Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció II. Autoritats i personal

Subsecció segona. Oposicions i concursos

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 100495
Acord del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 12 de febrer de 2024 relatiu a l’aprovació de les Bases específiques i la convocatòria de les proves selectives de provisió de dues places de tècnic de turisme de l’Oferta Pública d’Ocupació 2023 del Consell Insular de Menorca

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Consell Executiu, en sessió de caràcter ordinari de 4 de desembre de 2023, aprovà l'oferta pública d'ocupació del Consell Insular de Menorca per a l'any 2023.

Així mateix, el Consell Executiu, en sessió de caràcter ordinari d'11 de desembre de 2023, aprovà les bases generals que han de regir els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d'ocupació del Consell Insular de Menorca de 2021, 2022 i 2023, modificades per acord del Consell Executiu en sessió de caràcter ordinari de 8 de gener de 2024 i publicades en el BOIB núm. 11 de data 23 de gener de 2024.

Atès que l'accés a la funció pública es regeix pel que estableixen el Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'estatut bàsic de l'empleat públic, i per la Llei 3/2007, de 22 de febrer, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i la resta de normativa d'aplicació general;

Atès el que disposen la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic;

Atès l'informe emès per la cap del Servei de Gestió de Persones de data 5 de febrer de 2024;

Atesa la proposta de la consellera executiva del Departament d'Economia i Serveis Generals,

El Consell Executiu, per unanimitat i en votació ordinària, adopta els acords següents:

Primer. Aprovar les bases específiques de les proves selectives de provisió de dues places de tècnic de turisme de l'Oferta Pública d'Ocupació 2023 del Consell Insular de Menorca.

Segon. Convocar el procés de selecció de provisió de dues places de tècnic de turisme de l'Oferta Pública d'Ocupació 2023 del Consell Insular de Menorca, d'acord amb la convocatòria de l'annex.

Tercer. Ordenar la publicació de les esmentades bases i de la convocatòria de les places en el Butlletí Oficial de les Illes Balears als efectes oportuns.

Quart. Iniciar el termini de 20 dies hàbils per a la presentació de sol·licituds, des de l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

ANNEX BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES PER A L'INGRÉS, PEL TORN LLIURE, PER PROVEIR DUES PLACES DE TÈCNIC DE TURISME DE L'OFERTA PÚBLICA D'OCUPACIÓ 2023

1. Objecte de les bases específiques

L'objecte d'aquesta convocatòria és cobrir dues places vacants de TÈCNIC DE TURISME del Consell Insular de Menorca per torn lliure corresponents a l'Oferta Pública d'Ocupació (OPO) de 2023.

S'entén per places vacants tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s'estableix en l'annex I d'aquest document.

2. Normativa d'aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d'ocupació del Consell Insular de Menorca, aprovades per l'acord del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 28 de juny de 2021 (BOIB núm. 94 de 15 de juliol de 2021) i modificades per acord de Consell Executiu del Consell Insular de Menorca d'11 de desembre de 2023.

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà al portal de l'opositor del Consell Insular de Menorca www.oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d'aquest procés. A través d'aquest portal, es pot accedir al formulari d'inscripció i a les instruccions corresponents.

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública, han d'indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l'article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d'agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d'Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d'examen

L'aspirant pot abonar els drets d'examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES33 2100 6078 4013 0004 0330 (CaixaBank), o bé al portal de l'opositor per mitjans electrònics. Si es realitza l'abonament directament a l'entitat bancària, s'haurà d'incorporar a la corresponent sol·licitud de participació el resguard de l'abonament.

La manca d'abonament en el termini establert s'entendrà com a desistiment del procés, excepte per als candidats que n'estiguin exempts.

La manca d'admissió en el procés no genera dret a retorn de les taxes, atès que ja s'hauran iniciat les tasques administratives que generen l'obligació de la taxa.

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l'apartat cinc de l'annex II de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d'altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, el mèrit que es valorarà és:

  • Per estar en possessió del certificat MCER (Marc Europeu Comú de Referència) de nivell B2 d'anglès ...................... 0,5 punts
  • Per estar en possessió del certificat de llenguatge administratiu (LA) .................0,5 punts

6. Calendari previst

La primera prova d'oposició està prevista per al mes de maig de 2024.

7. Proves d'oposició

Prova teòrica part general: el Consell Insular posarà a l'abast dels opositors una bateria de preguntes sobre les quals els tribunals escolliran les corresponents a la prova.

Prova teoricopràctica de la part específica: Els candidats podran dur tot el material que considerin necessari per al desenvolupament de la prova específica, únicament en format PAPER.

8. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, en aplicació de l'article 18 de l'Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l'antiguitat en el lloc objecte de l'OPO. S'exceptuen d'aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

Les places vacants de tècnic de turisme objecte d'aquest concurs oposició són de tipus funcionari, del grup A, subgrup A2, d'acord amb l'article 76 de la Llei de l'Estatut bàsic del treballador públic.

9. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d'aspirants que hagin superat l'oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l'oposició.

L'ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l'oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.

 

ANNEX 1 Convocatòria i temari específic

Convocatòria. Tècnic de turisme

- Denominació: Tècnic de turisme

- Nombre de places que es convoquen: 2

- Torn lliure: 2

- Tipus: Funcionari

- Escala: Administració especial

- Subescala: Tècnica

- Classe: Turisme

- Grup: A, subgrup A2

- Nivell: 18

- Oferta Pública: 2023

- Titulació: Grau en turisme o equivalent

(S'entén per titulació equivalent aquella que en plans d'estudis anteriors donaven accés a l'exercici de les mateixes funcions: diplomatures)

- Nivell de català: B2

TEMARI ESPECÍFIC DE TÈCNIC DE TURISME

(IMPORTANT: les proves es basaran en la normativa vigent en el moment de la publicació del temari, tot i això, es valorarà el coneixement dels canvis normatius)

Tema 1. L'atribució de competències als consells insulars en matèria d'informació turística.

Tema 2. L'atribució de competències als consells insulars en matèria d'ordenació turística.

Tema 3. El traspàs als consells insulars de Mallorca, Menorca i Formentera de les funcions i els serveis inherents a les competències pròpies d'aquests consells insulars que actualment exerceix l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de promoció turística, i d'ampliació, adaptació i compleció de les funcions i els serveis en aquesta matèria traspassats al Consell Insular d'Eivissa pel Decret 45/2015, de 22 de maig.

Tema 4. El traspàs al Consell Insular de Mallorca de les funcions i els serveis inherents a les competències pròpies d'aquest consell insular que actualment exerceix l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d'ordenació turística.

Tema 5. Objecte, finalitat i àmbit d'aplicació de la Llei del turisme de les Illes Balears. Conceptes i definicions. Principis i criteris d'actuació administrativa.

Tema 6. Ordenació de l'oferta turística.

Tema 7. Competències en matèria de turisme. Organització administrativa establerta legalment i reglamentàriament.

Tema 8. Drets i deures dels usuaris dels serveis turístics i de les empreses turístiques en l'àmbit de les Illes Balears. La sobrecontractació.

Tema 9. El règim de declaració responsable d'inici d'activitat i de comunicació prèvia en la normativa bàsica estatal. La declaració responsable d'inici d'activitat turística i comunicació prèvia en matèria d'ordenació turística.

Tema 10. Classificació i definicions de les empreses turístiques establertes legalment.

Tema 11. Registres d'empreses, activitats i establiments turístics a conseqüència de la declaració responsable d'inici d'activitat o comunicació prèvia. La publicitat de la inscripció del registre turístic.

Tema 12. Activitat clandestina, oferta il·legal, intrusisme i oferta deslleial.

Tema 13. Empreses turístiques d'allotjament. Els principis d'ús exclusiu i d'unitat d'explotació. Règim d'aprofitament per torns. Establiments d'allotjament turístic coparticipats o compartits. L'explotació conjunta. La pensió completa integral.

Tema 14. Regulació dels establiments d'allotjament hoteler i apartaments turístics.

Tema 15. Regulació dels allotjaments de turisme interior, turisme rural, albergs i hostatgeries.

Tema 16. La classificació dels establiments d'allotjament en categories. Sistemes de qualificació i normes d'aplicació. Dret a les condicions establertes.

Tema 17. Manteniment i canvi de categoria dels establiments d'allotjament. Autoavaluació i comprovació.

Tema 18. Informació que han de subministrar els establiments d'allotjament turístic i règim de preus, publicitat i reserves de les empreses turístiques d'allotjament.

Tema 19. Règim d'usos secundaris compatibles a les empreses turístiques d'allotjament.

Tema 20. Habitatges objecte de comercialització d'estades turístiques segons la Llei 2/2005, de 22 de març, de comercialització d'estades turístiques en habitatges. Règim d'aplicació.

Tema 21. Regulació de la comercialització d'estades turístiques en habitatges.

Tema 22. Regulació de les empreses turístiques de restauració.

Tema 23. Regulació de les empreses d'intermediació turística.

Tema 24. Els viatges combinats i serveis de viatge vinculats.

Tema 25. Regulació de les empreses d'activitats turístiques d'entreteniment, esbarjo, esportives, culturals, lúdiques i de turisme actiu.

Tema 26. Regulació de les empreses d'activitats d'informació, orientació i assistència turística. Guies de turisme.

Tema 27. Principis generals del foment i de la promoció del turisme. Declaracions d'interès turístic.

Tema 28. Ordenació territorial dels recursos turístics. Inversió, reconversió i rehabilitació de zones turístiques.

Tema 29. Les baixes dels establiments d'allotjament turístic i dels habitatges objecte de comercialització turística.

Tema 30. Mesures d'economia circular. Obligatorietat dels llits elevables en els establiments d'allotjament.

Tema 31. La inspecció de turisme.

Tema 32. Les infraccions i sancions en matèria de turisme.

Tema 33. Procediment sancionador. Competència en matèria de turisme.

Tema 34. Reglament del procediment sancionador de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tema 35. Procediment que s'ha de seguir a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per tramitar queixes i reclamacions d'usuaris de serveis turístics.

Tema 36. Text refós de la Llei general per a la defensa dels consumidors i usuaris i altres lleis.

Tema 37. La protecció de les persones consumidores i usuàries de les Illes Balears.

Tema. 38. Dispenses dels paràmetres exigits per la normativa turística. Reglament de la Comissió de valoració de dispenses de caràcter turístic del Consell Insular de Menorca.

Tema 39. Regulació dels allotjaments turístics existents en el moment de l'entrada en vigor de la Llei 8/2012, de 19 de juliol, del turisme de les Illes Balears.

Tema 40. Les sol·licituds de modernització dels establiments turístics en el marc de les mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19.

Tema 41. L'ordenació turística en el marc del Pla Territorial Insular de Menorca.

Tema 42. Les mesures urgents per a la sostenibilitat i la circularitat del turisme de les Illes Balears.

Tema 43. Els residus i sòls contaminats de les Illes Balears en relació amb les empreses turístiques.

Tema 44. La normativa contra el turisme d'excessos per a la millora de la qualitat en zones turístiques.

Tema 45. Els serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic, la relació amb l'activitat turística.

Tema 46. Les agroestades a les Illes Balears.

Tema 47. El registre documental i informació de les persones físiques o jurídiques que exerceixen activitats d'hostalatge.

Tema 48. L'impost sobre estades turístiques a les Illes Balears i de mesures d'impuls del turisme sostenible.

Contra aquest acord, que no posa fi a la via administrativa, es pot interposar recurs d'alçada en el termini d'un mes a partir de l'endemà d'haver-se publicat. El recurs es pot interposar formalment davant el mateix Consell Executiu o davant la Comissió de Govern, que és l'òrgan competent per resoldre'l.

Contra la desestimació expressa d'aquest recurs d'alçada es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma que correspongui en el termini de dos mesos comptadors a partir de l'endemà de rebre la notificació de la desestimació d'aquest recurs d'alçada.

Si han transcorregut tres mesos des de la interposició del recurs d'alçada i no s'ha rebut la notificació expressa, s'entén desestimat per silenci i es pot interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma que correspongui, sense limitació de temps.

No obstant això, si escau, es pot interposar qualsevol altre recurs que consideri oportú. Tot això, de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, i de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

 

Maó, 16 de febrer de 2024

Per delegació del president, El secretari del Consell Executiu Octavi Pons Castejón (DP 129/2023, de 27 de juliol) (BOIB núm. 106 de 29-7-2023)