Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
FONS DE GARANTIA AGRÀRIA I PESQUERA DE LES ILLES BALEARS (FOGAIBA)
Núm. 51308
Resolució del president del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA), de convocatòria, per a l’any 2024, dels ajuts corresponents a les intervencions en forma de pagaments directes previstos al Pla estratègic de la PAC (PEPAC)
La Comunicació de la Comissió al Parlament Europeu, al Consell, al Comitè Econòmic i Social Europeu i al Comitè de les Regions que porta per títol “El futur dels aliments i de l'agricultura” va exposar els possibles problemes, objectius i orientacions de la política agrària comuna (en endavant, la PAC) després del 2020.
La gran novetat de la futura PAC és el canvi d'enfocament, que passa de ser una política de compliment de normes, fonamentalment basada en la descripció dels requisits que han de complir els beneficiaris finals dels ajuts, a una política centrada en el rendiment i l'obtenció de resultats, mitjançant la consecució d'uns objectius generals i específics. Els objectius generals són tres: el foment d'un sector agrícola intel·ligent, resistent i diversificat que garanteixi la seguretat alimentària; la intensificació de la cura del medi ambient i l'acció pel clima, que contribueixi a assolir els objectius climàtics i mediambientals de la Unió Europea, i l'enfortiment del teixit socioeconòmic de les zones rurals.
Amb aquest nou enfocament, Espanya ha proposat un Pla estratègic nacional de la política agrària comuna (PAC) del Regne d'Espanya 2023-2027, que té per objectiu el desenvolupament sostenible de l'agricultura, l'alimentació i les zones rurals per garantir la seguretat alimentària de la societat a través d'un sector competitiu i un medi rural viu.
Les Illes Balears, a través de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, van participar activament en tot el procés de diagnòstic per objectius aportant la realitat i els condicionants de la producció agrària insular que es van sistematitzar en un document que es va aportar com a annex al Pla estratègic de la PAC (PEPAC) presentat per Espanya a la Comissió Europea, i que duu com a títol “Donar suport a la viabilitat i la renda digna per als agricultors i ramaders de les Illes Balears”. Després de la fase d'anàlisi, aquesta Conselleria va desenvolupar el procés d'identificació i priorització de necessitats que es va aportar al procés d'elaboració del PEPAC a escala nacional.
Amb la reforma de la política agrària comuna (PAC) 2023-2027, s'implanta un nou enfocament en què els Estats membres han d'establir els detalls de les intervencions o mesures de la nova PAC, a través d'un pla estratègic, partint d'una subsidiarietat més gran. El pla esmentat ha d'agrupar les intervencions en forma de pagaments directes, les intervencions en determinats sectors, així com les intervencions per al desenvolupament rural, i serà finançat amb càrrec als fons europeus agrícoles FEAGA i FEADER. L'objectiu és provar de garantir que s'assoleixin les metes previstes perquè se satisfacin les necessitats existents. En el seu defecte es modificarà el pla si es considera necessari. En aquest sentit, el conjunt dels instruments i ajuts de la nova PAC s'orientaran als objectius i a les metes que defineix el PEPAC i seran avaluats d'acord amb uns indicadors d'impacte i resultat. El disseny i l'aplicació dels ajuts directes de la nova PAC han de contribuir de manera decisiva a l'assoliment d'aquests objectius i metes.
El 31 d'agost de 2022, la Comissió Europea va aprovar el Pla estratègic de la PAC d'Espanya i, a fi de poder fer una implantació i gestió correctes del conjunt d'intervencions que s'inclouen al Pla estratègic nacional de la política agrària comuna (PAC) del Regne d'Espanya 2023-2027, es fa necessari disposar de les eines jurídiques adequades que permetin una aplicació harmonitzada de totes les mesures al territori nacional.
Amb aquesta finalitat, l'Administració General de l'Estat ha vingut aprovant durant la tardor del 2022 un paquet legislatiu format per la Llei 30/2022, de 23 de desembre, per la qual es regulen el sistema de gestió de la política agrària comuna i altres matèries connexes i divuit reials decrets que regulen els aspectes necessaris per a la seva aplicació: normes per aplicar les intervencions en forma de pagaments directes, requisits comuns i sol·licitud única; sistema de drets d'ajuda bàsica a la renda per a la sostenibilitat; regulació de condicionalitat reforçada i social; sistema integrat de gestió i control, i governança dels fons europeus agrícoles.
Del total de normes que formen el paquet legislatiu de la PAC, els sis decrets aprovats que regulen qüestions lligades directament amb la gestió dels ajuts que estableix el PEPAC són els següents:
- El Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, sobre l'aplicació, a partir del 2023, de les intervencions en forma de pagaments directes i l'establiment de requisits comuns en el marc del Pla estratègic de la política agrària comuna, i la regulació de la sol·licitud única del sistema integrat de gestió i control.
- El Reial decret 1045/2022, de 27 de desembre, sobre drets d'ajuda bàsica a la renda per a la sostenibilitat de la política agrària comuna.
- El Reial decret 1049/2022, de 27 de desembre, pel qual s'estableixen les normes per a l'aplicació de la condicionalitat reforçada i de la condicionalitat social que han de complir les persones beneficiàries dels ajuts en el marc de la política agrària comuna que rebin pagaments directes, determinats pagaments anuals de desenvolupament rural i del Programa d'opcions específiques per la llunyania i la insularitat (POSEI).
- El Reial decret 1047/2022, de 27 de desembre, pel qual es regula el sistema de gestió i control de les intervencions del pla estratègic i altres ajuts de la política agrària comuna.
- El Reial decret 1046/2022, de 27 de desembre, pel qual es regula la governança del Pla estratègic de la política agrària comuna a Espanya i dels fons europeus agrícoles FEAGA i FEADER.
- El Reial decret 1054/2022, de 27 de desembre, pel qual s'estableix i es regula el Sistema d'informació d'explotacions agrícoles i ramaderes i de la producció agrària, així com el Registre autonòmic d'explotacions agrícoles i el Quadern digital d'explotació agrícola.
No obstant l'aplicació directa i immediata dels reglaments comunitaris, així com dels reial decrets abans esmentats, i de la resta de normativa nacional indicada, s'ha considerat convenient transcriure certs preceptes per facilitar-ne la comprensió, i fer, mitjançant aquesta resolució, la convocatòria dels ajuts esmentats a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, adaptada a les especificitats organitzatives i procedimentals, d'acord amb el que estableix l'article 3.2 del text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.
De la mateixa manera, l Decret 64/2005, de 10 de juny, de creació del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears, a l'article 2.a, assenyala que el FOGAIBA té per objecte executar la política de la Conselleria competent en matèria d'agricultura i pesca referent a l'aplicació de les mesures de foment i millora dels sectors agrari i pesquer, incloses les que deriven de la política agrària comuna i dels fons procedents de l'Instrument Financer d'Orientació de la Pesca, de les mesures de desenvolupament rural i altres règims d'ajuts que preveu la normativa de la Unió Europea.
Mitjançant el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Concretament, a l'annex 1 s'acorda l'adscripció del FOGAIBA a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural.
D'acord amb el que disposa l'article 15 del text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, correspon aprovar la convocatòria d'aquests ajuts mitjançant resolució.
Per tot l'anterior, en virtut del que estableix l'article 6.1.g del Decret 64/2005, de 10 de juny, esmentat i a proposta del director gerent del FOGAIBA, dicto la següent
RESOLUCIÓ
Primer
1. S'aprova, en els termes que preveu l'annex adjunt, la convocatòria per a l'any 2024, en el marc del que estableix el Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, sobre l'aplicació, a partir del 2023, de les intervencions en forma de pagaments directes i l'establiment de requisits comuns en el marc del Pla estratègic de la política agrària comuna, i la regulació de la sol·licitud única del sistema integrat de gestió i control (BOE núm. 312, de 29 de desembre de 2022), de les línies d'ajuda que es detallen a l'apartat primer de l'esmentat annex.
2. L'àmbit territorial d'aplicació dels ajuts és la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
Segon
Els ajuts que preveu l'annex adjunt seran finançats pel Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA), per la qual cosa aquesta convocatòria queda subjecta a la condició suspensiva de l'existència de crèdit adequat i suficient per finançar el compliment de les obligacions generades, segons l'assignació que efectuï la Unió Europea.
Tercer
Aquesta resolució s'ha de comunicar a la Base de Dades Nacional de Subvencions i s'ha de publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Palma, en la data de la signatura electrònica (26 de gener de 2024)
El president del FOGAIBA Joan Simonet Pons
ANNEX Aspectes generals
Primer
Objecte
Són objecte de convocatòria, per a l'any 2024, en el marc del que estableix el Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, sobre l'aplicació, a partir del 2023, de les intervencions en forma de pagaments directes i l'establiment de requisits comuns en el marc del Pla estratègic de la política agrícola comuna, i la regulació de la sol·licitud única del sistema integrat de gestió i control, les línies d'ajuda següents:
A) EN MATÈRIA D'AGRICULTURA:
- Ajuda bàsica a la renda per a la sostenibilitat, que regulen els articles 14,15 i 16 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
- Ajuda redistributiva complementària a la renda per a la sostenibilitat, que regulen els articles 17,18 i 19 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
- Ajuda complementària a la renda per a joves agricultors i agricultores, que regulen els articles 20, 21 i 22 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
- Ajuda associada als conreus següents:
a. Ajuda associada a la producció sostenible de proteïnes d'origen vegetal, Pla proteic, que regulen els articles 48, 49, 50 i 51 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
b. Ajuda associada a la producció sostenible de l'arròs, que regulen els articles 52, 53 i 54 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
c. Ajuda associada als productors de fruita seca en àrees amb risc de desertificació, que regulen els articles 64, 65 i 66 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
d. Ajuda associada a l'oliverar amb dificultats específiques i alt valor mediambiental, que regulen els articles 78, 79 i 80 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
e. Respecte dels cultius de pansa, remolatxa sucrera, tomàquet per a transformació i cotó, s'atenen al que disposa el Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
B) EN MATÈRIA DE RAMADERIA:
a. Ajuda associada per als ramaders extensius de boví de carn, que regulen els articles 83, 84 i 85 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
b. Ajuda associada per a l'engreix de vedells en l'explotació de naixement, que regulen els articles 86, 87 i 88 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
c. Ajuda associada per a l'engreix sostenible de vedells, que regulen els articles 89, 90 i 91 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
d. Ajuda associada per a la producció sostenible de llet de vaca, que regulen els articles 92, 93 i 94 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
e. Ajuda associada per als ramaders extensius i semiextensius d'oví i cabrú de carn, que regulen els articles 95, 96 i 97 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
f. Ajuda associada per a la producció sostenible de llet d'ovella i cabra, que regulen els articles 98, 99 i 100 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
g. Ajuda associada per als ramaders extensius i semiextensius d'oví i cabrú sense pastures a la seva disposició i que pasturen superfícies amb rostolls, guarets i restes hortofructícoles, que regulen els articles 101, 102 i 103 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
C) EN MATÈRIA DE MEDI AMBIENT I CLIMA:
- Ecorègims d'agricultura de carboni i agroecologia: Pasturatge extensiu, sega i biodiversitat a les superfícies de pastures, que regulen els articles 27,28,29, 30 i 31 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
- Ecorègims d'agricultura de carboni i agroecologia: rotació de cultius i sembra directa en terres de cultiu, que regulen els articles 32, 33,34,35,36 i 37 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
- Ecorègims d'agricultura de carboni: cobertes vegetals i cobertes inertes en cultius llenyosos, que regulen els articles 38,39,40,41,42 i 43 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
- Ecorègim d'agroecologia: espais de biodiversitat, que regulen els articles 44 i 45 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Segon
Definicions
1. A l'efecte del que preveu aquest annex, són aplicables les definicions que estableix l'article 3 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, sobre l'aplicació, a partir del 2023, de les intervencions en forma de pagaments directes i l'establiment de requisits comuns en el marc del Pla estratègic de la política agrària comuna, i la regulació de la sol·licitud única del sistema integrat de gestió i control.
2. En relació amb la consideració de jove agricultor i, a l'efecte de l'acreditació de la formació o capacitació adequada en l'àmbit agrari a què es fa referència al punt 21 de l'article 3 esmentat, s'ha d'acreditar en algunes de les formes següents:
- Titulació acadèmica agrària, almenys quant a formació professional agrària de segon grau o cicle formatiu de grau mitjà o superior.
- Cursos de formació agrària. Cal fer cursos relacionats amb l'activitat agrària d'una durada mínima de 150 hores lectives. Aquesta formació ha d'estar impartida per centres o organismes oficials, universitats, escoles d'administracions públiques, organitzacions sindicals, organismes de certificació agrària o qualsevol altra entitat reconeguda per l'Administració.
- Cursos relacionats amb l'activitat agrària d'una durada mínima de 75 hores lectives impartits pels centres o organismes indicats al punt anterior que poden ser completats amb l'experiència prèvia com a responsable d'explotació a raó de 25 hores d'equivalència per cada any d'experiència acreditada fins a un màxim de 75 hores. Es pot reconèixer l'experiència com a treballador per compte d'altri amb funcions de gerent, així com sent treballador autònom col·laborador en explotacions familiars.
En el cas d'una persona jurídica o grup de persones físiques, es considera que aquesta persona és un jove agricultor quan el responsable de l'explotació és una persona física o grup de persones físiques, que compleixin el que disposa l'apartat anterior. En el cas de persones jurídiques controlades per una altra persona jurídica o grup de persones físiques, el control efectiu a llarg termini per part d'una persona física o grup de persones físiques, que compleixin el que disposa l'apartat anterior ha de ser sobre aquesta última persona jurídica o grup de persones físiques que controla l'altra persona jurídica.
S'entén que un jove, o un grup de joves agricultors, exerceixen el control efectiu sobre la persona jurídica quan tinguin potestat de decisió dins de la persona jurídica esmentada, cosa que exigeix que la suma de la seva participació en el capital social de la persona jurídica sigui almenys igual o superior que la del soci amb més participació i que formin part de la junta rectora o òrgan de govern, i han de disposar d'un poder de vot almenys igual o superior que el del soci amb més percentatge de vot dins de la persona jurídica.
- Resolució favorable de concessió de l'ajuda de primera instal·lació en l'àmbit del desenvolupament rural, d'acord amb l'article 75 del Reglament (UE) 2115/2021 del
Parlament Europeu i del Consell de 2 de desembre de 2021. En tot cas, la resolució favorable suposa el compromís d'adquirir la formació i capacitació, el termini de la qual no pot superar els trenta-sis mesos.
- Instal·lació en una explotació prioritària en els termes que indica la Llei 19/1995, de 4 de juliol, de modernització de les explotacions agràries.
3. En relació amb la consideració de nou agricultor, i a l'efecte de l'acreditació de la formació o capacitació adequada en l'àmbit agrari a què es fa referència al punt 23 de l'article 3 esmentat, s'ha d'acreditar en algunes de les formes següents:
- Titulació acadèmica agrària, almenys quant a formació professional agrària de segon grau o cicle formatiu de grau mitjà o superior.
- Cursos de formació agrària. Cal fer cursos relacionats amb l'activitat agrària d'una durada mínima de 150 hores lectives. Aquesta formació ha d'estar impartida per centres o organismes oficials, universitats, escoles d'administracions públiques, organitzacions sindicals, organismes de certificació agrària o qualsevol altra entitat reconeguda per l'Administració.
- Cursos relacionats amb l'activitat agrària d'una durada mínima de 75 hores lectives impartits pels centres o organismes indicats al punt anterior que poden ser completats amb l'experiència prèvia com a responsable d'explotació a raó de 25 hores d'equivalència per cada any d'experiència acreditada fins a un màxim de 75 hores. Es pot reconèixer l'experiència com a treballador per compte d'altri amb funcions de gerent, així com si és treballador autònom col·laborador en explotacions familiars.
En el cas d'una persona jurídica, o un grup de persones físiques, es considera que aquesta persona és un nou agricultor quan el responsable de l'explotació és una persona física o grup de persones físiques, que compleixin el que disposa l'apartat anterior. En el cas de persones jurídiques controlades per una altra persona jurídica o grup de persones físiques, el control efectiu a llarg termini per part d'una persona física o grup de persones físiques, que compleixin el que disposa l'apartat anterior ha de ser sobre aquesta última persona jurídica o grup de persones físiques que controla l'altra persona jurídica.
S'entén que un nou agricultor, o un grup de nous agricultors, exerceixen el control efectiu sobre la persona jurídica quan tinguin potestat de decisió dins de la persona jurídica esmentada, cosa que exigeix que la suma de la seva participació en el capital social de la persona jurídica sigui almenys igual o superior que la del soci amb més participació i que formin part de la junta rectora o òrgan de govern, i han de disposar d'un poder de vot almenys igual o superior que el del soci amb més percentatge de vot dins de la persona jurídica.
- Resolució favorable de concessió de l'ajuda de primera instal·lació en l'àmbit del desenvolupament rural, d'acord amb l'article 75 del Reglament (UE) 2115/2021 del Parlament Europeu i del Consell de 2 de desembre de 2021. En tot cas, la resolució favorable suposa el compromís d'adquirir la formació i capacitació, el termini de la qual no pot superar els trenta-sis mesos.
- Instal·lació en una explotació prioritària en els termes que indica la Llei 19/1995, de 4 de juliol, de modernització de les explotacions agràries.
Requisits comuns per al cobrament de les intervencions
Tercer
Definició d'agricultor actiu
1. Pot adquirir la condició d'agricultor actiu tota persona física o jurídica, o bé grup de persones físiques o jurídiques, que:
a) Compleixi la definició d'agricultor, és a dir, que és titular d'una explotació agrària situada a Espanya, i que exerceix una activitat agrària i assumeix el risc empresarial de l'activitat agrària desenvolupada, tal com disposa l'article 8 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
b) No exerceixi, com a activitat principal, cap de les que recull la llista d'activitats excloses que descriu l'article 6 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
2. L'agricultor adquireix la condició d'agricultor actiu quan compleix almenys una de les condicions següents:
a) Quan figuri en alta al règim especial de la Seguretat Social dels treballadors per compte propi o autònoms (RETA) per l'exercici de l'activitat agrària, amb incorporació o no al sistema especial per a treballadors per compte propi agraris (SETA) que estableix el règim esmentat o bé,
b) Quan una part significativa dels seus ingressos totals procedeixi de l'activitat agrària.
3. La condició de figurar en situació d'alta al règim especial de la Seguretat Social dels treballadors per compte propi o autònoms (RETA) per l'exercici de l'activitat agrària, amb incorporació o no al sistema especial per a treballadors per compte propi agraris (SETA) que estableix el règim esmentat i que s'indica a l'apartat anterior és aplicable únicament per a agricultors que siguin persones físiques, així com per a comunitats de béns, herències jacents o comunitats d'hereus, societats civils sense objecte mercantil i explotacions en règim de titularitat compartida.
La situació d'alta al règim especial esmentat de la Seguretat Social ha de ser efectiva en la data final de termini de modificació de la sol·licitud única que estableix l'article 112.1 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
A aquest efecte és admissible l'alta al règim especial de la Seguretat Social dels treballadors per compte propi o autònoms (RETA), amb incorporació o no al sistema especial per a treballadors per compte propi agraris (SETA) que estableix el règim esmentat. En el primer cas, l'activitat empresarial declarada a l'efecte de l'impost sobre activitats econòmiques, o conforme a la classificació nacional d'activitats econòmiques (CNAE), ha d'estar relacionada amb el sector agroalimentari.
En el cas especial de les comunitats de béns, herències jacents o comunitats d'hereus i societats civils sense objecte mercantil, es considera que compleix el requisit d'afiliació a la Seguretat Social quan almenys un dels comuners o socis figuri en situació d'alta al règim especial de la Seguretat Social dels treballadors per compte propi o autònoms (RETA) per l'exercici de l'activitat agrària, amb incorporació o no al sistema especial per a treballadors per compte propi agraris (SETA) que estableix el règim esmentat.
4. Es considera que una part significativa dels ingressos de l'agricultor procedeixen de l'activitat agrària quan el 25% o més dels ingressos totals són ingressos agraris en el període impositiu disponible més recent.
En el cas que, per causes justificades, els ingressos agraris del període impositiu disponible més recent no compleixin la proporció del 25% per demostrar la condició d'agricultor actiu, cal tenir en compte els ingressos agraris dels exercicis 2022 o 2023.
No obstant això, en el cas d'aquells que s'incorporin a l'activitat agrària, si no s'han acollit aquest primer any al compliment del requisit d'agricultor actiu mitjançant l'alta en el Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors per Compte Propi o Autònoms (RETA) per l'exercici de l'activitat agrària, amb incorporació o no en el Sistema Especial per a Treballadors per Compte Propi Agraris (SETA) que estableix el règim esmentat, el requisit corresponent a la proporció d'ingressos agraris sobre el total d'ingressos s'ha de complir, com a màxim, en l'exercici 2026, o fins i tot posteriorment, en circumstàncies degudament justificades segons el parer del FOGAIBA, motivades pel període d'entrada en producció de determinats cultius.
Tant en el primer com en aquest segon període impositiu, no es pot acollir a l'excepció que estableix l'apartat cinquè d'aquesta resolució, ni pot demostrar el requisit d'agricultor actiu mitjançant l'alta en el RETA o el SETA. En cas que es tracti d'un NIF nou per canvi de denominació o de l'estatut jurídic de l'explotació, no es pot considerar una incorporació a l'activitat agrària.
A l'efecte del paràgraf anterior, el FOGAIBA estableix que la incorporació a l'activitat agrària es justifica per no ser titular d'una sol·licitud única en cap de les cinc campanyes immediatament anteriors.
Les persones jurídiques diferents de les societats civils sense objecte mercantil i els grups de persones jurídiques han de complir obligatòriament el requisit que una part significativa dels ingressos totals de l'agricultor procedeixin de l'activitat agrària. No obstant l'anterior, aquesta condició es considera automàticament complerta per les cooperatives agroalimentàries, les cooperatives d'explotació comunitària de la terra i les cooperatives de treball associat amb objecte d'explotació agropecuària, tenint en compte el que estableixen els articles 93, 94 i 80 de la Llei 27/1999, de 16 de juliol, de cooperatives.
En el cas especial de les comunitats de béns, herències jacents o comunitats d'hereus, societats civils sense objecte mercantil i explotacions en règim de titularitat compartida, es considera que compleix el requisit que una part significativa dels ingressos de l'agricultor procedeixen de l'activitat agrària quan, per a un comuner o soci de la comunitat o entitat esmentada, el 25% o més dels ingressos totals són ingressos agraris.
5. A l'efecte d'aplicar el punt 4, els ingressos agraris són aquells ingressos que hagi rebut l'agricultor procedents de l'exercici de l'activitat agrària en la seva explotació, en el sentit de l'article 3 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, inclosos els ajuts directes, les intervencions del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) assimilats al sistema integrat de gestió i control (SIGC), així com tots els ajuts que pugui percebre derivats de l'exercici de l'activitat agrària esmentada, ja siguin finançats amb càrrec als fons europeus o bé siguin ajuts nacionals.
Els ingressos procedents de la comercialització de productes agraris transformats o condicionats, d'acord amb la definició que estableix l'article 3 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, es consideren ingressos de les activitats agràries sempre que els productes transformats continuïn sent propietat de l'agricultor i que aquesta transformació tingui com a resultat un altre producte agrari.
Els ingressos lligats a l'autoconsum en la mateixa explotació es poden considerar ingressos agraris i en cal conservar una justificació documental en cas que no es vegin reflectits en la liquidació d'impostos corresponent.
A l'efecte de computar ingressos agraris es tenen en compte les indemnitzacions percebudes a través del sistema d'assegurances agràries combinades.
En relació amb l'aplicació de l'apartat 4, a l'efecte de computar els ingressos totals, es tenen en compte les particularitats següents. En primer lloc, no es computen en el concepte d'ingressos totals els guanys i les pèrdues patrimonials derivats de transmissions de béns immobles. En segon lloc, en el cas d'entitats de dret públic o entitats sense ànim de lucre, s'han de considerar tots els ingressos de l'entitat en qüestió, que d'acord amb les obligacions comptables que se'ls apliquen queden reflectits al pla de comptabilitat o als comptes anuals.
En cas que el beneficiari sigui una persona física, els ingressos agraris han de ser els que reculli com a ingressos totals en la declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), en l'apartat de rendiments d'activitats agrícoles, ramaderes i forestals, en estimació objectiva o directa. L'agricultor pot autoritzar el FOGAIBA perquè reculli, de l'Administració tributària, la informació fiscal esmentada a fi de comprovar el compliment del percentatge establert. En cas que no presenti aquesta autorització, el beneficiari ha d'aportar la documentació pertinent.
En el cas de beneficiaris que fan la declaració conjunta de l'IRPF amb la resta dels membres de la unitat familiar, per verificar la proporció del 25% dels ingressos agraris davant els ingressos totals, es poden utilitzar els conceptes fiscals tant de forma individual com de forma conjunta, i es considera que es compleix el requisit si s'assoleix la proporció per qualsevol dels dos mètodes.
En cas que el beneficiari sigui una comunitat de béns, herència jacent o comunitat d'hereus, societat civil sense objecte mercantil o explotació en règim de titularitat compartida, els ingressos agraris del soci o comuner de l'agrupació per al qual cal verificar el requisit, si es tracta d'una persona física, han de ser els que recull com a ingressos totals en la declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), en l'apartat de rendiments d'activitats agrícoles, ramaderes i forestals, en estimació objectiva o directa. Per fer aquest càlcul també es poden tenir en compte els ingressos íntegres per atribució de rendes que corresponguin a aquest soci o comuner en funció del seu percentatge de participació en la societat o entitat. Al contrari, si el soci o comuner de l'agrupació per al qual cal verificar el requisit és una persona jurídica subjecta a l'impost sobre societats, els ingressos agraris i totals han de ser els que es recullen en aquesta liquidació. L'agricultor pot autoritzar el FOGAIBA perquè reculli, de l'Administració tributària, la informació fiscal esmentada a fi de comprovar el compliment del percentatge establert. En cas que no presenti aquesta autorització, el beneficiari ha d'aportar la documentació pertinent. A més, ha de declarar, a la sol·licitud única, els ingressos corresponents a l'activitat agrícola i ramadera, cas en què el FOGAIBA ha de comprovar, si escau, la coherència entre els ingressos que declara el beneficiari i els ingressos que recull en la declaració informativa anual d'entitats en règim d'atribució de rendes.
En cas que el beneficiari sigui una persona jurídica, diferent de la societat civil sense objecte mercantil o un grup de persones jurídiques, ha de declarar a la sol·licitud única el total d'ingressos agraris i d'ingressos totals percebuts. No obstant això, si el beneficiari és persona jurídica contribuent de l'impost sobre societats, pot autoritzar el FOGAIBA perquè obtingui, de l'Administració tributària, la informació fiscal esmentada a fi de comprovar el compliment del percentatge establert, excepte en el cas especial d'entitats de dret públic i entitats sense ànim de lucre totalment o parcialment exemptes de l'impost sobre societats, que han de declarar els ingressos agraris i totals d'acord amb el que indica el paràgraf cinquè d'aquest apartat. El FOGAIBA ha d'exigir, quan ho consideri necessari, tots els documents que consideri adequats per verificar la fiabilitat de la dada declarada.
Quan el titular de la sol·licitud única és una SAT, a l'efecte de la declaració d'ingressos agraris i ingressos totals per complir el requisit d'agricultor actiu, els ingressos que declari han de ser els de la seva pròpia activitat econòmica, i en queden exclosos els de l'activitat econòmica que pugui fer en nom de la resta de socis o d'altres agricultors.
A l'efecte del còmput dels ingressos que s'ha d'efectuar en aplicació dels punts 4 i 5 d'aquest apartat, així com del punt 5 de l'apartat quart d'aquesta resolució, cal considerar els ingressos bruts, i s'entén per ingressos bruts els computats abans de deduir els costos i els impostos corresponents.
6. El beneficiari que no compleixi les condicions anteriors no és considerat agricultor actiu, per la qual cosa perd el dret de cobrament de les intervencions i dels ajuts en els quals el requisit d'agricultor actiu és aplicable conforme al que estableix l'article 4 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Quart
Activitats excloses
1. No tenen la consideració d'agricultors actius els beneficiaris l'activitat econòmica principal dels quals, d'acord amb l'impost sobre activitats econòmiques (IAE), es correspongui amb activitats d'aeroports, instal·lacions ferroviàries, instal·lacions d'abastament d'aigua, serveis immobiliaris i instal·lacions esportives i recreatives, els codis de les quals es detallen a l'annex II del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre. S'entén per activitat principal la que generi un percentatge d'ingressos bruts més gran al beneficiari, que s'han de determinar sobre la base de les dades del període impositiu disponible més recent i d'acord amb el que estableix el punt 5 de l'apartat tercer d'aquesta resolució.
2. Tampoc no es considera agricultor actiu si el beneficiari exerceix el control d'una entitat associada, l'activitat econòmica principal de la qual conforme a l'IAE es correspongui amb els codis que recull el paràgraf anterior.
3. En el cas de les persones jurídiques o grups de persones jurídiques, tampoc no es considera agricultor actiu quan la persona jurídica o grup de persones jurídiques sigui controlada per una entitat associada, l'activitat econòmica principal de la qual conforme a l'IAE es correspongui amb els codis que recull el paràgraf anterior.
4. S'entén com a entitat associada tota entitat directament o indirectament relacionada amb l'agricultor per una relació de control exclusiu en forma de propietat íntegra o participació majoritària. D'acord amb l'article 59.4 del Reglament (UE) 2021/2116, l'agricultor ha de declarar les seves entitats associades a la sol·licitud única.
5. No obstant el que disposen els punts 1, 2 i 3 anteriors, es considera que els agricultors l'activitat econòmica principal dels quals és alguna de les activitats excloses poden complir el requisit d'agricultor actiu si aporten proves verificables que demostrin que el 25% o més dels ingressos totals són ingressos agraris en el període impositiu disponible més recent, i també cal tenir en compte a aquest efecte, si escau, els ingressos que corresponen a les seves entitats associades que exerceixin activitats excloses com a activitat principal.
A l'efecte de calcular aquesta proporció s'aplica el que estableixen en aquest sentit els punts 4 i 5 de l'apartat tercer.
En el cas que, per causes justificades, els ingressos agraris del període impositiu disponible més recent no compleixin la proporció del 25%, el FOGAIBA pot tenir en compte els ingressos agraris dels exercicis 2022 o 2023.
En el cas d'aquells que s'incorporen a l'activitat agrària, el requisit que correspon a la proporció d'ingressos agraris sobre el total d'ingressos s'ha de complir, com a màxim, en l'exercici 2026, o fins i tot posteriorment, en circumstàncies degudament justificades, motivades pel període d'entrada en producció de determinats cultius. En aquest segon període impositiu, no es pot acollir a l'excepció que estableix l'apartat cinquè d'aquesta resolució. En el cas que una entitat canviï de número d'identificació fiscal, com que ara es tracta d'un NIF nou per canvi de denominació o de l'estatut jurídic de l'explotació, no es pot considerar per aquest sol fet que es tracta d'una incorporació a l'activitat agrària.
A l'efecte del paràgraf anterior, per justificar la incorporació a l'activitat agrària, s'ha de tenir en compte que el peticionari no hagi estat titular d'una sol·licitud única en cap de les cinc campanyes immediatament anteriors.
Cinquè
Excepcions a les obligacions d'agricultor actiu
1. El requisit d'agricultor actiu es considera automàticament complert pels agricultors que han estat beneficiaris de pagaments directes l'any 2023 i, sobre la base de la sol·licitud única de la campanya esmentada, han percebut menys de 5.000 euros en pagaments directes abans de l'aplicació de les penalitzacions administratives per incompliment dels criteris de subvencionabilitat o condicionalitat.
2. També es poden acollir a aquesta disposició els agricultors que, sense haver estat beneficiaris de pagaments directes l'any 2023, han adquirit la condició de titular d'explotació mitjançant:
a. Una cessió d'explotació segons estableix l'article 114.1 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, i l'explotació esmentada sí que compleix els criteris del punt 1.
b. Un canvi de titularitat per motiu d'herències, jubilacions o incapacitat laboral permanent en els quals el cessionari sigui un familiar de fins a tercer grau del cedent, programes aprovats de cessament anticipat, agrupacions de diverses persones físiques o jurídiques en una altra persona jurídica o ens sense personalitat jurídica (fusions) o escissions de persones jurídiques o d'agrupacions de persones físiques, així com les modificacions dels arrendaments per causa de canvis de titularitat (en què el propietari nou se subroga a l'arrendament vigent), sempre que l'explotació o el conjunt d'explotacions compleixi els criteris del punt. Un canvi de denominació o de l'estatut jurídic de l'explotació, una fusió per absorció o una escissió, en què roman la mateixa explotació d'origen a la campanya en curs, s'han de tractar com la mateixa explotació d'acord amb el punt 1.
Aquestes cessions o canvis de titularitat es poden produir des de la data final de modificació de sol·licitud única de la campanya anterior fins a la data final de modificació de sol·licitud única de la campanya en curs.
En tot cas, el cessionari de l'explotació o d'unitats de producció diferenciades que s'aculli a aquesta excepció no la pot cedir a continuació, atès que ha de sol·licitar l'ajuda i inscriure l'explotació al seu nom al registre corresponent, d'acord amb l'article 114.3 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Si el cessionari ha rebut pagaments de la campanya de sol·licitud anterior, no es pot acollir a aquesta excepció i s'ha de verificar el requisit d'agricultor actiu per les seves pròpies dades.
Si un mateix cessionari rep diverses cessions o canvi de titularitat d'explotació que compleixen totes el punt 1, per aplicar l'excepció s'ha de tenir en compte el còmput total de la suma de pagaments de tots els cedents.
Sisè
Exercici de l'activitat agrària
1. Conforme al que disposa l'article 3 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, l'activitat agrària sobre les superfícies agràries de l'explotació es pot acreditar mitjançant la producció, cria o conreu de productes agraris, amb la inclusió de la collita, el munyiment, la cria d'animals, o bé mitjançant el manteniment de les superfícies agràries en estat adequat per a la pastura o el conreu sense cap acció preparatòria que vagi més enllà dels mètodes i la maquinària agrícoles emprats de manera habitual. L'activitat esmentada s'ha de fer a cada parcel·la agrícola que el beneficiari declari a la sol·licitud.
2. L'activitat de producció sobre les superfícies agràries consisteix en el desenvolupament d'una activitat anual de les que indica l'annex III del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, que condueixi a l'obtenció de productes agraris, en l'accepció que estableix l'article 3 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
A la sol·licitud única, per a cada parcel·la agrícola s'ha de declarar el conreu o l'aprofitament, amb indicació del producte quan es tracta de terres de conreu i de conreus permanents. Quan sigui procedent, s'han de facilitar les dades addicionals següents: varietat, sistema d'explotació (secà o regadiu), any de plantació (per a conreus llenyosos), tipus de material vegetal de reproducció utilitzat i destinació del conreu.
Als recintes de pastures permanents a la sol·licitud s'ha d'indicar expressament si es farà una activitat de producció mitjançant pasturatge amb animals pertanyents la mateixa explotació o mitjançant sega. S'entén que un animal pertany a una explotació quan el seu titular és també el titular del bestiar.
Quan es tracti de pastures utilitzades en comú que tinguin un codi propi d'explotació, indistintament de la titularitat pública o privada, s'entén que s'ha fet una activitat de pasturatge amb animals pertanyents a la mateixa explotació sempre que el beneficiari mantingui en tot moment la titularitat del bestiar present a la pastura i existeixin les guies de moviment corresponents entre l'explotació de la qual sigui titular i la pastura.
3. Les activitats de manteniment en estat adequat per al conreu o la pastura han de consistir en la realització d'alguna activitat anual de les que indica l'annex III del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre. S'ha de conservar a disposició del FOGAIBA tota la documentació justificativa de les tasques executades, així com de les despeses i pagaments en què s'incorri per al seu desenvolupament. Aquesta activitat anual ha de tenir una durada i una intensitat adequades a la finalitat que es persegueix.
Setè
Subvencionabilitat de les hectàrees declarades
1. A l'efecte d'aquelles intervencions en forma de pagaments directes que s'hagin de concedir per superfície agrària, es consideren hectàrees subvencionables les superfícies agràries de l'explotació, incloses les superfícies plantades d'arbres forestals de cicle curt, en les quals es faci una activitat agrària.
2. A l'efecte del paràgraf anterior, s'ha de fer una activitat agrària de les que estableix l'apartat sisè en totes i cada una de les parcel·les agrícoles per les quals se sol·liciti un ajut. L'activitat esmentada ha de tenir una freqüència com a mínim anual, i ha de tenir una intensitat, naturalesa, durada i calendari adequats a la finalitat de producció o manteniment que es persegueix.
3. Quan la superfície s'utilitzi igualment per a activitats no agràries, ha de continuar sent subvencionable sempre que s'utilitzi predominantment per a activitats agràries. Quan una superfície agrària d'una explotació s'utilitzi també per a activitats no agràries, aquesta superfície es considera predominantment utilitzada per a activitats agràries, sempre que aquestes activitats es puguin fer sense estar sensiblement obstaculitzades per la intensitat, la naturalesa, la durada i el calendari de les activitats no agràries.
4. També es consideren hectàrees subvencionables les superfícies utilitzades per justificar drets de pagament únic l'any 2008, i que:
a) Hagin deixat de complir la definició de subvencionable a conseqüència de l'aplicació de les Directiva 2009/147/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 30 de novembre de 2009, relativa a la conservació de les aus silvestres, de la Directiva 92/43/CEE del Consell, de 21 de maig de 1992, relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestres o de la Directiva 2000/60/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 23 d'octubre de 2000, per la qual s'estableix un marc comunitari d'actuació en l'àmbit de la política d'aigües;
b) O que, durant el transcurs del compromís corresponent de cada agricultor, sigui repoblada de conformitat amb l'article 31 del Reglament (CE) núm. 1257/1999 del Consell, de 17 de maig de 1999, sobre l'ajuda al desenvolupament rural a càrrec del Fons Europeu d'Orientació i de Garantia Agrícola (FEOGA), o l'article 43 del Reglament (CE) núm. 1698/2005, de 20 de setembre de 2005, o d'acord amb l'article 22 del Reglament (UE) núm. 1305/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, o els articles 70 o 73 del Reglament (UE) núm. 2021/2115, del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021;
c) O que, durant el transcurs del compromís corresponent de cada agricultor, sigui una superfície que s'hagi retirat de la producció d'acord amb els articles 22 a 24 del Reglament (CE) núm. 1257/1999, de 17 de maig de 1999, o l'article 39 del Reglament (CE) núm. 1698/2005, de 20 de setembre de 2005, i l'article 28 del Reglament (UE) núm. 1305/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, o l'article 70 del Reglament (UE) núm. 2021/2115, del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021.
5. A més, es considera subvencionable qualsevol superfície de l'explotació que:
a) Estigui coberta per elements del paisatge subjectes a l'obligació de manteniment que preveu la norma BCAM 8, esmentada a l'annex II del Reial decret 1049/2022, de 27 de desembre, pel qual s'estableixen les normes per a l'aplicació de la condicionalitat reforçada i de la condicionalitat social que han de complir les persones beneficiàries dels ajuts en el marc de la política agrària comuna que rebin pagaments directes, determinats pagaments anuals de desenvolupament rural i del Programa d'opcions específiques per la llunyania i la insularitat (POSEI);
b) Sigui utilitzada per assolir el percentatge mínim de terres de conreu dedicades a superfícies i elements no productius, incloses les terres en guaret, d'acord amb la norma BCAM 8 que esmenta l'annex II del Reial secret 1049/2022, de 27 de desembre;
c) Durant la vigència del compromís corresponent de l'agricultor, s'estableixi o conservi com a resultat d'un ecorègim que preveu el títol III del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
6. Les hectàrees només es consideren subvencionables si compleixen els criteris de subvencionabilitat i les normes de condicionalitat en tot moment durant el 2024, excepte en cas de força major o en circumstàncies excepcionals. En els casos en què la superfície s'utilitzi igualment per a activitats no agràries i aquestes activitats s'ajustin a una determinada durada o calendari, de conformitat amb el que estableix el punt 3, els criteris de subvencionabilitat s'han de complir durant tot el temps que l'activitat agrària no quedi obstaculitzada per les activitats.
7. Quan determinats elements no agraris, diferents dels elements del paisatge que esmenta el punt 5.a, formin part tradicionalment de les bones pràctiques agrícoles de conreu o utilització a la superfície agrària, la superfície corresponent ha de ser considerada part de la superfície subvencionable d'una parcel·la agrícola, sempre que no superi una amplada total de 4 metres.
8. A l'efecte del que estableix aquest article, s'ha de tenir en compte la definició del coeficient de subvencionabilitat de les pastures (en endavant, CSP), de tal manera que la superfície subvencionable màxima d'un recinte de pastures permanents ha de ser la superfície total del recinte multiplicada pel coeficient esmentat.
9. En el cas dels sistemes d'utilització de les terres que combinen el manteniment d'arbres amb l'agricultura a les mateixes terres, el nombre màxim d'arbres per hectàrea no pot superar els 100.
10. En el cas de destinar les parcel·les agrícoles al conreu de cànem, només es poden utilitzar llavors certificades de les varietats que figuren al catàleg comú de les varietats d'espècies de plantes agrícoles, al Registre espanyol de varietats comercials, o que tinguin concedida una autorització de comercialització conforme a la Decisió 2004/842/CE, de la Comissió, d'1 de desembre de 2004, relativa a disposicions d'aplicació per les quals els Estats membres poden autoritzar la comercialització de llavors pertanyents a varietats per a les quals s'hagi presentat una sol·licitud d'inscripció en el catàleg nacional de varietats d'espècies de plantes agrícoles i hortícoles, en data 15 de març de l'any de presentació de la sol·licitud. Aquestes varietats només són subvencionables si tenen un contingut de tetrahidrocannabinol no superior al 0,3%.
El conreu s'ha de mantenir en condicions normals de creixement i, d'acord amb les pràctiques locals, fins a com a un mínim deu dies després de la floració, per tal de permetre la realització dels controls específics per aplicar el que estableix el primer paràgraf d'aquest article. No obstant això, el FOGAIBA pot autoritzar que es culli el cànem després de l'inici de la floració, però abans que transcorrin els deu dies després del final de la floració, si els inspectors indiquen per a cada parcel·la que es tracti les parts representatives que s'han de continuar conreant com a mínim durant els deu dies següents al final de la floració a l'efecte de la inspecció, de conformitat amb el mètode que estableix l'annex I del Reglament delegat (UE) núm. 2022/126, de la Comissió, de 7 de desembre de 2021.
Vuitè
Regadius il·legals
1. Els beneficiaris d'ajuts associats i d'ecorègims que hagin estat sancionats en ferm per l'autoritat competent en matèria d'aigua per fer un ús il·legal d'aquest recurs, en el sentit de l'article 116.3.b del Reial decret legislatiu 1/2001, de 20 de juliol, pel qual s'aprova el text refós de la Llei d'aigües, no han de rebre cap import per a aquests ajuts en aquelles hectàrees de regadiu per les quals s'hagi imposat la sanció esmentada i per a les quals, durant la seva vigència, hagin sol·licitat els ajuts esmentats en el període de sol·licitud única de què es tracti. En el cas que calgui recuperar els pagaments indeguts, els han de reintegrar els agricultors afectats, si així es considera, o bé compensats mitjançant una reducció equivalent dels imports dels ajuts regulats pel Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, que hagi de percebre en campanyes següents.
2. Els beneficiaris dels ajuts associats als agricultors, que regula el títol III, capítol III, secció 1a del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, han de complir elements clau com les concessions, autoritzacions o qualsevol altra forma d'accés legal a l'ús privatiu de l'aigua, tal com es descriu al pla de conca corresponent, per garantir la coherència amb els objectius de la Directiva 2000/60/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 23 d'octubre de 2000, per la qual s'estableix un marc comunitari d'actuació en l'àmbit de la política d'aigües.
Novè
Parcel·les agrícoles a disposició de l'agricultor
1. Les parcel·les agrícoles d'hectàrees subvencionables utilitzades per justificar drets d'ajuda o per optar a qualsevol intervenció que es concedeixi per superfície agrària han d'estar a disposició de l'agricultor, o bé en règim de propietat, usdefruit, arrendament, parceria o assignació per part d'una entitat gestora d'un bé comunal. L'agricultor ha d'ostentar sobre les parcel·les el poder d'adopció de decisions en relació amb les activitats agràries desenvolupades en aquesta superfície, obtenir els beneficis i assumir els riscos financers derivats d'aquestes activitats. La documentació que acrediti que les parcel·les estan a disposició de l'agricultor ha de ser aportada al FOGAIBA en cas que la requereixi.
En el cas de les intervencions en forma de pagaments directes, les parcel·les han d'estar a disposició de l'agricultor en la data final de termini de modificació de la sol·licitud única.
2. Per a cada parcel·la agrícola per la qual se sol·liciti una ajuda, cal indicar el règim de tinença, és a dir, si és propietat del beneficiari, s'explota en règim d'arrendament o parceria (s'ha d'indicar en aquests casos el NIF del llogater o cedent parcer per a recintes més grans de 2 hectàrees), usdefruit o si es tracta d'una superfície comunal assignada per una entitat gestora, cas en què s'ha d'aportar la documentació relativa a l'assignació esmentada.
Desè
Situacions de risc d'incompliment dels requisits comuns a les superfícies agràries per les quals se sol·licita una ajuda
1. Es poden considerar situacions de risc d'incompliment dels requisits comuns a les superfícies agràries per les quals se sol·licita una ajuda les que figuren a l'article 12 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
2. Per constituir una situació d'elevat risc d'abandonament, no es consideren subvencionables superfícies d'una parcel·la o recinte en què:
a) S'hagi declarat, de manera reiterada, i durant més de cinc anys consecutius, una activitat de manteniment de les que recull l'annex III del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, incloent-hi l'any de presentació de la sol·licitud única.
b) Estigui inclosa en un recinte inactiu, i es considera com a tal aquell que, segons l'article 2.k del Reial decret 1047/2022, de 27 de desembre, no forma part de cap declaració de superfícies de la sol·licitud única de la PAC de les cinc últimes campanyes, i per al qual tampoc no consta que formi part de cap explotació agrícola segons la informació del REGEPA o del REA dels cinc anys anteriors, o que, tot i pertànyer a una explotació agrícola segons el REGEPA o el REA, no s'ha registrat cap actualització de la informació inscrita pel seu titular en els últims cinc anys.
Les superfícies esmentades només són subvencionables si el beneficiari pot demostrar que està fent una activitat agrària sobre les parcel·les esmentades, i presenta l'al·legació corresponent al SIGPAC, de conformitat amb el que estableix l'article 40.2 del Reial decret 1047/2022, de 27 de desembre.
Onzè
Llindar mínim per poder rebre pagaments directes
No es concedeixen pagaments directes als agricultors l'import total dels quals abans d'aplicar-hi les penalitzacions administratives per incompliment dels criteris de subvencionabilitat o condicionalitat sigui inferior a 300,00 euros.
Ajuda bàsica a la renda per a la sostenibilitat
Dotzè
Beneficiaris i requisits
1. Tenen dret a percebre l'ajuda bàsica a la renda per a la sostenibilitat els agricultors que posseeixin, en règim de propietat, usdefruit o arrendament, drets d'ajuda bàsica a la renda d'acord amb el que estableix el Reial decret 1045/2022, de 27 de desembre, sobre drets d'ajuda bàsica a la renda per a la sostenibilitat de la política agrària comuna.
2. Els agricultors esmentats, a més, han de complir els requisits següents:
a. Presentar la sol·licitud única d'acord amb el que estableix l'article 104.1 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
b. A la sol·licitud esmentada s'han d'incloure els drets d'ajuda bàsica a la renda pels quals el titular vulgui percebre el pagament d'acord amb el que disposa l'annex VI del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, en el qual s'estableix la informació mínima que ha de contenir la sol·licitud única d'ajuda. Els drets d'ajuda només poden ser activats en superfícies de la mateixa regió a què pertanyin aquests drets, per part de l'agricultor que els tingui disponibles en la data límit per a la modificació de la sol·licitud única o que els rebi posteriorment a la data esmentada mitjançant cessió o una assignació de nous drets de reserva nacional.
3. Cada dret d'ajuda pel qual se sol·liciti el pagament s'ha de justificar amb una hectàrea subvencionable ubicada al territori nacional, a excepció de les ubicades en la Comunitat Autònoma de les Canàries. Atès que l'ajuda bàsica a la renda per a la sostenibilitat està constituïda per vint regions diferents, d'acord amb l'annex II del Reial decret 1045/2022, de 27 de desembre, cada dret únicament es pot activat a la regió en la qual pertanyi després de la conversió definitiva a la campanya 2023.
Tretzè
Activació dels drets d'ajuda
1. Es consideren drets d'ajuda activats aquells justificats a la sol·licitud única sobre hectàrees subvencionables a disposició de l'agricultor, que pertanyen a la mateixa regió resultant de la conversió de drets el 2023, segons el Reial decret 1045/2022, de 27 de desembre, la superfície del qual resulti determinada conforme al sistema integrat de gestió i control que preveu el títol X del Reial decret 1047/2022, de 27 de desembre.
2. Quan un agricultor, després d'haver activat tots els drets de pagament complets possibles, necessiti utilitzar un dret de pagament unit a una parcel·la agrícola que representi una fracció d'hectàrea, aquest últim dret de pagament l'ha de legitimar per rebre una ajuda calculada proporcionalment a la mida de la parcel·la agrícola i es considera completament utilitzat.
A l'efecte d'activar els drets de pagament, s'han de declarar tots aquells per als quals constin com a titular en el sistema d'identificació i registre dels drets, i cal indicar a més que s'activin els que pugui rebre mitjançant cessions de drets i/o els que se li assignin per la reserva nacional, si hi hagués presentat sol·licitud en aquesta campanya.
Es considera que s'han utilitzat en primer lloc els drets d'ajuda bàsica a la renda de la reserva nacional si és titular d'aquest tipus de drets.
A continuació, s'han d'activar els drets de pagament de més valor unitari als de menys valor.
Amb igual valor unitari, l'activació s'ha de fer per ordre creixent del codi identificatiu del dret.
3. Si un agricultor que disposa de drets de pagament no activa els drets esmentats durant dos anys consecutius, aquests passen a la reserva nacional. Si es tracta de drets d'ajuda bàsica a la renda, procedents de la reserva nacional, tant nous drets com aquells drets els imports dels quals s'hagin vist incrementats fins al valor mitjà regional, passen de nou a la reserva nacional si no són activats en cada una de les cinc primeres campanyes, és a dir, la campanya d'assignació i les quatre campanyes següents, tret de causes de força major reconegudes pel FOGAIBA.
Catorzè
Limitació i reducció progressiva dels pagaments
1. A tot agricultor a qui s'hagi de concedir un import en virtut de l'ajuda bàsica a la renda, l'import de la qual sigui superior als 60.000,00 euros, se li ha d'aplicar una reducció en la part de l'import d'ajuda bàsica a la renda que sobrepassi la quantitat esmentada. El percentatge de reducció que cal aplicar s'ha de fer d'acord amb els trams següents:
a. el 25% per al tram comprès entre els 60.000,00 i menys de 75.000,00 euros;
b. el 50 % per al tram comprès entre els 75.000,00 i menys de 90.000,00 euros;
c. el 85% per al tram comprès entre els 90.000,00 i menys de 100.000,00 euros.
d. el 100% per als imports d'ajuda bàsica a la renda que superin els 100.000,00 euros.
El producte estimat d'aquesta reducció s'ha de sumar a l'import destinat al pagament redistributiu que es descriu a l'apartat quinzè.
2. No obstant això, abans d'aplicar el punt anterior, de l'import d'ajuda bàsica que cal concedir a la renda s'han de restar els costos laborals relacionats amb l'activitat agrària. Aquests costos són els realment pagats i declarats per l'agricultor l'any 2023, inclosos els impostos i cotitzacions socials relacionades amb l'ocupació. Els costos laborals esmentats han de ser declarats per l'agricultor a la sol·licitud única, d'acord amb el que estableix l'article 105.10 i l'annex VI del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre. Sens perjudici del que disposa el paràgraf anterior, en el cas d'aquells que s'incorporen a l'activitat agrària, es poden tenir en compte els costos laborals relacionats amb l'activitat agrària realment pagats i declarats per l'agricultor, que corresponen al primer any de la sol·licitud d'ajuts. A aquest efecte de control, s'han de fer els encreuaments administratius pertinents amb les dades de la Tresoreria General de la Seguretat Social o amb l'Agència Tributària per tal de verificar la coherència de les dades declarades amb les que consten a les bases de dades d'aquestes administracions. Si escau, el FOGAIBA pot requerir a l'agricultor la documentació necessària per comprovar la veracitat de les dades declarades.
Sens perjudici del que disposa el paràgraf anterior, en el cas d'aquelles persones que s'incorporin a l'activitat agrària, es poden tenir en compte els costos laborals relacionats amb l'activitat agrària realment pagats i declarats per l'agricultor, corresponents al primer any de la sol·licitud d'ajuts.
3. Així mateix i a aquest efecte, es poden descomptar els costos laborals inclosos en la contractació d'empreses de serveis agrícoles. Per verificar la quantia dels costos esmentats que cal descomptar, es requereix l'aportació, per part de l'agricultor, de documents comptables que justifiquin la despesa laboral associada al servei.
4. En tot cas, l'import màxim de l'ajuda bàsica a la renda que ha de percebre un agricultor no pot superar els 200.000,00 euros.
5. En el cas de les cooperatives agroalimentàries, cooperatives de treball associat que tenen per objecte l'explotació agropecuària i cooperatives d'explotació comunitària de la terra, de les societats agràries de transformació i de les explotacions en règim de titularitat compartida inscrites tal com estableix la Llei 35/2011, de 4 d'octubre, la reducció a què fan referència els punts anteriors s'ha de calcular i aplicar, si escau, individualment a cada un dels membres que formin les entitats esmentades.
Ajuda redistributiva complementària a la renda per a la sostenibilitat
Quinzè
Beneficiaris, requisits i càlcul de l'ajuda
1. Tenen dret a percebre l'ajuda redistributiva a la renda aquells agricultors que tinguin dret a un pagament en virtut de l'ajuda bàsica a la renda per a la sostenibilitat que regula el Reial decret 1045/2022, de 27 de desembre.
2. L'import de l'ajuda es determina d'acord amb el que estableix l'article 19 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Ajuda complementària a la renda per a joves agricultors i joves agricultores
Setzè
Beneficiaris i requisits
Tenen dret a percebre l'ajuda complementària a joves agricultors i joves agricultores segons les definicions de l'article 3, apartats 21 i 22 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, i de l'apartat tercer d'aquesta resolució, els qui tinguin dret a percebre un pagament en virtut de l'ajuda bàsica a la renda per a la sostenibilitat, i que, a més, quan acabi el termini de modificació de la sol·licitud única, compleixin els requisits següents:
a. En el cas que l'agricultor sigui una persona física:
1r Que s'hagi incorporat recentment i per primera vegada en una explotació agrària com a responsable d'explotació, segons la definició de l'article 3, apartats 24 i 25, del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Es considera una incorporació recent si es produeix el mateix any de la primera presentació de sol·licitud subvencionable a l'ajuda bàsica a la renda per a la sostenibilitat, o bé en els cinc anys anteriors a aquesta primera presentació d'una sol·licitud subvencionable. La primera sol·licitud subvencionable a aquesta ajuda complementària a la renda per a joves agricultors i joves agricultores, també s'ha de produir en els cinc anys següents a la seva incorporació com a responsable d'explotació.
Es considera per primera vegada, si és la primera incorporació a l'activitat agrària com a responsable d'explotació, en tota la vida laboral, segons la normativa laboral vigent.
2n Que figuri en situació d'alta en el règim especial de la Seguretat Social dels treballadors per compte propi o autònoms com a conseqüència de l'activitat agrària que en determini la incorporació com a responsable d'explotació.
3r Que acrediti la formació o capacitació adequada en l'àmbit agrari suficient, segons la definició de l'apartat segon, en acabar el termini de modificació de la sol·licitud única.
b. En el cas que l'agricultor sigui una persona jurídica o un grup de persones físiques o jurídiques, amb independència de la forma jurídica, que el control efectiu a llarg termini sobre la persona jurídica que sol·licita l'ajuda complementària a joves agricultors o joves agricultores, o sobre la persona jurídica que la controla, correspongui a una persona física o a un grup de persones físiques que compleixin les condicions que descriu el punt a d'aquest apartat. A aquest efecte, s'entén que la referència a la incorporació es fa a la incorporació de joves agricultors o joves agricultores que exerceixen el control de la persona jurídica conforme a les definicions del punt 1 de l'apartat segon i de l'article 3, apartat 24, del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.No obstant això, en el cas de cooperatives d'explotació comunitària de la terra, es permetre als socis, treballadors per compte aliè en el sistema de la Seguretat Social, ser assimilats a treballadors per compte propi o autònoms per l'exercici de lactivitat agrària.
Dissetè
Càlcul i durada del pagament
El càlcul i la durada del pagament es determinen segons el que estableix l'article 22 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Pagaments directes associats als agricultors
Divuitè
Objecte i requisits generals
1. De conformitat amb el que estableix l'article 32 del Reglament (UE) núm. 2115/2021 del Parlament Europeu i el Consell, de 2 de desembre de 2021 i d'acord amb el Pla estratègic nacional aprovat per a Espanya per part de la Comissió el 31 d'agost de 2022, es concedeix una ajuda a la renda associada als agricultors actius dels sectors que estableix aquesta secció, per fer front a les dificultats trobades mitjançant la millora de la competitivitat i la sostenibilitat.
2. L'ajuda ha d'adoptar la forma d'un pagament per hectàrea de superfície conreada que compleixi aquests requisits generals, així com els específics que s'estableixen en cada cas.
3. Només poden rebre l'ajuda, les explotacions inscrites al Registre d'explotacions agrícoles (REA) o al Registre general d'explotacions ramaderes (REGA), en la data de finaltització del termini de sol·licitud única.
4. La superfície mínima subvencionable per explotació susceptible de rebre cada un dels ajuts associats que preveu aquest apartat és d'1 hectàrea en el cas de superfícies de secà i de 0,5 hectàrees per a les superfícies de regadiu, tret que en els requisits específics de l'ajuda es disposi una altra cosa.
5. A l'efecte d'aquests ajuts, s'entén per superfície de regadiu aquella per a la qual el sistema d'explotació que declara l'agricultor, conforme a l'article 8.2 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, sigui regadiu i que a més estigui definida com a tal al SIGPAC.
6. Els agricultors han de posar a disposició del FOGAIBA els justificants que permetin acreditar el compliment dels requisits generals i específics per al cobrament dels ajuts associats, quan així els sigui requerit.
7. A l'efecte d'aquests ajuts, es considera superfície subvencionable la superfície agrícola dedicada a superfícies o a elements no productius lligats a les parcel·les o recintes pels quals se sol·licita l'ajuda, necessaris per complir la BCAM 8 sempre que entri dins del percentatge exigit segons les condicions que estableix l'annex II del Reial decret 1049/2022, de 27 de desembre, que han de complir les persones beneficiàries dels ajuts que rebin pagaments directes, determinats pagaments anuals de desenvolupament rural i del programa POSEI.
Dinovè
Ajuda associada a la producció sostenible de proteïnes d'origen vegetal. Pla proteic
1. Es concedeix una ajuda associada per superfície als agricultors que produeixin determinats conreus proteics, segons els tipus d'ajuda següents:
a. Ajuda la producció de llegums de les espècies de cigró, llentia i mongeta seca.
b. Ajuda a la producció de la resta de lleguminoses de gra sec i lleguminoses farratgeres.
c. Ajuda la producció de llavors certificades de llegums de les espècies de cigró, llentia i mongeta seca.
d. Ajuda a la producció de llavors certificades de la resta de lleguminoses de gra sec i lleguminoses farratgeres.
Només es pot percebre un tipus d'ajuda per cada hectàrea de superfície subvencionable per la qual se sol·licita l'ajuda.
2. A l'efecte d'aquesta ajuda, es consideren les espècies següents de la família de les lleguminoses:
fesol o mongeta seca (Phaseolus vulgaris L.), garrofó (Phaseolus lunatus L.), fesolí o fesolet (Vigna unguiculata [L.] Walp.), fesolera vermella o fesol fava de Sóller (Phaseolus coccineus L.), cigró (Cicer arietinum L.), llentia (Lens sculenta Moench, Lens culinaris Medik), pèsol sec (Pisum sativum L.), faves seques (Vicia faba L.), tramús blanc (Lupinus albus L.), tramús groc (Lupinus luteus L.), tramús blau (Lupinus angustifolius L.), veça comuna (Vicia sativa L.), veça villosa (Vicia villosa Roth), erbs (Vicia ervilia [L.] Willd.), garrofes (Vicia monanthos Desf.), guixoneres (Lathyrus cicera L.), guixeres (Lathyrus sativus L.), fenigrec (Trigonella foenum-graecum L.), moreu (Vicia narbonensis L.), alfals (Medicago sativa L.), trepadella (Onobrychis viciifolia Scop.), encloa (Hedysarum coronarium L.), crotalària (Crotalaria juncea L.), soja (Glycine max L.), cacauet (Arachis hypogaea L.) i veça pannonica (Vicia pannonica L.).
3. S'admeten les barreges de les lleguminoses que recull aquesta llista amb gramínies sempre que les lleguminoses siguin el conreu que predomina a la barreja.
Vintè
Beneficiaris, requisits i import de l'ajuda
1. Poden ser beneficiaris d'aquestes ajudes els agricultors que produeixin algun dels conreus proteics esmentats a l'apartat anterior, que les sol·licitin a través de la sol·licitud única i que compleixin els requisits que estableix l'article 49 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
2. L'import de l'ajuda es determina d'acord amb el que estableix l'article 51 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Vint-i-unè
Ajuda associada a la producció sostenible d'arròs
1. Es concedeix una ajuda als agricultors que produeixin arròs i que compleixin els requisits que estableix l'article 53 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
2. L'import de l'ajuda es determina d'acord amb el que estableix l'article 54 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Vint-i-dosè
Ajuda associada als productors de fruita seca d'àrees amb risc de desertificació
1. Poden ser beneficiaris d'aquesta ajuda associada els agricultors amb plantacions d'ametller, avellaner i garrofer que ho sol·licitin, a través de la sol·licitud única.
2. Les plantacions han de complir els requisits següents:
a. Tenir una densitat mínima per hectàrea de 80 arbres per als ametllers, de 150 per als avellaners i de 30 per als garrofers. Per a les plantacions mixtes de les espècies subvencionables per a aquesta ajuda, s'entén que compleix aquest requisit si les densitats esmentades es compleixen almenys per a una de les espècies en la totalitat de la parcel·la, o bé si compleixen per a la superfície equivalent en conreu pur de cada espècie, cas en què, a l'efecte de l'ajuda, és la superfície que es computa.
b. Tenir una superfície mínima subvencionable per parcel·la, per la qual sol·licita l'ajuda, de 0,1 hectàrees, i que la superfície mínima subvencionable per explotació, per la qual se sol·licita l'ajuda i que compleix el requisit anterior, sigui de 0,5 hectàrees.
c. Ser conreada en secà i estar ubicada en recintes SIGPAC amb un pendent superior al 10%.
3. L'import de l'ajuda es determina d'acord amb el que estableix l'article 66 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Vint-i-tresè
Ajuda associada a l'oliverar amb dificultats específiques i alt valor mediambiental
1. Poden ser beneficiaris d'aquesta ajuda els agricultors titulars d'explotacions amb hectàrees subvencionables d'oliverar que la sol·licitin a través de la sol·licitud única.
2. Les parcel·les respecte de les quals se sol·licita aquesta ajuda han de complir els requisits següents:
a. Estar representades totalment o parcialment per un o diversos recintes SIGPAC que figurin com a declarats a la sol·licitud única d'ajuts de la PAC o inscrites al Registre general de la producció agrària en algun dels anys 2018, 2019 o 2020.
b. Estar classificades com superfícies de secà segons el SIGPAC.
c. Comptar amb una densitat de plantació per hectàrea de fins a 100 arbres o un pendent mitjà del recinte superior o igual al 25 %.
d. Comptar amb una densitat mínima per hectàrea de 30 arbres.
e. L'edat mitjana de la plantació ha de ser superior a deu anys.
f. Comptar amb una superfície mínima subvencionable per parcel·la per la qual se sol·licita l'ajuda de 0,1 hectàrees, i que la superfície mínima subvencionable per explotació sigui de 0,5 hectàrees.
g. A més, són subvencionables els oliverars centenaris amb reconeixements internacionals específics per a aquest cultiu, com ara patrimoni cultural, encara que no compleixin els requisits de densitat o pendent, sempre que aquests estiguin clarament identificats al SIGPAC a causa del seu valor patrimonial.
3. L'import de l'ajuda es determina d'acord amb el que estableix l'article 80 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Vint-i-quatrè
Pagaments directes restants associats als agricultors
Els pagaments directes restants associats als agricultors, així com les seves condicions i requisits i l'import dels ajuts, estan regulats a la secció 2a del capítol III del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, esmentat.
Pagaments directes associats als ramaders
Vint-i-cinquè
Objecte i requisits generals
1. De conformitat amb el que estableix l'article 32 del Reglament (UE) núm. 2115/2021 del Parlament Europeu i el Consell, de 2 de desembre de 2021, i d'acord amb el Pla estratègic nacional aprovat per a Espanya per la Comissió el 31 d'agost de 2022, es concedeix una ajuda associada als agricultors actius dels sectors o tipus de producció que estableix la secció 2a del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, relativa als pagaments directes associats als ramaders per fer front a les dificultats trobades mitjançant la millora de la competitivitat i sostenibilitat.
2. L'ajuda adopta la forma d'un pagament per animal elegible que compleixi aquests requisits generals, així com els específics que s'estableixin en cada cas.
3. Perquè un animal pugui generar dret a percebre algun dels ajuts que descriu aquest apartat d'ajuts ramaders, ha d'estar identificat i registrat conforme a les disposicions que preveu la part IV, títol 1, capítol II, secció 1, del Reglament (UE) núm. 2016/429, del Parlament Europeu i del Consell de 9 de març, relatiu a les malalties transmissibles dels animals i pel qual es modifiquen o es deroguen alguns actes en matèria de sanitat animal (legislació sobre sanitat animal).
4. En tot cas, s'entén que un animal compleix els requisits d'identificació i de registre que estableix l'apartat anterior quan els reuneixi en les dates següents en funció del tipus d'ajuda associada que es tracti:
a. L'1 de gener de 2024 per a tots els ajuts associats excepte els que estableixen les subseccions 3a i 4a de la secció 2a del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
b. El primer dia del període de retenció per als ajuts associats que estableixen les subseccions 3a i 4a de la secció 2a del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
5. Cap animal no pot rebre un ajut associat per més d'un dels ajuts associats establerts amb independència que pugui reunir els requisits d'elegibilitat simultàniament per a més d'un dels ajuts, excepte en el cas dels ajuts que estableixen les subseccions 6a, 7a i 8a de la secció 2a del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
6. Conforme a l'epígraf anterior, un mateix animal pot rebre l'ajuda que estableix la subsecció 8a de manera simultània a un dels ajuts que preveuen les subseccions 6a i 7a de la secció 2a del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
7. L'explotació a què pertanyin els animals susceptibles de percebre l'ajut ha de complir les disposicions que estableix el Reial decret 479/2004, de 26 de març, pel qual s'estableix el Registre general d'explotacions ramaderes.
8. Els ramaders beneficiaris dels ajuts associats han de mantenir la titularitat de les explotacions en les quals es trobin els animals susceptibles de percebre l'ajuda durant les dates en què es determina la seva elegibilitat i, en tot cas, fins a la data final del termini de modificació de la sol·licitud. S'exceptuen de la condició de mantenir la titularitat durant les dates en què es determina l'elegibilitat dels animals els casos de canvis de titularitat de l'explotació ramadera que hagin tingut lloc abans del final del període de modificació de les sol·licituds. En aquests casos, el nou titular percep l'ajuda per tots els animals presents a l'explotació que hagi estat objecte de canvi de titularitat durant les dates en les quals es determina la seva elegibilitat, amb independència que la titularitat dels animals en aquestes dates sigui del titular nou o de l'anterior.
9. Per rebre els ajuts associats que preveu aquest apartat, s'han establert dues regions: peninsular i insular.
En els casos en què l'explotació es compongui de més d'una unitat de producció, situades en diferents regions, per determinar la regió en què s'ubica l'explotació del beneficiari, cal atendre al nombre d'animals elegibles en cada una de les unitats de producció. L'explotació s'entén ubicada on raguin les unitats de producció que sumin el nombre d'animals elegibles més gran, de manera que tots els animals elegibles rebin l'import corresponent a la Península o a la regió insular, amb independència que part dels animals estiguin ubicats en unitats pertanyents a l'altra.
10. A l'efecte de les sol·licituds d'ajuts als ramaders, que recull la secció 2a del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, s'entenen per joves ramaders i ramaderes que comencen la seva activitat aquells que compleixin la definició de “jove agricultor” o “nou agricultor” que estableix l'article 3 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, i a l'apartat tercer d'aquesta resolució.
11. Per poder rebre algun dels ajuts associats que descriu la secció 2a del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, el beneficiari ha de complir els requisits que determinen la figura d'agricultor actiu tal com s'especifica al capítol I del títol II del Reial decret esmentat.
Vint-i-sisè
Ajuda associada per als ramaders extensius de boví de carn
1. Es concedeix una ajuda associada als titulars d'explotacions de boví de carn extensiu per tal de garantir la competitivitat i sostenibilitat d'aquestes explotacions i reduir el risc d'abandonament d'aquesta activitat productiva.
2. Els ajuts es concedeixen per animal elegible. Són animals elegibles les vaques alletants que es trobin inscrites al Registre general d'identificació individual d'animals (RIIA), segons el que estableix el Reial decret 728/2007, de 13 de juny, pel qual s'estableix i es regula el Registre general de moviments de bestiar i el Registre general d'identificació individual d'animals. Addicionalment, i a fi d'impedir la creació artificial de les condicions per al cobrament d'aquesta ajuda, només es consideren elegibles les vaques que hagin parit en els vint mesos previs al 30 d'abril de 2024, que pertanyin a un morfotip carni o procedeixin d'un encreuament amb un d'aquests morfotips, i que formin part d'un ramat destinat a la cria de vedells per a la producció de carn. A aquest efecte, no es consideren vaques o braves de morfotip carni les dels morfotips que enumera l'annex XXIII del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, ni aquelles que la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural determini com d'aptitud eminentment làctia.
Per determinar els animals amb dret al cobrament d'aquesta ajuda s'ha de fer una comprovació dels animals presents a l'explotació del beneficiari l'1 de gener de 2024, una altra el 30 d'abril de 2024 i una altra comprovació més en una data intermèdia per determinar, en el període comprès entre aquestes dues dates i idèntica per a totes les explotacions d'Espanya. Els animals que cal computar són aquells presents en les tres comprovacions efectuades.
En el cas de joves ramaders i de ramaders que comencin l'activitat i que s'incorporin a una explotació ramadera, i per als quals la sol·licitud única en curs és aquella en què se sol·licita per primera vegada algun dels ajuts associats a la ramaderia, els animals amb dret a cobrament d'aquesta ajuda són els animals elegibles presents a l'explotació en data 30 d'abril de 2024. Si es dona la circumstància que un jove ramader o un ramader que comença l'activitat hagués presentat també com a cessionari un canvi de titularitat de l'explotació ramadera abans del final del període de modificació de la sol·licitud única, a l'hora de determinar els animals potencialment subvencionables se li pot aplicar l'opció que li sigui més beneficiosa, és a dir, o bé els animals elegibles presents a l'explotació el 30 d'abril de 2024, o bé els animals presents a l'explotació objecte de canvi de titularitat durant les dates en les quals se'n determina l'elegibilitat.
3. Sens perjudici de l'anterior, també poden ser elegibles les braves que compleixin totes les condicions de l'apartat anterior, tret de la d'haver parit. No obstant això, i en tot cas, el nombre de braves elegibles per explotació no ha de ser superior al 15% de les vaques alletants que resultin elegibles.
En cas que el càlcul del nombre màxim de braves, expressat en forma de percentatge, tingui com a resultat un nombre fraccionari d'animals, aquest nombre s'arrodoneix a la unitat inferior si és inferior a 0,5 i al nombre enter superior si és igual o superior a 0,5.
4. Les explotacions on s'han d'ubicar els animals elegibles han d'estar inscrites al Registre general d'explotacions ramaderes (REGA) amb el tipus d'explotació producció i reproducció o tipus pastura. En el primer cas, en l'àmbit de la subexplotació, han d'estar classificades com a explotacions de boví amb una classificació zootècnica de reproducció per a producció de carn, reproducció per a producció mixta o recria de braves. Així mateix, d'acord amb el que preveu l'article 3.3 del Reial decret 1053/2022, de 27 de desembre, aquestes explotacions han de ser classificades com a extensives, o bé semiextensives si compten amb declaracions de lliuraments o vendes directes segons el que preveu el punt 5 d'aquest apartat, en la data d'acabament del termini de modificació de la sol·licitud única.
Sens perjudici del que indica el paràgraf anterior, a l'efecte de determinar l'elegibilitat dels animals sobre la base del que estableix el punt 2 d'aquest apartat, cal tenir en compte els animals localitzats en moviments temporals a pastures, fires i mercats, sempre que hagin estat convenientment notificats al sistema SITRAN.
Així mateix, i de manera excepcional, es poden considerar elegibles animals que es troben en unitats de producció que no compleixen amb la classificació base en el sistema productiu exigit en alguna de les tres dates de control previstes, sempre que l'explotació es compongui de diverses unitats de producció amb diferents sistemes productius admissibles i no admissibles en la data final de modificació de la sol·licitud única, i es comprovi, a petició de l'interessat, després d'un estudi detallat, justificat i registrat del cas en qüestió per part del FOGAIBA, que el sistema productiu predominant en el conjunt de l'explotació és l'extensiu.
5. Quan l'explotació compti amb declaracions de lliuraments o vendes directes de llet al sistema d'informació làctia (INFOLAC) per determinar el nombre de caps amb dret a aquesta ajuda associada, la pertinença dels animals al cens de vaques lleteres o al d'alletants s'ha d'establir mitjançant la relació entre la quantitat de llet declarada durant el període comprès entre l'1 d'octubre de 2023 i el 30 setembre de2024 o, si escau, les vendes directes declarades l'any 2023 i el rendiment lleter mitjà, que s'estableix per a Espanya en 6.500 quilograms. No obstant això, els productors que acreditin davant del FOGAIBA un rendiment lleter diferent poden utilitzar aquest últim rendiment per fer el càlcul.
6. Els animals elegibles per al suport addicional que preveu l'article 83.2 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, han de complir el que preveuen els punts anteriors d'aquest apartat i estar inscrits al llibre genealògic corresponent a l'1 de gener de 2024, d'acord amb el Sistema Nacional d'Informació de Races (ARCA) i l'associació reconeguda oficialment per a la gestió del llibre esmentat.
7. L'import de l'ajuda es determina d'acord amb el que estableix l'article 85 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Vint-i-setè
Ajuda associada per a l'engreix de vedells a l'explotació de naixement
1. Es concedeix una ajuda associada als titulars d'explotacions de boví extensives i semiextensives que facin l'activitat d'engreix de vedells en l'explotació de naixement de l'animal i a les granges d'engreix comunitàries gestionades per ells amb la finalitat de garantir la sostenibilitat i competitivitat d'aquestes explotacions i del seu model productiu.
2. Els ajuts es concedeixen per animal elegible. Animals elegibles són els bovins d'entre 6 i 24 mesos d'edat que hagin estat encebats durant un període mínim de 90 dies en l'explotació del beneficiari, o bé en una granja d'engreix comunitària, i sacrificat a l'escorxador, o bé exportats, entre l'1 d'octubre de 2023 i el 30 de setembre de 2024. Tots aquests animals han d'estar inscrits al Registre general d'identificació individual d'animals (RIIA), tal com s'estableix al Reial decret 728/2007, de 13 de juny. La determinació de la destinació dels animals, així com de les dates en què els animals van entrar a l'explotació i la data de sortida cap a les destinacions que donen lloc a l'elegibilitat, s'ha de fer a través de consultes a la base de dades SITRAN. Entre la data de sortida cap a aquestes destinacions i la data d'entrada a l'explotació hi ha d'haver una diferència mínima de noranta dies per determinar l'elegibilitat dels animals.
3. Les explotacions on s'han d'ubicar els animals elegibles han d'estar inscrites al Registre general d'explotacions ramaderes (REGA) amb el tipus d'explotació producció i reproducció o tipus pastura. En el primer cas, en l'àmbit de la subexplotació, han d'estar classificades com a explotacions de boví amb una classificació zootècnica de reproducció per a producció de carn, reproducció per a producció de llet o reproducció per a producció mixta. Així mateix, conforme el que preveu l'article 3.3 del Reial decret 1053/2022, de 27 de desembre, aquestes explotacions han d'estar classificades com a extensives o semiextensives en la data d'acabament del termini de modificació de la sol·licitud única. No obstant això, amb caràcter excepcional, poden ser elegibles per a aquesta ajuda a l'engreix de vedells a l'explotació de naixement aquells animals que, tot i haver estat encebats en una instal·lació classificada al REGA com a granja d'engreix, en base a l'informació disponible a SITRAN quedi demostrat, que han nascut i que procedeixen de les vaques mares d'una explotació de la qual és titular el beneficiari.
En el cas de les granges d'engreix comunitàries, han d'estar classificades en l'àmbit de subexplotació com a enceball o granja d'engreix i han de ser l'última explotació on es localitzaven els animals abans de la seva destinació a l'escorxador o exportació.
Sens perjudici del que s'indica al paràgraf anterior, a l'efecte de determinar l'elegibilitat dels animals, cal tenir en compte els animals localitzats en moviments temporals a pastures, fires i mercats, sempre que haguessin estat convenientment notificats al sistema SITRAN.
4. Malgrat l'anterior, si els animals han abandonat l'última explotació amb destinació a una explotació intermèdia, com un tractant o centre de concentració que estiguin registrats com a tals al REGA, i d'aquestes explotacions surten cap al sacrifici o l'exportació, el titular de l'explotació en la qual es van localitzar els animals abans del moviment esmentat cap a l'explotació intermèdia es pot beneficiar de l'ajuda, sempre que es compleixin tots els requisits esmentats i no romanguin a l'explotació intermèdia més de quinze dies.
5. En el cas de les granges d'engreix comunitàries, cal aportar la documentació que justifiqui la pertinença dels socis a la granja d'engreix comunitària, que ha de complir les condicions següents:
a. Que tingui entre els objectius l'engreix o enceball en comú dels vedells nascuts a les explotacions de vaques de cria dels seus socis. Per verificar aquest extrem, els caps que han de donar lloc al cobrament de l'ajuda associada per a vedells encebats en la mateixa explotació de naixement són només els que hagin nascut de les vaques de l'explotació classificada d'acord amb el que preveu el punt 2 d'aquest apartat, mentre que la resta poden percebre l'ajuda per a l'engreix sostenible de vedells, que preveu l'apartat vint-i-vuitè.
b. Que tots els socis que aporten animals a la sol·licitud posseeixin femelles de l'espècie bovina a les explotacions classificades conforme al que preveu el punt 2 d'aquest apartat i hagin sol·licitat l'ajuda associada per als ramaders extensius de boví de carn i/o l'ajuda associada per a la producció sostenible de llet de vaca l'any 2024 .
Els socis que figuren en una sol·licitud presentada per una granja d'engreix comunitària també poden sol·licitar aquesta ajuda associada a títol individual. A l'efecte del càlcul dels imports unitaris, s'ha de tenir en compte la suma de tots els animals presentats en ambdues sol·licituds. En aquests casos, l'ajuda es concedeix per cada animal elegible que resulti per a cadascun dels beneficiaris (ramader/granja d'engreix comunitària), i el ramader ha d'indicar a la sol·licitud que presenti a títol individual que és soci d'una granja d'engreix comunitària que ha sol·licitat també aquesta ajuda associada, així mateix, ha d'indicar el NIF de la granja d'engreix esmentada.
6. Per ser beneficiaris d'aquesta ajuda, els titulars de les explotacions han d'haver encebat i destinat a sacrifici o exportació almenys tres animals en el període comprès entre l'1 d'octubre de 2023 i el 30 de setembre de 2024.
7. L'import de l'ajuda es determina d'acord amb el que estableix l'article 88 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Vint-i-vuitè
Ajuda associada per a l'engreix sostenible de vedells
1. Es concedeix una ajuda associada als titulars d'explotacions dedicades a l'engreix de vedells amb la finalitat de garantir la sostenibilitat i competitivitat d'aquestes explotacions.
2. Els ajuts es concedeixen per animal elegible. Els criteris d'elegibilitat dels animals són idèntics als que preveu l'article 87.1 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
3. Les explotacions on s'han d'ubicar els animals elegibles han d'estar inscrites al Registre general d'explotacions ramaderes (REGA) amb el tipus d'explotació producció i reproducció i, en l'àmbit de la subexplotació, han d'estar classificades com a explotacions de boví amb una classificació zootècnica d'enceball o granja d'engreix i han de ser l'última explotació on es localitzaven els animals abans de la seva destinació cap a l'escorxador o l'exportació.
Malgrat l'anterior, si els animals han abandonat l'última explotació amb destinació a una explotació intermèdia, com un tractant o centre de concentració que estiguin registrats com a tals al REGA, i d'aquestes explotacions surten cap al sacrifici o l'exportació, el titular de l'explotació en la qual es van localitzar els animals abans del moviment esmentat cap a l'explotació intermèdia es pot beneficiar de l'ajuda, sempre que es compleixin tots els requisits esmentats i no romanguin a l'explotació intermèdia més de quinze dies.
4. Per ser beneficiaris d'aquesta ajuda, els titulars de les explotacions han d'haver encebat i destinat a sacrifici o exportació almenys tres animals en el període comprès entre l'1 d'octubre de 2023 i el 30 de setembre de 2024.
5. Aquesta ajuda es concedeix per un màxim de 1.417 animals elegibles per explotació.
6. L'import de l'ajuda es determina d'acord amb el que estableix l'article 91 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Vint-i-novè
Ajuda associada per a la producció sostenible de llet de vaca
1. Es concedeix una ajuda associada als titulars d'explotacions de bestiar boví de llet amb la finalitat de garantir la sostenibilitat i competitivitat d'aquestes explotacions i reduir el risc d'abandonament d'aquesta activitat productiva.
2. Els ajuts es concedeixen per animal elegible. Són animals elegibles les femelles d'aptitud làctia que pertanyin a algun dels morfotips que s'enumeren a l'annex XXIII del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, o a aquells morfotips de bestiar boví que la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació determini com d'aptitud eminentment làctia, que tinguin una edat igual o superior a 24 mesos el 30 d'abril de 2024 i que es trobin inscrites al Registre general d'identificació individual d'animals (RIIA), tal com s'estableix al Reial decret 728/2007, de 13 de juny.
Per determinar els animals amb dret al cobrament d'aquesta ajuda es fa una comprovació dels animals presents a l'explotació del beneficiari l'1 de gener de 2024, una altra el 30 d'abril de2024 i una altra comprovació més en una data intermèdia a determinar, en el període comprès entre aquestes dues dates i idèntica per a totes les explotacions d'Espanya. Els animals que cal computar són aquells presents en les tres comprovacions efectuades.
En el cas de joves ramaders, i de ramaders que comencin l'activitat, que s'incorporin a una explotació ramadera, i per als quals la sol·licitud única en curs és aquella en què se sol·licita per primera vegada algun dels ajuts associats a la ramaderia, els animals amb dret a cobrament d'aquesta ajuda són els animals elegibles presents a l'explotació a data 30 d'abril de 2024. Si es dona la circumstància que un jove ramader o un ramader que comença l'activitat ha presentat també com a cessionari un canvi de titularitat de l'explotació ramadera abans del final del període de modificació de la sol·licitud única, a l'hora de determinar els animals potencialment subvencionables se li pot aplicar l'opció més beneficiosa, és a dir, o bé els animals elegibles presents a l'explotació el 30 d'abril de 2024, o bé els animals presents a l'explotació objecte de canvi de titularitat durant les dates en què se'n determina l'elegibilitat.
3. Les explotacions on s'han d'ubicar els animals elegibles han de complir els requisits següents:
a) Estar inscrites al Registre general d'explotacions ramaderes (REGA) amb el tipus d'explotació producció i reproducció o el tipus pastura. En el primer cas, en l'àmbit de la subexplotació, han d'estar classificades com a explotacions de boví amb una classificació zootècnica de reproducció per a producció de llet, reproducció per a producció mixta o recria de vedelles.
Sens perjudici del que indica el paràgraf anterior, a l'efecte de determinar l'elegibilitat dels animals sobre la base del que estableix el punt 2, es tenen en compte els animals localitzats en moviments temporals a pastures, fires i mercats, sempre que hagin estat convenientment notificats al sistema SITRAN; i
b) Haver efectuat lliuraments de llet a primers compradors, almenys, durant sis mesos en el període comprès entre l'1 d'octubre de 2023 i el 30 de setembre de 2024, o haver presentat la declaració de vendes directes l'any 2023 amb les quantitats venudes.
4. Aquesta ajuda es concedeix per un màxim de 725 animals elegibles per explotació.
5. L'import de l'ajuda es determina d'acord amb el que estableix l'article 94 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Trentè
Ajuda associada per als ramaders extensius i semiextensius d'oví i cabrú de carn
1. Es concedeix una ajuda associada als titulars d'explotacions de bestiar oví i cabrú dedicats a la cria de bens i cabrits amb la finalitat de garantir la sostenibilitat i la competitivitat d'aquestes explotacions i reduir el risc d'abandonament d'aquesta activitat productiva.
2. Els ajuts es concedeixen per animal elegible. Són animals elegibles les femelles mantingudes com a reproductores conforme a la declaració censal obligatòria que estableix l'article 11.4 del Reial decret 685/2013, de 16 de setembre, pel qual s'estableix un sistema d'identificació i registre dels animals de les espècies ovina i cabruna, respectivament, i que estiguin correctament identificades i registrades d'acord amb a la normativa vigent l'1 de gener de 2024.
En el cas de joves ramaders i de ramaders que comencen l'activitat, que s'incorporin a una explotació ramadera, i per als quals la sol·licitud única en curs és aquella en què se sol·licita per primera vegada algun dels ajuts associats a la ramaderia, els animals amb dret a cobrament d'aquesta ajuda són els animals elegibles presents a l'explotació en data final de termini de modificació de la sol·licitud única. El FOGAIBA ha de vetllar per tal que no es produeixin duplicitats en relació amb la possibilitat que un mateix animal pugui resultar elegible en més d'una explotació i, en aquests casos, sempre és prioritària l'elegibilitat a favor dels animals del jove ramader que s'incorpora. En els altres casos d'inici d'activitat, a falta d'un acord escrit en contrari, s'entén que la prioritat en l'elegibilitat es concedeix al nou titular que s'instal·la. Si es dona la circumstància que un jove ramader o un ramader que comença l'activitat hauria presentat també com a cessionari un canvi de titularitat de l'explotació ramadera abans del final del període de modificació de la sol·licitud única, a l'hora de determinar els animals potencialment subvencionables se li pot aplicar l'opció més beneficiosa, és a dir, o bé els animals elegibles presents a l'explotació en data final de termini de modificació de la sol·licitud única, o bé els animals presents a l'explotació objecte de canvi de titularitat durant les dates en les quals se'n determina l'elegibilitat.
3. Només reben aquesta ajuda associada els titulars d'explotacions amb un cens, en el cas d'oví, de femelles elegibles igual o superior a 15 a les illes de Mallorca i Menorca i de 5 a les d'Eivissa i Formentera. En el cas de cabrú, el cens de femelles elegibles ha de ser igual o superior a 5 a tota la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
4. Les explotacions on s'han d'ubicar els animals elegibles han d'estar inscrites al Registre general d'explotacions ramaderes (REGA) amb el tipus d'explotació producció i reproducció o tipus pastura. En el primer cas, en l'àmbit de la subexplotació, han d'estar classificades com a explotacions d'oví o cabrú amb una classificació zootècnica de reproducció per a producció de carn o reproducció per a producció mixta.
Quan l'explotació compti amb declaracions de lliuraments o vendes directes de llet al sistema d'informació làctia (INFOLAC) per determinar el nombre de caps amb dret a aquesta ajuda associada, la pertinença dels animals al cens de femelles lleteres o al de femelles d'aptitud càrnia s'estableix mitjançant la relació entre la quantitat de llet declarada durant el període comprès entre l'1 de juny de 2023 i el 31 de maig de 2024 o, si escau, les vendes directes declarades l'any 2023 i el rendiment lleter mitjà, que s'estableix per a Espanya en 230 litres per a l'oví de llet i en 380 litres per al cabrú de llet. No obstant això, els productors que acreditin davant del FOGAIBA un rendiment lleter diferent poden utilitzar aquest últim rendiment per fer el càlcul.
5. A fi d'evitar la creació artificial de les condicions per percebre aquesta ajuda, les explotacions han de tenir un llindar mínim de moviments de sortida de l'explotació d'almenys 0,6 bens o cabrits per femella elegible, en el període comprès entre l'1 de juny de 2023 i el 31 de maig de 2024.
No obstant l'anterior, també es poden considerar, a l'efecte del compliment del llindar mínim de moviments de sortida de l'explotació, els animals nascuts a l'explotació del beneficiari comercialitzats per a reposició amb menys de dotze mesos.
Per calcular el nombre de bens per femella elegible, es pren el resultat d'arrodonir a un decimal, de manera que aquest decimal que determina el resultat queda invariable, si el segon decimal és més petit que 5, mentre que s'eleva al nombre natural immediatament superior si el segon decimal és igual o superior a 5.
Per als casos d'inici d'activitat i els canvis de titularitat que recull l'article 81.8 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, que es facin efectius després de l'1 de juny de 2023, la revisió del compliment dels llindars mínims de producció (moviments de sortida de bens o cabrits) s'ha de prorratejar en funció del nombre de dies en què el beneficiari de l'ajuda hagi exercit l'activitat des de la data d'alta de l'explotació.
6. En cas que l'explotació no assoleixi el llindar que preveu el punt 5, el nombre màxim de caps amb dret a aquesta ajuda s'estableix mitjançant la relació entre els bens o cabrits comercialitzats per l'explotació en el termini que estableix l'epígraf esmentat i els bens o cabrits necessaris per assolir el llindar de 0,6. En aquest cas, per fer l'ajust, aquesta relació ha de ser igual o superior al 50%. Per calcular el nombre d'animals subvencionables, s'aplica la regla del 5 per a l'arrodoniment.
7. L'import de l'ajuda es determina d'acord amb el que estableix l'article 97 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Trenta-unè
Ajuda associada per a la producció sostenible de llet d'ovella i cabra
1. Es concedeix una ajuda associada als titulars d'explotacions de bestiar oví i cabrú dedicats a la producció de llet amb la finalitat de garantir la sostenibilitat i competitivitat d'aquestes explotacions i reduir el risc d'abandonament d'aquesta activitat productiva.
2. Els ajuts es concedeixen per animal elegible. Els criteris d'elegibilitat dels animals són idèntics als que preveu l'article 96.1 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
3. Només reben aquesta ajuda associada els titulars d'explotacions que compleixin el que preveu l'article 96.2 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
4. Les explotacions on s'han d'ubicar els animals elegibles han d'estar inscrites al Registre general d'explotacions ramaderes (REGA) amb el tipus d'explotació producció i reproducció o tipus pastura. En el primer cas, en l'àmbit de la subexplotació, han d'estar classificades com a explotacions d'oví o cabrú amb una classificació zootècnica de reproducció per a producció de llet o reproducció per a producció mixta.
5. A fi d'evitar la creació artificial de les condicions per percebre aquesta ajuda, les explotacions han de tenir una producció mínima de llet de 80 litres per femella reproductora d'oví i any o 200 litres per femella reproductora i any en el cas del cabrú. Per això, es tenen en compte els lliuraments a compradors efectuats en el període comprès entre l'1 de juny de 2023 i el 31 de maig de 2024 i, si escau, les vendes directes de llet efectuades durant el 2023.
No obstant això, per als casos d'inici d'activitat i els canvis de titularitat que recull l'article 81.8 1 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, que es facin efectius després de l'1 de juny de 2023, la revisió del compliment dels llindars mínims de producció (producció de litres de llet) s'ha de prorratejar en funció del nombre de mesos en què el beneficiari de l'ajuda hagi exercit l'activitat des de la data d'alta de l'explotació.
6. En cas que l'explotació no assoleixi els llindars que preveu el punt 5, el nombre màxim de caps amb dret a aquesta ajuda s'estableix mitjançant la relació entre els lliuraments o vendes directes declarades per l'explotació en el termini que estableix l'apartat esmentat i els lliuraments o vendes directes necessàries per assolir aquest llindar de 80 litres en el cas de l'oví i de 200 litres en el cas del cabrú. En aquest cas, per fer l'ajust, aquesta relació ha de ser igual o superior al 50%. Per calcular el nombre d'animals subvencionables, s'aplica la regla del 5 per a l'arrodoniment.
7. L'import de l'ajuda es determina d'acord amb el que estableix l'article 100 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Trenta-dosè
Ajuda associada per als ramaders extensius i semiextensius d'oví i cabrú sense pastures a la seva disposició i que pasturen superfícies de rostolls, guarets i restes hortofructícoles
1. Es concedeix una ajuda associada als titulars d'explotacions de bestiar oví i cabrú sense pastures a la seva disposició i que facin l'activitat de pasturatge en superfícies de rostolls, guarets i restes hortofructícoles a fi de millorar la seva sostenibilitat i competitivitat i per fomentar l'aprofitament sostenible dels recursos pasturables i l'economia circular.
2. No poden optar a aquesta ajuda els beneficiaris que hagin declarat més de 2 hectàrees subvencionables de pastures permanents ni aquells les hectàrees de pastures permanents declarades dels quals suposin més del 3% del total d'hectàrees subvencionables declarades, a la sol·licitud única de cada campanya.
3. Poden ser beneficiaris d'aquesta ajuda els sol·licitants que hagin declarat hectàrees subvencionables de terres de conreu o conreus permanents sobre les quals hagin de fer l'aprofitament de rostolls, guarets i restes hortofructícoles sobre la base de pasturatge o els que declarin aquest aprofitament en les hectàrees declarades per un altre titular i comptin amb un acord per escrit amb aquest titular, o bé disposin de l'adjudicació o concessió corresponent per a la realització d'aquest aprofitament, si escau.
4. Els ajuts es concedeixen per animal elegible. Són animals elegibles les femelles de l'espècie ovina i cabruna que compleixin els requisits que estableix l'article 96.1 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
5. Les explotacions on s'han d'ubicar els animals elegibles han d'estar inscrites al Registre general d'explotacions ramaderes (REGA) amb el tipus d'explotació producció i reproducció o tipus pastura. En el primer cas, en l'àmbit de la subexplotació, han d'estar classificades com a explotacions d'oví o cabrú amb una classificació zootècnica de reproducció per a producció de carn, reproducció per a producció de llet o reproducció per a producció mixta.
6. El nombre màxim d'animals subvencionables per explotació és el resultat de multiplicar les hectàrees subvencionables sobre les quals fa el pasturatge d'acord amb el que indica l'apartat 2 per una càrrega ramadera d'1,2 UGM per hectàrea.
Per a la conversió d'UGM a femelles elegibles s'empra la taula que preveu l'annex V del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Règims en favor del clima i el medi ambient
Trenta-tresè
Condicions comunes
1. En virtut del que disposa la subsecció 4 de la secció 2 del capítol II del títol III del Reglament (UE) núm. 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021, segons l'article 31, els agricultors actius que es comprometin a observar alguna de les pràctiques beneficioses per al clima i el medi ambient que especifica l'article 24 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, a les seves hectàrees subvencionables, percebran una ajuda segons el que estableix el Reial decret esmentat i corresponent als règims voluntaris en favor del clima i el medi ambient (en endavant, ecorègims).
2. Les pràctiques dels ecorègims, de conformitat amb l'article 31.5 del Reglament (UE) 2021/2115, del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021, van més enllà dels requisits legals de gestió i les bones condicions agràries i mediambientals pertinents i , en tot cas, han de complir amb el que s'estableix a l'article 5 del Reial decret 1047/2022, de 27 de desembre, pel qual es regula el sistema de gestió i control de les intervencions del Pla Estratègic i altres ajudes de la Política Agrícola Comú, relatiu a les normes per evitar el doble finançament.
3. L'ajuda per als ecorègims consisteix en un pagament anual per totes les hectàrees subvencionables declarades per al compliment d'una determinada pràctica d'entre les que especifica l'apartat 3 de l'article 24 esmentat i que compleixin els requisits generals, així com els específics que s'estableixen en cada cas.
4. En cap cas, no s'han de superar els imports màxims per pràctica que estableix l'annex X del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
5. A l'efecte dels ecorègims, s'entén com a tipus de superfície cada una de les categories que recull l'article 24 esmentat.
6. Per a cada hectàrea subvencionable, només és possible el cobrament d'una ajuda, independentment que es faci més d'una pràctica sobre aquesta hectàrea.
7. Només poden rebre l'ajuda, les explotacions inscrites al Registre d'explotacions agrícoles (REA) o al Registre general d'explotacions ramaderes (REGA), en la data de finaltització del termini de sol·licitud única.
8. La resta de condicions, requisits i import dels ajuts queden regulats pels articles 23, 24, 25 i 26 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Trenta-quatrè
Ecorègim d'agricultura de carboni i agroecologia: pasturatge extensiu en pastures mediterrànies
1. Es concedeix una ajuda als titulars d'explotacions ramaderes que així ho sol·licitin segons el que estableix el capítol I del títol IV del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, i que sobre les seves hectàrees subvencionables de pastures permanents o pastures temporals ubicades a la regió de pastures mediterrànies, conforme al que indica l'article 27.4 del Reial decret esmentat, facin la pràctica del pasturatge extensiu.
2. Les explotacions ramaderes dels beneficiaris han d'estar inscrites al Registre general d'explotacions (REGA) en la data d'acabament de termini de modificació de la sol·licitud única com a explotacions de bestiar boví, oví, cabrú, equí o porcí amb el tipus producció i reproducció o el tipus pastura. En el primer cas, amb:
a. Una classificació zootècnica de reproducció per a producció de carn, reproducció per a producció de llet o reproducció per a producció mixta o recria de vedelles en el cas del boví. Així mateix, d'acord amb el que preveu l'article 3.3 del Reial decret 1053/2022, de 27 de desembre, pel qual s'estableixen normes bàsiques d'ordenació de les granges bovines, aquestes explotacions han d'estar classificades com a extensives o semiextensives en la data d'acabament del termini de modificació de la sol·licitud única.
b. Una classificació zootècnica de reproducció per a producció de carn, reproducció per a producció de llet o reproducció per a producció mixta en el cas de l'oví i cabrú.
c. Una classificació zootècnica de reproducció per a producció de carn o reproducció mixta en el cas de l'equí.
d. Una qualificació per sistema productiu com a extensiu o mixt en el cas del porcí.
3. Per percebre aquesta ajuda, sobre les hectàrees subvencionables de pastures permanents o temporals sobre les quals es declari activitat de pasturatge, cal:
a) Fer l'aprofitament a dent d'aquestes superfícies amb animals propis de l'explotació durant un període mínim de 120 dies a l'any de manera contínua o discontínua.
A aquest efecte, el còmput del temps de pasturatge s'ha de fer en l'àmbit d'explotació agrària, d'acord amb la definició de l'article 3.4 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre,de manera que han de ser pasturades totes les hectàrees de pastures que s'acullin a aquesta pràctica, però no necessàriament cadascuna d'elles ha de ser pasturada tots els dies esmentats.
b) Durant el període de pasturatge, respectar l'interval entre una càrrega ramadera mínima de 0,2 UGM/hectàrea i una càrrega ramadera màxima d'1,2 UGM/hectàrea sobre les superfícies de pastures permanents o de pastures temporals determinades que s'acullen a aquesta pràctica. Per a la conversió a UGM s'ha d'utilitzar la taula que preveu l'annex V del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
4. La resta de condicions, requisits i import dels ajuts queden regulats pels articles 27, 28, 29 i 30 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Trenta-cinquè
Ecorègim d'agricultura de carboni i agroecologia: establiment d'illes de biodiversitat a les superfícies de pastures o sega sostenible
1. Es concedeix una ajuda als titulars d'explotacions ramaderes que així ho sol·licitin segons el que estableix el capítol I del títol IV del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, i que sobre les seves hectàrees subvencionables de pastures permanents o pastures temporals ubicades a la regió de pastures mediterrànies, conforme al que indica l'article 27.4 del Reial decret esmentat, facin la pràctica de l'establiment d'illes de biodiversitat a les superfícies de pastures o sega sostenible.
2. Les explotacions dels beneficiaris han de ser explotacions ramaderes compatibles amb l'aprofitament de la sega per a l'alimentació d'animals propis. A aquest efecte, es consideren les espècies de boví, oví, cabrú i equí inscrites al REGA en data d'acabament del termini de modificació de la sol·licitud única amb el tipus producció i reproducció i amb una classificació zootècnica de:
a. reproducció per a producció de carn, reproducció per a producció de llet, reproducció per a producció mixta o recria de vedelles, en el cas del boví.
b. reproducció per a producció de carn, reproducció per a producció de llet o reproducció per a producció mixta en el cas del oví i cabrú.
c. reproducció per a producció de carn o reproducció mixta en el cas de l'equí.
3. Dins d'aquesta pràctica, els beneficiaris poden optar per establir illes de biodiversitat o per fer una sega sostenible d'acord amb el que preveu l'article 27.3 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
4. Per percebre l'ajuda relativa a l'establiment d'illes de biodiversitat, s'ha d'establir una superfície sense segar a l'explotació del 7% del conjunt de la superfície de pastures permanents i pastures temporals objecte de sega de manera que:
a. No es pot fer cap activitat agrària sobre aquestes superfícies des de l'1 de gener fins al 31 d'agost de 2024, una vegada completat el cicle de vida dels lepidòpters.
b. A partir de la data indicada a l'apartat anterior, i per tal de mantenir la superfície sense segar en bones condicions agràries i mediambientals, s'ha de sotmetre a alguna de les activitats agràries següents:
i. Pasturatge amb animals de l'explotació tot respectant les càrregues ramaderes que preveu l'article 30.2.b del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, segons correspongui.
ii. Sega per a producció o per a manteniment.
iii. Qualsevol altra activitat de manteniment de les que preveu l'apartat B de l'annex III del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Per dur a terme les accions que preveu el punt anterior no es permet l'ús d'herbicides.
La data i les activitats efectuades s'han de registrar al quadern digital d'explotació agrícola. Aquesta anotació s'ha de fer, com a màxim, en el termini d'un mes després de la data en què s'efectuïn.
En el cas de beneficiaris que no tinguin l'obligació de mantenir aquest quadern digital o que no en vulguin fer ús de manera voluntària, l'anotació en qüestió s'ha de fer sobre un registre en paper que l'agricultor ha de custodiar i posar a disposició del FOGAIBA en cas que li sigui requerit. Addicionalment, el FOGAIBA ha de seleccionar una mostra d'un 1% dels beneficiaris d'aquesta intervenció, als quals ha de requerir que aportin fotografies georeferenciades com a màxim en el termini d'un mes des de la data de realització de les activitats, i cal que es compleixin les especificacions tècniques que indica l'annex XXV del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
c. Per al còmput del 7% que preveu aquest apartat, s'han de comptabilitzar els elements del paisatge de l'explotació presents a la superfície de pastures que s'aculli a aquesta pràctica i establerts a la BCAM 8 de l'annex II del Reial decret 1049/2022, de 27 de desembre, que han de complir les persones beneficiàries dels ajuts que rebin pagaments directes, determinats pagaments anuals de desenvolupament rural i del programa POSEI.
d. Els beneficiaris en el moment de la sol·licitud han de consignar les parcel·les sobre les quals s'estableix la superfície sense segar, i que poden ser diferents cada any de sol·licitud.
5. Per percebre l'ajuda relativa a la sega sostenible i per afavorir, d'una banda, el cicle de vida dels lepidòpters i, d'altra banda, el cicle vegetatiu de les superfícies de pastura, no s'hi pot fer cap activitat durant 60 dies consecutius, durant els mesos de juliol i agost.
Per percebre aquesta ajuda,
a. A més de complir el període de no aprofitament que indica el paràgraf anterior, s'ha de fer almenys una activitat de sega per a producció durant l'estació vegetativa principal amb una freqüència que no ha de superar:
i. Els 3 talls a l'any en aquelles explotacions en què més del 50% de la superfície de pastura es trobi a una altitud igual o inferior a 300 metres, o
ii. Els 2 talls anuals en el cas que l'altitud esmentada superi els 300 metres.
b. Sempre que sigui possible i les condicions agroclimàtiques ho permetin, i particularment en pastures ubicades a les zones de la xarxa Natura 2000, s'ha de fer la fenificació o qualsevol altra pràctica alternativa a l'ensitjament a fi d'afavorir el manteniment dels hàbitats per a invertebrats i aus i l'heterogeneïtat de l'hàbitat en favor d'una biodiversitat més gran.
c. Els beneficiaris han d'incloure al quadern digital d'explotació agrícola les tasques de sega efectuades d'acord amb el que preveu aquest punt 5. Aquesta anotació s'ha de fer, com a màxim, en el termini d'un mes després de la data de sega.
En el cas de beneficiaris que no tinguin l'obligació de manteniment d'aquest quadern digital o que no en vulguin fer ús de manera voluntària, l'anotació en qüestió s'ha de fer sobre un registre en paper que l'agricultor ha de custodiar i posar a disposició del FOGAIBA en cas que li sigui requerit. Addicionalment, el FOGAIBA ha de seleccionar una mostra d'un 1% dels beneficiaris d'aquesta intervenció, als quals ha de requerir que aportin fotografies georeferenciades en el termini d'un mes després de la data de sega, i s'han de complir les especificacions tècniques que indica l'annex XXV del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
6. La resta de condicions, requisits i import dels ajuts queden regulats pels articles 27, 28 i 29 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Trenta-sisè
Ecorègim d'agricultura de carboni i agroecologia: rotació de conreus i sembra directa en terres de conreu de secà
1. Es concedeix una ajuda per hectàrea als titulars d'explotacions que així ho sol·licitin segons el que estableix el capítol I del títol IV del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, i que sobre les seves hectàrees subvencionables de terres de conreu de secà facin alguna de les pràctiques agrícoles següents, que es descriuen als apartats trenta-vuitè i trenta-novè:
a) rotació de conreus amb espècies millorants, o
b) sembra directa.
2. El pagament d'aquest ecorègim s'ha de fer sobre la totalitat de la superfície de les terres de conreu de secà declarades per al compliment de la pràctica seleccionada.
3. Els imports unitaris són els que estableixen els apartats 3 i 4 de l'article 33 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Trenta-setè
Ecorègim d'agricultura de carboni i agroecologia: rotació de conreus i sembra directa en terres de conreu de regadiu
1. Es concedeix una ajuda per hectàrea als titulars d'explotacions que així ho sol·licitin segons el que estableix el capítol I del títol IV del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, i que sobre les seves hectàrees subvencionables de terres de conreu de regadiu facin alguna de les pràctiques agrícoles següents, que es descriuen als apartats trenta-vuitè i trenta-novè:
a) rotació de conreus amb espècies millorants, o
b) sembra directa.
2. Per accedir a aquesta ajuda, els titulars de les explotacions, pel que fa a les parcel·les de regadiu, han de disposar d'un pla d'adobat. Així mateix, han de registrar les operacions d'aportació de nutrients i matèria orgànica al sòl agrari i d'aigua de reg al quadern d'explotació agrícola, o bé al quadern digital d'explotació agrícola.
El requisit relatiu al pla d'abonat també es considera complert en el cas d'agricultors que utilitzin l'eina de sostenibilitat agrària per a nutrients a la qual es fa referència a l'article 15.4.g del Reglament (UE) 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021, inclosa al quadern digital d'explotació agrícola segons disposa l'article 10.1 del Reial decret 1054/2022, de 27 de desembre, i que utilitzin el quadern digital per fer totes les anotacions que recull el contingut mínim de l'annex II del Reial decret 1054/2022, de 27 de desembre.
3. El pagament d'aquest ecorègim s'ha de fer sobre la totalitat de la superfície de les terres de conreu de regadiu declarades per al compliment de la pràctica seleccionada.
4. A l'efecte d'aquest ecorègim, són considerades parcel·les de regadiu aquelles declarades d'aquesta manera a la sol·licitud única de la campanya. A petició del beneficiari, també es poden considerar parcel·les de regadiu aquelles que s'ubiquin als recintes SIGPAC que hagin estat explotats en regadiu en alguna de les tres campanyes precedents.
5. Els imports unitaris són els que estableixen els apartats 6 i 7 de l'article 35 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Trenta-vuitè
Descripció de la pràctica de rotació de conreus amb espècies millorants
1. Per donar compliment a la pràctica de rotació de conreus amb espècies millorants, l'agricultor ha de complir els requisits següents:
a. Que, almenys, el 50% de la superfície de terra de conreu corresponent presenti cada any un conreu diferent del conreu previ, conforme al que estableix la BCAM 7, a l'annex II del Reial decret 1049/2022, de 27 de desembre. Quan existeixi un conreu secundari el mateix any que el conreu principal, aquest es considera a l'efecte de la rotació. La superfície declarada com a terra en guaret després d'una lleguminosa no es considera als efectes del percentatge de rotació.Es rebaixa aquest percentatge de rotació al 25%, a les explotacions amb més del 25% de la terra de cultiu corresponent amb cultius plurianuals.
b. Que, com a mínim, el 10% de la superfície de terra de conreu corresponent estigui ocupat per espècies millorants de les que especifica l'annex XV del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, de les quals les lleguminoses han de representar, almenys, una superfície equivalent al 5% de la superfície que acull aquesta pràctica. Es permet que la lleguminosa no arribi a producció per a la utilització com a adobament en verd, i ha de romandre al terreny fins com a mínim l'inici de la floració.
c. Així mateix, el guaret no pot representar més del 20% de la superfície de la terra de conreu declarada per al compliment de la pràctica de l'ecorègim corresponent.
En el cas de comptar amb guaret sembrat en un 10% de la terra de conreu corresponent, els límits del guaret es poden incrementar en 10 punts percentuals.
2. En el cas que la superfície de la terra de cultiu de la explotació sigui inferior o igual a 10 hectàrees, la pràctica pot consistir en la rotació que s'estableix al punt 1 o, alternativament, complir el requisit de diversificació que consisteix a conrear, almenys, dos cultius diferents sense que el principal suposi més del 75% de la terra de conreu esmentada, i de conformitat amb el que estableix la BCAM 7, a l'annex II del Reial decret 1049/2022, de 27 de desembre. No s'exigeix, en aquest cas, comptar amb espècies millorants.
3. La superfície d'espècies plurianuals és subvencionable a l'efecte de la percepció de l'ajuda, però no es té en compte per al còmput del percentatge de superfície que rota, excepte la que s'implanti l'any en qüestió.
Trenta-novè
Descripció de la pràctica de sembra directa
1. Per donar compliment a la pràctica de sembra directa, l'agricultor ha de complir, en almenys un 40% de la superfície de terra de cultiu corresponent a cada tipologia de superfície, per la qual se sol·licita aquesta pràctica, els requisits següents:
a. No dur a terme tasques d'arada sobre el sòl.
b. Sembrar directament sobre els rostolls i mantenir-los sobre el terreny, de manera que el sòl estigui cobert durant tot l'any.
c. Dur a terme una rotació de cultius a la superfície en la qual s'ha de fer la pràctica de sembra directa, exceptuant a la superfície amb espècies plurianuals, tret del seu any d'implantació. S'entén per rotació el fet que la parcel·la presenti cada any un cultiu diferent del cultiu previ, tret del cas dels cultius plurianuals excepte l'any d'implantació, i tot això d'acord amb el que estableix la BCAM 7, de l'annex II del Reial decret 1049/2022, de 27 de desembre. Quan existeixi un cultiu secundari en el mateix any que el cultiu principal, aquest conreu s'ha de considerar a l'efecte de la rotació. La superfície declarada com a terra en guaret després d'una lleguminosa no s'ha de considerar a l'efecte del percentatge de rotació.
Aquests requisits s'han de complir, conjuntament, sobre la mateixa superfície.
2. S'estableix un complement addicional per dur a terme aquesta pràctica en anys consecutius sobre la mateixa superfície, amb l'objectiu d'afavorir la retenció del carboni al sòl i evitar l'emissió de part d'aquest carboni a l'atmosfera.
3. El complement té una quantia fixa de 25 euros per hectàrea, que s'ha de sumar a l'import de l'ajuda calculat.
4. En els casos d'agricultors que sol·licitin l'ajuda per primera vegada o d'agricultors que, tot i haver sol·licitat aquesta ajuda prèviament, incorporin noves parcel·les en anys següents, el pagament d'aquest complement queda condicionat al compromís dels beneficiaris de fer la mateixa pràctica a les mateixes parcel·les a la campanya següent. Amb aquesta finalitat, el beneficiari ha d'indicar a la sol·licitud única les parcel·les sobre les quals es compromet. En el cas que no compleixi els compromisos adquirits l'any següent d'aplicació, se'ls ha de treure la quantia d'aquest complement. Per a la resta dels casos, el pagament del complement per a cada hectàrea queda condicionat a la comprovació d'haver efectuat la mateixa pràctica en la mateixa hectàrea a la campanya anterior.
5. El pagament d'aquest ecorègim s'ha de fer en cada una de les tipologies de superfície, sobre la totalitat de la superfície declarada que s'aculli a aquesta pràctica i que compleixi les condicions d'elegibilitat. No obstant això, el pagament del complement addicional només es concedeix de manera proporcional a la superfície que compleixi les condicions que estableix el punt 1 dos anys consecutius.
Quarantè
Ecorègim agricultura de carboni: cobertes vegetals i cobertes inertes en conreus llenyosos en terrenys plans
1. Es concedeix una ajuda als titulars d'explotacions que així ho sol·licitin, segons el que estableix el capítol I del títol IV del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, i que, sobre les seves hectàrees subvencionables de conreus llenyosos en terrenys plans, facin alguna de les pràctiques agrícoles següents, que es descriuen als apartats quaranta-tresè i quaranta-quatrè:
a. cobertes vegetals espontànies o sembrades, o
b. cobertes inertes de restes de poda.
2. S'entenen per superfícies de conreus llenyosos en terrenys plans aquelles superfícies de conreus llenyosos amb un pendent més petit que el 5%, és a dir, superfícies ubicades a recintes SIGPAC el pendent de les quals estigui definit com a inferior al 5%.
3. Els imports unitaris són els que estableix l'annex X del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
4. La resta de condicions, requisits i import dels ajuts queden regulats pels articles 38 i 39 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Quaranta-unè
Ecorègim agricultura de carboni: cobertes vegetals i cobertes inertes en conreus llenyosos en terrenys de pendent mitjà
1. Es concedeix una ajuda als titulars d'explotacions que així ho sol·licitin, segons el que estableix el capítol I del títol IV del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, i que, sobre les seves hectàrees subvencionables de conreus llenyosos en terrenys de pendent mitjà facin alguna de les pràctiques agrícoles següents, que es descriuen als apartats quaranta-tresè i quaranta-quatrè:
a. cobertes vegetals espontànies o sembrades, o
b. cobertes inertes de restes de poda.
2. S'entenen per superfícies de conreus llenyosos en terrenys de pendent mitjà aquelles superfícies de conreus llenyosos amb un pendent igual o més gran que el 5% i més petit que el 10%, és a dir, superfícies ubicades en recintes SIGPAC el pendent de les quals sigui definit com a igual o superior al 5% i inferior al 10%.
3. Els imports unitaris són els que estableix l'annex X del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
4. La resta de condicions, requisits i import dels ajuts queden regulats pels articles 38 i 40 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Quaranta-dosè
Ecorègim agricultura de carboni: cobertes vegetals i cobertes inertes en conreus llenyosos en terrenys de pendent elevat i bancals
1. Es concedeix una ajuda als titulars d'explotacions que així ho sol·licitin, segons el que estableix el capítol I del títol IV del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, i que, sobre les seves hectàrees subvencionables de conreus llenyosos en terrenys de pendent elevat i bancals facin alguna de les pràctiques agrícoles següents, que es descriuen als apartats quaranta-tresè i quaranta-quatrè:
a. cobertes vegetals espontànies o sembrades, o
b. cobertes inertes de restes de poda.
2. S'entenen per superfícies de conreus llenyosos en terrenys de pendent elevat aquelles superfícies de conreus llenyosos amb un pendent igual o més gran que el 10%, és a dir, superfícies ubicades en recintes SIGPAC el pendent de les quals estigui definit com a igual o superior al 10%.
Així mateix, s'entenen per bancals aquelles superfícies ubicades en recintes SIGPAC contigus a elements del paisatge del tipus terrassa, registrades a la capa definida al SIGPAC per a aquesta característica.
3. Els imports unitaris són els que estableix l'annex X del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
4. La resta de condicions, requisits i import dels ajuts queden regulats pels articles 38 i 41 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Quaranta-tresè
Descripció de la pràctica de cobertes vegetals espontànies o sembrades en conreus llenyosos
1. Per donar compliment a la pràctica de cobertes vegetals espontànies o sembrades, l'agricultor ha de complir els compromisos següents:
a. Ha de complir el compromís anual d'establir i/o mantenir sobre el terreny una coberta vegetal espontània o sembrada durant tot l'any, ja sigui viva o agostejada, de manera que el sòl no romangui nu en cap moment de l'any.
Per comprovar el requisit esmentat, l'agricultor ha de recollir al quadern d'explotació agrícola o, al quadern digital d'explotació agrícola, d'acord amb la seva entrada en vigor, la data d'establiment de la coberta vegetal espontània o sembrada amb presència viva sobre el terreny, i aquesta data no pot ser posterior a la data fixada per les comunitats autònomes com a data d'inici del període en què la coberta ha de romandre viva sobre el terreny. Aquesta anotació s'ha de fer en el termini d'un mes després de la data esmentada.
b. A més, la coberta vegetal ha de romandre viva sobre el terreny durant un període mínim de quatre mesos, dins del període comprès entre l'1 de novembre de 2023 i el 31 de març de 2024.
c. El maneig d'aquestes cobertes vegetals s'ha de dur a terme, de manera general, a través de mitjans mecànics: sega mecànica o desbrossat més dipositat sobre el terreny de les restes de la sega/estassada a manera d'encoixinament. No es permet l'ús d'herbicides ni d'altres fitosanitaris al centre del carrer que està mantingut amb coberta vegetal herbàcia.
El maneig de les cobertes vegetals per limitar la competència per aigua i nutrients s'ha de fer, de manera general, per mitjans mecànics a través de passades anuals de segadores o desbrossadores mecàniques, i cal fer les passades necessàries per al maneig correcte de les cobertes vegetals amb l'objectiu de limitar la competència amb l'aigua i els nutrients del terra. En el cas de les parcel·les que acull l'ecorègim agricultura de carboni: cobertes vegetals i cobertes inertes en terres de conreus llenyosos en terrenys de pendent elevat i bancals, que estableix l'article 41 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, quan l'orografia del terreny impedeixi o dificulti de manera notòria la realització d'una activitat mecànica, el manteniment de les cobertes vegetals es pot fer exclusivament sobre la base del pasturatge.
Per comprovar aquest requisit, l'agricultor ha de recollir al quadern d'explotació agrícola o, al quadern digital d'explotació agrícola, d'acord amb la seva entrada en vigor, el tipus de manteniment que duu a terme sobre la coberta vegetal espontània o sembrada. Aquesta anotació s'ha de fer, a tot tardar, dins del mes anterior al final del període de modificació de la sol·licitud única.
d. A més, les restes de les cobertes vegetals, una vegada segades o desbrossades, han de cobrir l'espai inicial ocupat per la coberta, de manera que el sòl no romangui nu en cap moment de l'any en el percentatge d'amplada de la coberta que s'hagi establert.
e. La coberta ha d'ocupar a cada carrer, almenys, un 40% de l'amplada lliure de la projecció de copa, segons la definició de l'article 3.33, i aquesta amplada no pot ser inferior a 0,5 metres.
Per comprovar aquest requisit, l'agricultor ha de recollir al quadern d'explotació agrícola, o al quadern digital d'explotació agrícola, d'acord amb la seva entrada en vigor, l'amplada de la coberta i l'amplada lliure de la projecció de copa. Aquesta anotació s'ha de fer abans de l'1 de març de 2024.
Per a aquelles parcel·les que tinguin un pendent igual o superior al 10%, tret que el pendent real del recinte estigui compensat mitjançant terrasses o bancals, l'amplada mínima de la coberta ha de ser un metre d'amplada addicional a l'amplada mínima que exigeix el primer paràgraf d'aquest subapartat. En el cas de superfícies de conreus llenyosos que no puguin complir aquest requisit d'amplada mínima que exigeix la coberta perquè l'amplada mitjana del carrer del conreu llenyós sigui inferior a 1,5 metres, la coberta ha d'ocupar la totalitat de l'amplada del carrer.
2. De manera excepcional, es permet aplicar productes fitosanitaris sobre la coberta en els casos en què la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural ho determini per raons de prevenció, control o erradicació de plagues.
3. Es permeten, en el cas de cobertes sembrades, tasques superficials per adequar el terreny per a la sembra. De manera excepcional, es permeten també tasques superficials poc profundes de manteniment de les cobertes. En cap cas, aquestes tasques superficials no han de suposar la modificació de l'estructura del sòl, i cal mantenir en tot moment l'obligació que el sòl no romangui nu en cap moment de l'any.
4. En el cas de la pràctica de cobertes vegetals, s'estableix un complement addicional per dur a terme la pràctica més d'un any consecutiu sobre la mateixa superfície, amb l'objectiu d'afavorir la retenció del carboni al sòl i evitar l'emissió de part d'aquest carboni a l'atmosfera.
El complement té una quantia fixa de 25 euros per hectàrea en la qual es duu a terme la pràctica més d'un any, que s'ha d'afegir a l'import de l'ajuda calculat per a cada tram de pendent d'aquesta pràctica de cobertes vegetals en virtut de l'article 26 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
En els casos d'agricultors que sol·licitin l'ajuda per primera vegada, o bé d'agricultors que, tot i haver sol·licitat aquesta ajuda prèviament, incorporin noves parcel·les en anys següents, el pagament d'aquest complement queda condicionat al compromís dels beneficiaris de fer la mateixa pràctica a les mateixes parcel·les en la campanya següent. Amb aquesta finalitat, el beneficiari ha d'indicar a la sol·licitud única les parcel·les sobre les quals es compromet. En el cas que no compleixi els compromisos adquirits l'any següent d'aplicació, se'ls ha de treure la quantia d'aquest complement. Per a la resta dels casos, el pagament del complement per a cada hectàrea queda condicionat a la comprovació d'haver efectuat la mateixa pràctica en la mateixa hectàrea a la campanya anterior.
Quaranta-quatrè
Descripció de la pràctica de cobertes inertes de restes de poda
1. Per donar compliment a la pràctica de cobertes inertes de restes de poda, l'agricultor ha de complir els compromisos següents:
a. Triturar les restes de poda i dipositar-les sobre el terreny per establir d'aquesta manera una coberta inerta de restes de poda a mode d'encoixinament sobre el terra.
Per comprovar el requisit esmentat, l'agricultor ha de recollir al quadern d'explotació agrícola o al quadern digital d'explotació agrícola, d'acord amb la seva entrada en vigor, la data d'establiment de la coberta inerta procedent de la trituració de les restes de poda sobre el terra, i aquesta data no pot ser posterior al 15 d'abril de 2024. Aquesta anotació s'ha de fer el termini d'un mes desprès de la data esmentada.
b. Dipositar sobre el sòl una quantitat de restes de poda que ocupi una superfície mínima, a cada carrer, del 40% de l'amplada lliure de la projecció de copa, segons la definició de l'article 3.33 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, i que sigui suficient per permetre assolir els beneficis mediambientals de la pràctica; aquesta amplada no pot ser inferior a 0,5 metres.
Per comprovar aquest requisit, l'agricultor ha de recollir al quadern d'explotació agrícola, o al quadern digital d'explotació agrícola, d'acord amb la seva entrada en vigor, l'amplada de la coberta i l'amplada lliure de la projecció de copa. Aquesta anotació s'ha de fer, a tot tardar, dins del mes anterior a la data final del període de modificació de la sol·licitud única.
c. Sobre la superfície ocupada per la coberta inerta de restes de poda no està permesa la realització de tractaments fitosanitaris.
2. Aquesta pràctica no s'ha de fer quan s'identifiquin per part del beneficiari problemes de plagues sobre els conreus llenyosos, per a les quals la distribució sobre el terreny de les restes de poda infectades en pogués propiciar la propagació.
En aquells casos en què la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural hagi autoritzat un tractament fitosanitari sobre el conreu per motiu de detecció d'alguna plaga d'aquest tipus, el beneficiari no pot fer aquesta pràctica en cas que, una vegada aplicat el tractament, es continuïn identificant problemes de plagues sobre els conreus llenyosos.
3. Una vegada efectuat el compromís per part de l'agricultor, en el supòsit que la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural declari l'existència d'una plaga sobre les restes de poda, la gestió d'aquestes restes s'ha de fer conforme a la regulació o recomanacions que hi hagi per a cada un dels tipus de plaga present. Es preveuen les situacions excepcionals següents en cas que així ho indiqui la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural:
a. Es permet l'aplicació de fitosanitaris sobre la coberta inerta vegetal de restes de poda.
b. Es permet la retirada de les restes de poda.
c. Es permet l'enterrament de les restes de poda després de tractar-les.
4. L'objectiu específic de l'ecorègim és l'Objectiu Estratègic 4: acció contra el canvi climàtic i, concretament, millorar la gestió i sostenibilitat de les superfícies dels conreus llenyosos mitjançant l'increment del contingut de carboni al sòl, la millora de la seva estructura, la disminució dels gasos amb efecte d'hivernacle, així com reduir l'erosió i la desertificació. Pastar la vegetació espontània o sembrada entre fileres de conreus llenyosos permet accelerar el compostatge de la biomassa generada, fer la matèria orgànica més estable, millorar l'estructura del terra, disminuir la generació de gasos amb efecte d'hivernacle (ja que, d'una banda, s'evita l'emissió associada a l'aliment equivalent del ramat i, de l'altra, s'evita l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle de la sega o de la trituració) i mantenir l'antic sistema mediterrani de producció extensiva. Per tant, per a aquest ecorègim, es permet el pasturatge extensiu entre fileres de conreus permanents, de manera que es permeti l'aprofitament de la vegetació espontània o sembrada en aquestes superfícies, sempre que no suposi l'eliminació total de la coberta, que deixi el terra nu.
Quaranta-cinquè
Ecorègim d'agroecologia: espais de biodiversitat en terres de conreu i conreus permanents
1. Per donar compliment a aquest ecorègim, en el cas de les terres de conreu i els conreus permanents, inclosos els conreus llenyosos, s'ha d'establir un percentatge d'espais de biodiversitat.
2. Es consideren espais de biodiversitat els elements següents, inclosos o directament adjacents a la parcel·la declarada per al compliment d'aquest ecorègim, que han de complir els requisits que recull l'annex XIV del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre:
a. Els murets, basses, llacunes, terrasses de retenció, estanys, abeuradors naturals, tanques, límits, illes i enclavaments de vegetació o qualsevol altre element del paisatge que s'estableixi per donar compliment a la BCAM 8, i que serveixin de refugi, reservori i aliment d'avifauna, insectes beneficiosos o pol·linitzadors.
b. El guaret, però només són subvencionables els guarets amb una coberta vegetal que contingui espècies apropiades a l'efecte de la biodiversitat.
c. Marges i illes de biodiversitat.
d. Zones de no collita de cereals i oleaginoses en terres de conreu que posin a disponibilitat de l'avifauna, durant un període més prolongat, el gra.
e. Zones de no collita d'espècies aromàtiques que en el moment de recol·lectar el cultiu tinguin a disposició de la fauna pol·linitzadora el nèctar o el pol·len. Les espècies admissibles es recullen a l'annex XIV, apartat V, del Reial decret 1047/2022, de 27 de desembre.
3. Els agricultors que s'acullin a aquest ecorègim han de percebre l'ajuda bàsica a la renda per a la sostenibilitat.
4. S'ha de comptar amb una superfície d'espais de biodiversitat, per sobre del percentatge que estableix en condicionalitat per a la BCAM 8, equivalent al:
a. En terres de conreu:
i. el 7% de la superfície de secà declarada sota aquest ecorègim.
ii. el 4% de la superfície de regadiu declarada sota aquest ecorègim.
b. En conreus permanents, el 4% de la superfície declarada sota aquest ecorègim.
En el cas que sobre una mateixa superfície coexisteixin dos elements de biodiversitat diferents, a l'efecte de computar el percentatge, es pren en consideració el que tingui una superfície equivalent més gran després d'aplicar els factors de conversió i ponderació als quals fa referència el punt 6.
5. El pagament d'aquest ecorègim es fa sobre la totalitat de la superfície declarada per al seu compliment.
6. En cas d'estar registrats al SIGPAC o a la declaració de superfícies de la sol·licitud única com a punts o com a línies, als espais de biodiversitat els són d'aplicació factors de conversió a metre quadrat. I, en qualsevol cas, se'ls han d'aplicar els coeficients de ponderació que especifica l'annex XVIII del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
7. Els espais de biodiversitat han de complir els requisits que estableix l'annex XIV del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
8. Sobre les superfícies d'espais de biodiversitat en terres de conreu i conreus permanents, no es permet d'aplicar fertilitzants ni productes fitosanitaris. Només es permet d'aplicar productes fitosanitaris sobre aquestes superfícies en els casos en què la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural ho determini per motius de prevenció, control o eradicació de plagues.
9. La limitació anterior no és aplicable en el cas de les zones de no collita.
10. Els imports unitaris són els que estableix l'annex X del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Sol·licituds, control, compatibilitat, pagament dels ajuts i comunicacions
Quaranta-sisè
Contingut i condicions generals de la sol·licitud única
1. La sol·licitud s'ha de dirigir al FOGAIBA quan l'explotació o la major part de la seva superfície agrària radiqui a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i, en cas de no disposar de superfície agrària, quan el nombre més gran d'animals es trobi en aquest territori.
2. A la sol·licitud única esmentada s'han d'incloure també les sol·licituds de pagament de les intervencions per al desenvolupament rural assimilades al SIGC.
3. La sol·licitud única s'ha d'emplenar i presentar de forma electrònica, tal com disposa l'article 108.1 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, esmentat, a través de l'aplicació informàtica que es troba a disposició dels peticionaris per part del FOGAIBA al lloc web https://intranet.caib.es/SgaCac/ProdInd,i cal subministrar totes i cada una de les dades que s'hi indiquen així com l'assumpció de compromisos, l'atorgament d'autoritzacions i les declaracions que conté.
En cas de persones físiques que no puguin accedir per mitjans telemàtics a la presentació de la sol·licitud esmentada, el FOGAIBA prestarà la corresponent assistència en l'ús de mitjans electrònics als interessats, de conformitat amb el que disposa l'article 12 de la Llei 39 /2015, d'1 doctubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
4. L'agricultor, en el cas que es tracti d'una persona física, o bé d'una comunitat de béns, herència jacent o comunitat d'hereus, societat civil sense objecte mercantil o explotació en règim de titularitat compartida, ha d'incloure a la sol·licitud única una autorització perquè l'autoritat competent obtingui de l'Administració tributària corresponent i de la Tresoreria General de la Seguretat Social, i en el cas de les persones jurídiques, de l'Administració tributària corresponent, la informació per poder determinar el compliment dels requisits que recull el capítol I del títol II. El Fons Espanyol de Garantia Agrària, OA, en compliment del que disposa l'article 6.1 del Reial decret 1047/2022, de 27 de desembre, ha de fer els intercanvis corresponents amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària i la Tresoreria General de la Seguretat Social a través dels serveis d'intercanvi d'informació que aquesta entitat posa a disposició de forma telemàtica per a totes les administracions públiques i organismes. En el cas que no presenti aquesta autorització, l'agricultor ha d'aportar la documentació justificativa dels seus ingressos agraris, ingressos totals i d'alta en la seguretat social.
Quan el beneficiari sigui una de les agrupacions de persones físiques que indica el paràgraf anterior, a la sol·licitud ha d'identificar el soci, partícip o comuner que compleix el requisit del 25% d'ingressos agraris o de l'alta en la Seguretat Social, i ha d'incloure l'autorització indicada o, en el seu defecte, la documentació justificativa. A més, ha de declarar a la sol·licitud única la dada d'ingressos corresponents a l'activitat agrícola i ramadera de l'agrupació de persones físiques.
En cas que el beneficiari sigui una persona jurídica diferent de societat civil sense objecte mercantil, o bé un grup de persones jurídiques, ha de declarar a la sol·licitud única el total d'ingressos agraris i d'ingressos totals percebuts.
5. En tot cas, l'emplenament de la sol·licitud i l'aportació de documentació s'han de fer tenint en compte el que preveu aquest annex, així com els articles 104 i següents i l'annex VI del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
6. La presentació de les sol·licituds pressuposa l'acceptació per part de l'interessat del que aquesta convocatòria i el Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, contenen.
Quaranta-setè
Termini de presentació de la sol·licitud única
1. La sol·licitud única s'ha de presentar en el període comprès entre el dia 1 de febrer i el 30 d'abril de 2024, tots dos inclosos.
2. Malgrat el que disposa el paràgraf anterior, s'admeten sol·licituds d'ajuda fins al 31 de maig de 2024, cas en què els imports s'han de reduir un 1% cada dia hàbil en què se sobrepassi la data esmentada, i tret dels casos de força major i circumstàncies excepcionals. La reducció que s'esmenta en aquest paràgraf també és aplicable respecte de la presentació de contractes o declaracions i altres documents o justificants que siguin elements constitutius de la subvencionabilitat de l'ajuda de la qual es tracti, segons el que preveu la normativa comunitària. Si la sol·licitud es presenta una vegada acabat el termini esmentat, es considera inadmissible.
Quaranta-vuitè
Modificació de la sol·licitud única
1. Una vegada acabat el termini per presentar la sol·licitud única, els agricultors poden, fins al 31 de maig de 2024, modificar o incloure noves intervencions en forma de pagaments directes o de desenvolupament rural, afegir parcel·les individuals o drets de pagament individuals sempre que es compleixin els requisits que fixa la intervenció de la qual es tracti. Quan aquestes modificacions repercuteixin en algun justificant o contracte que s'ha de presentar, també està permès modificar-lo.
2. Després del període de modificació, s'obre la possibilitat que, com a conseqüència dels resultats dels controls preliminars, els controls administratius o els controls per monitoratge, els agricultors sol·licitin una adaptació de la sol·licitud única. Quan s'hagin notificat a un agricultor els resultats dels controls preliminars de conformitat amb el que disposa l'article 110 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, l'agricultor pot adaptar la seva sol·licitud única a fi d'incloure-hi totes les correccions necessàries relatives a les parcel·les individuals per a les quals els resultats dels controls creuats indiquin un possible incompliment. La notificació de les adaptacions eventuals de la sol·licitud d'ajuda inicial per part del beneficiari s'ha de fer en el mateix termini que s'estableixi per adaptar la sol·licitud única en el cas dels agricultors subjectes al sistema de monitoratge de superfícies, d'acord amb el que estableix el punt 3.
3. En el cas dels agricultors subjectes al sistema de monitoratge de superfícies, una vegada acabat el termini de modificació de la sol·licitud única que preveu el punt 1, poden adaptar, fins al 31 d'agost del 2024, les parcel·les agràries de la seva sol·licitud única en relació amb les intervencions monitorades, pel que fa a l'adaptació de la delimitació gràfica o a la utilització de les parcel·les agràries, d'acord amb els articles 105 i 106 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, i que siguin controlades per monitoratge, sempre que el FOGAIBA els hagi comunicat els resultats provisionals en l'àmbit de cada parcel·la, i es compleixin els requisits corresponents segons les intervencions de les quals es tracti.
No poden ser objecte d'adaptació de sol·licituds úniques els casos en els quals s'estigui executant una visita a camp en el marc de les accions de seguiment que determina l'article 22, apartat 1, del Reial decret 1047/2022, de 27 de desembre, o un control de requisits no monitorables dels que determina l'article 56 del Reial decret 1047/2022, de 27 de desembre, ni quan aquesta visita a camp o control de requisits no monitorables hagin determinat un incompliment.
Quaranta-novè
Retirada total o parcial de sol·licituds d'ajuda
1. El 31 d'agost del 2024 és la data límit per retirar totalment o parcialment les sol·licituds d'ajuda per part dels agricultors.
2. Els agricultors poden retirar totalment o parcialment la sol·licitud d'ajuda en qualsevol moment abans del termini que indica el punt 1. En cas que l'agricultor opti per una retirada parcial, pot retirar la sol·licitud d'ajuda sobre parcel·les individuals, però les ha de mantenir en la declaració de superfícies a fi de complir l'obligació de declarar totes les parcel·les agrícoles a la seva disposició, de conformitat amb l'article 105 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, i garantir el compliment dels requisits de condicionalitat.
3. No obstant el que disposa el punt 2, no és possible aquesta retirada quan el FOGAIBA ja hagi informat l'agricultor de l'existència de casos d'incompliment a la seva sol·licitud única revelat per mitjans diferents del sistema de monitoratge de superfícies o els controls administratius o l'hagi avisat de la seva intenció d'efectuar un control sobre el terreny o s'estigui fent una visita in situ en el marc d'accions de seguiment del sistema de monitoratge de superfícies o la comprovació d'un requisit no monitorable, o bé quan un control sobre el terreny, una visita in situ en el marc d'accions de seguiment del sistema de monitoratge de superfícies o la comprovació d'un requisit no monitorable hagi posat de manifest un cas d'incompliment, i no es permet la retirada de les parts afectades per l'incompliment.
4. A l'efecte del punt anterior, quan es facin controls per monitoratge, la comunicació amb els agricultors que s'efectua a l'empara de l'article 111 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, no es considera un avís de control sobre el terreny ni un incompliment que deriva de l'execució d'un control sobre el terreny.
En cas que es detectin incompliments de les condicions de subvencionabilitat mitjançant els controls administratius o el sistema de monitoratge de superfícies, el FOGAIBA ha d'informar els beneficiaris de la possibilitat d'adaptar o de retirar la sol·licitud d'ajuda respecte de la part afectada per l'incompliment.
5. En el cas de les intervencions basades en animals, en cas d'incompliment de la condició d'admissibilitat d'identificació i registre dels animals bovins o ovins i cabruns, les modificacions o retirades només es permeten abans del 31 d'agost del 2024, tret de les intervencions relacionades amb l'engreix de vedells, cas en què s'admeten modificacions i retirades fins al 31 de desembre del 2024.
Cinquanta-unè
Documentació
1. Sens perjudici de la presentació de la documentació restant específica que s'indica als apartats següents, així com als articles 104 i següents i a l'annex VI del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, el sol·licitant ha de presentar, juntament amb la sol·licitud, la documentació següent:
a) NIF del sol·licitant que tingui la consideració de persona jurídica o que actuï per mitjà de representant. En el cas de persones físiques que actuïn en nom propi, o per representació, la verificació de la identitat es fa d'ofici a través del Servei de Verificació i Consulta de Dades d'Identitat que depèn del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques. Tret de denegació expressa, quan caldrà aportar el document esmentat.
b) Si escau, estatuts, reglament o escriptura de constitució de l'entitat, degudament inscrits al registre corresponent.
c) Acreditació de la representació amb què se signa la sol·licitud.
d) En el cas d'agrupacions sense personalitat jurídica pròpia, a més s'ha d'aportar:
- Document en què es reflecteixin les normes o la reglamentació de funcionament que han subscrit tots els membres.
- En cas que algun dels associats sigui una persona jurídica, document d'autorització cap al FOGAIBA per a la comprovació dels NIF dels membres de l'agrupació.
- Document subscrit per tots els membres de l'agrupació en què es faci constar el compromís de no dissoldre l'agrupació fins que no hagi transcorregut el termini de prescripció que es preveu als articles 39 i 65 de la Llei 38/2007, de 17 de novembre, general de subvencions.
e) A l'efecte d'acreditar els ingressos als quals es fa referència al punt 5 de l'apartat tercer d'aquest annex, s'ha d'aportar el següent:
- Persones físiques: declaració de la renda de les persones físiques (IRPF), dels exercicis fiscals disponibles més recents, tret que s'atorgui una autorització per consultar d'ofici.
- Entitats jurídiques:
i. Impost de societats de l'exercici fiscal més recent (model 200).
ii. Resum anual de l'IVA de l'exercici fiscal més recent (model 390).
iii. En el cas d'entitats en règim d'atribució de rendes: model 184 de declaració informativa anual de l'exercici fiscal disponible més recent en el moment de la presentació de la sol·licitud d'ajuda.
El FOGAIBA pot requerir qualsevol documentació complementària que es consideri necessària.
2. D'acord amb el que preveu l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, no cal presentar la documentació o les dades elaborades per qualsevol Administració que es puguin obtenir per mitjans telemàtics o que es trobin en poder del FOGAIBA. Tret de denegació expressa, quan caldrà aportar el document esmentat.
Les persones interessades tampoc no estan obligades a presentar dades o documents que hagin estat aportats per elles mateixes davant de qualsevol Administració. A aquest efecte, les persones esmentades han de comunicar en quin moment i davant de quin òrgan administratiu van presentar els documents, i el FOGAIBA és qui les ha d'obtenir electrònicament. Excepcionalment, si el FOGAIBA no pogués obtenir els documents esmentats, en pot sol·licitar novament a les persones interessades l'aportació.
En el supòsit d'impossibilitat material d'obtenir el document, abans de la proposta de resolució, l'òrgan competent pot requerir a la persona sol·licitant que el presenti o, per defecte, que acrediti per altres mitjans els requisits als quals es refereix el document.
3. Si les sol·licituds tenen algun defecte o no adjunten tota la documentació indicada, o bé si els documents que s'hagin de presentar durant la tramitació de l'expedient presenten esmenes o guixades, es requerirà a les persones sol·licitants que esmenin el defecte o que aportin la documentació en el termini de deu dies, tal com indica l'article 68.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, amb la indicació que, si no ho fan, s'entén que desisteixen de les sol·licituds i, amb la resolució prèvia, s'arxivarà l'expedient sense cap altre tràmit.
4. Malgrat el que estableix el punt anterior, es tindrà en compte el que disposa l'article 115 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre.
Cinquanta-dosè
Instrucció i resolució del procediment
1. L'òrgan competent per a la instrucció del procediment de concessió de les intervencions convocades en aquest annex és el Servei d'Ajudes Directes de la PAC del FOGAIBA.
2. Una vegada efectuats els controls als quals fa referència aquest annex, a proposta del cap del Servei d'Ajudes Directes de la PAC i previ informe de la Secció d'Ajudes corresponent en el qual s'ha d'acreditar, en cas que sigui favorable, la legalitat dels pagaments i el seu import, es dicta una resolució de concessió per part del vicepresident del FOGAIBA en matèria d'agricultura.
A les resolucions de l'ajuda s'ha de fer constar que la intervenció és finançada amb càrrec al FEAGA.
Atès que la tramitació s'ha de fer de manera electrònica, les notificacions als interessats, respecte de les quals no s'hagi establert cap altre sistema en aquesta resolució, s'efectuen de forma electrònica i, en tot cas, cal observar el que disposa Llei 39 /2015, d'1 doctubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
4. El termini màxim per dictar i notificar la resolució expressa és fins al 30 de juny de 2025, d'acord amb el que estableix respecte de les dates de gestió i pagament d'aquests ajuts, i s'ha de notificar mitjançant la seva publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears i, també, a títol informatiu, es publicarà a la pàgina web http://www.caib.es. Transcorregut aquest termini sense que s'hagi notificat resolució expressa, s'entén desestimada la sol·licitud.
5. Contra la resolució esmentada es pot interposar un recurs d'alçada davant del conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, en el termini d'un mes comptat des de l'endemà de la notificació, d'acord amb el que s'estableix a l'article 58.4 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i als articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Cinquanta-tresè
Selecció dels beneficiaris
1. La selecció dels beneficiaris es fa mitjançant el procediment de concurrència no competitiva i està supeditada a les disponibilitats pressupostàries consignades amb aquesta finalitat.
2. D'acord amb el que estableix el punt anterior, les subvencions es concedeixen en condicions d'igualtat a tots els peticionaris que reuneixin els requisits exigits en aquesta convocatòria i que aportin la documentació corresponent.
3. En el cas que el conjunt de peticions superi la dotació pressupostària establerta, se sotmetrà al que disposen les normes comunitàries i estatals específiques d'aplicació d'aquestes intervencions.
Cinquanta-quatrè
Compatibilitat dels règims de pagaments directes
1. Les parcel·les agrícoles declarades per justificar els drets de l'ajuda bàsica a la renda es poden utilitzar per a les activitats agràries que expressa l'article 8 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre. Per tant, el pagament del règim esmentat és compatible amb els ecorègims i pagaments associats que deriven dels règims corresponents a les utilitzacions permeses.
2. En un any donat, no es pot presentar respecte a una parcel·la agrícola més d'una sol·licitud de pagament associat.
3. En un any donat, un mateix animal no es pot beneficiar de més d'un pagament associat, excepte per a l'ajuda als ramaders d'oví i cabrú que pasturen superfícies de rostolls, guarets i restes hortofructícoles, que serà compatible amb els altres dos ajuts associats a l'oví i cabrú.
Cinquanta-cinquè
Règim jurídic
Per al que estableix aquest annex, és d'aplicació supletòria el que disposa el Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, sobre l'aplicació, a partir del 2023, de les intervencions en forma de pagaments directes i l'establiment de requisits comuns en el marc del Pla estratègic de la política agrària comuna, i la regulació de la sol·licitud única del sistema integrat de gestió i control (BOE núm. 312, de 29 de desembre de 2022); el Reial decret 1045/2022, de 27 de desembre, sobre drets d'ajuda bàsica a la renda per a la sostenibilitat de la política agrària comuna (BOE núm. 312, de 29 de desembre de 2022); el Reial decret 1049/2022, de 27 de desembre, pel qual s'estableixen les normes per a l'aplicació de la condicionalitat reforçada i de la condicionalitat social que han de complir les persones beneficiàries dels ajuts en el marc de la política agrària comuna que rebin pagaments directes, determinats pagaments anuals de desenvolupament rural i del Programa d'opcions específiques per la llunyania i la insularitat (POSEI) (BOE núm. 312, de 29 de desembre de 2022); el Reial decret 1047/2022, de 27 de desembre, pel qual es regula el sistema de gestió i control de les intervencions del Pla estratègic i altres ajuts de la política agrària comuna (BOE núm. 312, de 29 de desembre de 2022); el Reial decret 1046/2022, de 27 de desembre, pel qual es regula la governança del Pla estratègic de la política agrària comuna a Espanya i dels fons europeus agrícoles FEAGA i FEADER (BOE núm. 312, de 29 de desembre de 2022), i les normatives que els desenvolupen, així com la normativa comunitària que serveix de base per a la seva aplicació.
2. En tot cas, és d'aplicació supletòria, en els termes que preveu l'article 3.2, el text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.