Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE PORRERES

Núm. 149070
Aprovació definitiva de la modificació de l'ordenança fiscal número 13 reguladora de la taxa per altres serveis especials de retirada de vehicles o altres objectes pesats o voluminosos de la via pública i custòdia d'aquests

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament de Porreres, en sessió celebrada el 22 de gener de 2024, aprovà inicialment la modificació de l'Ordenança fiscal núm. 13 reguladora de la Taxa per altres serveis especials de retirada de vehicles o altres objectes pesats o voluminosos de la via pública i custòdia d'aquests.

D'acord amb el que estableixen els articles 49 i 70.2, amb relació a l'article 65.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, es va sotmetre l'Ordenança aprovada a un període d'informació pública, mitjançant la publicació del present edicte al BOIB, donant audiència als interessats per tal que en un termini de trenta dies poguessin presentar les reclamacions i suggeriments que estimessin oportunes, no havent-se presentat cap dins l'assenyalat termini.

Contra l'aprovació definitiva d'aquesta ordenança es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des del dia de la present publicació, d'acord amb el disposat en els articles 10.1.b i 46.1 de la Llei 29/1998, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Porreres, a data de la signatura electrònica (8 de març de 2024)

La batlessa Francisca Mora Veny

 

ORDENANÇA FISCAL NÚMERO 13

REGULADORA DE LA TAXA PER ALTRES SERVEIS ESPECIALS DE RETIRADA DE VEHICLES O ALTRES OBJECTES PESATS O VOLUMINOSOS DE LA VIA PÚBLICA I CUSTÒDIA D'AQUESTS

Article 1. Fonament i naturalesa

Fent ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució, i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim de 28 de desembre, reguladora de les hisendes locals, aquest Ajuntament estableix la taxa pels serveis especials de retirada de vehicles o objectes voluminosos de la via pública i custòdia d'aquests.

Article 2. Fet imposable

a) L'activitat de grua, provocada per qui estaciona un vehicle indegudament o per qui deixa en la via pública qualsevol objecte pesat o voluminós que pertorbi la fluïdesa de la circulació rodada i peatonal o incideix en la seguretat vial fent necessària aquella activitat, la qual, a la vegada, està dirigida a retirar el vehicle o objecte de què es tracti i traslladar-lo al Depòsit Municipal o lloc que es determini.

b) L'estada o custòdia del vehicle o objecte retirat per la grua en l'esmentat Depòsit o en el lloc on hagués estat traslladat.

Article 3. Meritació

La taxa es meritarà quan s'iniciï la retirada del vehicle o de l'objecte de què es tracti de la via pública, i substituirà encara que aquesta retirada no arribi a dur-se a terme perquè el conductor o una altra persona autoritzada comparegui i adoptin les mesures convenients.

 

Article 4. Subjectes passius

Són subjectes passius contribuents les persones naturals, jurídiques i les entitats a que es refereix l'article 36 de la Llei General Tributària que donessin lloc a la prestació dels serveis i , amb caràcter subsidiari, aquelles que resultin propietàries del vehicle o objecte retirat.

Article 5. Exempcions i beneficis tributaris

No s'admetrà cap exempció ni benefici tributari en la percepció d'aquesta taxa.

Article 6. Base imposable

Es prendran com a bases de la present exacció:

a) La unitat del servei.

b) Per dies d'estada en el Dipòsit municipal.

Article 7. Tarifes

Les tarifes a aplicar seran les següents:

EPÍGRAF 1r. Retirada de vehicles o objectes de la via pública

 

DIES FEINERS

CAPS DE SETMANA, FESTIUS I NOCTURNS*

TURISMES

90€

120€

TOT TERRENY (fins a 2.000 kg)

100€

130€

FURGONETES (fins a 3.500 kg)

120€

140€

MOTOCICLETES, CICLOMOTORS I BICICLETES

45€

60€

CAMIONS, AUTOBUSOS I ALTRES VEHICLES PESATS

180€

200€

* Es considera horari nocturn de les 20.00 hores a les 08.00 hores.

Si es tracta d'objecte voluminosos o pesats que no tinguin la condició de vehicles s'aplicarà, en qualsevol cas, la tarifa corresponent als vehicles referits en l'apartat segon anterior.

Si en el moment d'iniciar-se els treballs de retirada del vehicle o altre objecte es suspengués per comparèixer i adoptar les mesures convenients el conductor o altra persona autoritzada, les tarifes determinades anteriorment es reduiran en un 50% si el pagament de la taxa es realitza al mateix acte.

Als vehicles automàtics que es trobin bloquejats se'ls aplicarà un recàrrec per mà d'obra de 60€ els dies feiners i de 90€ els caps de setmana, festius i nocturns.

EPÍGRAF 2n. Estada o custòdia en el Depòsit municipal o lloc habilitat a aquest efecte. Per cada dia natural o fracció, excloent-ne aquell en el que es va produir la retirada del vehicle o objecte, es meritarà:

 

TARIFA

TURISMES

10€

TOT TERRENY (fins a 2.000 kg)

12€

FURGONETES (fins a 3.500 kg)

15€

MOTOCICLETES, CICLOMOTORS I BICICLETES

5€

CAMIONS, AUTOBUSOS I ALTRES VEHICLES PESATS

25€

Article 8. Supòsits de no subjecció

No estaran subjectes al pagament d'aquesta taxa:

a) En els casos d'utilització il·legítima del vehicle per qui el va estacionar en el lloc des d'on va ésser retirat per la grua, sempre que la desaparició d'aquest hagués estat denunciada pel seu titular o quedés suficientment provada la il·legitimitat de la seva utilització.

b) Quan el vehicle s'hagués estacionat en lloc permès, sobrevenint posteriorment una causa que fes necessària la intervenció de la grua per al seu trasllat (urgent cobertura de síquies, desfilades, processos i situacions similars).

Article 9. Normes de gestió

1. Compatibilitat: aquesta exacció és independent i compatible amb les multes assenyalades al codi de circulació, ordenances de circulació d'aquest Ajuntament o qualsevol altra disposició vigent per la infracció comesa al estacionar el vehicle incorrectament en el lloc d'on es va retirar per la grua.

2. Terminis de pagament: les quotes establertes es satisfaran en el moment de recuperar el vehicle o objecte retirat.

Article 10. Infraccions i sancions

En tot quant faci referència a la qualificació d'infraccions tributàries i també sobre les sancions que els corresponguin a aquestes en cada cas, hom s'avindrà a allò que disposen els articles 35 i següents de la Llei General Tributària.

Disposició Final

La present ordenança fiscal entrarà en vigor el mateix dia de la seva publicació íntegra en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, i romandrà en vigor fins a la seva modificació o derogació expresses