Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT D'EIVISSA

Núm. 68057
Creació de 13 noves llicències d'autotaxi i bases que regiran l'atorgament de les mateixes

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Per Acord de Ple de data 29 de gener de 2024, s'aprovà la creació de 13 noves llicències d'autotaxi i aprovació de les Bases que regiran l'atorgament de les mateixes.

Contra el present Acord, en aplicació de l'article 112.3 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, i donat que aprova una disposició de caràcter general, es pot interposar recurs contenciós administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos, a comptar des del dia següent al de la recepció de la present notificació, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la jurisdicció contenciosa administrativa. Tot això sense perjudici de que pugui interposar qualsevol altre recurs que pogués estimar més convenient al seu dret.

 

Eivissa, (signat electrònicament l'1 de febrer de 2024)

El regidor delegat de l'Àrea de Transport  Urbà Rubén Sousa Muñoz

 

 

ANNEX BASES QUE HAN DE REGIR L'ATORGAMENT DE TRETZE LLICÈNCIES D'AUTOTAXIS DEL MUNICIPI D'EIVISSA

1a. OBJECTE

És objecte de les presents bases regular el procediment d'atorgament de tretze noves llicències per a la prestació de serveis públics de transports de viatgers/eres en automòbils de turisme, classe “Autotaxi”, sis de les quals ho són per a vehicles adaptats especialment per al transport de persones amb mobilitat reduïda (eurotaxis).

2a.NATURALESA DE LA CONCESSIÓ

La naturalesa de la relació que vincula els adjudicataris amb les llicències d'auto-taxi amb l'Ajuntament d'Eivissa, és la pròpia d'un servei d'interès públic subjecte a intervenció administrativa mitjançant llicència regulat per la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears, per les disposicions que la desenvolupin i pel Reglament municipal vigent que reguli la prestació del servei d'autotaxis del municipi d'Eivissa.

3a. DURACIÓ DE LA CONCESSIÓ

1. La durada de la concessió de la llicència d'auto-taxi té caràcter indefinit, excepte renúncia expressa del seu titular o quan concorri alguna de les circumstàncies que donen lloc a la caducitat o revocació de la llicència, com:

a. Usar el vehicle d'una classe determinada o altra classe diferent d'aquell per a la qual està autoritzat.

b. Deixar de prestar el servei al públic durant trenta dies consecutius o seixanta alterns durant un període d'un any, salvat que s'acreditin raons justificades o per escrit davant la Corporació Local o bé s'hagi autoritzat la seua situació de baixa o excedència.

c. No tenir el titular de la llicència concertada la pòlissa d'assegurança en vigor.

d. Reiterat incompliment de les disposicions de revisió periòdica.

e. L'arrendament, lloguer o qualsevol cessió de les llicències que signifiqui una explotació no autoritzada en el Reglament municipal i les transferències no autoritzades per la Corporació.

f. L'incompliment de les disposicions referents a la llicència i altres disposicions en relació amb la propietat del vehicle.

g. La contractació de personal assalariat sense el necessari permís local de conductor, o sense l'alta i cotització a la Seguretat Social.

h. La transmissió de la llicència, excepte que concorri algun dels supòsits previstos en l'article 54 de la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears, l'article 14 del R.D. 763/1979, de 16 de març i article 13 del Reglament municipal (BOIB núm. 25 de 22-02-2003).

i. Qualsevol altra circumstància establerta legalment o reglamentàriament.

2. La persona adjudicatària de la llicència per a vehicle adaptat per al transport de persones amb mobilitat reduïda, ha de complir la normativa espanyola recollida en la Norma UNE 26494, “Vehículos de carretera. Vehículos para el transporte de personas con movilidad reducida. Capacidad igual o menor a nueve plazas, incluido el conductor”, publicada per AENOR el dia 24 de setembre de 2014, corregida el 13 de maig de 2015, del RD 1544/2007, de 23 de novembre “por el que se regulan las condiciones básicas de accesibilidad y no discriminación para el acceso y utilización de los modos de transporte para personas con discapacidad i de la Llei 8/2017”, de 3 d'agost, d'accessibilitat universal de les Illes Balears.

3. La caducitat i revocació de la llicència s'acordarà per l'`òrgan que l'hagués adjudicat, prèvia tramitació de l'expedient procedent, el qual podrà incoar-se d'ofici o a instància de part.

4. REQUISITS DELS SOL·LICITANTS

1. Podran sol·licitar llicència:

a. Els/les conductors/res assalariats/des i familiars dels titulars de llicències d'autotaxis del municipi d'Eivissa que no tinguin la condició d'assalariat i constin d'alta en el règim de la Seguretat Social com a autònoms familiars, que prestin el servei amb plena i exclusiva dedicació a la professió, acreditada mitjançant possessió i vigència del permís municipal de conductor/a d'autotaxi expedit per l'Ajuntament d'Eivissa, i la inscripció i cotització en aquests conceptes de la Seguretat Social, vigents en el moment d'obrir-se el termini de presentació de sol·licituds.

A aquest efecte, els/les conductors/res assalariats/des que hagin cotitzat en el règim general de la Seguretat Social i es trobin en situació d'atur procedent de la professió de conductor/a d'autotaxi amb residència al municipi, en el moment d'obertura del termini de presentació de sol·licituds, es consideraran en situació d'alta a la Seguretat Social.

b. Les persones físiques o jurídiques que les obtenguin mitjançant concurs lliure.

(En torn lliure, només s'atorgaran les llicències en el supòsit que la quota que s'ha d'atorgar no quedi coberta per aquells que corresponguin al torn de conductors assalariats i familiars dels titulars de llicències d'autotaxis del municipi d'Eivissa)

2. La presentació de sol·licitud porta implícit l'acceptació pel sol·licitant de les presents bases i les condicions exigides per la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears, el Reglament municipal vigent que reguli la prestació del servei d'autotaxis del municipi d'Eivissa. En el cas de la llicència acollida al règim especial de vehicles adaptats per a persones amb mobilitat reduïda, porta implícit, a més, l'acceptació de la normativa espanyola recollida en la norma UNE 26494, “Vehículos de carretera. Vehículos para el transporte de personas con movilidad reducida. Capacidad igual o menor a nueve plazas, incluido el conductor”, publicada per AENOR el dia 24 de setembre de 2014, corregida el 13 de maig de 2015, del RD 1544/2007, de 23 de novembre “por el que se regulan las condiciones básicas de accesibilidad y no discriminación para el acceso y utilización de los modos de transporte para personas con discapacidad” i de la Llei 8/2017, de 3 d'agost, d'accessibilitat universal de les Illes Balears.

5. DOCUMENTACIÓ A PRESENTAR

La sol·licitud de llicència la formularà la persona interessada, mitjançant la presentació d'instància dirigida al Sr. Alcalde de l'Excm. Ajuntament d'Eivissa de conformitat al següent model:

“Sr./Sra. ......................................................................................................................... amb DNI ................................................. i domicili a ..................................................................................................... CP ............. i tel. ...........................................

EXPÒS:

Primer. Que desitj formar part del procediment per a l'adjudicació de 13 llicències municipals per a la prestació de servei públic de transports de viatgers/res en automòbils de turisme, classe “Autotaxi”, sis de les quals ho són per a vehicles adaptats especialment per al transport de persones amb mobilitat reduïda (eurotaxis).

Segon. Que reunesc totes i cadascuna de les condicions exigides a la clàusula 4a de les bases que regeixen el concurs per ser titular de llicència.

Tercer. Que adscriuré al servei un vehicle que compleixi les condicions exigides al Reglament Municipal i l'altra normativa aplicable, així com les exigides per a vehicles adaptats especialment per al transport de persones amb mobilitat reduïda (eurotaxis) en el seu cas, que figurin a l'annex III de les presents bases.

Quart. Que adjunt els següents documents que acrediten les circumstàncies que concorren en relació amb els criteris d'adjudicació assenyalats a la clàusula 7a:

-  Conductors assalariats o familiars dels titulars de llicències d'autotaxis del municipi d'Eivissa que no tinguin la condició d'assalariat:

  • Document nacional d'identitat o document anàleg en el cas de persones estrangeres.
  • Permís municipal vigent de conductor/a expedit per l'Excm. Ajuntament d'Eivissa.
  • Certificat Original de vida laboral expedit per la Tresoreria General de la Seguretat Social, en data posterior a la data d'inici del termini de presentació de sol·licituds.
  • Indicació de la marca i model del vehicle amb què es prestarà el servei d'autotaxi en cas de resultar adjudicatari/ària de les sis darreres llicències, d'aportar un vehicle que compleixi les característiques exigides legalment.
  • Relació detallada dels/de les titulars i números de llicència on s'han prestat els serveis de conductor/a assalariat/da, amb indicació de les dates d'inici i finalització dels serveis.(Conforme al model previst en l'Annex I).
  • Declaració responsable de no estar sotmesa, la persona sol·licitant, en les prohibicions per a contractar (Annex II), recollides a l'article 71 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic, que comprendrà expressament la circumstància de trobar-se al corrent del compliment de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social imposades per les disposicions vigents.
  • Certificat negatiu d'antecedents penals.. Aquest certificat podrà ser consultat per l'Ajuntament d'Eivissa quan s'atorgui autorització per l'interessat.
  • Certificat expedit per la Prefectura provincial de trànsit, en el qual s'acrediti que la persona interessada no ha estat sancionada per resolució firme en els dos últims anys per alguna de les infraccions qualificades com a molt greus de les previstes en el Real Decret 1428/2003, de 21 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament General de circulació Aquest certificat podrà ser consultat per l'Ajuntament d'Eivissa quan s'atorgui autorització per l'interessat.

-  Persones físiques o jurídiques que optin per concurs lliure:

  • Certificat de la Seguretat Social, en la qual s'acreditin les cotitzacions corresponents com a conductor assalariat, si escau
  • Certificats de coneixements d'idiomes expedits per entitats oficials o oficialment reconegudes, amb una durada superior a 50 hores per curs.
  • Acreditació de trobar-se en situació de desocupació, si escau.
  • Declaració responsable de no estar sotmesa, la persona sol·licitant, en les prohibicions per a contractar (Annex II), recollides a l'article 71 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic, que comprendrà expressament la circumstància de trobar-se al corrent del compliment de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social imposades per les disposicions vigents.

Cinquè. Que en cas de resultar adjudicatari/ària d'una llicència, em compromet al pagament del cànon d'atorgament de 180.000 euros (160.000 per als Eurotaxis) .

Per tot això,

SOL·LICIT:

Que sigui admès/a al procediment per a l'atorgament de 13 llicències d'auto taxi, 6 de les quals ho són per a vehicles adaptats especialment per al transport de persones amb mobilitat reduïda (eurotaxis) i que el seu dia se m'adjudiqui una llicència per a la prestació del servei públic de transport en automòbils lleugers en la modalitat d'autotaxi.

Eivissa, ........................de............................................ de 2024

(Signatura)”

 

6a.TERMINI DE PRESENTACIÓ DE SOL·LICITUDS I PROCEDIMENT

Les sol·licituds per optar a una de les llicències, s'han de presentar en el termini de 20 dies hàbils comptats a partir de l'endemà de la publicació de l'anunci corresponent en el BOIB. També es publicarà a la seu electrònica i a la pàgina web de la Corporació (www.eivissa.es).

S'han de presentar al Registre General de l'Ajuntament d'Eivissa (c/ de Canàries 35) o bé per registre electrònic mitjançant la seu electrònica de l'Ajuntament d'Eivissa. En tot cas, estaran obligats a presentar-ho de manera electrònica, els subjectes determinats a l'article 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Comú de les Administracions Públiques. A més, podran presentar-se en qualsevol de les formes previstes a l'article 16.4 de la mateixa norma.

Quan la documentació s'enviï per correu, s'haurà de justificar, mitjançant document justificatiu, la data de l'enviament en l'oficina de Correus i anunciar-ho a la corporació mitjançant correu electrònic (mobilitat@eivissa.es) dins del mateix dia.

Si el darrer dia, tant d'aquest com dels terminis següents, recaigués en dissabte o festiu, es prolongarà el termini de presentació fins el dia següent hàbil.

En el termini de quinze dies hàbils següents a la finalització del període de presentació de sol·licituds, es remetrà la relació de sol·licitants admesos al BOIB, per la seva publicació, amb la puntuació provisional de cada participant a fi que les associacions professionals d'empresaris/àries i treballadors/es del sector puguin al·legar en igual termini, el que estimin procedent al seu dret.

L'estudi i puntuació de les propostes presentades, així com la resolució de les al·legacions que es puguin presentar contra la puntuació provisional atorgada als participants, seran efectuades per un Mesa integrada per l'alcalde, com a president, i quatre vocals: tres/regidors/res de l'equip de Govern i un/a tècnic municipal.

Actuarà com a Secretari/ària de la Mesa, el de la Corporació o funcionari/ària en el qual/la delegui.

La Mesa efectuarà la proposta d'atorgament a favor de les persones sol·licitants amb major antiguitat continuada en l'exercici de la professió al municipi d'Eivissa o, si escau, conforme la resta de criteris al cas dels sol·licitants que optin per concurs lliure.

L'adjudicació pot quedar deserta si cap de les persones interessades no reuneix els requisits establerts. En aquest cas es procedirà a convocar concurs conforme als reglaments vigents.

7a. CRITERIS D'ADJUDICACIÓ

L'adjudicació s'efectuarà a favor de les persones sol·licitants que compleixin amb els requisits establerts a les presents bases, i per rigorós ordre d'antiguitat continuada en l'exercici de la professió en el municipi d'Eivissa.

Per al cas dels sol·licitants que optin per concurs lliure, respecte a aquelles llicències no cobertes pel sistema anterior, per ordre de prelació conforme a la puntuació obtinguda d'acord amb els següents criteris:

  • Per haver prestat Serveis com a conductor assalariat en el sector del taxi acreditats d'acord amb el que disposa la clàusula: 2 punts per any o fracció si els serveis s'han prestat com a assalariat d'un titular amb llicència de l'Ajuntament d'Eivissa, valorant-se la presumpció de coneixement del municipi.
  • Per coneixement d'idiomes, anglès, alemany o francès, degudament acreditats per títols o diplomes que s'aportin, corresponents al sol·licitant persona física: 2,5 punts per cada títol o diploma fins a un total de 5 punts.
  • Per trobar-se en situació de desocupació, amb una antiguitat en aquesta situació superior als dotze mesos, d'acord als criteris anteriors: 2 punts

A les tretze persones sol·licitants amb major antiguitat o, si escau, que hagin obtingut major puntuació de conformitat amb els criteris establerts pels sol·licitants que optin per concurs lliure, els hi correspondrà una llicència d'autotaxi si bé les sis darreres ho seran per a vehicles adaptats per a persones amb mobilitat reduïda (eurotaxis).

L'antiguitat de cada persona sol·licitant, serà el resultat de la suma dels dies cotitzats a la Seguretat Social com a conductor/a assalariat/da d'un vehicle autotaxi del municipi d'Eivissa, computats des de l'inici de l'activitat fins el dia d'inici del termini de presentació de sol·licituds de la present convocatòria.

Aquesta continuïtat es considerarà interrompuda quan voluntàriament s'abandoni la professió de conductor assalariat del taxi per un termini igual o superior a sis mesos. No es considerarà interrompuda de forma voluntària la continuïtat en els períodes en els quals el sol·licitant es trobi en situació legal d'atur derivada del cessament involuntari en l'activitat de conductor assalariat en el sector del taxi o en situació d'incapacitat temporal acreditades mitjançant la declaració d'incapacitat temporal e inscripció en el servei d'ocupació en l'activitat.

En tals situacions i a l'efecte de calcular l'antiguitat es computarà el temps de permanència en aquestes circumstàncies, sent el màxim del còmput per a la situació legal d'atur de dos anys.

L'antiguitat es pot acreditar per qualsevol mitjà admissible en dret.

En cas d'empat en l'antiguitat dins del torn de conductors assalariats o familiars dels titulars de llicències d'autotaxis del municipi d'Eivissa o bé de puntuació del concurs lliure, es dirimirà per sorteig públic entre aquells sol·licitants que obtenguin la mateixa puntuació.

8a.EFECTES DE L'ADJUDICACIÓ. EXPEDICIÓ DE LLICÈNCIES.

Una vegada efectuada l'adjudicació, es publicarà el Decret al taulell d'anuncis de la seu electrònica de l'Ajuntament d'Eivissa i a la pàgina web (www.eivissa.es), i es notificarà de forma personal a les persones que hagin obtingut una llicència, per tal que en el termini de 30 dies hàbils aportin els documents preceptius relatius al vehicle i abonin el cànon corresponent, amb caràcter previ a l'expedició de les llicències municipals corresponents.

Una vegada s'hagi atorgat la llicència, les persones titulars han de començar la prestació del servei en el termini de 60 dies naturals des de la notificació de l'atorgament.

Quan per renuncia o causes imputables a l'adjudicatari no pogués formalitzar-se la llicència dins del termini assenyalat, quedarà aquesta sense efecte i es podrà adjudicar al/s següent/s a aquell, per ordre de puntuació, comptant amb la conformitat del nou adjudicatari.

9a.CÀNON D'ATORGAMENT DE LLICÈNCIA

De conformitat a l'estudi econòmic realitzat al respecte, l'atorgament de la llicència suposa l'abonament a l'Ajuntament del següent cànon: 180.000 euros (160.000 per als Eurotaxis).

10a.NORMATIVA APLICABLE

Aquests serveis, en tot allò que no es troba regulat per les presents bases, s'han de prestar amb subjecció al que disposen les normes reglamentaries del servei en cada cas vigents, així com la restant normativa reguladora d'aquesta classe de transport.

11a.RECURSOS I IMPUGNACIONS

Les Bases, la Convocatòria i tots els actes administratius derivats d'aquesta, poden ser impugnats per les persones interessades en els terminis i forma previstos a la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

 

 

ANNEX I (relació per al còmput d'antiguitat)

Sr./Sra ......................................................................................................…………… amb DNI ...........................................................…  domicili ......................................................................................................…………………. manifest una antigüitat ininterrompuda acreditada de …………...................…….dies, d'acord amb la següent relació:

N.º Llicència

Titular de la llicència

Data inici (Antigüitat)

Data finalització

Total dies

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eivissa, .... de..........................2024

(Signatura)

 

 

ANNEX II MODEL DE DECLARACIÓ RESPONSABLE

Sr./Sra ................................…..................................................….........……………………….., amb DNI ............................................ i domicili a .........................................................................................……………………….. 

DECLAR sota la meva responsabilitat:

Que no es troba sotmès/esa a cap causa de prohibició per contractar previstes a l'article 71 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic.

Que, així mateix, es troba al corrent del compliment de les obligacions tributàries amb la Seguretat Social i, en particular, amb l'Ajuntament d'Eivissa, imposades per les disposicions vigents.

Que aquestes manifestacions les formula qui compareix a fi que tenguin efectes a l'expedient d'adjudicació de 13 noves llicències d'autotaxi, sis de les quals ho són per a vehicles adaptats per a persones amb necessitats de mobilitat (eurotaxis).

Eivissa, ..... de.............................. 2024

 

(Signatura)

 

 

 

NOTA: La declaració responsable davant de notari, altra autoritat o organisme haurà de respectar el contingut d'aquest model.

 

ANNEX III CARACTERÍSTIQUES TÈCNIQUES DELS EUROTAXIS

Els requisits exigibles als autotaxis adaptats deriven de la normativa espanyola recollida a la norma UNE 26494, “Vehículos de carretera. Vehículos para el transporte de personas con movilidad reducida. Capacidad igual o menor a nueve plazas, incluido el conductor”, publicada per AENOR el dia 24 de septembre de 2014, corregida el 13 de maig de 2015, del RD 1544/2007, de 23 de novembre “por el que se regulan las condiciones básicas de accesibilidad y no discriminación para el acceso y utilización de los modos de transporte para personas con discapacidad” i de la Llei 8/2017, de 3 d'agost, d'accessibilitat universal de les Illes Balears.

ACCÉS

Les especificacions tècniques amb respecte a l'accés del vehicle són les següents:

  1.  El vehicle ha de disposar d'un accés fàcil, confortable i segur per a un usuari amb cadira de rodes sense que hagi d'abandonar-la
  2.  L'alçada mínima del buit per a l'accés de la persona amb mobilitat reduïda (P.M.R.) en la seva cadira de rodes ha de ser de 1.300 mm. (es recomana un mínim de 1.350 mm)
  3.  L'amplada mínima de l'esmentat buit ha de ser de 700 mm. (es recomana de 800mm.)
  4.  Si la/les porta/es d'accés per a l'usuari de la cadira de rodes és/són abatible/s de l'eix vertical, l'angle mínim d'obertura ha de ser de 90º.
  5.  Independentment de la manera d'obertura de la/es porta/es d'accés per a la P.M.R. en la seva cadira de rodes, aquesta/es ha de tenir un dispositiu d'estancament que eviti el tancament accidental durant les operacions d'entrada/sortida.

SUPERFÍCIE D'ALLOTJAMENT

Les superfícies tècniques respecte a la superfície de allotjament són les següents:

a. El vehicle ha de disposar d'un espai interior suficient per allotjar com a mínim un passatger en la seva cadira de rodes.

b. La superfície ha de tenir unes dimensions mínimes de:

  • Longitud: 1200 mm
  • Amplada 700 mm (es recomana 800mm)

c. L'alçada lliure interior del vehicle, sobre un cercle de radi mínim de 400mm, amb centre sobre el cap del passatger en la seua cadira de rodes, situada en el lloc assignat, ha de ser de 1.400 mm (mínim).

d. L'espai de l'automòbil adaptat perquè viatgi el passatger amb la seva cadira de rodes, ha de ser tal que li permeti viatjar en el sentit de la marxa. Per motius de seguretat mai s'ha de mantenir una posició transversal a l'eix longitudinal del vehicle.

SEGURETAT DEL PASSATGER VIATJANT EN LA SEVA CADIRA DE RODES.

a. El vehicle ha disposar d'un dispositiu d'ancoratge per a la cadira de rodes que suporti els esforços de tracció, torsió i flexió a què ds pogués exposar la cadira de rodes, així com als moviments de translació i gir.

b. L'ancoratge ha de subjectar la cadira de rodes per elements del seu xassís i no per elements fàcilment deformables com les rodes. Al mateix temps, l'ancoratge s'ha de subjectar al xassís o bastidor del vehicle.

c. El passatger en la seva cadira de rodes ha de disposar d'un element de retenció, cinturó de seguretat, de com a mínim tres punts d'ancoratge, que mai s'ha de considerar com a component actiu de l'ancoratge de la cadira de rodes.

d. S'ha de disposar per al viatger d'un reposacaps fix, unit permanentment a l'estructura del vehicle.

PERSONES DE MOBILITAT REDUÏDA (NO USUARIS DE CADIRA DE RODES)

a. L'angle d'obertura mínim de les portes habitables de l'eix vertical ha de ser de 90º

b. Agafadors estratègicament situats per facilitar les operacions d'entrada/sortida i asseure's/aixecar-se.

c. Si l'altura calçada- pis del taxi és superior a 250 mm, s'ha de disposar obligatòriament d'un escaló suplementari que redueixi aquesta altura, com a mínim en una de les portes.

d. Els taxis adaptats han de portar les tarifes escrites en sistema Braile.

ELEMENTS PER A AUXILIAR L'ACCÉS: RAMPA

a. Com a element per auxiliar l'accés a l'automòbil pot ser suficient dur entre l'equipament una rampa que ha de formar amb l'horitzontal del punt de recolzament en la calçada un pendent no superior al 30%

b. La rampa ha de suportar l'esforç que produeixi una massa de 250kg en el centre de la seua obertura, en posició recolzada.

c. L'amplada exterior mínima serà de 700mm (es recomana 800 mm). En el cas que aquesta rampa estigués formada per dos canaletes, la seua separació màxima ha de ser de 200 mm.

d. Els costats exteriors i interiors en cas de les canaletes han de tenir un cantell d'almenys 80mm de alçada.

CONCEPTES DE NORMALITZACIÓ I INTEGRACIÓ

a) A més, dels criteris tècnics descrits, els vehicles han d'ajustar-se a la normativa establerta per a aquest tipus de transport. En particular s'han d'atendre a les prescripcions al respecte contingudes en el RD 1544/2007, de 23 de novembre.

b)Segons aquest Reial decret, un vehicle tipus furgoneta (capacitat igual a 9 places, inclòs el conductor) o un vehicle “tot terreny” que per les seves característiques dimensionals podrien complir amb els requisits tècnics, no seran homologats com a autotaxis accessibles per no respondre al criteri fonamental de normalització.