Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció II. Autoritats i personal

Subsecció tercera. Cursos i formació

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

ESCOLA BALEAR D'ADMINISTRACIÓ PÚBLICA (EBAP)

Núm. 143964
Resolució de la directora gerenta de l’Escola Balear d’Administració Pública (EBAP) per la qual es determinen les característiques i es concreten les bases que regeixen el desenvolupament de la prova de nivell per a l’accés al Curs de monitor de tir organitzat per l’EBAP

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. L'elecció i el maneig d'armes requereixen d'un alt grau de responsabilitat i professionalitat. Aquesta professionalitat exigeix no només una conducta exemplar sinó també una destresa i habilitat impecables en el seu maneig. Els membres dels cossos de les policies locals, com a competents en seguretat ciutadana, han de tenir en compte que la societat confia en la seva capacitat per oferir protecció de manera segura i efectiva.

2. La normativa preveu procediments d'habilitació i d'ús de l'arma que consisteixen en proves periòdiques de tipus psicotècnic i pràctiques de tir que permetin avaluar la capacitat de tots els agents en actiu per poder portar armes de foc. La no superació de qualsevol de les proves que s'assenyalen significa la retirada immediata de l'arma assignada.

3. D'altra banda, la normativa estableix que els membres dels cossos de policia local de les Illes Balears han de fer pràctiques obligatòries de tir, que s'han de dur a terme almenys amb una periodicitat semestral en llocs expressament habilitats i que compleixen amb les mesures de seguretat que s'estableixen per a les forces i cossos de seguretat. Aquestes pràctiques les han de dirigir, en tot cas, monitors de tir, els quals han de tenir l'habilitació acreditativa expedida per l'EBAP.

4. Per Acord del Consell de Direcció de l'Escola Balear d'Administració Pública s'aproven anualment els cursos de monitor de tir.   5. L'EBAP ha de garantir que les persones que vulguin capacitar-se com a monitor de tir disposin de les habilitats i les destreses necessàries per seguir el curs amb seguretat i mantenir el nivell de qualitat requerit, i evitar així qualsevol risc per a ells mateixos i per als altres.

Fonaments de dret

1. L'article 5.1 dels Estatuts de l'EBAP, aprovats pel Decret 31/2012, de 13 d'abril, inclou, entre les seves funcions, la promoció, l'organització i la gestió de la formació de capacitació, reciclatge i perfeccionament del personal dels cossos de policia local i, si escau, autonòmica; dels integrants dels serveis de prevenció i extinció d'incendis; del voluntariat de protecció civil; del personal de salvament i de rescat, i dels serveis públics d'emergències sanitàries extrahospitalàries en l'àmbit territorial de les Illes Balears.

2. L'article 28.1 de la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, disposa que correspon a la conselleria competent en matèria de coordinació de policies locals, mitjançant l'EBAP, l'exercici de les competències relacionades amb la formació dels membres dels cossos de policia local per assegurar-ne l'homogeneïtzació i la coordinació, a més d'altres que tengui atribuïdes.

3. L'article 24 de la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears.

4. L'article 73 del Decret 40/2019, de 24 de maig, pel qual s'aprova el Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears i es modifica el Decret 55/2017, de 15 de desembre, del fons de seguretat pública de les Illes Balears.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Aprovar les bases que han de regir el desenvolupament de la prova de nivell per a l'accés al Curs de monitor de tir organitzat per l'EBAP, i les seves característiques, d'acord amb el que s'estableix en l'annex 1 i en l'annex 2 d'aquesta Resolució.

2. Publicar aquesta Resolució a la pàgina web de l'EBAP i en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució —que no exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs d'alçada davant la presidenta de l'EBAP en el termini d'un mes, comptador a partir de l'endemà que s'hagi publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 58 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

 

(Signat electrònicament: 4 de març de 2024)

La directora gerenta de l'EBAP Maria Violeta Rodríguez Martínez

 

ANNEX 1 Bases que regeixen el desenvolupament de la prova de nivell per a l'accés al Curs de monitor de tir de l'EBAP

1. Destinataris. Sol·licitud i admissió

1.1. La prova de nivell per a l'accés al Curs de monitor de tir està adreçada als membres dels cossos de policia local de les Illes Balears que han estat proposats per l'organisme de procedència per participar en el Curs de monitor de tir.

1.2. Per participar en la prova els aspirants han de complir els requisits següents:

- Complir amb la normativa vigent sobre habilitació i ús d'armes, específicament el que estableix l'article 24 de la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, i altres normatives relacionades.

 - Obtenir l'autorització especial per al transport d'armes a altres municipis, si escau.

1.3. A principi d'any, els ajuntaments han d'enviar a l'EBAP la llista ordenada per ordre de preferència de les persones que proposen per a la realització del Curs de monitor de tir.

1.4. Anualment es durà a terme una única prova de nivell per cobrir totes les places convocades per l'Acord del Consell de Direcció de l'EBAP.

1.5. L'EBAP ha de comunicar, per correu electrònic, l'admissió a la prova de nivell amb indicació del dia, l'hora i el lloc de realització.

2. Característiques de la prova de nivell

2.1. A la prova s'avaluen les competències i habilitats en el maneig i ús de l'arma que són necessàries per dur a terme el Curs de monitor de tir amb la destresa suficient per assolir els objectius d'aprenentatge amb seguretat.

2.2. Els trets principals de la prova són els següents:

• La durada total de la prova és de 10 minuts, distribuïts en dues parts de 5 minuts cada una.

• La primera part consta d'un únic exercici i la segona part, de dos exercicis.

• Cada exercici es puntua de 0 a 10 punts.

• Per a la superació de la prova s'ha d'obtenir una puntuació mínima de 5 o més en cada un dels exercicis.

• La nota final, amb un màxim de 10 punts, es calcula mitjançant la mitjana aritmètica dels tres exercicis.

• L'avaluació de la prova serà d'apte o no apte.

2.3. La primera part de la prova consta d'un exercici que es durà a terme exclusivament amb munició inerta, i consta de les sis activitats següents relacionades amb l'arma curta reglamentària de servei de cada aspirant:

a) Descripció de l'arma, del calibre i del tipus de munició.

b) Verificació de seguretat de l'arma.

c) Muntatge bàsic de l'arma reglamentària.

d) Desmuntatge bàsic i coneixement de les parts de l'arma.

e) Operacions bàsiques relacionades amb el carregador.

f) Operacions bàsiques amb la funda reglamentària. 

2.4. La segona part de la prova consta de dos exercicis amb foc real, per als quals se seguirà el mateix procediment d'avaluació. Per a la realització de cada exercici l'aspirant disposarà de deu cartutxos del calibre 9 mm Parabellum.

La descripció detallada sobre com es desenvoluparan cada un dels dos exercicis, així com les característiques concretes de la silueta que s'utilitzarà, figuren en l'annex 2.

Per calcular la nota de cada exercici se sumaran els impactes de la zona A i els impactes de la zona B de la silueta, amb un valor d'1 punt a la zona A i un valor de 0,5 a la zona B. Els impactes a la zona C o els impactes perduts restaran 0,5 punts de la suma de les zones A i B.

Punts = (A + (B/2))-(C/2) Factor = Punts / temps Total = (Factor * 10) / Factor major *(Sistema de puntuació de la IPSC)

Cada un dels exercicis d'aquesta segona prova es cronometrarà mitjançant un cronòmetre de tir.

2.5. La vulneració per part de l'aspirant de les normes de seguretat o de les indicacions procedimentals donades per dur a terme la prova, suposarà la finalització immediata de l'exercici amb el resultat de no apte.

3. Assistència. Baixa de la prova

3.1. Si no es pot participar en la prova de nivell, s'ha de comunicar per escrit a l'adreça electrònica formaciopolicial@ebap.caib.es, com a mínim, tres dies hàbils abans que comenci.

3.2. Les persones en situació d'incapacitat temporal no hi poden participar.

3.3. Si durant la realització de la prova les persones avaluadores detecten algun comportament que posi en perill la seguretat, donaran de baixa la persona causant.

4. Llista d'aptes. Ordre d'accés al Curs de monitor de tir

4.1. Els resultats de la prova i la llista de participants aptes es publicarà a la pàgina  web de l'EBAP en el termini de cinc dies hàbils comptadors des del dia següent a la realització de la prova.

4.2. Les persones interessades tindran deu dies hàbils per presentar les reclamacions que creguin oportunes. Una vegada exhaurit aquest termini, la llista d'aptes serà definitiva.

4.3. Si el nombre d'aptes supera el nombre de places previst, l'EBAP en farà la selecció corresponent. Els criteris de preferència en la selecció són els següents:

a) En primer lloc, es tindrà en compte, de forma proporcional, el nombre d'efectius de les plantilles dels ajuntaments sol·licitants.

b) En segon lloc, s'atendrà a l'ordre de prelació establert per cada ajuntament en la seva proposta.

4.4. El resultat obtingut a la prova de nivell únicament serà vàlid per a l'accés a places del Curs de monitor de tir convocades el mateix any de realització de la prova.

5. Enregistrament de la prova

5.1. Per garantir la transparència i proporcionar evidències objectives en cas de reclamacions o al·legacions relatives al procés de pràctica de tir, l'EBAP implementarà un sistema d'enregistrament audiovisual de la prova.

5.2. En conseqüència, per poder participar en la prova, les persones interessades hauran de signar una autorització per a l'enregistrament d'imatge i so durant la realització de pràctiques de tir, segons el model que consta en l'annex 3.

Documents adjunts