Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE CALVIÀ

OFICINA MUNICIPAL DE TRIBUTS

Núm. 148641
Aprovació definitiva de les ordenances reguladores de la prestació patrimonial pública no tributària per la prestació del servei de clavegueram i de la prestació patrimonial pública no tributària per la prestació del servei de subministrament d'aigua a través de xarxa domiciliària

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

ELEVACIÓ A DEFINITIU, PER FALTA DE RECLAMACIONS O AL·LEGACIONS, DE L'ACORD PROVISIONAL D'APROVACIÓ DE LES ORDENANCES REGULADORES DE LA PRESTACIÓ PATRIMONIAL PÚBLICA NO TRIBUTÀRIA PER LA PRESTACIÓ DEL SERVEI DE CLAVEGUERAM (ORD. NÚM 10) I DE LA PRESTACIÓ PATRIMONIAL PÚBLICA NO TRIBUTÀRIA PER LA PRESTACIÓ DEL SERVEI DE SUBMINISTRAMENT D'AIGUA A TRAVÉS DE XARXA DOMICILIÀRIA (ORD. NÚM 18), ADOPTATS EN SESSIÓ PLENÀRIA ORDINÀRIA CELEBRADA EL 30 DE NOVEMBRE DE 2023.

El passat 30 de novembre de 2023 per la corporació en ple es va adoptar acord per l'aprovació inicial de les següents ordenances:

1- Ordenança reguladora de la prestació patrimonial pública no tributària per la prestació del servei de clavegueram, regulada fins a la data per l'ordenança fiscal núm 10.

2- Ordenança reguladora de la prestació patrimonial pública no tributària per la prestació del servei de subministrament d'aigua a través de xarxa domiciliària, regulada fins a la data per l'ordenança fiscal núm 18.

En el BOIB núm. 168 de 12 de desembre de 2023 (anunci 11833), així com en el taulell d'anuncis municipal de l'Ajuntament de Calvià, es publicà l'acord d'aprovació inicial de les esmentades ordenances, el qual, juntament amb els seus respectius expedients es van exposar al públic i als interessats durant un termini de trenta (30) dies, per tal que els poguessin examinar i presentar-hi, en el seu cas, les reclamacions que tinguessin per convenient.

Aquests terminis han estat objecte d'ampliació a conseqüència de la Resolució de l'Alcaldia-Presidència de l'ajuntament de Calvià de data 15 de gener de l'any en curs, sobre suspensió de termes i interrupció de terminis motivat per l'atac informàtic de què van ser objecte els sistemes d'informació municipals, de manera que el termini ha finalitzat el dia 12 de febrer de l'any en curs.

D'acord amb l'anterior, havent finalitzat el termini d'informació pública de l'acord provisional d'aprovació de l'ordenança reguladora de la prestació patrimonial pública no tributària per la prestació del servei de clavegueram i l'ordenança reguladora de la prestació patrimonial pública no tributària per la prestació del servei de subministrament d'aigua a través de xarxa domiciliaria, sense que s'hagin formulat o presentat reclamacions, objeccions o observacions i havent-se recaptat i rebut el preceptiu informe sobre impacte de gènere de l'Institut Balear de la Dona,

RESOLC

Primer.- Elevar a definitiu l'acord provisional d'aprovació de l'ordenança reguladora de la prestació patrimonial pública no tributària per la prestació del servei de clavegueram i l'ordenança reguladora de la prestació patrimonial pública no tributària per la prestació del servei de subministrament d'aigua a través de xarxa domiciliaria, de conformitat amb allò que preveu l'article 17.3 del Reial Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de març pel que s'aprova el Text Refós de la Llei d'Hisendes Locals.

Segon.- Publicar en el BOIB les noves ordenances en compliment del que disposa l'article 17.4 del mateix text legal als efectes de la seva entrada en vigor, remetent l'acord al Govern de les Illes Balears, Consell de Mallorca i Delegació del Govern en les Illes Balears.

Text de les Ordenances:

ORDENANÇA REGULADORA DE LA PRESTACIÓ PATRIMONIAL PÚBLICA NO TRIBUTÀRIA PER LA PRESTACIÓ DEL SERVEI DE CLAVEGUERAM

FONAMENT I NATURALESA

Article 1r.

1.- En ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i de conformitat amb el disposat a l'article 20.6 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, l'Ajuntament de Calvià percebrà la “Prestació patrimonial pública no tributària per la prestació del servei de clavegueram”, que es regirà per aquesta Ordenança.

2.- D'acord amb l'article 20.6, les contraprestacions establertes coactivament que es percebin per la prestació dels serveis públics a que fa referència l'apartat 4 de l'article 20 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, realitzada de forma directa mitjançant personificació privada o mitjançant gestió indirecta, tendran la consideració de prestacions patrimonials de caràcter públic no tributari, conforme al previst a l'article 31.3 de la Constitució.

En concret, tendran tal consideració les prestacions exigides per l'explotació d'obres o la prestació de serveis, en règim de concessió, societats d'economia mixta, entitats públiques empresarials, societats de capital íntegrament públic i altres fórmules de Dret privat.

Sense perjudici de l'establert a l'article 103 de la Llei de contractes del sector públic, les contraprestacions econòmiques a què es refereix aquest apartat es regularan mitjançant ordenança. Durant el procediment d'aprovació d'aquesta ordenança, les entitats locals sol·licitaran informe preceptiu de les administracions públiques a les quals l'ordenament jurídic els atribueixi alguna facultat d'intervenció sobre elles.

3. Competències locals.

a) L'ajuntament de Calvià és competent per a la prestació del servei de clavegueram, així com del de tractament i depuració d'aigües residuals, sent un servei de prestació obligatòria en tots els municipis de conformitat amb l'article 26 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, en relació amb l'article 29 m) de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

b) Correspon a l'Ajuntament de Calvià la potestat de vigilància i inspecció i la potestat sancionadora en l'àmbit de les seves competències.

PRESSUPOST DE FET DE LA PRESTACIÓ PATRIMONIAL

Article 2n.

1.Constitueix el pressupost de fet de la prestació patrimonial:

a) L'activitat municipal, tècnica i administrativa, que ha de verificar si es donen les condicions necessàries per autoritzar la connexió a la xarxa de clavegueram municipal.

b) La prestació dels serveis d'evacuació d'aigües pluvials, negres i residuals, a través de la xarxa de clavegueram municipal, sense incloure el seu tractament de depuració.

c) L'execució, per l'Ajuntament, de connexions d'immobles a la xarxa de clavegueram, fetes amb motiu de la realització d'obres municipals d'infraestructura viària.

2. No estaran subjectes a la Prestació patrimonial pública no tributària, respecte del pressupost de fet esmentat a l'apartat b) anterior, les finques esbucades, declarades ruïnoses o que tenguin la condició de solar o terreny.

3. La prestació del servei que servei que constitueixi el pressupost de fet de la prestació podrà realitzar-se tant per l'Ajuntament com per la forma de gestió directa a través de l?empresa Municipal de Serveis, prestant-se actualment a través de l'entitat de Calvià 2000 SA.

PERSONES OBLIGADES AL PAGAMENT

Article 3r.

1. Són persones obligades al pagament de la prestació, les persones físiques o jurídiques, i les entitats a què es refereix l'article 35.4 de la Llei 58/2003 general tributària, en els respectius casos següents:

a) Que siguin beneficiàries o titulars de contractes de subministrament d'aigua a través de xarxa domiciliària.

b) Quan l'immoble no disposi del servei de subministrament d'aigua per Xarxa, els propietaris en cas d'habitatges, i el titular d'activitat en cas d'explotacions comercials o industrials.

c) En els casos de concessió de llicència de connexió a la xarxa, el propietari, usufructuari o titular del domini útil de la finca.

2. Tendran la condició de substitut o substituta de la persona obligada al pagament, en el supòsit assenyalat a l'Epígraf 1.a) i a les explotacions comercials i industrials a què es refereix l'Epígraf 1.b), els propietaris dels immobles, els quals podran repercutir, en el seu cas, les quotes satisfetes sobre els respectius beneficiaris del servei.

 

RESPONSABLES

Article 4t.

1. Respondran solidàriament de les obligacions de la persona obligada obligada al pagament, les persones físiques o jurídiques a què es refereixen l'article 42 de la Llei 58/2003 general tributària.

2. Seran responsables subsidiaris les persones i entitats que assenyala l'article 43 de la Llei 58/2003 general tributària.

QUADRE DE TARIFES

Article 5è.

A) PER MESURAMENT DE CONSUMS:

1. La tarifa per la prestació del Servei de Clavegueram es determinarà en funció del volum d'aigua consumida a través de xarxa domiciliària, mesurat en metres cúbics per comptador.

A aquest efecte, s'aplicarà la següent tarifa:

1.1) Quota de Servei:

1.1.1. Habitatges particulars  0,6888750 Euros/mes

1.1.2. Comerç en general  1,4415280 Euros/mes

1.1.3. Establiments hotelers  0,5102790 Euros/plaça/mes

1.2) Quota proporcional: Es determinarà, mitjançant tarifa por m3 d'aigua consumida, d'acord amb el sistema de blocs i unitats equivalents (U.E.) en la forma i quantia seguents:

                                                                                                                                                   Euros/m3

1.2.1.- Bloc 1. Consum entre 0 i 7,5 m3 per unitat   equivalent (U.E.), al mes           0,1658404

1.2.2.- Bloc 2. Consum entre >7,5 i 22,5 m3/U.E. al mes                                           0,2365824

1.2.3.- Bloc 3. Consum entre >22,5 i 37,5 m3/U.E. al mes                                         0,3618342

1.2.4.- Bloc 4. Consum de >37,5 m3/U.E. al mes                                                       0,5033196

Unitats Equivalents que s'esmenten:

TIPUS Núm. unitats equivalents
Apartaments, habitatges i xalets 1
Comerços en general 3,2
Bars, Cafeteries, Restaurants i similars 6
Plaça hotelera 0,25

2. L'import total de la tarifa serà el resultant de l'addició de la Quota de Servei i de la Quota proporcional.

3. La quota esmentada en el Epígraf 1.2 s'aplicarà sobre el volum d'aigua efectivament consumit i no sobre el mínim facturable.

4. En cas que, per una averia interna de la xarxa, el comptador hagi registrat un excés de consum, la persona obligada al pagament de la prestació haurà d'abonar únicament la tarifa corresponent al consum estimat; per al seu càlcul es tindrà en compte, sempre que sigui possible i en el mateix ordre, un dels següents apartats:

a) Mitjana del mateix període de l'any anterior.

b) Mitjana dels mesos anteriors.

c) Altre distint a determinar segons el caso.

4.1) Per procedir a allò que estableix l'apartat anterior ha de presentar:

a) Sol·licitud

b) Informe del concessionari municipal en tal sentit

c) Factura oficial del llanterner a la qual, a més s'hi faci constar la classe i data de l'avaria produïda.

 

B) SISTEMA DE TARIFA FIXA.

Aplicable en el supòsit de l' artº 3º 1.b) de l'Ordenança.-

                                                                                                                                                                                TARIFA

1.- Establiments hotelers, per plaça i any                                                                                                               4,85 Euros

2.- Establiments Comercials i Industrials, llevat dels esmentats de l'Epígraf 1, per establiment , a l'any             34,00 Euros

3.- Habitatges i apartaments, fins i tot turístics, per unitat, a l'any                                                                         32,21 Euros

C) CONNEXIONS PARTICULARS A LA XARXA GENERAL

a) Drets de connexió. El sol·licitant abonarà, per drets de connexió, l'import equivalent a tres vegades la quota anual del Servei corresponent a l'immoble o parts de l'immoble objecte de la connexió.

b) Costos d'execució de la connexió. Si les obres de connexió fossin realitzades per l'Ajuntament, s'abonarà pel sol·licitant l'import que per aquests tengui aprovat l'Ajuntament, bé per gestionar-lo directament o bé a través de contracta amb Empresa.

c) Quan l'Ajuntament, amb motiu de l'execució d'obres d'urbanització (asfaltat, capes de rodament, voravies etc.) consideri convenient, en nom de l'interès general, executar obres de connexió als diferents immobles afectats, seran d'aplicació els drets i costos d'execució de la connexió assenyalades als apartats a) i b) anteriors.

A les tarifes de la present Ordenança les serà d'aplicació, quan legalment escaigui, l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA).

EXEMPCIONS

Article 6è.

No s'atorgarà cap exempció en el pagament d'aquesta prestació patrimonial.

MERITACIÓ DE LA PRESTACIÓ PATRIMONIAL

Article 7è.

Es merita la prestació patrimonial pública no tributària i neix l'obligació de pagar-la quan s'iniciï l'activitat municipal que constitueix el seu respectiu pressupost de fet i s'entendrà iniciada:

a) en la data de presentació de l'oportuna sol·licitud de la llicència de connexió, si el subjecte passiu la formules expressament.

b) Des que tengui lloc l'efectiva connexió a la xarxa de clavegueram municipal. La meritació per aquesta modalitat de la prestació patrimonial es produirà independentment que s'hagi obtengut o no la llicència de connexió i sense perjudici de la iniciació de l'expedient administratiu que es pugui instruir per a la seva autorització.

c) Des que s'hagi executat la connexió des de la fita de l'immoble fins a la xarxa de clavegueram; es practicarà la corresponent liquidació, que serà notificada a l'interessat per al seu ingrés en la forma i terminis assenyalats al Reglament general de recaptació

NORMES DE GESTIÓ, LIQUIDACIÓ I INGRÉS

Article 8è.

1.- La gestió, liquidació i recaptació de la prestació patrimonial pública no tributària es portarà a terme per l'empresa municipal de serveis de CALVIÀ 2000 S.A., de conformitat a l'acord d'atribució d'aquestes facultats a la citada Entitat, adoptat per la Corporació Plenària en data 02.11.05.

2.- La inclusió inicial en el Cens de subjectes passius d'aquesta prestació patrimonial es farà d'ofici, un cop atorgada la llicència de connexió a la xarxa o des que es procedeixi a dita connexió sense comptar amb la preceptiva llicència.

3.- Les quotes exigibles per aquesta prestació patrimonial es meritaran, liquidaran i recaptaran pels mateixos períodes i en els mateixos terminis que els rebuts de subministrament i consum d'aigua a través de la xarxa.

4.- A efecte de la determinació de la data d'inici en el pagament de la prestació patrimonial, un cop atorgada el permís de connexió, la nova persona o entitat usuària haurà de comunicar a l'Ajuntament, en el termini de quinze dies a partir de la retirada del permís de connexió, la data en què quedà realitzada. Si no s'efectua dita comunicació, s'aplicarà la prestació patrimonial corresponent a partir de la data de finalització del termini de declaració.

5.- Les quotes liquidades i no satisfetes en el període de pagament voluntari, es faran efectives per la via de constrenyiment, d'acord amb les normes de reglament general de recaptació.

6.- En els supòsits de sol·licitud de llicència de connexió, la persona obligada al pagament de la prestació formularà l'oportuna sol·licitud en la qual es faran constar les bases necessàries per a la liquidació de la quota de connexió i, posteriorment, de la prestació patrimonial. Els serveis municipals procediran, un cop atorgada la llicència, a practicar la liquidació que pertoqui, que serà notificada per al seu ingrés directe en la forma i terminis que assenyala el Reglament general de recaptació.

7.- En el cas de disposar de comptadors individuals, la quantia de la prestació patrimonial es reduirà en la forma següent:

a) Famílies nombroses generals: el 10 per 100 sobre la quota de consum.

b) Famílies nombroses especials: el 15 per 100 sobre la quota de consum.

c) Famílies monoparentals: el 15 per 100 sobre la quota de consum les famílies monoparentals especials i del 10 per 100 sobre la quota de consum es famílies monoparentals generals.

d) Per a les persones titulars del servei majors de 65 anys, i sempre que el conjunt de persones que convisquin en el seu domicili, inclòs el mateix titular, disposin d'un nivell ingressos anual igual o inferior al Salari Mínim interprofessional vigent a cada moment: el 90 per 100 de reducció sobre la quota de servei i el 15 per 100 sobre la quota de consum.

Les persones abonades que compleixin els requisits corresponents podran sol·licitar l'aplicació de les citades reduccions mitjançant escrit dirigit a l'entitat subministradora en els termes següents: En el supòsit d) mitjançant declaració responsable indicant l'edat de la persona abonada i respecte al seu nivell de renda i el de les persones empadronades en el seu domicili, mitjançant la presentació de la seva última declaració de renda.

Les reduccions previstes en els apartats a), b) i c) es concediran a petició de la persona interessada i s'atorgaran per a tots els períodes de la liquidació que restin de l'exercici, sempre que es mantengui la condició de família nombrosa o monoparental, prorrogant-se automàticament any rere any pels períodes que es compleixin per al seu gaudi. Per a la seva tramitació, les persones interessades hauran de presentar declaració responsable del compliment de les condicions exigibles per l'atorgament de les esmentades reduccions, procedint aquesta administració a la realització de les comprovacions oportunes quan procedeixi.

Les reduccions previstes en aquest article seran aplicable, si escau, en el període de liquidació següent al de la data de sol·licitud, sempre que la mateixa es registri abans del deia 20 del primer mes del període, en cas de presentar-se més tard, s'aplicaria, si escau , a partir de 2n període posterior a la sol·licitud.

En tot cas la reducció es donarà de baixa d'ofici en el període immediatament següent a aquell en què el subjecte passiu deixi d'ostentar la seva condició de persona titular de família nombrosa o monoparental.

8.-1. Les persones o entitats abonades titulars d'establiments hotelers que manifestin durant el mes de Gener de l'exercici en curs la voluntat de mantenir la seva activitat econòmica nou o més mesos a l'any obtindran una bonificació de 100% de la prestació patrimonial el servei de clavegueram en els mesos de novembre a febrer de l'exercici pressupostari següent.

2. Així mateix, si el període d'activitat econòmica és de nou o més mesos, les persones abonades obtindran una bonificació del 7% en la quota de servei de la prestació patrimonial durant tot l'exercici pressupostari anual corresponent. Aquesta bonificació, si escau, serà compatible amb l'establerta en l'anterior epígraf 1.

COL·LABORACIÓ DE LES PERSONES O ENTITATS CONCESSIONÀRIES DEL SERVEI DE PROVEÏMENT D'AIGUA A TRAVÉS DE XARXA DOMICILIÀRIA

Article 9è.

1. Les persones o entitats concessionàries del Servei de proveïment d'aigua a través de la xarxa domiciliària estaran obligats a subministrar a l'Entitat gestora i liquidadora de la prestació patrimonial, amb la mateixa periodicitat de la seva facturació les persones usuàries, i dintre dels cinc primers dies hàbils al període de facturació, sense que sigui necessari requeriment a aquest efecte, les següents dades:

  • Període de facturació.
  • Número de la persona abonada.
  • Nom de la persona titular.
  • Situació de la finca. (Urbanització o Zona, carrer, número, pis, porta).
  • Consum d'aigua subministrada mesurada per comptador. (Lectura anterior, lectura actual i consum)
  • Compte de l'Entitat Bancària de domiciliació, en el seu cas.
  • Domicili per cobrar si és diferent de la finca.
  • Elements integrats en cada comptador.
  • Cada llistat ha d'anar totalitzat en el concepte aigua subministrada.

Les dades abans citades es subministraran necessàriament mitjançant suport informàtic, de conformitat amb les especificacions tècniques i format de registre establert per l'Ajuntament, el seu detall estirà a l'annex de la present Ordenança.

L'incompliment d'aquest deure d'informació per part de les persones o entitats concessionàries es considerarà com a falta greu de la necessària col·laboració amb la millor gestió dels serveis públics de l'Ajuntament.

L'Ajuntament es reserva la facultat, amb la periodicitat que estimi oportuna, de realitzar auditories a les persones o entitats concessionàries a través dels seus propis mitjans municipals o encomanar-les a empreses externes especialitzades, amb la finalitat d'assegurar la perfecta adequació de les dades subministrades a la realitat.

Cas de realitzar-se el cobrament per compte de CALVIÀ 2000 SA, a través de concessionaris municipals, aquests hauran d'ingressar a l'Entitat Gestora l'import recaptat abans dels trenta dies naturals de l'esdeveniment de les quotes, juntament amb la liquidació indicativa de l'import total meritat, del cobrat en el període, del cobert de períodes anteriors ai l'import total pendent.

Les persones o entitats concessionàries tindran dret per aquesta col·laboració a un premi de cobrament sobre la quantitat efectivament recaptada en període voluntari i el 50 per cent del recàrrec en via de constrenyiment.

La col·laboració de les persones o entitats concessionàries en la gestió de la prestació patrimonial no suposarà en cap cas l'adquisició d'altres drets que els contemplats en la present Ordenança o dels continguts al contracte de concessió.

INFRACCIONS I SANCIONS

Article 10è.

En tot allò relatiu a la qualificació d'infraccions tributàries, i de les sancions que corresponguin en cada cas, se sotmetrà al que disposen els articles 191 a 212 de la Llei General tributària, quan siguin d'aplicació.

DISPOSICIÓ FINAL

La present Ordenança fou aprovada definitivament el 26 de febrer de 2024 i entrarà en vigor el dia següent al de la seva publicació al BOIB. La seva vigència continuarà fins que sigui derogada o modificada.

 

ORDENANÇA REGULADORA DE LA PRESTACIÓ PATRIMONIAL PÚBLICA NO TRIBUTÀRIA PER LA PRESTACIÓ DEL SERVEI DE SUBMINISTRAMENT D'AIGUA A TRAVÉS DE XARXA DOMICILIÀRIA

OBJECTE, FONAMENT I NATURALESA

Article 1r.

1.- En ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i de conformitat amb el disposat a l'article 20.6 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, l'Ajuntament de Calvià percebrà la Prestació patrimonial pública no tributària per la prestació del servei de subministrament d'aigua a través de xarxa domiciliària, que es regirà per aquesta Ordenança.

2.- D'acord amb l'article 20.6, les contraprestacions establertes coactivament que es percebin per la prestació dels serveis públics a que fa referència l'apartat 4 de l'article 20 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, realitzada de forma directa mitjançant personificació privada o mitjançant gestió indirecta, tendran la consideració de prestacions patrimonials de caràcter públic no tributari, conforme al previst a l'article 31.3 de la Constitució.

En concret, tendran tal consideració les prestacions exigides per l'explotació d'obres o la prestació de serveis, en règim de concessió, societats d'economia mixta, entitats públiques empresarials, societats de capital íntegrament públic i altres fórmules de Dret privat.

Sense perjudici de l'establert a l'article 103 de la Llei de contractes del sector públic, les contraprestacions econòmiques a què es refereix aquest apartat es regularan mitjançant ordenança. Durant el procediment d'aprovació d'aquesta ordenança, les entitats locals sol·licitaran informe preceptiu de les administracions públiques a les quals l'ordenament jurídic els atribueixi alguna facultat d'intervenció sobre elles.

3. Competències locals.

a) L'ajuntament de Calvià és competent per a la prestació del servei de subministrament d'aigua potable a domicili, sent un servei de prestació obligatòria en tots els municipis de conformitat amb l'article 26 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, en relació amb l'article 29 m) de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

b) Correspon a l'Ajuntament de Calvià la potestat de vigilància i inspecció i la potestat sancionadora en l'àmbit de les seves competències.

PRESSUPOST DE FET DE LA PRESTACIÓ PATRIMONIAL

Article 2n.

Constitueix el pressupost de fet de la prestació patrimonial pública no tributària la prestació del servei públic de competència local i titularitat municipal, de subministrament d'aigua a través de la xarxa domiciliària.

PERSONES OBLIGADES AL PAGAMENT

Article 3r.

Són persones obligades al pagament de la prestació, les persones físiques o jurídiques, a més de les entitats a què es refereix l'article 33 de la Llei general tributària, que sol·licitin o resultin beneficiades o afectades pel servei que constitueix el pressupost de fet de la prestació patrimonial.

Tendran la condició de substitut o substituta de la persona obligada al pagament, les persones propietàries dels immobles, els quals podran repercutir, en el seu cas, les quotes sobre els respectius beneficiaris.

RESPONSABLES

Article 4t.

1. Respondran solidàriament de les obligacions que corresponguin a la persona obligada al pagament de la prestació, les persones físiques o jurídiques a què es refereixen l'article 42 de la Llei general tributària.

2. Seran responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els supòsits i amb l'abast que assenyala l'article 43 de la Llei general tributària.

EXEMPCIONS I BENEFICIS

Article 5è.

No serà d'aplicació cap exempció en l'exacció d'aquesta prestació patrimonial pública no tributària.

QUADRE DE TARIFES

Article 6è.

La quantia de la prestació patrimonial serà la resultant de l'aplicació de les tarifes aprovades per als respectius gestors del servei públic en cada una de les zones del municipi, vigents en el moment de la meritació de la prestació. Aquestes tarifes queden incorporades com a annex a la present Ordenança.

MERITACIÓ I TERMINIS D'INGRÉS

Article 7è.

1. La meritació de la prestació patrimonial es produirà quan s'iniciï la prestació del servei, essent l'obligació de pagament de periodicitat bimensual.

2. El termini d'ingrés en període voluntari serà el mes següent al de l'ingrés en període bimensual facturat, d'acord amb el calendari determinat en el preceptiu Edicte de cobrament, que anualment serà objecte de publicació al BOIB i al Tauler municipal d'anuncis.

3. Un cop transcorregut aquest termini sense que s'hagi satisfet la tarifa s'iniciarà el període executiu i el procediment administratiu de constrenyiment per al seu cobrament, amb el recàrrec de constrenyiment i meritació d'interès de demora inherents a dit procediment.

INFRACCIONS I SANCIONS

Article 8è.

En tot allò relatiu a la qualificació d'infraccions tributàries, a més de les sancions que els corresponguin en cada cas, s'estarà al que disposen els articles 181 i següents de la Llei general tributària, quan en siguin d'aplicació.

DISPOSICIÓ FINAL

La present Ordenança fou aprovada provisionalment el 30 de novembre de 2023 i definitivament el 26 de febrer de 2024. Entrarà en vigor a partir de la seva publicació al BOIB, conformement al que disposa l'article 17.4 del RDL 2/2004 i continuarà la seva vigència fins que no sigui derogada o modificada.

 

TARIFA PER SUBMINISTRAMENT D'AIGUA

QUADRE DE TARIFES ANNEX

ZONES DE SUBMINISTRAMENT DE HIDROBAL (Actualment “SOCIEDAD DE AGUAS DE BARCELONA SAU” -en anagrama AGBAR)

1.- Quota de Servei:

Quota de servei

Euros (€)/mes

Apartaments, habitatges i xalets

7,64

Comerços i locals de negocis

24,44

Bars i restaurants

45,81

Allotjaments turístics per plaça

1,91

2.- Quota de Consum:

Quota de consum

Euros (€)/mes

Tarifa venda en arqueta

1,0871

Tarifa bloc general

0,9083

Bloc 1 -Consum entre 0 i 7'5m3 per u.e. i mes

0,1674

Bloc 2 –Excés de 7'5 fins a 22,5 m3 per u.e. i mes

1,0974

Bloc 3 –Excés de 22,5 fins a 37,5 m3 per u.e. i mes

2,0425

Bloc 4 –Excés de 37,5 m3 per u.e. i mes

3,1787

 

Unitats d'equivalència

u.e.

Apartaments habitatges i xalets

1,00

Comerços i locals de negocis

3,20

Bars i restaurants

6,00

Allotjaments turístics per plaça

0,25

3.- Drets de Connexió:

Drets de connexió

Euros (€)

Habitatges unifamiliars

22,90

Edificis d'habitatges (per unitat)

11,48

Locals comercials

34,32

Plaça hotelera

(*) Amb un mínim de 365,72 €

3,97(*)

4.- Canvi de nom: 8,11 Euros.

5.- Verificació de comptadors: a petició de l'usuari o de la usuària i sempre que de la revisió no se'n desprengui cap defecte de lectura: 39,88 Euros.

6.- Reenganxaments: en cas de tall justificat, el doble dels drets d'enganxament (segons RD 1.725/1784, de 18 de juliol)

7.- Comptadors d'obra. La tarifa aplicable serà:

a) Quota de servei: La corresponent a un comerç o local de negoci.

b) Quota de consum: La corresponent a la tarifa de venda en arqueta.

 

ZONES DE SUBMINISTRAMENT DE ATERCA SA.

 

Quota de servei

Euros (€)/mes

Apartaments, habitatges i xalets

4,58

Comerços i locals de negocis

14,68

Bars i restaurants

27,54

Allotjaments turístics per plaça

1,13

 

Unitats d'equivalència

u.e.

Apartaments habitatges i xalets

1,00

Comerços i locals de negocis

3,20

Bars i restaurants

6,00

Allotjaments turístics per plaça

0,25

 

Quota de consum

Euros (€)/m3

Tarifa bloc general

1,324

Bloc 1 -Consum entre 0 i 7'5m3 per u.e. i mes

0,8087

Bloc 2 –Excés de 7'5 fins a 22,5 m3 per u.e. i mes

1,1171

Bloc 3 –Excés de 22,5 fins a 37,5 m3 per u.e. i mes

2,0255

Bloc 4 –Excés de 37,5 m3 per u.e. i mes

3,0663

 

Drets de connexió

Euros (€)

Habitatges unifamiliars

27,26

Apartaments

13,63

Locals comercials

40,89

Plaça hotelera (*)

4,67

(*) Valor mínim

377,65

TARIFES REDUÏDES (D'aplicació a totes les empreses que presten el servei).

En el cas de disposar de comptadors individuals, la quantia de la prestació patrimonial es reduirà en la forma següent:

a) Famílies nombroses generals: el 10 per 100 sobre la quota de consum.

b) Famílies nombroses especials: el 15 per 100 sobre la quota de consum.

c) Per als titulars del servei persones majors de 65 anys, i sempre que el conjunt de persones que convisquin en el seu domicili, inclòs la mateixa persona titular, disposin d'un nivell d'ingressos anual igual o inferior al Salari Mínim Interprofessional vigent a cada moment: el 30 per 100 de reducció sobre la quota de servei.

d) Per a les persones titulars del servei que siguin majors de 65 anys, i sempre que el conjunt de persones que convisquin en el domicili, inclosa la persona titular, disposi d'un nivell d'ingressos anual igual o inferior al Salari mínim interprofessional vigent en cada moment: el 30 per cent de reducció sobre la quota de servei.

Les persones abonades que compleixin els requisits corresponents podran sol·licitar l'aplicació de les citades reduccions mitjançant escrit dirigit a l'Entitat subministradora en els termes següents:

  • En el supòsit d) anterior, mitjançant declaració responsable sobre l'edat de la persona abonada, i respecte al seu nivell de renda i el de les persones empadronades en el seu domicili, mitjançant la presentació de la seva darrera declaració de renda.
  • Les reduccions previstes en els apartats a), b) i c) es concedirà a petició de la persona interessada, i s'atorgarà per a tots els períodes de liquidació que restin de l'exercici, sempre que es mantengui la condició de família nombrosa o monoparental, prorrogant-se automàticament d'any en any per als períodes en què es compleixin les condicions per al seu gaudi.
  • Per a la seva tramitació, les persones interessades hauran de presentar declaració responsable del compliment de les condicions exigibles per a l'atorgament de les esmentades reduccions. L'Administració procedirà a la realització de les comprovacions adients quan sigui procedent.
  • Les reduccions previstes en aquest article seran d'aplicació, si procedeix, en el període de liquidació següent al de la data de sol·licitud, sempre que aquesta es registri abans del dia 20 del primer mes del període. Si es presenta més tard s'aplicarà, si és procedent, a partir del 2n període posterior al de la sol·licitud.
  • En tot cas, la reducció es donarà de baixa d'ofici en el període immediatament següent a aquell en què el subjecte passiu cesi en la seva condició de persona titular de família nombrosa o monoparental.

 

Calvià, 26 de febrer de 2024

El tinent de batle d'Economia, Contractació i Esports Javier Tascón Piña