Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE CAMPOS

Núm. 50223
Aprovació definitiva de l' Ordenança fiscal reguladora de la taxa de subministrament d'aigua potable al nucli de Campos, sa Ràpita i ses Covetes

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

1. El Ple de l'Ajuntament de Campos, en la sessió ordinària de dia 30 de novembre de 2023, va aprovar inicialment la MODIFICACIÓ DE L' ORDENANÇA FISCAL DE LA TAXA DE SUBMINISTRAMENT D' AIGUA POTABLE AL NUCLI DE CAMPOS, SA RÀPITA I SES COVETES  de l'ajuntament de Campos, el que es va publicar en el BOIB núm. 166, de 7 de desembre de 2023.

2. Atès que en el termini d'exposició pública no s'han presentat al·legacions en relació amb MODIFICACIÓ DE L' ORDENANÇA FISCAL DE LA TAXA DE SUBMINISTRAMENT D' AIGUA POTABLE AL NUCLI DE CAMPOS, SA RÀPITA I SES COVETES.

3. L'Institut Balear de la Dona, en l'informe preceptiu d'impacte de gènere, l'ha examinada i indica que per la seva naturalesa, aquesta ordenança fiscal no incideix de manera directa sobre les desigualtats entre dones i homes, ja que la taxa que es regula no comporta alteracions significatives que afectin al conjunt de la ciutadania. Per tant, considera que la norma és neutre, atès que el gènere no és rellevant per al seu desenvolupament i aplicació.

4. En compliment del que disposa l'article 17.3 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora d'Hisendes locals, en cas de no haver-hi reclamacions, l'ordenança fiscal s'entendrà aprovada definitivament, ordenant-se la publicació del text íntegre al Butlletí Oficial de les Illes Balears, tot això per la seva entrada en vigor i aplicació:

“Article 1

En ús de les facultats atorgades pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril Reguladora de les Bases de Règim Local, i de conformitat amb el que disposen els articles 15 a 19 del Text Refós de la Llei reguladora de les Hisendes Locals, aprovat per Real Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, aquest Ajuntament estableix la imposició de la Taxa pel Subministrament d'aigua potable als nuclis de Campos, sa Ràpita i ses Covetes, que es regirà per la present Ordenança Fiscal, les normes de la qual s'ajusten a les esmentades lleis.

  1. Serà objecte d'aquesta exacció el subministrament d'aigua potable a domicili en la modalitat de comptador, a la zona del nucli de Campos, sa Ràpita i ses Covetes, que l'Ajuntament es compromet a prestar per gestió directa, sense òrgan especial d'administració, assumint el seu propi risc, o per qualsevol altra forma de gestió de les previstes a la Llei.

Article 2

El fet imposable està determinat pel subministrament d'aigua potable efectuat, i l'obligació de contribuir neix des de que la persona peticionària hagi subscrit la corresponent pòlissa d'abonament i estigui instal·lada la presa i el comptador.

Article 3

Està obligat al pagament la persona peticionària de subministrament i subscriptora de la pòlissa d'abonament, sigui propietària de l'immoble, inquilina o llogatera. En aquest darrer cas haurà d'obtenir permís escrit del propietari o la propietària de la finca, que es considerarà concedit si aquest/a subscriu la sol·licitud adreçada a l'Ajuntament, juntament amb l'inquilí/inquilina o llogater/llogatera. En qualsevol cas, serà substitut de la persona contribuent el propietari o la propietària de la finca, qui respondrà subsidiàriament del pagament de les quotes, que podrà repercutir al beneficiari o beneficiària.

Article 4

Les quotes aplicables en aplicació d'aquesta ordenança són les següents:

De forma general:

  • Primer tram: De 0 fins a 15 m3/bimestre 0,85 euros/m3 sobre el total consumit
  • Segon tram: De 16 fins a 30 m3/bimestre 1,25 euros/m3 sobre el total consumit
  • Tercer tram: De 31 fins a 45 m3/bimestre 1,80 euros/m3 sobre el total consumit
  • Quart tram: De 46 fins a 60 m3/bimestre 2,50 euros/m3 sobre el total consumit
  • Cinquè tram: De 61 fins a 75 m3/bimestre 3,40 euros/m3 sobre el total consumit
  • Sisè tram: De 76 fins a 90 m3/bimestre 4,50 euros/m3 sobre el total consumit
  • Setè tram: De 91 fins a 105m3/bimestre 5,60 euros/m3 sobre el total consumit
  • Vuitè tram: Més de 105 m3 /bimestre 6,00 euros/m3 sobre el total consumit

Als habitatges on s'acrediti documentalment que hi conviuen cinc o més membres de la mateixa família, de primer grau de consanguinitat o afinitat, se'ls aplicarà el preu del primer escaló, fins un màxim de 3m3 per persona i mes; si se supera aquest consum serà d'aplicació la tarifa progressiva.

Als establiments turístics se'ls aplicarà les tarifes següents, per cada 4 places:

  • Primer tram: De 0 fins a 15 m3/bimestre 0,94 euros/m3 sobre el total consumit
  • Segon tram: De 16 fins a 30 m3/bimestre 1,38 euros/m3 sobre el total consumit
  • Tercer tram: De 31 fins a 45 m3/bimestre 1,98 euros/m3 sobre el total consumit
  • Quart tram: De 46 fins a 60 m3/bimestre 2,75 euros/m3 sobre el total consumit
  • Cinquè tram: De 61 fins a 75 m3/bimestre 3,74 euros/m3 sobre el total consumit
  • Sisè tram: De 76 fins a 90 m3/bimestre 4,95 euros/m3 sobre el total consumit
  • Setè tram: De 91 fins a 105m3/bimestre 6,16 euros/m3 sobre el total consumit
  • Vuitè tram: Més de 105 m3 /bimestre 6,60 euros/m3 sobre el total consumit

A les indústries i comerços en general que estiguin en actiu i necessitin l'aigua pel seu funcionament se'ls aplicarà el preu progressiu fins al quart tram inclòs, a partir del qual se'ls aplicarà el preu de 2,50 euros/m3 sobre el total consumit.

A les explotacions agrícoles que comptin amb més de quinze vaques, bous, porcs, ovelles o cabres i, a més, acreditin que són explotacions agrícoles declarades de caràcter preferent o prioritari, se'ls aplicarà el preu de 0,41 euros per m3 (fins un màxim de 4 m3 per animal i mes); si se supera aquest consum serà d'aplicació la tarifa progressiva.

En qualsevol cas, s'estableix una quota de servei, bimestral, per abonat, de 7,50 €.

Article 5

Les quotes exigibles per aquesta exacció tindran, en qualsevol cas, caràcter bimensual i es recaptaran per rebut.

Normes de Gestió

Article 6

L'exacció es considerarà meritada des de que neix l'obligació de contribuir, a tenor del que disposa l'article 2 de la present Ordenança fiscal.

Article 7

La persona interessada en què se li presti el servei de subministrament d'aigua ho sol·licitarà a l'Ajuntament, mitjançant la subscripció d'una instància en model oficial, havent de justificar que li ha estat atorgada la llicència per a la primera utilització (Cèdula d'habitabilitat) si es tracta de vivendes, i llicència d'obertura si es tracta de comerç o indústria.

Article 8

En els casos què el subministrament s'hagués pactat a nom de la persona titular de l'immoble i alienés o transmetis el dret de propietat a favor de tercer, perquè el subministrament es pugui seguir prestant serà necessari que el canvi de titularitat es comuniqui a l'Ajuntament dins del termini màxim d'un mes des de la data de transmissió de la propietat de l'immoble i que, a més, el nou propietari o propietària subscrigui la pòlissa corresponent.

En cas contrari, l'Ajuntament podrà extingir el contracte, deixant de prestar el servei.

Article 9

L'abonat o abonada haurà de satisfer, en metàl·lic o mitjançant una entitat bancària, l'import dels rebuts que per subministrament d'aigua li presenti l'Ajuntament, això com l'import de les quotes que regeixin per vigilància i conservació d'instal·lacions que s'hagin realitzat a petició de l'abonat.

Article 10

Sense perjudici de les responsabilitats de distint ordre en què l'abonat o abonada pugui incórrer per a la realització d'actes prohibits no prevists al corresponent contracte de subministrament, l'Ajuntament per resolució de la batlia o del regidor delegat, en el seu cas, podrà suspendre el subministrament o rescindir el contracte en els casos següents:

  1. Per falta puntual de pagament de l'import de l'aigua i serveis, llevat del cas que hi hagi una reclamació, en que s'esperarà a que aquesta es resolgui.
  2. Per venciment del termini del contracte.
  3. Per desocupar el llogater o llogatera el local objecte de subministrament.
  4. Per no permetre l'abonat o abonada l'entrada del personal autoritzat per a revisar les instal·lacions.
  5. Per practicar actes que puguin pertorbar la regularitat o medició del consum.
  6. Per qualsevol actuació que suposi frau al servei.

Article 11

L'abonat o abonada és responsable dels danys i perjudicis que degut al subministrament que contracti es puguin produir a tercers, per desperfectes o anomalies a la xarxa interior particular o manipulacions a les preses i xarxa general que li siguin imputables.

Article 12

En tot el referent a infraccions tributàries i les seves distintes qualificacions, així com les sancions que corresponguin en cada cas, i la seva acció investigadora, s'aplicaran les normes de Règim Local vigents.

Article 13

Als efectes de la present Ordenança, tindran la consideració de unitat equivalent a una presa de vivenda:

  • Tots els establiments destinats a bar, cafeteria o establiments en què es serveixin únicament begudes, així com les indústries de fabricació de pa, bolleria i pastisseria, tindran assignada una equivalència de 2 preses.
  • Tots els restaurants, bugaderies, discoteques i gelateries (fabricació) tindran una consideració de 4 preses.
  • La resta de comerços, indústries o activitats tindran assignada una equivalència.
  • Per cada 4 places turístiques, una equivalència.

Article 14

Correspon a la Sra. batlessa, en aplicació de l'article 41.12 del Reial decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, la signatura dels contractes de subministrament d'aigua potable a les persones usuàries que reunint les condicions necessàries i previ pagament dels drets corresponents, sol·licitin aquest servei.

Disposició addicional 1ª

Es considerarà que un abonat o una abonada té un consum excessiu com a conseqüència d'una averia quan aquest superi en un 40% el corresponent al mateix període de l'any anterior sempre que persisteixin les mateixes condicions d'utilització de l'edifici o de l'habitatge o, en defecte d'això, el consum mitjà dels dos bimestres anteriors en el moment de l'avaria. En aquest cas, i si aquest fos causa d'una avaria a la xarxa de distribució interior de l'edifici, la facturació de tot el consum es realitzarà d'acord amb els següents apartats:

  1. Al consum equivalent al considerat com a normal d'acord amb l'establert en el primer paràgraf, se li aplicarà la tarifa vigent a cada moment.
  2. Al consum que resulti de restar al consum total el resultat d'aplicar l'apartat anterior, se li aplicarà la tarifa corresponent al primer bloc de la tarifa vigent a cada moment.
  3. Per a l'aplicació d'aquest sistema serà necessari que l'entitat subministradora certifiqui, prèvia inspecció, la realitat de l'avaria. Una vegada comprovada, l'abonat o abonada haurà d'acreditar la seva reparació.
  4. En el suposat cas d'avaries continuades, aquest sistema només serà aplicable per a aquelles avaries que es produeixin passats dotze mesos després de la que va donar lloc a l'aplicació de l'establert en els apartats anteriors.
  5. En el cas que l'avaria afecti al consum de més d'un període de facturació (bimestre), només s'aplicarà la tarifa reduïda, com a màxim, a dos períodes de facturació.
 

​​​​​​​Disposició addicional 2ª

El subministrament d'aigua potable d'aquest ajuntament està destinat exclusivament al consum humà i animal. No està permès utilitzar-la per a regar. Es considerarà que un habitatge (calculat per a 4 persones) té un consum excessiu, quan en un període de facturació (bimestre) el consum d'aigua sigui superior a 100 m3.

Als establiments dedicats a agroturisme, turisme rural, habitatges vacacionals i habitatges on hi estiguin empadronades més de 4 persones, aquest consum serà proporcional al número de persones o places turístiques que hi estiguin registrades o empadronades.

En el cas que durant dos períodes de facturació consecutius, o tres períodes no consecutius, un abonat o abonada tingui un consum que superi el límit abans esmentat, segons les seves circumstàncies, se li substituirà el comptador per un comptador amb un cabal limitat de 12,5 m3 mensuals per persona.

Així mateix a partir de l'entrada en vigor de la present ordenança, tots els nous comptadors que s'instal·lin, tan als nous abonats i abonades com aquells que se substitueixin dels ja instal·lats, ja inclouran aquest tipus de limitador.

Disposició final

D'acord amb el que disposa l'article 103.2 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, aquesta Ordenança fiscal entrarà en vigor quan s'hagi publicat íntegrament l'acord definitiu i el text de la mateixa en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, tret que es demori la seva aplicació a una data posterior.”

Interposició de recurs

Contra el present Acord, conforme a l'article 19 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, es podrà interposar recurs contenciós-administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Palma, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anuncio, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciós-Administrativa

 

Campos, (signat electrònicament: 25 de gener de 2024)

La batlessa Francisca Porquer Manresa