Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT, MEDI RURAL I ESPORTS

Núm. 195240
Resolució del conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports del Consell Insular de Mallorca d'autorització de l'increment de la capacitat anual de tractament de la Planta d'Assecatge Solar de llots, i modificació de la descripció de les característiques i capacitats de l'Annex II del Pla Director Sectorial de Residus no Perillosos de Mallorca

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports del Consell Insular de Mallorca ha adoptat en data 20 de març de 2024 la resolució següent:

“Antecedents

1. El Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports té atribuïdes les funcions de proposar mesures i actuacions encaminades al desenvolupament sostenible al respecte cap al medi ambient i de gestió de residus, tal i com disposa l'article 1 del Decret de la Presidència del Consell Insular de Mallorca, de 28 de juliol de 2023, pel qual s'estableixen les competències dels departaments del Consell Insular de Mallorca (BOIB núm. 106, de 29 de juliol de 2023).

2. El 14 de febrer de 2024, amb registre d'entrada electrònic del Consell de Mallorca núm. 8.485, el Sr. Antonio Pons Bascones, en nom i representació de TIRME, S.A., empresa concessionària del servei públic insularitzat de tractament de residus urbans de Mallorca, va sol·licitar l'autorització per a una capacitat màxima de la Planta de d'Assecatge Solar de Llots de 40.000 tones/any.

3. Vist l'informe de l'enginyer industrial de la Direcció Insular de Residus de data de 23 de febrer de 2024, en el qual informa favorablement a establir una capacitat de tractament per la Planta de d'Assecatge Solar de llots de 40.000 tones anuals.

4. El 15 de març de 2024 els serveis jurídics de la Direcció Insular de Residus han emès informe favorable en relació amb l'adopció d'aquesta resolució.

Fonaments de dret

1. La Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per una economia circular.

2. La Llei 8/2019, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears.

3. El Pla Director Sectorial de Residus no Perillosos de Mallorca (PDSRNPMA), publicat al BOIB núm. 81, de 18 de juny de 2019, aprovat el 9 de maig de 2019 pel Ple del Consell de Mallorca.

El punt 1 de l'annex II (Descripció, característiques de les instal·lacions del servei públic i condicions d'entrada i sortida) del PDSRNPMA estableix de forma textual: “El Consell Insular de forma justificada podrà modificar les característiques que a continuació es defineixin.....”

El propi PDSRNPMA faculta al Consell Insular de Mallorca a modificar les capacitats màximes de tractament una vegada sigui correctament justificada la seva necessitat, tot com a conseqüència de l'assignació que es té per part del Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports de fer la planificació en matèria de residus no perillosos de l'illa de Mallorca, així com la seva gestió executiva com òrgan de contractació d'un servei públic insularitzat en règim de concessió administrativa.

4. El Decret de la Presidència del Consell Insular de Mallorca de 28 de juliol de 2023, pel qual s'estableixen les competències dels departaments del Consell Insular de Mallorca (BOIB núm. 106, de 29 de juliol de 2023; i BOIB núm. 136, de 5 d'octubre de 2023), atribueix al Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports fer la planificació en matèria de residus no perillosos de l'illa de Mallorca, així com la seva gestió, de conformitat amb les atribucions assignades al Consell de Mallorca en els plans directors sectorials vigents en matèria de residus.

5. D'acord amb l'article 39.2, apartat a) i e) del Reglament orgànic del Consell de Mallorca, aprovat per acord del Ple de dia 12 d'abril de 2018 (BOIB núm. 89, de 19 de juliol de 2018) correspon als consellers executius i a les conselleres executives desenvolupar l'acció de govern a les àrees de la seva responsabilitat i exercir la iniciativa, direcció i inspecció de tots els serveis del seu departament, així com preparar i proposar al Ple, a la Comissió de Govern, al Consell Executiu i a la Presidència del Consell l'adopció dels acords escaients respecte de les matèries atribuïdes al seu departament, i d'acord amb la competència de cada òrgan esmentat.

Per tot l'exposat, el vicepresident segon i conseller executiu de Medi Ambient, Medi Rural i Esports adopta la següent,

RESOLUCIÓ

1. Autoritzar a TIRME, S.A., com a empresa concessionària del servei públic insularitzat de tractament de residus urbans de Mallorca, una capacitat de tractament per a la Planta de d'Assecatge Solar de llots de 40.000 tones anuals, d'acord amb les previsions del Pla Director Sectorial de Residus no Perillosos de Mallorca (PDSRNPMA), publicat al BOIB núm. 81, de 18 de juny de 2019, i aprovat el 9 de maig de 2019 pel Ple del Consell de Mallorca.

2. Informar a TIRME, S.A., que per al tractament efectiu de les quantitats autoritzades en aquesta resolució, es troben subjectes a l'efectiva disposició de les autoritzacions i títols habilitants exigibles tant per la Llei 7/2022, de 8 d'abril, com per la resta de normativa d'aplicació.

3. Modificar puntualment, fins que s'aprovi un nou pla director sectorial o es modifiqui el vigent PDSRNPMA, el contingut de l'annex II (Descripció, característiques de les instal·lacions del servei públic i condicions d'entrada i sortida) del PDSRNPMA publicat al BOIB núm. 81, de 18 de juny de 2019, aprovat el 9 de maig de 2019, punt 1.7 Planta Assecatge Solar (pàg. 28631), a la segona filera de la taula, en els següents termes:

Allà on diu: “Planta de secat de Llots: 30.000”

Ha de dir: “Planta de secat de Llots: 40.000”

4. Publicar aquesta resolució al Butlletí Oficial de les Illes Balears, i notificar-la a TIRME, S.A., i als productors de llots, com a entitats gestores de les estacions depuradores d'aigües residuals”.

Contra aquest acord, que no posa fi a la via administrativa, es pot interposar un recurs d'alçada en el termini d'un mes comptador a partir de l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. El recurs es pot interposar formalment davant aquest Conseller o davant del Consell Executiu del Consell Insular de Mallorca, que és l'òrgan competent per resoldre'l.

Contra la desestimació expressa d'aquest recurs d'alçada es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma que correspongui en el termini de dos mesos comptadors a partir de l'endemà de rebre la notificació de la desestimació d'aquest recurs d'alçada.

Si transcorregut un mes des de la interposició del recurs de reposició potestatiu no n'heu rebut la notificació d'acord exprés, s'entén desestimat per silenci i podeu interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma que correspongui, sense limitació de temps.

No obstant l'anterior, podeu interposar, si escau, qualsevol altre recurs que considereu oportú. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa, i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

 

Palma, a la data de la signatura electrònica (21 de març de 2024)

El vicepresident segon i conseller executiu del Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports Pedro Bestard Martínez