Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 147964
Acord del Consell de Govern de 8 de març de 2024 pel qual s’aprova de forma definitiva el Pla Especial de Desenvolupament d’Habitatge de Titularitat Pública i el Projecte d’Urbanització per a l’Actuació Pública de Can Escandell, d’acord amb l’article 15.3.f) del Decret llei 3/2020, de 28 de febrer, de mesures urgents en matèria d’habitatge

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'article 15 del Decret llei 3/2020, de 28 de febrer, de mesures urgents en matèria d'habitatge, preveu el procediment d'elaboració i aprovació dels plans especials i projectes de desenvolupament d'habitatges de titularitat pública.

A l'empara de l'article esmentat, el 25 de març de 2021 es va subscriure el Conveni entre la Conselleria de Mobilitat i Habitatge del Govern de les Illes Balears i SEPES, Entitat Pública Empresarial del Sòl, per al desenvolupament de l'actuació de Can Escandell (TM d'Eivissa). El conveni es va publicar en el BOE el 13 d'abril de 2021.

El 17 de juliol de 2021, es va publicar en el BOIB l'Ordre del conseller de Mobilitat i Habitatge de 15 de juliol de 2021 per la qual es crea la Comissió de Coordinació Interadministrativa per tramitar el Pla Especial de Desenvolupament d'Habitatge de Titularitat Pública de Can Escandell.

El 23 de setembre de 2021, es va publicar en el BOIB la Resolució del conseller de Mobilitat i Habitatge per la qual es fa pública la composició de la Comissió de Coordinació Interadministrativa que preveu l'Ordre del conseller de Mobilitat i Habitatge de 15 de juliol de 2021 i es designa el secretari de la Comissió.

El 23 de setembre de 2021, el conseller de Mobilitat i Habitatge va dictar la resolució d'inici del procediment d'elaboració i tramitació del Pla Especial de Desenvolupament d'Habitatge de Titularitat Pública de Can Escandell.

El 24 de setembre de 2021, la Comissió de Coordinació Interadministrativa per Tramitar el Pla Especial de Desenvolupament d'Habitatge de Titularitat Pública de Can Escandell va aprovar les directrius per a la redacció del Pla.

El 10 de juny de 2022, la Comissió de Coordinació Interadministrativa per Tramitar el Pla Especial de Desenvolupament d'Habitatge de Titularitat Pública de Can Escandell va acordar trametre a la Direcció General d'Habitatge i Arquitectura el projecte redactat per tal de continuar amb el procediment per a la tramitació.

Al llarg del mes de juliol de 2022 es varen sol·licitar els informes sectorials als organismes següents:

  • La Direcció General de Recursos Hídrics.
  • L'Institut Balear de la Dona.
  • L'Agència Estatal de Navegació Aèria.
  • La Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic.
  • La Direcció General d'Emergències i Interior.
  • La Direcció General de Modernització i Administració Digita.l
  • La Direcció General de Telecomunicacions i Ordenació dels Serveis de Comunicació Audiovisual (Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital).

Així mateix, el 7 de novembre de 2022 es va signar l'informe de la Comissió Balear de Medi Ambient (CBMA) en relació amb el document de referència, que es va trametre a la Direcció General d'Habitatge i Arquitectura.

Tots els informes es varen enviar via correu electrònic a SEPES per tal que es fessin les modificacions oportunes al Pla Especial (PE) i al Projecte d'Urbanització (PU).

El 17 de febrer de 2023, SEPES va trametre la documentació modificada del PE i del PU.

El PE enviat inclou la documentació següent:

a) Estudi de mobilitat generada

b) Estudis econòmics

c) Catàleg de Patrimoni Històric

d) Plànols d'informació

e) Plànols d'ordenació

f) Normes urbanístiques

g) Document ambiental estratègic

h) Resum executiu

El PU aportat inclou la documentació següent:

a) Memòria i annexos

b) Plànols

c) Plec de condicions

d) Pressupost

e) Document d'impacte ambiental

Posteriorment a la presentació del document final, SEPES va enviar també un full de càlcul que indica com s'ha esmenat o justificat cada un dels punts dels informes desfavorables.

El 28 de febrer de 2023, es va publicar en el BOIB la Resolució del conseller de Mobilitat i Habitatge per la qual s'aprova dur a terme el tràmit d'informació pública de l'aprovació inicial del Pla Especial de Desenvolupament d'Habitatge de Titularitat Pública de Can Escandell.

Durant aquest tràmit d' informació pública no es va presentar cap al·legació, tal com es fa constar en la diligència signada per la cap del Departament de Serveis Generals el 21 d'abril de 2023.

El 2 de març de 2023, es va trametre la documentació completa, modificada i adaptada per SEPES a la Comissió Balear de Medi Ambient (CBMA) per tal que elaboràs un informe sobre l'avaluació estratègica simplificada del Pla Especial i el Projecte d'Urbanització.

Amb posterioritat, la CBMA va trametre a la Direcció General d'Habitatge i Arquitectura els informes desfavorables següents:

a) Informe de la Direcció General Energia i Canvi Climàtic de 30 de març de 2023.

b) Informe de la Direcció General de Recursos Hídrics de 4 d'abril de 2023.

Aquests informes es trameten per correu electrònic al SEPES per tal que introdueixi les esmenes corresponents.

El 19 de maig de 2023, es va trametre a la CBMA la documentació que ha lliurat SEPES i l'informe de la Direcció General de Recursos Hídrics redactat per l'Ajuntament d'Eivissa i signat l'1 de maig de 2023, per esmenar les deficiències dels informes indicats anteriorment.

El 18 de gener de 2024, la presidenta de la CBMA va emetre una resolució per la qual es formula l'informe ambiental estratègic sobre el Pla Especial i el Projecte d'Urbanització de Can Escandell (TM Eivissa) (Exp. 41e-2023) que determina que no cal subjectar a avaluació d'impacte ambiental ordinària el projecte, sempre que es compleixin determinats condicionants.

Al mateix informe ambiental es fa la consideració següent:

Atès que la Revisió del PGOU d'Eivissa ja s'ha aprovat definitivament mitjançant acord de la CIOTUPHA del Consell d'Eivissa en la sessió del dia 13 de juliol de 2023 (BOIB núm. 129, de 19/9/2023) i, per tant, es tracta d'un sector de planejament parcial directament ordenat pel Pla General, el Pla Especial deixa de tenir sentit. Aquest fet dona lloc a la possibilitat d'avaluar únicament i exclusivament el Projecte d'Urbanització.

En qualsevol cas, s'hauran de tenir en compte les condicions de la declaració ambiental estratègica de la Revisió del PGOU d'Eivissa, aprovades mitjançant l'Acord del Ple de la CMAIB de 28 de març de 2019, i la modificació d'aquesta d'acord amb el Ple de 27 d'abril de 2023.

En aquest sentit, s'ha de tenir en compte el que estableix l'article 26.3 del Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears: «En el cas dels projectes inclosos en el planejament territorial o urbanístic, l'avaluació d'impacte ambiental tindrà en compte l'avaluació ambiental estratègica del planejament que els inclou i avaluarà únicament els aspectes propis del projecte que no hagin estat avaluats en l‘avaluació ambiental estratègica, sempre que la declaració ambiental sigui vigent».

El 31 de gener de 2024, el director de Planejament i Agenda Urbana de SEPES tramet un ofici on s'adjunta el PU amb les adaptacions exigides per la resolució de la CBMA esmentada anteriorment.

El 21 de febrer de 2024, es reuneix la Comissió de Coordinació Interadministrativa, on es dona compte de la tramitació ambiental duta a terme per a l'actuació de Can Escandell, i també del contingut definitiu del Projecte d'Urbanització integrat en el Pla Especial, en el qual es recullen les observacions de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears, i que s'ha d'elevar al Consell de Govern.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta de la consellera d'Habitatge, Territori i Mobilitat, en la sessió de 8 de març de 2024, adoptà entre d'altres l'Acord següent:

Primer. Aprovar, de forma definitiva, el Pla Especial de Desenvolupament d'Habitatge de Titularitat Pública i el Projecte d'Urbanització per a l'Actuació Pública de Can Escandell (TM d'Eivissa), sens perjudici de les previsions contingudes en la Revisió del PGOU d'Eivissa, aprovat definitivament el 13 de juliol de 2023 (BOIB núm. 129, de 19 de setembre de 2023).

Segon. Comunicar aquest Acord a SEPES, Entitat Pública Empresarial del Sòl, al Consell Insular d'Eivissa i a l'Ajuntament d'Eivissa.

Tercer. Ordenar la publicació en el BOIB d'aquest Acord, així com del contingut del Pla Especial i Projecte d'Urbanització que es pot consultar a l'adreça web següent:

 

Palma, 8 de març de 2024

La secretària del Consell de Govern Antònia Maria Estarellas Torrens