Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL DE GOVERN

Núm. 130144
Decret 7/2024, de 29 de febrer, pel qual es modifica el Decret 64/2005, de 10 de juny, de creació del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

​​​​​​​PREÀMBUL

I

El Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) es va crear mitjançant el Decret 64/2005, de 10 de juny, amb l'objecte principal, entre d'altres, d'executar la política de la Conselleria d'Agricultura i Pesca relativa a l'aplicació de les mesures de foment i millora del sector agrari i pesquer, incloses les derivades de la política agrària comuna i dels fons procedents de l'Instrument Financer d'Orientació de la Pesca, de les mesures de desenvolupament rural i altres règims d'ajuts que preveu la normativa de la Unió Europea. Aquest decret es va modificar pels decrets 7/2009, de 6 de febrer; 60/2010, de 23 d'abril; 93/2010, de 23 de juliol; 72/2011, d'1 de juliol; 78/2011, de 15 de juliol; 35/2020, de 30 de novembre; 52/2022, de 12 de desembre i 86/2023, de 27 d'octubre.

II

El Reial decret 1054/2022, de 27 de desembre, pel qual s'estableix i es regula el sistema d'informació d'explotacions agrícoles i ramaderes i de la producció agrària, així com el Registre autonòmic d'explotacions agrícoles i el Quadern digital d'explotació agrícola, ha establert amb caràcter bàsic que els registres autonòmics (REA) s'han d'establir i gestionar amb el contingut mínim que preveu el seu annex I, que conté tota la informació general de l'explotació agrària i la relativa a les unitats de producció agrícola. A més, l'article 5 imposa l'obligació als titulars d'explotacions agràries i empreses connexes que siguin persones físiques o jurídiques de relacionar-se electrònicament amb l'Administració, i l'article 7 estableix que les administracions públiques han de proporcionar als titulars de les explotacions agràries, de manera gratuïta, els sistemes informàtics necessaris per al compliment de les obligacions d'informació o registre.

L'article 5.7 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, assenyala el següent:

«Les administracions públiques poden habilitar amb caràcter general o específic persones físiques o jurídiques autoritzades per efectuar determinades transaccions per mitjans electrònics en representació de les persones interessades. Aquesta habilitació ha d'especificar les condicions i obligacions a les quals es comprometen els que van adquirir així la condició de representants, i determina la presumpció de validesa de la representació, llevat que la normativa d'aplicació prevegi una cosa diferent. Les administracions públiques poden requerir, en qualsevol moment, l'acreditació de la representació esmentada. No obstant això, sempre podrà comparèixer la persona interessada per si mateixa en el procediment.»

L'apartat tercer de la Resolució del president del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears, de 13 de desembre, publicada al BOIB núm. 172, de 21 de desembre de 2023, per la qual s'adapta la gestió documental del Registre Interinsular Agrari al sistema d'informació d'explotacions agrícoles i ramaderes i de la producció agrària i es modifiquen les taules de marges bruts i els criteris de càlcul d'UTA, assenyala el següent:

«Tercer. D'acord amb l'article 7.1 del Reial decret 1054/2022, de 27 de desembre, els titulars de les explotacions agràries, tant persones físiques, jurídiques com ens sense personalitat jurídica, s'han de relacionar amb FOGAIBA i amb els consells insulars competents en matèria de registre d'explotacions agràries, als efectes del REA i del RIA, exclusivament mitjançant els mitjans electrònics.

De conformitat amb la disposició addicional tercera del Decret 43/2015, de 22 de maig, el FOGAIBA ha de facilitar l'eina informàtica als consells insulars competents per proporcionar als titulars de les explotacions agràries els tràmits per presentar les declaracions o sol·licituds d'inscripció, modificació, baixes o informació disponibles a les seus electròniques corresponents.»

La disposició addicional novena del Decret 64/2005, de 10 de juny, de creació del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears, assenyala el següent:

«1. De conformitat amb l'article 5.7 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, s'habilita la persona titular de la presidència del FOGAIBA perquè subscrigui el conveni corresponent amb les organitzacions professionals agràries i cooperatives destinades a habilitar persones jurídiques o físiques per a la realització de transaccions electròniques en representació de les persones interessades en els procediments de concessió de subvencions que reguli l'organisme.

2. Les entitats sol·licitadores han d'acreditar que disposen de personal format i qualificat, de certificat electrònic i que compleixen la normativa vigent en matèria de protecció de dades de caràcter personal, i també les mesures de seguretat de la informació.»

D'acord amb això, es considera convenient, per a la creació del REA i les noves obligacions dels interessats de relacionar-se telemàticament amb el FOGAIBA en els procediments relatius al nou registre, facilitar als administrats noves eines que permetin, mitjançant organitzacions i persones jurídiques, efectuar les transaccions electròniques corresponents en representació seva.

Per tant, cal modificar la disposició addicional novena esmentada incloent-hi no tan sols els procediments de concessió de subvencions, sinó també els procediments relatius al Registre autonòmic d'explotacions agrícoles (REA) i altres registres agraris que tramiti el FOGAIBA.

III

En l'elaboració d'aquest decret s'han seguit els principis de bona regulació que estableix l'article 49 de la Llei 1/2019, de 31 de gener. En aquest sentit, la norma respon al principi de necessitat, ja que pretén facilitar als interessats la relació telemàtica amb el FOGAIBA que implanta la normativa estatal bàsica en els procediments de subvenció i d'inscripció registral que tramita l'organisme, i habilita la persona titular de la presidència del FOGAIBA per formalitzar convenis amb organitzacions i persones jurídiques que, en representació dels interessats, efectuïn les comunicacions electròniques pertinents.

En relació amb el principi d'eficàcia, existeixen raons d'interès general per donar suport a la norma que es proposa ja que faculta la persona titular de la presidència del FOGAIBA, que és l'organisme competent per tramitar les ajudes agràries i gestionar el registre autonòmic d'explotacions agràries, per formalitzar convenis amb entitats jurídiques que puguin representar els interessats en els procediments de concessió de subvencions i d'inscripcions registrals que reguli l'organisme.

Per tant, aquesta norma constitueix l'instrument adequat per assolir la consecució de les finalitats que es persegueixen.

També s'ajusta al principi de proporcionalitat, atès que conté la regulació imprescindible per atendre les finalitats que descriu, i igualment es garanteix el principi de seguretat jurídica de les persones destinatàries, en la mesura que el decret és coherent amb el marc normatiu bàsic estatal.

Així mateix, compleix el principi de transparència, ja que s'han efectuat els tràmits de publicitat preceptius i se n'ha identificat amb claredat la finalitat.

Finalment, la norma s'aprova conforme als principis d'eficiència, qualitat i simplificació, ja que no imposa càrregues administratives innecessàries i utilitza termes clars, precisos i comprensibles per al sector al qual va dirigida.

Per tot això, a proposta del conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 29 de febrer de 2024, dicto el següent

 

DECRET

Article únic

Es modifica la disposició addicional novena del Decret 64/2005, de 10 de juny, que queda redactada de la manera següent:

«Disposició addicional novena

1. De conformitat amb l'article 5.7 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, s'habilita la persona titular de la presidència del FOGAIBA perquè subscrigui el conveni corresponent amb les organitzacions professionals agràries i cooperatives o altres tipus d'entitats jurídiques destinades a habilitar persones jurídiques o físiques per a la realització de transaccions electròniques en representació de les persones interessades en els procediments administratius que tramiti el FOGAIBA.

2. Les entitats sol·licitadores han d'acreditar que disposen de personal format i qualificat, de certificat electrònic i que compleixen la normativa vigent en matèria de protecció de dades de caràcter personal, i també les mesures de seguretat de la informació.»

 

Disposició final única

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 29 de febrer de 2024

  La presidenta

El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural

Margalida Prohens Rigo

Joan Simonet Pons