Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
FONS DE GARANTIA AGRÀRIA I PESQUERA DE LES ILLES BALEARS (FOGAIBA)
Núm. 240201
Resolució del president del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) per la qual es modifica la Resolució del president del FOGAIBA, de convocatòria, per a l’any 2024, dels ajuts corresponents a les intervencions en forma de pagaments directes que preveu el Pla estratègic de la PAC (PEPAC) i es modifica el termini de presentació de sol·licituds de determinades intervencions al desenvolupament rural
La Resolució del president del FOGAIBA, de convocatòria, per a l'any 2024, dels ajuts corresponents a les intervencions en forma de pagaments directes que preveu el Pla estratègic de la PAC (PEPAC) (BOIB núm. 15, de 30 de gener de 2024) estableix al seu annex diversos requisits que s'han de complir per a la concessió d'ajuts a diversos règims en favor del clima i el medi ambient. Així mateix, disposa que el termini de presentació de la sol·licitud única finalitza el 30 d'abril del 2024.
El Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, sobre l'aplicació, a partir del 2023, de les intervencions en forma de pagaments directes i l'establiment de requisits comuns en el marc del Pla estratègic de la política agrícola comuna, i la regulació de la sol·licitud única del sistema integrat de gestió i control estableix els requisits per a la concessió d'ajuts en el marc dels règims en favor del clima i el medi ambient. Així, en diversos requisits estableix que, per causes degudament justificades i si les condicions agroclimàtiques en una campanya així ho aconsellen, les autoritats competents de les comunitats autònomes poden modificar certs requisits dels règims en favor del clima i el medi ambient.
D'altra banda, la Resolució del conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural de 9 de febrer de 2024 (BOIB núm. 21, de 13 de febrer de 2024), per la qual es reconeix en l'àmbit agrari de les Illes Balears la situació actual de sequera meteorològica des del mes de setembre del 2023 i, a més, estableix que, d'acord amb el que preveu el PEPAC respecte a causes de força major, s'han d'estudiar i desenvolupar altres flexibilitzacions respecte al compliment de les BCAM i requisits legals de gestió, així com respecte a les condicions tècniques per acollir-se als ecorègims, sempre en coordinació amb el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació i en el marc de la normativa existent.
És per això que es considera procedent adequar la convocatòria a la situació climàtica de sequera declarada.
D'altra banda, en funció de la interpretació feta pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) a la Circular de Coordinació núm. 30/2023 del Pla nacional de controls dels pagaments directes dissociats als règims en favor del clima i el medi ambient 2023, les comunitats autònomes poden establir que els bens i cabrits de menys de 4 mesos no es tinguin en consideració per al càlcul de les càrregues ramaderes.
En aquest sentit, es considera convenient, atesa l'habilitació del MAPA i a fi d'afavorir l'aplicació de les pràctiques esmentades en favor del clima i del medi ambient, i s'entén que per a les pràctiques del pasturatge extensiu en pastures mediterrànies i d'establiment d'illes de biodiversitat, els animals de menys de quatre mesos no influeixen en la càrrega ramadera.
D'altra banda, el Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, disposa, a l'article 108.2, que, a partir del 2024, les comunitats autònomes poden ampliar, anualment i sempre amb la comunicació prèvia motivada al Fons Espanyol de Garantia Agrària, OA, el termini de presentació de sol·licitud única en el seu àmbit territorial d'actuació, el qual no pot concloure més enllà del 15 de maig.
Atesa la possibilitat d'ampliar el termini de presentació de sol·licituds que estableix el Reial decret 1048/2022, es considera convenient modificar-lo respecte de la presentació de la sol·licitud única que estableix la Resolució del president del FOGAIBA de convocatòria, per a l'any 2024, dels ajuts corresponents a les intervencions en forma de pagaments directes que preveu el PEPAC, una vegada realitzada la comunicació prèvia corresponent.
Finalment, en data 30 de gener del 2024, es van publicar en el BOIB núm. 15, la Resolució del president del FOGAIBA per la qual s'aprova la convocatòria, mitjançant el procediment anticipat de despesa, per a l'any 2024, dels ajuts destinats al pagament compensatori per a zones de muntanya a les Illes Balears i la Resolució del president del FOGAIBA per la qual s'aprova la convocatòria, mitjançant el procediment anticipat de despesa, per a l'any 2024, dels ajuts destinats al pagament compensatori per a zones amb limitacions específiques. De la mateixa manera, en data 24 de febrer del 2024, es va publicar la Resolució del president del FOGAIBA per la qual es convoquen, mitjançant el procediment anticipat de despesa, ajuts per al foment de la certificació de benestar animal a les explotacions bovines, per a l'any 2024 (BOIB núm. 28, de 24 de febrer).
Atès que les sol·licituds d'ajuda corresponents per a les resolucions anteriors s'han de presentar a través de la sol·licitud única i que el termini d'aquesta s'ampliarà, es considera convenient ajustar el termini de presentació de les sol·licituds d'ajuda a la nova data aprovada.
Per tot això i fent ús de les facultats que tinc conferides, a proposta del director gerent del FOGAIBA , dicto la següent
RESOLUCIÓ
Primer
Modificar la Resolució del president del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA), de convocatòria, per a l'any 2024, dels ajuts corresponents a les intervencions en forma de pagaments directes que preveu el Pla estratègic de la PAC (PEPAC) (BOIB núm. 15, de 30 de gener de 2024), segons el que s'indica a continuació:
1. Es modifica el punt 3.b l'apartat trenta-quatrè de l'annex, que queda redactat de la manera següent:
“b. Durant el període de pasturatge, cal respectar l'interval entre una càrrega ramadera mínima de 0,2 UBG/hectàrea i una càrrega ramadera màxima d'1,2 UBG/hectàrea sobre les superfícies de pastures permanents o de pastures temporals determinades acollides a aquesta pràctica. Per a la conversió a UBG s'ha d'utilitzar la taula que preveu l'annex V del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre. Els bens i cabrits de menys de 4 mesos no es tenen en consideració per al càlcul de la càrrega ramadera.”
2. Es modifica el punt 4.b.i de l'apartat trenta-cinquè de l'annex, que queda redactat de la manera següent:
“i. Pasturatge amb animals de l'explotació respectant les càrregues ramaderes que preveu l'article 30.2.b del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, segons correspongui. Els bens i cabrits de menys de 4 mesos no es tenen en consideració per al càlcul de les càrregues ramaderes.”
3. Es modifica el primer paràgraf del punt 5 de l'apartat trenta-cinquè de l'annex, que queda redactat de la manera següent:
“5. Per percebre l'ajuda relativa a la sega sostenible i per afavorir, d'una banda, el cicle de vida dels lepidòpters i, de l'altra, el cicle vegetatiu de les superfícies de pastura, no s'hi pot dur a terme cap activitat, en 60 dies consecutius, durant els mesos de juny, juliol i agost.”
4. Es modifiquen els punts 1.a, 1.c i 2 de l'apartat trenta-vuitè de l'annex, que queden redactats de la manera següent:
“a. Que, almenys, el 30% de la superfície de terra de cultiu corresponent presenti cada any un cultiu diferent del cultiu previ, d'acord amb el que estableix la BCAM 7, a l'annex II del Reial decret 1049/2022, de 27 de desembre. Quan existeixi un cultiu secundari en el mateix any que el cultiu principal, aquest conreu s'ha de considerar a l'efecte de la rotació. La superfície declarada com a terra en guaret després d'una lleguminosa no s'ha de considerar a l'efecte del percentatge de rotació. Es rebaixa el percentatge de rotació esmentat al 25%, en les explotacions amb més del 25% de la terra de cultiu corresponent amb cultius plurianuals.”
“c. Així mateix, el guaret no pot representar més del 40% de la superfície de la terra de cultiu declarada per al compliment de la pràctica de l'ecorègim corresponent.”
“2. En el cas que la superfície de la terra de cultiu de l'explotació sigui inferior o igual a 10 hectàrees, la pràctica pot consistir en la rotació que estableix el punt 1 o, alternativament, complir el requisit de diversificació consistent a conrear, almenys, dos cultius diferents sense que el principal suposi més del 75% de la terra de cultiu esmentada, i de conformitat amb el que estableix la BCAM 7, a l'annex II del Reial decret 1049/2022, de 27 de desembre, referent a la definició de cultiu diferent.
En el cas d'aquestes explotacions, no s'exigeix disposar d'espècies millorants ni s'aplica el límit màxim de guaret que estableix el punt 1 anterior.”
5. Es modifica el punt 1.b l'apartat quaranta-tresè de l'annex, que queda redactat de la manera següent:
“b. A més, la coberta vegetal ha de romandre viva sobre el terreny, durant un període mínim de quatre mesos, dins del període comprès entre l'1 d'octubre del 2023 i el 31 de març del 2024.”
6. Es modifica el punt 1 de l'apartat quaranta-setè de l'annex, que queda redactat de la manera següent:
“1. La sol·licitud única s'ha de presentar en el període comprès entre l'1 de febrer i el 15 de maig del 2024, tots dos inclosos.”
Segon
Modificar el termini màxim de presentació de sol·licituds, que queda establert per al 15 de maig del 2024, dels ajuts que s'indiquen a continuació:
Tercer
Aquesta resolució s'ha de comunicar a la Base de Dades Nacional de Subvencions i s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Palma, en la data de la signatura electrònica (16 d'abril de 2024)
El president del FOGAIBA Joan Simonet Pons