Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE PORRERES

Núm. 152809
Aprovació definitiva de la modificació de l’ordenança fiscal número 3 reguladora de l’impost sobre instal·lacions, construccions i obres

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament de Porreres, en sessió celebrada el 22 de gener de 2024, aprovà inicialment la modificació de l'Ordenança fiscal núm. 3 reguladora de l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres de l'Ajuntament de Porreres.

D'acord amb el que estableixen els articles 49 i 70.2, amb relació a l'article 65.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, es va sotmetre l'Ordenança aprovada a un període d'informació pública, mitjançant la publicació del present edicte al BOIB, donant audiència als interessats per tal que en un termini de trenta dies poguessin presentar les reclamacions i suggeriments que estimessin oportunes, no havent-se presentat cap dins l'assenyalat termini.

Contra l'aprovació definitiva d'aquesta ordenança es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des del dia de la present publicació, d'acord amb el disposat en els articles 10.1.b i 46.1 de la Llei 29/1998, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Porreres, a data de la signatura electrònica (8 de març de 2024)

La batlessa Francisca Mora Veny

 

ORDENANÇA FISCAL NÚMERO 3 REGULADORA DE L'IMPOST SOBRE CONSTRUCCIONS, INSTAL·LACIONS I OBRES

Article 1. Fonaments de dret

De conformitat amb el previst a l'article 15.1 en relació a l'article 59.2 del Text Refós de la llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat per Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, l'Ajuntament de Porreres estableix i exigeix l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres. La seva exacció s'efectuarà amb subjecció al dispost a la present Ordenança.

Article 2. Fet imposable

Constitueix el fet imposable de l'impost, la realització de qualsevol construcció, instal·lació o obra, dins el terme municipal de Porreres, per a la qual s'exigeixi l'obtenció de la corresponent llicència d'obra urbanística, s'hagi obtingut o no dita llicència, o presentació de comunicació prèvia o una declaració responsable, sempre que la expedició de la llicència o la activitat de control correspongui a l'Ajuntament de Porreres.

Article 3. Construccions, Instal·lacions i Obres subjectes:

Les construccions, instal·lacions o obres a què es refereix l'apartat anterior poden consistir en:

  1.  Obres de construcció d'edificacions i instal·lacions de tota classe de nova planta.
  2.  Obres d'enderrocament.
  3.  Obres en edificis, tant aquelles que en modifiquin la disposició interior com l'aspecte exterior.
  4.  Alineacions de rasants
  5.  Obres de llanterneria i clavegueram.
  6.  Obres a cementiris.
  7.  Qualsevol altres construccions, instal·lacions o obres que requereixin llicència d'obra urbanística.

Queden subjectes al règim de comunicació prèvia, d'acord amb el que s'estableix a la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'Urbanisme de les Illes Balears, les obres de tècnica senzilla, d'escassa entitat constructiva, obres d'edificació que no necessiten projecte i les de tècnica senzilla, segons el previst en la Llei 38/1999, de 5 de novembre, d'ordenació de l'edificació. També queden sotmeses al règim de comunicació prèvia, la instal·lació de plaques solars i de punts de recàrrega de vehicles.

Article 4. Subjectes passius

1. Són subjectes passius d'aquest impost, a títol de contribuent, les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 35.4 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, propietaris dels immobles damunt els quals es realitzin les construccions, instal·lacions o obres sempre que siguin propietaris de les obres. En altres casos es considerarà contribuent el que demostri la condició de propietari de l'obra.

2. Tenen la consideració de subjectes passius substituts del contribuent els que sol·licitin les llicències respectives o realitzin les construccions, instal·lacions o obres, si no són els contribuents mateixos.

Article 5. Exempcions

Estaran exemptes del pagament de l'Impost la realització de qualsevol construcció, instal·lació o obra de la que siguin propietaris l'Estat, les comunitats autònomes o les entitats locals que, subjectes a aquest impost, sigui directament destinada a carreteres, ferrocarrils, ports, aeroports, obres hidràuliques, sanejament de poblacions i de les seves aigües residuals, encara que la seva gestió es dugui a terme per Organismes Autònoms, tant si es tracta d'obres d'inversió nova com de conservació.

Article 6. Base imposable, quota i meritació

1. La base imposable d'aquest impost, la constitueix el cost real i efectiu de la construcció, instal·lació o obra.

2. La quota de l'impost és el resultat d'aplicar a la base imposable els següents tipus de gravamen:

- Fins a 30.000,00€: 2%

- De 30.000, 01€ a 200.000,00€: 2,5%

- De 200.000,01€ a 400.000,00€: 3%

- Més de 400.000,00€: 4%

3. L'Impost es meritarà al moment d'iniciar-se la construcció, instal·lació o obra per la qual s'exigeixi obtenció de la corresponent llicència d'obres o urbanística, encara que no s'hagi obtingut la llicència corresponent, o per la qual s'exigeixi presentar comunicació prèvia o declaració responsable davant l'Ajuntament de Porreres.

Article 7. Bonificacions

Per gaudir de les bonificacions contemplades a aquesta ordenança, és necessari que l'interessat ho sol·liciti, i s'haurà de realitzar a l'inici de la construcció, instal·lació o obra.

La concessió de qualsevol bonificació o benefici fiscal no prejutja la legalitat de les construccions, instal·lacions o obres, i s'entén sense perjudici de les penalitats, sancions o multes que s'escaiguin.

1. Una bonificació del 95% a favor de les instal·lacions d'aprofitament tèrmic o elèctric de l'energia solar per a autoconsum.

Aquesta bonificació està condicionada al caràcter no obligatori de les instal·lacions. Per accedir a aquesta bonificació la persona interessada haurà de realitzar sol·licitud expressa i haurà d'acreditar el cost específic corresponent a l'aprofitament de l'energia solar, mitjançant el pressupost específic de la instal·lació signat pel tècnic competent. En el cas d'instal·lacions per a la producció de calor, han d'incloure, a més, col·lectors que disposin de la corresponent homologació de l'administració competent.

L'aplicació de la bonificació es realitzarà únicament sobre el cost de la construcció, instal·lació o obra d'aprofitament per a l'energia solar

2. Una bonificació del 50% pel trasllat d'indústries, locals i magatzems comercials ubicats dins el casc urbà de Porreres cap al Polígon de la Creu.

Article 8. Gestió

1. L'impost s'exigirà en règim d'autoliquidació conforme al previst a l'article 103.4 del Text Refós de la llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat per Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març. En el moment que es sol·liciti la llicència o es presenti la comunicació prèvia o declaració responsable, es durà a terme l'autoliquidació provisional, en funció del pressupost presentat pels interessats. En cas que es presenti una llicència d'obra major, el pressupost haurà d'estar visat pel Col·legi Oficial que correspongui.

2. En el cas que la corresponent llicència d'obres o urbanística fos denegada, els subjectes passius tindran dret a la devolució de les quotes satisfetes.

3. A la vista de les construccions, instal·lacions i obres efectivament realitzades i del cost real efectiu d'aquestes, l'Ajuntament, mitjançant l'oportuna comprovació administrativa, podrà modificar, si escau, la base imposable, practicant la corresponent liquidació definitiva, i exigint del subjecte passiu o reintegrant-li, si escau, la quantitat que correspongui.

4. La denegació, caducitat o desistiment de l'oportuna llicència d'obres o urbanística, comunicació prèvia o declaració responsable, donarà dret a la devolució de les quotes ingressades, sempre que no s'hagi realitzat les corresponents obres o instal·lacions.

Article 9. Inspecció i recaptació

La inspecció i recaptació de l'impost es realitzen d'acord amb el que preveu la Llei General Tributària i les altres lleis de l'Estat reguladores de la matèria, i també les disposicions dictades per al seu desenvolupament.

Article 10. Infraccions i sancions

En tots els aspectes que fan referència a la qualificació de les infraccions tributàries i a la determinació de les sancions que hi corresponen en cada cas, s'aplica el règim regulat en la Llei General Tributària i en les disposicions que la complementen i desenvolupen.

Disposició Final

La present modificació de l'Ordenança fiscal entrarà en vigor el dia de la seva publicació al Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i estarà en vigor fins a la seva modificació o derogació expresses.