Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EMPRESA, OCUPACIÓ I ENERGIA

Núm. 240049
Proposta de resolució provisional del director general d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic per la qual es concedeixen les subvencions per al foment d’instal·lacions d’autoconsum amb o sense emmagatzematge elèctric amb fonts d’energia renovable, així com a de renovables tèrmiques, promogudes per a persones físiques dins les actuacions previstes en el Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea (PITEIB PF)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. El 26 de desembre de 2023 es va publicar la convocatòria pública de subvencions per al foment d'instal·lacions d'autoconsum amb o sense emmagatzematge elèctric amb fonts d'energia renovable, així com a de renovables tèrmiques, promogudes per a persones físiques dins les actuacions previstes en el Pla d'Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea (NextGenerationEU) (BOIB núm. 174, de 26 de desembre de 2023).

2. Les persones que figuren en l'annex d'aquesta proposta varen presentar una sol·licitud de subvenció en el marc de la convocatòria de referència.

3. Els tècnics de la Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic han examinat les sol·licituds i han emès un informe favorable dels aspectes següents:

  • Les persones o entitats sol·licitants, per la seva naturalesa, poden ser beneficiàries de subvencions.
  • Les persones o entitats han adjuntat la documentació prevista en la convocatòria.
  • Les persones o entitats sol·licitants estan al corrent de les obligacions amb la Seguretat Social i amb l'Administració tributària, tant l'estatal com l'autonòmica.

4. Els tècnics de la Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, en aplicació del procediment de concessió que estableix l'apartat desè de la Resolució esmentada, han informat favorablement sobre la concessió de les subvencions descrites en l'annex, les quals s'han calculat d'acord amb la Resolució de convocatòria d'aquests ajuts.

5. En data 9 de febrer de 2024 la secció pressupostària ha realitzat la actualització de l'autoavaluació de l'Annex II de l'Ordre HFP/1030/2021 amb un escenari de risc baix que figura al Pla d'Acció. Amb aquest resultat en data 14 de febrer de 2024 la secretària general de la Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia va dictar resolució per la qual s'aprova el nou Pla d'Acció derivat dels tests d'autoavaluació i risc de l'Annex II de l'Ordre HFP/1030/2021 i no ha transcorregut més d'un any des de l'emissió de la resolució corresponent. A més, en data 9 de febrer de 2024 el Grup d'Avaluació de la Conselleria d' Empresa, Ocupació i Energia va elaborar i aprovar la memòria dels resultats de l'avaluació de riscos de frau de la Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia. En aquest cas ha realitzat l'avaluació del risc, l'impacte i probabilitat dels riscs de frau prevista a l'apartat 4.1.4. del Pla de Mesures Antifrau de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, sense obtenir cap bandera vermella.

Fonaments de dret

1. La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

2. El Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

3. El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions (BOIB núm. 196, de 31 de desembre de 2005).

4. El Decret 75/2004, de 27 d'agost, pel qual es despleguen determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 122, de 2 de setembre de 2004).

5. L'Ordre de la consellera de Comerç, Indústria i Energia de 15 de maig de 2008 per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en matèria d'energia (BOIB núm. 72, de 24 de maig de 2008).

6. L'Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre, per la qual es configura el sistema de gestió del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, així com per l'Ordre HFP/1031/2021, de 29 de setembre, per la qual s'estableix el procediment i format de la informació a proporcionar per les entitats del sector públic per al seguiment del compliment de les fites i objectius i d'execució pressupostària i comptable de les mesures dels components del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

7. El Reial decret 451/2022, de 14 de juny, pel qual es regula la concessió directa d'ajudes destinades al finançament d'estratègies d'energia sostenible per a les Illes Balears i Canàries, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, s'emmarca en el Pla de Recuperació, presentat pel Govern espanyol el 21 d'abril de 2021 i aprovat per la Decisió d'Execució del Consell relativa a l'aprovació de l'avaluació del Pla de Recuperació i Resiliència d'Espanya (Council Implementing Decision-CID), de 13 de juliol de 2021.

8. El Reial decret 244/2019, de 5 d'abril, pel qual es regulen les condicions administratives, tècniques i econòmiques de l'autoconsum d'energia elèctrica.

9. La Resolució del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia per la qual s'aprova, mitjançant el procediment de despesa anticipada, la convocatòria pública de subvencions per al foment d'instal·lacions d'autoconsum amb o sense emmagatzematge elèctric amb fonts d'energia renovable, així com a de renovables tèrmiques, promogudes per a persones físiques dins les actuacions previstes en el Pla d'Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea (NextGenerationEU) (BOIB núm. 174, de 26 de desembre de 2023).

Proposta de resolució

Propòs al conseller d'Empresa, Ocupació i Energia que dicti una resolució en els termes següents:

1. Aprovar la concessió d'una subvenció per al foment d'instal·lacions d'autoconsum amb o sense emmagatzematge elèctric amb fonts d'energia renovable, així com a de renovables tèrmiques, promogudes per a persones físiques dins les actuacions previstes en el Pla d'Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea (PITEIB PF) per un import total de 13.470 euros i 3 beneficiaris. En l'annex d'aquesta proposta figuren les dades de cada beneficiari sobre la concessió de la subvenció.

2. Autoritzar i disposar la despesa de 13.470 euros als 3 beneficiaris que figuren en l'annex i pels imports que es detallen per cadascun d'ells, amb càrrec a la partida pressupostària indicada en l'annex dels pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Els fons per a la concessió de l'ajut procedeixen del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i el Mecanisme de Recuperació i Resiliència Fons NextGenerationEU. 

3. Disposar que les inversions objecte de la sol·licitud s'han de fer dins el període següent:

  • Des del 16 de juny de 2022 fins al termini que fixi la resolució d'atorgament. Aquest termini no podrà ser posterior al 31 de juliol de 2025.

4. Establir que el termini per a justificar la realització de les activitats subvencionades, en cap cas pot ser posterior al desè dia hàbil des de la data màxima d'execució de l'activitat.

El pagament i la justificació s'ha de fer d'acord amb el que disposa l'apartat catorzè de la Resolució del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia de 26 de desembre de 2023.

5. Establir que els beneficiaris estan obligats a complir el que disposa l'apartat quinzè de la Resolució del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia de 26 de desembre de 2023.

6. Disposar que tota alteració de les condicions establertes per a la concessió de la subvenció, com també l'obtenció concurrent de subvencions o ajudes atorgades per altres administracions públiques o ens públics, nacionals o internacionals, dona lloc a la revisió parcial o total de la subvenció i, per tant, al reintegrament de la quantitat corresponent més els interessos de demora. Respecte a la concurrència d'ajuts s'ha de complir el que disposa l'apartat dinovè de la Resolució del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia de 26 de desembre de 2023.

7. Establir que les persones o entitats beneficiàries han de garantir el ple compliment del principi de no causar un perjudici significatiu al medi ambient (principi Do No Significant Harm, DNSH) i l'etiquetatge climàtic i digital, d'acord amb el que es preveu en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, aprovat pel Consell de Ministres el 27 d'abril de 2021, i pel Reglament (UE) núm.2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, així com amb el requerit en la Decisió d'Execució del Consell relativa a l'aprovació de l'avaluació del Pla de Recuperació i Resiliència d'Espanya.

8. D'acord amb l'article 9.3.d de l'Ordre HFP/1030/2021, el beneficiari té l'obligació de reconèixer l'origen i garantir la visibilitat del finançament de la Unió.

Contra aquesta Proposta de resolució podeu al·legar el que considereu convenient en el termini màxim de deu dies hàbils comptadors des de l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. En cas contrari, s'entendrà que estau conforme amb el contingut de la Proposta.

 

Palma,  data de la signatura digital (16 d'abril de 2024)

El director general d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic Diego Viu Domínguez

 

 

ANNEX Llista de beneficiaris proposats per atorgar-los la subvenció per al foment d'instal·lacions d'autoconsum amb o sense emmagatzematge elèctric amb fonts d'energia renovable, així com a de renovables tèrmiques, promogudes per a persones físiques dins les actuacions previstes en el Pla d'Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea (PITEIB PF)

Número

Expedient

Data registre entrada

Sol·licitant

NIF

Partida pressupostària

Tipus d'inversió

Import inversió (€)

Import subvenció (€)

1

PF_PITEIB-14/2024

01/04/2024

SERRA PASTOR, CATALINA

***4747**

2024/G/731A01/77000/00/19701/MR052

Programa 1. Instal·lació generació fotovoltaica de 4.36 kWp

5.791,31

2.616,00

2

PF_PITEIB-25/2024

01/04/2024

MAIMO RIERA, VICTOR

***0738**

2024/G/731A01/77000/00/19701/MR052

Programa 1. Instal·lació generació fotovoltaica de 9.00 kWp

11.186,45

5.400,00

3

PF_PITEIB-633/2024

01/04/2024

FERNÁNDEZ GARCÍA, ÓSCAR

***7246**

2024/G/731A01/77000/00/19701/MR052

Programa 1. Instal·lació generació fotovoltaica de 9.09 kWp en coberta

11.857,74

5.454,00

Total expedients: 3

Primer beneficiari: SERRA PASTOR, CATALINA

Darrer beneficiari: FERNÁNDEZ GARCÍA, ÓSCAR

Total subvenció: 13.470