost: 8.000.000 €

Indicadors: nombre de projectes redactats, àrea (m2) d'intervenció amb més resiliència davant el canvi climàtic, disminució de temperatura assolida per projecte i estalvi d'aigua assolit per projecte

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat

 

IV.5.2

Direcció general: Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic

Font de finançament: capítol 7

Descripció: ajuts destinats a impulsar projectes de recerca en relació amb el canvi climàtic, la transició energètica i la contaminació atmosfèrica

Finalitats i efectes: generar coneixements científics en relació amb el canvi climàtic a les Illes Balears

Convocatòria: anual (2025)

Cost: 1.000.000 €

Indicadors: nombre de projectes de recerca finançats

Incidència sobre el mercat: sense incidència sobre el mercat