Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT D'ALCÚDIA

Núm. 91142
Acord municipal sobre la inaplicació del Decret llei 6/2023, de 2 d'octubre, de mesures urgents en matèria d'habitatge

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Ajuntament en Ple, en sessió celebrada dia 12.12.2023, en relació al Decret Llei 6/2023, de 2 d'octubre, de mesures urgents en matèria d'habitatge, va adoptar els següents acords:

Proposta per la inaplicació del Decret llei 6/2023, de 2 d'octubre, de mesures urgents en matèria d'habitatge.

El Decret llei 6/2023, de 2 d'octubre, de mesures urgents en matèria d'habitatge (BOIB n. 135, de 03.10.23) té per objecte facilitar als ciutadans l'accés a l' habitatge i per a això es crea l'habitatge de preu limitat a més d'altres mesures que permetin en sòl urbà la reconversió en habitatges dels locals existents en planta baixa en carrers que no tenen una demanda d'activitat comercial i locals en plantes pis destinats a activitat administrativa, la possibilitat de divisió dels habitatges en edificis plurifamiliars i, en edificació contínua, també unifamiliars, l' increment de les altures màximes permeses pel planejament i la reconversió en habitatges dels equipaments públics i privats no materialitzats.

Aquestes mesures urbanístiques de caràcter transitori se sobreposen als planejaments municipals, encara que per determinades raons d'oportunitat els municipis, mitjançant acord de Ple, poden de manera genèrica o específica limitar la seva aplicació en determinats àmbits.

El municipi d'Alcúdia disposa d'un planejament aprovat l'1 de febrer de 2007 (BOIB n. 33, de 03.03.07) i va incorporar la declaració de nova delimitació del conjunt històric que s'havia aprovat el 6 de febrer de 2006 (BOIB n. 36, d'11.03.06), estant encara pendent d'aprovació el Pla especial de protecció d' aquest conjunt i de la seva zona de protecció. Mentrestant, de manera transitòria, les Normes Subsidiàries de planejament regulen com a pla especial aquest àmbit per Acord de 12 de juliol de 2012 (BOIB n. 117, de 14.08.12) de la Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca.

Aquestes mesures urbanístiques son les següents:

1. Respecte a la disposició addicional dissetena.

Aquesta disposició suposa la possibilitat de canviar l'ús a residencial dels locals comercials, oficines o qualsevol definició anàloga així reconeguda en el planejament municipal, quedant els mateixos exonerats del compliment del paràmetre d'intensitat residencial i de la reserva obligatòria d'aparcament, inclosos aquells edificis declarats BIC, BC o incorporats al Catàleg municipal de protecció del patrimoni.

Donades les característiques tipològiques i ambientals del centre històric, que va ser delimitat pel Ple del Consell de Mallorca el 6 de febrer de 2006, i l'àmbit del qual, d'acord amb la norma 3.2.01, es regula l'ús de locals i establiments públics per zones de manera detallada en el plànol 5.1 amb la finalitat de conservar els usos tradicionals i mantenir una densitat i una distribució limitada, és pel que es considera adient acollir-se a l'apartat de la nova disposició addicional dissetena introduïda en la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears, relativa a la no aplicació d'aquesta disposició a tots els edificis incorporats al Catàleg municipal de protecció del patrimoni d'Alcúdia.

2. Respecte a la disposició addicional divuitena.

Aquesta nova disposició exonera als edificis existents o de nova planta de l' aplicació de l'índex d'intensitat d'ús residencial que passa a ser en plurifamiliar la d'1 habitatge per cada 60 m2 de superfície edificable i en unifamiliar en edificació contínua d'1 cada 90 m2.

Donades les característiques tipològiques i ambientals del centre històric, que va ser delimitat pel Ple del Consell de Mallorca el 6 de febrer de 2006, i l'àmbit del qual, d'acord amb la qualificació urbanística es regula l'índex d'ús residencial per al sòl vacant de forma diferenciada respecte del ja edificat amb la finalitat de conservar i mantenir la tipologia d'habitatge tradicional del nucli no permetent- se la seva subdivisió en habitatges de menor superfície construïda, és pel que es considera adient acollir-se a l'apartat de la nova disposició addicional divuitena introduïda en la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears, relativa a la no aplicació d'aquesta disposició a tots els edificis incorporats al Catàleg municipal de protecció del patrimoni d'Alcúdia.

3. Respecte de la disposició addicional vint-i-unena.

Les Normes Subsidiàries van ser modificades amb aprovació de 28 de novembre de 2014 (BOIB n. 165, de 04.12.14) per a introduir un plànol detallat de les altures i nombre de plantes màximes permeses en cada parcel·la de les que componen el conjunt històric.

A la vista de la possibilitat, anteriorment esmentada, d'aplicació del Decret llei 6

/2023, de 2 d'octubre, de realitzar actuacions encaminades a harmonitzar les altures de les edificacions de les illetes o, en el seu cas, del tram de carrer, i atès que existeix una ordenació detallada de les altures en l'àmbit del conjunt històric d'Alcúdia que pretén mantenir les característiques històriques i ambientals, així com impedir amb això l'harmonització de les altures és pel que es considera adient acollir-se a l'apartat de la nova disposició addicional vint-i-unena introduïda en la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears, relativa a la no aplicació d'aquesta disposició en tot el terme municipal d'Alcúdia.

Atès que aquestes disposicions són eficàcia immediata, per tot l'exposat, en virtut de les atribucions que tinc conferides, PROPÒS al Ple de l'Ajuntament l' adopció dels següents

Vista la proposta de resolució PR/2023/3701 de 27 / de novembre / 2023.

ACORDS

Primer.- No aplicar, en l'àmbit de tots els edificis incorporats al Catàleg municipal de protecció del patrimoni d'Alcúdia, les disposicions addicionals dissetena i divuitena de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'Urbanisme de les Illes Balears, introduïes pel decret Llei 6/2023, de 2 d'octubre, de mesures urgents en matèria d'habitatge.

Segon.- No aplicar, en tot l'àmbit del terme municipal d'Alcúdia, la disposició addicional vint-i-unena de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'Urbanisme de les Illes Balears, introduïes pel decret Llei 6/2023, de 2 d'octubre, de mesures urgents en matèria d'habitatge.

Tercer.- Publicar aquest acord al Butlletí Oficial de les Illes Balears i en el tauler d'anuncis d'aquest Ajuntament.

 

Alcúdia, en data de la signatura electrònica (7 de febrer de 2024)

La batlessa Josefina Linares Capó