Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANTA MARGALIDA

Núm. 194347
Acord del Ple  de data 25/01/2024, de l'Ajuntament de Santa Margalida, per la qual s'aprova definitivament expedient de modificació de l’Ordenança reguladora de la recollida, el transport i el tractament dels residus, la gestió de les deixalleries i la neteja viària del terme (BOIB Núm. 110 de 20/08/2022)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

 En no haver-se presentat reclamacions durant el termini d'exposició al públic, queda automàticament elevat a definitiu l'Acord plenari inicial aprovatori de la  modificació de l'Ordenança reguladora de la recollida, el transport i el tractament dels residus, la gestió de les deixalleries i la neteja viària del terme (BOIB Núm. 110 de 20/08/2022), el text íntegre del qual es fa públic, per al seu general coneixement i en compliment del previst en l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local. 

«EXPOSICIÓ DE MOTIUS

Per acord de l'Ajuntament Ple es va aprovar l'Ordenança reguladora de la recollida, el transport i el tractament dels residus, la gestió de les deixalleries i la neteja viària del terme (BOIB Núm. 110 de 20/08/2022).

Vigent la indicada Ordenança, el tècnic municipal de medi ambient proposa la modificació de dos aspectes regulats en els articles 21.1 i 21.2 amb la finalitat d'aclarir el seu contingut en relació al paper-cartró i d'adaptar-se al nou criteri que s'aplica a les plantes d'orgànica i que és el que exigeix la l'article 29 de la Llei Balear de Residus i Sòls Contaminats, a l'apartat 4.d. que diu el següent: La fracció orgànica dels residus domèstics s'ha de recollir mitjançant bosses compostables, d'acord amb la norma UNE EN 13.432:2001, la qual cosa s'haurà d'indicar en l'etiqueta de la bossa.

L'article 129.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les Administracions Públiques, estableix que, en l'exercici de la iniciativa legislativa i la potestat reglamentària, les administracions públiques actuaran d'acord amb els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència. A l'exposició de motius o al preàmbul, segons es tracti, respectivament, d'avantprojectes de llei o de projectes de reglament quedarà suficientment justificada la seva adequació a aquests principis.

D'acord amb l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, al exercici de la iniciativa legislativa i la potestat reglamentària, les administracions Públiques, incloses les entitats locals, actuaran d'acord amb els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència, i eficiència, havent de justificar l'adequació d'aquesta norma a aquests principis.

La modificació de l'Ordenança indicades és una actuació que s'ajusta a tots aquells principis, atesa la inseguretat jurídica existent amb la normativa actual i la necessitat d'acometre la reforma per tal de que resulti eficient i s'ajusti a la legalitat vigent; concretament, a l'article 29 de la Llei Balear.

Article Un. Es modifica el primer i el quart apartat de l'article 21.1, que passarà a tenir la següent redacció:

  • Paper i cartó, s'haurà de treure al carrer plegat i/o fermat per tal d'evitar el desplaçament del material degut al vent, per donar una imatge d'ordre a la vía pública i agilitzar el servei de recollida. No es pot treure en bossa de plàstic, únicament en capses/bosses de paper/cartó
  • La Fracció Orgànica (FORM) s'haurà de treure dins una bossa compostable fermada i la bossa dins un cubell amb tapa per evitar que els cans i moixos ho escampin. El cubell es tornarà deixar al lloc després de la recollida. No es pot posar la orgànica directament dins el cubell, sempre ha d'anar primer dins una bossa.

Article 2. Es modifica el primer i el quart apartat de l'article 21.2, que passarà a tenir la següent redacció:

  • El paper/cartó s'ha de depositar dins els contenidors sense bossa de plàstic i sempre plegat de tal manera que ocupi el menor espai possible dins el contenidor
  • La Fracció Orgànica (FORM) es depositarà sense líquids al màxim possible. Així i tot es depositarà sempre dins una bossa ben fermada per evitar vessaments de possibles líquids. La bossa ha de ser compostable»
 

DISPOSICIÓ FINAL. Entrada en vigor.

La present modificació entrarà en vigor fins quan s'hagi publicat completament el seu text i hagi transcorregut el termini previst a l'article 65.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local, restant en vigor fins a la seva modificació derogació expressa.

Contra el present Acord, s'interposarà recurs contenciós-administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears amb seu a Palma, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anuncio, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciós-Administrativa.

 

Santa Margalida, a data de la signatura electrònica (25 de març de 2024)

El batle (Joan Monjo Estelrich)