Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 100282
Acord del Consell de Govern de 16 de febrer de 2024 pel qual es concedeix la Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2024

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La institució de la Medalla d'Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la més alta distinció que concedeix el Govern, té per objecte honorar els mèrits assolits, de manera individual o col·lectiva, per les persones físiques o jurídiques que s'han distingit per la seva trajectòria personal o professional en defensa, promoció o foment de les institucions i dels interessos generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i la labor de les quals ha tingut una projecció especial fora de l'àmbit de les Illes Balears.

L'article 3.1 del Decret 2/2014, de 10 de gener, pel qual es regula la Medalla d'Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, disposa que s'ha d'atorgar mitjançant un acord del Consell de Govern, a proposta de la presidenta de les Illes Balears. L'article 8 preveu que, quan es donin les circumstàncies excepcionals que així ho justifiquin, la presidenta podrà proposar directament la persona que s'hagi de guardonar, sense necessitat de convocatòria ni de constitució de jurat.

Per tot això, el Consell de Govern a proposta de la presidenta de les Illes Balears, en la sessió de dia 16 de febrer de 2024 adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Concedir, per motius excepcionals, la Medalla d'Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears 2024 a:

Sa Majestat la Reina Sofia

Va néixer a Atenes el 2 de novembre de 1938. Filla primogènita dels reis de Grècia Pau I i Federica, la seva família pertany a una de les cases reials més antigues d'Europa.

Va passar part de la seva infantesa a Egipte i l'Àfrica del Sud, ja que la seva família va haver d'expatriar-se durant la Segona Guerra Mundial. Va tornar a la seva pàtria el 1946, va completar la seva formació a l'internat alemany de Schloss Salem i, de nou a Atenes, es va especialitzar en puericultura, música i arqueologia. Va participar com a suplent en l'equip de vela grec, durant els Jocs Olímpics de Roma el 1960.

El 14 de maig de 1962 va contreure matrimoni a Atenes amb el príncep Joan Carles de Borbó i Borbó, i en els anys següents van néixer els seus tres fills: la infanta Elena el 20 de desembre de 1963, la infanta Cristina el 13 de juny de 1965 , i el príncep Felip el 30 de gener de 1968, proclamat rei davant les Corts Generals, amb el nom de Felip VI, el 19 de juny de 2014, casat amb la reina Letícia, amb la qual va tenir dues filles: Leonor, princesa d'Astúries, i la infanta Sofia. Sa Majestat la Reina Sofia té vuit nets.

A més de la seva participació en actes oficials i institucionals, la reina Sofia dedica una gran atenció a activitats socials i assistencials. És presidenta executiva de la Fundació Reina Sofia. Ocupa, a més, la presidència d'honor de diverses institucions culturals i musicals, com l'Escola Superior de Música Reina Sofia.

També participa en diversos projectes internacionals sobre el desenvolupament de la dona rural i l'expansió empresarial de les capes socials més desafavorides a través del microcrèdit.

La reina Sofia és acadèmica d'honor de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando i de la Reial Acadèmia de la Història. Ha rebut el doctorat honoris causa per les universitats del Rosario (Bogotà), Valladolid, Cambridge, Oxford, Georgetown, Évora, Nova York i Seisen (Tòquio).

El 1977 va constituir la Fundació Reina Sofia. És una fundació mixta de caràcter benèfic i cultural, sense ànim de lucre i de naturalesa permanent. Des del 1994, gestiona i promou nombrosos projectes educatius i sanitaris, així com d'ajuda social i humanitària, dels quals s'han beneficiat infants, gent gran, immigrants, persones amb discapacitat i persones afectades per catàstrofes naturals.

Sa Majestat la Reina és la presidenta executiva de la Junta del Patronat de la Fundació, la qual està constituïda per un mínim de sis i un màxim de deu vocals, d'entre els quals es nomena un comitè executiu, i els membres del qual pertanyen al personal que treballa al palau de La Zarzuela.

Del 2002 al 2007, una de les principals línies d'actuació de la Fundació Reina Sofia ha estat el Projecte Alzheimer, el principal exponent del qual és ara com ara el Centre Alzheimer de la Fundació Reina Sofia, inaugurat el 2007, on s'han duit a terme fins ara 27 projectes de recerca, sis dels quals en l'àmbit internacional. També ha generat més de 60 publicacions científiques i 38 comunicacions en congressos i reunions científiques.

Actualment, s'està duent a terme un projecte de recerca de diagnòstic precoç, el Projecte Vallecas, dotat amb 1.800.000 euros, i que disposa de l'ajuda de 1.000 voluntaris. Així mateix, s'ha creat una unitat d'orientació diagnòstica que servirà per a la investigació d'aquesta malaltia, com també per diagnosticar.

El Centre Alzheimer de la Fundació Reina Sofia s'estructura en una residència en règim d'internat per a 156 malalts d'Alzheimer, un centre de dia en règim ambulatori per a 40 malalts, una unitat de recerca sobre la malaltia i un centre de formació sobre la malaltia per a personal sanitari, familiars i voluntaris.

Sa Majestat la Reina Sofia cada any visita l'illa de Mallorca i s'allotja a la residència del palau de Marivent. Aquesta estima per Mallorca s'ha traduït no només en viatges per passar-hi les vacances, també en visites privades per conèixer de primera mà projectes humanitaris que es desenvolupen a l'illa i tenir una visió més propera dels ciutadans que hi viuen.

Medalla d'Or per la seva dedicació inestimable a activitats socials i assistencials, per la seva dedicació sense fissures als projectes solidaris que emprèn i que redunden en benefici de la societat, per la seva implicació en el món de la cultura i per la seva participació en els projectes humanitaris que es desenvolupen a l'illa de Mallorca, en reconeixement de la seva tradicional vinculació a les Illes Balears i en consideració als lligams que la uneixen a aquesta terra.

Segon. Disposar la publicació d'aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 16 de febrer de 2024

La secretària del Consell de Govern Antònia Maria Estarellas Torrens