Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 51612
Acord del Consell de Govern de 26 de gener de 2024 pel qual es declaren com a inversió d’interès autonòmic les obres de construcció del nou Centre d’Educació Infantil i Primària a Sa Pobla, i es considera sistema general d’equipament públic educatiu a sòl rústic la parcel·la cadastral 07044A001001800000BJ, de propietat municipal, al terme municipal de Sa Pobla, d’acord amb els articles 7 i 8 del Decret Llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l’ampliació de la xarxa d’equipaments públics d’usos educatius, de recerca, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Un dels objectius del Govern de les Illes Balears, de conformitat amb l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei Orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, és garantir el dret a l'educació de qualitat i accedir-hi en condicions d'igualtat. (Art. 26.1)

Així mateix, d'acord amb l'Estatut, les institucions pròpies de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, per complir les finalitats que els són pròpies i en el marc de les competències que els atribueix aquest Estatut, han de promoure, com a principis rectors de la política econòmica i social, el desenvolupament sostenible encaminat a la plena ocupació, la cohesió social i el progrés científic i tècnic, de manera que s'asseguri a tota la ciutadania l'accés als serveis públics i el dret a la salut, l'educació, l'habitatge, la protecció social, el lleure i la cultura (Art.12.3).

El capítol I del Títol V de la Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears (BOIB núm. 38, de 17 de març), regula la xarxa de centres educatius de les Illes Balears. A l'article 102, de Creació de centres, estableix que la creació, la supressió i la transformació de centres públics correspon al Govern de les Illes Balears, que ha d'establir els tipus d'ensenyaments que s'hi desenvoluparan. Al punt 3 del mateix article determina que el Govern de les Illes Balears ha de promoure una xarxa de centres públics suficient per cobrir la demanda de la població escolar de les Illes Balears.

El Decret Llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, de recerca, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix la regulació relativa als efectes de la declaració d'inversions d'interès autonòmic de les Illes Balears amb la finalitat d'atendre la demanda creixent de serveis i prestacions en els àmbits recollits en el Decret Llei (Art.1).

La població escolar d'educació primària (grup d'edats compreses entre els cinc i els nou anys) continua en creixement al terme municipal de Sa Pobla, per la qual cosa és necessari disposar d'un centre complet de doble línia amb 6 unitats d'educació infantil, 12 d'educació primària i una aula UEECO.

Actualment, els centres educatius de Sa Pobla presenten ràtios elevades a les dues etapes educatives o increment d'unitats per la pressió de la matrícula a l'educació primària. La infraestructura actual del CEIP Nou de Sa Pobla, no pot donar resposta a les necessitats d'escolarització del nucli de Sa Pobla, per aquest motiu, es veuen obligats a dur a terme l'activitat educativa en aules modulars.

Atesa la necessitat d'escolarització que hi ha actualment al municipi de Sa Pobla, d'acord amb els estudis de planificació de la Conselleria d'Educació i Universitats, i ateses les mancances en les infraestructures educatives per poder donar una resposta òptima a les necessitats d'escolarització del municipi, esdevé del tot necessari construir de forma urgent un nou centre educatiu d'educació infantil i primària (CEIP) per garantir la prestació d'aquests ensenyaments de manera idònia.

El Ple de l'Ajuntament de Sa Pobla, en sessió ordinària de dia 7 de maig de 2020, va posar a disposició a favor de la Conselleria d'Educació i Universitats, la parcel·la de 8.100 m2, amb registre 22520 de sa Pobla, per a la construcció d'un centre d'educació infantil i primària.

La Conselleria d'Educació i Universitats a través de l'IBISEC, està redactant el projecte executiu per a la construcció d'un nou CEIP a Sa Pobla.

D'acord amb l'article 7 del Decret Llei 1/2018, de 19 de gener, correspon al Consell de Govern declarar com a inversió d'interès autonòmic un equipament públic d'ús educatiu, en compliment de l'article 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió de les Illes Balears.

D'acord amb l'article 8.1 del Decret Llei 1/2018, la declaració de la inversió d'interès autonòmic suposa que els terrenys on s'acordi la ubicació de l'equipament públic s'han de qualificar automàticament com a sistema general d'equipament de l'ús corresponent.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller d'Educació i Universitats, en la sessió de 26 de gener de 2024, adoptà entre d'altres l'Acord següent:

Primer. Declarar inversió d'interès autonòmic les obres de construcció del nou Centre d'Educació Infantil i Primària a Sa Pobla, i considerar sistema general d'equipament públic educatiu a sòl rústic la parcel·la cadastral 07044A001001800000BJ, de propietat municipal, al terme municipal de Sa Pobla, d'acord amb els articles 7 i 8 del Decret Llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, de recerca, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Segon. Notificar aquest Acord a l'Ajuntament de Sa Pobla.

Tercer. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 26 de gener de 2024

La secretària del Consell de Govern Antònia Maria Estarellas Torrens