Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 64601
Elevació a definitiva de la proposta relativa a l'aprovació del reglament intern de funcionament del Consell de Persones Majors de Formentera

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Sr. Ángel C. Navarro Sánchez, Secretari del Consell Insular de Formentera, Illes Balears.

CERTIFIC que el Ple del Consell Insular de Formentera, en sessió de caràcter Ordinari de 22 de desembre de 2023, va tractar, entre d'altres, el següent:

2.3.- PRP2023/824. DONAR COMPTE AL PLE DE L'ELEVACIÓ A DEFINITIVA DE LA PROPOSTA RELATIVA A L'APROVACIÓ DEL REGLAMENT INTERN DE FUNCIONAMENT DEL CONSELL DE PERSONES MAJORS DE FORMENTERA.

El secretari dona compte de l'assumpte tractat a la comissió informativa pertinent, del passat 19 de desembre de 2023, amb el contingut següent:

“2.3.- PRP2023/824. DONAR COMPTE AL PLE DE L'ELEVACIÓ A DEFINITIVA DE LA PROPOSTA RELATIVA A L'APROVACIÓ DEL REGLAMENT INTERN DE FUNCIONAMENT DEL CONSELL DE PERSONES MAJORS DE FORMENTERA.

El secretari dona compte, conforme a l'article 161 del Reglament orgànic del Consell Insular, de l'elevació a definitiva de l'aprovació inicial del reglament intern de funcionament del Consell de Persones Majors de Formentera.

La tramitació d'aquest expedient s'inicià mitjançant l'acord del Ple de la corporació en sessió de 31 d'agost de 2023 on s'aprovà inicialment el reglament intern de funcionament del Consell de Persones Majors de Formentera, i es procedí a la seva exposició pública, mitjançant anunci al Butlletí Oficial de les Illes Balears número 126/2023, de 12 de setembre, i al tauler virtual d'anuncis de la pàgina web del Consell www.conselldeformentera.cat . També es donà audiència a les persones interessades en els terminis indicats, tal i com consta a l'expedient.

L'Institut Balear de la Dona ha realitzat l'informe preceptiu sobre l'aprovació del reglament, d'acord amb l'establert a l'article 5 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes i s'han incorporat en el text les recomanacions efectuades a l'informe de 13 de novembre de 2023.

Finalitzat el termini d'exposició pública i considerant que, tal com es desprèn de la comunicació de l'àrea de Secretaria sobre la recerca feta al Registre General d'Entrada de data 13 de desembre de 2023, no consta que s'hagin registrat al·legacions a data d'avui.

En conseqüència, cal estar al següent:

Únic. Considerar aprovat definitivament el reglament intern de funcionament del Consell de Persones Majors de Formentera (elevació a definitiu del text aprovat inicialment, tot incorporant els suggeriment de l'Institut Balear de la Dona que no afecten al fons), tot això segons l'acord del Ple de la corporació de data 31 d'agost de 2023, on s'aprovà inicialment, i procedir a la publicació integra al BOIB, al tauler d'anuncis i a la pàgina web del Consell Insular de Formentera, als efectes de la seva entrada en vigor, tot de conformitat amb la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

 

Formentera, amb data de la signatura electrònica (17 de gener de 2024)

El secretari Ángel Custodio Navarro Sánchez

 

 

ANNEX: Text sencer del reglament que s'entén aprovat finalment amb les millores lingüístiques introduïdes segons l'informe d'impacte de gènere; és a dir, amb la redacció definitiva.

“REGLAMENT INTERN DE FUNCIONAMENT DEL CONSELL DE PERSONES MAJORS DE FORMENTERA

Preàmbul

L'article 9.2 de la Constitució espanyola de 1978 estableix els principis que han de regir l'actuació dels poders públics i entre aquests el de facilitar la participació de tota la ciutadania en la vida política, econòmica, cultural i social.

D'altra banda, la Llei 6/1994, de 13 de desembre, d'atribució de competències als consells insulars en matèria de patrimoni històric, de promoció sociocultural, d'animació sociocultural, de dipòsit legal de llibres i d'esports, estableix que els consells insulars han d'assumir les competències derivades del Reial decret 4101/1982, de 29 de desembre, sobre traspàs de funcions i serveis de l'Estat en matèria de cultura, que determina que és competència, en matèria de majors, l'ajuda i el foment d'activitats en l'àmbit de la tercera edat, amb vista a la promoció sociocultural.

L'article 10.1 de la Constitució espanyola fa referència a “La dignitat de la persona, els drets inviolables que li són inherents, el lliure desenvolupament de la personalitat, el respecte a la llei i als drets dels altres són fonament de l'ordre polític i de la pau social”.

L'article 14 de la Constitució espanyola consagra l'obligació que tenen les administracions públiques de vetllar pel dret de les persones a ser tractades en condicions d'igualtat. Entre les circumstàncies de les quals parla l'article 14, ha d'entendre's inclòs el dret a no ser discriminat per raó d'edat, perquè així ho reconeix la jurisprudència i altres instruments jurídics dels quals Espanya és part.

L'article 18.1 de la Constitució espanyola “Es garanteix el dret a l'honor, a la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge”. A més de la promoció per part de les Administracions d'una imatge positiva, allunyada de tòpics, de les persones majors i de l'envelliment. La protecció d'aquests drets està garantida constitucionalment, de manera especial en el cas de les persones majors internades en establiments sanitaris o socials, així com les que no es valen per si mateixes.

L'article 50 de la Constitució espanyola configura el dret de les persones majors a la suficiència econòmica, principalment realitzat a través d'un sistema de pensions complementat amb el dret a percebre prestacions de serveis socials per atendre les seves necessitats essencials (habitatge, salut, etc.).

Davant la voluntat del Consell de Formentera de donar un impuls important a la participació ciutadana en els assumptes públics i davant l'acord del Ple extraordinari de data 14 de juliol de 2022 de creació del Consell de Persones Majors de Formentera, s'ha d'elaborar un nou Reglament intern de funcionament del Consell de Persones Majors de Formentera que reguli aquest òrgan de participació, per tal de possibilitar que aquest sector de població tingui una posició més activa dins la societat actual. És per això que s'ha establert un consell amb una composició plural, igualitària i representativa de la diversitat del teixit associatiu, que permeti una representativitat major a l'hora de dissenyar polítiques públiques relacionades amb les persones majors i, així, aconseguir una societat més oberta, més activa i amb més qualitat de vida.

 

Capítol I. Disposicions generals

Article 1. Definició

El Consell de Persones Majors de Formentera té l'objectiu de promoure la participació i la col·laboració de les persones majors en aquelles competències atribuïdes al Consell de Formentera i promoure polítiques que tendeixin a una participació major i més plena de les persones majors en la vida social, cultural, econòmica i política.

És un òrgan col·legiat, de caràcter assessor, consultiu i propositiu, adscrit a l'àrea de Majors del Consell de Formentera.

Article 2. Objectius

El Consell té com a finalitat institucionalitzar la col·laboració i participació del moviment associatiu de persones majors i d'altres col·lectius de persones afectades o implicades en aquest col·lectiu, en la definició, l'aplicació i el seguiment de les polítiques d'atenció, assistència, a l'àrea social i qualitat de vida dirigides a aquest sector de població.

El Consell de Persones Majors de Formentera està adscrit al departament competent en matèria de majors i es configura com a un òrgan consultiu i de participació en la programació i en l'execució de polítiques que afecten el col·lectiu de les persones majors i que promou el Consell de Formentera.

Article 3. Règim jurídic

El Consell de Persones Majors de Formentera es regeix pel que s'estableix en aquest Reglament; en la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars; en el Reglament orgànic vigent del Consell de Formentera; en els articles 134 del Reial decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el reglament d'organització, funcionament i règim jurídic de les entitats locals, i en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Article 4. Principis rectors

Són principis i criteris inspiradors de l'actuació del Consell:

a) La pluralitat i la diversitat en la composició dels òrgans del Consell, per tal d'aconseguir una representativitat màxima a l'hora de dissenyar polítiques públiques relacionades amb les persones majors.

b) L'objectivitat, la veracitat i la imparcialitat.

c) La igualtat i la representació equilibrada d'homes i de dones en la composició del Consell.

Els acords, els informes, les propostes i els estudis que elaboren els òrgans del Consell de Persones Majors de Formentera tenen caràcter no vinculant per al Consell de Formentera.

Article 5. Funcions

Les funcions del Consell de Persones Majors de Formentera són de consulta, d'assessorament i d'informació sobre els aspectes que incideixen en el col·lectiu de les persones majors.

Aquestes funcions són:

a) Vehicular la participació ciutadana en l'àmbit de les persones majors dels diferents agents socials i institucionals que estan implicats en aquest objectiu, així com facilitar la relació entre ells.

b) Analitzar, deliberar i posicionar-se sobre l'orientació general de les polítiques de gent gran a Formentera i sobre la implantació, l'impacte, l'eficàcia i la conveniència.

c) Generar propostes d'actuació en l'àmbit de les persones majors i canalitzar-les cap al Consell de Formentera, així com proposar i participar en la coproducció d'aquelles polítiques públiques que el Consell de Formentera acorda.

d) Impulsar processos de participació per dur a terme les funcions que li són pròpies.

e) Promoure el debat, la creació i la transferència de coneixement, la difusió de bones pràctiques i la innovació en el territori en matèria de polítiques de gent gran, i promocionar iniciatives que hi estan relacionades.

f) Promoure accions que fomenten les relacions intergeneracionals, l'associacionisme, la participació en la societat, la solidaritat i, en general, la qualitat de vida de les persones majors.

g) Recollir i canalitzar les iniciatives i els suggeriments de les persones i dels col·lectius de persones majors no representats en el Consell.

h) Rebre informació sobre el desenvolupament de les accions dutes a terme en matèria de gent gran per l'Administració.

i) Assessorar, emetre informes i dictàmens i fer recomanacions sobre les consultes que li formulen en matèries relacionades amb les persones majors i canalitzar-les cap a les instàncies competents.

j) Conèixer, valorar, informar i dictaminar els plans, els programes, les línies d'actuació generals i prioritàries i els pressupostos corresponents a l'àmbit d'actuació de les persones majors, abans que el Consell de Formentera els aprovi.

k) Incorporar la perspectiva de gènere de forma transversal, fomentar la igualtat d'oportunitats entre dones i homes majors, impulsar l'empoderament de les dones majors i fomentar la sororitat entre elles.

l) Proposar accions per a la diagnosi i la intervenció de les situacions de violència de dones majors, sovint invisibilitzades, i canalitzar-les cap al Consell de Formentera.

m) Qualsevol altra funció relacionada amb les persones majors que li poden encomanar i que es correspon amb la seva naturalesa i objectius.

 

​​​​​​​Capítol II. Organització i funcionament

Article 6. Organització del Ple

El Ple estarà integrat per la presidència, vicepresidència i la secretaria.

 

​​​​​​​Article 7. Presidència

La Presidència del Consell de Persones Majors de Formentera correspon a la persona titular de la conselleria competent en matèria de majors o a qui es delegui.

Són funcions de la Presidència:

a) Presidir i moderar els debats del Ple.

b) Acordar la convocatòria de les reunions i establir-ne l'ordre del dia.

c) Visar les actes i els certificats dels acords.

d) Traslladar els acords adoptats pel Ple del Consell de Persones Majors de Formentera als òrgans de govern i de gestió del Consell de Formentera.

Article 8. Vicepresidència

1. Exerceix la Vicepresidència primera del Consell una persona nomenada pels representants de cada una de les associacions de les persones majors constituïdes legalment existents a Formentera. Aquesta persona substitueix la Presidència en cas de vacant, absència o malaltia.

2. La Vicepresidència exerceix aquelles funcions que la Presidència delega i les inherents a la seva condició.

Article 9. Vocalies

1. Són vocals:

a) La persona que ocupa la Presidència de cada una de les associacions de persones majors, constituïdes legalment, existents a Formentera.

b) Dos persones membres nomenades directament per la persona titular de l'àrea competent en matèria de majors, elegits entre persones majors que han destacat per la seva trajectòria personal o professional, encara que no formin part d'entitats de persones majors.

c) Una dona major de 60 anys representativa de l'àmbit feminista i coneixedora de les característiques i problemàtiques concretes de les dones majors, nomenada per la persona titular de l'àrea competent en matèria de majors, a proposta de la persona titular del departament competent en matèria d'igualtat.

d) Un conseller o una consellera de cada grup polític amb representació al ple del Consell de Formentera.

2. Una persona suplent, designada específicament per a això, pot substituir les vocalies en els supòsits d'absència, de vacant o de malaltia.

3. Les competències de les vocalies són:

a) Rebre la convocatòria amb una antelació mínima de deu dies.

b) Participar en els debats i fer propostes.

c) Exercir el dret a vot.

d) Formular precs i preguntes.

e) Desenvolupar altres funcions inherents a la seva condició.

4. Amb coherència als punts que figurin a l'ordre del dia, el/la president/a del Consell de Persones Majors de Formentera, per iniciativa pròpia o a proposta de qualsevol altre membre del Ple, pot autoritzar l'assistència de representants d'entitats, persones individuals o bé personal tècnic del Consell Insular de Formentera, a fi d'enriquir el Consell i millorar-ne l'assessorament. Tots tendran veu, però no vot.

Article 10. Secretaria

1. La persona que ocupa la Secretaria ha de ser nomenada per la persona titular de l'àrea competent en matèria de majors entre el personal funcionari.

2. En cas d'absència, de vacant o de malaltia, la persona que ocupa la Secretaria adjunta, nomenada per la persona titular del departament competent en matèria de majors entre el seu personal funcionari, ha de substituir la persona que ocupa la Secretaria.

3. Són funcions de la Secretaria, sens perjudici d'aquelles altres inherents a la seva condició:

a) Assistir a les reunions amb veu però sense vot.

b) Remetre les convocatòries, les notificacions i les citacions per ordre de la Presidència.

c) Redactar i firmar les actes de les reunions amb el vistiplau de la Presidència.

d) Facilitar a les persones membres del Ple i de la Comissió Permanent la informació i l'assistència necessària.

e) Expedir certificats de les consultes i els acords.

f) Les funcions que el Ple o la Comissió Permanent li encarrega.

Article 11. Funcionament

1. El Consell de Persones Majors de Formentera actua en ple.

2. El Consell de Persones Majors de Formentera pot constituir comissions d'estudi i ponències de treball, per tal de millorar el desenvolupament dels seus fins.

Article 12. Ple del Consell

1. El Ple del Consell es pot reunir en sessions ordinàries i extraordinàries:

a) Són sessions ordinàries les que tenen una periodicitat predeterminada. Hi ha dues sessions ordinàries a l'any.

b) Són sessions extraordinàries les que convoca la Presidència del Consell, a iniciativa pròpia, a petició d'un terç de les persones membres del Consell.

En qualsevol cas, la Presidència convoca les sessions, amb una antelació de deu dies com a mínim, mitjançant un escrit que ha d'incloure el lloc, la data i l'hora de la reunió, així com l'ordre del dia.

2. El Ple queda constituït vàlidament quan hi assisteixen, en primera convocatòria, a més de la persona que ocupa la Presidència, o qui legalment la substitueix, i de la persona que ocupa la Secretaria, almenys una tercera part de les persones membres integrants. Si no s'arriba al quòrum, s'han de reunir mitja hora més tard en segona convocatòria, i és suficient, en aquest cas, l'assistència de tres de les seves persones membres, quòrum que s'ha de mantenir durant tota la sessió. En tot cas, és necessària l'assistència de la Presidència i de la Secretaria.

Els acords del Ple s'han d'adoptar, llevat dels casos en què expressament es preveu majoria absoluta, per majoria simple dels vots de les persones membres assistents.

En cas d'empat a les votacions, la Presidència del Consell té vot de qualitat. En cap cas s'admet el vot per representació.

3. De cada sessió s'aixeca una acta que s'aprova a la sessió següent.

4. Les funcions del ple són:

a) Ratificar la proposta de nomenament de la Presidència del Consell de Persones Majors de Formentera.

b) Aprovar el pla de treball i les línies generals d'actuació del Consell de Persones Majors de cada mandat.

c) Informar les possibles modificacions del Reglament intern de funcionament del Consell de Persones Majors de Formentera.

d) Elaborar la proposta de modificació del Reglament intern de funcionament del Consell de Persones Majors de Formentera, i elevar-la al Consell de Formentera perquè en faci la tramitació reglamentària.

e) Adoptar els acords corresponents a les funcions del Consell de Persones Majors de Formentera.

f) Valorar i aprovar els estudis i informes de les comissions d'estudi i les ponències de treball.

g) Aprovar la memòria anual del Consell de Persones Majors de Formentera.

h) Qualsevol altra que aquest Reglament li atribueix.

Article 14. Comissions d'estudi i ponències de treball

El Ple pot crear les comissions d'estudi i les ponències de treball, de caràcter temporal, que es consideren oportunes per preparar estudis o informes, el resultat dels quals s'ha de presentar al ple del Consell.

Article 15. Assistència d'altres persones

A les sessions del ple del Consell i a requeriment del president del Consell, hi poden assistir, amb veu però sense vot, fins a un total de cinc persones expertes en l'àmbit de les persones majors o de la matèria de què es tracta.

​​​​​​​​​​​​​​Article 16. Suport al Consell de Persones Majors de Formentera

L'àrea competent en matèria de majors ha de prestar el suport personal, material i econòmic al Consell de Persones Majors de Formentera, per tal de dur a terme les seves tasques.

 

​​​​​​​Article 17. Durada del mandat

1. El mandat de les persones membres del Consell de Persones Majors de Formentera que no ho siguin per raó de càrrec públic té una durada de quatre anys, sense perjudici de poder ser reelegits, com a màxim, un nou mandat.

2. Transcorregut aquest període, el Consell s'ha de dissoldre i s'ha de renovar; no obstant això, el Consell sortint està en funcions fins al nomenament del nou Consell de Persones Majors de Formentera.

Article 18. Cessament de les persones membres del Consell

1. Les persones membres del Consell de Persones Majors de Formentera han de cessar per qualsevol de les circumstàncies següents:

a) Mort o inhabilitació declarada per resolució judicial ferma.

b) Renúncia expressa.

c) Incompliment dels requisits que determinaren la designació.

d) Per acord de l'entitat, l'associació a qui representen. L'acord s'ha de comunicar a la Secretaria del Consell i el Ple l'ha de ratificar.

e) Finalització del mandat pel qual s'han nomenat.

2. La Presidència ha de cessar quan la majoria absoluta del Ple del Consell de Persones Majors acorda elegir una altra persona per a l'exercici del càrrec.

3. Produïda una vacant, es cobreix de conformitat amb el que es preveu en aquest Reglament per al seu nomenament. En el supòsit de cessament per causa distinta de la finalització de la durada del mandat, el nou membre ha d'ocupar el càrrec durant el temps que resta per complir el mandat del membre cessant.

Fins que es cobreix la vacant, el vocal cessant és substituït per un suplent.

 

Capítol III. Modificació i extinció

Article 19. Modificació del Reglament

1. El Consell de Formentera pot modificar aquest Reglament, a iniciativa pròpia o a proposta del Ple del Consell de Persones Majors de Formentera, en els termes que considera oportú, prèvia tramitació prevista legalment.

2. Quan la iniciativa és del Consell de Formentera, es dona audiència al Ple del Consell de Persones Majors de Formentera.

3. La modificació no pot suposar en cap cas un canvi en els objectius que justificaren la creació i es requereix acreditarne la necessitat i la conveniència.

Article 20. Extinció del Consell de Persones Majors de Formentera

1. L'extinció, que pot acordar-se per iniciativa pròpia del Consell de Formentera un cop escoltat el Ple del Consell de Persones Majors, requereix l'acord del Ple del Consell de Formentera.

Disposició addicional

En el termini màxim de tres mesos, comptadors des de l'entrada en vigor d'aquest Reglament, s'han de nomenar les persones membres del Consell de Persones Majors de Formentera, d'acord amb el que disposa aquest Reglament, i s'ha de convocar la sessió constitutiva.

Disposició final primera

El Ple del Consell de Persones Majors de Formentera pot aprovar les disposicions necessàries per desplegar el règim d'organització i el funcionament previst en aquest Reglament.

​​​​​​​​​​​​​​Disposició final segona

Aquest Reglament entra en vigor l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.