Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 139436
Modificacions a la composició del Ple del Consell Insular de Formentera; de l'estructura organitzativa i competencial en particular de la Junta de Govern, així com de delegacions de presidència, per al mandat 2023-2027

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Atès que al BOIB núm. 112, de 12 d'agost de 2023, es va publicar l'estructura organitzativa i competencial del Consell Insular, constituït en data 17 de juny de 2023 a partir de les eleccions locals i autonòmiques de 28 de maig del mateix any.

Atès també, en relació a l'estructura organitzativa, que al BOIB núm. 124, de 7 de setembre de 2023, es publicaren els nomenaments de representants del Consell a òrgans del propi Consell Insular i a d'altres administracions públiques, aprovats a la sessió plenària de 31 d'agost de 2023.

Per altra banda, també s'han presentat renúncies i baixes de membres del Ple, que han estat substituïts per les corresponents persones que formaven part de les llistes electorals de les eleccions locals del 28 de maig de 2023. Les persones substituïdes son:

El Sr. Adán Ferrer Ribas, que va prendre possessió en la sessió plenària d'1 de febrer de 2024, desprès que la Sra. Silvia Margarita Tur Ribas, amb registre d'entrada numero 2023/30235 de data 13 de novembre de 2023, va renunciar a la condició de consellera d'aquesta institució.

El Sr. Esteve Portas Mayans, en la sessió plenària de 23 de febrer de 2024, desprès que la Sra. Raquel Guasch Ferrer, amb registre d'entrada numero 2024/1985 de data 31 de gener de 2024, va renunciar a la condició de consellera d'aquesta institució.

També, per escrit amb RGE núm. 2024/657 de 12/01/2024, la Sra. Verónica Castelló Pérez, el Sr. Javier Serra Torres, el Sr. Óscar Portas Juan, el Sr. Artal Francesc Mayans García, la Sra. Eva María Nieto Arribas, el Sr. José Manuel Alcaraz Escandell, la Sra. María Cristina Costa Juan i el Sr. Hugo Martínez Bermúdez, presentaren escrit, de conformitat a l'article 12 de la Llei de consells insulars, a l'article 76 de la Llei municipal i de règim local de les Illes Balears i a l'article 73 de la Llei reguladora de les bases de règim local, en virtut del qual expulsaren del grup polític al Sr. Lorenzo Córdoba Marí, president del Consell Insular de Formentera. Aqueixa expulsió s'ha acordat per més de la majoria absoluta dels membres del grup (que era de nou membres, i ara passa a ser de vuit), pel fet que l'han expulsat vuit membres.

A partir de tot l'anterior es fa públic:

Primer. Els disset membres que integren el Ple del Consell Insular queden integrats en els següents grups polítics:

  • Sr. LORENZO CÓRDOBA MARÍ, president del Consell, membre no adscrit a cap grup.

Grup Polític Sa Unió de Formentera PP-Compromís, integrat pels consellers i conselleres següents:

  • Sra. VERÓNICA CASTELLÓ PÉREZ, secretària del grup.
  • Sr. JOSÉ MANUEL ALCARAZ ESCANDELL, portaveu del grup.
  • Sr. JAVIER SERRA TORRES, portaveu adjunt del grup.
  • Sr. ÓSCAR PORTAS JUAN, portaveu adjunt segon del grup
  • Sr. ARTAL FRANCESC MAYANS GARCÍA.
  • Sra. EVA MARÍA ARIBAS NIETO.
  • Sra. MARÍA CRISTINA COSTA JUAN.
  • Sr. HUGO MARTÍNEZ BERMÚDEZ.

Grup Polític Gent x Formentera (GxF), integrat pels consellers i conselleres següents:

  • Sra. ALEJANDRA FERRER KIRSCHBAUM, portaveu del grup.
  • Sr. RAFAEL GONZÁLEZ RIBAS, portaveu adjunt del grup.
  • Sra. ALEIDA ESCANDELL WESCOTT, secretària del grup.
  • Sr. JOSÉ MARÍ MAYANS.
  • Sr. ADAN FERRER RIBAS.
 

Grup Polític PSIB-PSOE Formentera, integrat pels consellers i conselleres següents:

  • Sra. ANA JUAN TORRES, portaveu del grup.
  • Sr. RAFAEL RAMÍREZ GUTIÉRREZ, portaveu adjunt del grup
  • Sr. ESTEVE PORTAS MAYANS, secretari del grup.

Amb posterioritat s'han dictat Decrets de presidència, en data 26 de febrer de 2024, de separació/cessament com a membre de la Junta de Govern, Vicepresident tercer, Conseller de Promoció Econòmica i Administració Insular i portaveu de l'equip de govern, si transcriuen a continuació dels càrrecs del conseller Sr. José Manuel Alcaraz Escandell.

Segon.- Decret de presidència de 26 de febrer de 2024 sobre separació/cessament d'un membre de la Junta de Govern.

LORENZO CÓRDOBA MARÍ, PRESIDENT DEL CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Vist el Decret de presidència de 17 de juny de 2023 sobre nomenament dels membres de la Junta de Govern, publicat al BOIB núm. 112, de 12 d'agost de 2023.

Vist que, entre d'altres, es va designar com a membre de la Junta de Govern, òrgan col·legiat insular de govern, el Sr. José Manuel Alcaraz Escandell.

Vistos els esdeveniments esdevinguts en aquesta corporació, les darreres setmanes, en què l'esmentat Sr. Alcaraz Escandell ha perdut la confiança que aquesta presidència havia dipositada en ell, i que procedeix separar-lo/cessar-lo com a membre de la Junta de Govern, si bé, en qualsevol cas se li agraeix la feina i impuls administratiu desenvolupats. 

Vistos els articles 61 i següents de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears; l'article 20.1 i l'article 21.1.d de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells Insulars, que atribueix a la presidència del Consell, la competència relativa a la direcció de l'acció de govern, així com el nomenament i la separació dels membres del consell executiu [a Formentera, Junta de Govern] i de les persones titulars dels òrgans directius, així com també vistos els articles 129 i següents d'aquesta mateixa Llei (articles 129 a 135, sobre Règim especial per a l'illa de Formentera, que conformen el títol IX), i donen lloc a un consell insular unimunicipal, com a institució singular; en particular, vistos l'article 130.2 sobre caràcter necessari de la Junta de Govern i 130.4 sobre constitució de la Junta de Govern, conforme al Dret local, la qual cosa ens remet, en allò que resulti d'aplicació, provisionalment, als articles 112 i 113 del Reglament d'organització, funcionament i règim jurídic de les entitats locals –ROF- aprovat pel Reial decret 2568/1986, de 28 de novembre; l'article 132 sobre la composició i competències (la qual cosa implica una remissió a l'establert en l'article 28) i l'article 134 sobre el fet que els actes dictats per la Junta de Govern esgoten la via administrativa); i vist el que estableix el Reglament orgànic d'aquest Consell Insular (ROC), publicat al BOIB núm. 61, de 22 d'abril de 2010, a propòsit dels preceptes relatius a la naturalesa, la composició i les funcions de la Comissió de Govern [ara, Junta de Govern] en els articles 142 i següents, en allò que es mantengui en vigor, a propòsit del nomenament i atribució de responsabilitats concretes, en els diferents membres de l'equip de Govern, i de redistribuir les competències, tot tenint en compte, en qualsevol cas, l'establert en la disposició transitòria quarta de l'esmentada Llei de consells insulars, sobre Normativa d'aplicació fins a l'aprovació del nou reglament orgànic.

Amb la conformitat jurídica del secretari de la corporació, segons el Reial decret 128/2018, de 16 de març.

HE RESOLT

Primer.- Separar/cessar com a membre de la Junta de Govern, òrgan col·legiat insular, el Sr. José Manuel Alcaraz Escandell, amb agraïment tanmateix per la feina i impuls administratiu desenvolupats des del 17 de juny de 2023. 

Segon. - Considerar que la separació tendrà efectes des del dia de demà, 27 de febrer de 2024, i cal donar compte al conjunt de membres de la Junta de Govern, així com a la resta de membres de l'equip de Govern.

Tercer.- Donar compte, així mateix, al Ple corporatiu, d'aquest Decret; i ordenar que es publiqui al BOIB, i fer-lo avinent igualment de manera immediata a tota la corporació, així com fer-lo notori per mitjà de la web del Consell Insular.

Ho mana i signa el president, de la qual cosa don fe.

Formentera amb data de la signatura electrònica 

El president,                                                   El secretari habilitat nacional,

Lorenzo Córdoba Marí                                    Ángel Custodio Navarro Sánchez

 

Tercer.- Decret de presidència de 26 de febrer de 2024 sobre separació/cessament del vicepresident tercer del Consell Insular de Formentera.

LORENZO CÓRDOBA MARÍ, PRESIDENT DEL CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Vist el Decret de presidència de 17 de juny de 2023 sobre nomenament de les vicepresidències del Consell Insular de Formentera, publicat al BOIB núm. 112, de 12 d'agost de 2023.

Vist que, entre d'altres, es va nomenar com a vicepresident tercer i portaveu de l'equip de Govern, el Sr. José Manuel Alcaraz Escandell.

Vistos els esdeveniments esdevinguts en aquesta corporació, les darreres setmanes, en què l'esmentat Sr. Alcaraz Escandell ha perdut la confiança que aquesta presidència havia dipositada en ell, i que procedeix separar-lo/cessar-lo del càrrec de vicepresident tercer i portaveu de l'equip de Govern, si bé, en qualsevol cas se li agraeix la feina i impuls administratiu desenvolupats. 

Vist el Decret d'aquesta presidència del dia d'avui en què se'l separa/cessa com a membre de la Junta de Govern, òrgan col·legiat de govern insular.

Vist l'article 66.2 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears; l'article 20.1 i l'article 21.1.d de la citada Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells Insulars, que atribueix a la presidència del Consell, la competència relativa a la direcció de l'acció de govern, així com el nomenament i la separació dels membres del consell executiu [a Formentera, Junta de Govern], de les vicepresidències i de les persones titulars dels òrgans directius, així com també vistos, d'aquesta mateixa Llei, els articles 24 i 25 sobre les vicepresidències i els articles 129 i següents també d'aquesta Llei (articles 129 a 135, sobre Règim especial per a l'illa de Formentera, que conformen el títol IX); en particular l'article 130.2 sobre caràcter necessari de les vicepresidències i normes concordants, com ara l'article 134 sobre el fet que els actes dictats per la Junta de Govern o pels membres de la Junta de Govern esgoten la via administrativa, en aquest cas com vicepresidents, per delegació de la presidència); i vist el que estableix el Reglament orgànic d'aquest Consell Insular (ROC), publicat al BOIB núm. 61, de 22 d'abril de 2010, en particular l'article 150 sobre vicepresidències del Consell Insular, en allò que es mantengui en vigor, a propòsit del nomenament i atribució de responsabilitats concretes, en els diferents membres de l'equip de Govern; de redistribuir les competències, i de nomenament de vicepresidències, inclòs l'ordre d'aquestes, tot tenint en compte, en qualsevol cas, l'establert en la disposició transitòria quarta de l'esmentada Llei de consells insulars, sobre Normativa d'aplicació fins a l'aprovació del nou reglament orgànic.

Amb la conformitat jurídica del secretari de la corporació, segons el Reial decret 128/2018, de 16 de març.

HE RESOLT

Primer.- Separar/cessar com a vicepresident tercer del Consell Insular de Formentera i portaveu de l'equip de Govern, el Sr. José Manuel Alcaraz Escandell, amb agraïment tanmateix per la feina i impuls administratiu desenvolupats des del 17 de juny de 2023. 

Segon. - Considerar que la separació com a vicepresident tercer tendrà efectes des del dia de demà, 27 de febrer de 2024, i cal donar compte al conjunt de membres de la Junta de Govern, així com a la resta de membres de l'equip de Govern.

Tercer.- Donar compte, així mateix, al Ple corporatiu, d'aquest Decret; i ordenar que es publiqui al BOIB, i fer-lo avinent igualment de manera immediata a tota la corporació, així com fer-lo notori per mitjà de la web del Consell Insular.

Ho mana i signa el president, de la qual cosa don fe.

Formentera amb data de la signatura electrònica (5 de març de 2024)

El president,                                         El secretari habilitat nacional,

Lorenzo Córdoba Marí                        Ángel Custodio Navarro Sánchez

Quart.- Decret de presidència de 26 de febrer de 2024 sobre separació/cessament del càrrec de conseller de Promoció Econòmica i Administració Insular i sobre reordenació de competències al si del l'equip de Govern del Consell Insular de Formentera, amb reserva  d'aquestes a favor de la presidència del Consell Insular. 

LORENZO CÓRDOBA MARÍ, PRESIDENT DEL CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Vist el Decret de presidència de 26 de juny de 2023 sobre atribucions competencials dels membres de l'equip de Govern del Consell Insular de Formentera, publicat al BOIB núm. 112, de 12 d'agost de 2023.

Vist que, entre d'altres, en virtut d'aqueix Decret es nomenà el Sr. José Manuel Alcaraz Escandell (vicepresident tercer i portaveu de l'equip de Govern), com a conseller de Promoció Econòmica i Administració Insular.

Vistos els esdeveniments esdevinguts en aquesta corporació, les darreres setmanes, en què l'esmentat Sr. Alcaraz Escandell ha perdut la confiança que aquesta presidència havia dipositada en ell, i que procedeix separar-lo/cessar-lo del càrrec de conseller de Promoció Econòmica i Administració Insular, com així mateix també se l'ha cessat de ser membre de la Junta de Govern,  i de vicepresident tercer i portaveu de l'equip de Govern, si bé, en qualsevol cas se li agraeix la feina i impuls administratiu desenvolupats en tots aqueixos càrrecs.

Atès que procedeix que aquesta presidència se'n reservi totes aqueixes competències que fins ara exercia el Sr. Alcaraz Escandell, i passar aquest president a ser, a més a més de conseller de Sector Primari i Litoral, també conseller de Promoció Econòmica i Administració Insular (així com, igualment, ser portaveu de l'equip de Govern).

Vist l'article 66.2 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears; l'article 20.1 i l'article 21.1. lletres d, e i de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells Insulars, que atribueix a la presidència del Consell, la competència relativa a la direcció de l'acció de govern, així com el nomenament i la separació dels membres del Consell Executiu [a Formentera, Junta de Govern], de les vicepresidències i de les persones titulars dels òrgans directius, i per tant, també li correspon l'atribució i ordenació de les diferents conselleries al si del Consell Insular de Formentera, tot això en relació amb els articles 129 i següents de la Llei de consells insulars (articles 129 a 135, sobre Règim especial per a l'illa de Formentera, que conformen el títol IX), i donen lloc a un consell insular unimunicipal, com a institució singular; en particular vistos l'article 133.1 sobre competències dels consellers i l'article 133.3 sobre competència residual del president i vist també el que estableix el Reglament orgànic d'aquest Consell Insular (ROC), publicat al BOIB núm. 61, de 22 d'abril de 2010, articles 151 i concordants, en allò que es mantengui en vigor, a propòsit del nomenament i atribució de responsabilitats concretes, en els diferents membres de l'equip de Govern, i de redistribuir les competències, tot tenint en compte, en qualsevol cas, l'establert en la disposició transitòria quarta de l'esmentada Llei de consells insulars, sobre Normativa d'aplicació fins a l'aprovació del nou reglament orgànic.

Atesa la condició d'administració de caire municipal, supramunicipal (insular) i autonòmica d'aquest Consell Insular, que exerceix amb personalitat jurídica única, pròpia i plena les competències que les lleis i la resta de l'ordenament jurídic atorguen al municipi de Formentera a més de les pròpies dels consells insulars, com a consell insular unimunicipal.

Atès el que disposen els articles 70, 71, 72 i 75 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears; la disposició addicional primera de Llei 25/2006, de 27 de desembre, de mesures tributàries i administratives; l'article 29 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, així com els articles 25, 26 i 27 [així com l'article 28, amb contingut des de la darrera modificació de la Llei que es dirà, pel Reial decret llei 6/2023, de 19 de desembre] i l'article 36 de la Llei 7/1985, reguladora de les bases de règim local, tot això en relació amb l'esmentada Llei consells insulars (articles 129 a 135, sobre Règim especial per a l'illa de Formentera, que conformen el títol IX, en particular l'article 129).

Vist, finalment, l'article 137 i concordants del ROC, a propòsit de recuperar les delegacions de competències d'aquesta presidència fetes a favor d'aqueix membre de l'equip de Govern, en el marc dels articles 30, 31 i 33 de la citada Llei de consells insulars i el propi règim especial de Formentera, que ara se recuperen per aquesta presidència.

Amb la conformitat jurídica del secretari de la corporació, segons el Reial decret 128/2018, de 16 de març.

Vist que la distribució és, ara, la següent, a més de les competències que expressament se reserva aquesta presidència, com a conseller de Sector Primari, Litoral, Promoció Econòmica i Administració Insular:

  • Sr. Lorenzo Córdoba Marí, president i conseller de Sector Primari, Litoral, Promoció Econòmica i Administració Insular.
  • Sra. Verónica Castelló Pérez, vicepresidenta primera i consellera de Mobilitat i Gestió Ambiental.
  • Sr. Javier Serra Torres, vicepresident segon i conseller de Territori i Infraestructures.
  • Sr. Óscar Portas Juan, conseller d'Educació, Cultura, Patrimoni i Seguretat Ciutadana.
  • Sra. María Cristina Costa Juan, consellera de Benestar Social.
  • Sr. Artal Francesc Mayans García, conseller de Turisme, Innovació i Habitatge.
  • Sra. Eva María Nieto Arribas, consellera de Joventut, Majors, Igualtat i Participació.
  • Sr. Hugo Martínez Bermúdez, conseller d'Activitat Física i Esports.

Amb la conformitat jurídica del secretari de la corporació, segons el Reial decret 128/2018, de 16 de març.

HE RESOLT

Primer.- Separar/cessar com a conseller de Promoció Econòmica i Administració Insular el Sr. José Manuel Alcaraz Escandell, amb agraïment tanmateix per la feina i impuls administratiu desenvolupats des del 26 de juny de 2023. 

Segon. - Considerar que la separació  com a conseller de Promoció Econòmica i Administració Insular del Sr. José Manuel Alcaraz Escandell, tendrà efectes des del dia de demà, 27 de febrer de 2024, i que de manera simultània passarà a exercir les competències i funcions esmentades en aqueixa àrea, sense solució de continuïtat, aquesta presidència, com a conseller de Sector Primari, Litoral, Promoció Econòmica i Administració Insular i caldrà donar compte al conjunt de membres de la Junta de Govern, així com a la resta de membres de l'equip de Govern.

Tercer.- Recuperar a favor d'aquesta presidència les funcions i competències que a continuació es relacionen, que s'afegeixen a les de presidència i conseller de Sector Primari i Litoral (publicades al BOIB núm. 112, de 12 d'agost de 2023), en matèria de Promoció Econòmica i Administració Insular (que es tornen a reproduir, per motius de seguretat jurídica):

Funcions:

- Impulsar l'activitat comercial, activitats artesanes, fires i mercats així com impulsar l'emprenedoria econòmica a la nostra illa.

- Impulsar i dirigir projectes encaminats a la millora de la situació econòmica i de tresoreria de la corporació.

- L'elaboració del projecte anual del pressupost general, de la supervisió d'aquest, del compliment i, si s'escau, de la presentació de les modificacions necessàries.

- La gestió dels serveis generals, corporatius, d'Intervenció i Secretaria, així com l'atenció ciutadana i el padró

Tot això dins el marc dels criteris generals de treball de l'equip de Govern.

Competències:

  • Artesania. Foment de la competitivitat, la capacitació i el desenvolupament de les empreses artesanes. Promoció de productes artesanals. Creació de canals de comercialització (article 70.14 EAIB).

  • Regulació i gestió de sistemes d'arbitratge de consum, informació i educació de les persones consumidores (article 29.2.v Llei 20/2006).

  • Venda ambulant i mercats artesanals (article 44 i següents Llei 11/2014).

  • Fires (article 25.2.i LBRL).

  • Marques.

  • Emprenedoria.

  • Ordenació de la publicitat estàtica. Publicitat dinàmica (Llei 5/1997).

  • Indústria.

  • Cambra de Comerç, Indústria, Navegació i Serveis d'Eivissa i Formentera. PIMEF i d'altres entitats equivalents.

  • Règim local (article 70.2 EAIB).

  • Gestió jurídica de l'Inventari de Béns. Gestió del patrimoni municipal, regulació del seu ús o destinació, conservació i manteniment (article 29.2.d Llei 20/2006; disposició addicional desena de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, normativa en matèria de patrimoni), sobre conjunt dels béns de la corporació.

  • Gestió del padró municipal d'habitants (article 29.2.a Llei 20/2006).

  • Programació i cooperació econòmica (Text refós de la Llei d'hisendes locals de 2004).

  • Hisenda i Cadastre. Relació amb l'Agència Tributària de les Illes Balears.

  • Direcció de l'Oficina de finances corporatives:

    • La Intervenció General de la corporació i dels ens participats.

    • La Tresoreria de la corporació.

  • Direcció de la Unitat de Govern corporatiu:

    • La Secretaria General de la corporació i dels ens participats.

    • Els Serveis Jurídics, sota la supervisió del Secretari habilitat nacional de la corporació.

    • Direcció de l'Oficina d'Atenció al Ciutadà, en format presencial i en format electrònic (OVAC)

    • Carta de serveis, qualitat de l'administració.

  • Serveis corporatius:

- Contractació.

- Responsabilitat patrimonial.

- Subministraments a la corporació.

- La direcció i ordenació del patrimoni corporatiu.

- Missatgeria.

- Direcció estratègica de la política del servei de Recursos Humans del Consell, com a Gerència del Consell Insular.

- Direcció dels serveis de Recursos Humans del Consell. Riscos Laborals. Formació continuada interna. Demandes de personal al SOIB i de contractes laborals

- Recursos humans del Consell Insular (personal funcionari, personal laboral, borses d'interins i laborals temporals, etc.: EBEP (Text refós de 2015); article de la 190 Llei 20/2006, Llei de funció pública de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears i normativa sobre personal laboral al servei de l'Administració pública; disposició addicional segona de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, règim jurídic del personal de l'administració insular.

Quart.- Considerar que l'abast de les funcions d'aquestes assignacions en matèria de Promoció Econòmica i Administració Insular se circumscriu, segons els casos, a la direcció, gestió, estudi, impuls, proposta d'actuació i proposta de resolució, aquesta darrera quan s'escaigui, si la competència correspon al Ple o a la Junta de Govern, però si la competència resolutiva correspon a aquesta presidència, tota sola resoldrà.

Cinquè.- Donar compte, així mateix, al Ple corporatiu, d'aquest Decret; i ordenar que es publiqui al BOIB, i fer-lo avinent igualment de manera immediata a tota la corporació, així com fer-lo notori per mitjà de la web del Consell Insular.

Ho mana i signa el president, de la qual cosa don fe.

Formentera amb data de la signatura electrònica

El president,                                         El secretari habilitat nacional,

Lorenzo Córdoba Marí.                       Ángel Custodio Navarro Sánchez.

Cinquè.- Decret de presidència de 26 de febrer de 2024 sobre recuperació, per aquesta presidència de les competències específiques atribuïes pel Decret de 4 de juliol de 2023 al vicepresident tercer i conseller de Promoció Econòmica i Administració Insular, així com portaveu de l'equip de Govern, en matèria de gestió econòmica, d'hisenda i de serveis generals.

LORENZO CÓRDOBA MARÍ, PRESIDENT DEL CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Vistos els Decrets d'aquesta presidència del dia d'avui pels quals se separa/cessa el Sr. José Manuel Alcaraz Escandell com a membre de la Junta de Govern d'aquest Consell Insular; se separa/cessa l'esmentat Sr. com a vicepresident tercer i portaveu de l'equip de Govern i, també,  se recuperen les competències que se li havien atribuït com a conseller de Promoció Econòmica i Administració Insular.

Vist que, a més a més, per Decret d'aquesta presidència de 4 de juliol de 2023 se li havien fet atribucions específiques en determinats àmbits de l'àrea de Promoció Econòmica i d'Administració Insular (com es va publicar al BOIB núm. 112, de 12 d'agost de 2023). 

Vistos els esdeveniments esdevinguts en aquesta corporació, les darreres setmanes, en què l'esmentat Sr. Alcaraz Escandell ha perdut la confiança que aquesta presidència havia dipositada en ell, i que procedeix, amb conseqüència amb el que s'ha dit, recuperar les competències de resolució directa que se li havien delegat amb data 4 de juliol de 2023 en determinats àmbits de l'àrea de Promoció Econòmica i d'Administració Insular (per a passar-les a exercir aquesta presidència), si bé, en qualsevol cas se li agraeix la feina i impuls administratiu desenvolupats en tots aqueixos càrrecs.

Atesa la condició d'administració de caire municipal, supramunicipal (insular) i autonòmica d'aquest Consell Insular, que exerceix amb personalitat jurídica única, pròpia i plena les competències que les lleis i la resta de l'ordenament jurídic atorguen al municipi de Formentera a més de les pròpies dels consells insulars, com a consell insular unimunicipal.

Atès el que disposen els articles 70, 71, 72 i 75 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears; la disposició addicional primera de Llei 25/2006, de 27 de desembre, de mesures tributàries i administratives; l'article 29 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, així com els articles 25, 26 i 27 [així com l'article 28, amb contingut des de la darrera modificació de la Llei que es dirà, pel Reial decret llei 6/2023, de 19 de desembre] i l'article 36 de la Llei 7/1985, reguladora de les bases de règim local, tot això en relació amb l'esmentada Llei consells insulars (articles 129 a 135, sobre Règim especial per a l'illa de Formentera, que conformen el títol IX, en particular l'article 129).

Vist, finalment, l'article 137 i concordants del ROC, a propòsit d'efectuar les delegacions de competències d'aquesta Presidència a favor dels membres de l'equip de Govern, en el marc dels articles 30, 31 i 33 de la citada Llei de consells insulars i el propi règim especial de Formentera.

Atès que en matèria econòmica, d'hisenda i de serveis generals cal que les competències que es diran, es vehiculin per resolució d'un òrgan unipersonal, com aquesta presidència, i dotar-les d'una major celeritat i eficàcia, en particular de cara a la gestió econòmica.

Amb la conformitat jurídica del secretari de la corporació i de l'interventor, segons el Reial decret 128/2018, de 16 de març.

HE RESOLT

Primer.- Recuperar les competències específiques delegades per aquesta presidència a favor del Sr. José Manuel Alcaraz Escandell, segons Decret de 4 de juliol de 2023 (BOIB núm. 112, de 12 d'agost de 2023), llavors vicepresident tercer i conseller de Promoció Econòmica i Administració Insular, així com portaveu de l'equip de Govern.

Segon.-  Considerar que la recuperació d'aqueixes competències específiques atribuïdes al Sr. José Manuel Alcaraz Escandell, tendrà efectes des del dia de demà, 27 de febrer de 2024, que cessarà en el seu exercici i que, de manera simultània, passarà a exercir les competències i funcions esmentades en aqueixa àrea, sense solució de continuïtat, aquesta presidència, com a conseller de Sector Primari, Litoral, Promoció Econòmica i Administració Insular i caldrà donar compte al conjunt de membres de la Junta de Govern, així com a la resta de membres de l'equip de Govern, tot això per tal de dotar d'una major celeritat i eficàcia a la gestió econòmica d'aquest Consell Insular, de conformitat amb l'article 33.2 de la Llei de consells insulars i l'article 137 del ROC i concordants.

Als efectes d'identificació exacta s'assenyalen les competències específiques que se recuperen, per la qual cosa correspondrà a aquesta presidència el dictat de la corresponent resolució directa, a més de recuperar les funcions i competències genèriques pròpies de la conselleria de Promoció Econòmica i Administració Insular (com es deriva d'un altre Decret de presidència del dia d'avui), i per tant correspondrà ara a aquesta presidència el dictat de les resolucions de tràmit i finals dels expedients administratius, i el dictat dels actes que posin fi a la via administrativa en els assumptes següents:

a).- Aprovació dels expedients de modificació pressupostària que siguin competència de la Presidència, és a dir, ampliacions de crèdit, generacions de crèdit per ingressos, transferències de crèdit entre partides del mateix grup de funció o que es refereixin exclusivament a despeses de personal i les incorporacions de crèdit.

b).- Adoptar actes de gestió, liquidació, inspecció i recaptació en matèria de gestió tributària dictats en aplicació d'ordenances reguladores de tributs, taxes, preus públics i prestacions patrimonials públiques no tributàries, així com, de qualsevol altre recurs de dret públic que correspongui al Consell Insular de Formentera (en exercici de les competències municipals o insulars), sempre que la competència sigui d'aquesta presidència, qualsevol quºe sigui el seu import.

c).- Resolució dels recursos específics en matèria tributària i reclamacions interposades contra els actes d'aplicació i efectivitat dels tributs locals, preus públics i prestacions patrimonials públiques no tributàries.

d).- Aprovació dels padrons i llistes de cobrament de tots els recursos assenyalats a l'article 2 del Reial decret legislatiu 2/2004 pel qual s'aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals sempre que aquesta competència no correspongui al Ple o, si n'era el cas, a la Junta de Govern.

e).- Aprovació d'aplaçament i fraccionament de deutes i resolució dels expedients de devolució d'ingressos indeguts.

f).- Incoació de procediments de responsabilitat patrimonial i la resolució sempre que per raons de quantia no sigui competència de la Junta de Govern o del Ple (fins a 30.000 euros, atès que si supera els 30.000 euros i fins a 500.000 euros correspon a la Junta de  Govern, i si supera els 500.000 euros, la competència és del Ple).

g).- Resoldre els expedients de devolució de finances i avals.

h).- Aprovació de certificacions d'obres, en execució dels contractes aprovats/autoritzats pels respectius òrgans del Consell Insular.

i).- Aprovar el traspàs intern de fons, sense límit, entre les entitats financeres.

j).- L'autorització, la disposició de despeses i el reconeixement d'obligacions en tots aquells supòsits que no siguin competència de la Junta de Govern o del Ple.

La resolució dels recursos de reposició que s'interposin contra els actes dictats correspondrà igualment a aquesta presidència, ja siguin recursos administratius de reposició generals, segons la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, ja siguin recursos de reposició tributaris locals, conforme amb l'establert en l'article 14.2 del Reial decret legislatiu 2/2004 pel qual s'aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, per al supòsits del recursos previstos en l'article 2 d'aqueix Text refós.

Tercer.- Donar compte, així mateix, al Ple corporatiu, d'aquest Decret; i ordenar que es publiqui al BOIB, i fer-lo avinent igualment de manera immediata a tota la corporació, així com fer-lo notori per mitjà de la web del Consell Insular.

Ho mana i signa el president, de la qual cosa don fe.

Formentera, amb data de la signatura electrònica

El president,                                         El secretari habilitat nacional,

Lorenzo Córdoba Marí.                       Ángel Custodio Navarro Sánchez.

Sisè.- Decret de presidència de 26 de febrer de 2024 sobre constatació del règim econòmic del portaveu del grup polític Sa Unió de Formentera PP-Compromís (sense dedicacions exclusives ni parcials), subjecte al règim d'indemnitzacions per assistències. 

LORENZO CÓRDOBA MARÍ, PRESIDENT DEL CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Vistos els Decrets d'aquesta presidència del dia d'avui pels quals se separa/cessa el Sr. José Manuel Alcaraz Escandell com a membre de la Junta de Govern d'aquest Consell Insular; se separa/cessa l'esmentat Sr. com a vicepresident tercer i portaveu de l'equip de Govern i, també,  se recuperen les competències que se li havien atribuït com a conseller de Promoció Econòmica i Administració Insular, a favor d'aquesta presidència, si bé, en qualsevol cas se li agraeix la feina i impuls administratiu desenvolupats en tots aqueixos càrrecs.

Vis que, a més a més, per Decret d'aquesta presidència de 4 de juliol de 2023 se li havien fet atribucions específiques en determinats àmbits de l'àrea de Promoció Econòmica i d'Administració Insular (com es va publicar al BOIB núm. 112, de 12 d'agost de 2023), que s'han  recuperat a favor d'aquesta presidència, també en virtut de Decret del dia d'avui, si bé, en qualsevol cas se li agraeix la feina i impuls administratiu desenvolupats en aqueixes atribucions específiques.

Vist el Decret d'aquesta presidència de 17 de juny de 2023 sobre dedicació dels membres de l'equip de Govern (dedicacions exclusives i parcials), publicat al BOIB núm. 112, de 12 d'agost de 2023, del qual es derivava que tenia dedicació exclusiva, com a membre de la Junta de Govern, vicepresident tercer i portaveu de l'equip de Govern.

Vist que se l'ha separat/cessat en tots aqueixos càrrecs i que, en conseqüència, no té ni dedicació exclusiva ni parcial.

Vist l'acord adoptat a la sessió del Ple de data 31 de juliol de 2023, també publicat a l'esmentat BOIB núm. 112, de 12 d'agost de 2023, sobre dedicació i retribucions dels membres de l'equip de Govern, indemnització per assistència a sessions i dotació per als grups polítics (assumpte XV), del qual es deriva el següent:

“...

NOVÈ.- Aprovar, per a tots els consellers i les conselleres que no tenguin reconeguda cap retribució de les indicades en els apartats anteriors, una indemnització de 200,00 € per cada assistència a les sessions ordinàries i extraordinàries del Ple del Consell, així com la quantitat de

120,00 € per a l'assistència a les sessions de les comissions informatives.

DESÈ.- La indemnització dels desplaçaments per assistir a sessions, comissions i també les reunions de treball ordenades per la Presidència de la corporació es liquida segons l'aplicació actualitzada del Decret 54/2002, de 12 d'abril, al qual es regulen les indemnitzacions per raó del

servei del personal al servei de l'administració autonòmica de les Illes Balears, i el Reial decret 462/2002, de 24 de maig, sobre indemnització per raó del servei, degudament actualitzats.

ONZÈ.- Establir per als Grups polítics una dotació econòmica per tal de possibilitar el seu funcionament, que es farà efectiva a cada Grup polític de forma trimestral, integrada pels següents conceptes:

1.a). Un component fix per grup polític de 700,00 € mensuals.

1.b). Un component variable per conseller de 200,00 € mensuals.

DOTZÈ.- Considerar que les retribucions abans ressenyades tenen efectivitat a partir de la data de la presa de possessió, segons procedeixi en cada cas, per al càrrec corresponent. Les indemnitzacions per assistències dels consellers membres de la corporació tenen efectivitat a partir de la data de constitució del Consell Insular de Formentera, dia 17 de juny de 2023”.

Vist que s'ha d'estar al punt novè anterior, i al règim d'assistències en tant que portaveu del grup polític Sa Unió de Formentera PP-Compromís i, si n'era el cas, als punts desè, onzè i dotzè, i donar-li de baixa en el règim general de la Seguretat Social, des del dia de demà, 27 de febrer de 2024.

Vist que hom està a la normativa següent:

  • Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars:

Article 8 Retribucions i indemnitzacions

1.- Els membres del consell insular tenen dret a percebre, amb càrrec al pressupost insular, les retribucions i les indemnitzacions que determini el ple.

2.- Els acords plenaris referents a retribucions dels càrrecs en dedicació exclusiva i parcial, al règim de dedicació d'aquests darrers, i a les indemnitzacions i assistències s'han de publicar en el i en el portal web del consell insular. Butlletí Oficial de les Illes Balears. Igualment s'hi han de publicar les resolucions del president del consell insular que estableixen la dedicació exclusiva o parcial dels membres de la corporació i les que els atorguen la compatibilitat per a l'exercici d'una altra activitat.

Llei 7/1985, de d'abril, reguladora de les bases de règim local, article :

Artículo 75.

...

 

​​​​​​​3. Sólo los miembros de la Corporación que no tengan dedicación exclusiva ni dedicación parcial percibirán asistencias por la concurrencia efectiva a las sesiones de los órganos colegiados de la Corporación de que formen parte, en la cuantía señalada por el pleno de la misma.

4. Los miembros de las Corporaciones locales percibirán indemnizaciones por los gastos efectivos ocasionados en el ejercicio de su cargo, según las normas de aplicación general en las Administraciones públicas y las que en desarrollo de las mismas apruebe el pleno corporativo.

5. Las Corporaciones locales consignarán en sus presupuestos las retribuciones, indemnizaciones y asistencias a que se hace referencia en los cuatro números anteriores, dentro de los límites que con carácter general se establezcan, en su caso.

Deberán publicarse íntegramente en el "Boletín Oficial" de la Provincia y fijarse en el tablón de anuncios de la Corporación los acuerdos plenarios referentes a retribuciones de los cargos con dedicación exclusiva y parcial y régimen de dedicación de estos últimos, indemnizaciones y asistencias, así como los acuerdos del Presidente de la Corporación determinando los miembros de la misma que realizarán sus funciones en régimen de dedicación exclusiva o parcial.

Vist que el pressupost vigent per a l'exercici present apareix publica al BOIB núm. 12, de 25 de gener de 2024, amb crèdit suficient.

Vista la naturalesa jurídica especial de la corporació i, per tant, ateses les obligacions triples des seus components, com a integrants d'una institució local –municipal i insular- i simultàniament, a l'hora, institució d'autogovern de les Illes Balears, segons el règim singular que fixa l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, com a Consell Insular unimunicipal front al règim general dels municipis i dels consells Insulars plurimunicipals a la resta de l'arxipèlag (i la doctrina derivada del Dictamen del Consell Consultiu de les Illes Balears, núm. 53/2014, de 21 de maig de 2014, sobre aqueixa naturalesa especial unificada).

Vistos els articles 61 i següents de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears; l'article 20.1 i l'article 21.1.d, de l'esmentada Llei de consells insulars que atribueix a la presidència del Consell, la competència relativa a la direcció de l'acció de govern, així com el nomenament i la separació dels membres del Consell Executiu [a Formentera, Junta de Govern] i de les persones titulars dels òrgans directius, així com també vistos els articles 129 i següents d'aquesta mateixa Llei (articles 129 a 135, sobre Règim especial per a l'illa de Formentera, que conformen el títol IX) tot això en relació a l'establert en l'article 75 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local i vist, finalment, el que estableix el Reglament orgànic d'aquest Consell Insular (ROC), publicat al BOIB núm. 61, de 22 d'abril de 2010, tot tenint en compte, en qualsevol cas, l'establert en la disposició transitòria quarta de l'esmentada Llei de consells insulars, sobre Normativa d'aplicació fins a l'aprovació del nou reglament orgànic.

Amb la conformitat jurídica del secretari de la corporació, segons el Reial decret 128/2018, de 16 de març.

HE RESOLT

Primer.- Considerar que al Sr. José Manuel Alcaraz Escandell, portaveu del grup polític Sa Unió de Formentera PP-Compromís, en no tenir ni dedicació exclusiva ni parcial, correspon el règim d'indemnitzacions econòmiques contemplat al punt novè i, en allò que s'escaigui, als punts  desè a dotzè, segons l'acord adoptat a la sessió del Ple de data 31 de juliol de 2023, publicat al BOIB núm. 112, de 12 d'agost de 2023, sobre dedicació i retribucions dels membres de l'equip de Govern, indemnització per assistència a sessions i dotació per als grups polítics (assumpte XV), amb efectes des del dia de demà, 27 de febrer de 2024, amb les actualitzacions corresponents que s'escaiguin, si n'era el cas, segons els eventuals acords futurs del Ple. 

Segon.- Donar de baixa  el Sr. José Manuel Alcaraz Escandell en el règim general de la Seguretat Social, de la dedicació exclusiva que tenia, com a membre de la Junta de Govern d'aquest Consell Insular; vicepresident tercer i portaveu de l'equip de Govern així com conseller de Promoció Econòmica i Administració Insular (amb agraïment per la feina i impuls administratiu desenvolupats des del dia 17 de juny de 2023). Els efectes de la baixa ho seran des del dia de demà, 27 de febrer de 2024.

Tercer.- Donar compte d'aquest Decret a la persona interessada, així com a l'àrea de Recursos Humans i a la Intervenció de la corporació.

Quart. - Donar compte, així mateix, al Ple corporatiu, d'aquest Decret; i ordenar que es publiqui al BOIB, i fer-lo avinent igualment de manera immediata a tota la corporació, així com fer-lo notori per mitjà de la web del Consell Insular.

Formentera, amb data de la signatura electrònica

El president,                             El secretari habilitat nacional

Lorenzo Córdoba Marí            Ángel Custodio Navarro Sánchez.

 

​​​​​​​En conseqüència, es publica per a general coneixement.

 

Formentera, amb data de la signatura electrònica (5 de març de 2024)

El president Lorenzo Córdoba Marí