Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EMPRESA, OCUPACIÓ I ENERGIA

Núm. 127851
Resolució del conseller d’Empresa, Ocupació i Energia per la qual es disposa la inscripció i dipòsit en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears de l'Acta de la Comissió Paritària del Conveni Col·lectiu del sector de la metall de les Illes Balears, de 30 de novembre de 2023 i la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (codi de conveni 07000755011981)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El 30 de novembre de 2023, els membres de la Comissió Paritària del Conveni Col·lectiu del sector de la metall de les Illes Balears es van reunir per aprovar la interpretació de diversos articles i rectificar les taules salarials.

2. El 4 de desembre de 2023, Susana Beatriz Marimon Charola, en representació de la Comissió Paritària del Conveni col·lectiu, va sol·licitar el registre i el dipòsit de l'acta de la reunió.

Fonaments de dret

1. L'article 90.3 del Text Refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre.

2. El Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius, acords col·lectius de treball i plans d'igualtat.

3. L'article 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

Per tot això, dicto la següent

Resolució

1. Inscriure i dipositar l'Acta de la Comissió Paritaria del Conveni Col·lectiu del sector de la metall de les Illes Balears, de 30 de novembre de 2023 en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears.

2. Publicar l'acta en el Butlletí Oficial dels Illes Balears.

3. Ordenar la traducció del text a la llengua catalana i fer constar que la versió castellana del text és l'original signada per la Comissió Negociadora.

4. Notificar aquesta Resolució a la persona interessada.

 

(Signat electrònicament: 24 de gener de 2024)

La directora general de Treball i Salut Laboral Catalina Teresa Cabrer González Per delegació del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia (BOIB 103/2023)

 

ACORD DE LA COMISSIÓ PARITÀRIA CELEBRADA EN ELS LOCALS DEL TAMIB EL 30 DE NOVEMBRE DE 2023

Es plantegen davant la Comissió Paritària tres assumptes:

Primer. Vista la publicació del conveni col·lectiu en el BOIB, es planteja per part de la patronal FEBAME, la rectificació d'errors en les taules salarials en determinats grups i categories, en nom de la brevetat d'aquesta, s'adjunta un annex amb les correccions oportunes perquè es puguin notificar a la Direcció General de Treball per a la posterior publicació en el BOIB. S'aproven les correccions efectuades que figuren en l'annex.

Segon. Es planteja per part del sindicat CCOO la consulta sobre l'article 26 del conveni col·lectiu vigent, i en concret l'apartat i) d'aquest. Se sol·licita a la Comissió Paritària la interpretació de l'article 26 del vigent conveni col·lectiu i, en concret, l'apartat i) d'aquest «Assumptes Propis», ja que el seu redactat entra en contradicció amb el que s'exposa en el segon paràgraf de l'article 26 quan estableix:

«La persona treballadora, previ avís i posterior justificació, es podrà absentar del treball, amb dret a remuneració, per algun dels motius i pel temps següent:», no obstant això, l'apartat i) de l'article «Assumptes Propis»,

«i) Assumptes Propis: assumptes propis, amb la finalitat d'atendre assumptes personals que no admetin demora i que no es puguin complir fora de l'horari ordinari de treball i amb el corresponent avís fefaent i antelació deguda a la direcció de l'empresa (per a la seva organització), les persones treballadores afectades per aquest conveni poden disposar d'un permís amb sou d'un dia una vegada a l'any natural.»

En aquest apartat únicament s'estableix l'obligació de «corresponent avís fefaent i antelació deguda a la direcció de l'empresa (per a la seva organització),»

Aquest apartat de l'article 26 en aquest conveni col·lectiu ha estat novament negociat respecte al redactat existent en l'anterior conveni col·lectiu 2021/2023, que sí exigia justificació:

«i) Assumptes Propis: assumptes propis, amb la finalitat d'atendre assumptes oficials que no admetin demora i que no es puguin complir fora de l'horari ordinari de treball i amb la corresponent justificació, avís i antelació deguda a la direcció de l'empresa, les persones treballadores afectades pel aquest conveni poden disposar d'un permís amb sou una vegada a l'any, entenent aquest com a natural, consistent en el nombre d'hores que suposi mig dia de treball de cada persona treballadora afectada, sense que s'admeti gaudi fraccionat en altres dies. Exemple: persona treballadora, que en el seu moment de treball sigui de 8 hores efectives, el permís serà de 4 hores ininterrompudes i no fraccionables en altres dies.»

Vist el canvi substancial que ha experimentat el redactat d'aquest apartat, sembla clar que la interpretació que ha d'efectuar del nou redactat és:

Que l'exigència única que imposa l'article 26 i) és la comunicació fefaent d'un avís i antelació deguda a la direcció de l'empresa perquè aquesta es pugui organitzar davant l'absència de la persona treballadora, sense que calgui exigir la corresponent o posterior justificació.

Que el manifestat en el segon paràgraf és aplicable per a aquells apartats de l'article 26 en els quals no es diu res sobre aquest tema.

Tercer. Per part del sindicat CCOO, es planteja si el canvi de categoria efectuat en l'últim paràgraf de l'article 47 del conveni col·lectiu vigent, Peó/peona per l'antiga d'Auxiliar de Serveis, ha d'aplicar-se salarialment des de l'1 de gener de 2023 o bé des de la data de publicació del conveni col·lectiu.

El vigent articulo 4t Àmbit temporal (vigència i durada), disposa textualment: «Aquest conveni entrarà en vigor el dia 1 de gener de 2023 i la seva durada serà fins al 31 de desembre de 2025.»

El nou redactat dels dos últims paràgrafs de l'article 47 disposa:

«En les empreses que fan treballs per a l'Administració o empreses públiques cada vegada és més freqüent que en les contractacions de serveis s'incloguin treballs que no són propis de l'activitat del metall, ni complementaris a aquesta, però que no obstant això es troben dins de les ofertes públiques juntament amb altres treballs que si són propis de l'activitat principal de l'empresa.

En aquest context es fa necessari establir de manera exclusiva per a aquelles empreses que realitzen prestació de serveis per a l'Administració Pública, entitats i empreses públiques, tant de l'Administració estatal com autonòmica o local, crear la categoria professional de peó/peona entre les funcions del qual estan la realització de treballs sense cap mena de qualificació professional i que no troben acomodament dins de les funcions pròpies del sector siderometal·lúrgic.»

Res es diu sobre si aquest canvi sofert sobre la categoria professional ha de ser a partir de la publicació del conveni col·lectiu i, per tant, hem de remetre'ns al que es disposa en l'article 4 del conveni vigent, àmbit temporal i vigència.

Quart. S'autoritza i designa Susana Marimón Charola i/o Juan Antonio Marimón Pizá, assessors de la patronal FEBAME, perquè puguin efectuar els tràmits necessaris davant la Direcció General de Treball per al seu registre i ordeni la publicació d'aquesta acta i l'annex de correcció d'errors de les taules salarials en el BOIB.

Sense més assumptes que tractar, se signa aquest document en el lloc i data a dalt indicats.

 

ACTA COMISSIÓ PARITÀRIA DEL CONVENI COL·LECTIU DEL METALL DE LES ILLES BALEARS

PER LA REPRESENTACIÓ SINDICAL:

Per CCOO: Daniel Cámara Sánchez, DNI 43097430F

Per UGT: Roberto Serrano Herrero, DNI 08945556M

Per USO: Francisco Vila Prunera, DNI 46747634L

PER LA REPRESENTACIÓ PATRONAL:

Per FEBAME: Juan Antonio Marimón Pizá, DNI 42964263X

Per ASEMA: no assisteixen

Reunits a Palma a les 12.00 hores del 30 de novembre de 2023 en la Fundació Tribunal d'Arbitratge i Mediació de les Illes Balears (TAMIB), d'una part, els representants sindicals i, de l'altra, els representants de les patronals, a l'efecte de tractar les dues qüestions plantejades pel sindicat de Comissions Obreres, i una altra per FEBAME, MANIFESTEN I ACORDEN:

Primer. Segons consultes que han estat remeses a aquesta Comissió Paritària i de les quals es va donar oportú trasllat als integrants de la taula, una vegada discutides en el si d'aquesta, s'han assolit els acords que s'annexen a aquesta acta com a document 1) Interpretació article 26 apartat i) i interpretació de l'àmbit temporal en categoria de l'article 47, i document 2) Rectificació d'errors taules salarials.

Segon. S'autoritza plenament a Susana Beatriz Marimón Charola i/o Juan Antonio Marimón Pizá perquè efectuï els tràmits oportuns davant la Conselleria de Treball i Formació de les Illes Balears per a la publicació d'aquesta acta i els documents 1 i 2 a dalt indicats.

No havent-hi més assumptes que tractar, llegida l'acta i trobada conforme signen els presents a dalt indicats.

Palma, 30 de novembre de 2023

 

RECTIFICACIÓ D'ERRORS TAULES SALARIALS DEL CONVENI COL·LECTIU DEL METALL DE LES ILLES BALEARS

En haver comparat les taules que consten en l'acta de la mediació del Tribunal d'Arbitratge i Mediació de les Illes Balears, expedient PM23-03671, del 17 de maig de 2023, amb les taules publicades en el BOIB (codi de conveni 07000755011981), es detecten errors en els grups següents i categories de l'Annex III de les taules salarials.

 

ANNEX III

TAULES 2023

GRUP

NIVELL SALARIAL

SALARI MES/DIA

C/S

SALARI ANUAL

SALARI ANUAL CORRECTE:

 

2.4 (projectista, cap 2a) *

1678,87

4,73

27835,63

24835,63

 

TAULES 2024

GRUP

NIVELL SALARIAL

SALARI MES/DIA

C/S

SALARI ANUAL

SALARI ANUAL CORRECTE:

2

2.1 (Cap de 1a) *

1938,91

5,46

28679,36

28679,35

 

TAULES 2025

GRUP

NIVELL SALARIAL

SALARI MES/DIA

C/S

SALARI ANUAL

SALARI ANUAL CORRECTE:

 

3.2 (Mestre/a de taller) *

1674,19

4,71

24766,21

24766,71

En aquest sentit, s'emetrà un comunicat a la Direcció General de Treball i Salut Laboral per esmenar-los.