Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITATS

Núm. 235131
Acord entre la Conselleria d’ Educació i Universitats i les entitats patronals, les organitzacions titulars i les organitzacions sindicals per al manteniment d’ unitats concertades al 2n cicle d’ educació infantil en funció de la ràtio

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Parts

Per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, Antoni Vera Alemany, conseller d'Educació i Universitats de les Illes Balears, nomenat pel Decret 9/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears pel qual es disposa el cessament i el nomenament dels membres del Govern de les Illes Balears.

Per les entitats patronals de l'ensenyament privat concertat:

  • Llúcia Salleras Julià, presidenta de l'Associació Autonòmica Educació i Gestió - Escola Catòlica de les Illes Balears (d'ara endavant EiG - ECIB) i de la Federació Espanyola de Religiosos d'Ensenyança Titulars de Centres Concertats a les Illes Balears (d'ara endavant FERE-CECA-ECIB).
  • Ventura Blach Amengual, president de l'Associació de Centres d'Ensenyança de les Illes Balears i Confederació Espanyola de Centres d'Ensenyança de les Illes Balears (d'ara endavant ACENEB-CECEIB).
  • Francisca Picornell Darder, presidenta de la Federació d'Escoles Infantils de la Petita i Mitjana Empresa de Balears (d'ara endavant FEIPIMEB).
  • Carmen Muñoz González, presidenta de Fòrum per la Qualitat (d'ara endavant FOQUA).
  • Escolástico Muñoz Juárez, representant de la Unión de Asociaciones, Centros y Federaciones de Asistencia a Personas con Discapacidad de Baleares (d'ara endavant UNAC).

Per les organitzacions titulars:

  • Jaume Vicens Obrador, president de la Unió de Cooperatives de Treball Associat de les Illes Balears (d'ara endavant UCTAIB).

Per les organitzacions sindicals:

  • Juan Carlos Lorenzo González, secretari general de la Federació d'Ensenyament USO Illes Balears (d'ara endavant USO Illes Balears).
  • Ramon Mondéjar Coll, secretari d'Ensenyament Privat - Concertat del Sindicat de Treballadores i Treballadors INTERSINDICAL de les Illes Balears (d'ara endavant STEI).
  • Antoni Sacarés Mas, secretari general de la Federació de Sindicats Independents d'Ensenyament (d'ara endavant FSIE Illes Balears).
  • Constantino Davia Ladrón, secretari del sector d'Ensenyament d'UGT Serveis Públics Illes Balears (d'ara endavant UGT Illes Balears)
  • Mario Miguel Devis Luján, secretari general representant de la Federació d'Ensenyament de Comissions Obreres (d'ara endavant FE-CCOO Illes Balears).

Antecedents

La Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l'educació va desenvolupar l'article 27.1 de la Constitució Espanyola que reconeix alhora, la llibertat d'ensenyament i el dret a l'educació (BOE núm.159, de 4 de juliol) que permet adquirir coneixements i afavoreix el desenvolupament econòmic, social i cultural de totes les societats per aconseguir així una vida social plena.

Crida l'atenció el descens continuat de la natalitat dels darrers anys a la nostra comunitat autònoma, situació que ha fet que es revisessin les previsions d'escolarització,  principalment en el segon cicle de l'etapa d'educació infantil per mantenir el nombre d'aules tant a l'ensenyament públic com a l'ensenyament privat concertat.

Per això, el Decret 59/2022, de 27 de desembre, pel qual s'estableixen les normes que han de regir les convocatòries per a l'establiment i la renovació de concerts educatius a partir del curs 2023-2024 (BOIB núm. 169, de 29 de desembre), ja va reduir la ràtio mínima per a les unitats del segon cicle d'educació infantil de 20 alumnes a 18 alumnes per unitat.

A més, en data 2 de maig de 2023, es signà l'Acord entre la Conselleria d'Educació i Formació Professional i les entitats patronals, les organitzacions titulars i les organitzacions sindicals per a reduir ràtios al quart curs de l'educació infantil per al curs 2023-2024 on s'establia per al curs 2023-24 una ràtio màxima de 22 alumnes per unitat a les unitats de 4t d'educació infantil del següents municipis/zones:

  • Alaró
  • Andratx
  • Artà
  • Porreres
  • Santa Maria del Camí
  • Santanyí
  • Ferreries
  • Formentera

Atès que l'Acord esmentat anteriorment només és per a 4t EI, per a determinades zones o municipis i per al curs 2023-24, es fa necessari arribar a un nou acord per als propers cursos a tota l'etapa de segon cicle d'educació infantil que permeti en l'ensenyament privat concertat el sosteniment de les aules i un nombre de places suficients per assegurar a les famílies la lliure elecció de centre.

Les parts ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària per formalitzar aquest acord, segons els següents:

Pactes

Primer. La ràtio màxima a segon cicle d'educació infantil és de 25 alumnes, d‘acord amb la normativa bàsica estatal.

Segon. A partir del curs 2024-2025 i per aquesta etapa es mantindrà el nombre d' unitats concertades quan la ràtio sigui igual o superior a 221

1El pacte segon és també aplicable quan la suma de les ràtios de dues unitats sigui igual o superior a 22

Tercer. Es constituirà durant el mes d'abril una comissió de treball amb representació de l'administració educativa, les entitats patronals i cooperatives d'ensenyament i els sindicats de la mesa de l'ensenyament concertat, per avançar en un acord global a altres etapes educatives. La comissió de treball analitzarà les dades d'escolarització, tant ordinàries com NESE, de tots els municipis i així disposarà de tota la informació necessària per al procés d'escolarització del curs 2025-26, valorant -se la possibilitat de revisió de la ràtio mínima i d'estendre aquest acord o altres a la resta de nivells educatius (primària i secundària).

Quart. Amb independència de l'anterior,en aquells municipis o zones escolars on, com a resultat de l'estudi de la comissió de treball establerta en el punt Tercer, es detecti una disminució acusada de la matrícula , es podran dur a terme acords de reducció de la ràtio màxima per tal de garantir l'oferta educativa existent. Aquests acords hauran de comptar amb la conformitat de les titularitats del centres del municipi o zona escolar.

Com a mostra de conformitat, signam aquest Acord en dotze exemplars.

Palma, 26 de març de 2024

Per el Conseller d'Educació  i Universitats            Per EiG-ECIB i FERE-CECA-ECIB

Antoni Vera Alemany                                                 Llúcia Salleras Julià

 

Per l'ACENEB-CECEIB                                         Per la FEIPIMEB

Ventura Blach Amengual                                           Francisca Picornell Darder

 

Per la UNAC                                                             Per FOQUA

Escolástico Muñoz Juárez                                         Carmen Muñoz González

 

Per la UCTAIB                                                         Per USO Illes Balears

Jaume Vicens Obrador                                               Juan Carlos Lorenzo González

 

Per l'STEI                                                                 Per UGT Illes Balears

Ramon Mondéjar Coll                                               Constantino Davia Ladrón

 

Per FE-CCOO Illes Balears                                   Per FSIE Illes Balears

Mario Miguel Devis Luján                                       Antoni Sacarés Mas