Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

CONSORCI SERRA DE TRAMUNTANA PATRIMONI MUNDIAL

Núm. 180337
Extracte de la convocatòria de subvencions del Consorci de la Serra de Tramuntana per a l’any 2024, subvencions destinades a ajuntaments per a la recuperació d’elements etnològics i arquitectònics amb valor patrimonial, per a la recuperació dels espais agrícoles i/o forestals de titularitat municipal, per al manteniment, la neteja i la conservació d’espais públics que per les seves característiques especials necessitin d’una especial cura, i per a la redacció i/o actualització de catàlegs municipals de camins públics, que estiguin situats dins l’àmbit territorial de la Serra de Tramuntana

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Referència Base de Dades Nacional de Subvencions: 750403

De conformitat amb el previst als articles 17.3.b) i 20.8.a) de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, es publica l'extracte de la convocatòria. El text complet es pot consultar a la Base de Dades Nacional de Subvencions (https://www.infosubvenciones.es/bdnstrans/GE/es/convocatoria/750403 ) , i a la seu electrònica del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial (https://cst.sedipualba.es/).

Primer. Objecte

La finalitat d'aquesta convocatòria és promoure la recuperació d'elements etnològics i arquitectònics amb valor patrimonial, la recuperació dels espais agrícoles i/o forestals de titularitat municipal, el manteniment, la neteja i la conservació d'espais públics que per les seves característiques especials necessitin d'una especial cura, i la redacció i/o actualització de catàlegs municipals de camins públics que estiguin situats dins l'àmbit territorial de la Serra de Tramuntana que ve determinat en l'article 5 dels Estatuts del Consorci (BOIB núm. 72, de 30 de maig de 2019)

En el cas que la finca o espai estigui parcialment ubicada dins l'àmbit de la Serra de Tramuntana, l'actuació només serà subvencionable si es realitza en la zona de la finca que es trobi situada en l'espai territorial abans indicat.

Les actuacions que realitzin els ajuntaments per a la restauració d'elements etnològics i arquitectònics amb valors patrimonials, per realitzar tasques de manteniment, neteja i conservació d'espais públics i per a la redacció i/o actualització de catàlegs municipals de camins públics seran subvencionables amb independència de la classificació del sòl on s'ha de realitzar l'actuació, és a dir, seran subvencionables les actuacions que s'executin tant a sòl rústic com a sòl urbà. En canvi, les actuacions per a la recuperació dels espais forestals i/o agrícoles de titularitat municipal només seran subvencionables si es realitzen a sòl rústic (s'inclouen totes les categories de sòl rústic). Respecte les actuacions que es justifiquin en un conveni de col·laboració amb l'ajuntament només seran subvencionables si es realitzen a sòl rústic (s'inclouen totes les categories de sòl rústic) quan siguin elements etnològics, i a qualsevol tipus de sòl quan siguin elements arquitectònics.

Línies d'actuació:

1. LÍNIA D'ACTUACIONS DE RECUPERACIÓ D'ELEMENTS ETNOLÒGICS (LET), s'hi podran incloure intervencions als següents elements:

  •  
  • qanats, fonts, pous, sínies, albellons, síquies i canaletes, aljubs, basses, bassols i safareigs, molins d'extracció d'aigua i molins d'aigua, colls de cisterna, abeuradors, rentadors, torrents i saragalls, ponts, pedres passadores, guals empedrats, etc.

  • eres de batre, els miradors, forns de calç, cases de neu, forns de carboner, barraques de carboner (elements de pedra), marges i parets de pedra en sec, marges i parets de pedra en sec de camins, barraques de pedra en sec, molins de vent i de sang, etc.

  • Recuperació i restauració de canalitzacions d'aigua tradicionals, que inclou la retirada de tot aquell material de plàstic o pvc, o que no sigui concorde amb la tipologia de construcció tradicional.

Es poden dur a terme dins aquesta línia tancaments exteriors sobre els murs de delimitació de la finca.

2. LÍNIA D'ACTUACIONS DE RECUPERACIÓ D'ELEMENTS ARQUITECTÒNICS (LQ), S'hi podran incloure intervencions als següents elements: torres de defensa, tafones, creus de terme, cases i casals urbans i altres immobles amb valors patrimonials.

3. LÍNIA D'ACTUACIONS PER A LA RECUPERACIÓ DELS ESPAIS FORESTALS I/O AGRÍCOLES (LF), treballs de regeneració (podes, aclarides i plantació d'arbres tradicionals), treballs silvícoles de prevenció d'incendis, control de plagues i/o malalties, mitjançant tales, aclarides (reducció del nombre de peus), desbrossament o eixermades, i eliminació controlada del combustible vegetal i/o espècies invasores. També serà subvencionable la realització de les tasques anteriorment descrites en camins que siguin de titularitat municipal.

4. LÍNIA D'ACTUACIONS DE MANTENIMENT, NETEJA I CONSERVACIÓ DELS ESPAIS PÚBLICS QUE PER LES SEVES CARACTERÍSTIQUES ESPECIALS NECESSITIN D'UNA ESPECIAL CURA (LN). Per actuacions que per les seves especials característiques naturals i/o patrimonials necessitin d'una especial cura en el seu manteniment, neteja i conservació, amb l'objecte de conservar i mantenir el paisatge de determinats llocs molts visitats i que siguin emblemàtics de la Serra de Tramuntana. Aquests espais han de ser transitables i utilitzables per part de la població

5. LÍNIA DE REDACCIÓ I ACTUALITZACIÓ DE CATÀLEGS MUNICIPALS DE CAMINS PÚBLICS (LCP). adreçada als municipis de la Serra per què redactin o actualitzin el catàleg municipal de camins públics d'acord amb el previst a la Llei 13/2018, de 28 de desembre, de camins públics i rutes senderistes de Mallorca i Menorca.

Segon. Entitats beneficiàries

Podran ser destinataris d'aquesta convocatòria de subvencions únicament els vint ajuntaments amb territori situat dins l'àmbit territorial de la Serra de Tramuntana declarada patrimoni mundial per la UNESCO, que siguin propietaris de les finques o parcel·les a on es vol dur a terme l'actuació a subvencionar. La titularitat de la propietat s'haurà d'acreditar mitjançant certificat expedit pel secretari municipal de l'ajuntament corresponent.

Aquests municipis són els següents: Alaró, Andratx, Banyalbufar, Bunyola, Calvià, Campanet, Deià, Escorca, Esporles, Estellencs, Fornalutx, Lloseta, Mancor de la Vall, Palma, Pollença, Puigpunyent, Santa Maria, Selva, Sóller i Valldemossa.

Tercer. Bases reguladores

 La convocatòria de subvencions es regula per l'Ordenança General de Subvencions del Consell de Mallorca, aprovada en data 23 de desembre de 2016, pel Ple del Consell de Mallorca (BOIB núm. 21, de 18 de febrer de 2017), i modificada en data 14 de juny de 2018 (BOIB núm. 96, de 04 d'agost de 2018), entenent-se aquesta com les bases reguladores de la convocatòria en allò que no contravengui la normativa autonòmica (Decret Legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions).

Quart. Quantia

Per fer front a aquesta convocatòria es destina la quantitat total de tres-cents mil euros (300.000,00 euros). La distribució d'aquesta quantia és la següent:

1. Dos-cents cinquanta mil euros (250.000,00 €) aniran destinats als ajuntaments en les línies corresponents a subvencions per a la recuperació d'elements etnològics i arquitectònics amb valor patrimonial (LET i LQ), i per a la recuperació dels espais agrícoles i/o forestals de titularitat municipal (LF). També es destinarà aquest pressupost a aquelles actuacions a elements amb conveni de col·laboració amb propietaris d'elements BIC o catalogats que hagin cedit temporalment l'element a restaurar a l'ajuntament (LET i LQ).

2. Cinquanta mil euros (50.000,00 €) aniran destinats als ajuntaments en la línia corresponent al manteniment, neteja i conservació d'espais públics que per les seves característiques especials necessitin d'una especial cura (LN) i a la línia de redacció i/o actualització de catàlegs municipals de camins públics (LCP).

D'acord amb el que preveu l'article 23 de l'Ordenança General de Subvencions del Consell de Mallorca, i depenent de la disposició de crèdits que no estan disponibles en aquest moment, la quantia total de 250.000,00 euros prevista per a les línies LET, LQ i LF, es pot veure incrementada pels imports estrictament necessaris per poder dur a terme la concessió de les subvencions sol·licitades, i, en tot cas, fins a un increment de 150.000,00 €, fins arribar a un import acumulat màxim de 400.000,00 € per a les línies LET, LQ i LF.

Cinquè. Import de la subvenció

A. Els Ajuntaments, poden sol·licitar dos projectes dins qualsevol de les línies següents i pels imports màxims que es detallen:

  • Línia per a la recuperació d'elements etnològics (LET): 20.000,00 €.

  • Línia per a la recuperació d'elements arquitectònics amb valor patrimonial (LQ): 30.000,00 €.

  • Línia per a la recuperació dels espais agrícoles i/o forestals de titularitat municipal (LF): 30.000,00 €.

Els Ajuntaments, també poden sol·licitar un projecte a una de les línies següents i pels imports màxims que es detallen:

  • Línia d'actuacions de manteniment, neteja i conservació dels espais públics que per les seves característiques especials necessitin d'una especial cura (LN): 10.000,00 €.

  • Línia per la redacció i/o actualització de catàlegs municipals de camins públics (LCP): 10.000,00 €.

En total pot presentar fins a 3 projectes: 2 dins les línies LET, LQ i LF, i 1 de les línies LN o LCP.

Així, les actuacions que tenguin un cost fins a l'import màxim de subvenció, podran ser finançades al 100%, i si l'actuació que es vol realitzar supera les quanties límit haurà de ser finançada per cada ajuntament en la quantia que superi els límits esmentats. El pagament d'aquestes línies de subvencions als ajuntaments es farà mitjançant una bestreta del 100 % de les subvencions una vegada concedides.

B. De manera excepcional es pot demanar una subvenció per part de l'ajuntament sobre actuacions a realitzar a elements propietat de persones físiques, agrupacions de persones físiques, entitats sense ànim de lucre, comunitats de bens, comunitats i associacions de regants, o explotacions agràries, que siguin propietaris de finques que tenguin un element declarat Bé d'Interès Cultural (BIC), bé catalogat o bé patrimonial inclòs en el catàleg municipal, i que tenguin signat un conveni de col·laboració amb l'ajuntament per la seva gestió de visites. Les actuacions que es poden dur a terme a aquests elements, podran subvencionar-se amb un màxim de 20.000,00 € quan siguin actuacions etnològiques de les recollides a l'epígraf primer de l'apartat primer de la base tercera d'aquesta convocatòria; o amb un màxim de 30.000,00 € quan siguin actuacions patrimonials emmarcades dins l'epígraf segon de l'apartat primer de la base tercera d'aquesta convocatòria. Si l'actuació que es vol realitzar supera aquesta quantia haurà de ser finançada per cada beneficiari, en la quantia que superi el límit esmentat

El pagament de les subvencions es farà mitjançant una bestreta del 100 % de les subvencions una vegada concedides, amb les condicions que es preveuen a la convocatòria.

Sisè. Termini de presentació

El termini per presentar les sol·licituds és d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació de l'extracte de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, si el dia de venciment és inhàbil, el termini es prorrogarà fins el següent dia hàbil.

 

Palma, 21 de març de 2024

El cap de servei jurídic del Servei de Gestió de  Paratges Culturals Pere Josep Rosiñol Andreu