Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció II. Autoritats i personal

Subsecció tercera. Cursos i formació

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

ESCOLA BALEAR D'ADMINISTRACIÓ PÚBLICA (EBAP)

Núm. 148608
Resolució de la Direcció gerència de l’Escola Balear d’Administració Pública per la qual s’aprova la convocatòria d’una edició de la 45a promoció del curs bàsic de capacitació per accedir a la categoria de policia del cos de policia local per a l’any 2024 a l’illa d’Eivissa

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. De conformitat amb l'article 34.3 de la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, els procediments de selecció per accedir a les categories de policia local es completen amb la superació d'un període de pràctiques, que inclou la superació del curs de capacitació corresponent a la categoria a la qual s'accedeix, i la fase de pràctiques al municipi relacionades amb les funcions pròpies de la categoria en qüestió.

2. D'altra banda, l'article 28.3 de la Llei 4/2013 estableix que l'Escola Balear d'Administració Pública ha d'impartir el curs de capacitació corresponent a cada categoria de la policia local.

3. L'article 159 del Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, aprovat pel Decret 40/2019, de 24 de maig, en relació amb la previsió de vacants disposa que:

1. Durant els tres primers mesos de cada any, els ajuntaments comunicaran a la Direcció General d'Emergències i Interior, competent en matèria de coordinació de les policies locals, la previsió de convocatòries per a la selecció de membres del cos de policia, o policies a fi de permetre la planificació dels cursos de capacitació de les categories corresponents.

2. Les convocatòries s'han d'efectuar, en tot cas, de manera que la realització de les proves acabi abans del dia 30 de novembre amb la llista de persones proposades i pugui iniciar-se el curs de capacitació dels seleccionats a partir del gener de l'any següent.

3. Una vegada conclosa la fase d'oposició o, si s'escau, de concurs oposició, l'ajuntament ha de comunicar la llista definitiva d'aspirants que s'han d'incorporar als cursos selectius per categories i sol·licitar la reserva de places corresponents.

4. Els articles 177 i següents del Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears regulen el curs de capacitació per accedir a cada categoria de la policia local.

5. Per Resolució de la directora gerent de l'EBAP  de 28 de novembre de 2023 (BOIB núm. 163, de 30 de novembre) es va aprovar la convocatòria de la 45a promoció del curs bàsic de capacitació per accedir a la categoria de policia del cos de policia local per a l'any 2024. A l'annex 1 de l'esmentada resolució es preveu que, com a màxim i sempre que s'assoleixin els mínims indicats a la convocatòria, la impartició de tres edicions del curs amb 50 places a Mallorca, 25 a Menorca i 25 a Eivissa. Així mateix, als efectes de completar les places disponibles en aquestes edicions que hagin quedat vacants per no ser adjudicades a funcionaris en pràctiques, es creu convenient tramitar un nou procediment extraordinari per constituir una borsa d'ocupació temporal específica. En aquesta convocatòria es va atorgar un termini als ajuntaments fins dia 14 de desembre de 2023 per sol·licitar la reserva de places pel curs bàsic.

Per part dels ajuntaments de les illes d'Eivissa i Formentera no es va registrar cap sol·licitud de plaça pel curs bàsic en temps, malgrat que s'estaven tramitant processos selectius als ajuntaments d'Eivissa, Sant Antoni de Portmany, Sant Josep de sa Talaia i Formentera, atès que en la data de finalització de presentació de sol·licituds no havien acabat els esmentats processos.

6. Mitjançant Resolució de la consellera de Presidència i Administracions Públiques de 8 de gener de 2024 (BOIB núm. 6, d'11 de gener) es va convocar un procediment extraordinari per constituir una borsa única d'ocupació temporal específica, descentralitzada per illes, per a la categoria de policia local.

A l'annex 1 de l'esmentada resolució es disposa que les persones admeses que no disposin del curs bàsic de capacitació de la categoria de policia poden optar a una de les places de la 45a promoció convocades per l'EBAP mitjançant la Resolució de la directora de l'EBAP de 28 de novembre de 2023 (BOIB núm 163, de 30 de novembre 2023). A més, en la base 17 de l'esmentat annex s'estableix la facultat de convocar noves edicions del curs de capacitació i en la base 11 es preveu l'actualització de la borsa quan es publiqui la llista definitiva de persones que han superat la 45a promoció del curs bàsic de capacitació.

Atès que no havien finalitzat tots els processos selectius referenciats a l'anterior punt, només es varen rebre les inscripcions de dos aspirants de l'ajuntament de Sant Antoni de Portmany.

7. Una vegada finalitzats tots els processos selectius de les illes d'Eivissa i Formentera abans esmentats, raons d'interès públic aconsellen convocar una edició de la 45a promoció del curs bàsic de capacitació a l'illa d'Eivissa.

Fonaments de dret

1.Els articles 34.3 i 28.3 de la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears.

2. L'article 159 del Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, aprovat pel Decret 40/2019, de 24 de maig, pel qual s'aprova el Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears i es modifica el Decret 55/2017, de 15 de desembre, del Fons de Seguretat Pública de les Illes Balears.

3. Els articles 177 i següents del Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears.

4. La Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat de 8 d'octubre per la qual s'aprova el contingut, el desenvolupament, la metodologia, la durada, l'avaluació i el règim intern del curs bàsic de capacitació per a l'accés a la categoria de policia (BOIB núm.141, de 14 d'octubre de 2021).

5. Els articles 4.1 i 5.9 dels Estatuts de l'Escola Balear d'Administració Pública, aprovats pel Decret 31/2012, de 13 d'abril, així com la lletra c) de l'article 10.2, l'article 12.1 i les lletres j) i m) de l'article 12.5 dels Estatuts.

Per tot això, dict la següent

RESOLUCIÓ

1. Aprovar la convocatòria d'una edició a l'illa d'Eivissa de la 45a promoció del curs bàsic de capacitació per accedir a la categoria de policia per a l'any 2024.

2. Aprovar les bases que han de regir la convocatòria així com també el model de sol·licitud de reserva de places del curs bàsic de capacitació per als ajuntaments amb un certificat del secretari o secretària de l'ajuntament, en el termes que figuren en els annexos 1 i 2 d'aquesta Resolució, respectivament.

3. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i en la seu electrònica de l'EBAP.

D'acord amb l'article 44 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, en els litigis entre administracions públiques no es poden interposar recursos en via administrativa. No obstant això, quan s'interposa un recurs contenciós administratiu contra una altra administració, es pot requerir prèviament que s'anul·li o es revoqui l'acte.

 

(Signat electrònicament: 8 de març de 2024)

La directora gerent de l'EBAP Maria Violeta Rodríguez Martínez

 

ANNEX 1 Bases de la convocatòria de l'edició de l'illa d'Eivissa de la 45a promoció del curs bàsic de capacitació per accedir a la categoria de policia per a l'any 2024

Primera Alumnes del curs

1. Poden ser alumnes del curs bàsic de capacitació les persones que han superat la fase d'oposició d'un procés selectiu d'un municipi de les illes d'Eivissa i Formentera, i que han de ser nomenades personal funcionari en pràctiques per l'autoritat municipal. Així mateix també poden ser alumnes les persones que resultin admeses en les illes d'Eivissa i Formentera mitjançant el procediment establert per la Resolució de 8 de gener de 2024 de la consellera de Presidència i Administracions Públiques per la qual es convoca un procediment extraordinari per constituir una borsa única d'ocupació temporal específica, descentralitzada per illes, per a la categoria de policia local (BOIB núm. 6, d'11 de gener de 2024).

Els ajuntaments de les illes d'Eivissa i Formentera sol·licitaran les places dels aspirants que hagin superat la fase d'oposició dels processos selectius i hagin obtingut plaça mitjançant l'establert en la base cinquena d'aquest annex. L'EBAP inscriurà com a alumnes en el curs bàsic de capacitació als aspirants sol·licitats pels ajuntaments, i així mateix, l'EBAP inscriurà als aspirants que accedeixin a les borses d'interins que es publiquin per part de l'EBAP entre la publicació de la present convocatòria i l'inici del curs, que no tenguin certificat el curs bàsic de capacitació per policia local. A partir del moment de la inscripció, s'adquireix la condició d'alumne o alumna.

2. Les persones que es trobin en alguns dels supòsits prevists en els articles 178.3 i 178.4 del Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, aprovat pel Decret 40/2019, estan exemptes de fer el curs bàsic de capacitació.

3. La pèrdua de la condició de personal funcionari en pràctiques d'un ajuntament suposa l'exclusió automàtica del curs bàsic de capacitació.

En aquests casos, l'ajuntament corresponent ha de comunicar a l'EBAP la identitat de la següent persona aspirant nomenada funcionària en pràctiques, que podrà accedir a la pròxima convocatòria o edició del curs de capacitació.

4. La superació d'unitats formatives d'una edició anterior per part d'una persona aspirant que per qualsevol motiu obtingui plaça al curs bàsic d'una edició posterior o d'una altra convocatòria no suposa cap dret de convalidació de les assignatures superades, excepte que tengui reconegut el dret a reserva de plaça segons el manual del curs bàsic de capacitació en vigor.

Segona Places

El nombre de places del curs bàsic de capacitació previst en aquesta convocatòria és de 30. Aquest número podrà variar per causa justificada i degudament motivada.

Tercera Descentralització del curs

1. El curs bàsic de capacitació es durà a terme a l'illa d'Eivissa, sempre que es compti amb els recursos materials i humans necessaris per impartir el curs en aquesta illa. A aquests efectes s'estableix un mínim de 12 alumnes per fer l'edició de la 45a promoció de curs descentralitzat a Eivissa.

2. En cas de necessitats extraordinàries, degudament motivades pels ajuntaments corresponents i acceptades per l'EBAP, el curs es pot dur a terme en dues etapes, sempre que s'hagi completat almenys una cinquena part de la càrrega lectiva del curs de capacitació, d'acord amb el manual del curs bàsic de capacitació en vigor.

Quarta Inici i realització del curs

1. Per qüestions de caire organitzatiu (nombre d'alumnes), pressupostari, així com també pel fet d'haver de comptar amb diferents col·laboradors a l'illa, el curs bàsic de capacitació començarà entre la segona quinzena d'abril i la primera quinzena de maig de 2024.

2. Aquesta data queda subjecte a modificacions en els casos en què sigui necessari reorganitzar l'inici del curs per manca de sol·licituds mínimes així com també per circumstàncies extraordinàries sobrevingudes. En aquests casos, l'EBAP ha de comunicar l'inici del curs amb una antelació mínima suficient.

3. El curs es durà a terme a Eivissa, d'acord amb el previst a l'article anterior, tenint com alumnes de cada una d'elles les persones aspirants que hagin superat el procés selectiu d'un dels municipis de les illes d'Eivissa i Formentera.

4. L'Escola Balear d'Administració Pública ha de publicar en la seu electrònica la data concreta d'inici amb 7 dies d'antelació a l'inici del curs.

Cinquena Sol·licituds de reserva de places

1. Els ajuntaments que hagin convocat  processos selectius per accedir a la categoria de policia del cos de policia local (o de policia en els casos en què no hagin constituït cos) han de presentar una sol·licitud en el termini i forma que es detalla a continuació:

Les sol·licituds s'han de presentar de forma electrònica  a través del Sistema d'Interconnexió de Registres (SIR) dirigit a l'Escola Balear d'Administració Pública (DIR3: A04035968), d'acord amb el model que figura en l'annex 2 i que es posarà a disposició dels ajuntaments en la seu electrònica de l'EBAP.

2. Juntament amb la sol·licitud, han de presentar un certificat del secretari o secretària de l'ajuntament que contengui:

— La relació dels aspirants que han superat la fase d'oposició del procés selectiu i que han de ser nomenats funcionaris en pràctiques, la nota que han obtingut i la data d'aprovació de la llista definitiva d'aprovats.

— El nombre d'efectius en servei actiu de què disposa l'ajuntament en la plantilla del cos de policia o el nombre de policies en el cas d'ajuntaments que no hagin constituït cos.

3. El termini per presentar les sol·licituds  és des de l'endemà de la publicació d'aquesta convocatòria en el Butlletí oficial de les Illes Balears fins al dia 26 de març de 2024, ambdós inclosos.

4. Un cop adjudicada la plaça i abans de l'inici del curs bàsic, l'ajuntament ha d'aportar a l'EBAP el nomenament com a funcionaris en pràctiques dels aspirants als quals s'assigni una plaça en el curs bàsic de capacitació. Si no aporta la documentació relativa al nomenament dels funcionaris en pràctiques abans de l'inici del curs, no es garantirà la plaça assignada.

5. Les sol·licituds que es presentin fora del termini establert en l'apartat tercer només s'admetran i es valorarà l'adjudicació de places pel curs bàsic, sempre que hi hagi disponibilitat, i s'hagi aportat la documentació preceptiva abans dels 5 dies anteriors a l'inici del curs bàsic.

Sisena Informació als ajuntaments

1. Abans de començar el curs, els ajuntaments han de facilitar als funcionaris en pràctiques inscrits els uniformes que determina l'article 101 del Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, de manera que els alumnes puguin iniciar la formació degudament uniformats.

2. Per seguir la formació en línia, és imprescindible que els funcionaris en pràctiques que adquireixin la condició d'alumnes del curs bàsic de capacitació disposin d'un aparell amb connexió a Internet que permeti el seguiment de les activitats del curs que s'imparteixin en aquesta modalitat.

3. Durant el desenvolupament del curs bàsic de capacitació, els alumnes han de percebre les retribucions que determina l'article 34 bis de la Llei 4/2013, atesa la seva condició de personal funcionari en pràctiques.

Setena Règim general del curs

El contingut del curs bàsic de capacitació, així com la metodologia, la durada, l'avaluació i el règim intern, s'estableixen en la Resolució de la consellera de Presidència i Administracions Públiques de 23 de gener de 2024, o la posterior que la modifiqui, i la resta de normativa aplicable.

Vuitena Certificació

Una vegada acabat el curs bàsic de formació, l'EBAP ha de certificar el curs de capacitació als aspirants que l'hagin superat.

Documents adjunts