Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

INSTITUT BALEAR DE LA JOVENTUT

Núm. 195388
Resolució de la presidenta de l’Institut Balear de la Joventut per la qual s’aprova la convocatòria dels certàmens i premis del Programa Cultural Art Jove per a l’any 2024 i se n’estableixen les bases generals i les específiques

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. L'Institut Balear de la Joventut (IBJOVE) exerceix funcions relatives a la coordinació i l'impuls d'activitats en matèria de joventut i a la promoció d'accions de dinamització juvenil, així com de l'associacionisme i de la participació dels joves de les Illes Balears en la vida social i cultural.

2. El Programa Cultural Art Jove, promogut per l'IBJOVE, té com a objectius bàsics fomentar la participació lliure i eficaç dels joves de les Illes Balears en el desenvolupament de la cultura i potenciar-ne la creativitat artística. Aquests objectius es plasmen cada any en la convocatòria de diferents certàmens, premis i mostres de vessants artístics múltiples.       

3. Els ajuts de la convocatòria de premis i certàmens del programa cultural Art Jove, gestionada per l'IBJOVE, estan inclosos a la pròrroga dl Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als exercicis 2024-2026, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 20 de desembre de 2021, de conformitat amb l'article 6 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.        

4. En data 8 de març de 2024, d'acord amb l'informe justificatiu previ de 29 de febrer de la responsable de l'Àrea d'Art Jove i del certificat de suficiència de crèdit de 29 de febrer del cap de l'Àrea Econòmica de l'IBJOVE, la presidenta  d'aquest organisme va ordenar l'inici del procediment per convocar els certàmens i premis del Programa Cultural Art Jove 2024 El 14 de març es va emetre l'informe jurídic favorable a la convocatòria.      

Fonaments de dret

1. La promoció i la divulgació de l'obra d'artistes joves és una de les competències atribuïdes expressament a l'IBJOVE, segons estableix l'article 2.2 del Decret 32/2006, de 31 de març, pel qual es regula l'Institut Balear de la Joventut. En concret, la lletra d) d'aquest article li encomana dur a terme activitats de promoció cultural de la joventut i de promoció i divulgació de l'obra de joves artistes i creadors de les Illes Balears.       

2. El Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre (BOIB núm. 196, de 31 de desembre), té per objecte determinar el règim jurídic de les subvencions, l'establiment o la gestió de les quals corresponen a l'Administració de la Comunitat Autònoma o a les entitats públiques que en depenen. Té la consideració de subvenció qualsevol disposició gratuïta de fons públics i, en general, de qualsevol recurs públic avaluable econòmicament que dugui a terme l'Administració a favor d'una persona física o jurídica, pública o privada, i que es destini a la realització d'una activitat d'utilitat pública o d'interès social, o a la consecució d'una finalitat pública.       

3. Mitjançant l'Ordre de la consellera d'Afers Socials i Esports de 5 de març de 2021 s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria de serveis socials i de joventut (BOIB núm. 34, d'11 de març). 

4. Mitjançant el Decret 9/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es disposa el nomenament dels membres del Govern de les Illes Balears (BOIB Núm 94 de 10 de juliol de 2023), es va nomenar a Catalina Cirer Adrover consellera de Famílies i d'Afers Socials, que d'acord amb l'article 9 del Decret 33/2023, de 26 de maig, d'aprovació dels estatuts de l'entitat pública empresarial Institut Balear de la Joventut, (IBJOVE) exercirà també com a Presidenta d'aquest Ens atès que, d'acord amb el Decret 12/2023, de 10 de juliol, s'assignen a la Conselleria esmentada les competències en matèria de planificació i coordinació de les polítiques de joventut i n'exerceix les funcions establertes a l'article 10, del Decret 33/2023, de 26 de maig, d'aprovació dels estatuts de l'entitat pública empresarial Institut Balear de la Joventut (IBJOVE). 

Per tot això, dict la següent

 

Resolució

Aprovar la convocatòria dels certàmens i premis del Programa Cultural Art Jove per a l'any 2024, que s'han de regir per les bases generals i les específiques que es publiquen com a annexos 1 i 2, respectivament.

Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la presidenta de l'IBJOVE en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat, d'acord amb l'article 

46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 25 de març de 2024

La presidenta de l'Institut Balear de la Joventut Catalina Cirer Adrover

 

ANNEX 1 Bases generals del Programa Cultural Art Jove 2024

1. Objecte de la convocatòria

1.1. L'objecte d'aquesta convocatòria són els certàmens del Programa Cultural Art Jove 2024, el qual té la finalitat de fomentar la participació lliure i eficaç dels joves de les Illes Balears en el desenvolupament de la cultura i potenciar-ne la creativitat artística.

1.2. Els certàmens convocats per a l'any 2024 són els següents:

a) Certamen d'Arts Visuals, dotat amb 13.000,00 € (tretze mil euros). 

b) Certamen de Còmic, dotat amb 8.000,00 € (vuit mil euros).

c) Certamen de Dansa Contemporània, dotat amb 8.000,00 € (vuit mil euros) 

d) Certamen de Curtmetratges, dotat amb 13.000,00 € (tretze mil euros)

e) Certamen de Relat Breu, dotat amb 5.000,00 € (cinc mil euros)

f) Certamen de Música per a Joves Intèrprets, en la modalitat de Grups de Cambra, dotat amb 8.000,00 € (vuit mil euros)

g) Certamen de Disseny de Moda, dotat amb 12.000,00 € (dotze mil euros)

h) Certamen de Disseny de Producte, dotat amb 8.000,00 € (vuit mil euros)

1.3. Les condicions específiques, el termini de presentació dels treballs i les normes concretes del desenvolupament de cada certamen es determinen en l'annex 2 (bases específiques).

2. Import i crèdit pressupostari

Es destina a aquesta convocatòria la quantitat màxima de 75.000,00 € (setanta cinc mil euros), amb càrrec als pressuposts de l'Institut Balear de la Joventut (IBJOVE) per a l'any 2024.

3. Participants

3.1. El Programa Cultural Art Jove s'adreça a joves nascuts o residents a les Illes Balears que tenguin entre 16 i 35 anys el 31 de desembre de 2024.

3.2. No és permesa la inscripció de grups en els certàmens d'Arts Visuals, Relat Breu i Moda .

3.3. En la inscripció de grups, es considera representant del grup el component del grup que formalitza la sol·licitud d'inscripció, i formen la resta del grup els membres que hi consten. Els concursants no poden participar en cap certamen com a part de dos grups alhora o com a part d'un grup i individualment.

3.4. Si resulten guanyadors joves de 16 o 17 anys, han de cobrar el premi les persones que els representen legalment, en el cas que no estiguin emancipats.

3.5. Els grups o els autors que han rebut un primer premi o un premi únic en qualsevol edició del Programa Cultural Art Jove no es poden tornar a presentar a la mateixa modalitat en què hi varen resultar guanyadors. En el cas dels grups, s'entén que no s'hi poden tornar a presentar si conserven el mateix nom o si la major part dels components del grup (la meitat més un) són els mateixos que quan el grup va resultar guanyador.

3.6. Així mateix, no es pot presentar a concurs cap obra que, en el moment de la inscripció, ja hagi resultat guanyadora del primer premi de qualsevol altre certamen de les Illes Balears.

3.7. En tots aquells cert``amens que impliquen l'actuació de grups de persones, si un cop finalitzat el termini d'inscripció algun dels components del grup no pot assistir a la primera prova selectiva, s'admetrà la substitució d'un màxim del 50 % dels components del grup. Aquestes substitucions s'han de subjectar obligatòriament a les restriccions següents:

  • Els substituts han de complir els requisits d'edat i de naixement o residència.
  • Els substituts han de presentar, prèviament, la documentació indicada en l'apartat 5.5. 

En cap cas s'admetrà la substitució d'algun membre del grup un cop realitzada la semifinal.  

4. Obligacions de les persones beneficiàries

4.1. Les persones beneficiàries han de complir les obligacions que estableixen l'article 11 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, i l'Ordre de la consellera d'Afers Socials i Esports de 5 de març de 2021 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria de serveis socials i de joventut (BOIB núm. 34, d'11 de març).

4.2. Abans que es formuli la proposta de resolució de concessió de la subvenció, les persones beneficiàries han d'estar al corrent de les obligacions tributàries i de la Seguretat Social amb l'Administració de l'Estat i de les obligacions tributàries amb l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. El fet de presentar la sol·licitud implica que la persona sol·licitant autoritza l'òrgan convocant a obtenir directament els certificats que acrediten que està al corrent de les obligacions tributàries estatals i autonòmiques i amb la Seguretat Social. No obstant això, la persona sol·licitant pot denegar expressament aquesta autorització si aporta un document de denegació i els certificats esmentats.

5. Presentació de sol·licituds: requisits, terminis i documentació

5.1. Les persones interessades que compleixin els requisits generals que determina l'Ordre de la consellera d'Afers Socials i Esports de 5 de març de 2021 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria de serveis socials i de joventut (BOIB núm. 34, d'11 de març), així com els requisits específics d'aquest annex, poden presentar les sol·licituds d'acord amb el que disposa aquest apartat.

5.2. El termini per presentar les sol·licituds i la resta dels documents que s'esmenten en aquesta convocatòria és des de l'endemà d'haver-se publicat aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears fins a les 23.59 h del 27 de maig de 2024.

5.3. Les bases, el formulari d'inscripció i la resta dels documents que s'esmenten en aquesta convocatòria estan a disposició de les persones interessades a la Seu Electrònica de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (http://caib.es/seucaib), així com al web de l'IBJOVE (http://ibjove.caib.es).

5.4. Les persones interessades poden presentar el formulari d'inscripció i tota la documentació que s'especifica a continuació en qualsevol de les formes que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (BOE núm. 236, de 2 d'octubre):

  • Presencialment, a l'Àrea d'Art Jove de l'Institut Balear de la Joventut, al carrer de l'Uruguai, s/n (Velòdrom Illes Balears), 07010 Palma.
  • Presencialment, a qualsevol de les oficines de registre de l'Administració autonòmica, de l'Administració General de l'Estat, de la resta de les comunitats autònomes o de les entitats que integren l'Administració local, adreçant-se a l'Àrea d'Art Jove de l'Institut Balear de la Joventut.
  • Telemàticament, mitjançant el Registre electrònic comú (REC) de l'Administració General de l'Estat, al qual es pot accedir a través de l'enllaç https://rec.redsara.es/registro, adjuntant-hi la sol·licitud específica del procediment, disponible a la Seu Electrònica de la CAIB, signada electrònicament. Per poder fer ús del REC, es requereix un certificat digital o DNI electrònic.

5.5. La documentació que cal presentar per a totes les modalitats convocades és la següent: 

a) El formulari emplenat degudament.

b) En el cas de no haver nascut a les Illes Balears, una fotografia o una fotocòpia del certificat d'empadronament en alguna població de les Illes Balears.

c) Per a algunes modalitats (Còmic, Relat Breu, Moda i Disseny de Producte), s'estableix un termini addicional per presentar documentació específica d'aquella modalitat.

L'Àrea d'Art Jove de l'IBJOVE pot sol·licitar, a més, tota la documentació complementària que consideri necessària per avaluar correctament la sol·licitud.

5.6. Si la sol·licitud no compleix els requisits exigits o bé la informació o la documentació aportades són incorrectes o incompletes, l'IBJOVE ha de requerir a la persona interessada que, en el termini de deu dies hàbils comptadors des de l'endemà d'haver rebut la notificació per correu electrònic, esmeni la falta o presenti els documents preceptius, d'acord amb el que disposa l'article 68.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Si en aquest termini la persona interessada no fa les esmenes corresponents, s'entendrà que desisteix de la sol·licitud.

6. Instrucció del procediment

L'òrgan instructor és la responsable de l'Àrea d'Art Jove de l'IBJOVE, la qual ha de dur a terme les actuacions a què es refereixen l'article 16 i els següents del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions. En concret, ha de fer d'ofici totes les actuacions que consideri necessàries per al desenvolupament dels certàmens i premis.

7. Jurats

7.1. El jurat és l'òrgan col·legiat al qual correspon seleccionar les obres i els participants finalistes i guanyadors, com també emetre l'informe que ha de servir de base a l'òrgan instructor per elaborar la proposta de resolució corresponent.

7.2. El director de l'IBJOVE ha de nomenar els membres de cada jurat mitjançant una resolució.

7.3. El jurat de cada un dels certàmens està format pels components que s'indiquen a continuació. La composició de cada jurat es detalla en les bases específiques corresponents:

  • President o presidenta (amb vot diriment en el cas d'empat): la persona que elegeixi l'IBJOVE seguint el criteri de professionalitat o prestigi reconeguts en l'àmbit professional o cultural de la matèria corresponent.
  • Vocals: un mínim de tres persones seleccionades per l'IBJOVE d'acord amb el criteri de professionalitat o prestigi reconeguts en l'àmbit professional o cultural de la matèria corresponent.
  • Secretària (amb veu i vot): la coordinadora del Programa Cultural Art Jove de l'IBJOVE.

7.4. Es considera que hi ha quòrum suficient quan són presents en les reunions del jurat el president o presidenta i la secretària o, si escau, les persones que els substitueixin, i la meitat dels membres, com a mínim. En el cas de vacant, d'absència o de malaltia del president o presidenta, l'ha de substituir la persona del jurat de més edat, però en aquest cas és necessària la presència d'un vocal més perquè hi hagi el quòrum suficient. En el cas de vacant, d'absència o de malaltia de la secretària, l'ha de substituir un tècnic de l'Àrea d'Art Jove o la persona en qui delegui la responsabilitat.

7.5. El veredicte del jurat és inapel·lable. Les decisions s'han de prendre per majoria simple; no cal, doncs, unanimitat a l'hora d'establir el guanyador o els guanyadors de qualsevol certamen.

7.6. En els certàmens en què les bases específiques estableixen una durada de la interpretació, s'ha d'entendre com a aproximada. El jurat és el que ha de determinar si la manca o l'excés en el temps utilitzat pels participants es pot penalitzar, sempre dins les circumstàncies generals de la prova.

8. Resolució i notificació

8.1. L'òrgan competent per resoldre la concessió dels premis és la Presidenta  de l'IBJOVE.

8.2. La concessió dels premis del Programa Cultural Art Jove s'ha de resoldre abans del 31 de desembre de 2024. Aquest termini pot ser modificat en el cas que hi hagi impediments justificats degudament que no permetin complir-lo.

8.3. La resolució de concessió de la Presidenta ha de ser motivada i ha de fixar, amb caràcter definitiu, la quantia individual dels premis concedits. La resolució s'ha de notificar a les persones interessades mitjançant la publicació en el lloc web http://ibjove.caib.es.

8.4. Presentar-se a un certamen o modalitat implica acceptar el premi que eventualment pot correspondre, llevat que es manifesti expressament altrament.

9. Pagament i justificació

9.1. Com a justificació per al pagament dels premis és suficient acreditar els requisits que estableix la convocatòria.

9.2. D'acord amb el punt 9.1 d'aquesta convocatòria, amb caràcter general, els premis s'han de pagar als beneficiaris íntegrament, mitjançant una transferència o un taló bancari, una vegada resolta i notificada la concessió i completada correctament la documentació exigida en el punt 5.4 de les bases generals.

9.3. No obstant això, en tots els certàmens en què s'estableix que una part del premi està subjecta a la realització d'actuacions o encàrrecs específics per part dels guanyadors o finalistes, a més del que disposa el punt 9.2, per tramitar els pagaments corresponents és necessari que un tècnic de l'Àrea d'Art Jove expedeixi un certificat que acrediti que s'han fet les actuacions esmentades o que s'han presentat els encàrrecs específics de cada certamen. Aquests encàrrecs o actuacions s'han de dur a terme durant 2024 i 2025

9.4. Els participants premiats han de cobrar la part que els pertoca quan hagin fet les actuacions programades. En el cas d'absència, si no és justificada per algun motiu de força major, el participant perd el dret a cobrar-les.

10. Altres determinacions

10.1. Els premis que estableix aquesta convocatòria tenen la consideració de rendes imputables a l'efecte del que estableix la normativa reguladora de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).

10.2. El fet de presentar-se a qualsevol certamen suposa, implícitament, que els autors autoritzen l'IBJOVE a reproduir i publicar la seva imatge i el contingut de les obres inscrites mitjançant qualsevol recurs que consideri oportú.

10.3. La presidenta  de l'IBJOVE, a proposta de la coordinadora del Programa Cultural Art Jove, amb el vist-iplau del director de l'IBJOVE, pot introduir les modificacions que consideri convenients en el desenvolupament dels certàmens perquè funcionin correctament, i ha de resoldre totes les qüestions que puguin sorgir pel que fa a la interpretació de les bases. Així mateix, pot anul·lar o incorporar fases de selecció prèvies quan el nombre de participants ho aconselli.

10.4. El calendari de les activitats derivades d'aquesta convocatòria pot ser modificat per manca de disponibilitat d'espai o de professionals, o per altres raons justificades degudament.

10.5. Un cop finalitzat el termini d'inscripció, s'ha de considerar que la participació en un certamen o modalitat no és suficient si és inferior a tres inscripcions. En el cas que la participació sigui insuficient o, simplement, escassa (inferior a cinc inscripcions), i abans de declarar el certamen o modalitat desert, La presidenta  de l'IBJOVE, a proposta de la coordinadora del Programa Cultural Art Jove, amb el vist-i-`plau del director de l'IBJOVE, pot obrir un nou termini d'inscripció, sempre amb la publicació prèvia en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i conservant les sol·licituds ja presentades. Aquest nou termini no ha de perjudicar en cap cas els participants presentats en el termini establert inicialment, atès que han de disposar d'un temps addicional per millorar les seves propostes i aprofundir-hi o per presentar-ne una de nova, si ho consideren adient. En qualsevol cas, si un cop finalitzat el nou termini d'inscripció la participació és inferior a tres inscripcions, el certamen o modalitat s'ha de declarar desert automàticament.

10.6. Un cop tancat definitivament el procés d'inscripcions, per a totes aquelles modalitats que suposen una actuació en directe dels participants (Dansa Contemporània i Grups de Cambra ), en el cas que el nombre total d'inscrits sigui igual o superior a cinc, s'han de programar una o més fases semifinals. Si el nombre d'inscrits és inferior a cinc, es programarà directament una fase final. 

10.7. Quan el participant hagi d'assistir a un esdeveniment programat per l'Art Jove fora del municipi on resideix en aquell moment, l'IBJOVE s'ha de fer càrrec del cost del transport aeri o marítim, dins l'Estat espanyol, del participant i de tot el material necessari per participar en l'esdeveniment. En el cas que el participant resideixi fora de l'Estat espanyol, l'IBJOVE es farà càrrec del cost del transport aeri o marítim del participant i de tot el material necessari per participar en l'esdeveniment, fins a un màxim de 300,00 €, anada i tornada. 

En el cas que l'esdeveniment programat l'obligui a fer una o més pernoctacions fora del seu municipi, també s'ha de fer càrrec de l'allotjament. En cap cas no es cobreixen els desplaçaments terrestres.

10.8. Qualsevol informació relativa a l'organització i la celebració d'un certamen i a la decisió dels jurats s'ha de comunicar als participants mitjançant un correu electrònic, sens perjudici que, a més, també es notifiqui per via telefònica.

10.9. En les fases semifinals de tots els certàmens, el jurat ha de nominar dos semifinalistes substituts que han de participar en les proves de selecció quan algun dels semifinalistes no pugui assistir-hi. Aquesta decisió s'ha de fer constar en l'acta.

10.10. Durant els anys 2024 i 2025, l'IBJOVE pot editar catàlegs, vídeos, DVD i publicacions en què es recullin les obres i les interpretacions guanyadores i finalistes dels diferents certàmens que són objecte d'aquesta convocatòria.

10.11. La participació en qualsevol dels certàmens o modalitats que estableix aquesta convocatòria implica acceptar-ne d'una manera estricta totes les bases (generals i específiques), de manera que se n'han d'excloure les inscripcions que no compleixin les condicions en la forma establerta.

10.12. L'IBJOVE no es fa responsable de les opinions ni dels continguts inclosos en les obres i les actuacions admeses a concurs, ni s'hi identifica necessàriament. En qualsevol cas, no s'han d'admetre a concurs obres o interpretacions que facin una apologia explícita i clarament intencionada de la vulneració dels drets humans. Si es produeix aquest supòsit, el director de l'IBJOVE, a proposta unànime del jurat corresponent, ha de resoldre excloure-les del certamen.

11. Programa GirArt Jove

11.1. El Programa GirArt Jove és l'instrument de difusió i promoció dels finalistes i els guanyadors de tots els certàmens una vegada que ha tingut lloc la final i s'han duit a terme els bolos derivats del pagament dels diferents premis. Consisteix a programar actuacions, exhibicions, exposicions o mostres en diferents espais de les Illes Balears o de la resta de l'Estat espanyol. Els artistes que participin en el programa itinerant GirArt Jove de qualsevol certamen o modalitat han de presentar una factura o minuta, amb els impostos que pertoquin en casa cas, per  cobrarles actuacions amb les quantitats que s'exposen a continuació:

— Els intèrprets o artistes en solitari: 200,00 €.

— Els grups: 200,00 € per component, fins a un màxim de 1.000,00 

11.2. Les actuacions o exposicions que siguin iniciativa de l'IBJOVE (actuacions de finalistes o guanyadors durant la deliberació dels jurats en seleccions o en actes de cloenda, exposicions o mostres) les ha de gestionar l'IBJOVE, el qual n'ha d'assumir totes les despeses. Pel que fa a les actuacions d'artistes o a les exposicions d'obres finalistes o guanyadores de l'Art Jove que programi una entitat externa, ja sigui pública o privada, s'ha de procedir de la manera següent:

— En el cas d'actuacions d'artistes, l'entitat sol·licitant s'ha de fer càrrec de la publicitat i difusió de l'actuació i de l'allotjament i la manutenció de l'artista, si es veu obligat a pernoctar fora del seu municipi de residència, i ha de posar a disposició dels participants l'espai escènic, el tècnic i l'equip de so. L'IBJOVE ha d'assumir el cost de la minuta i del desplaçament, si escau.

— Si són exposicions, l'entitat sol·licitant s'ha d'encarregar de la publicitat i difusió de l'exposició i del muntatge, el desmuntatge, la vigilància i la custòdia, i la devolució de les obres en les mateixes condicions en què les rebi. Les despeses de la minuta dels artistes i de tramesa de les obres són a càrrec de l'IBJOVE.

12. Tractament de dades de caràcter personal

12.1 La política de privacitat aplicable als certàmens gestionats per l'Àrea d'Art Jove, pel que fa al tractament de dades personals dels participants i als drets que els reconeix la normativa vigent, és la que s'estableix a continuació. Qualsevol dubte o aclariment respecte a la política de privacitat de l'IBJOVE o als drets dels participants s'ha de resoldre amb l'IBJOVE a través dels canals que s'indiquen a continuació. En el cas de proporcionar dades de caràcter personal de tercers, el participant es compromet a obtenir el consentiment previ de les persones afectades i a informar-les sobre el contingut d'aquesta política. 

12.2 El responsable del tractament de les dades és l'Institut Balear de la Joventut (IBJOVE) i, en concret, l'Àrea d'Art Jove, amb domicili al carrer de l'Uruguai, s/n (Velòdrom Illes Balears), 07010 Palma, telèfon 971 17 89 49 i adreça electrònica artjove@ibjove.net. Podeu contactar amb el delegat de protecció de dades de l'IBJOVE mitjançant l'adreça electrònica següent: protecciodedades@ibjove.caib.es.

12.3. Les dades que proporcionen els participants en els formularis d'inscripció són tractades per tramitar-ne la inscripció en els certàmens i premis del Programa Cultural Art Jove per a l'any 2024 i per gestionar aquests premis i certàmens. Aquest tractament es basa en la gestió de la relació jurídica que s'estableix amb motiu de la participació en els certàmens de l'IBJOVE i en el compliment d'obligacions legals, en concret, de la Llei 39/2015, d'1 de octubre; de la Llei 7/1985, de 2 de abril; del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions; del Decret 32/2006, de 31 de març, pel qual es regula l'Institut Balear de la Joventut, i de l'Ordre de la consellera d'Afers Socials i Esports de 5 de març de 2021 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria de serveis socials i de joventut (BOIB núm. 34, d'11 de març).

12.4. Les dades identificatives i de contacte proporcionades en el formulari d'inscripció són tractades per tal d'enviar comunicacions per mitjans electrònics sobre activitats, esdeveniments i informació general de l'IBJOVE. Aquest tractament es basa en el consentiment que se sol·licita en el formulari d'inscripció per a la recepció d'aquestes comunicacions per mitjans electrònics. El fet de no prestar el consentiment per a aquesta finalitat o de retirar-lo no condiciona la inscripció.

12.5. El material resultant dels vídeos o reportatges fotogràfics duits a terme durant la participació en els certàmens i, si escau, la imatge i/o la veu de les persones que apareixen en les obres integrants dels certàmens són utilitzats per informar el públic sobre activitats duites a terme per l'IBJOVE. La base jurídica per captar la imatge i, si escau, la veu dels participants i per difondre-la en mitjans de comunicació i en perfils de l'IBJOVE en xarxes socials, com Facebook, Instagram o Twitter, és el consentiment dels participants o dels seus pares o tutors, que se sol·licita en l'autorització de captació i ús d'imatge tramesa abans de publicar-se, a l'empara del que preveu la Llei orgànica 1/1982, de 5 de maig, de protecció civil del dret a l'honor, a la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge.

12.6. Les dades són comunicades a terceres persones per obligació legal o amb el consentiment del participant. En concret, si un participant resulta guanyador d'un certamen, l'IBJOVE pot publicar el seu nom i llinatges als mitjans de comunicació i en perfils de l'IBJOVE de diferents xarxes socials, com ara Facebook, Instagram o Twitter. La publicació del nom de les persones premiades es basa en el compliment d'una disposició legal; concretament, de l'article 6.2 del Decret legislatiu 2/2005, que regula, entre els principis pels quals s'ha de basar aquesta actuació administrativa, el de transparència.

12.7. En cas d'haver de gestionar desplaçaments o allotjaments per participar en les semifinals o finals dels diferents certàmens o esdeveniments programats per l'Art Jove, les dades identificatives dels participants, de contacte i de característiques personals obtingudes del formulari (en concret: nom i llinatges; DNI, NIE o passaport; adreça; adreça electrònica, i data de naixement) seran comunicades a les agències de viatges minoristes encarregades de tramitar els bitllets o les reserves, així com a les empreses els serveis de les quals s'inclouen en aquests viatges i reserves, com ara empreses de transport o hotels.

12.8. Es conservaran les dades personals que proporcionin els participants durant la vigència de la relació que mantenen amb l'IBJOVE i durant el temps necessari per atendre possibles responsabilitats nascudes del tractament d'aquestes dades. Les dades tractades amb finalitats informatives es conservaran mentre no se'n sol·liciti la baixa. El material audiovisual s'utilitzarà durant el temps que l'IBJOVE consideri necessari per a la consecució de les finalitats abans descrites. Els documents de qualsevol època o tipologia, reunits o no en arxius, i produïts, rebuts o conservats per l'IBJOVE, en l'exercici de la seva funció, formen part del patrimoni documental de les Illes Balears. Una vegada que les dades tractades hagin deixat de ser útils per a les finalitats per a les quals varen ser recollides, passaran a l'estat històric i seran conservades i, si escau, destruïdes, conforme a la normativa d'avaluació i als criteris prevists per les lleis 12/1998, de patrimoni històric de les Illes Balears, i 15/2006, d'arxius i patrimoni documental de les Illes Balears.

12.9. Els participants tenen dret a obtenir confirmació de si es tracten o no les seves dades personals i, si escau, a accedir-hi. Igualment, poden demanar que les seves dades siguin rectificades, quan siguin inexactes, o que es completin les dades que siguin incompletes, així com a sol·licitar-ne la supressió quan, entre d'altres motius, les dades ja no siguin necessàries per a les finalitats per a les quals varen ser recollides.

En determinades circumstàncies, poden sol·licitar la limitació del tractament de les seves dades. En aquest cas, només es tractaran les dades afectades per tal de formular, exercir o defensar reclamacions o amb la intenció de protegir els drets d'altres persones. En determinades condicions i per motius relacionats amb la seva situació particular, poden igualment oposar-se al tractament de les seves dades. En aquest cas, es deixaran de tractar les dades excepte per motius legítims imperiosos que prevalguin sobre els seus interessos o drets i llibertats, o per formular, exercir o defensar reclamacions.

Així mateix, sota certes condicions, poden sol·licitar la portabilitat de les seves dades, perquè siguin transmeses a un altre responsable de tractar-les.

12.10. Els participants poden revocar el consentiment que hagin prestat per a determinades finalitats, sense que aquest fet afecti la licitud del tractament basat en el consentiment previ a la retirada del consentiment. Igualment, tenen dret a presentar una reclamació davant una autoritat de protecció de dades.

12.11. Per sol·licitar la baixa dels tractaments amb finalitats informatives, poden enviar un missatge a l'adreça electrònica següent: protecciodedades@ibjove.caib.es.

12.12. Per exercir els seus drets, els participants han de trametre, per correu postal o electrònic, una sol·licitud, acompanyada d'una còpia del DNI o d'un altre document vàlid que els identifiqui, al delegat de protecció de dades, a les adreces indicades en l'apartat 12.2. Per a més informació sobre els seus drets i sobre com exercir-los, els participants poden consultar el web de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades: http://www.aepd.es. 

13. Revocació

13.1. D'acord amb el que disposa l'article 43 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, pertoca revocar la subvenció quan, posteriorment a la resolució de concessió, la persona beneficiària incompleixi totalment o parcialment les obligacions o els compromisos contrets als quals està condicionada l'eficàcia de l'acte de concessió de la subvenció.

13.2. A conseqüència de la revocació, queda sense efecte l'acte de concessió del premi i s'han de reintegrar les quantitats percebudes indegudament.

14. Reintegrament dels ajuts concedits

14.1. Pertoca reintegrar totalment o parcialment les quantitats rebudes i exigir l'interès de demora des del moment del pagament del premi fins a la data de la resolució per la qual s'aprova el reintegrament en els casos que preveu l'article 44 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions.

14.2. Les quantitats reintegrables tenen la consideració d'ingressos de dret públic i poden ser exigides per la via de constrenyiment.

14.3. Si encara no s'ha abonat l'import del premi, l'incompliment de les obligacions suposa perdre el dret de cobrar-lo, amb l'audiència prèvia de la persona interessada.

14.4. El guanyador perd el dret a reclamar el pagament del premi si no lliura tota la documentació requerida o si, per qualsevol altra circumstància que se li pugui imputar, no és possible tramitar aquest pagament dins el termini notificat per l'IBJOVE.

15. Règim d'infraccions i sancions

Si s'incompleixen els requisits que estableix aquesta convocatòria, s'ha d'aplicar el règim d'infraccions i sancions que regula el títol V del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions.

16. Normativa aplicable

Aquesta convocatòria es regeix pel que disposen aquestes bases; l'Ordre de la consellera d'Afers Socials i Esports de 5 de març de 2021 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria de serveis socials i de joventut (BOIB núm. 34, d'11 de març); el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, i la resta de la normativa aplicable.

 

ANNEX 2 Bases específiques del Programa Cultural Art Jove 2024

CERTAMEN D'ARTS VISUALS

1. Convocatòria i participants       

Es convoca el Certamen d'Arts Visuals per a joves creadors de qualsevol disciplina artística a la qual es pugui aplicar la denominació d'arts visuals (fotografia, escultura, pintura, instal·lació, videoinstal·lació, etc.). Hi poden participar artistes joves nascuts o residents a les Illes Balears que tenguin entre 16 i 35 anys el 31 de desembre de 2024. No s'hi admet la inscripció de grups.

2. Premis

La dotació del premi és de 13.000,00 € (tretze mil euros), que es repartirà de la manera següent:

  • Un primer premi en metàl·lic de 1.500,00 € (mil cinc-cents euros) i 3.000,00 € (tres mil euros) més, que s'han de destinar a sufragar totes les despeses de l'artista guanyador per participar en el certamen Art Pertot 2024 (vegeu el punt 6). S'hi inclouen les despeses de desplaçament, allotjament, manutenció i honoraris de l'artista guanyador, i de producció, muntatge i desmuntatge i transport de l'obra.
  • S'estableix una dotació de 1.500,00 € (mil cinc-cents euros) destinada a pagar el segon premi, o dos segons ex aequo, o un segon i un tercer premis, segons el que determini el jurat.
  • Els 7.000,00 € (set mil euros) restants es destinaran a sufragar les despeses de producció i muntatge dels finalistes, fins a un màxim de set (1.000,00 € per artista).

Tots els premis es poden declarar deserts i el primer no pot ser compartit. La decisió del jurat és inapel·lable.

 3. Condicions tècniques i terminis de presentació de la documentació 

Per a aquesta modalitat, s'estableix un únic termini de presentació de sol·licituds i documentació. 

a) Fins a les 23.59 h del 27 de maig, cal presentar a l'adreça artjove@ibjove.net la documentació següent: 

  • El formulari de participació degudament emplenat. 
  • En el cas de no haver nascut a les Illes Balears, una fotografia o una fotocòpia del certificat d'empadronament en alguna població de les Illes Balears.
  • Un document en format PDF o un enllaç de Wetransfer, Drive o un servei similar en què hi hagi un PDF que es pugui descarregar i que contengui un arxiu amb un pes màxim de 300 MB. L'enllaç ha d'estar actiu com a mínim un mes. 

L'arxiu, que ha de ser anònim, ha de contenir un dossier que mostri una visió general de l'obra de l'artista.

4. Jurat

El jurat s'ha de formar tenint en compte els criteris del punt 7 de les bases generals (annex 1) d'aquesta convocatòria. De conformitat amb l'apartat 7.3, els membres del jurat s'han de designar d'entre els membres de l'Associació de Galeristes de Palma, els membres de l'Associació d'Artistes Audiovisuals de les Illes Balears, els comissaris o programadors d'art de centres o fundacions culturals de prestigi reconegut, els crítics d'art de mitjans de comunicació amb difusió suficient a les Illes Balears o a altres comunitats autònomes de l'Estat i artistes de prestigi reconegut. El comissari del certamen presidirà el jurat. Així mateix, s'hi convidarà a participar com a membre del jurat el guanyador de la darrera edició del Certamen d'Arts Visuals del Programa Cultural Art Jove.

 5. Selecció i desenvolupament

Atesos els dossiers presentats, el jurat ha de seleccionar, a partir dels criteris de qualitat i creativitat, un màxim de set artistes, que passaran a la final. 

Els set artistes finalistes disposen de dos mesos, comptadors des que l'Àrea d'Art Jove comuniqui la decisió del jurat, per preparar un projecte d'intervenció urbana, amb un tema obligatori, que s'ha de presentar a la final. Durant aquests dos mesos, poden assistir a una residència artística que es desenvoluparà al municipi on s'exposaran aquestes set propostes d'art urbà. Disposaran d'un servei de mentoria a càrrec de la persona que comissariarà el certamen, que els acompanyarà i els assessorarà durant el procés de creació i que els proposarà el tema del projecte.

Les persones finalistes han d'enviar el seu projecte, en format digital, en la data i a l'adreça que els comuniqui l'Àrea d'Art Jove en el moment oportú. Tant el format com la tècnica de cada projecte s'han de consensuar entre l'artista, el comissari de l'exposició i la coordinadora del Programa Cultural Art Jove. 

Quan s'hagi aprovat el projecte de cada finalista, els finalistes rebran una transferència de 500,00 €, en concepte d'ajuda a la producció i muntatge de la proposta. Els 500,00 € restants es pagaran quan hagi tingut lloc la final del certamen.

En qualsevol cas, les obres són propietat dels participants, que en poden disposar quan acabi l'exposició de la final.

La final del certamen tindrà lloc durant el mes de setembre al municipi triat per la persona comissària del certamen. Una vegada vistes les set propostes presentades, el jurat en triarà les guanyadores i farà pública la decisió la mateixa nit, quan s'hagi inaugurat l'exposició. 

6.  Programa d'intercanvis Art Pertot

El programa d'intercanvis Art Pertot és una iniciativa del Consell Departamental dels Pirineus Orientals, del Festival Inund'Art de Girona i de l'IBJOVE, a través del Programa Cultural Art Jove. D'acord amb aquest programa, cada entitat col·laboradora selecciona un jove artista del seu territori perquè desenvolupi un projecte artístic, que es presenta en el marc dels programes culturals que impulsen les altres entitats col·laboradores i que s'adapta a les necessitats i els contexts propis de cada espai receptor. Per tant, hi participen tres artistes: un, en representació del Festival Inund'Art; un altre, en representació del Programa Cultural Art Jove de les Illes Balears, i el tercer, en representació del Consell Departamental dels Pirineus Orientals.

La persona guanyadora del primer premi d'aquest certamen ha d'exposar el seu projecte artístic en el marc del Festival Inund'Art de Girona el mes de juny de 2025 i en una exposició col·lectiva, juntament amb els altres dos artistes seleccionats en l'Art Pertot, a la Casa de la Catalanitat de Perpinyà, el mes de desembre de 2025.

Pel que fa al pagament dels 3.000,00 € a l'artista guanyador en concepte de les despeses derivades de la producció i el muntatge d'una obra dins el programa d'intercanvis Art Pertot, es farà efectiu en dues parts. Els primers 1.500,00 € es pagaran quan el guanyador exposi la seva proposta al festival Inund'Art de Girona i els 1.500,00 € restants es pagaran quan s'hagi inaugurat l'exposició a la Maison de la Catalanité de Perpinyà el desembre de 2025.

En el cas que l'artista guanyador d'aquest certamen no pugui assistir a algun dels esdeveniments programats dins l'Art Pertot, ho ha de comunicar amb l'antelació suficient perquè l'Àrea del Programa Cultural Art Jove pugui oferir al guanyador del segon premi d'aquest certamen la inclusió dins l'Art Pertot. En aquest supòsit, l'artista guanyador del segon premi cobraria els 3.000,00 € prevists en el punt 3 d'aquest apartat («Premis»).

En qualsevol cas, si l'artista guanyador no té preparada l'obra en la data prevista sense justificació, perdrà el dret a cobrar aquesta part del premi. 

CERTAMEN DE CÒMIC

1. Convocatòria i participants

L'IBJOVE convoca aquest certamen adreçat a joves dibuixants i guionistes. S'hi poden presentar un participant en solitari o un equip format pel guionista i el dibuixant del treball. Els participants han de ser nascuts o residents a les Illes Balears i tenir entre 16 i 35 anys el 31 de desembre de 2024.

2. Premis

La dotació del premi és de 8.000,00 € (vuit mil euros), que es repartirà de la manera següent:

  • Un primer premi en metàl·lic de 3.000,00 € (tres mil euros) i 2.000,00 € (dos mil euros) més en concepte d'avançament de drets d'autor per desenvolupar un còmic monogràfic. 
  • S'estableix una dotació de 3.000,00 € (tres mil euros) destinada a pagar el segon premi, o dos segons ex aequo, o un segon i un tercer premis, segons el que determini el jurat.

Tots els premis es poden declarar deserts i el primer no es pot compartir. La decisió del jurat és inapel·lable.

 3. Condicions tècniques i terminis de presentació de la documentació 

Per a aquesta modalitat, s'estableixen dos terminis de presentació de sol·licituds i documentació. 

a) Fins a les 23.59 h del 27 de maig, cal presentar a l'adreça artjove@ibjove.net la documentació següent: 

  • El formulari de participació degudament emplenat. 
  • En el cas de no haver nascut a les Illes Balears, una fotografia o una fotocòpia del certificat d'empadronament en alguna població de les Illes Balears.

b) Fins a les 23.59 h del 31 d'agost, cal presentar a l'adreça artjove@ibjove.net la documentació següent: 

  • Un arxiu en format PDF o un enllaç de Dropbox, Drive o un servei similar en què hi hagi un PDF que es pugui descarregar i que contengui el còmic, amb un pes màxim de 300 MB. L'enllaç ha d'estar actiu com a mínim un mes.

Els treballs, de temàtica lliure, es poden presentar en blanc i negre o en color i han de tenir un mínim de quatre pàgines i un màxim de deu. Poden ser en català o en castellà.

Cada persona o equip només hi pot presentar un treball. Una mateixa persona no pot participar en més d'un equip.

 4. Jurat

El jurat s'ha de formar tenint en compte els criteris de l'apartat 7 de les bases generals d'aquesta convocatòria. A la lletra b del punt 7.3 s'indica que els vocals s'han de designar d'entre professionals o personalitats de prestigi reconegut en l'àmbit professional o cultural de la matèria corresponent. Pel que fa al Certamen de Còmic, els vocals s'han de triar d'entre representants del Clúster de Còmic, dibuixants i guionistes de prestigi reconegut a les Illes Balears, directors d'editorials de còmic i comissaris d'exposicions, crítics o llibreters vinculats al món del còmic. Es convidarà a formar part del jurat el guanyador de la darrera edició convocada d'aquest certamen. 

5. Selecció i desenvolupament

El certamen preveu l'organització d'una fase de selecció prèvia i una fase final.

Fase de preselecció. Una vegada vists els treballs presentats, el jurat ha de seleccionar, a partir dels criteris de qualitat i creativitat artística, un màxim de set còmics per passar a la fase final. L'Àrea d'Art Jove notificarà el resultat de la selecció. Els participants o equips de participants finalistes han de presentar un document en format PDF del seu treball dissenyat per ser produït en plafons de 100 x 70 cm, en el termini de 15 dies hàbils, comptadors a partir de la notificació. En aquest plafó hi ha de constar el nom de l'autor o autors i el títol del còmic.

Fase final. La fase final es durà a terme durant el mes d'octubre en el marc del Còmic Nostrum Festival Internacional de Mallorca. S'hi exposaran totes les obres seleccionades i el jurat en seleccionarà la guanyadora o guanyadores. La decisió del jurat es donarà a conèixer el mateix dia de la inauguració de l'exposició. 

6. Altres determinacions

El guanyador escollirà l'editorial amb la qual vol publicar el seu còmic, sempre tenint en compte el que s'estableix a l'apartat 10.14 i l'opinió de l'Àrea d'Art Jove de l'IBJOVE. Quan s'hagi triat l'editorial es formalitzarà un contracte amb l'autor i es fixarà un calendari de publicació. 

Quan les persones guanyadores hagin entregat l'esborrany del còmic monogràfic a l'editorial triada, se'ls abonaran els 2.000,00 € en concepte d'avançament de drets d'autor. En el cas que els artistes no tenguin preparada l'obra en la data prevista sense justificació, perdran el dret a reclamar l'edició del còmic i, per tant, a cobrar aquesta part del premi. 

L'IBJOVE es farà càrrec de les despeses d'edició i maquetació del còmic monogràfic de l'editorial triada fins a un màxim de 2.500,00 €. L'editorial triada haurà de produir un mínim de 300 àlbums i n'haurà de lliurar a l'IBJOVE un 5 % del total de la tirada. 

Aquest còmic, que ha de contenir obligatòriament la historieta guanyadora d'aquest certamen, així com tot el material de promoció, ha d'incloure, al principi, una referència expressa al suport de la Conselleria de Famílies i Afers Socials (amb la imatge corporativa corresponent) i una referència a la participació en el Certamen de Còmic del Programa Cultural Art Jove 2024, organitzat per l'IBJOVE. 

L'editorial que publiqui el còmic es compromet a fer-ne dues presentacions: la primera, en el marc del Saló Internacional del Còmic de Barcelona de 2025, i la segona, al Festival Internacional de Còmic d'Angoulême, durant el mes de gener de 2025. 

En el cas que l'àlbum no estigui encara acabat quan tengui lloc el Saló Internacional del Còmic de Barcelona, se n'ajornarà la presentació fins a l'octubre de 2025, en el marc del Còmic Nostrum Festival Internacional de Mallorca.

CERTAMEN DE DANSA CONTEMPORÀNIA

1. Convocatòria i participants

L'IBJOVE, amb la col·laboració de  l'Àrea de Turisme, Innovació, Cultura, Esports, Restauració i Coordinació Municipal de l'Ajuntament de Palma i l'Institut d'Estudis Baleàrics, convoca aquest certamen adreçat a joves ballarins, residents o nascuts a les Illes Balears, que tenguin entre 16 i 35 anys el 31 de desembre de 2024. S'hi poden presentar en solitari o formant companyia.

2. Premis

S'estableix una dotació de 8.000,00 € (vuit mil euros), que es repartirà de la manera següent:

  • Un primer premi en metàl·lic de 3.000,00 € (tres mil euros) i 2.000,00 € (dos mil euros) més en concepte de pagament per actuar a Fira B! i al Festival Palma amb la Dansa de l'any 2025. La companyia o intèrpret guanyador rebrà 1.000,00 € (mil euros) per actuació. 
  • S'estableix una dotació de 3.000,00 € (tres mil euros) destinada a pagar el segon premi, o dos segons ex aequo, o un segon i un tercer premis, segons el que determini el jurat.

Tots els premis es poden declarar deserts i el primer premi no es pot dividir.

3. Jurat

El jurat s'ha de formar tenint en compte els criteris del punt 7 de les bases generals (annex 1) d'aquesta convocatòria. De conformitat amb l'apartat 7.3, els membres del jurat s'han de designar d'entre els col·lectius següents: directors de companyies de dansa de prestigi reconegut en l'àmbit de les Illes Balears o de la resta de l'Estat; crítics de dansa de diferents mitjans de comunicació amb difusió suficient a les Illes Balears o a la resta de l'Estat; directors, programadors o coordinadors de centres, sales i espais escènics, la persona coordinadora del festival Palmadansa i un representant de l'Institut d'Estudis Baleàrics. Hi ha d'actuar com a secretària, amb veu i vot, la coordinadora del Programa Cultural Art Jove.

 3. Condicions tècniques i terminis de presentació de la documentació 

Per a aquesta modalitat, s'estableix un únic termini de presentació de sol·licituds i documentació. Fins a les 23.59 h del 27 de maig, cal presentar la documentació següent: 

  • El formulari de participació degudament emplenat. 
  • En el cas de no haver nascut a les Illes Balears, una fotografia o una fotocòpia del certificat d'empadronament en alguna població de les Illes Balears.

Cada companyia o participant ha d'interpretar una peça de creació pròpia o d'un altre coreògraf, encara que es valorarà positivament que la coreografia presentada sigui de creació pròpia.

El muntatge no pot haver estat estrenat en cap altre espai escènic professional de les Illes Balears, ni pot ser un fragment d'un espectacle de major durada que hagi estat estrenat amb anterioritat a la inscripció en aquest certamen.

La representació de la peça sencera ha de durar com a mínim 15 minuts.

Els participants, tant en la fase final com en la selecció prèvia, han d'aportar el seu vestuari i el muntatge coreogràfic, si escau, i el CD, el DVD, la unitat de memòria USB, etc., amb la música triada o 'acompanyament musical (intèrprets i instruments), si decideixen que sigui en directe.

Cada inscrit només pot participar en una proposta. Per tant, no s'hi pot presentar en solitari i alhora formar part d'una companyia que també s'hi presenti.

5. Selecció i desenvolupament

En el cas que el nombre total d'inscrits sigui igual o superior a cinc, s'han de programar una o més fases semifinals. 

La fase semifinal o les fases semifinals han de tenir lloc durant els mesos de maig i juny de 2024. Tots els participants han de representar, en un espai teatral obert al públic, un fragment de la seva proposta que duri entre 5 i 10 minuts. A partir d'aquesta representació, el jurat ha de triar les tres companyies o ballarins finalistes, a partir dels criteris de creativitat i qualitat artística, originalitat i innovació de la proposta, i dimensió interpretativa (posada en escena, transmissió i personalitat).

A partir d'aquest moment, els tres finalistes (o els quatre en el cas que no s'hagi duit a terme cap semifinal) disposen de dos mesos per muntar un mínim de 15 minuts i un màxim de 20 minuts de la coreografia que presenten a concurs. Durant aquest procés, disposen de l'assessorament artístic d'un coreògraf de prestigi reconegut. 

La fase final ha de tenir lloc a Menorca el mes de setembre o octubre de 2024. Els finalistes han de representar un fragment de la proposta final durant un mínim de 20 minuts i un màxim de 30. El mateix vespre de la final s'ha de donar a conèixer el nom del grup guanyador.

Si la coreografia presentada a concurs inclou música en directe, l'Institut Balear de la Joventut es farà càrrec, si escau, del desplaçament i l'allotjament dels músics i del tècnic de so, si n'hi ha. En cap cas no es pagaran dietes o honoraris als músics ni als tècnics de so acompanyants.

6. Actuacions

Es preveu que es duguin a terme les actuacions de les fases semifinal i final del certamen, les dues corresponents al pagament del primer premi i les que organitzi el Programa Cultural Art Jove, en el marc del programa itinerant GirArt Jove.

L'Institut d'Estudis Baleàrics  i l'Àrea de Turisme, Innovació, Cultura, Esports, Restauració i Coordinació Municipal de l'Ajuntament de Palma  s reserven la possibilitat de programar algunes o totes les companyies finalistes conjuntament amb la guanyadora, durant la Fira B! i el Palmadansa 2025. En aquest cas, les companyies finalistes programades rebran 200,00 € per intèrpret fins a un màxim de 1.000,00 € per companyia.

Pel que fa a les actuacions derivades del pagament del primer premi, correspon a l'Ajuntament de Palma i a l'Institut d'Estudis Baleàrics decidir quin serà l'espai escènic o cultural en què es representarà i consensuar-ne la data amb la companyia guanyadora. Aquesta actuacions es faran en el marc de la Fira B! i del Festival Palmadansa de 2025.

Les companyies o els intèrprets en solitari cobraran la part que els pertoqui quan hagin duit a terme les actuacions programades. En cas d'absència que no estigui justificada per causa de força major, el ballarí perdrà el dret a cobrar-la. 

7. Altres determinacions 

Si quan s'acabi el termini d'inscripció algun dels components del grup no pot assistir a la semifinal, s'admetrà la substitució d'un màxim del 50 % dels components del grup. Aquestes substitucions han d'estar subjectes obligatòriament a les restriccions següents:

  • Els substituts han de complir els requisits d'edat i de naixement o residència.
  • Els substituts han de presentar, prèviament, la documentació indicada en l'apartat 4 d'aquest annex.

En cap cas no s'admetrà la substitució d'algun membre del grup quan ja s'hagi fet la semifinal. 

 

CERTAMEN DE CURTMETRATGES

1. Convocatòria i participants 

Es convoca el Certamen de Curtmetratges, al qual es poden presentar treballs inclosos en les categories de videoart, animació per ordinador, reportatge documental i curtmetratge de ficció. 

Els participants es poden presentar a aquest certamen de manera conjunta, formant equip el guionista i el director del curtmetratge, o bé individualment. En qualsevol cas, tots els participants han de tenir entre 16 i 35 anys el dia 31 de desembre de 2024 i han d'haver nascut a les Illes Balears o hi han de residir. 

2. Premis

La dotació és de 13.000,00 € (tretze mil euros), que s'ha de repartir de la manera següent:

  • Un primer premi en metàl·lic de 3.000,00 € (tres mil euros) i 7.000,00 € (set mil euros) més per finançar un nou curtmetratge que ha d'elaborar la persona o el grup guanyador del primer premi, al llarg de 2025.
  • S'estableix una dotació de 3.000,00 € (tres mil euros) destinada a pagar el segon premi, o dos segons ex aequo, o un segon i un tercer premis, segons el que determini el jurat.

Tots els premis es poden declarar deserts i el primer premi no es pot dividir.

3. Termini d'inscripció i presentació de la documentació

Per a aquesta modalitat, s'estableixen dos terminis de presentació de sol·licituds i documentació. 

a) Fins a les 23.59 h del 27 de maig, cal presentar a l'adreça artjove@ibjove.net la documentació següent: 

  • El formulari de participació degudament emplenat. 
  • En el cas de no haver nascut a les Illes Balears, una fotografia o una fotocòpia del certificat d'empadronament en alguna població de les Illes Balears.

b) Fins a les 23.59 h del 31 d'agost, cal presentar a l'adreça artjove@ibjove.net la documentació següent: 

  • El curtmetratge a través d'un enllaç (Vimeo, YouTube, etc.) que permeti la reproducció en temps real del vídeo.

Els curtmetratges han de ser posteriors al 31 de desembre de 2020 i no poden durar més de 20 minuts ni menys de 3 minuts (amb els títols de crèdit inclosos). El curt ha d'estar acabat i preparat per ser exhibit; en cas contrari, l'organització pot excloure'l del certamen.

En el cas que el curtmetratge sigui seleccionat per passar a la final, el participant ha de lliurar a l'Àrea d'Art Jove, en les dates indicades oportunament, el treball en format còdec H.264, amb extensió MOV o MP4 i en alta definició.

Cada participant només hi pot presentar una obra; per tant, no s'hi pot presentar individualment i en grup ni formar part de dos grups alhora.

No s'hi pot presentar cap treball que s'hagi presentat en edicions anteriors del Programa Cultural Art Jove.

Els participants es responsabilitzen que no hi hagi drets de tercers per l'ús de les peces musicals utilitzades en les obres presentades ni cap reclamació per drets d'imatge de les persones que hi apareixen, i eximeixen l'IBJOVE de qualsevol tipus de responsabilitat.

4. Jurat

El jurat s'ha de formar tenint en compte els criteris del punt 7 de les bases generals d'aquesta convocatòria (annex 1). De conformitat amb l'apartat 7.3, els membres del jurat s'han de designar d'entre els membres de l'Associació de Cineastes de les Illes Balears i productors, directors i crítics de cinema de prestigi reconegut a les Illes Balears. Així mateix, es convidarà a formar part del jurat el guanyador del Certamen de Curtmetratges de l'edició de 2022. 

5. Selecció i desenvolupament del certamen

Una representació del jurat (el president, la secretària i un vocal) ha de visionar a porta tancada tots els treballs presentats i n'ha de triar un màxim de deu, a partir dels criteris de qualitat tècnica i artística. 

La fase final serà oberta al públic, hi ha d'assistir tot el jurat i tindrà lloc preferentment a les Pitiüses, durant la tardor de 2024. A partir d'aquesta projecció, el jurat ha de triar el primer premi i la resta dels premiats i farà pública la seva decisió aquell mateix vespre.

6.  Altres determinacions

El guanyador del primer premi ha de presentar el projecte audiovisual del curtmetratge abans del 31 de març de 2025, el qual ha d'incloure, com a mínim el següent:

  • La memòria detallada del projecte: sinopsi, tractament argumental, pressupost de producció, pla de rodatge (amb indicació del temps de rodatge, les dates i les localitzacions) i composició de l'equip tècnic i artístic.
  • El guió definitiu.

Un equip tècnic compost pel president del jurat del certamen, un membre de la productora que seleccioni el guanyador (sempre tenint en compte el que s'estableix a l'apartat 10.14) i la coordinadora del Programa Cultural Art Jove han d'analitzar el projecte audiovisual i donar-hi el vistiplau. Quan el guanyador hagi acceptat l'encàrrec, ha de rebre el 50 % del premi (3.500,00 €) per començar-ne el rodatge. El guanyador disposa d'un termini màxim de sis mesos, és a dir, fins al 30 de setembre de 2025, per presentar a l'IBJOVE el curtmetratge acabat, a més dels documents pertinents que autoritzin aquesta institució a utilitzar l'obra en les seves activitats de promoció, comunicació i exhibició, sense ànim de lucre i amb posterioritat a l'estrena del curtmetratge.

La resta del premi, el 50 % restant, s'ha d'abonar quan el guanyador hagi estrenat el curtmetratge. El curtmetratge produït, així com tot el material de promoció del curtmetratge, ha d'incloure, al principi, una referència expressa al suport de la Conselleria de Famílies i Afers Socials (amb la imatge corporativa corresponent) i una referència a la participació en el Certamen de Curtmetratges del Programa Cultural Art Jove de 2024, organitzat per l'IBJOVE.

El curtmetratge del guanyador s'ha de presentar en un acte públic en el darrer trimestre de 2025. 

Si el grup guanyador incompleix aquest calendari sense justificació, perd el premi i el dret a reclamar una nova data de presentació.

CERTAMEN DE RELAT BREU

1. Convocatòria i participants

L'IBJOVE convoca aquest certamen adreçat a joves escriptors i escriptores en llengua catalana, que han d'haver nascut a les Illes Balears o hi han de residir i han de tenir entre 16 i 35 anys el 31 de desembre de 2024. No s'admet la inscripció de grups.

 2. Premis

La dotació total del premi és de 5.000,00 € (cinc mil euros), que s'ha de repartir de la manera següent:

  • Un primer premi en metàl·lic de 1.500,00 € (mil cinc-cents euros) i 2.000,00 € (dos mil euros) més en concepte d'avançament de drets d'autor per desenvolupar el seu relat i convertir-lo en una novel·la o en un recull de contes. 
  • S'estableix una dotació de 1.500,00 € (mil cinc-cents euros) destinada a pagar el segon premi, o dos segons ex aequo, o un segon i un tercer premis, segons el que determini el jurat.

Ambdós premis poden ser declarats deserts i el primer no pot ser compartit. La decisió del jurat és inapel·lable.

 3. Termini d'inscripció i presentació de la documentació

Per a aquesta modalitat, s'estableixen dos terminis de presentació de sol·licituds i documentació.

a) Fins a les 23.59 h del 27 de maig, cal presentar a l'adreça artjove@ibjove.net la documentació següent: 

  • El formulari de participació degudament emplenat. 
  • En el cas de no haver nascut a les Illes Balears, una fotografia o una fotocòpia del certificat d'empadronament en alguna població de les Illes Balears.

b) Fins a les 23.59 h del 31 d'agost, cal presentar a l'adreça artjove@ibjove.net la documentació següent:

  • Un PDF amb el treball que es presenta a concurs.
  • Els treballs, de temàtica lliure, que han de ser originals, inèdits i escrits en llengua catalana. El treball ha de ser anònim i únicament hi ha de constar el títol del relat.

L'extensió del text ha de ser d'entre 5.000 i 15.000 caràcters amb espais inclosos. La lletra emprada ha de ser Times New Roman, de cos 12. Els marges han de ser d'un mínim de 3 cm. L'interlineat ha de ser doble.

Cada persona només hi pot presentar un relat. 

4. Jurat

El jurat s'ha de formar tenint en compte els criteris de l'apartat 7 de les bases generals d'aquesta convocatòria (annex 1). En el punt 7.3 s'indica que els vocals han de ser designats entre professionals o personalitats de prestigi reconegut en l'àmbit professional o cultural de la matèria corresponent. Pel que fa al Certamen de Relat Breu, els vocals s'han de triar entre representants del Gremi d'Editors de les Illes Balears, escriptors de prestigi reconegut a les Illes Balears, llibreters i crítics literaris de mitjans de comunicació amb difusió suficient a les Illes Balears. Així mateix, es convidarà a formar part del jurat la persona guanyadora del primer premi de la darrera edició de Relat breu del Programa Cultural Art Jove. La coordinadora del Programa Cultural Art Jove hi ha d'actuar com a secretària, amb veu i vot.

5. Selecció i desenvolupament

Un dels objectius d'aquest certamen, a banda d'esperonar i fomentar la literatura en llengua catalana, és articular un espai de formació horitzontal que faciliti dinàmiques de coneixement, d'interrelació i de debat amb altres escriptors amb diversos nivells de trajectòria professional. 

Quan hagi llegit els relats presentats, el jurat s'ha de reunir a porta tancada per triar un màxim de set texts finalistes, entre els quals hi haurà els guanyadors, a partir dels criteris de qualitat i creativitat artística.

Els set finalistes participaran en aquest espai formatiu, o residència artística, que es durà a terme durant la tardor del 2025 a Mallorca. 

La decisió del jurat es donarà a conèixer en un acte públic que tindrà lloc en un centre cultural, un cafè teatre o un teatre, on es farà la lectura dramatitzada d'un fragment dels texts premiats. 

6. Altres determinacions

El guanyador escollirà l'editorial amb la qual vol publicar el seu recull o novel·la, sempre tenint en compte el que s'estableix a l'apartat 10.14, i l'opinió de l'Àrea d'Art Jove. Quan s'hagi triat l'editorial, es formalitzarà un contracte amb l'autor i es fixarà un calendari. El guanyador disposa d'un màxim de sis mesos a partir del dia de la final del certamen per redactar més relats, fins a un mínim de 75.000 caràcters i un màxim de 150.000 amb espais, inclosos els del relat guanyador. 

El recull es presentarà en el marc de la XXXI Fira del Llibre de Palma, el mes de maig de 2025.

Quan la persona guanyadora hagi entregat l'esborrany del relat o recull a l'editorial triada, se li abonaran els 2.000,00 € en concepte d'avançament de drets d'autor. En el cas que l'artista no tengui preparada l'obra en la data prevista sense justificació, perdrà el dret a reclamar l'edició del llibre i, per tant, a cobrar aquesta part del premi. 

L'IBJOVE es farà càrrec de les despeses d'edició i maquetació del recull o relat de l'editorial triada fins a un màxim de 2.000,00 €. 

Aquest llibre, que ha de contenir obligatòriament el relat breu guanyador d'aquest certamen, així com tot el material de promoció, ha d'incloure, al principi, una referència expressa al suport de la Conselleria de Famílies i Afers Socials (amb la imatge corporativa corresponent) i una referència a la participació en el Certamen de Relat Breu del Programa Cultural Art Jove de 2024, organitzat per l'IBJOVE.

CERTAMEN DE GRUPS DE CAMBRA

1. Convocatòria i participants

L'IBJOVE, amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Inca i l'Institut d'Estudis Baleàrics, convoca aquest certamen adreçat a grups de cambra formats per joves intèrprets residents o nascuts a les Illes Balears que tenguin entre 16 i 35 anys el 31 de desembre de 2024. No s'hi admet la inscripció en solitari.

2. Premis 

S'estableix una dotació de 8.000,00 € (vuit mil euros), que es repartirà de la manera següent:

  • Un primer premi en metàl·lic de 3.000,00 € (tres mil euros) i 2.000,00 € (dos mil euros) més en concepte de pagament per actuar a la Fira B! i al festival Inclàssic de l'any 2025. El grup de cambra guanyador rebrà 1.000,00 € (mil euros) per actuació. 
  • S'estableix una dotació de 3.000,00 € (tres mil euros) destinada a pagar el segon premi, o dos segons ex aequo, o un segon i un tercer premis, segons el que determini el jurat.

Tots els premis es poden declarar deserts i el primer premi no es pot dividir.

3. Jurat

El jurat s'ha de formar tenint en compte els criteris del punt 7 de les bases generals (annex 1) d'aquesta convocatòria. De conformitat amb l'apartat 7.3, els membres del jurat s'han de designar d'entre els col·lectius següents: directors dels conservatoris professionals de les Illes Balears i director del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears, o les persones en les quals deleguin; coordinadors de festivals de música clàssica de prestigi reconegut a les Illes Balears, i músics o compositors de les Illes Balears. Així mateix, s'ha de convidar a formar part del jurat un representant de l'Institut d'Estudis Baleàrics i un component del grup de cambra guanyador del primer premi de la darrera edició del Certamen de Música per a Joves Intèrprets, en la modalitat de Grups de Cambra del Programa Cultural Art Jove. La coordinadora del Programa Cultural Art Jove hi ha d'actuar com a secretària, amb veu i vot. 

4. Condicions tècniques i terminis de presentació de la documentació 

Per a aquesta modalitat, s'estableix un únic termini de presentació de sol·licituds i documentació. Fins a les 23.59 h del 27 de maig, cal presentar la documentació següent: 

  • El formulari de participació degudament emplenat. 
  • En el cas de no haver nascut a les Illes Balears, una fotografia o una fotocòpia del certificat d'empadronament en alguna població de les Illes Balears.

Les interpretacions han de pertànyer obligatòriament al repertori de música clàssica per a grups de cambra. En queden excloses formalment les transcripcions no consolidades i les reduccions orquestrals per a piano.

Una mateixa persona no pot participar en dos grups de cambra diferents. 

5. Selecció i desenvolupament

En el cas que el nombre total d'inscrits sigui igual o superior a cinc, s'han de programar una o més fases semifinals. 

L'Àrea d'Art Jove ha d'informar oportunament els inscrits al Certamen de les dates i els espais en què han de tenir lloc les semifinals.

La fase semifinal ha de tenir lloc a Inca, en el marc del festival Inclàssic, el mes de juny de 2024. Els participants han d'actuar en directe durant un mínim de 5 minuts i un màxim de 10, aproximadament. El jurat ha de decidir quins són els tres intèrprets seleccionats per passar a la final.

La fase final es farà al lloc i en les dates que, oportunament, donarà a conèixer l'Àrea d'Art Jove de l'IBJOVE. Els tres grups seleccionats per a la fase final han d'actuar en directe durant un mínim de 15 minuts i un màxim de 20 minuts, amb el repertori que considerin més adient. A partir d'aquesta audició, el jurat ha de seleccionar el grup de cambra guanyador, tenint en compte criteris com la dificultat del repertori seleccionat i la qualitat de la interpretació.

En el cas que el nombre total d'intèrprets inscrits sigui igual o inferior a cinc, no hi ha d'haver semifinals i s'ha de fer la final durant el festival Inclàssic, el mes de juny de 2024. Així, els participants hi han de preparar un repertori d'entre 15 i 20 minuts.

6. Actuacions

Es preveu que es duguin a terme les actuacions de les fases semifinal i final del certamen, les dues corresponents al pagament del primer premi i les que organitzi el Programa Cultural Art Jove en el marc del programa itinerant GirArt Jove.

L'Institut d'Estudis Baleàrics i el festival Inclàssic es reserven la possibilitat de programar alguns o tots els grups de cambra finalistes conjuntament amb el guanyador, durant la Fira B! i el festival Inclàssic 2025. En aquest cas, els grups de cambra finalistes programats rebran 200,00 € per intèrpret fins a un màxim de 1.000,00 € per formació. 

Pel que fa a les actuacions derivades del pagament del primer premi, correspon a l'Institut d'Estudis Baleàrics i al festival Inclàssic decidir quin serà l'espai escènic o cultural en què es representaran i consensuar-ne la data amb el grup de cambra guanyador. 

Els grups de cambra cobraran la part que els pertoqui quan hagin duit a terme les actuacions programades. En cas d'absència que no estigui justificada per causa de força major, l'intèrpret perdrà el dret a cobrar-la. 

 

7. Altres determinacions

Si quan acabi el termini d'inscripció algun dels components del grup no pot assistir a la semifinal, s'admetrà la substitució d'un màxim del 50 % dels components del grup. Aquestes substitucions han d'estar subjectes obligatòriament a les restriccions següents:

  • Els substituts han de complir els requisits d'edat i de naixement o residència.
  • Els substituts han de presentar, prèviament, la documentació indicada en l'apartat 4 d'aquest annex.

En cap cas no s'admetrà la substitució d'algun membre del grup quan s'hagi fet la semifinal. 

CERTAMEN DE DISSENY DE MODA

1. Convocatòria i participants

L'IBJOVE convoca aquest certamen adreçat a joves dissenyadors, residents o nascuts a les Illes Balears, que tenguin entre 16 i 35 anys el 31 de desembre de 2024. No s'hi admet la inscripció de grups.

 2. Tema

Encara que el tema d'aquest certamen és lliure, es pretén que les persones concursants dissenyin col·leccions que reflecteixin la diversitat física que existeix en la societat i que no només s'adrecin a estereotips ideals. 

Per tant, el jurat valorarà positivament totes aquelles col·leccions que incorporin varietat en les talles i que presentin conjunts els que la talla mínima en el cas de les dones sigui una 38 i, en el cas dels homes, una 42.

3. Premis

S'estableix una dotació total de 12.000,00 € (dotze mil euros), que es repartirà de la manera següent: 

  • Un primer premi en metàl·lic de 1.500,00 € (mil cinc-cents euros) i 2.000,00 € (dos mil euros) més per sufragar a la persona guanyadora les despeses derivades de disseny i producció d'una nova col·lecció, que desfilarà com a col·lecció convidada al Mallorca Design Day de 2025 o a la passarel·la de la final del Certamen de Moda del Programa Cultural Art Jove 2026. 
  • S'estableix una dotació de 1.500,00 € (mil cinc-cents euros) destinada a pagar el segon premi, o dos segons ex aequo, o un segon i un tercer premis, segons el que determini el jurat.
  • Els 7.000,00 € (set mil euros) restants es destinaran a sufragar les despeses de producció i muntatge de la col·lecció que els finalistes presentin a concurs. Cada finalista rebrà un màxim de 1.000,00 € (mil euros).

Ambdós premis es poden declarar deserts i el primer no es pot dividir. 

4. Condicions tècniques i terminis de presentació de la documentació 

Per a aquesta modalitat, s'estableixen dos terminis de presentació de sol·licituds i documentació. 

a) Fins a les 23.59 h del 27 de maig, cal presentar a l'adreça artjove@ibjove.net la documentació següent: 

  • El formulari de participació degudament emplenat. 
  • En el cas de no haver nascut a les Illes Balears, una fotografia o una fotocòpia del certificat d'empadronament en alguna població de les Illes Balears.

b) Fins a les 23.59 h del 31 d'agost, cal presentar a l'adreça artjove@ibjove.net la documentació següent:

  • Un dossier de presentació en format PDF, o un enllaç de Dropbox, Drive o similar, amb la col·lecció que presenta a concurs, amb accés a un document en format PDF que contengui el seu treball i que es pugui descarregar, amb una capacitat màxima de 300 MB. L'enllaç ha de romandre actiu com a mínim un mes. El document en format PDF ha de ser anònim i ha de dur com a nom el títol de la col·lecció. 

Aquest dossier de presentació, obligatòriament, ha d'incloure: 

  • Una breu memòria explicativa de la col·lecció, en la qual es parli del concepte del projecte, la inspiració, les línies, els volums i les formes i els teixits, i que aporti una carta de colors. També cal especificar si es tracta d'una col·lecció prêt-à-porter o de moda artesana. S'ha d'indicar si la col·lecció és masculina, femenina, infantil o mixta, i el percentatge de cada tipologia. 
  • Un mínim de sis i un màxim de set figurins il·lustrats amb tècnica lliure, de manera que s'apreciïn clarament el concepte i la idea de la col·lecció, encara que a la final només es mostrin els sis conjunts que el dissenyador esculli. La talla mínima dels conjunts presentats ha de ser la 36 per als femenins i la 38 per als masculins. 
  • Una proposta escènica de presentació de col·lecció: ambientació, coreografia, càsting (tipus de model) i estilisme.
  • Foto en maniquí: estil fins a un 80 % acabat amb fons blanc en què es vegin clarament les peces i els acabats. 

Cada participant només hi pot presentar una proposta (un dossier de presentació).

5. Jurat

El jurat s'ha de formar tenint en compte els criteris de l'apartat 7 de les bases generals d'aquesta convocatòria. En el punt 7.3 s'indica que els membres del jurat s'han de designar d'entre professionals o personalitats de prestigi reconegut en l'àmbit professional o cultural de la matèria corresponent. Pel que fa al Certamen de Disseny de Moda, el jurat s'ha de designar d'entre tots o alguns dels col·lectius següents: directors d'escoles de disseny o persones en què deleguin la representació; dissenyadors de prestigi reconegut i de professionalitat acreditada en l'àmbit de les Illes Balears, i empresaris o professionals representatius en els sectors de la comunicació i la indústria del disseny. També es convidarà a formar-hi part el guanyador del primer premi de la darrera edició convocada del Certamen de Moda.

6.  Selecció i desenvolupament 

Una vegada vists els dossiers presentats, el jurat ha de seleccionar un màxim de set col·leccions, que són les que passaran a la fase final, a partir de criteris com l'originalitat, la qualitat, la creativitat, el concepte, la confecció, el patronatge, els acabats, la proposta de disseny i el caràcter ètic i/o sostenible. Els accessoris i la proposta d'estilisme es valoraran com un plus. 

Quan s'hagi notificat la decisió del jurat als participants, els finalistes rebran un primer pagament de 500,00 €, en concepte d'ajuda a la producció de la col·lecció. Els 500,00 € restants es faran efectius quan hagi tingut lloc la passarel·la de la final del certamen.

Els dissenyadors finalistes han de presentar les col·leccions seleccionades en les dates i els llocs que oportunament indiqui l'Àrea d'Art Jove de l'IBJOVE. Es convocarà el jurat perquè examini de prop les col·leccions presentades i els participants disposaran d'un màxim de cinc minuts per defensar i explicar la seva proposta al jurat. 

Una coreògrafa de reconegut prestigi serà l'encarregada de dissenyar la proposta escènica de la passarel·la i triarà les persones que hi desfilaran, sempre tenint en compte els criteris de cada finalista. La música de la desfilada serà  interpretada en directe per un DJ.

En la fase final tindrà lloc la Passarel·la Art Jove. A partir d'aquí, el jurat ha de seleccionar la col·lecció guanyadora. La seva decisió es donarà a conèixer el mateix vespre de la passarel·la. 

L'organització d'Art Jove facilitarà als finalistes els models que desfilaran a la final, sempre tenint en compte els criteris dels dissenyadors, i n'assumirà les despeses d'honoraris, maquillatge i perruqueria.

7.  Altres determinacions

La persona guanyadora disposarà d'un màxim de sis mesos a partir del dia de la final per presentar a l'Àrea de l'Art Jove un PDF que contengui un mínim de sis i un màxim de vuit figurins il·lustrats amb tècnica lliure, de manera que s'apreciïn clarament el concepte i la idea de la col·lecció. Ha d'incloure també una proposta escènica de presentació de col·lecció: ambientació, coreografia, càsting (tipus de model) i estilisme.

Quan la persona guanyadora hagi entregat aquest PDF, se li abonaran els primers 1.000,00 € en concepte d'ajuda a la producció de la col·lecció.Els 1.000,00 € restants se li abonaran quan la nova col·lecció hagi desfilat al Mallorca Design Day 2025 o a la passarel·la de la final del certamen de Moda de l'Art Jove 2026. En el cas que l'artista no tengui preparada la nova col·lecció en la data prevista sense justificació, perdrà el dret a cobrar aquesta part del premi. 

CERTAMEN DE DISSENY DE PRODUCTE 

1. Convocatòria i participants

L'IBJOVE convoca aquest certamen, adreçat a joves dissenyadors, residents o nascuts a les Illes Balears, que tenguin entre 16 i 35 anys el 31 de desembre de 2024. S'hi admet la inscripció de grups.

 2. Premi

S'estableix una dotació de 8.000,00 € (vuit mil euros) distribuïts de la manera següent:

  • Un primer premi de 3.000,00 € (tres mil euros), en metàl·lic, i 2.000 € més destinats a sufragar les despeses de disseny i producció de la proposta guanyadora que es repartirà als guanyadors del Programa Cultural Art Jove 2025.
  • S'estableix una dotació de 3.000,00 € (tres mil euros) destinada a pagar el segon premi, o dos segons ex aequo, o un segon i un tercer premis, segons el que determini el jurat.

El jurat pot declarar deserts tots els premis. No n'hi pot haver cap de compartit.

3. Jurat

El jurat s'ha de formar tenint en compte els criteris del punt 7 de les bases generals (annex 1) d'aquesta convocatòria. De conformitat amb l'apartat 7.3, s'han de designar els membres del jurat d'entre els col·lectius següents: directors d'escoles superiors de disseny o persones en les quals deleguin la representació; dissenyadors de prestigi reconegut i professionalitat acreditada en l'àmbit de les Illes Balears, i empresaris o professionals representatius del sector del disseny de producte. Així mateix, es convidarà a participar com a membre del jurat el guanyador de la modalitat de Disseny de Producte de l'edició anterior. 

4. Terminis d'inscripció i presentació de la documentació 

Per a aquesta modalitat, s'estableixen dos terminis de presentació de sol·licituds i documentació. 

a) Fins a les 23.59 h del 27 de maig, cal presentar a l'adreça artjove@ibjove.net la documentació següent: 

  • El formulari de participació degudament emplenat. 
  • En el cas de no haver nascut a les Illes Balears, una fotografia o una fotocòpia del certificat d'empadronament en alguna població de les Illes Balears.

b) Fins a les 23.59 h del 31 d'agost, cal presentar a l'adreça artjove@ibjove.net la documentació següent:

  • Un document en format PDF o un enllaç de Dropbox, Drive o similar, amb accés a un document en format PDF que contengui el seu treball i que es pugui descarregar, amb una capacitat màxima de 300 MB. L'enllaç ha de romandre actiu com a mínim un mes.

El PDF ha de contenir un únic plafó de 100 cm x 70 cm amb la informació següent: 

  • Tota la informació gràfica i textual necessària per facilitar-ne la comprensió.
  • Una memòria tècnica i descriptiva del projecte (característiques tècniques, materials, sistema de producció, etc.).    

El treball ha de ser anònim i únicament hi ha de constar el títol del projecte. S'identificarà amb el número d'ordre que hi assigni l'Àrea d'Art Jove de l'IBJOVE. 

Cada persona participant o grup de participants només hi pot presentar una proposta i, per tant, una persona no es pot presentar alhora individualment i en grup a la mateixa categoria.

5. Selecció i desenvolupament 

Una vegada vists els treballs presentats, el jurat n'ha de seleccionar un màxim de set, que passaran a la fase final, a partir de criteris com ara la innovació i la recerca de noves solucions, el disseny respectuós amb el medi ambient, la consideració dels costs de producció i la possibilitat de producció de manera senzilla i viable des de tots els punts de vista. A més, es valoraran els objectius, els valors, l'estètica i l'originalitat del projecte.

Per a la fase final, els finalistes han d'enviar al Programa Cultural Art Jove un arxiu amb el mateix plafó presentat anteriorment, en el qual consti el títol del projecte i el nom de totes les persones autores. A més, han d'aportar una maqueta o prototip de la seva proposta amb els materials definitius.

El Programa Cultural Art Jove produirà tots els plafons finalistes per exposar-los, juntament amb les maquetes o prototips, en la final del certamen, que tendrà lloc en un espai públic de Palma. Abans d'inaugurar l'exposició, els participants disposaran d'un màxim de cinc minuts per defensar i explicar la seva proposta al jurat. Després, el jurat seleccionarà els projectes guanyadors i s'inaugurarà l'exposició.

6. Altres determinacions

La persona guanyadora del primer premi rebrà l'encàrrec de dissenyar i produir el guardó per als guanyadors del Programa Cultural Art Jove 2025. Per aquesta feina cobrarà un total de 2.000,00 € en concepte d'honoraris, però s'ha d'encarregar del disseny i de coordinar la producció dels guardons. Les despeses de producció aniran a càrrec dels pressuposts de l'IBJOVE per a l'any 2025.

El guardó ha de representar l'esperit del Certamen Art Jove i ha de permetre variacions cromàtiques en una part o en la totalitat per tal d'adaptar-la a les properes edicions segons el color corporatiu de la línia gràfica. 

S'ha de fer en un material ambientalment innocu i la fabricació s'ha d'ajustar al concepte de quilòmetre zero. Així mateix, s'han de considerar els aspectes econòmics (cost i viabilitat) per a una producció anual aproximada de 25 exemplars.

El guardó ha d'incloure el nom del certamen, el nom de la persona guanyadora i el logotip de l'Art Jove i el de l'IBJOVE.

Si el guanyador no vol acceptar l'encàrrec, l'Àrea d'Art Jove pot oferir aquesta feina a la persona guanyadora del segon premi. 

El Programa Cultural Art Jove es reserva la possibilitat d'utilitzar la proposta de la persona guanyadora com a guardó per als guanyadors de properes edicions d'Art Jove.