Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

PORTS DE LES ILLES BALEARS

Núm. 152391
Acord adoptat pel Consell d’Administració de Ports de les Illes Balears pel qual s’inicia el procediment per la licitació d’autoritzacions d’ús de les rampes per part d’empreses dedicades al lloguer d’embarcacions en els ports, excepte el port de Ciutadella, de gestió directa de Ports de les Illes Balears a partir de la temporada 2025, i mesures provisionals per la temporada 2024

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Consell d'Administració de Ports de les Illes Balears, reunit en sessió del dia 5 de març de 2024, va acordar el següent:

Antecedents

1. Ports de les Illes Balears presta, entre altres, el servei de rampa per a embarcacions amb remolc als ports competència de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, essent aquestes instal·lacions utilitzades per embarcacions de llista 7a i llista 6a.

2. L'article 323 bis de la Llei 11/1998, de 14 de desembre, sobre el règim específic de taxes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix la taxa per a l'obtenció de la targeta per a l'ús de rampes de llançament d'embarcacions i motos aquàtiques mitjançant vehicles amb remolc que permet l'ús il·limitat de les rampes de llançament d'embarcacions i  motos aquàtiques mitjançant vehicles amb remolc en els ports i les instal·lacions de gestió directa de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears durant un any a partir de la data d'expedició. Aquesta targeta s'expedeix a nom de la persona sol·licitant i per a una única embarcació o moto aquàtica, de la qual se n'ha d'acreditar la titularitat d'almenys un 50%.

3. En els darrers anys el nombre d'embarcacions de llista 6a que utilitzen les instal·lacions s'ha incrementat notablement de forma exponencial a causa de l'increment del nombre d'empreses dedicades al lloguer d'embarcacions de motor amb una potència màxima d'11,26 quilowatts i fins a 5 metres d'eslora, o de vela fins a 6 metres, per al govern del qual no cal estar en possessió de cap titulació nàutica segons l'article 10 del Reial decret 875/2014, de 10 d'octubre, pel qual es regulen les titulacions nàutiques per al govern de les embarcacions d'esbarjo, i per l'increment del nombre d'embarcacions de les què disposa cada una de les empreses. A més, les esmentades embarcacions poden llogar-se amb distintes modalitats arribant a llogar-se en dues ocasions el mateix dia, amb l'increment del nombre de moviments a la rampa que això comporta.

4. Davant la problemàtica produïda als darrers anys, el Director General de la Marina Mercant va aprovar la Instrucció de servei 02/2023 sobre normes de seguretat per al govern d'embarcacions amb motor sense requisit de títol en règim de lloguer, amb l'objectiu de millorar la seguretat marítima i la prevenció de la contaminació del medi marí en la navegació de les embarcacions que no requereixen titulació per al seu maneig al litoral d'Espanya. Aquesta instrucció podrà ser desenvolupada per instruccions de la Capitania Marítima corresponent d'acord amb les particularitats de cada litoral.

5. Davant la situació exposada i per tal de garantir la seguretat marítima i del trànsit portuari, el trànsit terrestre i de les persones, es fa necessari racionalitzar el funcionament de les instal·lacions de rampa d'embarcacions dels ports de gestió directa de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb l'objectiu de limitar i controlar el nombre màxim de targetes per a embarcacions de lloguer de llista 6a, limitant el nombre d'autoritzacions de llista 6ª de manera adequada a la capacitat de cada infraestructura. Aquesta limitació  requereix que l'atorgament de les autoritzacions es realitzi mitjançat concurs sota els principis de publicitat i concurrència. No obstant per garantir el servei públic a la temporada 2024 es preveu que de manera transitòria les targetes siguin atorgades preferentment al usuaris dels anys anteriors.

6. Aquest acord fa referencia a totes les rampes a zona portuària competència de Ports de les Illes Balears, excepte les del port de Ciutadella, que per la seva singularitat compten amb un procediment específic.

Fonaments jurídics

1. La competència sobre el domini públic portuari en els Ports de les Illes Balears, no declarats d'interès general, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 30.5 de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, en la seva redacció donada per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, i segons el Reial decret 450/1985, de 20 de febrer, sobre traspàs de funcions i serveis de l'Administració de l'Estat en la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de ports.

2. L'exercici de la competència executiva de l'Administració autonòmica en matèria de ports i d'instal·lacions portuàries i marítimes correspon a Ports de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 26.2 de la Llei 10/2005, de 21 de juny, de ports de les Illes Balears.

Segons l'article 27 d'aquesta Llei, Ports de les Illes Balears té entre les seves funcions: la gestió dels serveis portuaris i activitats complementàries o vinculades així com la realització, l'autorització, el foment i el control de les operacions marítimes i terrestres relacionades amb el trànsit i el trànsit portuari i de les destinades a garantir la seguretat de les empreses i els usuaris.

3. L'article 56 d'aquesta Llei disposa que el domini públic portuari es gestiona per qualsevol de les formes que preveu l'ordenament jurídic, d'acord amb criteris d'eficàcia, eficiència i consonància amb els objectius econòmics, socials i mediambientals de la política portuària, i que la gestió del domini públic portuari comprèn l'execució de les obres, l'atorgament de les autoritzacions i concessions, la prestació dels serveis, l'adopció de les mesures de preservació i defensa demanial i qualsevol altra funció o actuació regulada en la Llei de ports. Conforme l'article 58 del Decret 11/2011, de 28 de febrer, d'aprovació del reglament de desenvolupament i execució de determinats aspectes de la Llei 10/2005, Ports de les Illes Balears pot convocar concursos públics per atorgar autoritzacions d'ocupació del domini públic portuari, amb les condicions del present acord.

4. Correspon al Consell d'Administració de Ports de les Illes Balears, entre d'altres funcions, atorgar títols jurídics, concessions, llicències i autoritzacions per a l'ocupació del domini públic portuari i per a la prestació dels serveis en els ports d'acord amb el que disposen els articles 33.1 d), de la Llei 10/2005, de ports de les Illes Balears i l'article 11.1 f) dels Estatuts de Ports de les Illes Balears, aprovats pel Decret 134/2005, de 28 de desembre.

Per tot això, propòs al Consell d'Administració que adopti el següent

Acord

Primer. Aprovar l'inici del procediment de concurs per la licitació d'autoritzacions d'ús de les rampes per part d'empreses dedicades al lloguer d'embarcacions en els ports de gestió directa, excepte les del port de Ciutadella, de Ports de les Illes Balears a partir de la temporada 2025.

Segon. Aprovar el règim transitori per a l'ús de les rampes per embarcacions de llista 6a a la temporada 2024, en el sentit de que sol·licituds d'autoritzacions de targeta per l'ús de la rampa presentades durant l'any 2023 continuaran en vigor fins 2024, fins a que s'acompleixi 1 any des de la data de presentació de la sol·licitud de la targeta. Un cop finalitzat aquest termini no es podrà sol·licitar cap nova targeta de rampa i no podrà fer-se servir la rampa per l'embarcació sol·licitada.

Qualsevol sol·licitud de targeta de rampa de llista 6 presentada al registre de PortsIB des de dia 1 de gener de 2024  i fins a la data d'adjudicació de la licitació del concurs, serà denegada per raons de seguretat portuària i marítima.

Tercer. Facultar el vicepresident i director gerent, indistintament, per aprovar els plecs de la licitació i per realitzar tots els tràmits fins l'adjudicació del concurs i l'atorgament de les autoritzacions; donant compte al consell d'administració.

Quart. Publicar aquest Acord al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquest Acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el Consell d'Administració de Ports de les Illes Balears en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat del Contenciós Administratiu de Palma en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, (signat electrònicament: 11 de març de 2024)

El vicepresident executiu Antonio Mercant Morato