Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

INSTITUT D'ESTUDIS BALEÀRICS

Núm. 117892
Extracte de la Resolució del president de l’Institut d’Estudis Baleàrics per la qual s’aprova la convocatòria de subvencions en règim de concurrència competitiva per donar suport a fires, festivals, cicles de concerts, trobades, jornades i premis del món de la cultura que fomentin la projecció exterior i es duguin a terme en el territori de les Illes Balears per a l’any 2024

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

BDNS 745371

De conformitat amb el que preveuen els articles 17.3 i 20.8 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, es publica l'extracte de la convocatòria el text complet de la qual es pot consultar a la Base de Dades Nacional de Subvencions

(http://www.pap.minhap.gob.es/bdnstrans/index).

Primer. Beneficiaris

Són beneficiaris de les subvencions:

a) Per a la línia A, d'empreses i autònoms

Les persones físiques donades d'alta en el règim d'autònoms i les persones jurídiques dels sectors de les arts escèniques, les arts visuals, la literatura, el pensament, el còmic i la il·lustració, la música i les arts audiovisuals, que puguin dur a terme els projectes o les activitats que estiguin en la situació que motiva la concessió de la subvenció.

Els beneficiaris han d'estar donats d'alta en el cens tributari i/o l'impost d'activitats empresarials (IAE) en epígrafs vinculats al sector cultural, o bé han de tenir com a objecte social el desenvolupament d'activitats de caràcter professional en el sector cultural.

b) Per a la línia B, d'associacions i entitats sense ànim de lucre

Les persones jurídiques dels sectors de les arts escèniques, les arts visuals, la literatura, el pensament, el còmic i la il·lustració, la música i les arts audiovisuals, digitals i interactives que puguin dur a terme els projectes o les activitats que estiguin en la situació que motiva la concessió de la subvenció.

Segon. Objecte i finalitat

2.1. Aquesta convocatòria té per objecte donar suport a fires, festivals, cicles de concerts, trobades, jornades i premis del món de la cultura que fomentin la projecció exterior i es duguin a terme en el territori de les Illes Balears per a l'any 2024.

S'entén com a fira una mostra professional que convoca professionals del mateix sector amb una finalitat comercial, realitzada a espais habilitats a aquest efecte durant un període determinat i limitat (generalment entre 4 i 7 dies) i generalment de forma periòdica. Estan dirigides principalment al públic professional i el seu objectiu és esdevenir un punt de trobada per afavorir la difusió i promoció de contactes i intercanvis comercials entre els artistes balears i professionals convidats.

S'estén com a festival un esdeveniment amb programació artística, habitualment estructurada al voltant d'un gènere determinat o d'un element comú. Ha de tenir una durada determinada i limitada i pot tenir lloc en diferents espais. La durada màxima d'aquests festivals serà de quatre mesos. Va dirigit a un públic general, tot i que també ha de comptar amb jornades professionals i activitats pels professionals convidats. Sol oferir un abonament comú.

2.2. S'estableixen les dues línies de subvenció següents:

a) Empreses i autònoms.

b) Associacions i entitats sense ànim de lucre.

 

Cada línia té les modalitats següents:

a) música

b) audiovisual

c) arts escèniques

d) projectes multidisciplinaris

e) arts visuals

f) literatura, còmic i il·lustració

g) jornades i trobades de cultura i/o ciència

h) premis i concursos de l'àmbit de la cultura

i) cicles de concerts d'orquestres professionals i temporada lírica

En el cas que l'òrgan instructor consideri que una sol·licitud es presenta a la modalitat que no li pertoca, es podrà informar a la persona interessada i requerir que esmeni la sol·licitud.

2.3. L'activitat objecte de la subvenció ha de tenir com una de les seves finalitats, de manera comprovable, la projecció exterior dels artistes de les Illes Balears. Els esdeveniments, han de complir, com a mínim, dos d'aquests requisits:

- Participació i activitat professional de programadors, distribuïdors, productors, gestors i mediadors culturals, comissaris, crítics, etc. de fora de les Illes Balears convidats per l'organització en un nombre mínim de 3.

- Participació de la fira, festival, mercat, etc. en algun programa d'intercanvi amb altres esdeveniments similars que garanteixin la presència de la producció cultural de les Illes Balears a l'exterior.

- Organització, dins el programa de l'esdeveniment, de jornades orientades al públic professional amb l'objectiu de servir de font d'intercanvi de coneixements, espai de trobada d'artistes amb programadors, professionalització dels artistes locals, etc. (Taules rodones, masterclasses, conferències per a professionals, speedmeetings...). Ha de ser un espai de sinergies entre professionals i agents de fora i artistes de Balears.

2.4. Per optar a subvenció cal que els esdeveniments tenguin programats, com a mínim, un 30 % d'artistes i agents culturals de les Illes Balears i que aquests professionals siguin remunerats. Els artistes balears han de tenir presència a la comunicació de l'esdeveniment i han d'aparèixer al cartell principal.

- En el cas d'esdeveniments de l'àmbit audiovisual, han de tenir programada almenys dues obres de les Illes Balears i garantir la presència de professionals balears del sector audiovisual dins el marc de les activitats professionals i que aquests professionals siguin remunerats.

Si en aquests esdeveniments hi ha activitats complementàries de caràcter musical o d'arts escèniques, la selecció artística ha de contenir un 30 % d'artistes de les Balears, en tot cas aquestes activitats complementàries, no es comptabilitzen dins la programació general dins l'esdeveniment. En tots els casos, els artistes balears han de tenir presència a la comunicació de l'esdeveniment i han d'aparèixer al cartell principal i han de ser remunerats. Si no es compleix aquesta condició, les despeses associades (tant artístiques com de producció) no seran subvencionables.

- En el cas d'esdeveniments de la modalitat de Cicles de concerts d'orquestres professionals i temporada lírica, a més de complir les condicions generals establertes anteriorment, han de tenir un mínim de 12 concerts anuals.

2.5. No són objecte d'aquesta convocatòria i, per tant, en queden exclosos:

- Les fires, els festivals i les jornades que es duguin a terme per primera vegada, a excepció de les efemèrides.

- Els centres de creació.

- Els cicles de concerts d'un mateix artista o grup musical i les temporades teatrals d'un sol artista.

- Les programacions estables d'un espai d'exhibició.

- Les programacions de tot l'any.

- Els cicles de concerts, exceptuant els de la modalitat i).

- Les galeries d'art.

2.6. No es poden subvencionar projectes que vulnerin els drets dels col·lectius LGTBI, els drets de les dones o els drets humans.

Tercer. Bases reguladores

Ordre de la consellera d'Educació i Cultura, d'1 de juliol de 2009, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura (BOIB núm. 100, d'11 de juliol de 2009).

Quart. Import i imputació pressupostària

El crèdit assignat a aquesta convocatòria és de d'1.150.000 € (un milió cent cinquanta mil euros), amb càrrec al capítol IV del pressupost de l'Institut d'Estudis Baleàrics de 2024, dels quals 690.000 € (sis-cents noranta mil euros) es destinen a la línia A, d'empreses i autònoms, i 460.000 € (quatre-cents seixanta mil euros), a la línia B, d'associacions i entitats sense ànim de lucre.

Cinquè. Termini de presentació de sol·licituds

El termini per presentar les sol·licituds és de l'1 de març al 31 de març de 2024.

 

(Signat electrònicament: 23 de febrer de 2024)

El president de l'Institut d'Estudis Baleàrics Jaime Bauzá Mayol