Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 196379
Conveni de Col·laboració en el marc de la Iniciativa Ciutat Amiga de la Infància entre Consell Insular de Formentera, com a Entitat Renovada i la Fundació UNICEF Comitè Español

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

De conformitat amb allò previst a l'article 48 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, del règim jurídic del sector públic, es fa públic el següent conveni:

Conveni de Col·laboració en el marc de la Iniciativa Ciutat Amiga de la Infància entre Consell Insular de Formentera, com a Entitat Renovada i la Fundació UNICEF Comitè Español

D'una banda, Lorenzo Córdoba Marí, president del Consell Insular de Formentera, qui actua en nom i representació d'aquesta Institució, amb CIF núm. P0702400C i amb domicili social a la plaça de la Constitució núm. 1, de Sant Francesc, en virtut de l'acord del Ple del Consell Insular de Formentera de 17 de juny de 2023, d'acord amb l'article 136 del Reglament Orgànic del Consell Insular de Formentera (ROC), i els articles 129 a 135 del Títol IX de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars.

I d'una altra, FUNDACIÓ UNICEF Comitè Espanyol, amb NIF G84451087, inscrita al Registre de Fundacions de Competència Estatal, sota el número 759, amb domicili fiscal al c/ Maurici Legendre 36 de Madrid, CP 28046, i en el seu nom i representació D .José Mª Vera Villacián , amb NIF ****, en qualitat de Director Executiu i apoderat en virtut de l'acord d'apoderament adoptat pel Patronat de la Fundació UNICEF Comitè Espanyol, en reunió celebrada el 26 de novembre de 2021 i elevat a públic mitjançant escriptura de protocol·lització de data 17 de gener de 2022 amb número 259, atorgada davant D. Jaime Recarte Casanova, Notari de l'Il·lustre Col·legi de Madrid, d'ara endavant “UNICEF Comitè Español”.

En virtut de la documentació aportada pel Consell Insular de Formentera i en compliment dels requisits previstos a la convocatòria de Reconeixement de Ciutats Amigues de la Infància 2023 UNICEF Comitè Espanyol ha decidit Renovar el Reconeixement al Consell Insular de Formentera com a Ciutat Amiga de la Infància, per al període 2024-2027, el qual és acceptat i assumit pel Consell Insular de Formentera.

Aquest conveni ratifica la renovació atorgada al Consell Insular de Formentera com a Ciutat Amiga de la Infància i entra en vigor el dia de la seva signatura. Estarà vigent fins al 31 de desembre de 2027, sense perjudici de la facultat de qualsevol de les parts de promoure'n la finalització de forma unilateral en qualsevol moment, informant prèviament a l'altra dels motius d'aquesta decisió.

Antecedents

I. Que UNICEF Comitè Espanyol és un dels 37 Comitès Nacionals del Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) Organisme Multilateral de les Nacions Unides, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d'obrar per administrar i disposar dels seus béns a per poder dur a terme els seus fins socials. La seva missió principal és la supervivència, la protecció i el desenvolupament de la Infància, promovent el que disposa la Convenció sobre els Drets de l'Infant a través d'activitats que promoguin la solidaritat cap als seus fins i la participació social dels ciutadans.

II. Que des del 2001, UNICEF Comitè Espanyol lidera la iniciativa Ciutats Amigues de la Infància a Espanya, per tal de donar suport a les Entitats Locals en el seu rol de garant dels drets dels nens i nenes a nivell local, en el marc de Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets del Nen.

III. Que el Consell Insular de Formentera expressa, en aquest acord, la seva voluntat i interès de reforçar el seu compromís en l'impuls als drets dels nens, nenes i adolescents que viuen a la seva localitat mitjançant l'impuls de polítiques locals amb enfocament de drets d'infants en el marc de la iniciativa de Ciutats Amigues de la Infància.

Per tant, el Consell Insular de Formentera i UNICEF Comitè Espanyol, en un esperit de cooperació amistosa, signen aquest acord per establir els compromisos d'ambdues parts per aconseguir que el Consell Insular de Formentera compleixi els requisits establerts perquè la Secretaria Permanent de Ciutats Amigues de la Infància, us puguin considerar per formar part de la Iniciativa Ciutats Amigues de la Infància.

IV. Que, atesa la confluència d'objectius i interessos entre ambdues parts, aquestes acorden la formalització d'aquest conveni, que es regirà per les següents,

Que és voluntat d'ambdues parts recollir per escrit els compromisos adquirits per a això,

MANIFESTEN

Primer . – Compromisos del Consell Insular de Formentera

El Consell Insular de Formentera es compromet, entre d'altres:

Col·laborar en les campanyes de sensibilització i amb les crides de suport a les situacions d'emergències que faci UNICEF Comitè Español.

Realitzar accions encaminades a informar i sensibilitzar la ciutadania de la seva localitat, i dins d'ella especialment a la infància, sobre la Convenció sobre els Drets dels Infants. Per fer-ho realitzarà accions divulgatives, formatives, campanyes, i entre d'altres incentivarà la celebració del Dia Universal de la Infància (20 de novembre) i donarà visibilitat a aquesta data a la seva agenda local.

Promoure dins del seu personal el coneixement i la formació en drets d'infància.

Promoure dins dels centres educatius del seu àmbit geogràfic el programa d'educació en drets i ciutadania global d'UNICEF Comitè Español (https://www.unicef.es/educa/centros-educativos ). Aquest programa posa a disposició de la comunitat educativa, de manera gratuïta, materials, recursos, serveis i propostes educatives sobre drets d'infància.

Promoure una participació infantil activa i significativa en què nens, nenes i adolescents, de forma directa, compten amb espais propis per a la generació de propostes sobre els temes que els afecten, que aquestes que seran tingudes en compte per part dels responsables del govern local i que es comptarà amb mecanismes i espais per informar els nens, les nenes i els adolescents sobre l'estat de les seves propostes.

Tenir en compte en el disseny i la implementació de les accions que realitzi dirigides a la infància, un enfocament de no discriminació.

Realitzar tots els esforços possibles per promoure els programes d'acció per a i amb la infància i les famílies, prestant especial atenció als col·lectius més vulnerables i en situació de risc d'exclusió social, és a dir, implementarà les seves accions amb un enfocament d'equitat. D´aquesta manera estarà contribuint a la consecució d´un Pacte d´Estat per la Infància.

Informar amb la major rapidesa i diligència davant de situacions que involucren el Consell Insular de Formentera, els seus col·laboradors i/o personal laboral i que puguin ser contràries als valors d'UNICEF Comité Español i/o implicar un risc per al bon nom d'UNICEF, UNICEF Comitè Espanyol i/o la Iniciativa Ciutats Amiga de la Infància. Ambdues parts es comprometen a col·laborar en la cerca d'accions immediates per evitar i abordar la situació de manera ràpida i eficaç. En casos extrems, UNICEF Comité Español podrà resoldre de forma unilateral aquest conveni sense necessitat de preavís.

Que, als dos anys de la signatura del present conveni, el Consell Insular de Formentera es compromet a elaborar i presentar un informe intermedi, basat en dades i indicadors, sobre els avenços aconseguits pel que fa als èxits i metes fixats al seu pla local d'infància i adolescència.

Per a l'elaboració d'aquest informe l'entitat local tindrà en compte les observacions realitzades per UNICEF Comitè Español com a resultat del procés de valoració de la candidatura a la convocatòria de reconeixements en què ha obtingut aquesta condició. L'informe intermedi s'haurà de lliurar en el termini, format ofert i a través del canal determinat per UNICEF Comitè Español.

Segon. Compromisos d'UNICEF Comitè Español

UNICEF Comitè Espanyol per la seva banda:

En farà difusió als seus canals del reconeixement atorgat. A més, lliurarà al Consell Insular de Formentera el disseny (en arxius per a impressió, en mides estàndard) de senyals de trànsit il·lustratius del mateix. Aquests dissenys no poden ser alterats per part del Consell Insular de Formentera.

Proporcionar al Consell Insular de Formentera de material, incloent-hi logotips, que permetin que doni a conèixer a la ciutadania la seva condició de Reconegut com a Ciutat Amiga de la Infància.

Es compromet a informar el Consell Insular de Formentera sobre totes les accions que es realitzin en el marc de la Iniciativa de Ciutats Amigues de la Infància.

Per tal de donar suport al punt anterior posa a la vostra disposició recursos, materials, propostes d'activitats de participació infantil i la possibilitat d'assistència a esdeveniments, entre d'altres, a través de www.ciudadesamigas.org.

La persona designada com a punt focal segons allò indicat a la clàusula sisena, serà l'interlocutor principal designat per respondre a consultes i dubtes que pugui tenir el Consell Insular de Formentera sobre l'aplicació de l'enfocament de drets d'infància a l'àmbit local.

Podrà realitzar visites de seguiment durant tot el període del reconeixement quan ho consideri necessari o mitjançant una sol·licitud del mateix Consell Insular de Formentera Totes les visites es faran sota acord i coordinació del Consell Insular de Formentera.

Seguirà brindant accés a l'eina digital de gestió d'informació de la iniciativa per a la rendició de comptes sobre el Pla d'Infància i Adolescència, així com per als informes periòdics que siguin preceptius.

Tercer. Desenvolupament de la iniciativa

Sense perjudici de l'anterior, les parts poden acordar la posada en marxa accions addicionals com a part d'aquesta col·laboració, i aquestes han de quedar recollides per escrit.

Quart. Coordinació de la iniciativa

Les parts acorden designar un punt focal per a cada entitat per a la coordinació d'aquest acord. Per part del Consell es designa Mónica Rey Ferrer, tècnica de joventut del Consell Insular de Formentera i per part d'UNICEF Comitè Espanyol a Patricia Greses Caballero, tècnica de polítiques d'infància i cooperació. Si alguna de les parts canvia la persona de punt focal, haureu d'informar el nou contacte, per escrit, tan aviat com sigui possible.

Ambdues parts es comprometen a mantenir vies d'informació, diàleg i col·laboració eficaces, a l'efecte de desenvolupar, millorar de manera contínua i innovar a les polítiques locals d'infància i adolescència.

Cinquè. Comunicació i ús de logos

Que el Consell Insular de Formentera podrà fer ús públic del Reconeixement Ciutat Amiga de la Infància a l'efecte d'informar, sensibilitzar i dinamitzar la ciutadania, promoure la participació infantil, actuar a favor de la infància d'acord amb les seues competències, d'acord amb el marc fixat per la Convenció sobre els Drets del nen, i amb això donar a conèixer a la ciutadania les activitats i els èxits aconseguits en la implementació del seu pla local d'infància i adolescència.

A aquests efectes el Consell Insular de Formentera seguirà les següents directrius d'ús de marca i logo:

UNICEF Comitè Español posarà a disposició del Consell Insular de Formentera el logotip de l'organització i de la iniciativa Ciutats Amigues de la Infància, el manual d'aplicació, així com recursos de comunicació (escrits, gràfics i/o audiovisuals) per a l'elaboració dels materials de comunicació relatius al conveni. En tot cas, la marca o el logotip i els distintius s'utilitzarà exclusivament en la versió facilitada sense que es puguin alterar colors, formes, símbols o gràfics.

Qualsevol alteració substancial i intencionada, sense el consentiment previ suposarà una infracció dels drets del titular de la marca.

Qualsevol material de comunicació i promoció com a part d'aquesta col·laboració complirà amb les polítiques i estàndards d'UNICEF Comitè Español i estarà subjecte als requisits d'aprovació interna respectius.

El Consell Insular de Formentera exclusivament podrà reproduir el nom i el logotip de l'organització i de la Iniciativa Ciutats Amigues de la Infància, en la forma com s'estableix al manual de marca de Ciutats Amigues de la Infància, per a activitats contemplades en el seu pla local d'infància i adolescència, i que en cap cas contravinguin el que estipulen la Convenció sobre els Drets de l'Infant, els seus protocols facultatius, les Observacions Generals del Comitè dels Drets de l'Infant o els informes que aquest mateix estament envia periòdicament, a el marc de l'examen periòdic universal, a l'Estat espanyol.

El Consell Insular de Formentera no podrà fer ús públic del logotip de la Iniciativa Ciutats Amigues de la Infància excepte no podrà transferir a tercers els drets d'utilització del nom i el logotip de l'organització i de la iniciativa Ciutats Amigues de la Infància concedit a ell exclusivament.

UNICEF Comitè Español garanteix que tots els drets de propietat intel·lectual sobre tota la informació, material, marques i altres continguts que lliuri al Consell Insular de Formentera no infringeixen drets de tercers i garanteix l'exercici pacífic dels drets cedits, exonerant el Consell Insular de Formentera de qualsevol responsabilitat que es pugui derivar del seu exercici.

L'incompliment de les obligacions en matèria d'utilització del nom i/o el logotip de l'organització i de la Iniciativa Ciutats Amigues de la Infància, legitimaran UNICEF Comitè Espanyol per resoldre el conveni de forma automàtica, i per exigir la corresponent indemnització pels danys i perjudicis que aquest incompliment hagi pogut ocasionar.

Sisè. Confidencialitat de la informació.

Durant la vigència d'aquest Conveni, les parts només compartiran dades estadístiques, investigacions o altra informació relacionada. Les parts poden utilitzar tota la informació intercanviada en virtut d'aquest acord, excepte en aquells casos en què la part que el subministra hagi establert restriccions o reserves d'ús o difusió. La part que rep aquesta informació ha de complir les condicions que se li notifiquin.

Llevat del que estableix el paràgraf anterior o acordat d'una altra manera de manera escrita, cap dels documents o informació (en cap format) compartida entre les parts, i cap informació o material desenvolupat com a resultat d'aquesta col·laboració no es considera "confidencial".

Setè.  Incompliments

UNICEF Comitè Espanyol podrà retirar el reconeixement, de forma unilateral, al Consell Insular de Formentera en qualsevol moment, si hi ha evidència que, el govern local està incomplint qualsevol de les obligacions incloses en aquest conveni o no dona complerta resposta davant la violació de algun dels drets de la infància recollits a la Convenció sobre els Drets de l'Infant.

En aquests casos, el Consell Insular de Formentera haurà de cessar immediatament en l'ús dels logos d'UNICEF Comitè Espanyol i de la Iniciativa ciutat Amiga de la Infància i suspendrà totes les activitats de promoció d'aquesta col·laboració.

És aplicable el que disposen les bases del reconeixement i altres instructius proporcionats per UNICEF Comitè Espanyol en tot allò que no estigui modificat o regulat en aquest Conveni.

Vuitè. Durada. 

Aquest acord entrarà en vigor el dia de la signatura i tindrà una vigència de quatre anys, que en cap cas serà superior a la vigència del reconeixement atorgat per la Secretaria Permanent de Ciutats Amigues de la Infància, tal com es recull a l'acta que va donar lloc a aquesta decisió. Un cop transcorregut aquest termini si l'Entitat Local desitja conservar el Reconeixement, haurà de sol·licitar-ne la renovació.

Qualsevol de les parts pot resoldre aquest acord de manera unilateral amb un preavís a l'altra part de 30 dies. En aquest cas, totes dues parts es comprometen a finalitzar, de manera ordenada, totes les activitats en procés de realització. La col·laboració acabarà després del període de trenta dies. En el moment de l'expiració o la finalització de l'acord de col·laboració, tots els drets i permisos que cadascuna de les parts li ha atorgat a l'altra s'acabaran; això inclou drets i permisos relacionats amb la propietat intel·lectual de la marca i logotip.

Novè. Ambdues parts es comprometen a resoldre de manera amistosa qualsevol qüestió que es pugui derivar de la interpretació del present conveni abans de recórrer a altres instàncies o procediments. En cas de conflicte, les parts recorreran als tribunals competents de la Jurisdicció Contenciós Administrativa.

I perquè consti als efectes oportuns, se signa en data de la signatura electrònica (21 de març de 2024)

 

D. José María Vera Villacián

Director Executiu UNICEF Comitè Espanyol

D. Lorenzo Córdoba Marí

President Consell Insular de Formentera"

 

Formentera, (signat electrònicament: 25 de març de 2024)

El president Lorenzo Córdoba Marí