Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AGRICULTURA, PESCA I MEDI NATURAL

Núm. 130197
Ordre 8/2024 per la qual es modifica l’Ordre del Conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori d’11 de març de 2013 per la qual s’aprova el plec de condicions de la Indicació Geogràfica Protegida Formentera

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

PREÀMBUL

I

L'11 de març de 2013, el Conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori va aprovar el plec de condicions de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Formentera mitjançant una Ordre que es publicà al Butlletí Oficial de les Illes Balears dia 14 de març de 2013.

El 7 de juliol de 2023 els dos cellers inscrits al cens de la Indicació Geogràfica Protegida Formentera varen sol·licitar una modificació del plec de condicions, relativa a la inclusió de la varietat syrah.

A més, la sol·licitud de modificació l'han formulada les mateixes persones jurídiques que varen presentar la sol·licitud de registre de la IGP Formentera i que són la totalitat dels operadors d'aquest vi de la terra.

La inclusió de la varietat syrah com a varietat de vinificació autoritzada en els vins amb IGP Formentera es correspon amb una modificació normal definida a l'article 105 del Reglament 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, pel qual es crea la organització comuna de mercats dels productes agraris pel qual es deroguen els Reglaments (CEE) 922/72, (CEE) 234/79, (CE) 1037/2001 i (CE) 1234/2007.

Atès que la sol·licitud compleix els requisits del Reglament (UE) 1308/2013, es va adoptar una decisió favorable de 14 d'agost de 2023 que es va trametre a la Comissió Europea. Tant la decisió com la comunicació consten incorporades a l'expedient d'elaboració de la norma projectada.

II

En l'àmbit autonòmic, l'article 30.43 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei Orgànica 1/2007, de 28 de febrer, estableix que la Comunitat Autònoma té la competència exclusiva en matèria de denominacions d'origen i altres indicacions de procedència relatives als productes de la Comunitat Autònoma, títol competencial que legitima la modificació d'aquesta norma, atès el que estableix l'article 58.1 de l'Estatut.

L'article 132 de la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears, regula les indicacions geogràfiques protegides. En aquest sentit, estableix que han de tenir un «reglament o plec de condicions», que ja es va aprovar amb l'Ordre del Conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori d'11 de març de 2013 per la qual s'aprova el plec de condicions de la Indicació Geogràfica Protegida Formentera.

Les modificacions normals es regulen al Reglament (UE) 1308/2013 i el procediment de les sol·licituds de modificacions dels plecs de condicions s'estableix al Reglament delegat (UE) 2019/33 de la Comissió. Així mateix, les comunicacions de modificacions normals es regulen al Reglament d'Execució (UE) 2019/34 de la Comissió.

També cal esmentar la Llei 1/1999, de 17 de març, que regula l'Estatut dels productors i industrials agroalimentaris de les Illes Balears, que té com a objecte garantir la lleialtat de les transaccions comercials agroalimentàries i la protecció dels drets i els interessos legítims dels productors agraris i dels industrials agroalimentaris al territori de les Illes Balears.

Cal efectuar una referència al Decret 11/2002, de 25 de gener, d'autorització al «conseller d'Agricultura i Pesca» per a l'aprovació de normativa en determinades matèries vitivinícoles. Concretament, s'autoritza el conseller d'Agricultura i Pesca (actual conseller d'Agricultura, Pesca i Medi natural) perquè desenvolupi mitjançant ordres de la Conselleria la normativa europea i estatal referent al sector vitivinícola en l'àmbit de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en les matèries següents: potencial de producció vitícola; mecanismes de mercat en el sector del vi; agrupacions de productors i organitzacions sectorials en el sector del vi; pràctiques i tractaments enològics, designació, denominació, presentació i protecció, vins de qualitat produïts en determinades regions.

La Llei 1/2029, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, en l'article 46.2 b) estableix que els consellers poden dictar disposicions reglamentàries en les matèries pròpies dels seus departaments, quan l'autoritzi una llei o un decret del Govern, i d'acord amb la legislació bàsica.

D'acord amb l'article 49.1 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, queden suficientment justificats els principis de bona regulació següents: de necessitat, perquè respon a criteris d'interès general, d'eficàcia, perquè s'assoleixen els objectius perseguits i aquesta norma és l'instrument adequat per modificar el Plec de condicions, de proporcionalitat, perquè aquesta és la regulació imprescindible per atendre la necessitat que cobrim amb la norma; de seguretat jurídica, atès que es tracta d'una modificació de norma que s'insereix amb caràcter estable, integrat, clar i de certesa, en el marc normatiu autonòmic i manté la coherència amb la resta de l'ordenament jurídic tant nacional com de la Unió Europea; de transparència, perquè es publica la informació al portal web del Govern de les Illes Balears i permet l'accés universal a fi de garantir que els ciutadans puguin tenir informació permanent a la vegada que facilita la participació i presentació de suggeriments per mitjans telemàtics; d'eficiència, ja que la iniciativa normativa no implica càrregues administratives innecessàries o accessòries i racionalitza la gestió dels recursos públics; de qualitat , en tant que la inclusió de la varietat syrah suposa incorporar una varietat que resisteix bé les condicions climatològiques de Formentera, alhora que s'adapta correctament a l'elaboració de vins de qualitat de la zona delimitada, i de simplificació, donat que s'han seguit els tràmits estrictament necessaris per complir amb l'objectiu de la norma.

Per tot això, en virtut de les facultats que tenc atribuïdes en matèria d'indicacions geogràfiques d'acord amb el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 94 de 10 de juliol de 2023); modificat pel Decret 16/2023, de 20 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears (BOIB núm. 102 de 20 de juliol de 2023); i pel Decret 17/2023, de 23 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears (BOIB núm. 117 de 24 d'agost de 2023); i pel Decret 1/2024, de 4 de gener, de la presidenta dels Illes Balears (BOIB núm. 3, de 5 de gener de 2024); i fent ús de les facultats que m'atribueix l'article 41.c) de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, a proposta de la Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte local, d'acord amb el Consell Consultiu, dict la següent

Ordre

Article primer Modificació de l'Annex de l'Ordre del Conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori d'11 de març de 2013 per la qual s'aprova el plec de condicions de la Indicació Geogràfica Protegida Formentera

Es modifica l'apartat 6, Varietats de raïm de les quals procedeixen els vins, que passa a tenir la redacció següent:

Les varietats de vinya utilitzades per a l'elaboració del vi amb indicació geogràfica protegida “Formentera” procedeixen exclusivament de les varietats següents de l'espècie Vitis vinifera:

- Raïm negre: monestrell, fogoneu, ull de llebre, cabernet sauvignon, merlot i syrah.

- Raïm blanc: malvasia aromàtica, premsal, chardonnay, viognier, garnatxa blanca i moscatell de gra menut.

Disposició final única Entrada en vigor

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 29 de febrer de 2024

El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural Joan Simonet Pons