Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT D'EIVISSA

Núm. 231880
Aprovació definitiva del Reglament de Protocol i Ceremonial de l'Excel·lentíssim Ajuntament d'Eivissa

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Que en data 29 de febrer de 2024 el Ple de l'Excm. Ajuntament d'Eivissa, va acordar aprovar definitivament el Reglament de Protocol i Ceremonial de l'Excel·lentíssim Ajuntament d'Eivissa

Mitjançant el present, es publica el text íntegre del Reglament de Protocol i Ceremonial de l'Excel·lentíssim Ajuntament d'Eivissa, per al seu general coneixement, de conformitat amb l'article 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, en relació amb l'article 113 de la mateixa Llei, a l'efecte de la seva entrada en vigor.

Contra aquest acord, que esgota la via administrativa, es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el terme de dos mesos, a comptar des de l'endemà a la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, de conformitat amb el que estableixen els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

(Document signat electrònicament) Eivissa, 9 d'abril de 2024

El secretari accidental (Juan Orihuela Romero)

 

ANNEX TEXT ÍNTEGRE APROVAT DEFINITIVAMENT

REGLAMENT DE PROTOCOL I CERIMONIAL DE L'EXCEL·LENTÍSSIM AJUNTAMENT D'EIVISSA

TÍTOL I Sobre el municipi d'Eivissa, tractaments, títols, atributs i usos.

Article 1

La ciutat d'Eivissa és un municipi adscrit a la jurisdicció de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en el si de l'Estat Espanyol, segons la legislació vigent emanada de la Constitució Espanyola de 1978.

Article 2n

2.1 El municipi d'Eivissa ostenta el títol de Ciutat, concedit pel rei Carles III l'any 1782 a través d'una Reial Cèdula.

2.2 La ciutat d'Eivissa és la capital de l'illa d'Eivissa, d'acord amb la Llei autonòmica 6/2019, de 8 d'abril, per la qual se li reconeix l'estatut especial de capitalitat, com a seu de les principals institucions insulars.

Article 3r

3.1 L'Excel·lentíssim Ajuntament d'Eivissa té un escut propi: en camp blau sostingut d'ones de plata i blau. Sobre ell, murades d'or de quatre torres, amb merlets i maons, un castell del mateix metall igualment amb merlets i maons. Culminat amb una Corona.

3.2 L'Escut de l'Ajuntament d'Eivissa haurà de figurar a:

a. Els Reglaments i Ordenances Municipals.

b. Les comunicacions oficials de l'Ajuntament segons ROF.

c. Els títols acreditatius d'honors, distincions i condecoracions.

d. Els rebosters.

e. Els documents, impresos, segells i capçaleres d'ús oficial.

f. Els distintius usats per les autoritats i funcionaris o treballadors municipals a qui correspongui.

g. Tots aquells impresos, publicacions i material de papereria municipal que així ho precisin, seguint les indicacions i recomanacions del Manual d'Identitat Corporativa de l'Ajuntament d'Eivissa.

h. Altres llocs que puguin contemplar les normes municipals.

3.3 L'ús o difusió mitjançant qualsevol mitjà de reproducció, impresa, informàtica, fílmica o fotogràfica de l'escut de l'Ajuntament d'Eivissa, haurà de comptar amb l'autorització expressa, per escrit, de l'Excel·lentíssim Ajuntament havent-se cursat abans pels interessats, sol·licitud raonada a l'Il·lm./Il·lma. Sr./Sra. Alcalde/Alcaldessa, que contestarà amb informe o amb coneixement previ del departament de Comunicació.

3.4 El logo oficial s'emprarà en comptes de l'escut en els casos que consideri l'Ajuntament.

Article 4t

4.1 La bandera d'Eivissa consta de quatre barres vermelles sobre fons groc superposats a cadascun dels quatre cantons, un castell amb torres amb merlets.

4.2 La bandera d'Eivissa ondejarà a l'exterior de les seus oficials, seguint la precedència protocol·lària corresponent. En els edificis on la seua ubicació o característiques impedeixin la col·locació exterior de les banderes, aquestes se situaran al seu interior a lloc visible.

4.3 La bandera d'Eivissa ocuparà un lloc destacat al Saló de Plens, juntament amb la balear, l'espanyola i l'europea, seguint la precedència protocol·lària corresponent, sense que en cap cas la bandera d'Eivissa pugui sobrepassar en grossària a la bandera espanyola.

4.4 Als actes públics municipals, la bandera d'Eivissa estarà situada a un lloc destacat, junt amb la Bandera d'Espanya i la Bandera de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, seguint la precedència protocol·lària corresponent.

4.5 Als actes públics de caràcter supramunicipal que es duguin a terme al municipi d'Eivissa, l'ordre de precedència de les banderes serà el següent: 1r Espanya, 2n País Visitant, 3r Comunitat Autònoma de les Illes Balears, 4t Eivissa i 5è Municipi visitant.

4.6 Sobre la bandera d'Eivissa, no es podran incloure sigles o símbols que representin partits polítics, sindicats, associacions o qualsevol altre tipus d'entitats.

4.7 La Corporació Municipal vetllarà perquè es prestin a les banderes el tractament, respecte i honors deguts.

4.8 L'ús de la bandera d'Eivissa a edificis i establiments que no pertanyin a l'Administració, necessitarà la corresponent autorització municipal.

4.9 Els ultratges i ofenses a la bandera es castigaran conforme l'establert a les Lleis.

Article 5è

5.1 Els rebosters d'Eivissa seran confeccionats amb pany ocre, portant al centre l'Escut del Municipi.

5.2 Els rebosters es col·locaran als balcons i finestres de la façana principal de la Casa Consistorial, així com a altres llocs on s'organitzin actes oficials solemnes, durant les festes patronals de Santa Maria i Sant Ciriac i en altres ocasions solemnes, festivitats nacionals i regionals en què així ho disposi l'Alcaldia-Presidència, amb consulta del Departament de Protocol que determinarà la necessitat i característiques d'un major ornament dels actes que per la seua rellevància ho precisin.

Article 6è

6.1 Les maces, instrument conegut arreu d'Europa, tenien la funció d'obrir pas als polítics i alts càrrecs i protegir-los d'eventuals i/o possibles agressions, especialment quan sortien al carrer. Amb el temps, romangueren com a signe distintiu dels càrrecs als quals precedien i encara precedeixen en actes públics solemnes.

El joc de Maces de Cerimònies amb l'escut de l'Ajuntament, és un joc de plata realitzat probablement l'any 1788, quan en aplicació dels Decrets de Nova Planta, la Universitat d'Eivissa i Formentera havia passat a anomenar-se Ajuntament i els jurats es convertiren en regidors.

6.2 Els/les Porters/Porteres-Macers/Maceres d'aquest Ajuntament seran els encarregats de desenvolupar la funció de Macer als actes solemnes protagonitzats per la institució municipal (Cerimònia de concessió de Títols Honorífics, Festes Patronals, Processons Oficials, Honres Fúnebres Oficials i tots aquells que designi l'Alcaldia-Presidència). Portaran la vestimenta corresponent, juntament amb les maces, les quals estaran custodiades pel departament de Protocol/Arxiu Històric de l'Ajuntament d'Eivissa.

TÍTOL II Sobre la Corporació, tractaments, ordre de precedència interna, atributs i els seus usos.

Article 7è

L'Ajuntament d'Eivissa té el títol d'Excel·lentíssim, atorgat per Ordre Ministerial de 7 de març de 1945 (BOE núm. 72 de 13 de març de 1945). Es va atorgar el títol d'Excel·lentíssim segons l'informe de la Reial Acadèmia de la Història, que va realitzar-lo a partir de l'informe d'aleshores Arxiver Municipal, mossèn Isidor Macabich Llobet.

Article 8è

8.1 L'ordre de precedència interna de la Corporació serà el següent:

a. Il·lm./Il·lma. Sr./Sra. Alcalde/Alcaldessa.

b. Srs. i Sres. Tinents d'Alcalde pel seu ordre.

c. Sr./Sra. Portaveu de cadascun dels Grups Polítics Municipals, ordenats de major a menor representació municipal

d. Sres. i Srs. Regidors/Regidores membres de la Junta de Govern Local pel seu ordre de nomenament.

e. Sres. i Srs. Regidors/Regidores de l'equip de Govern per l'ordre establert en la candidatura electoral.

f. Sres. i Srs. Regidors/Regidores de la resta de Grups Polítics, pel seu ordre electoral i ordenats de major a menor representació municipal.

8.2 En els actes cívics de caràcter institucional on cal la desfilada de la Corporació, aquesta se situarà de major a menor, encapçalant la desfilada l'Alcalde/Alcaldessa, seguit dels Tinents d'Alcalde pel seu ordre, Portaveus i resta dels membres de la Corporació. En cas de tancament de la desfilada, es farà per ordre invers, tancant l'Alcalde/Alcaldessa precedit per/per les Tinents d'Alcalde.

8.3 En algunes ocasions excepcionals i sempre per disposició de l'Alcaldia atenent a normes de cortesia, els senyors Portaveus dels Grups Municipals precediran els/les Tinents d'Alcalde, únic espai unipersonal de representació que figura al Reial Decret sobre Ordenació de les Presidències a l'Estat 2099/83.

8.4 En aquells actes, de caràcter municipal, que així calgui, a continuació de la Corporació, se situaran les personalitats distingides amb honors municipals i els funcionaris/funcionàries municipals, segons l'ordre següent:

a. Fill/Filla Il·lustre d'Eivissa

b. Fill Adoptiu/Filla Adoptiva d'Eivissa

c. Medalla d'Honor d'Eivissa

d. Medalla d'Or d'Eivissa

e. Secretari/Secretària General

f. Interventor/Interventora

g. Tresorer/Tresorera

h. Arxiver/Arxivera Municipal. Director/Directora de l'AHEiF

i. Cap de Protocol i Relacions Institucionals

j. Cap de la Policia Local

k. Caps i Directors/Directores de les Unitats Administratives, els Departaments i els Serveis, per ordre d'antiguitat en la creació de la seva Unitat, Departament o Servei.

Article 9è

Els atributs del càrrec d'Alcalde/Alcaldessa d'Eivissa són els següents:

a. Medalla d'or, o metall daurat, amb l'Escut Municipal, pendent d'un cordó daurat.

b. Bastó de comandament amb empunyadura i borles daurades amb l'escut de la Ciutat.

c. Insígnia de solapa o agulla de pit, d'or i amb l'Escut Municipal gravat.

Article 10è

Els atributs del càrrec de Regidor/Regidora són els següents:

a. Insígnia de solapa d'or o agulla de pit amb l'Escut Municipal gravat.

 

Article 11è

L'Alcalde/Alcaldessa utilitzarà la medalla i bastó de comandament el dia de la seua presa de possessió i en aquells actes que per la seua solemnitat així ho requereixi.

Article 12è

Els/les Regidors/Regidores utilitzaran la insígnia als actes que per la seua solemnitat així ho requereixi.

Article 13è

13.1 La insígnia de solapa o agulla de pit descrita a l'article 12è serà d'ús exclusiu dels Regidors/Regidores com a expressió de la representació popular que ostenten, la qual serà lliurada al principi del mandat i podran endur-se'n en finalitzar el seu mandat i pertinença en aquesta, significant i recordant el seu pas per l'Excm. Ajuntament d'Eivissa.

13.2 L'Alcalde/Alcaldessa concedirà l'escut d'or (com a insígnia de solapa o agulla de pit) de l'Ajuntament a aquelles persones o col·lectius que, pels seus mèrits, es consideri adient.

TÍTOL III Sobre els actes oficials del Municipi, la seua classificació i presidència

Article 14è

La Corporació Municipal en tots els actes oficials mantendrà l'ordre de precedència que s'estableixi en el present Reglament.

Article 15è

Els actes oficials seran organitzats institucionalment per la Corporació, mitjançant el Departament de Protocol i amb coneixement de l'Alcaldia- Presidència, amb ocasió de commemoracions o esdeveniments que així ho requereixin per la seua importància.

Article 16è

La Presidència dels mencionats actes, qualsevol que sigui el seu caràcter, correspon a l'Alcalde-President/Alcaldessa-Presidenta.

Article 17è

Quan en un acte oficial concorrin altres autoritats de l'Administració estatal o autonòmica, o d'organismes o entitats públiques o privades, el Departament de Protocol assenyalarà l'ordre de precedències atenent al disposat pel Reial Decret 2099/1983, de 4 d'agost, a la normativa de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i a les normes establertes per al protocol privat.

Article 18è

En els actes propis organitzats per una Regidoria que no presideixi l'Alcalde / Alcaldessa, ostentarà la presidència el Regidor/Regidora responsable.

Article 19è

En absència o malaltia de l'Alcalde/Alcaldessa, ostentarà la Presidència dels actes Corporatius Municipals els /les Tinents d'Alcalde pel seu ordre.

Article 20è

Els Regidors/Regidores assistents als actes municipals, que no ocupin lloc a la presidència, se situaran en lloc preferent.

 

TÍTOL IV Sobre els agermanaments amb una altra ciutat

Article 21è

21.1 La proposta de realitzar un agermanament amb una altra ciutat serà a càrrec de l'Alcaldia. La preparació dels actes a desenvolupar amb aquest motiu correspondrà al Departament de Protocol, amb consulta prèvia amb l'Alcaldia.

21.2 L'acte solemne de firma dels acords d'Agermanament, tendrà el següent ordre del dia:

a. Lectura de l'acord d'agermanament i del protocol que s'intercanviarà entre els dos municipis.

b. Firma de l'acta d'agermanament pels Alcaldes/Alcaldesses d'ambdues ciutats.

c. Paraules de l'Alcalde/Alcaldessa de la ciutat visitant (amb traducció simultània si fos necessari).

d. Cloenda de l'Acte per l'Alcalde/Alcaldessa d'Eivissa (amb traducció simultània si fos necessari).

21.3 La resta d'actes d'una visita de la delegació d'una ciutat agermanada tendrà una programació redactada per l'Ajuntament d'Eivissa, mitjançant el Departament de Protocol, per cada cas concret.

 

TÍTOL V Sobre les Distincions Honorífiques i obsequis institucionals

Article 22è

22.1 Les distincions honorífiques que concedeix l'Ajuntament d'Eivissa són les que es descriuen al Reglament d'Honors i Distincions de L'Excm. Ajuntament d'Eivissa.

22.2 La concessió d'aquestes distincions es regirà pel citat Reglament d'Honors i Distincions de l'Ajuntament d'Eivissa.

Article 23è

L'Ajuntament podrà concedir una sèrie de regals i obsequis institucionals quan l'ocasió així ho requereixi. Els mencionats regals seran definits i dissenyats pel Departament de Protocol, tenint sempre en compte que hauran de tenir una relació directa amb la tradició, els costums, la història o els aspectes culturals més representatius de la ciutat d'Eivissa.

 

TÍTOL VI Sobre la declaració de dol oficial i honres fúnebres

Article 24è

24.1 L'Alcalde/Alcaldessa d'Eivissa determinarà, mitjançant Decret, la declaració de Dol Oficial, quan les circumstàncies o fets de transcendència nacional, regional o local, així ho requereixin.

24.2 En el decret emès per l'Alcaldia-Presidència, s'inclouran totes i cadascuna de les accions a desenvolupar, en senyal de respecte i condolença pel dol declarat. Aquestes accions podran ser:

a. Suspendre tots els actes públics oficials, organitzats per l'Excm. Ajuntament mitjançant qualsevol regidoria, delegacions, serveis o departaments, durant el temps que perduri el dol oficial decretat.

b. Arriar a mitja asta les banderes institucionals que ondegin a l'exterior dels edificis públics municipals. Quan es tracti de declaració de dol oficial local, retirar, en acte de respecte, la resta d'ensenyes nacionals i regionals dels mateixos edificis.

c. Posar a les banderes que ondegin a l'exterior dels edificis públics municipals un crespó negre, com a senyal de dol.

d. Qualsevol altra que incideixi en significar i difondre la declaració del dol oficial decretat.

Article 25è

En els casos que la declaració de dol oficial vengui decretada o ordenada per instàncies superiors de l'Administració Pública d'àmbit comunitari, estatal o regional, es disposarà conforme a l'indicat per les preceptives declaracions, podent l'Alcaldia adherir-se a aquestes mateixes declaracions oficials, mitjançant els mitjans i actes assenyalats en els apartats anteriors. En qualsevol cas, la bandera d'Eivissa ondejarà a mitja asta, sempre que ho facin les banderes d'Espanya i de les Illes Balears, després de tenir coneixement de la declaració de dol oficial en àmbits estatals o regionals.

Article 26è

S'estableixen les següents honres fúnebres:

26.1 Corona de flors amb vetes, en cas de mort i en nom de l'Ajuntament d'Eivissa a Exalcaldes/Exalcaldesses de la Corporació, funcionaris i personal laboral fix en actiu o jubilats/jubilades de l'Ajuntament i a aquelles persones rellevants que l'Alcalde/Alcaldessa consideri oportú.

26.2 S'inserirà una esquela mortuòria als diaris locals i una corona de flors amb vetes en nom de l'Ajuntament d'Eivissa, en el cas de mort de l'Alcalde/Alcaldessa de la Corporació en actiu, Fill/Filla Il·lustre de la Ciutat, Fill/Filla Adoptiu/Adoptiva, Tinent d'Alcalde de la Corporació en Actiu, Regidor/Regidora de la Corporació en actiu i persona rellevant que l'Alcalde/Alcaldessa consideri oportú.

26.3 Assistirà una parella de Policia Local de Gala i escorta en cas de mort d'un Alcalde/Alcaldessa de la Corporació en actiu, Exalcalde/Exalcaldessa, Fill/Filla Il·lustre de la Ciutat, Fill/Filla Adoptiu/Adoptiva de la Ciutat, membre de la Policia Local en actiu o personalitat rellevant que l'Alcalde/Alcaldessa consideri adient.

26.4 Assistiran els/les Porters/Porteres–Macers/Maceres i escorta en cas de mort d'un Alcalde/Alcaldessa de la Corporació en actiu, Exalcalde/Exalcaldessa, Fill/Filla Il·lustre de la Ciutat, Fill/Filla Adoptiu/Adoptiva de la Ciutat, membre de la Policia Local en actiu o personalitat rellevant que l'Alcalde/Alcaldessa consideri adient.

26.5 S'instal·larà capella ardent de cos present al Saló de Plens o Sala de Fills/Filles Il·lustres de la Ciutat amb escorta, amb consulta prèvia a la família, en cas de mort d'un Alcalde/Alcaldessa de la Corporació en actiu, d'un/una Fill/Filla Il·lustre de la Ciutat, d'un/una Fill/Filla Adoptiu/Adoptiva de la Ciutat, o d'una alta personalitat mereixedora d'aquesta honra.

 

TÍTOL VII Sobre el Departament de Protocol

Article 27è

El Departament de Protocol tendrà al seu càrrec l'organització i atenció del protocol oficial en els actes públics que se celebrin, així com la custòdia i cura de les banderes, rebosters, distincions, obsequis i Llibre d'Honor de la Ciutat. Aquestes funcions seran executades pel/per la Cap de Protocol, que dependrà directament de l'Alcalde/Alcaldessa.

Article 28è

El Departament de Protocol procedirà a encarregar l'elaboració de les distincions i obsequis assenyalats en l'articulat anterior, amb el vistiplau de l'Alcaldia.

Article 29è

El/la Cap de Protocol, d'acord amb l'Alcaldia, confeccionarà i remetrà als membres de la Corporació les normes específiques de protocol i etiqueta que regiran als actes o commemoracions solemnes.

Disposició final

L'àmbit de les normes i disposicions recollides en el present reglament queda limitat a l'àmbit municipal, sense que la seua determinació confereixi, per si, honor o jerarquia, ni impliqui, fora d'ell, modificació del propi rang, competència o funcions reconegudes o atribuïdes per llei.

Disposició derogatòria

El present Reglament deroga l'anterior Reglament Municipal d'Honors de l'Excm. Ajuntament d'Eivissa, aprovat pel plenari municipal de 24 de juny de 2009 i publicat al BOIB 112 / 16596 de l'1 d'agost de 2009 i els seus posteriors annexos.