Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'EIVISSA

Núm. 232091
Aprovació definitiva del Reglament d'Honors i Distincions de l'Excel·lentíssim Ajuntament d'Eivissa

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Que en data 29 de febrer de 2024 el Ple de l'Excm. Ajuntament d'Eivissa, va acordar aprovar definitivament el Reglament d'Honors i Distincions de l'Excel·lentíssim Ajuntament d'Eivissa.

Mitjançant el present, es publica el text íntegre del Reglament d'Honors i Distincions de l'Excel·lentíssim Ajuntament d'Eivissa, per al seu general coneixement, de conformitat amb l'article 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, en relació amb l'article 113 de la mateixa Llei, a l'efecte de la seva entrada en vigor.

Contra aquest acord, que esgota la via administrativa, es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el terme de dos mesos, a comptar des de l'endemà a la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, de conformitat amb el que estableixen els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Eivissa, 9 d'abril de 2024

El secretari acctal (Juan Orihuela Romero)

 

ANNEX. TEXT ÍNTEGRE APROVAT DEFINITIVAMENT

REGLAMENT PER A LA CONCESSIÓ D'HONORS I DISTINCIONS DE L'EXCEL·LENTÍSSIM AJUNTAMENT D'EIVISSA

TÍTOL I De les distincions honorífiques municipals

Article 1r

Mitjançant el present Reglament es regula el procediment de concessió d'honors i distincions municipals a aquelles persones naturals o jurídiques mereixedores del mencionat reconeixement, d'acord amb el disposat a les disposicions legals vigents en matèria de règim local de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local i Reglament d'organització, funcionament i règim jurídic de les corporacions locals, aprovat pel Reial Decret 2568/1986, de 28 de novembre.

1.1 Les distincions honorífiques que, amb caràcter oficial, podrà conferir l'Ajuntament d'Eivissa per reconèixer i donar públic agraïment per accions o serveis extraordinaris són les següents:

a. Títol de Fill/Filla Il·lustre de la Ciutat

b. Títol de Fill/Filla Adoptiu/Adoptiva de la Ciutat

c. Medalla d'Or de la Ciutat d'Eivissa

d. Dedicació/Denominació de carrers, places i edificis públics, així com paratges i espais urbans

e. Firma en el Llibre d'Honor de la Ciutat

f. Menció Honorífica Especial

g. Premis de Cultura

1.2 Les distincions a què es refereix el present Reglament són exclusivament honorífiques, sense que puguin atorgar cap dret administratiu o de caràcter econòmic.

Article 2n

2.1 Amb la sola excepció de la família reial, les mencionades distincions municipals no podran ser atorgades a persones que desenvolupin alts càrrecs de l'administració i respecte dels quals es trobi la Corporació Municipal en relació de subordinada jerarquia, funció o servei, mentre subsisteixin aquests motius.

2.2 En la resta de casos, la concessió de distincions es regirà per les normes i indicacions establertes al present Reglament.

 

TÍTOL II Dels títols de Fill/Filla Il·lustre i Fill/Filla Adoptiu/Adoptiva de la Ciutat d'Eivissa.

Article 3r

3.1 La concessió del Títol de Fill/Filla Il·lustre de la Ciutat d'Eivissa només pot recaure a qui, havent nascut a la ciutat d'Eivissa, hagi destacat de forma extraordinària per qualitats o mèrits personals o serveis prestats a benefici o honor d'Eivissa amb consideració indiscutible en el concepte públic.

3.2 La concessió de Títol de Fill/Filla Adoptiu/Adoptiva de la Ciutat d'Eivissa, podrà atorgar-se a persones que, sense haver nascut a la ciutat d'Eivissa, reuneixin les circumstàncies assenyalades al paràgraf anterior.

3.3 Ambdós títols podran ser concedits a títol pòstum, sempre que la persona difunta hagi concorregut els mereixements abans mencionats.

Article 4t

4.1 Els títols de Fill/Filla Il·lustre i Fill/Filla Adoptiu/Adoptiva, ambdós d'igual distinció, constitueixen la distinció més important de l'Ajuntament d'Eivissa, per la qual cosa s'utilitzaran criteris molt restrictius.

4.2 Els títols anteriors tendran caràcter vitalici i, una vegada atorgat tres de cadascun d'ells, no podran conferir-se altres mentre visquin les persones afavorides, a menys que es tracti d'un cas molt excepcional, a judici de la Corporació, que haurà de declarar aquesta excepcionalitat prèviament en sessió plenària i per unanimitat.

Article 5è

5.1 La concessió dels títols de Fill/Filla Il·lustre i Fill/Filla Adoptiu/Adoptiva serà acordada pel Ple de la Corporació Municipal, amb el vot favorable de les dues terceres parts dels regidors/regidores assistents a la sessió, a proposta de l'Alcalde/Alcaldessa i amb expedient previ, en què hauran de quedar acreditats els mèrits que justifiquin aquests honors.

5.2 Acordada la concessió de qualsevol dels títols anteriors, l'Alcaldia-Presidència assenyalarà la data per fer l'entrega a la persona homenatjada en sessió solemne del diploma acreditatiu i de la insígnia que acrediti la distinció. L'Alcalde/Alcaldessa comunicarà a la persona homenatjada la data i lloc de la celebració de l'acte o solemnitat, convidant-lo a assistir.

5.3 El diploma acreditatiu haurà d'estendre's en un pergamí, contenint de forma succinta els mereixements que justifiquen la concessió, encapçalant el pergamí l'escut de la Ciutat d'Eivissa.

5.4 A la insígnia haurà de figurar l'escut de la Ciutat d'Eivissa, així com la inscripció de Fill/Filla Il·lustre i Fill/Filla Adoptiu/Adoptiva de la Ciutat d'Eivissa, segons procedeixi.

Article 6è

6.1 Les persones a qui es concedeixin els títols de Fill/Filla Il·lustre i Fill/Filla Adoptiu/Adoptiva de la Ciutat d'Eivissa tendran dret a acompanyar la Corporació Municipal als actes o solemnitats on concorri aquesta, amb invitació oficial prèvia, ocupant un lloc preferent.

 

TÍTOL III De la Medalla de la Ciutat d'Eivissa

Article 7è

7.1 La Medalla de la Ciutat d'Eivissa és una condecoració municipal creada per premiar o reconèixer mèrits extraordinaris que concorrin en persones, entitats o corporacions, tant locals, nacionals com estrangeres, per haver prestat serveis o dispensat honors o beneficis culturals o socials a la Ciutat d'Eivissa.

7.2 La Medalla tendrà el caràcter de condecoració o distinció municipal en el seu grau més elevat de Medalla d'Honor, i en la seua única categoria de Medalla d'Or.

7.3 Per mantenir el caràcter singular que ha de caracteritzar la màxima distinció de la Ciutat, la Corporació Municipal podrà concedir un nombre màxim de tres medalles anuals, excepte que circumstàncies excepcionals aconsellin augmentar el mencionat nombre. Sent necessari en aquest últim cas l'acord de la Junta de portaveus.

7.4 La Medalla durà imprès l'Escut de la Ciutat en una cara, i a l'altra cara el nom de la persona, entitat o corporació homenatjada, especificant la data en la qual ha set atorgada. La Medalla anirà penjada d'una cinta quadribarrada.

7.5 La Medalla anirà acompanyada d'un diploma acreditatiu, estès en un pergamí, contenint de forma succinta els mereixements que justifiquin la concessió, encapçalant el pergamí l'escut de la Ciutat d'Eivissa.

7.6 La Medalla atorgada es lliurarà en un solemne acte oficial, en la forma que l'Ajuntament disposi i dins del marc de les Festes Patronals de la Ciutat d'Eivissa, acompanyada pel corresponent diploma.

7.7 Les persones a qui es concedeixi la Medalla de la Ciutat d'Eivissa tendran dret a acompanyar la Corporació Municipal als actes o solemnitats on concorri aquesta, amb invitació oficial prèvia, ocupant un lloc preferent.

 

TÍTOL IV Del procediment de concessió d'honors

Article 8è

La concessió de qualsevol dels honors a què es refereix aquest Reglament, requerirà el següent procediment:

8.1 Es requereix la tramitació d'un procediment , que serveixi per determinar els mèrits o circumstàncies que aconsellin la concessió i que s'ajustarà als tràmits regulats en el present article.

8.2 L'expedient s'iniciarà per un Decret d'Alcaldia–Presidència, bé per pròpia iniciativa o responent a petició raonada d'entitats, centres de caràcter oficial, instituïts o associacions de reconegut prestigi i solvència.

8.3 En el mencionat decret, el Batle/Batlessa disposarà la incoació de l'expedient amb la finalitat indicada, i designarà d'entre els regidors l'instructor que hagi de tramitar-ho.

8.4 L'instructor practicarà quantes diligències estimi necessàries per investigar els mèrits, sol·licitant informes i rebent declaració de quantes persones o representants d'entitats puguin subministrar dades, antecedents o referències que condueixin a l'esclariment d'aquests.

8.5 Acabades les diligències acordades, la persona instructora formularà proposta motivada que elevarà a la Comissió de Cultura de l'Ajuntament perquè aquesta, amb el seu dictamen, la remeti a l'Alcaldia–Presidència.

8.6 El Batle/Batlessa, a la vista del dictamen de la Comissió, podrà acordar l'ampliació de diligències o acceptar plenament el dictamen, i en un o l'altre cas, sotmetre per escrit raonat al Ple de l'Ajuntament l'expedient, perquè acordi la resolució que estimi procedent.

8.7 L'acord de concessió s'adoptarà per la Corporació en Ple, a la vista dels mèrits o circumstàncies, amb inclusió prèvia de la proposta oportuna a l'ordre del dia.

8.8 Acordada la concessió de qualsevol honor, l'Alcaldia-Presidència assenyalarà la data per fer l'entrega a la persona homenatjada en sessió solemne del diploma acreditatiu i de la insígnia que acrediti la distinció. L'Alcalde/Alcaldessa comunicarà a la persona homenatjada la data i lloc de la celebració de l'acte o solemnitat, convidant-lo/la a assistir.

 

TÍTOL V Del Llibre Registre de concessió d'Honors

Article 9è

9.1 Un extracte dels acords de la Corporació atorgant qualsevol dels honors citats, haurà d'inscriure's en un Llibre Registre, que serà a càrrec del titular de la Secretaria de l'Ajuntament.

9.2 El Llibre Registre estarà dividit en seccions, una per cadascuna de les recompenses honorífiques regulades en aquest Reglament.

9.3 A cadascuna de les seccions s'inscriuran per ordre cronològic el tipus de concessió, els noms i circumstàncies de les persones afavorides, la relació de mèrits que motivaren la concessió, la data d'aquesta i, si és el cas, la data de la seua mort.

9.4 L'Ajuntament podrà privar de les distincions honorífiques que són objecte aquest Reglament, amb la consegüent cancel·lació del seient al Llibre Registre, a les persones que incorrin en faltes que aconsellin aquesta mesura extrema, qualsevol que sigui la data que foren concedides.

9.5 L'acord de la Corporació en què s'adopti aquesta mesura anirà precedit de la proposta i informe reservat de l'Alcaldia i requerirà el mateix nombre de vots que fou necessari per atorgar la distinció corresponent.

 

TÍTOL VI Dedicació/Denominació de carrers, places i edificis públics, així com paratges i espais urbans.

Article 10è

La denominació de carrers, places, edificis públics i espais urbans (parcs, jardins, etc.) conformaran una distinció honorífica, la qual podrà atorgar-se quan es reuneixin mèrits suficients, bé per serveis i activitats especials realitzades en favor de la Ciutat d'Eivissa, o per la seua rellevància indiscutible en l'àmbit científic, cultural, artístic, esportiu, social, etc.

Article 11è

El procés de denominació de carrers, places, jardins, edificis públics i espais urbans es realitzarà a través del procediment establert amb tots els departaments implicats i haurà d'estar argumentat amb un informe emès per l'Arxiu Històric d'Eivissa i Formentera (AHEiF) adscrit a la Regidoria de Cultura o del departament que pertoqui o correspongui en cada cas. Alcaldia és l'òrgan competent per a l'aprovació de la nominació, competència delegable d'acord amb el disposat a l'apartat 1.s) de l'article 21 de la Llei 7/1985 de 2 d'abril de Bases de Règim Local.

 

TÍTOL VII Firma en el Llibre d'Honor i Menció Especial Honorífica

Article 12è

12.1 A l'Ajuntament d'Eivissa existirà un Llibre d'Honor, que haurà d'estar degudament foliat, en què signaran aquelles personalitats distingides que visitin el municipi o la Casa Consistorial.

12.2 El Llibre d'Honor quedarà dipositat per a la seva custòdia i cura a les dependències del Servei de Protocol d'aquest Ajuntament, personal del qual vetlarà pel seu estat, conservació i ús adequat.

12.3 L'Excm. Ajuntament d'Eivissa a proposta de l'Alcalde/Alcaldessa podrà concedir Menció Honorífica Especial a aquells vesins que, per les seues qualitats, mereixements o aptituds, relacionats amb la Ciutat d'Eivissa o amb especials circumstàncies de la seua pròpia vida, se'n facin creedors.

12.4 La Menció es farà pública en Sessió Plenària, amb exposició de motius per part de l'Alcalde/Alcaldessa i donant compte a la persona interessada o als seus familiars més directes.

 

TÍTOL VIII Concessió dels Premis de la Cultura

Article 13r

13.1 El present títol té la intenció i voluntat de regular tot el que fa referència a la concessió de reconeixements, premis i distincions en el camp de la Cultura.

13.2 Per Decret d'Alcaldia podran concedir-se premis per reconèixer els mèrits especials, qualitats, valors, trajectòries i circumstàncies de persones físiques, col·lectius, associacions i entitats de la ciutat d'Eivissa o vinculats a la ciutat d'Eivissa que treballin, hagin contribuït o contribueixin a l'activitat cultural en tots els seus àmbits i vessants: la investigació i recerca, la dinamització i gestió cultural, la creació artística en tots els seus àmbits, el pensament, el patrimoni cultural, històric, arqueològic, documental, etc i que amb la seua tasca contribueixin a difondre culturalment la ciutat, els seus valors culturals, el seu llegat i els seus creadors.

13.3 Les distincions seran de caràcter honorífic sense generar cap mena de dret econòmic o administratiu.

13.4 La concessió de qualsevol distinció podrà ser revocada si, amb posterioritat a la distinció, els seus titulars fossin condemnats per un acte delictiu o manifestassin qualsevol acte, actuació o manifestació que els facin no mereixedors de la distinció.

13.5 La concessió i revocació d'aquestes distincions comportarà la tramitació prèvia d'un expedient del qual serà instructor/instructora el regidor/regidora de Cultura.

13.6 Atenent a l'excepcional significació d'aquestes distincions, quedaran limitades a tres premis cada any.

13.7 La proposta de la concessió o revocació de les distincions la realitzarà un jurat, que estarà presidit pel Regidor/Regidora de Cultura i integrat a més pels següents vocals:

  • 2 membres de l'equip de govern
  • 1 representant de cada grup polític que integri la Corporació municipal
  • 2 persones de reconegut prestigi en l'àmbit cultural i vinculades a la ciutat d'Eivissa nomenats pel batle/batlessa a proposta del Regidor/Regidora de Cultura.
  • 1 representant del Consell Assessor de Cultura de la ciutat d'Eivissa.
  • 1 dels guanyadors de l'edició anterior.

En cas d'empat el Regidor/Regidora de Cultura podrà exercir el vot de qualitat.

13.8 Abans de fer-se públic, s'informarà de la decisió del jurat a la Comissió de Sostenibilitat, a la qual està adscrita l'àrea de Cultura de l'Ajuntament.

13.9 El guardó estarà representat per una obra artística de una persona creadora vinculada a la ciutat d'Eivissa.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Les distincions honorífiques que la Corporació pugui atorgar a la Família Reial, no requerirà altre procediment que la prèvia consulta a la Casa de Sa Majestat i en cap cas s'inclouran en el còmput numèric que com a limitació estableix el present Reglament.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

El present Reglament deroga l'anterior Reglament Municipal d'Honors de l'Excm. Ajuntament d'Eivissa, aprovat pel plenari municipal de 24 de juny de 2009 i publicat al BOIB 112 / 16596 de l'1 d'agost de 2009 i els seus posteriors annexos.