Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 191174
Decret de presidència d’aprovació dels serveis mínims per a les jornades de vaga convocada pels treballadors i treballadores, a través del sindicat UGT Serveis Públics, del Servei de neteja viaria i de platges, recollida de residus i de jardineria, i serveis de Deixalleria de l’empresa PREZERO, per als dies 26 de març (a partir de les 23.00h) fins el dilluns dia 01 d’abril (fins a les 23.00h), per incompliment del Conveni col·lectiu del treball subscrit entre l’empresa PREZERO España SAU i els seus treballadors/es

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Es fa públic el Decret de presidència, aprovat en data 22 de març de 2024, de conformitat amb el que disposa l'article 45.1 i 83 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques:

“(...)

Antecedents

1. El 11 de març de 2024, el Sindicat UGT Serveis Públics presenta davant del Consell Insular de Formentera (NRGE 2024/5148) l'escrit presentat davant de la Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia del Govern de les Illes Balears en el que es dona trasllat del preavís de la convocatòria de vaga legal, a l'empara de les previsions del RD Llei 17/1977, de 4 de març, que afectarà a l'empresa PREZERO, afectant a la totalitat dels seus treballadors del servei de neteja viaria, recollida de residus i de jardineria de l'illa de Formentera, amb un total de 30 treballadors aproximats.

A l'escrit s'informa que la convocatòria de vaga s'ajusta a les següents circumstàncies i condicions:

  1. La convocatòria de la vaga s'ha efectuat per acord del sindicat a la reunió celebrada el dia 7 de març de 2024.
  2. La vaga s'iniciarà el 26 de març de 2024 a les 23.00 hores, finalitzant el dilluns dia 1 d'abril a les 23.00.
  3. L'objectiu de la vaga és que la direcció de l'empresa s'avingui a: l'adopció de quantes mesures siguin necessàries per tal de fer complir l'increment salarial regulat al conveni col·lectiu propi i millorar les condicions laborals dels treballadors i treballadores.

2. Aquesta vaga afecta tot el personal del servei públic de neteja viaria, recollida de residus i de jardineria, així com l'associat al servei de neteja de platges i del funcionament del Punt Verd-Deixalleria, per tant, als serveis associats al servei públic essencial que es presta de manera indirecta per l'empresa PREZERO, en el marc del contracte signat entre l'empresa i el Consell Insular de Formentera, en data 23 de juny de 2023.

3. Consta publicat al BOIB núm. 133, de 28 de setembre de 2023, el text íntegre del Conveni col·lectiu subscrit per l'empresa PREZERO ESPAÑA SAU, amb els/les treballadors/es que presten el servei en la recollida de fems, neteja viaria, jardineria, Deixalleria, neteja de platges i altres serveis afins a l'illa de Formentera, on es fa constar als antecedents que la Comissió negociadora entre treballadors i l'empesa PREZERO ESPAÑA S.A.U, va subscriure el text del Conveni col·lectiu de treball, per acord de data 13 de juny de 2023 i en representació dels treballadors, es va sol·licitar registre, dipòsit i publicació a la Conselleria d'Empresa, Treball i Energia del Govern de les Illes Balears, en data 15 de juny de 2023.

4. Consta document administratiu de formalització del contracte mixt 2019/1226, de serveis i concessió de serveis “recollida i transport de residus, de neteja viaria i de platges, conservació i manteniment de zones verdes i explotació del punt ver de Formentera”, signat entre l'empresa PREZERO ESPAÑA SAU i el Consell Insular de Formentera.

(...)

DECRET

Primer. Fixar els serveis mínims que s'indiquen en l'annex adjunt, el qual forma part d'aquest Acord, tenint en compte el previst als plecs de clàusules econòmiques-administratives en el que es disposa que han de quedar garantits el 50% dels serveis. Tenint en compte, que segons l'empresa, Setmana Santa és temporada alta, i en funció d'aquest fet es determinen els serveis mínims a prestar.

Segon. Establir que la vigilància i la designació del personal que ha d'atendre els serveis mínims esmentats corresponen a la direcció de l'empresa en coordinació amb el responsable del contracte, per part de l'Administració. Els serveis mínims han de ser coberts, prioritàriament, pel personal que no secundi la vaga. En el cas que sigui insuficient, les vacants s'han de cobrir obligatòriament. En tot cas, es consideren serveis prioritaris, el servei de recollida de contenidors de rebuig, els serveis de neteja dels entorns dels contenidors i el serveis de neteja viària, especialment, coincidint amb les festivitats de Setmana Santa als nuclis urbans, així com l'apertura del Punt Verd-Deixalleria.

Tercer. Disposar que, en relació amb els serveis essencials, en tot el que no estigui previst expressament en aquest Acord, es fixen els serveis mínims equivalents al funcionament del nou servei en temporada alta.

Quart. Facultar al responsable de l'empresa PREZERO ESPAÑA SAU per designar de forma expressa i nominal els treballadors i treballadores que hagin d'integrar els serveis mínims dels serveis establerts en aquest Acord i comunicar-ho al Consell Insular de Formentera, als treballadors i treballadores, i a la Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia del Govern de les Illes Balears, abans de la data en que es produeixi la vaga.

Cinquè. Establir que l'incompliment de l'obligació d'atendre els serveis mínims implica responsabilitats i, si n'és el cas, ha de ser sancionat de conformitat amb el que preveu la normativa aplicable.

Sisè. Disposar que el que estableix aquest Acord no suposa cap limitació dels drets que la normativa reguladora de la vaga reconeix al personal en aquesta situació. Així mateix, per garantir el lliure exercici del dret de vaga, és aplicable el que estableixen l'art. 4.1 e, l'art. 45.1 l i l'art. 52 de l'Estatut dels Treballadors.

Setè. Traslladar aquest fet a la Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia del Govern de les Illes Balears per, segons els treballadors, l'incompliment del Conveni col·lectiu subscrit entre les parts, per part de l'empresa en matèria salarial i que, si fos necessari, s'obrin les diligències oportunes per investigar aquest fet pel que fa al compliment de la normativa en matèria laboral.

Vuitè. Notificar aquest Decret al convocant de la vaga, UGT SERVEIS PÚBLICS ILLES BALEARS.

Novè. Notificar aquest Decret a l'empresa PREZERO ESPAÑA SAU, responsable dels treballadors i treballadores que convoquen la vaga i qui ha de vetllar pel compliment dels serveis mínims que aquí es decreten així com donar trasllat i informar-ne del seu contingut a tots els treballadors i treballadores de l'empresa -aportant prova-.

Desè. Notificar aquest Decret a la Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia del Govern de les Illes Balears.

Onzè. Notificar aquest Decret a les Forces i Cossos de Seguretat, en especial, a la Policia Local i a la Guardia Civil de Formentera.

Dotzè. Publicar aquest Acord al Butlletí Oficial de les Illes Balears i al Tauler d'anuncis del Consell Insular de Formentera.

Tretzè. Dictar un ban de la presidència informant sobre el contingut d'aquest Decret a la ciutadania, en virtut de l'art. 129 de la Llei de Consells Insulars en relació a l'art. 21.1.e de la LRBRL.

Catorzè. Donar publicitat al contingut d'aquest Decret a través de tres mitjans de premsa, siguin escrits i/o radiofònics.

(...)

 

Formentera, amb data de la signatura electrònica (25 de març de 2024)

El president Lorenzo Córdoba Marí